LaLiga - preview 29. kola

29.03.2019, 09:17, aktualizováno 31.03.2019, 09:37
Previews
Pěti zápasy bude dnes dohráno 29. kolo španělské nejvyšší soutěže. Atlético včera vyhrálo a nyní čeká na odpověď Realu, ten před sebou má domácí souboj s Huescou. V důležitém souboji o Ligu mistrů se proti sobě postaví Sevilla a Valencia...
Levante UD - SD Eibar  (neděle 12:00)
Levante v minulém kole přerušilo sérii tří porážek v řadě a uzmulo svému soupeři alespoň bod. Teď na něj bude chtít navázat na domácí půdě, kam v neděli v poledne zavítá Eibar. A tomu se ve Valencii moc nedaří.

Je pravda, že v porovnání s ostatními týmy toho spolu Levante a Eibar v první lize zase tak moc neodehrálo. Přesto ale Eibar i za těch pár let vnímá Valencii jako zakleté místo. Na Estadi Ciutat de València se totiž za posledních 16 let radoval z výhry jen jednou, v srpnu 2005. Od té doby se mu dobré výsledky proti domácímu Levante vyhýbají velkým obloukem.

Nedělní poledne ho do Valencie dostane znovu a tentokrát budou hosté favoritem. V tabulce první ligy mají na svého soka náskok přijatelných čtyř bodů, který budou chtít navýšit. Eibar navíc zas tak moc často neprohrává, za posledních deset soutěžních duelů se mu to stalo jen třikrát. Naposledy právě v minulém kole a musel z toho být hodně zklamaný, protože ještě v 90. minutě nad Realem Valladolid vedl. Během následujících tří minut se ale hostům povedlo dokonale otočit vývoj utkání a mohli slavit tři body!

Dobrou zprávou pro hosty je minimálně stav jejich marodky, která v podstatě zeje prázdnotou. Najdeme na ní totiž jen Anaitze Arbillu, pro kterého letošní sezona už skončila. Domácím naopak schází záložník Cheick Doukouré a pro karty nebude moci nastoupit ani Chema Rodríguez.

Domácí Levante se začíná zase blížit sestupovým příčkám, od kterých chtělo být co možná nejdál. V poslední době se mu to ale moc nedaří a v deseti předcházejících soutěžních duelech si Levante dokázalo připsat výhru jen dvakrát.

V minulém kole alespoň přerušilo příval porážek remízou s Realem Sociedad. V Baskicku mu k výslednému bodu pomohla vyrovnávací branka Borjy Mayorala deset minut před koncem. Velké potíže má Levante zejména vzadu, protože už dostalo 49 branek a to je po Rayu Vallecano (to dostalo už 51 gólů) druhý nejhorší výsledek v celé první lize.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Fernández - Moses Simon, Vezo, Postigo, Pier, Luna - Campaña, Rochina, Bardhi - Mayoral, Morales
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Rubén Peña, Paulo, Ramis, Cote - Orellana, Diop, Joan Jordán, Cucurella - Charles, Sergi Enrich
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.57 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Real Betis  (neděle 14:00)
Jak vybřednout z krize, ptají se v Madridu. Rayo prohrálo sedm zápasů v řadě a nyní doufá, že proti Realu Betis se situace otočí. Rayo nemá s Betisem vůbec špatnou vzájemnou bilanci, navíc i výkony Béticos jsou v letošní sezoně hodně za očekáváním.

Rayo potřebuje tři body jako sůl, neboť šance na setrvání v nejvyšší soutěži se kolo od kola čím dál více snižuje. Sedm porážek v řadě je pro madridský celek zkrátka příliš a je na čase to změnit. Reprezentační přestávka by tomu mohla pomoci a sám trenér Paco Jémez přiznal, že jeho tým má pomyslný nůž na krku: "Víme, že musíme vyhrát."

Domácí už ztrácí na nesestupové pozice šest bodů a další případná ztráta by mohla záchranné plány hodně zkomplikovat. Rayo se takřka po měsíci konečně představí vlastním divákům a určitě jim má co splácet. Vždyť jim doma radost z výhry dopřálo jen v pouhých třech případech.

Betis sice záchranářské starosti nemá, jeho výkony jsou ale rovněž za očekáváním. Na evropské poháry se zatím divá s odstupem, přitom kvalitou kádru se může rovnat i městskému konkurentovi Seville nebo o Ligu mistrů bojujícím Alavésu či Getafe. Betis naposledy utrpěl domácí debakl od Barcelony 1:4 a znovu tak nedokázal zapsat dvě výhry v řadě. Betisu se to naposledy povedlo v první polovině prosince loňského roku.

Domácí budou postrádat Elustonda a Amata, ale se soupeřem si nemají co vyčítat. I Betis bude oslaben o suspendovaného záložníka Guardada a navíc zdravotní potíže hlásí Firpo s Francisem.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Moreno, Ba, Gálvez, Tito - Suárez, Imbula - García, Trejo, Embarba - Tomás
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Mandi, Bartra, Sidnei - Barragán, Lo Celso, Carvalho, Tello - Canales, Jesé, Joaquín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.59 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Valencia CF  (neděle 16:15)
Vyrovnaný a napínavý souboj bude k vidění v Seville, kam zamíří její nejbližší ligový pronásledovatel z Valencie. Sevilla drží zuby nehty šestou příčku a Los Che se nachází pouhé tři body za ní. Budeme tak svědky přímého souboje o šesté místo.

Sevilla si v minulém kole odbyla úspěšnou premiéru s novým trenérem Caparrósem. Tomu se podařilo ihned tým výsledkově pozvednout a odvezl si cennou výhru 1:0 ze hřiště Espanyolu. Domácí na tomto výkonu budou chtít stavět i v neděli a čeká je o poznání těžší protivník. Pokud však mají ještě zachránit slibně rozjetou sezonu, nesmí si dovolit darovat body svým protivníkům v boji o LM. Na čtvrtou příčku ztrácí Sevilla aktuálně tři body a ještě tak zdaleka není i ničem rozhodnuto.

Trenér Caparrós hodnotil na předzápasové tiskové konferenci takto: "Valencia má dobrou formu, stále je ve třech soutěžích a v průběhu sezony se zlepšila. Je obeznámena s Marcelinovo myšlenkou a má velice kvalitní hráče. Pokud to bude v našich silách, bude to otevřená hra a doufáme, že to dopadne tak, jak jsme si to naplánovali." Nečekané komplikace musí Sevilla řešit na brankářském postu. Zranění nepustí do hry Tomáše Vaclíka a druhý gólman Soriano nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu. S největší pravděpodobností tak mezi tři tyče vyběhne mladík Javi, který doposud chytal za mládežnické výběry.

Hosté z Valencie neprohráli již deset utkání LaLigy v řadě. Los Che v těchto utkáních dokázali 4krát zvítězit a hned 6krát remizovat. Celkový počet 16 remíz v letošní LaLize z nich dělá remízového krále. Právě nemohoucnost v zisku plného počtu bodů za vítězství drží tento ambiciózní celek stále mimo pohárové příčky, na které se však po duelu se Sevillou může dostat. Los Che budou proti Seville i nadále chybět Francis Coquelin, Cristiano Piccini a Rubén Sobrino.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Javi - Navas, Mercado, Carrico, Wober - Sarabia, Gonalons, Banega, Promes - Yedder, Silva
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Wass, Garay, Paulista, Gaya - Soler, Parejo, Kondogbia, Guedes - Moreno, Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.49 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Valladolid - Real Sociedad  (neděle 18:30)
Sestupem ohrožený Real Valladolid bude hostit Real Sociedad na svém stadionu. Zatímco domácí se snaží vyhnout sestupovým vodám, hosté ze San Sebastianu drží 10. příčku a ještě se pokouší o závěrečný útok na pohárová místa.

Valladolid v minulém kole udolal v nastaveném čase Eibar a odvezl si domu tolik důležité 3 body. Tímto vítězstvím uťal smolnou sérii šesti utkání v řadě, během nichž nedokázal vyhrát. Domácí se nachází aktuálně na 17. příčce a sestupové pozice mají náskok 4 bodů. Případná výhra by je mohla posunout dokonce o pár příček výše. Do konce sezony zbývá již jen 10 kol, proto i již zmíněná výhra nad Eibarem v závěru zápasu může dodat tolik potřebný impuls na závěr sezony.

Domácí celek v letošní sezoně postrádá především spolehlivého střelce, když nejlepším střelcem celého týmu zůstává třígólový Enes Unal. Valladolid letos vstřelil pouhých 23 gólů a je tak nejhůře střílejícím celkem celé LaLigy. Mezi zraněnými hráči mu v neděli zůstávají Luismi, Toni Villa nebo Pablo Hervias.

Real Sociedad nevyhrál již 4 utkání v řadě. Remízy s Gironou a Levante a prohry s Atleticem a Sevillou znamenaly zisk pouhých 2 bodů. To zkomplikovalo jeho situaci v souboji o pohárové příčky. Hosté ztrácejí na šestou Sevillu již 7 bodů a pokud mají pomýšlet na poháry, tak si již nesmějí dovolit do konce sezony polevit ve svém úsilí.

Hostům se do sestavy vrací po karetním trestu středopolař Igor Zubeldia. Zároveň jim ze stejného důvodu vypadl Mikel Merino a na marodce zůstávají rovněž Asier Illarramendi, Diego Llorente a David Zurutuza.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Moyano, Olivas, Calero, Nacho - Michel, Alcaraz, Mohamed - Keko, Guardiola, Plano
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Navas, Elustondo, Hernandéz - Sangalli, Zubeldia, Pardo - Januzaj, José, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.16 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Madrid - SD Huesca  (neděle 20:45)
Real Madrid přivítá v neděli na svém stadionu beznadějně poslední celek tabulky SD Huescu. Bílý balet se bude snažit ještě zabojovat alespoň o druhou příčku LaLigy, na kterou aktuálně ztrácí 2 body a kterou okupuje jeho městský rival Atlético. Huesca se nachází ve složité situaci, na záchranu ztrácí již 7 bodů a nikdo moc neočekává, že by si z Madridu měla přivést nějaké tolik potřebné body.

Na lavičku Bílého baletu opět usedl Zinédine Zidane a fanoušci tohoto velkoklubu vyhlížejí s očekáváním lepší zítřky. Již ve svém prvním utkání po návratu na lavičku udělal několik změn v základní sestavě mužstva, které na to příznivě reagovalo a zvítězilo nad Celtou Vigo 2:0.

V neděli proti Huesce to bude pro Zidana jubilejní 50. ligový zápas na stadionu Santiago Bernabéu. Doposud dokázal Zidane na tomto stadionu v LaLize zvítězit ve 36 utkáních, remizoval v 8 a v 5 případech skončil na straně poražených. Zidane ihned po svém opětovném jmenování vrátil do sestavy například Marcela nebo Isca. Neváhal posadit na lavičku Courtoise, kterého navíc s největší pravděpodobností nepustí ani na lavičku lehké zranění. Mezi dalšími zraněnými pak zůstávají Dani Carvajal a Vinícius Júnior.

Huesca byla již před sezonou považována za jednoho z aspirantů na sestup a prozatím se ji nedaří tuto předzvěst zvrátit. Poslední celek LaLigy prohrál dvě poslední utkání v řadě a to nejprve 1:2 na hřišti Getafe a posléze 1:3 doma s Alavésem. Nyní přijíždějí na Santiago Bernabéu a ačkoliv Real v letošní sezoně zaváhal i proti menším týmům, tak se neočekává, že by hosté měli být jakkoliv vyrovnaným soupeřem. Hosté budou v Madridu postrádat vykartovaného Davida Ferreira a několik zraněných hráčů. Mezi nimi jsou například Luisinho, Pablo Insúa, Jorge Miramon nebo Carlos Akapo.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Odriozola, Nacho, Ramos, Marcelo - Isco, Casemiro, Ceballos - Bale, Benzema, Vazquez
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Santamaria - Dieguez, Etxeita, Mantovani - Pulido, Herrera, Rivera, Gomez, Galan - Avila, Gallego
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 10.10 - 21.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - CD Leganés  (sobota 13:00)
Getafe se na čtvrtém místě musí pořád ohlížet za záda, protože mu na krk dýchají dva blížící se konkurenti. I proto se mu hodně hodí ligový kalendář, který k němu byl poměrně milostivý. Nadělil mu totiž domácí půdu a více než hratelného soupeře v podobě Leganésu.

Getafe to s Leganésem totiž poměrně dobře. V šesti dosud odehraných duelech od roku 2000 se Leganésu povedlo vyhrát jen jednou. Hlavním rozdílem je ale samozřejmě současnost a i ta favorizuje Getafe. Celek z předměstí Madridu se stal překvapením sezony a zatím se mu daří setrvávat na skvělém čtvrtém místě, které by pro něj znamenalo Ligu mistrů!

Za deset posledních kol LaLigy prohrálo Getafe jen jednou, když nestačilo na Atlético Madrid. V minulém kole sice taky nehrálo špatně, ale na víc než bod proti Valencii to nestačilo. I díky tomuto výsledku se Getafe stále může pyšnit třetí nejlepší defenzivou v lize, neboť jen Atlético Madrid a Valencia dostaly méně gólů.

Mladý záložník Mauro Arambarri mluvil před utkáním o sobotním soupeři. "Leganés je hodně zajímavý tým, se kterým není snadné hrát. Když zavře obranu, je těžké se skrze nic dostat. Bude to od nás vyžadovat rychlé myšlení, ale zároveň trpělivost. Nesmíme panikařit. Výhodou bude určitě domácí prostředí, protože se nám v něm daří sbírat body," dodal Arambarri.

Getafe posbíralo na Coliseum Alfonso Perez už 25 bodů ze třinácti zápasů a prohrálo zde jen čtyřikrát. Leganésu výjezdy naopak moc nesvědčí, o čemž svědčí jen devět posbíraných bodů ve čtrnácti duelech. To je mimochodem druhá nejhorší bilance v celé lize.

Celkově se Leganés nachází na čtrnáctém místě s třiatřiceti body na kontě. Poslední dobou ho trápí neproduktivní útok, který v předchozích třech zápasech zaznamenal jen jedinou branku. Naposledy se Leganésu nepovedlo utkání s Gironou, přímým konkurentem v boji o záchranu. Domácím vyschl střelecký prach, což dvěma trefami potrestal hostující útočník Cristian Portu a zabezpečil tři body Gironě.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Damián Suárez, Djené, Cabrera, Antunes - Foulquier, Mauro Arambarri, Maksimović, Portillo - Mata, Molina
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Nyom, Bustinza, Diego Reyes, Siovas, Silva - Perez, Recio, Óscar Rodríguez - En-Nesyri, Braithwaite
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.15 - 4.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Espanyol Barcelona  (sobota 16:15)
Slavný stadion Camp Nou se v sobotu odpoledne stane dějištěm dalšího napínavého pokračování městského derby. V rámci El Derbi Barcelonés se na půdě domácího FC představí Espanyol, který už na výhru nad Barcelonou mimo své hřiště čeká slušnou řádku let.

Barcelonské derby možná nepatří k těm nejatraktivnějším nebo nejvášnivějším městským derby na světě, ale svoje kouzlo i pořádný kus rivality má. V rámci LaLigy se do sebe oba katalánské kluby pustily vůbec poprvé v roce 1929, před 89 lety! Domácí Barcelona vyhrála tento duel nejtěsnějším možným rozdílem, který však samozřejmě postupem času gradoval. Nyní oba kluby rozdělují obrovské nůžky v kvalitě, popularitě i finančních možnostech.

Barcelona, jak se zdá, úspěšně kráčí za dalším titulem. Real Madrid i Atlético už prožily své krize v tomto ročníku a to umožnilo Barceloně vybudovat si velmi pohodlný náskok deseti bodů. Hvězdní blaugranas jsou stále ve hře o trofej Ligy mistrů a rovněž mají zálusk na triumf v Copa del Rey, takže jejich letošní sezona může být opět ještě velmi úspěšná.

Už šest po sobě jdoucích soutěžních duelů Barcelona vyhrála, naposledy si před přestávkou poradila s Realem Betis. Ambicióznímu týmu a účastníkovi Evropské ligy Barcelona nadělila čtyři branky, o které se podělili Suárez s Messim (ten dal dokonce hattrick). Oba hráči se z reprezentačního srazu vrátili zranění, ale podle posledních zpráv už jsou fit a připraveni nastoupit.

Chorvatský záložník Ivan Rakitić před utkáním s Espanyolem prozradil: "Derby je vždycky specifické utkání, protože to má velký vliv na celé město. My samozřejmě nic jiného než tři body nebereme, ale víme, že to nepřijde samo. Musíme pro to udělat maximu, tak jako každý zápas. Naši soupeři považují za čest poražení Barcelony, takže se musíme pořád plně soustředit na náš výkon."

Faktem je, že Espanyolu se na půdě Barcelony moc nedaří. Za posledních 19 let se mu povedlo vyhrát zde jen v jediném případě, téměř přesně před deseti lety. Výjimkou tohoto střetu nejsou ani barcelonské výhry o čtyři nebo pět branek. Historicky nejlepším střelcem derby je samozřejmě Lionel Messi, který se prosadil proti Espanyolu už třiadvacetkrát.

V tomto derby obecně padá poměrně hodně gólů. Ve vzájemných zápasech v rámci všech soutěží dohromady oba týmy nasázely už 927 branek, takže nudit se diváci určitě nebudou.

I Espanyol hrál v minulém kole s týmem ze Sevilly, jenže špatně pochodil. Na domácí půdě totiž prohrál se Sevillou po brance Wissama Ben Yeddera a sám se netrefil ani jednou. Navíc byl vyloučen Sergi Darder, který tím pádem přijde o derby. Espanyolu nyní patří až třináctá příčka, což mu samozřejmě nestačí. Doposud dal jen 32 branek, což je ligový podprůměr.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba - Rakitić, Busquets, Arthur - Malcom, Messi, Coutinho
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Rosales, Naldo, Lopez, Dídac Vila - Granero, Marc Roca, Melendo - Wu Lei, Borja Iglesias, Ferreyra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.01 - 17.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Villarreal CF  (sobota 18:30)
Sobotní podvečer bude ve španělské LaLize patřit důležitému souboji mezi domácí Celtou Vigo a Villarrealem. Klíčový bude pro oba týmy, neboť oba se nacházejí hodně daleko za očekáváním. Oproti domácím našel Villarreal skvělou formu a bude favoritem.

Ještě poměrně nedávno jsme mohli Villarreal oprávněně kritizovat za jeho výkony, které se ani náhodou neshodovaly s nároky účastníka první ligy. Na jaře se ale výsledky Žluté ponorky rapidně zlepšily a zdá se, že to přišlo právě včas. Villarreal dokonce postoupil v rámci Evropské ligy přes silný Zenit Petrohrad a stále může uvažovat nad trofejí. Kromě jiného ale dokázal zkonsolidovat také své výkony v LaLize.

Ačkoliv byl před pár týdny na sestup, aktuálně si užívá šňůru čtyř vyhraných soutěžních duelů, z nichž dva se udály v domácí lize. Po výhře nad Levante se Villarreal radoval také před reprezentační přestávkou. Poradil si totiž na domácí půdě s Rayem Vallecano, kterému v pohodovém tempu nasázel tři branky. O dvě z nich se postaral Karl Toko Ekambi, k němuž se přidal také Gerard Moreno. Villarreal je nyní na šestnácté příčce a má na kontě už 29 bodů.

V posledních deseti utkáních Villarreal nebral tři body jen čtyřikrát, což je znatelné zlepšení oproti době nedávno minulé. Problémy by mu teď ale mohly dělat absence, kterých má opravdu požehnaně. Zraněni jsou Soriano, Trigueros, Miguelón, Bonera nebo Fuego, k nimž se přidává také vykartovaný Funes Mori.

Ani domácí na tom v tomto ohledu nejsou nejlépe. Iago Aspas se sice už vrací k tréninku, ale nedá se očekávat, že by nastoupil od prvních minut. Zraněni jsou také Néstor a Juncá. Celtě dělá největší potíže právě aktuální forma.

Tradiční tým totiž sídlí až na 18. místě a doposud získal jen pouhých 25 bodů! Právě dlouhá absence Iaga Aspase mu udělala pořádnou čáru přes rozpočet a Celta prohrává duel za duelem. V předchozích deseti utkáních se jí povedlo vyhrát jen jednou a osmkrát už prohrála. Gól nedala v posledních čtyřech zápasech.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Hugo Mallo, Cabral, David Costas, Olaza - Lobotka, Okay - Sisto, Brais Méndez, Boufal - Maxi Gómez
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Álvaro, Iborra, Victor Ruiz, Pedraza - Santi Cazorla, Cáseres, Morlanes - Toko Ekambi, Bacca
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.45 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo Alavés - Atlético Madrid  (sobota 20:45)
Atlético Madrid v posledních dvou duelech prohrálo a nehodlá prohrát i potřetí. Další ztráta by totiž mohla znamenat pád z druhé až na třetí místo. Pro tři body ale pojedou svěřenci trenéra Diega Simeoneho do Alavésu, kterému zatím sezona vychází nad očekávání dobře.

Deportivo Alavés patří k velkým překvapením tohoto ročníku LaLigy, protože skromný celek vyhlašoval ještě před startem sezony jako hlavní cíl záchranu v první lize, ale realita je naprosto odlišná. Nejen, že už nyní je matematicky zachráněn a nasbíral už 44 bodů, ale dokonce hraje o poháry! A to zatím velmi úspěšně, protože mu zatím patří více než dobré páté místo, čili kvalifikace do Evropské ligy.

Alavés překonal hodně špatný přelom ledna a února, v němž třikrát po sobě prohrál, a začal opět sbírat body. V šesti zápasech za sebou neprohrál a na tři body mu jeho aktivity stačily i minule. Těsně před přestávkou se mu povedlo porazit domácí Huescu, i když si musel vedení vzít až v posledních deseti minutách. Dvěma góly se o to postaral prozatím poměrně nevýrazný útočník Jonathan Calleri.

Teď Alavés čeká soupeř nepoměrně těžší, protože na Estadio Mendizorrotza zavítají colchoneros. A s těmi Alavés nemá zase tak dobré zkušenosti. Zatímco v sezoně 2002 a 2003 nad favoritem dokázalo vyhrávat, v poslední době je kvalita výrazně na straně madridského velkoklubu. Atlético vyhrálo tři poslední vzájemné duely a čtyřikrát už od Alavésu nedostalo ani jednu branku!

Deportivo navíc nyní bude bez klíčového obránce Guillerma Maripána, který dostal stopku za příliš mnoho karet. Zraněn je navíc ještě Burgui. Ani hosté nepřijedou v kompletní sestavě. Kromě obránce Lucase Hernándeze, kterého je možné brát spíš už jako hráče Bayernu Mnichov, je zraněn také Santiago Arias. Kvůli kartám se na hřiště navíc nepodívá ani záložník Rodrigo.

Atlético se zotavuje ze dvou těžkých porážek, které v nedávné době utrpělo. Nejprve se rozplynul jeho sen o triumfu v Lize mistrů, přestože k němu měl po prvním dějství výrazně blíž než Juventus. Jenže v Turíně dostal tři branky a sám neskóroval ani jednou, takže se pro něj populární soutěž uzavřela velmi brzy. Ani v LaLize to zatím není zrovna valné, což si trenér Diego Simeone dobře uvědomuje.

V minulém kole utrpěla pověst Atlética další ránu, když dostala dvě branky na San Mamés proti domácímu Bilbau. To bylo zpočátku sezony vyloženě na sestup, ale v poslední době se jeho forma značně zlepšila. Atlético vyšlo střelecky naprázdno a muselo odjet bez bodů. Stále mu ale prozatím patří druhá příčka, ačkoli si musí hlídat záda. Real Madrid se Zidanem na lavičce je vzdálen pouhé dva body a nemíní zpomalit.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Ximo Navarro, Ely, Laguardia, Duarte - Inui, Pina, Brašanac, Jony - Calleri, Borja Bastón
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Filipe Luis - Saúl, Rodrigo, Koke, Lemar - Griezmann, Morata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.11 - 3.63 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Girona FC - Athletic Bilbao  (pátek 21:00)
V tradiční páteční předehrávce začnou 29. kolo hráči Girony a Athleticu Bilbao. Hosté z Baskicka se v minulém kole LaLigy vytáhli a teď by svůj počin rádi zopakovali. Rovněž Gironě se ale v poslední době začíná dařit sbírat body.

Mizerný úvod je zapomenut a v kabině Bilbaa opět vládne optimismus. Baskický celek ožil a v posledních týdnech začal sbírat důležité body, což ho vyneslo až na současné deváté místo. Když si vzpomeneme na to, jak se potácel v sestupové propasti, tak je ten progres opravdu velký. Bilbau se daří především proti velkým týmům. S Barcelonou remizoval a vyhrál nad Sevillou nebo Realem Betis.

Další skvělý výsledek si připsal na konto v minulém kole. Těsně před reprezentační přestávkou totiž sehrál duel s Atléticem Madrid a byl až nečekaně úspěšný. Na domácím stadionu San Mamés totiž diváky rozjásaly branky Iñakiho Williamse a Kenana Kodra. Co víc, brankář Iago Herrerín dokázal udržet čisté konto, což se proti Atléticu povede opravdu málokomu. To znamenalo posun vzhůru a pohárová Evropa je vzdálena již jen šest bodů.

Bilbao sehrálo s Gironou zatím jen tři duely a většinu z nich vyhrálo. Jen jednou se radovala Girona, což je příznačné. V těchto duelech vždycky vyhrál domácí tým, což by Girona nyní určitě uvítala. A není to vůbec nereálné, protože od Bilbaa ji dělí jen tři body a nachází se na dvanácté příčce.

V minulém kole se i Gironě povedlo vyhrát, rovněž 2:0 jako Bilbau. Jejím soupeřem bylo Leganés a za tři body Girona vděčí svému elitnímu střelci, Cristianu Portuovi, který dal dvě branky. O jeho přínosu pro tým hovořil obránce Juanpe.

"Minulé utkání se nám povedlo a z velké části za to vděčíme Portuovi. Jeho dvě branky nám pomohly k dalším bodům, což je jeho specialita. Na hřišti je to opora, vždycky si ví rady a jde příkladem. Kromě toho je to také skvělý chlap mimo hřiště, což se odráží samozřejmě i na vztazích v kabině," chválí zkušený obránce kanonýra týmu.
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Pedro Porro, Juanpe, Alcalà, Muniesa, Valery - Borja Garcia, Pons, Granell - Portu, Stuani
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Capa, Iñigo Martínez, Núñez, Yuri - Dani Garcia, San José - De Marcos, R. Garcia, Muniain - Williams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.05 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona28206273:2766
2.Atlético Madrid28168439:1956
3.Real Madrid28173849:3254
4.Getafe CF281210636:2446
5.Deportivo Alavés28128831:3144
6.Sevilla FC28127947:3643
7.Valencia CF28816430:2340
8.Real Betis281161132:3639
9.Athletic Bilbao28813728:3137
10.Real Sociedad28991033:3336
11.SD Eibar28811936:3835
12.Girona FC288101031:3734
13.Espanyol Barcelona28971232:4134
14.CD Leganés28891127:3433
15.Levante UD28871338:4931
16.Villarreal CF286111132:3629
17.Real Valladolid28781323:3929
18.Celta Vigo28671536:4725
19.Rayo Vallecano28651730:5123
20.SD Huesca28571628:4722

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (434)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele