LaLiga - preview 26. kola

01.03.2019, 09:23, aktualizováno 04.03.2019, 08:29
Previews
Střetnutí tabulkových sousedů přinese pondělní dohrávka LaLigy. Leganés hostí Levante, proti kterému se mu dlouhodobě nedaří. Dokáže tuhle bilanci konečně prolomit?
CD Leganés - Levante UD  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávku 26. kola LaLigy obstará duel mezi Leganés a Levante. Oba celky mají shodně bodů a patří do širšího středu tabulky, kde jsou jen malé bodové rozdíly. Leganés i Levante mají aktuálně náskok 7 bodů na sestupové příčky a zároveň ztrácí stejný počet bodů na pohárová umístění.

Domácí Leganés půjde do pondělního zápasu v poměrně slušné formě. V posledních pěti ligových duelech si připsal 2 výhry, 2 remízy a jedinou porážku od Realu Sociedad. V posledním ligovém zápase se Leganés protrápil k remíze s Valencií až do samotného závěru zápasu. Cenný bod musel v 89. minutě zachraňovat Martin Braithwaite a domácí ještě v nastaveném čase přišli o En-Nesyriho pro příští ligový zápas. Tento mladý marocký útočník je s 8 góly nejlepším střelcem svého klubu, nicméně v pondělí mu bude chybět kvůli již zmíněnému karetnímu trestu.

Levante se momentálně nenachází v nejoptimálnější formě. V posledních pěti ligových duelech dokázalo pouze jednou vyhrát na Celtě Vigo, jednou remizovalo a hned třikrát prohrálo. Vysoká výhra 4:1 proti Vigu přinesla především úlevu v podobě vstřelených branek. Do té doby vyšlo Levante třikrát po sobě na prázdno. Poslední ligový duel odehraný doma přinesl sice porážku 1:2 s Realem Madrid, avšak herně domácí nepropadli.

Hosté sázejí v ofenzivě na své dva elitní střelce Martího a Moralese, kteří společně nasázeli 18 branek. Vzadu jim bude citelně scházet vykartovaný Rubén Rochina a dále zraněný Cheick Doukouré.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuellar - Omeruo, Siovas, Bustinza - Nyom, Perez, Vesga, Silva - Rodriguez - Carrillo, Braithwaite
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Fernandez - Pier, Cabaco, Vezo - Coke, Vukcevic, Campana, Luna - Bardhi - Morales, Marti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.53 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Celta Vigo  (neděle 12:00)
Eibar má už delší dobu problémy s tím, aby proti Celtě dokázal získat tři body. Další šanci má v pravé poledne v neděli, neboť na Estadio Municipal de Ipurua přijede právě tým z Viga. A na něj se Eibar dívá z vyšších pater tabulky.

Hned po Villarrealu je Celta Vigo pro fanoušky španělské kopané asi tím největším překvapením. Samozřejmě v negativním slova smyslu, protože tým, který byl zvyklý pohybovat se v prostředí pohárových příček, se trápí na úplně opačném konci tabulky. Když za 25 odehraných duelů vyhrajete jen šestkrát, tak na nic jiného než boj o záchranu asi stejně myslet nemůžete. Celtě se nedaří výsledkově ani herně.

Tým z Viga je až 17. a "chlubí" se druhou nejhorší obranou v lize. Dostal totiž už 43 branek a prakticky pro každého soupeře je radost se s Celtou utkat. V deseti posledních kolech Celta vyhrála jen jednou a minulé kolo pro ni také bylo zklamáním. Ačkoli proti Deportivu Alavés nehrála vůbec špatně, nedokázala svému soupeři dát ani jednu branku a nakonec se s ním rozešla bezbrankovou remízou.

Eibar na minulé kolo také nebude vzpomínat s láskou, protože podruhé za posledních deset soutěžních duelů prohrál. Nestačil totiž na domácí Athletic Bilbao a zejména pak na první branku domácích v první minutě. Od té doby se mu nic nedařilo a skóre už se po zbytek zápasu neměnilo. Zkušeného záložníka Papakouliho Diopa to hodně mrzelo.

"Vůbec jsme nedokázali reagovat na tak nepříznivý začátek. Když dostanete gól v první minutě, pak je to hodně o psychice. A my jsme se už nedokázali vzpamatovat. Je to škoda, protože herně to nebylo z naší strany špatné. Nezbývá nám, než na domácí půdě znovu vyhrát a najít svoje sebevědomí."

Eibar, který je na jedenáctém místě, pro to ale nemá nejlepší dispozice. Především pak v tom ohledu, že proti Celtě se mu nikdy moc nedařilo. Aktuálně tým z Viga vyhrál pět posledních duelů v řadě a tuhle sérii by si moc rád protáhl.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Rubén Peña, Arbilla, Paulo, Cote - Orellana, Diop, Joan Jordán, Cucurella - Charles, Sergi Enrich
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Costas, Hoedt, Araujo - Hugo Mallo, Lobotka, Okay, Juncà - Brais Méndez, Jensen - Maxi Gómez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.68 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Getafe CF  (neděle 16:15)
Real Betis sice skvěle začal své působení v LaLize a zaujal i v Evropské lize, ale v posledních týdnech se mu přestalo dařit. Pád tabulkou se pokusí zažehnat na Estadio Benito Villamarín, kam v neděli odpoledne zavítá nebezpečné Getafe.

Slovo nebezpečné je v případě Getafe možná ještě známkou podcenění. Pokud nějaký tým zvládá vytřít zrak nejednomu favoritovi a ocitá se na místě, kde zdánlivě "nemá co dělat", tak je to právě klub z okolí Madridu. Před sezonou byl pasován na jednoho z kandidátů boje o záchranu, ale na těchto místech ho nehledejte. Getafe zvládá sezonu na jedničku a aktuálně sídlí na čtvrtém místě! Žádná větší krize, žádný pokles formy - Getafe se neohroženě pouští do bojů se žraloky LaLigy.

Hned za ním je to samozřejmě hodně našlapané a na záda mu dýchají týmy jako Sevilla nebo Deportivo Alavés, které na Getafe shodně ztrácejí jen dva body. Další bod chybí právě nedělnímu soupeři Getafe, Realu Betis, což dělá z celého utkání mnohem zajímavější podívanou. Hlavní zbraní Getafe je především obrana, která zatím dostala jen 22 branek. To z ní dělá třetí nejlepší defenzivu v celé soutěži!

Velký podíl na tom má brankář David Soria, který je neotřesitelnou jedničkou. Odchytal totiž všech 25 kol a nechyběl ani minutu. "Nevím přesně, čím to je, že jsme tak vysoko, ale užíváme si to. Je to samozřejmě tvrdou prací, kterou do toho každý přinášíme, ale taky skvělým kolektivem. Snažíme se, aby nás fotbal bavil a aby bavil i naše fanoušky. I díky nim jsme tam, kde jsme. Cítím obrovskou hrdost, když se podívám na tabulku, a vidím, v jaké společnosti jsme," dodal zkušený brankář.

Určitým problémem by pro Getafe a jeho trenéra Josého Bordaláse mohly být absence. Zraněni jsou totiž Bergara, Ndiaye nebo Arambarri, i když ten by podle posledních zpráv mohl být připraven do utkání zasáhnout. Domácí Béticos takové starosti nemají, protože jim schází jen jeden jediný hráč - krajní bek Júnior Firpo.

Radost můžou mít i z domácího prostředí, protože Getafe se v Seville trápí. Za posledních patnáct let vyhrálo Getafe na Estadio Benito Villamarín jen dvakrát, naposledy před více než osmi lety. Getafe zvládlo lépe také minulé kolo, protože si připsalo tři body po těsné a náročné výhře nad Rayem Vallecano.

Real Betis naproti tomu poslední dobou častokrát neuspěl. V minulém kole sice porazil domácí Real Valladolid a posunul se na současnou sedmou příčku, ale kromě toho vypadl z Copa del Rey na úkor Valencie. Zklamání musel překousnout také v Evropské lize, neboť po vzájemném souboji jde dál Rennes. V rámci první ligy vyhráli Béticos jen čtyřikrát v posledních deseti kolech.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Mandi, Bartra, Sidnei - Francis, Carvalho, Lo Celso, Guardado - Canales, Lainez - Loren
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Damián Suárez, Djené, Cabrera, Olivera - Foulquier, Arambarri, Maksimović, Portillo - Mata, Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.15 - 3.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Atlético Madrid  (neděle 18:30)
Na stadion Anoeta ve městě San Sebastian zavítá madridské Atletico. Fanoušci se mohou těšit na vyrovnanou bitvu týmů, hrající ve skvělé formě a sázející především na svou kvalitní defenzivní práci.

Real Sociedad si v kalendářním roce 2019 drží stále svou neporazitelnost. Čtyři soutěžní výhry a šest remíz je skvělá vizitka týmu, který se dere tabulkou opět směrem vzhůru. Aktuálně osmý celek staví především na zodpovědném týmovém výkonu a navíc se může spolehnout na svou defenzivu. V posledních pěti duelech obdržel gólman Rulli pouze jedinou branku a celý tým se může spolehnout na jeho výkony.

Horší statistiky můžeme hledat v ofenzivě domácích. V již zmiňovaných pěti posledních duelech udrželi domácí 4krát čisté konto, což je skvělý počin, nicméně ve 3 případech nedokázali vstřelit soupeři jediný gól. La Real se potýká s poměrně rozsáhlou marodkou. V neděli nebudou moci nastoupit Martin Merquelanz, Andoni Gorosabel, Asier Illarramendi nebo Adnan Januzaj.

"Atléti" se již oklepali ze dvou ligových proher a včetně osmifinálového klání LM proti Juventusu udrželi 3 utkání v řadě čisté konto. V posledním ligovém duelu proti Villarealu předvedlo Atlético svůj tradiční výkon. Simeoneho parta se neprezentuje žádným nátlakovým fotbalem, spoléhá se především na pevnou obranu s rychlými brejky a na téměř bezchybného gólmana Oblaka, který se i v minulém kole hodně zapotil, aby svůj tým podržel.

Hosté se stále pokouší dotírat v tabulce na vedoucí Barcelonu. Aktuální rozdíl 7 bodů nevypadá nikterak nedostižně, avšak propastný rozdíl je v především v produktivitě obou celků. Při pohledu na individuální statistiky zjistíme, že ofenziva Atlética je prakticky odkázaná na Antoina Griezmanna. Jeho 11 gólů a 7 asistencí činí přesně 50% ligových branek Atlética v letošní sezoně. Trenér Simeone nebude moci spoléhat na zraněného Lucase Hernándeze, Nikolu Kaliniče, Stefana Saviče a očekává se, že ani Diego Costa nebude připraven hned k úvodnímu výkopu.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Navas, Llorente, Hernandez - Merino, Zubeldia, Zurutuza - Oyarzabal, José, Juanmi
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Gimenez, Godin, Luis - Niguez, Rodrigo, Partey, Koke - Morata, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.08 - 3.17 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Athletic Bilbao  (neděle 20:45)
Nedělní večer nabídne dramatickou a vyrovnanou bitvu mezi domácími Los Che a hosty z Bilbaa. Oba celky mají shodně bodů v tabulce a oba patří mezi letošní remízové rekordmany. Zatímco Valencia v dosavadních 25 kolech remizovala hned patnáctkrát, Bilbao je v těsném závěsu s 12 ligovými remízami.

Valencia prohrála v posledních 11 kolech LaLigy pouze jediné utkání. To by byl skvělý počin, nicméně pouhé tři výhry a sedm remízových výsledků drží tento tradiční celek na deváté příčce tabulky. Nejen fanoušci, ale zajisté i všichni v klubu by si přáli být na vyšších pozicích. K tomu je však nutné začít vyhrávat a pokusit se utnout aktuální šňůru čtyř remíz v řadě. Valencia má v posledních zápasech stále větší potíže s ofenzivou. V uplynulých dvou domácích utkáních se jí nepodařilo vstřelit jediný gól a podle toho vypadají i některé osobní statistiky hráčů.

Trenér domácích Marcelino nemá ve svém týmu aktuálně žádného hráče, který by vzal zodpovědnost na sebe a svými výkony a góly táhl zbytek týmu za vítězstvím. Aktuálně nejlepším střelcem i celkově hodnoceným hráčem zůstává středopolař Dani Parejo, jehož 6 ligových branek může těžko Los Che posunout na pohárové příčky. Marcelino by měl mít k dispozici téměř kompletní mužstvo a na marodce mu zůstává pouze stoper Garay.

Bilbao zažívalo doslova hrůzostrašný podzim. Pokud jsme srovnávali oba nedělní soupeře počtem bodů a obdobným počtem remíz, můžeme najít i některé další podobnosti. Bilbao stejně jako Valencia padlo v LaLize pouze jedinkrát za posledních 11 kol, avšak na rozdíl od domácích k tomu přidalo hned šest výher. Díky tomu se vyhouplo ze sestupových vod na 10. příčku se ztrátou pouhých čtyř bodů na pohárovou Evropu.

Hosté se rovněž jako domácí trápí především v koncovce. Zkušený Aritz Aduriz je v této sezoně více na marodce než na hrací ploše a věk nelze zastavit. Nejlepším střelcem klubu zůstává se 7 zásahy Iňaki Williams, následovaný Ikerem Muniainem se 6 zásahy.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Paccini, Roncaglia, Paulista, Gaya - Soler, Parejo, Kondogbia, Cheryshev - Moreno, Mina
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerin - Marcos, Alvarez, Martinez, Yuri - Garcia, Etxebarria - Susaeta, Garcia, Muniain - Williams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.24 - 4.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Real Valladolid  (sobota 13:00)
Sobotní program 26. kola LaLigy začne v Barceloně, kam zavítá Real Valladolid. Tomu se v poslední době moc nedaří, ale to se dá říct i o jeho soupeři. Domácí Espanyol je totiž od Valladolidu v tabulce vzdálen jen na čtyři body.

Tohle bude souboj mezi domácí nepříliš povedenou obranou, která pouští poměrně dost branek, a hostujícím útokem, který naprosto naplňuje význam slova bezzubý. Real Valladolid totiž nastřílel jen pouhých 19 branek, což je suverénně nejhorší výkon ze všech týmů v elitní španělské lize. Ze vstřelení branky se Real Valladolid radoval naposledy koncem ledna při utkání s Celtou Vigo, kde dal rovnou dva.

Minulé kolo už mu tak moc nevyšlo. Po těsné porážce od Barcelony se Realu Valladolid nepovedlo ani utkání s Realem Betis, který si na Estadio José Zorrilla poradil s domácí ekipou díky dvěma gólům a mohl si nechat všechny tři body. I kvůli tomu se Real Valladolid musel spokojit až se současným 16. místem a z hlediska záchrany to s ním zrovna ideálně nevypadá.

O tom, že musí zlepšit hlavně útok, není pochyb. Zkušený útočník Óscar Plano k tomu podotkl: "Máme velké problémy v zakončení a víme o nich. Postrádáme jednak zkušenost a jednak klid. Nevěříme si a musíme s tím něco dělat. Nejsme vůbec efektivní, i když se do šancí jako takových dostat dokážeme. Věřím ale, že se nám to povede a dokážeme se zachránit v první lize."

V první lize i v poháru už se oba soupeři potkali mnohokrát a Espanyol má lepší bilanci. Především pak na domácí půdě, protože Real Valladolid odjížděl z Estadi Cornellà-El Prat jako vítěz za 18 posledních let jen jednou!

Domácí Espanyol je favoritem i nyní, ačkoli ani jeho sezona se nevyvíjí tak, jak by si fanoušci asi přáli. V posledních deseti kolech LaLigy vyhrál jen dvakrát a to mu zatím stačí až na 14. příčku. Faktem navíc je, že jeho obrana nepatří k nejpevnějším. Dostala totiž už 38 branek, což je o sedm víc než Valladolid.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Rosales, Hermoso, Lopez, Dídac Vila - Granero, Marc Roca, Darder - Wu Lei, B. Iglesias, Melendo
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Antoñito, Kiko Olivas, Calero, Nacho Martínez - Hervias, Alcaraz, Míchel - Plano, Guardiola, Keko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.90 - 5.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Deportivo Alavés  (sobota 16:15)
Alavés už ve dvou posledních duelech nevyhrál a moc rád by se ke třem bodům zase vrátil. Los mu k tomu určil poměrně snadného soupeře, protože Deportivo dostane šanci využít hrůzostrašné formy Villarrealu na jeho půdě.

Villarreal nepřestává udivovat. Současná sezona pro něj znamená skvělé představení v evropských pohárech, ale naprosté zklamání v rámci první španělské ligy. Ve chvíli, kdy se mu daří nejméně, porazí favorizovanou a rozjetou Sevillu o tři branky. Ale místo toho, aby tenhle výsledek znamenal zlepšení výkonů a impuls k lepším zítřkům, tak Villarreal opět spadne do problémů a prohrává.

Svým fanouškům alespoň protáhl radování v Evropské lize, kde se mu povedlo přejít přes silný Sporting. Po postupové remíze na domácí půdě se mu ale opět nepovedlo utkání LaLigy, v němž nastoupil proti Atléticu Madrid. Z Madridu se totiž Villarreal vracel jako poražený po výsledku 2:0 pro domácí tým.

Výsledek mrzel i mladého záložníka Santiaga Cáserese, který v rozhovoru pro Marcu sdělil: "Je jasné, že tenhle výsledek jsme si nepřáli. I když proti nám stálo Atlético, chtěli jsme získat nějaké body. Nemyslím si ale, že bychom hráli špatně. Upřímně nevím, co se s námi děje, že je takový rozdíl mezi našimi výkony v pohárech a v lize. Jsem si ale jist, že se nám povede vyhrát dostatečný počet zápasů, abychom se zachránili. Tahle zkušenost nám nakonec může prospět."

Na Estadio de la Cerámica se v sobotu odpoledne dostaví nelehký soupeř. Deportivo Alavés si v této sezoně zatím prohodilo s Villarrealem role a zaujalo jeho obvyklé místo v popředí tabulky. Aktuálně je na skvělém šestém místě, což by mu po sezoně stačilo na Evropskou ligu.

V poslední době se mu ale trochu přestalo dařit a z deseti posledních utkání dokázal Depor vyhrát jen třikrát. Naposledy ho o víc bodů obrala Celta Vigo, která s ním bez branek remizovala po nepříliš záživném utkání. A na to bude chtít Depor odpovědět výhrou, neboť se na něj nepříjemně dotahuje Real Betis spolu s Realem Sociedad.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Álvaro, Funes Mori, Ruiz - Mario, Santi Cazorla, Iborra, Fornals, Pedraza - Toko Ekambi, Bacca
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Vigaray, Guillermo Maripán, Laguardia, Duarte - Brašanac, Manu Garcia, Wakaso - Jony, Calleri, Inui
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.25 - 6.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Huesca - Sevilla FC  (sobota 18:30)
Sevilla se vzpamatovává z prohraného zápasu proti Barceloně, který ji odeslal až na pátou příčku. Ambiciózní klub se samozřejmě s tímto umístěním nehodlá spokojit a ideální šanci má v sobotu večer. Jede totiž na půdu posledního týmu tabulky a nic jiného než tři body nečeká.

Minulé kolo nedopadlo pro Sevillu moc dobře. V přímé konfrontaci dvou velkých týmů španělské kopané se Sevilla postavila do cesty prvnímu týmu tabulky, Barceloně. Sevilla sice svého hosta nepříjemně překvapila a ještě v polovině utkání vedla o jednu branku, jenž pak se začal rozjíždět Lionel Messi. Za celé utkání dal hattrick a výrazně se podepsal po výhru Barcelony v poměru 4:2. Sevilla tak musí skousnout další nepříjemný výsledek.

Ten pro ni mimo jiné znamená sestup až na pátou příčku. Na čtvrtém místě ji totiž vystřídalo překvapení sezony, Getafe. To má na Sevillu v současné chvíli náskok pouhých dvou bodů, takže pro Sevillu žádná velká překážka. Sevilla se navíc pyšní velmi dobrou ofenzivou, která zatím zaznamenala už 40 branek a je v tomto směru třetím nejlepším útokem ligy.

Sevillu už velmi brzy čeká náročné utkání se Slavií, která se pokusí přejít přes jasného favorita do další fáze Evropské ligy. Ještě předtím se ale Sevilla musí plně koncentrovat na duel s Huescou, i když by bylo hodně snadné ji podcenit. A to je něco, čemu se hráči musí vyhnout, pokud chtějí opět vyhrát. Uvědomuje si to i obránce Gabriel Mercado.

"Je škoda, že jsme z utkání proti Barceloně nebrali víc bodů, protože jsme na to měli. Nedokázali jsme ale zastavit Lionela Messiho, což je prostě vždy problém. Nesmíme se teď zaměřovat na minulost nebo na Evropskou ligu, protože ani Huesca nám nedá body zadarmo. Je snadné podcenit soupeře, ale to se nám nesmí stát. Budeme bojovat a věřím, že uspějeme," míní zkušený obránce.

Huesca sice své výkony v nedávné době mírně zlepšila, ale tempo LaLigy pořád nestíhá. Stále jí patří až poslední místo v tabulce a nějakou dobu se na tom zřejmě nic nezmění. Na kontě nováčka LaLigy je jen 19 bodů, za což může především špatná obrana. Huesca totiž za 25 odehraných duelů inkasovala už 41 gólů, což je třetí nejhorší obrana v lize.

Když se Huesca utkala se Sevillou poprvé, byla z toho těsná porážka 2:1 a gól v dramatickém závěru. Minulé kolo rovněž Huesce nepřineslo tolik radosti, kolik by si přála. Po porážce od Bilbaa dokázala obrat o dva body Espanyol Barcelona i přesto, že od dvacáté minuty na půdě soupeře prohrávala. Dvojice hráčů Akapo a Rivera má nyní menší zdravotní potíže.
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Santamaría - Miramon, Etxeita, Pulido, Dieguez, Javi Galan - Herrera, Juanpi, Moi Gòmez - Gallego, Chimy Ávila
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kjaer, Wöber, Sergi Gómez - Navas, Sarabia, Banega, Roque Mesa, Promes - Ben Yedder, Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.06 - 3.67 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - FC Barcelona  (sobota 20:45)
Šanci na reparát za vyřazení v semifinále Copy del Rey bude mít v sobotu Bílý balet během dalšího napínavého El Clasica. Čeká nás již třetí vzájemný duel od začátku února a fanoušci obou týmů se mohou tradičně těšit na napínavou bitvu. Pokud pohlédneme na vzájemná střetnutí těchto odvěkých rivalů, Bílý balet nedokázal svého soka z Barcelony porazit již pět utkání v řadě. V probíhající sezoně došlo ke třem vzájemným duelům a Barcelona v nich zaznamenala dvě výhry a jeden nerozhodný výsledek při celkovém skóre 9:2.

Real bude mít v sobotu na Santiago Bernabéu jedinečnou šanci, jak alespoň částečně stáhnout náskok suverénní Barcelony na čele tabulky. V současné chvíli domácí ztrácí na Katalánce 9 bodů, což v této fázi sezony a formě Blaugranas není zrovna málo. Real se po celou letošní sezonu potýká s nekonzistentními výkony a několikrát se mu stalo, že ho na vlastním stadionu zaskočil nejeden protivník. Nemusíme hledat nikterak daleko v minulosti, je to přesně týden, kdy do Madridu přijel jiný katalánský celek z Girony a nečekaně si odvezl všechny tři body za vítězství 2:1. Podobný husarský kousek se povedl na začátku ledna také Realu Sociedad, který madridskému velkoklubu nedovolil na jeho vlastním stadionu takřka nic a odjel domu s cenným skalpem za výhru 2:0.

Předpokládá se, že Solari nasadí totožnou sestavu, jakou nasadil během odvetného utkání Copa del Rey v tomto týdnu. Jedinou změnou tak nejspíše bude výměna Navase za Courtoise a hráči jako Bale, Marcelo nebo Isco by opět neměli být v zahajovací sestavě. Solari bude v sobotu postrádat vykartovaného Nacha a stále zraněného Marcose Lllorenteho.

Barcelona může udělat další výrazný krok na cestě za titulem v LaLize. Katalánci vedou ligu před madridskými celky o 7, respektive 9 bodů a po sobotě se může tento rozestup ještě prohloubit. Barcelona neprohrála v domácí soutěži již 13 utkání v řadě a zaznamenala hned 10 výher. El Clasico bývá však zcela ošemetný zápas, kdy se již mnohokrát stalo, že předzápasová očekávání se nenaplnila. Hosté jdou do tohoto souboje v pozici mírného favorita, avšak Valverdeho výběr nesmí v žádném případě nic podcenit, pokud má pomýšlet na bodový úspěch.

Jak již bylo nastíněno na začátku, jen v letošních 3 vzájemných duelech nasázela Barcelona Realu 9 branek. Dá se tak očekávat, že v sobotu uvidí fanoušci rovněž gólovou podívanou. Pro tohle utkání bude Valverde postrádat především zraněného Rafinhu a Thomase Vermaelena, jinak však bude mít k dispozici kompletní mužstvo.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Reguilón - Modrič, Casemiro, Kroos - Vázquez, Benzema, Vinicius
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Alba - Roberto, Busquets, Rakitič - Messi, Suárez, Dembélé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.75 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Rayo Vallecano - Girona FC  (pátek 21:00)
Předposlední Rayo Vallecano cítí velkou šanci na zlepšení svého postavení, protože v pátek večer uvítá na svém stadionu Teresa Rivero Gironu. Proti té se madridskému týmu poměrně daří, což bude chtít v úvodním utkání 26. kola LaLigy potvrdit.

Rayo zatím nemá moc důvodů k tomu, aby mohlo oslavovat. Jeho výkony jsou v poslední době přinejmenším podprůměrné. Ještě před měsícem se zdálo, že je vše na nejlepší cestě k postupu do vyšších pater společnosti. Rayo vyhrávalo a sbíralo poctivě bod za bodem i proti lepším soupeřům. Jenže únor je v tomto směru pro něj tristní, neboť Rayo v něm všechny dosud hrané zápasy prohrálo!

To se samozřejmě rázem projevilo i na tabulce, která jasně odsuzuje Rayo k pádu do druhé ligy. Aktuálně je Rayo až na předposledním místě a nasbíralo jen 23 bodů. Největší potíže pak má evidentně v obraně, která doposud zaznamenala už 43 inkasovaných gólů. To je mimochodem druhý nejhorší výsledek v soutěži.

V minulém kole se Rayu taktéž nedařilo a po těsné porážce od Atlética Madrid si od něj všechny body vzalo i Getafe. Rayu ani vyrovnávací branka Raúla de Tomáse nestačila, protože dvacet minut před koncem dostalo další branku od Moliny. V tomto ohledu je na tom Girona o trochu lépe, protože ta už ve dvou minulých kolech neprohrála.

Šokující výhru nad Realem Madrid v minulém kole napodobila domácí remízou s Realem Sociedad a i když její fanoušci nemohli být na hráče tak pyšní jako při senzační výhře nad Bílým baletem, ani bod proti silnému soupeři nebyl špatný. V posledních deseti utkáních ale Girona vyhrála jen jednou a i proto se nyní potácí těsně nad pásmem sestupu, od něhož ji dělí jen dvě příčky a pět bodů.

Historie mírně favorizuje domácí tým, protože Rayo to s Gironou umí. Oba týmy se potkávaly především ve druhé nejvyšší lize a za posledních deset let vyhrála Girona nad svým soupeřem jen dvakrát. Rayo si připsalo výhry už ve čtyřech případech a doufá, že tuto bilanci ještě vylepší v páteční předehrávce.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Velázquez, Abdoulaye Ba, Amat - Tito, Imbula, Comesaña, Álex Moreno - Embarba, Trejo - De Tomás
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Ramalho, Bernardo, Alcalà, Garcia - Douglas Luiz, Pons, Granell - Portu, Stuani, Borja Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.32 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona25176265:2557
2.Atlético Madrid25148336:1750
3.Real Madrid25153743:3048
4.Getafe CF25109632:2239
5.Sevilla FC25107840:3237
6.Deportivo Alavés25107825:2837
7.Real Betis25106929:3036
8.Real Sociedad2598830:2535
9.Valencia CF25615425:2133
10.Athletic Bilbao25712625:2833
11.SD Eibar25710833:3531
12.CD Leganés2579926:3130
13.Levante UD25861137:4530
14.Espanyol Barcelona25861128:3830
15.Girona FC25610925:3428
16.Real Valladolid25681119:3126
17.Celta Vigo25671236:4325
18.Villarreal CF254111026:3323
19.Rayo Vallecano25651428:4323
20.SD Huesca25471424:4119

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (892)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele