LaLiga - preview 16. kola

14.12.2018, 08:49, aktualizováno 17.12.2018, 09:20
Previews
Athletic před týdnem ukončil dlouhé čekání na ligovou výhru a zlepšenou formu chce potvrdit i v dohrávce šestnáctého kola španělské ligy. Celek z Bilbaa čeká baskické derby, představí se na půdě horšícího se Deportiva Alavés...
Deportivo Alavés - Athletic Bilbao  (pondělí 21:00)
Alavésu pomalu dochází šťáva, nebo se to tak alespoň může zdát vzhledem k jeho posledním výsledkům. Bilbao je na opačné straně tabulky a bojuje o záchranu, ale síly se mu pomalu vrací.

Bilbao čelí hodně náročné sezoně a vůbec se mu nedaří herně ani výsledkově. Baskický celek byl zvyklý pohybovat se ve středu tabulky a jedním okem vzhlížet k evropským pohárům. Letos ale nedělá svým fanouškům vůbec radost a na poháry zatím myslet nemůže. Stále se totiž nachází až na 18. místě! Není proto divu, že se vedení tradičního mužstva rozhodlo jednat.

Od kormidla byl odvolán trenér Eduardo Berizzo a jeho nástupcem se stal zkušený Gaizka Garitano. Jeho cílem je nejprve zachránit baskický tým a postupně se snad i blížit k vyšším příčkám. Garitano sice nezačal nejlépe a Baskové dostali tři branky od Levante, ale od té doby se poučili. Garitanovo působení u týmu už nese ovoce a Bilbao vyhrálo jak v Copa del Rey nad Huescou, tak i v minulém kole.

To si poradilo s Gironou, na čemž měl velkou zásluhu především úspěšný střelec Aritz Aduriz. A kromě toho Baskové udrželi čisté konto, což u nich letos taky nebylo samozřejmostí. Teď je však čeká další těžký úkol, protože jedou do Alavésu. S tamním Deportivem nemají úplně dobré zkušenosti a z Estadio Mendizorrotza se jako vítězové vraceli naposledy před dlouhými patnácti lety!

Na první pohled je navíc rozdíl mezi Deportivem Alavés a Bilbaem obrovský. Alavés sídlí na výtečné páté příčce, což nikdo nečekal. A dlouhodobě se mu daří ukazovat, že to s bojem o poháry myslí smrtelně vážně.

Poslední dobou se ale přeci jen zdá, že Deportivu tak trochu dochází šťáva. V pěti minulých utkáních vyhrál jen jednou a bez bodů se musel obejít také naposled. Depor sice jel do Madridu k duelu s Atléticem odhodlaný, ale domů se vracel po jasném debaklu 3:0. Tudíž by měl teď zabrat, protože Levante a Betis jsou od něj vzdáleny jen o dva body.
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Martin, Ximo Navarro, Laguardia, Duarte - Pina, Garcia, Wakaso - Ibai, Calleri, Jony
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Capa, Yeray, Nuñez, De Marcos - San José, Beñat - Williams, R. Garcia, Muniaín - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.01 - 3.17 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sevilla FC - Girona FC  (neděle 12:00)
Atraktivní a vyrovnané utkání nás bude čekat ve městě Sevilla, kde místní FC přivítá Gironu. Oba celky mají solidní formu a zatímco domácí směle pošilhávají po nejvyšších příčkách, Girona se drží na dohled pohárovým pozicím.

Sevilla předvádí v letošní sezóně skvělé výsledky. V domácí LaLize je neporažena již 6 utkání v řadě a herní pohodu si drží také v Evropské lize. Zde ve čtvrtek deklasovala Krasnodar 3:0 a zajistila si tak postup z prvního místa skupiny J. V domácí lize drží prvenství Barcelona, nicméně tříbodový rozdíl není nedostižný, a tak může Sevilla stále prohánět favorita soutěže.

"Girona je silný soupeř, mají skvělou formu na cizím hřišti... chceme podat stejný výkon, jaký jsme podali ve čtvrtek," vyjádřil své přání trenér Machín. Ten nebude moci počítat se zraněnými Maximem Gonalonsem, Aleixem Vidalem a vykartovaným Francem Vázquezem. Naopak může opět využít služeb uzdraveného stopera Kjaera.

Katalánská Girona přijíždí do Sevilly jako jeden z nejlepších venkovních týmů letošní LaLigy. Tento skromný celek prohrál doposud pouhé jediné venkovní utkání a to v minulém kole v Bilbau. I přes toto zaváhání zůstává Girona příjemným překvapením letošní sezony.

Hostujícímu kormidelníkovi Eusebiovi budou pro toto utkání scházet Johan Mojica, Aday Benítez, Patrick Roberts a nejistý start mají stále Carles Planas, Marc Muniesa a gólmanská jednička Yassine Bounou.

Girona ve vzájemných zápasech se Sevillou nedokázala zvítězit a především nedokázala vstřelit ani jediný gól.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Carrico, Kjaer, Gómez - Navas, Banega, Mesa, Escudero - Sarabia - Yedder, Silva
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Espinosa, Juanpe, Ramalho - Porro, Garcia, Pons, Granell - Portu, Stuani, Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.86 - 8.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Betis  (neděle 16:15)
Od chvíle, kdy Espanyol dýchal konkurenční Barceloně na záda a okupoval druhou příčku, uběhla nějaká doba a aktuálně je situace zcela odlišná. Espanyol doma přivítá Betis z pozice až jedenáctého týmu soutěže, zatímco Béticos jsou sedmí a regulérně se vrátili do bojů o evropské poháry.

Skvělá série Espanyolu, která vynesla mužstvo na druhé místo LaLigy, skončila 5. listopadu. Od té doby přišla jiná série, tentokráte čtyř porážek v řadě a pád až na jedenácté místo. Vše završila porážka v katalánském derby od Barcelony 0:4, která navíc přišla v době, kdy se tým vzpamatovával z jiné těžké porážky od Getafe 0:3. Na Espanyol zkrátka padla výsledková deka, jíž se potřebuje co nejrychleji zbavit. Situace ve středu tabulky i kolem pohárových příček je nesmírně vyrovnaná, takže tři body ze zápasu s Betisem mohou Espanyol opět katapultovat na dostřel evropským pohárům.

Betis má za sebou rozporuplný týden. Nejprve v lize porazil Rayo 2:0 a potvrdil vzrůstající formu, ovšem v týdnu jenom remizoval na půdě lucemburského trpaslíka Dudelange 0:0, čímž své příznivce zrovna dvakrát nepotěšil. Pravda, Béticos už měli postup v kapse, ale proti lucemburskému mančaftu musí loni pátý tým španělské LaLigy prostě zvítězit.

Espanyol má s Betisem vyrovnanou bilanci a vyrovnané utkání se očekává i tentokrát. V loňské sezoně vyhrál vždy domácí tým. Katalánci se ale doma přeci jenom více nadřeli, zvítězili "jen" 1:0, zatímco Betis doma úřadoval a díky brankám Firpa, Boudebouze a Guerrera zvítězil jasně 3:0. Espanyol se chce před vlastními diváky vrátit zpět na vítěznou vlnu a určitě nebude bez šance. Betis na venkovních hřištích zrovna neoslňuje, zvítězit tam dokázal jen dvakrát ze sedmi případů.

Domácí celek se bude muset obejít bez zraněného Maria Hermosa a mimo hru je i vykartovaný Dídac Vilà. Oba hráči patří do základní jedenáctky a domácímu výběru budou citelně scházet, na druhou stranu ani Betis není kompletní. Postrádá sice "jen" jednoho hráče, ale o to klíčovějšího. Zranění totiž stále nepustí do hry Andrése Guardada.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego López - Pedrosa, Duarte, David López, Javi López - Granero, Roca, Darder - García, Iglesias, Pérez
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Pau López - Mandi, Bartra, Sidnei - Barragán, Lo Celso, Canales, Carvalho, Firpo - Joaquín . Morón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.39 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Huesca - Villarreal CF  (neděle 18:30)
Kdo by to byl před sezonou tušil, že se Villarreal v necelé polovině ligového ročníku ocitne v pozici celku bojujícího o záchranu. Žlutou ponorku dělí od osmnácté příčky jen lepší skóre, takže utkání s poslední Huescou potřebuje nutně zvládnout. Pomoci by Villarrealu mohla výhra v Evropské lize nad Spartakem Moskva.

Ta přišla pro Villarreal v ne úplně hvězdné době, dvě ligové porážky v řadě totiž poslaly hostující tým až na samotnou hranici sestupu. Celkově už Žlutá ponorka letos v lize prohrála sedmkrát, což je po Huesce a Rayu nejvíc ze všech účastníků. Zdálo se přitom, že by listopadová výhra nad Betisem mohla Villarreal nasměrovat k lepším zítřkům. Následné utkání s Barcelonou ale uvrhlo klub znovu do deprese, která se ještě více prohloubila další domácí porážkou od Celty Vigo.

Villarreal si špatné ligové výsledky alespoň částečně kompenzuje na evropské scéně. Po výhře nad Spartakem Moskva zakončil skupinovou část Evropské ligy na prvním místě a na jaře ho čeká vyřazovací fáze. Vzhledem ke zkušenostem, které Žlutá ponorka v Evropské lize má, je právem považována za jednoho ze spolufavoritů na celkové vítězství, bez ohledu na ligové trápení. Nový kouč Luis García pak doufá, že si jeho svěřenci výkony z Evropské ligy přenesou do domácí soutěže.

Na valencijský celek čeká v tomto kole Huesca, beznadějně poslední tým ligové tabulky. Huesca dosud nasbírala jen sedm bodů a stále se nemůže vymanit z krize. Jediného vítězství dosáhla v úvodním kole na půdě Eibaru a od té doby čeká na triumf marně. Po minulém výkonu už se série bez vítězství vyšplhala na čtrnáct utkání v řadě. Na druhou stranu výkon proti Realu Madrid nebyl špatný, Huesca prohrála nejtěsnějším rozdílem a klidně si proti slavnějšímu sokovi mohla odnést bod.

Oba celky v tuto chvíli trápí rozsáhlá marodka. Huesce ani proti Villarrealu nepomohou Luisinho, Gallar, Akapo, Musto, Aquilera, Rúben nebo Semedo. Tým Luise Garcíi je na tom podobně, hrát nebudou Bruno Soriano, Iturra, Miguelón, Barbosa a Sansone.

Villarreal sice Huescu naposledy porazil, ovšem na domácím hřišti. Poslední návštěva stadionu El Alcoraz pro něj nedopadla dobře, Huesca totiž zvítězila 2:0. Poslední tým soutěže má s Villarrealem jen lehce zápornou bilanci.
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Jovanović - Pulido, Etxeita, Ínsua, Miramón - Melero, Rivera, Gómez - Ferreior, Hernández, Ávilla
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Gaspar, Ruiz, González, Costa - Chukwueze, Trigueros, Cáceres, Fornals - Bacca, Moreno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.43 - 3.34 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - FC Barcelona  (neděle 20:45)
V květnu letošního roku přichystalo Levante pozdějšímu vítězi celé soutěže nečekanou porážku 4:5, čímž ho připravilo o historický zápis odehrané sezony bez jediné prohry. Po zhruba sedmi měsících se Barcelona na Ciutat de Valéncia představí znovu a tentokrát chce bezpodmínečně zvítězit a udržet těsné vedení v tabulce. Na Barcelonu se ze zadních pozic tlačí hned trojice týmů.

Sevilla, Atlético Madrid a Real Madrid jsou největšími konkurenty Barcelony v boji o ligový primát. Atlético se navíc díky výhře na lídra dotáhlo, takže aby Barca odskočila, potřebuje na hřišti Levante zvítězit. Katalánci budou velkým favoritem, v lize si naposledy poradili s Espanyolem i Villarrealem s celkovým skóre 6:0! Během týdne sice remizovali v Lize mistrů na Camp Nou s Tottenhamem, ale to už měli postup z prvního místa dávno v kapse.

Levante porazilo Barcelonu jen jednou jedinkrát v historii a to v již zmiňovaném květnovém klání 5:4. Diváci na Ciutat de Valéncia by se za podobný výkon i brankové hody jistě nezlobili, pravdou ale je, že to Levante bude mít hodně obtížné.

Domácím se letos daří a průběžné sedmé místo je toho důkazem. Od října navíc prohráli pouze utkání s Realem Sociedad a například dokázali zvítězit na Santiago Bernabéu 2:1. Zápasy Levante bývají i v letošní sezoně poměrně bohaté na góly, před týdnem si Granotas připsali další divoký výsledek, tentokrát 4:4 na hřišti Eibaru.

Svěřenci Paca Lópeze budou v zápase s Barcelonou spoléhat na protiútoky, o kterých kouč Ernesto Valverde prohlásil, že jsou velmi rychlé a nebezpečné. Dá se předpokládat, že Barca bude na balónu opět dominantní.

Levante bude v souboji s Barcelonou oslabeno o Armanda Sadika, Samu Garcíu, Morálese a Cheicka Doukourého. Nejistý je i start Pedra Lópeze. Podobná situace panuje i na straně Katalánců. Kouč Ernesto Valverde se musí obejít bez Rafinhy, Umtitiho, Malcoma, Sergi Roberta i jeho jmenovce Sampera. Hlavní zbraň Barcelony ale netkví na obraně, nýbrž na útočném trojzubci Messi, Suárez, Dembélé, který bude připraven.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Olazábal - Pier, Rodríguez, Cabaco - Toňo, Bardhi, Campaňa, Rochina, Jason - Morales, Martí
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Rakitić, Busquets, Vidal - Messi, Suárez, Dembélé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 12.50 - 8.04 - 1.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Real Sociedad  (sobota 13:00)
Realu Sociedad se stále nedaří navazovat na své dobré výkony a jeho forma je jak na houpačce. Určitou konzistenci naopak našlo Getafe, které v sobotním odpoledni baskického soupeře na své půdě uvítá.

Coliseum Alfonso Perez se stane dějištěm sobotního duelu mezi domácím Getafe a hosty ze San Sebastiánu. Tým z pobřežního města v Baskicku zoufale potřebuje najít určitý rytmus a vyrovnanost, protože jeho sezona zatím nic takového nenabízí. Po dobrém výkonu přijde na řadu hodně špatné utkání, z něhož si Baskové zpravidla nepřipíšou ani jeden bod.

Getafe se s Realem Sociedad utkalo už mnohokrát v minulosti a poslední dobou se mu daří. V pěti minulých soubojích prohrálo jen jednou a hned tři poslední vyhrálo. A vždycky to bylo pořádné drama, které často rozdělila jediná branka. V současné době je favoritem opět Getafe, které se usadilo na pohodlné osmé příčce a přemýšlí, jak své postavení ještě vylepšit. Po dvou výhrách se v minulém kole jeho štěstí zaseklo na Leganésu, který po hodině hry dokázal srovnat a remízový výsledek i udržet.

Mladý záložník Getafe Nemanja Maksimović pak prozradil: "Je škoda, že jsme naše vedení naposledy neudrželi, protože šancí jsme měli dost a nehráli jsme špatně. Ale udělali jsme jednu chybu a soupeř nás potrestal. Kdybychom včas přidali další branku, nemusely to být takové nervy. Real Sociedad je hodně nevypočitatelný. Jednou hraje famózně a zápas zcela kontroluje, jindy ale udělá zbytečnou chybu. My se ji pokusíme využít," dodává mladík.

Baskové zvládli vyřadit Celtu Vigo z Copa del Rey, ale v LaLize se jim zase tak moc nedaří. Po porážce od Realu Betis nezískali body ani minule. To se utkali s Realem Valladolid, který si vybudoval územní převahu a také dvě branky. Gól Mikela Oyarzabala dal sice Baskům naději, ale víc už neznamenal. I proto jsou hráči nyní až na 13. místě LaLigy. Getafe se navíc pyšní výbornou obranou, která zatím dostala jen 12 branek!
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Suárez, Dakonam, Gonzalez, Leandro Cabrera - Foulquier, Maksimović, Arambarri, Ndiaye - Molina, Mata
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Moya - Zaldua, Le Normand, Moreno, Theo Hernandez - Illaramendi, Merino - Januzaj, Zurutuza, Oyarzabal - Willian José
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.20 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Valladolid - Atlético Madrid  (sobota 16:15)
Atlético Madrid má za sebou náročné utkání v Lize mistrů, ale nabitý program mu nedovolí moc dlouho odpočívat. Svěřenci trenéra Diega Simeoneho se přetahují se Sevillou o druhé místo a další šanci na tři body cítí proti Realu Valladolid.

Základní skupiny nejslavnější klubové soutěže světa skončily a jedním z jejich protagonistů bylo také Atlético Madrid. Colchoneros měli sice všechno ve svých rukou a v posledním duelu s Bruggami jim šlo o první místo, ale nedokázali nad belgickým soupeřem zvítězit! Fanoušci Atletů museli být zklamaní, protože v souběžně hraném utkání Borussia Dortmund vyhrála nad Monakem a získala první místo.

Atlético tak čeká v osmifinále pravděpodobně složitější soupeř, což není zrovna povzbudivá informace. Teď se ale hráči musí myslí i srdcem vrátit na trávníky LaLigy, kde je čeká další těžká bitva. Atlético si samozřejmě klade ty nejvyšší cíle v pohárech i ve španělské elitní lize. V ní mu zatím patří až třetí místo, na které si Colchoneros dlouho zvykali. Jejich ztráta na první Barcelonu ale není nijak hrozivá, protože v současné chvíli činí jen tři body.

Na domácím stadionu Atlético zvítězilo v Copa del Rey a povedlo se mu také poslední ligové kolo. Proti Alavésu se blýskla ofenzivní složka týmu trenéra Simeoneho, která soupeři nasázela tři góly. Zároveň navíc Atlético nedostalo gól. To ho ostatně v této sezoně znovu zdobí a s pouhými deseti inkasovanými góly se pyšní vůbec nejlepší obranou v lize.

Zkušený kolumbijský obránce Santiago Arias k tomu poznamenal: "Je pravda, že se nám v obraně daří velmi dobře. Na to, kolik hráčů máme zraněných a jak často musí někdo alternovat na postu, který mu není úplně vlastní, hrajeme výborně. Dobrá obrana ale není práce jen brankáře nebo nás, obránců. Snaží se celý tým a celý tým přispívá k dobrému výsledku. K dobré obraně ale musíme přidat tu druhou část, střelbu branek. A to je také odpovědnost každého hráče," uvědomuje si pravý bek.

Atlético se s Realem Valladolid utkalo už mnohokrát a nepřekvapivě se dařilo mnohem víc Colchoneros. Minulých šest duelů v řadě Atlético vyhrálo a tři poslední zápasy vyhrálo s čistým kontem. Valladolid střídá dobré výkony s těmi horšími, asi tak, jak je u nováčka LaLigy zvykem. Návaznost a kontinuita mu mnoho neříká a nejde mu.

Za posledních deset soutěžních duelů vyhrál Real Valladolid pětkrát a po postupu v Copa del Rey přes Mallorcu uspěl také v minulém kole první ligy. Dokázal totiž zvítězit nad domácím Realem Sociedad, který zabral až příliš pozdě a musel se spokojit jen s porážkou 2:1. Menší zdravotní potíže má stále ještě Javi Moyano.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Antonito, Kiko Olivas, Calero, Nacho Martinez - Keko, Michel, Alcaraz, Toni Villa - Plano, Ünal
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Arias, Savić, Lucas Hernandez, Saul - Correa, Rodrigo, Thomas, Lemar - Griezmann, Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.24 - 3.47 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Rayo Vallecano  (sobota 18:30)
Real Madrid se oklepává z potupné porážky v Lize mistrů a hodlá na ni co nejdřív odpovědět třemi body. Šanci na ni cítí v utkání proti Rayu Vallecano, které se odehraje na Santiago Bernabéu. Hostující celek by pro to mohl být ideálním soupeřem.

Real Madrid měl už skupinu vyhranou a postup dávno zajištěn, takže mu v posledním utkání základní skupiny zase tak o moc nešlo. Chtěl ale ukázat, že bere jakoukoli situaci zodpovědně a před vlastními fanoušky na slavném Santiago Bernabéu uspět. Jenže totálně selhal! Nejenže jeho hra neodpovídala standardům, ale především výsledek mnoho lidí překvapil. Moskevské CSKA totiž dokázalo vyplenit hlavní španělské město a domácí ekipě nasázelo tři góly!

To byl pro trenéra Santiaga Solariho hodně velký políček. Teprve druhá porážka od té doby, co nastoupil na místo uvolněné po Julenu Lopeteguim. A hodně bolela. V obou případech prohry Real ani jednou neskóroval a vždycky dostal tři branky. Načež mladý trenér Santiago Solari žádá po hráčích okamžitou nápravu.

"Těžko se mi hledají slova pro to, co jsme viděli. Tohle nebyl Real Madrid, který trénuji a na který jsem hrdý. Je pravda, že náš soupeř měl hodně velkou motivaci a my už měli postup do další fáze zajištěný. Ale to neznamená, že bychom se snad měli k utkání postavit takto. Je potřeba se zamyslet nad tím, co jsme udělali špatně, a napravit to. Teď je před námi jen málo dní na přípravu, takže nesmíme nic zanedbat," dodává trenér Solari.

V dobře známé LaLize to Realu jde pod jeho vedením mnohem lépe. Po Valencii zvládl také další duel s trochu podceňovaným soupeřem, kterým byla Huesca. Ani ta ale královskému klubu nedala nic zadarmo a hodně bojovala o body. Hostům nakonec stačila branka Velšana Garetha Balea z úvodu utkání k výhře. I díky tomu je Real na čtvrtém místě a od první Barcelony ho dělí jen hratelných pět bodů.

S Rayem už Bílý balet několik zápasů sehrál a asi jen málokoho překvapí, že Rayo nad svým protivníkem nevyhrálo ještě ani jednou. Vyloženě zdrcující byla poslední návštěva Raya v Madridu, protože pak odjíždělo s výpraskem o deseti gólech! A zatím se nezdá, že by se situace u něj nějak zásadně lepšila.

Rayo Vallecano je až na předposledním místě a zatím posbíralo jen deset bodů, takže by mělo být snadným terčem. Velké potíže má zejména v obraně, která dostala už 30 gólů! Dva z nich měl na svědomí Real Betis, který se s Vallecanem utkal v minulém kole. Ze Sevilly odjíždělo Rayo opět bez bodů, a to díky zásahům Lo Celsa se Sidneiem.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Odriozola, Varane, Sergio Ramos, Marcelo - Modrić, Llorente, Ceballos - Vazquez, Benzema, Isco
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Dimitrievski - Advincula, Galvez, J. Amat, Alex Moreno - Imbula, Comesana, Trejo - Embarba, Pozo, Alvaro Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 9.42 - 19.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - Valencia CF  (sobota 20:45)
Valencia v Lize mistrů překonala sama sebe a předvedla vynikající výkon. Teď by nutně potřebovala něco podobného ukázat také v LaLize, kde se jí zatím vůbec nedaří. Pomůže jí utkání s domácím Eibarem?

Kádr Valencie zažil v týdnu skvělý impuls. Dokázal totiž porazit Manchester United, který byl jasným favoritem utkání Ligy mistrů! Ačkoli Netopýrům doma už prakticky o nic nešlo, musí to pro ně být velký vzpruha. Ani herně to vůbec nebylo špatné a trenérovi Marcelinovi se může dýchat zase o něco lépe. Pokud by to ale Valencia nedokázala v lize zopakovat, byl by tento skoro historický počin skoro zbytečný.

Valencia nutně potřebuje další body, aby se mohla škrábat tabulkou vzhůru. Zatím se totiž stále nachází až na 15. místě, což je pro tradiční klub a pohárového účastníka zkrátka ostudně málo. Největší potíže dělá Valencii zejména útok, který sice nepostrádá kvalitu, ale zatím dal jen dvanáct branek! A to nejmíň z celé ligy.

Valencia je zatím expertem na remízy, kterých si na své konto připsala už devět. Tu poslední z nich v minulém kole proti Seville. I když za ni budou hráči hodně rádi, protože se urodila až v samém závěru, když se prosadil Mouctar Diakhaby. Netopýři se nyní musí obejít bez zraněného útočníka Guedese.

Valencia se s Eibarem utkala už několikrát a jsou to bitvy hodně vyrovnané. I skóre z nich je v rovnováze, protože oba soupeři si už třikrát připsali tři body. Valencia dokonce prohrála už tři zápasy z posledních čtyř. V minulém klání se však soupeři rozešli bez bodů a dokonce i bez branek.

Eibar ani tentokrát nebude pro svého soupeře snadným soustem. V této sezoně dokázal o body obrat už nejednoho favorita a o jeho nevypočitatelnosti mluví například šokující výhra 3:0 nad Realem Madrid. Po porážce od Raya svedl Eibar na domácí půdě velkou bitvu s Levante a každý divák si musel tohle utkání pochvalovat. Padlo v něm totiž hned osm branek a oba týmy se rozešly smírně. Zápas s Valencií pro něj bude klíčový i proto, že Valencia je jeho nejbližším sousedem v tabulce.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Rubén Peña, Oliveira, Ramis, Cote - Orellana, Diop, Escalante, Cucurella - Enrich, Charles
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Wass, Garay, Gabriel Paulista, Gayà - C. Soler, Parejo, Coquelin, Čeryšev - Rodrigo, Santi Mina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.20 - 2.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - CD Leganés  (pátek 21:00)
Celta Vigo se zase snaží stoupat tabulkou a poslední dva duely se jí povedly. V páteční předehrávce 16. kola nejvyšší španělské ligy se na Estadio Balaídos postaví proti Leganésu. Hosté se sice dostali hodně blízko sestupovým pozicím, ale už mockrát své soky překvapili.

Celta Vigo zažívá hodně špatnou sezonu a převážně na začátku se potácela až kolem sestupového pásma. Hodně jí samozřejmě pomohla také změna trenéra, když neúspěšného Mohameda vystřídal Miguel Cardoso. A jeho ozdravná kůra je okamžitě vidět. Celta pod jeho vedením sehrála tři zápasy. V rámci Copa del Rey sice prohrála s Realem Sociedad San Sebastian, což ji hodně mrzelo, ale v lize se jí daří.

Po výhře nad Huescou předvedla podobné představení také minule proti Villarrealu. To už byl mnohem těžší soupeř, ale Celta si s ním nakonec poradila. Vděčit za tři body může především části kolem přestávky, kdy nasázela svému sokovi tři branky. A to právě rozhodlo, protože Carlos Bacca v samém závěru pálil přesně ještě dvakrát a utkání hodně zdramatizoval. Teď je i díky tomu Celta na solidním 11. místě a na jejím kontě je 20 bodů.

Mladý záložník Celty Brais Méndez k tomu řekl: "Ještě pořád to není umístění, které bychom chtěli mít na konci sezony. Naším snem jsou samozřejmě evropské poháry a uvidíme, kam až se dostaneme. Kádr máme dostatečně kvalitní a poslední dobou ukazujeme, že umíme bojovat. Dalším krokem bude Leganés a věřím, že i z tohoto utkání si můžeme odnést tři body," pokračoval Méndez.

To ale nebude vůbec nic jednoduchého, protože Leganés jen tak neprohrává. Vlastně prohrál v posledních deseti utkáních jen jednou, když nestačil na Levante. Od té doby se mu ale daří sbírat pravidelně alespoň bod. Ani v jeho případě se ale nedá mluvit o spokojenosti, protože tabulka je k němu mnohem méně vstřícná.

Leganés je totiž až na 16. místě a pouhé tři body ho dělí od sestupových míst! V minulém kole Leganés uhrál jen remízu s Getafe a navíc byl ke konci utkání vyloučen Rubén Pérez, který tak přijde o výlet do Viga.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Mallo, David Costas, Araujo, Juncà - Brais, Okay, Fran Beltran, Boufal - Aspas, M. Gómez
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Juanfran, Tarin, Omeruo, Siovas, J. Silva - Vesga, Gumbau, Oscar - Carrillo, En-Nesyri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.49 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona1594241:1931
2.Sevilla FC1584327:1628
3.Atlético Madrid1577121:1028
4.Real Madrid1582523:1926
5.Deportivo Alavés1573518:1724
6.Levante UD1564527:2522
7.Real Betis1564516:1722
8.Getafe CF1556416:1221
9.Girona FC1556417:1721
10.Espanyol Barcelona1563617:2021
11.Celta Vigo1555528:2420
12.Real Valladolid1555513:1520
13.Real Sociedad1554618:1819
14.SD Eibar1554619:2319
15.Valencia CF1539312:1218
16.CD Leganés1545615:1917
17.Villarreal CF1535715:1914
18.Athletic Bilbao1528515:2314
19.Rayo Vallecano1524915:3010
20.SD Huesca15141012:307

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (559)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele