LaLiga - preview 15. kola

07.12.2018, 08:46, aktualizováno 10.12.2018, 08:34
Previews
Athletic je ve španělské lize v krizi, od prvního kola nevyhrál a potácí se na sestupových pozicích. Baskický celek nyní bude hostit hodně nepříjemného soupeře, do Bilbaa přijede Girona, která venku letos ještě ani jednou neprohrála...
Athletic Bilbao - Girona FC  (pondělí 21:00)
V pondělní dohrávce 15. kola La Ligy bude k vidění střetnutí domácího Athleticu proti Gironě. Oba celky se nachází ve zcela odlišném rozpoložení a bude nás čekat nejspíše velice vyrovnaná bitva.

Trápení baskického Athleticu stále nemá konce. Na ligovou výhru čeká už třináct kol, jelikož jediný tříbodový zisk přišel hned v první kole letošní sezony. Připočteme-li osm remíz a pět porážek, vyjde nám nelichotivé 18. místo v tabulce a reálné ohrožení o setrvání mezi elitou. S touto skutečností se nelibě musí vypořádat nejen vedení baskického celku, ale především jeho fanoušci, kteří jsou zvyklí vídat své oblíbence v popředí tabulky.

Zdálo by se, že lehkou náplastí na nepřesvědčivé výsledky byl alespoň suverénní postup do dalšího kola Copa del Rey, když Athletic deklasoval Huescu celkovým skóre 8:0. Nový trenér Garitano se bude snažit přenést tuto euforii i do ligového zápasu, kde by nutně potřeboval naplno bodovat. Pro toto střetnutí nemůže Garitano počítat s několika vykartovanými hráči. Pro karetní tresty nemohou nastoupit Yuri, Inigo Martínez a Peru Nolaskoain. Mezi zraněnými hráči navíc zůstávají Mikel Balenziaga, Mikel Rico nebo Cristian Ganea.

Katalánská Girona se nachází ve zcela opačné situaci. Tento skromný celek nepoznal hořkost porážky již osm soutěžních utkání v řadě a v tabulce mu náleží krásné osmé místo, na dohled od pohárové Evropy. Především co se týče venkovních utkání, patří Girona mezi největší překvapení soutěže a na venkovních hřištích je stále neporažena. Navíc dva poslední venkovní zápasy zvládla na jedničku a vyloupila Valencii i stadion Espanyolu Barcelona, který do té doby platil na domácím stadionu za nepřekonatelného soupeře.

Trenér Eusebio bude v tomto utkání postrádat celou řadu hráčů. Mezi zraněnými můžeme hledat Johana Mojicu, Adaye Benitéze, Carlese Planase, Patricka Robertse, Marca Muniesu a také gólmanskou jedničku Yassina Bounoua.

Oba soupeři se střetávají teprve ve třetím utkání, přičemž doposud vyhrál vždy domácí celek stejným výsledkem 2:0.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerin - Capa, Alvarez, Nunez, Marcos - Garcia, Etxebarria - Williams, Garcia, Muniain - Aduriz
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Espinosa, Juanpe, Ramalho - Porro, Garcia, Pons, Granell - Portu, Stuani, Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.58 - 3.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SD Eibar - Levante UD  (neděle 12:00)
Levante by moc rádo přidalo další výhru k posledním dvěma, aby se udrželo na hodně nečekaném místě. Maličký celek totiž v tabulce dýchá na záda Realu Madrid! K přiblížení příček zajišťujících Ligu mistrů by mu mohly pomoci i body z Eibaru.

V nedělní pravé poledne se do centra dění dostane stánek Estadio Municipal de Ipurua. Domácí Eibar na něm svede bitvu s Levante, které rozhodně má co nabídnout. Ukázalo to letos už mnohokrát a o body obralo mnohem zkušenější protivníky. Ostatně, v současné chvíli mu patří skvělá šestá příčka s tím, že jen dva body Levante oddělují od Realu Madrid!

Listopad se sice Levante moc nepovedl, ale začátek prosince už opět znamenal přísun bodů. V minulém kole LaLigy si Levante poradilo s Athleticem Bilbao zcela suverénně a nasázelo mu tři branky, aniž by se samo nechalo překonat byť jen jednou. Na výhru navíc navázalo vítězstvím 2:0 nad Lugem v rámci Copa del Rey, kde si díky tomu zajistilo postup do další fáze.

Zkušený záložník Ruben Rochina byl i za to hodně rád. "Zvládli jsme náš cíl, kterým byl postup. Možná jsme mohli utkání rozhodnout dříve než v posledních deseti minutách, ale to už teď nehraje důležitou roli. Teď je zase čas na ligu a je pravda, že se nám v ní opět začalo dařit. Bylo by snadné po minulém kole a třech gólech do sítě Bilbaa podcenit další kolo, ale to nesmíme udělat," ví Rochina.

Ten by měl mít místo v základu, což se ale nedá říct o zraněných hráčích jako Sadiku, García, Postigo nebo Doukouré. Ani domácí Eibar nebude kompletní, neboť mu schází León a Dmitrović. Kromě nich nenastoupí ani karetní provinilec Jordán.

Eibar je nyní na 12. místě, ale to se může velmi rychle změnit. Na Levante totiž ztrácí jen pouhé tři body. Eibar naposledy šokoval, když v minulém kole prohrál po brance Adriána Embarby s Rayem Vallecano.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Rubén Pena, Paulo, Arbilla, Cote - Orellana, Diop, Escalante, Cucurella - S. Enrich, Kike Garcia
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - Jason, Chema, Erick Cabaco, Pier, Tono Garcia - Rochina, Campaňa, Bardhi - Morales, Roger
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.04 - 5.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Huesca - Real Madrid  (neděle 16:15)
Estadio El Alcoraz bude poprvé ve své historii hostit slavný Bílý balet. Domácí Huesca vybojovala poprvé ve své historii nejvyšší soutěž a proto čeká její fanoušky skutečný fotbalový svátek.

Domácí výběr byl od začátku letošní LaLigy pasován do role outsidera a týmu, který ze sebe bude muset vydat to nejlepší, pokud se bude chtít v soutěži udržet. Jediná výhra a čtyři remízy ve čtrnácti odehraných kolech přikovaly Huescu na samé dno tabulky. Domácí výběr jde do tohoto utkání v roli jasného outsidera, ale jak jsme se již v této sezoně několikrát přesvědčili, Real Madrid stále není v nejoptimálnější formě a Huesca ho může určitě zaskočit.

Trenér domácích Francisco musí řešit několik citelných ztrát. Především nemůže počítat se svým nejlepším střelcem Alexem Gallarem, který laboruje se zlomenou nohou a svému celku nepomůže minimálně do konce roku. Mezi dalšími zraněnými hráči zůstávají Rubén Semedo, Luisinho nebo Carlos Akapo.

Po šokující prohře s Eibarem se Real Madrid vrátil na vítěznou vlnu a v minulém kole si připsal cenné vítězství 2:0 nad Valencií. Nyní ho čeká výlet do Huescy, se kterou ještě nesehrál soutěžní utkání a bude se snažit potvrdit lepšící se formu. V týdnu si Real s chutí zastřílel v pohárovém utkání proti UD Mellila, které nasázel šest gólů a to s výrazně pozměněnou sestavou. Tíhu očekávání a povinnost přivézt tři body si uvědomuje i trenér Solari: "Není pochyb, že hned od první minuty se od nás požaduje maximum. Musíme se snažit, být důslední v obraně a agresivní v útoku. Nemyslím si, že je potřeba hráče nějak zvlášť motivovat, budeme bojovat o titul až do samého konce ligy."

Real bude pro toto střetnutí postrádat především Toniho Kroose, v jehož případě přetrvávají potíže s kolenem. Dalším zraněným zůstává Nacho a otazník visí také nad Casemirem.
SD Huesca - pravděpodobná sestava:
Jovanovič - Miramon, Pulido, Etxeita, Brezancic - Gómez, Musto, Rivera - Gurler, Hernandez, Ferreiro
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Llorente, Ceballos - Vazquez, Benzema, Bale
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.46 - 6.15 - 1.31
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Real Valladolid  (neděle 18:30)
Real Valladolid stojí před náročnou zkouškou, protože Real Sociedad rozhodně nepatří k jeho oblíbeným soupeřům. Valladolid navíc v posledních týdnech ztratil jiskru a porážky jsou u něj na denním pořádku.

Real Valladolid prožil skvělé září a také říjen se mu povedl, ale od začátku listopadu se mu nedaří. V pěti odehraných duelech vyhrál jen jednou a připsal si tři porážky. Naposledy v rámci LaLigy se mu nepovedlo utkání s Leganésem, od kterého dostal dokonce čtyři góly. Přitom obrana Realu Valladolid patří mezi nejlepší v celé lize, neb dostala zatím pouhých 14 gólů (třetí nejnižší číslo v lize)!

Naposledy si Valladolid spravil náladu v utkání Copa del Rey, když na domácí půdě porazil Mallorcu a po druhém vítězství se může radovat z postupu do další fáze. A zkušený útočník Óscar Plano doufá, že podobný výsledek jeho spoluhráči napodobí také v neděli v podvečer.

"Je pravda, že poslední týdny jsme nepředváděli naši typickou hru a několikrát jsme se zbytečně dostali do potíží. Zvlášť minulé kolo s Leganésem nás hodně mrzí, to jsme mohli odehrát úplně jinak. Teď ale máme za sebou povedené pohárové utkání, ve kterém jsme ukázali naši zralost a touhu vítězit. Pevně věřím, že se nám to povede zopakovat i proti Realu Sociedad, i když utkání na Anoetě nebude snadné."

Hostující ekipa se musí obejít bez Javiho Moyana, ale do hry se jí vrací uzdravené duo Antonito a Nacho. Domácí La Real má mnohem větší potíže, protože mezi zraněné se počítají Diego Llorente, Luca Sangalli, Raúl Navas a Martín Marquelanz.

Listopad celkově Realu Sociedad vycházel skvěle a za čtyři zápasy v měsíci si připsal dvě výhry spolu se dvěma remízami. V minulém kole LaLigy se ale musel obejít bez bodů, o něhož ho oloupil lépe hrající Real Betis. I proto je La Real až na 10. příčce a rozhodně by chtěl výš. Pomoci by mu k tomu mohlo i poslední pohárové vítězství nad Celtou Vigo.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Moya - Zaldua, Le Normand, Héctor Moreno, Hernandez - Illaramendi, Zubeldia - Januzaj, Zurutuza, Oyarzabal - Willian José
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Masip - Antonito, Kiko Olivas, Calero, Nacho Martinez - Michel, Borja Fernandez, Alcaraz - Plano, Ünal, Toni Villa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.53 - 5.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Rayo Vallecano  (neděle 20:45)
Real Betis Balompié přivítá na svém domácím stánku Rayo. Domácí Betis čeká v rychlém sledu již čtvrtý zápas za posledních jedenáct dní, nyní se bude chtít vypořádat s Rayem, které se krčí na předposledním místě tabulky.

Real Betis bojuje v letošní sezoně stále na všech třech frontách LaLigy, Evropské ligy i Copa del Rey. Náročný program se prozatím neprojevuje špatnými výsledky a Betis vyhrál poslední tři soutěžní utkání v řadě. V EL si tým trenéra Setiéna již zajistil postup dál, navíc má ve svých rukou možnost postupu z prvního místa. V Copa del Rey se mu povedlo v týdnu deklasovat Racing Santader 4:0 a v LaLize se drží stále na dostřel pohárovým místům.

Trenér Setién nemůže proti Rayu nasadit Andrese Guardada a naopak se mu vrací po karetním trestu Sergio Canales. "Rayo je velice odvážný tým, jehož hra se mi líbí... souhlasím s tím, že Rayo předvádí lepší hru, než by tomu odpovídaly výsledky. Vybrali si určitou cestu, chtějí hrát s míčem, rychle a inteligentně," chválil svého nedělního soupeře Setién.

Rayo vyhrálo pouze jediné venkovní utkání v LaLize. V tomto ohledu je společně s Athleticem a Huescou nejhorším venkovním týmem letošního ročníku. Rayo si nezlepšilo náladu ani v Copa del Rey, kde v týdnu prohrálo na domácí půdě s Leganésu 0:1.

Trenér Michel bude pro toto utkání postrádat Gorku Elustonda, Gaela Kakutu, Javiho Guerru a Lasse.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
López - Mandi, Bartra, Sidnei - Francis, Lo Celso, Canales, Carvalho, Firpo - Joaquin - Morón
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Dimitrevski - Advincula, Amat, Galvez, Moreno - Imbula, Comesana, Trejo - Embarba, Tomas, Garcia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.85 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Deportivo Alavés  (sobota 13:00)
V sobotu krátce po poledni se do sebe na stadionu Wanda Metropolitano pustí domácí Atlético Madrid a hosté z Alavésu. A zřejmě nemusíme čekat úplně gólové hody, protože vzájemné duely mezi těmito dvěma soupeři často rozhoduje třeba jen jedna branka.

Atlético Madrid zase plní tu nezáviděníhodnou úlohu třetího týmu, který se na souboj prvního a druhé dívá s mírným odstupem. Tentokrát se z jeho pohledu mění jen pověstný sparingpartner Barcelony,kterým je místo tradičního Realu Madrid Sevilla. Opět se ale na ambiciózní Atlético dlouhodobě nedostává. A vlastně není divu, neboť madridský celek letos neprožívá úplně vyváženou sezonu.

Za posledních deset duelů ve všech soutěžích vyhrálo Atlético jen šestkrát a na své konto si připsalo už několik nepříjemných zaváhání. V Lize mistrů to byl debakl od Borussie Dortmund, v LaLize můžeme zmínit například remízu s Leganésem. A v tomto trendu Atlético pokračovalo i v minulém kole. Tentokrát ho o dva body obrala Girona, která si proti hvězdnému soupeři připsala hodně cennou remízu 1:1.

Náladu si Colchoneros spravili v Copa del Rey, když pohodlným výsledkem 4:0 porazili Sant Andreu. A trenér Diego Simeone mohl být samozřejmě nadšen. "Ukázali jsme, že je jedno, kdo proti nám stojí, ale že chceme pokaždé vyhrát. Jdeme na hřiště s jedinou myšlenkou a tou je vždycky vítězství. Je to opojný pocit, který vám nikdy nestačí. Jasné vítězství jsme už potřebovali, protože poslední kolo nám vůbec nevyšlo. Věřím, že nás to zase někam posune a my příští kolo LaLigy zvládneme lépe."

Menším problémem by pro zkušeného argentinského taktika mohla být marodka. Na ní je totiž dlouhodobě opět útočník Diego Costa, který se už začal dostávat do formy. Kromě něj mají menší zdravotní potíže zkušení obránci Juanfran, Diego Godín a Filipe Luis. A kvůli červeným kartám se na známé hřiště nedostane ani opora záložní řady Koke. Ani Deportivo nebude kompletní, neboť mu schází obránce Rodrigo Ely.

Dobrou zprávou pro Atlético Madrid je fakt, že od roku 2003 s Deportivem Alavés neprohrálo. Poslední dva duely navíc vyhrálo. Špatnou zprávou pro fanouška ofenzivní podívané ale je, že v případě těchto dvou soupeřů nikdy nepadá moc branek. Více než dvě byly totiž k vidění před více než dlouhými šestnácti lety!

Tým Deportiva Alavés se stal největším překvapením prvních týdnů nového ročníku, protože mu vycházelo prakticky všechno. Navíc se po sérii dobrých výsledků usadil dokonce v první trojce mezi Sevillou a Barcelonou! Poslední dobou se mu ale nedaří a v pěti minulých duelech Deportivo vyhrálo jen jednou. V lize naposledy zastavilo Sevillu, se kterou si rozdělilo body, načež v Copa del Rey trochu překvapivě nestačilo na domácí Gironu.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Arias, Savić, Giménez, Lucas Hernandez - Saúl, Rodri, Thomas, Lemar - Griezmann, Correa
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Martin, Laguardia, Ximo, Duarte - Garcia, Pina, Wakaso - Ibai, Calleri, Jony Rodriguez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.64 - 11.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Sevilla FC  (sobota 16:15)
Dva tradiční velikáni španělské kopané se do sebe pustí v sobotu krátce po čtvrté a jako kulisy jim poslouží slavný stánek Mestalla. Domácí Netopýři stojí před hodně náročnou zkouškou, protože se na jejich půdě ukáže momentálně druhý tým tabulky, který nutně potřebuje bodovat.

S velkou pravděpodobností to bude opět skvělá podívaná. Když se utká Valencia se Sevillou, jen málokdy to je jinak. Při jejich posledním vzájemném utkání na Mestalle jsme viděli hned čtyři branky a jednalo se o jasnou záležitost ve prospěch domácích Netopýrů. Jejich situace se ale od té doby hodně změnila a přišel razantní pokles formy.

Valencia zatím už osmkrát remizovala a zatím jen Bilbao dokázalo toto číslo alespoň srovnat. Z Valencie se tak rázem stal remízový král, který snadno rozdává body ostatním. A platí to i v Lize mistrů, kde se Valencia už musela s postupem do další fáze rozloučit a v tuto chvíli bojuje již jen o Evropskou ligu. Ani poslední kolo LaLigy jí moc nepřálo, protože ačkoli se ani Realu Madrid v sezoně zase tak moc nedaří, na Valencii to stačilo. Vlastním gólem mu k vítězství pomohl i univerzál Valencie Daniel Wass.

Valencia je i kvůli tomu nyní až na 14. místě, dost daleko od příček dovolujících start v evropských pohárech. Naposledy si Netopýři spravili chuť a v hodně pozměněné sestavě porazili nejtěsnějším možným výsledkem Ebro. Ani v tomto utkání ale příliš nezaujali a trenér Marcelino nemohl být úplně spokojen.

"V naší hře stále pozoruji až zoufale moc chyb a nerozhodnosti. V klíčových momentech se nám nedaří zachovat klid a jistou dávku sebevědomí. Když udeří soupeř, tak máme naopak tendenci se sesypat, což je zkrátka problém. Jsem ale rád, že jsme naposledy vyhráli a tím jsme mohli získat víc sebevědomí. Před duelem se Sevillou to určitě bude zapotřebí, protože to je tým s jedinečným bojovným duchem," dodává trenér Marcelino.

Trenér Marcelino zřejmě nebude moci využít několik hráčů základní sestavy. Menší či větší zdravotní potíže mají Jeison Murillo, Goncalo Guedes, Kevin Gameiro a Rodrigo Moreno. Ani hosté ale nepřijedou v kompletní sestavě, neboť jim schází Aleix Vidal s Jesusem Navasem. Dlouhodobě je mimo vážně zraněný Francouz Maxime Gonalons, jehož přestup z AS Řím zatím nevypadá jako nejlepší varianta.

Sevilla se stále drží na skvělém druhém místě, s čímž asi před sezonou počítal jen málokdo. Na favorizovanou Barcelonu v tuto chvíli ztrácí jen jeden bod a příliš jí neublížilo ani minulé kolo. V něm účastník Evropské ligy dlouho prohrával s Deportivem Alaves a nakonec musel děkovat Wissamu Ben Yedderovi, že v 78. minutě srovnal na konečných 1:1.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Piccini, Gabriel, Garay, Gayà - Soler, Parejo, Kondogbia, Guedes - Santi Mina, Gameiro
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kjaer, Carrico, Sergi Gómez - Mercado, Sarabia, Banega, Vázquez, Escudero - Ben Yedder, André Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.60 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Celta Vigo  (sobota 18:30)
Villarreal si s chutí zastřílel v Copa del Rey a doufá, že mu toto vysoké vítězství dodá hodně sebevědomí. Účastník evropských pohárů se totiž v rámci LaLigy nachází stále těsně nad propastí! Teď ho navíc přijede navštívit Celta Vigo.

Villarreal prožívá naprosto katastrofální sezonu, která se s každým dalším kolem neustále zhoršuje. Pohled na tabulku je mimořádně smutný, protože Žlutá ponorka sídlí až na 17. místě! Na jejím kontě je jen 14 bodů a sestupová propast se pomalu blíží. Pro tým, který je zvyklý bojovat o Evropskou ligu a v týdnu se v ní běžně setkává s mnohem lepšími týmy, je to hodně špatná vizitka. Ani v minulém kole Villarreal neudělal svým fanouškům radost, protože na Camp Nou dostal od Barcelony dvě branky a sám nedal ani jednu.

Domácí trenér Javi Calleja má hodně těžké spaní, třebaže mu vedení na veřejnosti projevuje důvěru. Kromě formy ho trápí také marodka, na níž jsou momentálně hráči jako Bruno Soriano, Manuel Iturra, Miguelón nebo Mariano Barbosa. Ani hosté z Viga nebudou kompletní, neboť jim schází zranění Lobotka s Jensenem.

Villarrealu může dělat radost snad jen pohled do minulosti, protože s Celtou Vigo umí hrát. Vyhrál hned čtyři z posledních pěti soutěžních duelů a daří se mu velmi často udržet si i čisté konto, což by nyní hodně potřeboval. V rámci Copa del Rey se mu ale poslední utkání Almeríou povedlo maximálně, protože jí nasázel 8 branek!

Záložník Santi Cazorla v rozhovoru pro deník Marca zmínil: "V letošní sezoně se nám vůbec nedaří. Víme to, víme, v čem jsou problémy a co nám nejde. Ale pracujeme na nich a každý tady je odhodlaný vydat ze sebe maximum. Musíme se vyvarovat chyb a místo toho se snažit navázat na poslední dobré utkání. Věřím, že s trochou štěstí nám ta pohárová výhra dodá dostatek optimismu," přeje si zkušený hráč.

Ani Celta nemůže ze svého postavení mít úplně radost, protože je až na 13. místě a od pohárů ji dělí čtyři body. V minulém kole se jí povedlo vyhrát o dvě branky nad Huescou, ale naposledy v poháru prohrála s Realem Sociedad.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Ruiz, Alvaro, Pedraza - Caseres, Trigueros - Santi Cazorla, Fornals, Chukwueze - Moreno
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, David Costas, Cabral, Juncá - Yokuslu, Beltran - Iago Aspas, Méndez, Boufal - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.20 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - FC Barcelona  (sobota 20:45)
Sobotní program La Ligy nabídne katalánské derby na Estadi Cornella-El Prat v Barceloně. Domácí Espanyol prožívá jednu z nejlepších sezon za poslední roky a bude chtít využít domácího prostředí k tomu, aby potrápil svého městského rivala.

Espanyol Barcelona ztratil v posledním domácím utkání La Ligy svou neporazitelnost. O tu ho připravil jiný katalánský klub, a sice Girona. Espanyol ztratil posléze body na půdě Getafe a momentálně drží šňůru tří ligových proher v řadě, kterou bude chtít utnout právě v tomto zápase.

Výběr trenéra Rubiho si v letošní sezoně vede více než znamenitě. Krom výše zmíněné domácí prohry s Gironou, vytvořil ze svého stadionu neporazitelnou pevnost, na které dokázal zvítězit pětkrát v řadě. I přes zaváhání, která přišla v posledních třech kolech, si drží Rubiho tým solidní 8. místo v tabulce a může i nadále pomýšlet na útok na pohárové příčky. Mezi domácími hráči, kteří nemohou do derby zasáhnout patří Óscar Duarte, Naldo a také Sergio Garcia.

Barcelona se drží s jednobodovým náskokem nad Sevillou. Tým trenéra Valverdeho se vrátil na vítěznou vlnu v posledním domácím zápase, kdy porazil Villareal a nyní se svou formu bude snažit potvrdit. "Tuto sezonu je Espanyol stranou, která jde k vám a která chce míč. Chtějí si udržet rychlost svých hráčů a aby přebírali více iniciativy," hodnotí svého soupeře trenér Valverde.

Slavnější z barcelonských klubů neprožívá letos úplně nejoptimálnější sezonu. Loňská suverénní jízda za titulem namlsala příznivce tohoto týmu, kteří jen s nelibostí sledují občasná zaváhání, tak jako byla domácí prohra s Betisem. "Bude to vyrovnané derby, protože mezi týmy je jen malý rozestup a bude to hra hraná od srdce a trochu rozumem," narážel dále Valverde na skutečnost, že boj o čelo La Ligy je v této fázi sezony značně vyrovnaný.

Valverdemu zůstává na marodce řada hráčů. Pro tento zápas nebyli vůbec nominováni Malcom, Rafinha, Sergi Roberto nebo Samule Umtiti. Dobrá zpráva pro příznivce hostů je, že se po odmlce vrací Luis Suaréz a také Arthur, který však ještě nefiguruje v předzápasové nominaci.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - López, López, Hermoso, Vilá - Darder, Roca, Granero - Pérez, Iglesias, Piatti
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba - Rakitič, Busquets, Vidal - Messi, Suárez, Coutinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.50 - 5.16 - 1.42
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
CD Leganés - Getafe CF  (pátek 21:00)
Páteční předehrávka 15. kola nejvyšší španělské soutěže dává Leganésu šanci posunout se dál od sestupových vod. Domácí tým po špatném začátku začal v posledních utkáních chytat dobrou formu a tu bude chtít zopakovat také proti Getafe.

První zápasy nového ročníku sice Leganésu moc nevycházely, ale poslední dobou se jeho forma začala projevovat. Už šest soutěžních duelů Leganés neprohrál a poslední tři dokonce vyhrál. Naposledy se mu dařilo ve 4. kole španělského poháru, v němž si Leganés díky výhře 1:0 nad domácím Rayem Vallecano zajistil postup. Ani v lize to není špatné a v minulém kole si Leganés dokázal poradit s Realem Valladolid. Domácímu týmu dokonce nasázel čtyři góly a svým projevem udělal fanouškům velkou radost.

Dvě branky měl na svědomí zkušený argentinský útočník Guido Carrillo, který posléze řekl: "Jsem nadšený z mého výkonu, dařilo se mi všechno, co jsem chtěl. Ale největší radost mám z výkonu celého týmu a z toho, že jsme dokázali vyhrát. Bylo to hodně těžké utkání, ale zvládli jsme to. Chytili jsme teď dobrou formu a důležité bude neztratit tempo. Naším cílem je se co nejdřív zachránit a produkovat dobrý fotbal."

V soubojích s Getafe se ale Leganésu vůbec nedaří. Ze čtyř dosud odehraných duelů Leganés nedokázalo svého soka porazit ani jednou! Getafe si při poslední návštěvě Leganésu odvezlo všechny tři body po výhře 2:1. Navíc se mu daří i v posledních kolech. Sérii tří zápasů bez výhry rázně ukončil v minulém kole LaLigy, kdy si poradil s Espanyolem Barcelona. Nejenže od favorita utkání nedostal ani branku, ale sám mu ještě tři branky dal!

I díky tomu je Getafe aktuálně na skvělé deváté příčce a na jeho kontě je solidních 20 bodů, takže na evropské poháry ztrácí jen jediný bod! Kromě toho si Getafe střihlo ještě jedno utkání v Copa del Rey a to se mu povedlo náramně, neboť Córdobě nasázelo hned pět branek! V utkání jasně dominovalo a nakonec si zaslouženě připsalo postup do dalšího kola.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuellar - Nyom, Tarin, Omeruo, Siovas, Raul Garcia - En-Nesyri, Vesga, Ruben Perez, O. Rodriguez - Carrillo
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Soria - Damian, Djené, Cabrera, Antunes - Foulquier, Maksimović, Arambarri, Amath - Mata, Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 2.95 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona1484237:1928
2.Sevilla FC1483326:1527
3.Atlético Madrid1467118:1025
4.Deportivo Alavés1473418:1424
5.Real Madrid1472522:1923
6.Levante UD1463523:2121
7.Girona FC1456317:1621
 Espanyol Barcelona1463517:1621
9.Getafe CF1455415:1120
10.Real Sociedad1454517:1619
11.Real Betis1454514:1719
12.SD Eibar1453615:1918
13.Celta Vigo1445525:2217
14.Valencia CF1438311:1117
15.Real Valladolid1445511:1417
16.CD Leganés1444614:1816
17.Villarreal CF1435613:1614
18.Athletic Bilbao1418514:2311
19.Rayo Vallecano1424815:2810
20.SD Huesca1414912:297

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (459)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele