Konferenční liga - souhrn 5. kola skupinové fáze

27.10.2022, 20:47, aktualizováno 27.10.2022, 23:01
Komentáře a souhrny
Luka Jović (© AFP)
Nice porazilo Partizan a udělalo velký krok směrem k přežití v evropských pohárech. Třetí výhru za sebou spojenou s postupem má Fiorentina, jistotu prvního místa získal Alkmaar...
Skupina A

Heart of Midlothian - Rīgas Futbola skola 2:1

27.10.2022 21:00

Góly: 3. Lawrence Shankland, 12. Andy Halliday - 39. Kevin Friesenbichler

Skotský celek i napodruhé udolal houževnaté RFS, nicméně přes druhé vítězství ve skupině A jeho pohárová cesta končí. Díky těsné výhře 2:1 si zajistil jistotu třetího místa, jenomže kvůli úspěchu italské Fiorentiny nad tureckým Başakşehirem ve stejném poměru už lépe skončit nemůže. Se ziskem šesti bodů totiž zaostává za vedoucím duem o nedostižné čtyři body. Hosté ještě nevyhráli a mají na kontě pouhé dva body, a proto obsadí poslední čtvrtou příčku.

Výběr z Edinburghu vstoupil do tohoto utkání naprosto fantasticky a během úvodních dvanácti minut si vytvořil rozhodující dvougólový náskok. Nejprve se ani ne po třech odehraných minutách prosadil Lawrence Shankland, jenž si po spolupráci na jeden dotek seběhl před branku na fantastickou finální nahrávku od Ginnellyho a ve skluzu nekompromisně rozvlnil síť.

Neuběhlo ani dalších devět minut a mírný favorit vedl o dva góly. Zkušený jednatřicetiletý záložník Andy Halliday po zpětné pobídce Granta napřáhl ze čtrnácti metrů a jeho ránu si nešťastně srazil do vlastní branky Vitālijs Jagodinskis. Klub z Rigy to ale v žádném případě nezabalil a ještě do přestávky snížil, neboť rakouský forvard Kevin Friesenbichler se po brilantním zpracování opřel do míče z dvaadvaceti metrů a nádherně se trefil k pravé tyči.

Hosté dokonce mohli srovnat krátce po hodině hry, jenomže další bombu aktivního Friesenbichlera ze střední vzdálenosti zastavilo břevno. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem chtěl na opačné straně rozhodnout Shankland, nicméně ten z hranice brankového území pro změnu hlavičkoval do bližší tyče.

V nastaveném čase si Jagodinskis vypil kalich hořkosti až do dna, protože "brutálně" nakopl unikajícího Hendersona a belgický rozhodčí Van Driessche mu bez milosti ukázal přímou červenou kartu. V hostujícím dresu znovu odehrál celý zápas český obránce Petr Mareš.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Istanbul Başakşehir 2:1

27.10.2022 18:45

Góly: 26. Luka Jović, 61. Luka Jović - 14. Danijel Aleksić

Skupina A Konferenční ligy zná své dva postupující. Jsou jimi Istanbul Başakşehir a Fiorentina. Druhý jmenovaný zvítězil ve vzájemném souboji 2:1 a bodově se na toho prvního dotáhl. O konečném pořadí sice rozhodne až poslední kolo, nicméně v Itálii i v Turecku už mohou slavit.

Başakşehir měl už postup jistý, kdežto Fiorentina si ho mohla zajistit. A jak si přála, tak také učinila. Děkovat přitom může dvoubrankovému Jovićovi.

Na vlastním stadionu Artemio Franchi však nezačala nejlépe a už po čtrnácti minutách prohrávala. Danijel Aleksić dostal dlouhý balón za obranu, Gollini sice vyběhl, ale hostující útočník ho jednoduše překonal. Fiorentina inkasovala branku krátce poté, co měla svojí šanci, jenomže Kouamé z voleje branku přestřelil.

Každopádně Başakşehir velice rychle polevil a Fiorentina toho využila a srovnala na 1:1. Kouamé jakousi střílenou přihrávkou na malé vápno našel Luku Joviće a ten zblízka překonal brankáře Şengezera. Fiorentinu vyrovnání nakoplo a Jović byl zanedlouho v další velké šanci. Skvěle ho našel Saponara a srbský forvard tentokrát netrefil cíl.

Fiorentina měla poločas na to, aby strhla vítězství na svojí stranu a definitivně si zajistila postup. V 55. minutě si naskočil na Mandragorův rohový kop Milenković a k balónu se okamžitě dostal Jović a trefil jen Şengezera. Italy to nemuselo zas tak mrzet, protože v 61. minutě už přišel gól na 2:1. Tečovaný balón reflexivně vyrazil brankář Şengezer, jenomže na bezprostřední dorážku Joviće zareagovat nedokázal.

Domácí otočili výsledek a pořád zůstávali při chuti. Třetí gól by navíc z jejich pohledu stvrdil postup, nicméně ten nepřicházel. Střelu Ikoného i dorážku Bonaventury přežil Istanbul bez úhony. Brankou neskončila ani možnost Cabrala, na kterou si Şengezer počíhal.

Závěr zápasu už si Fiorentina hlídala, přeci jenom nechtěla zbytečně otevírat hru a vystavovat tím svojí obranu nebezpečí. Výsledek 2:1 jí dává jistotu postupu do jarní fáze a navíc je tu stále možnost zakončit skupinu na prvním místě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)531111:210
2.ACF Fiorentina (ITA)531111:610
3.Heart of Midlothian (SCO)52035:136
4.Rīgas Futbola skola (LAT)50232:82
Skupina B

West Ham United - Silkeborg IF 1:0

27.10.2022 21:00

Góly: 24. Manuel Lanzini (pen.)

Anglický West Ham proplouvá skupinovou fází Konferenční ligy bez úhony a tentokrát zapsal tři body proti dánskému Silkeborgu. Zápas na London Stadium rozhodl jediný moment a proměněná penalta Manuela Lanziniho.

Manažer David Moyes pochopitelně udělal nějaké změny s ohledem na další kolo Premier League a například jen na lavičce náhradníků ponechal Tomáše Součka. Druhý český reprezentant Vladimír Coufal však v základní sestavě Hammers chyběl.

West Ham od začátku udával tempo a ve 20. minutě poprvé výrazněji zahrozil ranou Benrahmy. O pouhé tři minuty později Benrahma znovu zatopil obraně Silkeborgu, jeho přihrávku si Antonio píchl před sebe a dánský brankář Larsen vyrobil penaltový zákrok. Jak se později ukázalo, byl to klíčový moment celého utkání. Manuel Lanzini utaženou placírkou k tyči zajistil West Hamu jednobrankový náskok.

Domácí tým byl i nadále častěji u balónu a hru bezpečně kontroloval. Silkeborg se před Aréolu prakticky nedostával a pokud chtěl pomýšlet na lepší výsledek, musel něco změnit. Hostující trenér přichystal na druhý poločas dvojí střídání, nicméně patřičný efekt to nepřineslo. Naopak, ve 49. minutě zahodil Fornals neuvěřitelnou tutovku a takřka z penaltového puntíku netrefil bránu. Po hodině hry zase zastavil Benrahmovu střelu Felix. V závěru se místo Antonia podíval na trávník i Tomáš Souček, ovšem nijak výrazněji se do zápasu nezapsal.

Kladiváři před svojí brankou nic zásadního nedopustili a stav 1:0 se pro ně nezměnil. První místo ve skupině je jisté a bude to právě Silkeborg, kterému v posledním kole postačí remizovat s Anderlechtem.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - FCSB 2:2

27.10.2022 18:45

Góly: 38. Yari Verschaeren, 75. Jan Vertonghen - 60. Andrea Compagno, 82. Jojskim Dawa

Anderlecht i přes výsledkové potíže z poslední doby vstupoval do tohoto čtvrtečního utkání proti rumunskému FCSB jako jasný favorit, a i přestože hned dvakrát vedl, tak se nakonec musí spokojit jen s remízou 2:2. Ve skupině B tak nezvítězil již počtvrté za sebou a v tabulce skupiny B zůstává na třetím místě s pěti body. A pokud Silkeborg zvítězí ve večerním duelu v Londýně nad West Hamem, tak přijde i o teoretickou naději.

RSC totiž zaostává za dánským protivníkem o bod a v případě jeho tříbodového úspěchu by se mezi oběma soupeři vytvořil již čtyřbodový odstup. Celek z Bukureště se zlepšil a získal druhý bod v hlavní fázi Konderenční ligy, ovšem už teď je jasné, že si jarní část určitě nezahraje. Své premiérové vítězství se na závěr pokusí vybojovat proti suverénnímu West Hamu. Duel začínal hodně opatrně a více jak pětatřicet minut k ničemu zajímavému nedošlo.

Teprve ve 38. minutě s vytvořil první velkou možnost Yari Verschaeren a hned ji přetavil ve vedoucí gól belgického týmu. Po parádním přízemním centru Michaela Murilla totiž vystřelil z první a míč usměrnil přímo k levé konstrukci. Hosté se však v žádném případě nechtěli vzdát a přesně po odehrané čtvrthodině druhého poločasu nečekaně vyrovnali zásluhou šestadvacetiletého italského útočníka Andrey Compagna.

Ten si po perfektním centru Radunoviče seběhl před hranici brankového území a prudkou hlavičkou nedal brankáři Van Crombruggemu žádnou naději na úspěch. Domácí od tohoto okamžiku opět částečně ožili a ztracené vedení si vzali zpět zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Skórovat dokázal zkušený pětatřicetiletý veterán Jan Vertonghen, jenž po precizním centru Verschaerena vyskočil nejvýše do vzduchu a prudkou hlavičkou překonal marně se natahujícího gólmana Târnovanua.

Vzápětí se zdálo, že si bruselský klub pohlídá těsný náskok až do samotného konce, nicméně v 82. minutě inkasoval druhou rozhodující trefu. Na konečných 2:2 vyrovnal šestadvacetiletý kamerunský reprezentant Jojskim Dawa, neboť po výtečné souhře svých spoluhráčů nemohl minout zcela odkrytý prostor tří tyči z bezprostřední blízkosti. RSC ve zbývajícím průběhu tlačilo, ale rozdílový třetí gól již vsítit nedokázalo a v samém závěru navíc přišlo o Murilla, který byl vyloučen po dvou žlutých kartách.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)550010:415
2.Silkeborg IF (DEN)520312:56
3.RSC Anderlecht (BEL)51224:55
4.FCSB (ROU)50233:152
Skupina C

Villarreal CF - Hapoel Beer-Sheva 2:2

27.10.2022 18:45

Góly: 57. Samuel Chukwueze, 70. Arnaut Danjuma - 48. Tomer Hemed (pen.), 79. Sagiv Jehezkel

Žlutá ponorka v dosavadním průběhu základní skupiny C Konferenční ligy neztratila ani bod, úvodní nečekané zaváhání zaznamenala v domácím prostředí proti izraelskému outsiderovi Hapoel Beer-Sheva. Po první inkasované brance z kraje druhého poločasu s ním otočila vývoj, jenže zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem inkasovala vyrovnávací branku na 2:2 a poté už rozdílovou trefu nevsítila.

Villarrealu před tímto utkáním vůbec o nic nešlo, protože měl jistotu postupu do osmifinále Konferenční ligy z první příčky a svůj kádr tak výrazně obměnil, nicméně i přesto chtěl za každou cenu zvítězit. Naopak hostující výběr si díky nesmírně cennému nerozhodnému výsledku udržel naději na pokračování v evropských pohárech i v jarní části, neboť je momentálně třetí se čtyřmi body a za druhým Lechem Poznań zaostává o body dva.

Domácí měli v tomto utkání jasně navrch ve všech statistických ohledech, jenomže hostující tým byl nesmírně produktivní, když z obou přímých střel mezi tři tyče dokázal skórovat. Favorité téměř po celý zápas na trávníku dominovali, jelikož míč drželi z více jak pětasedmdesáti procent. Hned v prvním poločase si vytvořili několik slibných možností, avšak buď hostující branku netrefili, nebo si vylámali zuby na skvělém brankáři Glazerovi.

Hosté senzačně prorazili krátce po změně stran. Mandi totiž ve vlastní šestnáctce zahrál nešťastně rukou a albánský rozhodčí Xhaja okamžitě ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou možností nepohrdl Tomer Hemed, jenž svůj přízemní pokus usměrnil do levého spodního růžku. Španělský celek od tohoto okamžiku zabral a srovnat se mu povedlo v 57. minutě zásluhou svého nejlepšího střelce Samuela Chukwuezeho.

Třiadvacetiletý nigerijský záložník se po zpětné nahrávce od Alberta Morena opřel do balónu z hranice pokutového území a propálil bezmocného Glazera. Neuběhlo ani dalších třináct minut a CF po zásluze vedlo. Jeho druhou branku vsítil Arnaut Danjuma, který si po kolmici mezi dva protihráče navedl míč na svou levačku a pak ho po zemi poslal přesně k levé konstrukci.

Hapoel se však v žádném případě nevzdal a v 79. minutě nečekaně odpověděl. Sagiv Jehezkel předvedl dravý průnik až před velezkušeného brankáře Pepeho Reinu, jehož nakonec pokořil obstřelem k protější tyči. Villarreal se ve zbývajícím průběhu téměř k ničemu nedostal a z trávníku tedy odcházel zklamán.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - Lech Poznań 1:1

27.10.2022 18:45

Góly: 69. Can Keles - 48. Mikael Ishak

O tom kdo doprovodí Villarreal do jarní fáze soutěže se rozhodne až v posledním kole. Austria remizovala s Lechem Poznań 1:1 a to je výsledek, který samozřejmě více vyhovuje hostům. Rakouský celek tím definitivně ztratil jakékoliv šance postoupit, kdežto ten polský si udržel stávající druhou příčku.

Jinými slovy pokud Lech v posledním kole uhraje alespoň bod proti jistému vítězi skupiny Villarrealu, postup ho nemine.

Austria chtěla před vlastními fanoušky zvítězit a v prvním poločase měla některé dobré příležitosti. Diváky především zvedla ze sedadel pumelenice Georga Teigla, která orazítkovala břevno! Na druhé straně Šatka protáhl Fruchtla a Poláci měli ještě k dispozici rohový kop. Pět minut před koncem prvního poločasu zase mířil těsně vedle Kvekveskiri.

Obě branky padly až po změně stran. Ve 48. minutě přihrál pod sebe Szymczak a Mikael Ishak poslal balón do sítě. Lech vedl zaslouženě, ale domácí se s tím nehodlali jen tak smířit. Snaha Austrie nakonec vedla k vyrovnání, když defenzíva Lechu předvedla velkou minelu a Can Keles jí nemilosrdně potrestal - 1:1.

Lech si byl vědom faktu, že vítězství by mu už zajistilo postup, na druhou stranu i remíza mu hrála do karet, protože pak by stačilo v posledním zápase doma remizovat. Austria chtěla vyhrát a v závěru nebezpečně kousala. V nastavení vyslal jedovatou střelu nad Tabaković a na druhé straně Amaralův pokus v poklidu stáhl Fruchtl. Dění ve Vídni tak vítěze nepoznalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)541014:613
2.Lech Poznań (POL)51319:76
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)50414:54
4.Austria Vídeň (AUT)50232:112
Skupina D

OGC Nice - FK Partizan 2:1

27.10.2022 18:45

Góly: 29. Nicolas Pépé, 77. Mario Lemina - 74. Ricardo Gomes

Nice zvládlo důležitý zápas v boji o kvalifikaci do další fáze Konferenční ligy, odpoutalo se, tedy zatím dočasně, od třetího Kolínu nad Rýnem a čtvrtého Slovácka na rozdíl čtyř bodů, a zároveň bude moci v závěrečném kole útočit na první příčku tabulky. Partizan naopak odmítl možnost zajistit si postup do play-off a bude se muset aspoň o druhé místo rovněž tvrdě rvát.

Kartami každopádně oběma celkům ještě rozhodně zamíchá vzájemný česko-německý duel, který nemohl být dohraný ve čtvrtečním termínu kvůli mlze, a uskuteční se tak až v pátek po poledni. Nice i Partizan tak jako tak budou i pro poslední listopadové měření sil ve výhodném postavení, ať už dopadne klání na Moravě jakkoli, i nadále budou obsazovat strategické první dvě pozice a držet trumfy v rukou, i kdyby se tam konala plichta či výhra jednoho ze soupeřů.

První gól zřídilo na jihu Francie domácí družstvo. Pépé ze středu hrací plochy uvolnil na levé straně Brahimiho, ten okamžitě adresoval centr do šestnáctky, k němuž se sice Laborde ještě nedostal, avšak Pépé po zákroku bránícího Vujačiče ano, a následně nasměroval balón za záda gólmana Popoviče. OGC pak dlouho tahle jediná trefa stačila k průběžnému vedení, Partizan se prostě k žádné propracovat nedokázal. Přesto nakonec v 74. minutě přece došlo na rovnání účtů. Jednalo se o poměrně krkolomnou akci, kterou ve finále bělehradský výběr zužitkoval.

Uroševič od levé lajny zaslal dlouhý pas do pokutového území, Ricardo Gomes ho hlavičkou uměl zachytit, a ačkoli se pak Pavlovič k zakončení nepropracoval, odrazil se míč znovu zpět k útočníkovi z Kapverd, jenž zamířil do spodního rohu brány. Nice sice určitě nemělo úplně moc času, jak ještě strhnout výhru na svou stranu, i tak ale stihlo zaznamenat přesný zásah, a to o pouhé tři minuty od soupeřova úspěšného podnikání. Thuram předával merunu do vápna na Leminu, ten si ji narovnával na pravačku a taktéž zásluhou teče bránícího Beliče skóroval.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)52218:68
2.OGC Nice (FRA)52216:58
3.1. FC Köln (GER)41125:64
4.1. FC Slovácko (CZE)41127:94
Skupina E

SK Dnipro-1 - Apollon Limassol 1:0

27.10.2022 21:00

Góly: 39. Oleksandr Pichaljonok

Dnipro-1, aktuální lídr ukrajinské nejvyšší soutěže, potřebovalo podniknout onen závěrečný krok k uchování postupových pozic do play-off Konferenční ligy. A své cíle naplnilo tak, jak si představovalo, díky jediné trefě Oleksandra Pichaljonoka v košickém azylu urvalo vítězství nad Apollonem, svoje třetí ve skupině, a nadobro ho tedy odsoudilo k vyřazení z této fronty.

Hosté potřebovali na Slovensku bezpodmínečně uzmout tříbodový rezultát, aby matematicky mohli usilovat o postup do další fáze, jenže za devadesát minut s nastavením se jim nepovedlo jedinkrát skórovat. Na závěr proti Vaduzu tak můžou bojovat už pouze o udržení třetí příčky. Domácí se naopak na samý závěr ve vzájemném utkání s Alkmaarem porvou o čelo tabulky.

Onen rozhodující moment tohoto mače přišel na řadu ve 39. minutě. Adamjuk u pravé lajny přenechal balón Pichaljonokovi, ten si ho navedl blíže do středu pole a z velké dálky zamířil parádně na vzdálenější tyčku. Apollon odpověď na inkasování nenašel, jen se dočkal červené karty v 88. minutě, kterou inkasoval Bassel Jradi poté, co loktem do hlavy napálil Adamjuka.

Více informací k zápasu

FC Vaduz - AZ Alkmaar 1:2

27.10.2022 18:45

Góly: 76. Nicolas Hasler - 50. Milos Kerkez, 75. Myron van Brederode

Alkmaar ani na půdě lichtenštejnského outsidera nepředvedl optimální výkon a dlouho se s ním trápil, nakonec ho ale díky dvěma trefám po změně stran porazil 2:1 a má blízko k tomu, aby si zahrál osmifinále Konferenční ligy. Vzhledem k tomu, že Dněpr porazil kyperský Apollon (1:0), tak ještě nemá definitivní jistotu, na druhou stranu mu v závěrečném souboji s ukrajinským vyzyvatelem stačí uhrát bod.

V dosavadním průběhu skupiny E zvítězil již počtvrté a tabulce vévodí s dvanácti body. Před Dněprem je momentálně o body dva a jakákoli závěrečná remíza ho tedy pošle mezi šestnáctku nejlepších. Naopak FC ani na pátý pokus nezvítězilo a je beznadějně poslední se dvěma body. Na závěr skupinové fáze se představí v Limassolu a k posunu na třetí příčku potřebuje zvítězit. AZ nezvládlo předchozí tři duely, ale nyní se možná blýská na lepší časy.

Domácí přitom nehráli od samého začátku úplně špatně a v úvodní půlhodině si vytvořili dvě nadějné možnosti, ale Dobras s Fossem neuspěli. Hosté z ničeho nic prorazili ve 30. minutě, jenže trefa pozdějšího hrdiny Milose Kerkeze neplatila kvůli ofsajdu. V následujícím průběhu prvního poločasu tlačili, jenže Dani de Wit pálil z dobré pozice těsně nad a dvě obrovské možnosti Odgaarda zneškodnil pozorný brankář Buchel.

Jasný favorit se poprvé prosadil pět minut po změně stran. Kerkez se totiž po přihrávce Reijnderse prosmýkl mezi třemi protihráči a pak usměrnil míč přímo k bližší konstrukci. Svěřenci trenéra Pascala Jansena pojistili svůj náskok necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem. Sám před Buchelem totiž stanul Myron van Brederode a svůj projektil poslal do pravé šibenice - 0:2. Vaduz sice po následné rozehrávce snížil díky přesné přízemní střele Nicolase Haslera z mírného úhlu, avšak na více se již nezmohl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)540110:512
2.SK Dnipro-1 (UKR)53118:510
3.Apollon Limassol (CYP)51134:74
4.FC Vaduz (LIE)50235:102
Skupina F

Molde FK - Djurgårdens IF 2:3

27.10.2022 21:00

Góly: 6. Ola Brynhildsen, 21. Markus André Kaasa - 44. Victor Edvardsen, 67. Joel Asoro, 77. Haris Radetinac

Výkony švédského týmu v letošním ročníku hlavní části Konferenční ligy určitě budí respekt. Djurgårdens nebylo považováno za jednoho z favoritů na postup, ovšem nyní zaznamenalo na norské půdě již své čtvrté vítězství ve skupině F a s předstihem si zajistilo osmifinále KL. V tuto chvíli totiž má na kontě parádních třináct bodů a právě před druhým Molde si vytvořilo nedostižný šestibodový odstup, naopak FK si svou situaci výrazně zkomplikovalo.

Domácí po nečekané domácí porážce v severském derby zůstávají druzí se sedmi body a před třetím Gentem jsou o body dva. Pokud tedy jistý norský mistr chce zůstat v evropských pohárech i na jaře, tak za týden na belgické půdě nesmí prohrát. Přitom svěřenci trenéra Erlinga Moeho začali naprosto fantasticky a během úvodních dvaceti minut se dostali do dvoubrankového vedení.

Ani ne po pěti odehraných minutách se prosadil Ola Brynhildsen, který převzal vynikající přihrávku Markuse Kaasy do volného prostoru a sám před vyběhnutým brankářem Zetterströmem nezaváhal, jelikož míč chladnokrevně poslal mezi jeho nohy. Molde se přiblížilo k důležitému vítězství zhruba o čtvrthodiny později. Kaasa po hezké akci na levé straně obdržel zpětnou nahrávku od Breivika, se štěstím se zbavil bránícího Bengtssona a pak z osmi metrů nekompromisně zavěsil do bližšího spodního růžku.

IF se vrátilo do hry o dobrý výsledek těsně před přestávkou. Victor Edvardsen využil skvělé práce Wikheima na levé straně a po finální pobídce obstřelil bezmocného gólmana Karlstrøma nezištnou přízemní střelou. Hosté dokázali srovnat stav přesně v polovině druhého dějství. Tentokráte měl přesnou mušku třiadvacetiletý útočník Joel Asoro, když si po nadýchaném obloučku Bengtssona seběhl před hranicí brankového území a zcela zapomenut rozvlnil síť pohotovou hlavičkou.

O osudu tohoto čtvrtečního duelu rozhodl v 77. minutě střídající Haris Radetinac. Bosenský veterán si ani ne po čtyřech minutách strávených na trávníku navedl balón blíže do středu hrací plochy a z hranice brankového území propadla jeho tečovaná střela do protipohybu bezmocného Karlstrøma. Pak se už nic zásadního nestalo, Djurgårdens zakončí svou skvělou cestu skupinovou fází proti irskému outsiderovi Shamrocku Rovers.

Více informací k zápasu

Shamrock Rovers - KAA Gent 1:1

27.10.2022 21:00

Góly: 3. Rory Gaffney - 74. Hyun-seok Hong

Na pátý pokus se Shamrocku Rovers konečně podařilo v Konferenční lize skórovat. A irský celek zároveň získal i svůj druhý bod ve skupině F, byť ten nic nezměnil na faktu, že na jaře v pohárové Evropě už pokračovat nebude. Gent měl velkou kliku, že druhé Molde v souběžně hraném střetnutí padlo s Djurgardens, jinak by byl s jeho šancemi na postup definitivní amen.

Situace před posledním hracím dnem v rámci tohoto uskupení má tak jasně nastavené karty. O první příčce je již rozhodnuto, na ní skončí jistojistě švédský výběr, ať už jeho závěrečný mač proti klubu z Tallaghtu dopadne jakkoli. O druhou pozici se přitom v přímé bitvě porvou Gent s Molde, a pokud belgický celek neuzme tříbodový výsledek, zůstane třetí a předkolo soutěže připadne jeho sokovi. KAA každopádně zatím svými výkony fotbalové okolí nepřesvědčuje.

Ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech se neuměli domácí střelecky prosadit, tentokráte ovšem zaznamenali přesný zásah hned ve 3. minutě, to když Gaffney na zadní tyči využíval centr od Towella. V 73. minutě se jim však utkání zkomplikovalo, druhou žlutou a následnou červenou kartu uviděl Ferizaj poté, co nešikovně přišlápl Samoiseho, a v oslabení se pak povedlo Gentu okamžitě vyrovnávat stav, Hong totiž zužitkoval dlouhou přihrávku z levé strany od Godeaua.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Djurgårdens IF (SWE)541011:613
2.Molde FK (NOR)52129:67
3.KAA Gent (BEL)51226:65
4.Shamrock Rovers (IRL)50231:92
Skupina G

KF Ballkani - Slavia Praha 0:1

27.10.2022 21:00

Góly: 75. Ondřej Lingr

Pražská Slavia si v pátém kole skupiny G Evropské konferenční ligy připsala na hřišti Ballkani vítězství 1:0, její postupové šance však nabraly kvůli vítězství Sivassporu další trhlinu. Sešívaní, povzbuzení skvělým výkonem v derby, se hnali za triumfem od první minuty a svého soupeře opět jasně přestříleli, přesto se ujala až hlavička Ondřeje Lingra ze závěrečné čtvrthodiny. Český vicemistr ovšem bude muset v závěrečném kole doma uhrát proti Turkům lepší výsledek než Kluž proti Ballkani, aby si zajistil účast v play off.

Fotbalisté Slavie se na evropské půdě dostali do nečekaných komplikací. V papírově snadné skupině se po čtyřech kolech usadili na třetí příčce a k postupu je teoreticky nemusely dovést ani dvě výhry. Na hřiště kosovského outsidera přijeli posílení dominantně zvládnutým pražským derby. Slávistické řady však opět byly značně prořídlé. V letadle totiž scházelo několik zraněných, ale také dva víkendoví střelci - Václav Jurečka a Jakub Hromada. Ti totiž nefigurovali na evropské soupisce.

Slavia nevstoupila do utkání úplně ideálně a hned po pár minutách musel předvést první zákrok Ondřej Kolář. Postupem času však sešívaní začali být více ve hře a jako první je mohl do vedení poslat Peter Olayinka, jenž ovšem z prostoru pokutového území placírkou přestřelil domácí bránu. Další příležitost měl těsně před půlhodinou hry Yira Sor, kterého nádhernou přihrávkou za obranu vyslal do samostatného úniku David Jurásek. Nigerijský útočník se však dostal mimo ideální úhel a branku z následné střely minul. V závěru poločasu měl ještě z brejkové situaci velkou šanci Ermal Krasniqi, jeho obalovačka na zadní týč ale naštěstí pro hosty minula prostor mezi třemi tyčemi.

První dějství nepřineslo příliš oslnivé tempo, což se přeneslo i do úvodu druhé půle, kdy se hrála především taktická bitva o střed pole. V 55. minutě přišel oživit dění v utkání Ewerton, jenž o osm minut později vybojoval faul na hranici velkého vápna. Brazilec se sám ke standartce postavil a nebyl vůbec daleko k brance, střelu mu ovšem skvěle zblokoval obránce Armend Thaqi. Obrovská radost propukla u slávistických fanoušků v 75. minutě, kdy o výhře sešívaných rozhodl jediným gólem Lingr. Mladý záložník musel poděkovat především Juráskovi, jenž jej milimetrově přesným centrem z levé strany pokutového území našel na zadní tyči, odkud se Lingr hlavou nemýlil. V úplném závěru se pak ještě musel blýsknout dvěma skvělými zákroky Kolář.

První krok k záchraně působení v evropských pohárech tak Slavia zvládla. O výsledné podobě tabulky skupiny se rozhodne 3. listopadu, kdy sešívaní přivítají Sivasspor a Ballkani bude hrát na hřišti Kluže.

Více informací k zápasu

Sivasspor - CFR Cluj 3:0

27.10.2022 21:00

Góly: 22. Mustafa Yatabaré, 65. Max Gradel, 73. Mustafa Yatabaré

Povedený večer v Konferenční lize má za sebou turecký Sivasspor. Domácí přejeli CFR Kluž hladce 3:0 a již s předstihem si zajistili postup do jarní fáze. V tuto chvíli má turecký klub 10 bodů a i když by nastal scénář se třemi týmy se shodným počtem bodů, v minitabulce by na tom byl nejlépe.

Kluž po dvou výhrách nad pražskou Slavií tvrdě narazila a v Turecku dostala tříbrankový příděl. Až do 22. minuty byl výsledek zápasu bezbrankový, jenomže pak přilétl do vápna Kluže centr a na malém vápně jen nastavil nohu Mustapha Yatabaré. Hosté nebyli v prvním poločase úplně bez šancí, ovšem jejich taktickým záměrem bylo vyčkávat na brejkové příležitosti a pokud možno jeden takový potrestat.

Úvod druhého poločasu byl prakticky shodný s dějstvím v první půli a v 65. minutě odskočil Sivasspor už na rozdíl dvou branek. N'Jie při standardní situaci jen přiťukl balón Maxi Gradelovi a jeho rána po zásadní teči fatálně změnila směr a skončila v síti - 2:0.

Druhá branka znamenala pro Kluž tvrdý úder, ze kterého už se nevzpamatovala. Čtvrthodinu před koncem zvýšil Sivasspor vedení už na rozdíl tří branek. Nepříjemnou střelu Saby ještě brankář Scuffet vyrazil, ale hned vzápětí práskl do balónu i Mustapha Yatabaré a svojí druhou brankou v zápase definitivně rozhodl.

Ve zbývajícím čase se už utkání jenom dohrávalo a výsledek 3:0 se nezměnil. Sivasspor je s deseti body prvním postupujícím do vyřazovací fáze. Vývoj skupiny pak vůbec nenahrává pražské Slavii, která nebude mít před posledním kolem situaci ve svých rukou a bude potřebovat další zaváhání Kluže.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sivasspor (TUR)531110:610
2.Slavia Praha (CZE)52125:67
3.CFR Cluj (ROU)52124:57
4.KF Ballkani (KOS)51138:104
Skupina H

FC Basilej - Žalgiris Vilnius 2:2

27.10.2022 21:00

Góly: 2. Andy Diouf, 18. Andi Zeqiri - 43. Mathias Oyewusi, 62. Mathias Oyewusi

Basilej mohla po losu základní skupiny Konferenční ligy "jásat", ovšem v roli jasného favorita si své působení výrazně komplikuje. V dosavadních pěti duelech získala osm bodů a zatím se nachází na čele skupiny H, jenže nyní i přes pohodlný náskok nakonec jen remizovala s podceňovaným litevským Žalgirisem a po nepovedeném dvojzápase se Slovanem Bratislava nevyhrála potřetí za sebou.

Na závěr hlavní fáze zavítá do Jerevenu a s místním Pyunikem nesmí prohrát, jinak jeho pohárová cesta pro letošek skonči. Navíc první místo nemá ve svých rukách, protože jestli si Slovan za týden přiveze všechny tři body z Litvy, tak i v případě úspěchu v Arménii skončí nejlépe druhá. Do tohoto duelu přitom vstoupila fantasticky a během osmnácti minut vedla 2:0, jenže Žalgiris se nevzdal a díky dvěma trefám Mathiase Oyewusiho srovnal na konečných 2:2.

Svěřenci trenéra Alexandera Freie začali hodně zostra a ani ne po šedesáti sekundách bleskově otevřeli gólový účet tohoto čtvrtečního duelu. Po odvráceném přímém volném kopu z pravé strany se opřel do balónu Andy Diouf a dělovkou z dobrých pětadvaceti metrů vymetl všechny pavučiny v levé šibenici. Švýcarský výběr podruhé a naposledy skóroval v 17. minutě, když Andi Zeqiri převzal nahrávku od Malese a z dvanácti metrů nechytatelně zavěsil pod břevno.

Litevský vyzyvatel se postupem času stále častěji dostával do hry a snížit mohl krátce po odehrané půlhodině, avšak rozběhnutý Renan Oliveira napálil z bezprostřední blízkosti jen bližší tyč. Nicméně ve 43. minutě velmi netradičně skóroval Oyewusi. Ten dotíral na rozehrávku brankáře Hitze, který otálel tak dlouho, až jen napálil nigerijského útočníka a k naprostému šoku všech zúčastněných zapadl míč do sítě - 2:1.

Želgiris rozhodl o zisku důležitého bodu krátce po odehrané hodině, neboť Oyewusi převzal finální kolmici od střídajícího Kyeremeha a po krátkém sólu se trefil přímo k levé konstrukci. Basilej poté tlačila, jenže žádnou gólovou možnost si nevypracovala a z trávníku tak odcházela zklamána. Hosté zůstali ve hře o postup, na závěr ale musí před vlastním publikem porazit Slovan.

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - Pyunik Jerevan 2:1

27.10.2022 21:00

Góly: 84. Guram Kašia, 85. Eric Ramírez - 64. Eugeniu Cociuc (pen.)

Bratislavský Slovan v neuveriteľnom závere strhol vedenie na svoju stranu a nielen, že zdolal Pyunik Jerevan 2:1 (0:0), ale po domácom zaváhaní Bazileja sa dostal na prvé miesto tabuľky svojej skupiny Európskej konferenčnej ligy UEFA.

Domáci boli od úvodu lepším a hlavne aktívnejším tímom. Prvú väčšiu šancu si vytvoril Čavrič, ktorý sa dokázal uvoľniť v prehustenom priestore a pred bránkou hľadal Kucku. Ten však na loptu nedosiahol, no bol jasne stiahnutý za dres a mala sa kopať penalta. O chvíľu to z veľkej diaľky skúsil Lovat. Gólman Jerevanu mal veľké šťastie, že lopta išla priamo naňho, pretože aj tak s ňou mal veľké problémy a sotva ju vyrazil na roh. Obrana domácich si s niekoľkými pokusmi o prechod súpera do útoku poradila, návštevy Pyuniku na strane Slovana boli sporadické. Obrane hostí mohol dvakrát spôsobiť problémy Zmrhal. V 14. minúte najskôr Jurčenkovi vypadla jeho prudká strela zo strednej vzdialenosti. O chvíľu český legionár z niekoľkých metrov nepremenil dobrý center; bola to ďalšia tutovka. Slovan napokon v prvom dejstve súperovu obranu neprelomil. Polčas skončil bez gólov.

Belasí aktívne vstúpili aj do druhého polčasu. V priebehu necelých piatich minút sa dostali do dvoch veľkých šancí. Ako prvý to skúsil Zmhral. Brankár Jerevanu jeho strelu vyrazil. Nasledovala nahrávka na Weissa na päťke a Vlado minul bližšiu tyč. Ďalšia veľká príležitosť sa skončila rohovým kopom. V 55. minúte Chovana zblízka preveril Dašjan. O chvíľu brankár domácich po malej domov od Abenu stratil loptu a stiahol striedajúceho Diopa. Hlavný rozhodca odpískal penaltu a udelil Chovanovi žltú kartu. Pokutový kop premenil Cociuc - 0:1. Veľkú šancu nevyužil Čavrič po centri Lovata. O vyrovnávajúci gól sa z vnútra šestnástky po zemi postaral Kašia, keď mu pekne nabil Medveděv. Potom kiksol Jurčenko, keď zľuftoval odkop a striedajúci Ramírez hlavou doklepol loptu do brány. Domáci vydržali veľký tlak súpera v nadstavenom čase a po hektickom závere vyhrali 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)52219:88
2.Slovan Bratislava (SVK)52217:68
3.Pyunik Jerevan (ARM)52037:76
4.Žalgiris Vilnius (LTU)51224:65

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Modroočko

Z tohtoročných pohárových zápasov Slovana by sa dalo natočiť niekoľko filmov výborne, o týždeň v prípade víťazstva postup do osemfinále. A tragédi z ČT Sport zahlásia, že Bazilej a Pjunik majú napriek víťazstvu Slovana po 8 bodov a vedú skupinu (v ich infografike bolo len prehodené meno Slovana a Pjuniku v tabuľke).

Reagovat
cetto

No takhle - nemáte zrovna skupinu smrti teda..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele