Konferenční liga - preview 5. kola skupinové fáze

27.10.2022, 11:45
Previews
Konferenční liga (© scdnipro1.com.ua)
Dva české kluby čekají důležité zápasy v Konferenční lize v boji o postup do jarního play-off. Slavia se představí v Kosovu na půdě Ballkani, Slovácko doma vyzve Kolín nad Rýnem. Také Slovan Bratislava se chce dostat do další fáze, plnit roli favorita bude proti Pjuniku. Fiorentina, Anderlecht, West Ham či Nice se rovněž představí před vlastními fandy...
Skupina A
ACF Fiorentina - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 18:45)
Postup do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy si může po čtvrtku zajistit Fiorentina. Italský celek přivítá Istanbul Başakşehir a vzhledem k výsledku prvního vzájemného utkání mu má co vracet. Turci už mají jistý postup, avšak ve hře zůstává konečné první místo ve skupině A.

Pro Fiorentinu byl zápas v Istanbulu noční můrou. Başakşehir zvítězil po skvělém výkonu z druhého poločasu 3:0 a aktuálně má v tabulce na Violu tříbodový náskok. A to znamená, že pokud uhraje na Stadio Artemio Franchi alespoň remízu, skončí ve skupině první.

Istanbul Başakşehir už má jistý postup a nutno podotknout, že zasloužený. Ve skupině po čtyřech kolech nenašel přemožitele a dokonce mu ani jeden tým nedokázal vstřelit gól. Každopádně v turecké lize je to jiný příběh. "Boz Baykuşlar", jak se týmu přezdívá, jsou až na čtvrtém místě a o víkendu těsně nezvládli derby s Fenerbahçe. Trenér Emre Belözoğlu tak na čtvrtek dost možná pozmění sestavu.

Fiorentina mezitím v Serii A dál klopýtá a o víkendu vyšla bodově naprázdno v souboji s Interem (3:4). Přitom to už vypadalo na remízu, protože v poslední minutě vyrovnal na 3:3 Luka Jović, ale v následném nastavení rozhodl Mchitarjan. Fiorentině patří v Itálii až čtrnácté místo, což nenechává klidným trenéra Vincenza Italiana. Tlak na jeho osobu roste a je otázkou, jak dlouho ještě trenérem zůstane.

K jeho setrvání by mu určitě pomohl domácí triumf nad Başakşehirem, který by zároveň znamenal postup do další fáze. V Konferenční lize to Fiorentině celkem jde. Vyjma zápasu v Istanbulu neprohrála a v posledních dvou kolech získala šest bodů, při celkovém skóre 8:1!

"Zítra to bude těžký zápas, ale pro nás je důležité odehrát dobrý zápas a zvítězit. A také napravit to, co jsme předvedli v prvním zápase," nechal se slyšet Nikola Milenković. "Musíme zítra vyhrát, pak se uvidí, jestli máme na to být první. Hrají dobře. Je to výborný tým a je těžké jim čelit. Musíme ze sebe vydat všechno, pak uvidíme, co se stane," navázal na Milenkovićova slova trenér Vincenzo Italiano.

V ligovém zápase proti Interu se Fiorentině zranil Nicolas González a přidal se tak na seznam, kde už figurují jména jako Riccardo Sottil nebo Gaetano Castrovilli. Posledně jmenovaný už sice doléčil koleno, nicméně jeho čtvrteční start je nepravděpodobný. Do Florencie nepřijede největší hvězda istanbulského celku Mesut Özil. Trápí jej bolesti zad.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodo, Milenković, Quarta, Biraghi - Bonaventura, Amrabat, Duncan - Ikone, Cabral, Kouamé
Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Babacan - Sahiner, Duarte, Tekdemir, Kaldirim - Ozcan, Biglia, Turuc - Traore, Gurler, Osaka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.92 - 5.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Rīgas Futbola skola  (čtvrtek 21:00)
V nelichotivé situaci se před vzájemným zápasem nachází Hearts i Riga. Pokud ve čtvrtečním utkání remízují, přijdou o šanci na jarní část pohárů oba. Totéž nastane i v situaci, kdy Fiorentina přehraje Basaksehir.

V tabulce je na tom sice o bod lépe skotský celek, jenže v postupové matematice drží mocnější triumfy RFS. Ta totiž v posledním kole hraje s Fiorentinou, tedy případným přímým soupeřem v boji o druhou příčku. Hearts by naopak museli doufat v pomoc lotyšského mužstva.

Ani jeden z týmů přitom do utkání nejde zrovna v nejlepším rozpoložení. Klub z Edinburghu nevyhrál už v šesti po sobě jdoucích utkáních a v lize se tak propadl až na sedmé místo, hosté přerušili posledním ligovým vítězstvím pětizápasovou šňůru bez úspěchu a napravili tak nezdar z pohárového finále.

V prvním střetu v Rize se z vítězství radovali Hearts, kteří udeřili v závěrech obou poločasů Shanklandem a Forrestem. Oproti předchozím dnům a týdnům se domácím vrací do hry několik hráčů, mimo hru však nadále zůstanou Baningime, Boyce, Halkett, Rowles a nejspíše i Humphrys.

Duel v Tynecastle Park začne ve čtvrtek ve 21 hodin, dozorovat na něj bude belgický sudí Van Driessche.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.78 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)431010:010
2.ACF Fiorentina (ITA)42119:57
3.Heart of Midlothian (SCO)41033:123
4.Rīgas Futbola skola (LAT)40221:62
Skupina B
RSC Anderlecht - FCSB  (čtvrtek 18:45)
Anderlecht se vrátil do hlavní fáze evropských pohárů po třech letech a nyní bude mít co dělat, aby v nich pokračoval i v jarní fázi. Po úvodním úspěchu totiž momentálně nezvítězil třikrát za sebou a v tabulce se nachází až na třetím místě se čtyřmi body, za druhým Silkeborgem zaostává o body dva. Teď přivítá outsidera skupiny FCSB, které se po katastrofálním období vrací do dobré pohody.

Belgický výběr nejprve porazil dánského vyzyvatele nejtěsnějším poměrem 1:0, jenomže poté jen remizoval bez branek s rumunským konkurentem a vzápětí neuspěl ve dvojzápase s vysoce favorizovaným anglickým West Hamem (0:1, 1:2). V tuto chvíli se mu vůbec nedaří, protože celkově prohrál třikrát za sebou, a navíc jeho poslední "Clasico" v Lutychu s místním Standardem se za nepříznivého vývoje 1:3 nedohrálo kvůli výtržnostem jeho fanoušků.

Vedení klubu okamžitě zareagovalo na nepřístojnosti věrných příznivců odvoláním trenéra Feliceho Mazzúa, kterého dočasně nahradil Robin Veldman. "Nebylo to vůbec příjemné, protože jsme se ještě chtěli poprat o přijatelný výsledek. Teď je však před námi velmi důležitý duel o postup a chceme ho zvládnout, ale FCSB umí předvést organizovaný výkon a rozhodně se nás pokusí něčím překvapit. Pokud teď nevyhrajeme, tak to za týden v Dánsku budeme mít opravdu těžké," uvedl nový kormidelník RSC Veldman.

Hosté doposud získali jediný bod a jejich účast v jarní fázi se pohybuje jen v teoretické rovině. S hrozivým skóre 1:13 jsou úplně poslední a ani dvě výhry jim s největší pravděpodobností nebudou stačit. O svou reálnou šanci přišli ve dvojzápase se Silkeborgem, jelikož utrpěli dva naprosto nečekané debakly 0:5, které se zapsaly do historie klubu černým písmem. Tým z Bukureště se alespoň nadechuje k lepším zítřkům na ligové scéně.

Momentálně totiž vyhrál už čtyřikrát v řadě a tabulkou se rázem vyhoupl na šesté místo s dvaceti body. V tuto chvíli opět nemůže počítat s Cristeou, Pantiruem a Popescem, Anderlecht určitě nenasadí Delcroixe, Kanaa, Ramana, Sardelu ani Trebela.
RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Van Crombrugge - Vertonghen, Hoedt, Debast - Amuzu, Ashimeru, Diawara, Verschaeren, Murillo - Silva, Duranville
FCSB - pravděpodobná sestava:
Tarnovanu - Cretu, Dawa, Tamm, Pantea - Edjouma, Sut, Olaru - Cordea, Coman, Compagno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.43 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Silkeborg IF  (čtvrtek 21:00)
Bez zásadnějších obtíží zatím proplouvá West Ham skupinovou fází Konferenční ligy. Možná ho trochu mohl namíchnout fakt, že ani dvanáctibodový, čili stoprocentní zisk bodů mu zatím nejistí první příčku v tabulce, má k ní každopádně nesmírně blízko. Jestli se mu povede doma aspoň remizovat se Silkeborgem, který je nyní na druhé pozici, o kýžený sukces již nepřijde.

Dánský výběr je právě tím, kdo postavení na samém trůnu skupiny může ještě uzmout ve svůj prospěch. Jenže k takovému počinu jednoduše vede hodně strastiplná cesta. První podmínkou je jeho aktuální výhra v Londýně. Druhou pak také závěrečný skalp Anderlechtu. A pak by se ještě Kladiváři museli v posledním kole sklonit na rumunské půdě před FCSB, které je obecně ve velkém rozkolu a od Silkeborgu schytalo nedávno dvakrát pětigólový debakl. Celkově asi jen ti největší škarohlídi a pisatelé nejdramatičtějších scénářů mohou pochybovat o možném sesazení West Hamu z vedoucího místa. Byť ano, matematicky ještě všechno proveditelné je.

Reálně svěřencům trenéra Kenta Nielsena půjde především o zachování svého postavení jak před třetím Anderlechtem, tak čtvrtým FCSB. Na belgického soka má dvoubodový náskok, na toho z Bukureště pětibodový a navrch disponuje lepší vzájemnou bilancí. Ve finále se stejně o otázce druhého postupujícího zřejmě nebude rozhodovat v Anglii, nicméně až v závěrečném kole. Silkeborg bude mít tu výhodu, že bruselského protivníka uvítá před vlastními fanoušky.

Domácí tohle střetnutí budou stavět tak trochu na vedlejší kolej, protože v téhle soutěži již je jejich role prakticky neotřesitelná. A londýnský stratég David Moyes by na hřiště bezpochyby neměl poslat nejsilnější možné složení. Dokonce avizoval, že chce po delším zranění zkusit a zasadit do hry letní posilu Nájifa Akirda, jenž ještě debut v dresu The Irons nezapsal. "Určitě ještě nebude připravený na Premier League, ale doufáme, že může být v sestavě alespoň pro čtvrtek," prozrazoval. "Chci mu dát čas. Dobře čte hru, je rychlý a také úspěšný ve vzdušných soubojích. Je ovšem pro nás těžké ho jakkoli hodnotit, protože zatím neodehrál jediný zápas."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.44 - 6.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)44009:412
2.Silkeborg IF (DEN)420212:46
3.RSC Anderlecht (BEL)41122:34
4.FCSB (ROU)40131:131
Skupina C
Villarreal CF - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 18:45)
Ve snaze udržet si stoprocentní bilanci ve skupině C Evropské konferenční ligy hostí Villarreal ve Valencii ve čtvrtek večer Hapoel Beer-Sheva. Vzhledem k tomu, že Estadio de la Ceramica ve Villarrealu prochází rekonstrukcí, musí "Žlutá ponorka" hrát asi 50 km daleko od domácího hřiště na Estadio Ciudad de Valencia, domově Levante z LaLigy2.

Po dvou letech a třech měsících na lavičce Villarrealu se trenér Unai Emery rozhodl využít své dohody se španělskou stranou a přešel do Aston Villy, aby nahradil Stevena Gerrarda. Villarreal se rozloučil s 50letým koučem, který klub dovedl k vítězství v Evropské lize v sezoně 2020/21, první a jediné velké trofeji klubu v jeho 99leté historii.

Sportovní ředitel Miguel Ángel Tena okamžitě našel za Emeryho náhradu v podobě Quiqueho Setiéna, jenž přebírá španělský klub na sedmém místě v LaLize a na vrcholu skupiny Evropské konferenční ligy.

Villarreal je jedním z pouhých dvou týmů v této sezóně soutěže spolu s West Hamem United, které mají po čtyřech zápasech stoprocentní bilanci ve skupinové fázi, včetně výhry 2:1 venku proti čtvrtečnímu soupeři Hapoelu Beer-Sheva. "Žlutá ponorka", která minulý víkend vyhrála 2:1 nad Almerií, se již kvalifikovala do vyřazovacích bojů a zajistila si také první místo ve skupině C.

Hapoel Beer-Sheva se mezitím naladil také do velmi nadějné formy a do čtvrtečního zápasu půjde sebevědomě, jelikož v posledních sedmi kláních ani jednou neprohrál. Série čtyř remízových zápasů byla ukončena, když si minulý víkend Hapoel zajistil venkovní vítězství 4:1 v izraelské lize proti Hapoelu Jeruzalém, díky čemuž se posunul na třetí místo a ztrácí pět bodů na vedoucí Maccabi Tel-Aviv.

Úvodní souboj Beer-Shevy s Villarrealem skončil v Izraeli výhrou španělského celku 2:1, ten navíc nedal penaltu.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Rulli - Femenia, Albiol, Torres, Mojica - Coquelin, Trigueros; Pino, Parajo, Lo Celso - Danjuma.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Glazer - Abaid, Vitor, Abd Elhamed, Lopes - Elias, Shamir, Micha - Hatuel, Hemed, Suleymanov.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.67 - 7.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Austria Vídeň - Lech Poznań  (čtvrtek 18:45)
Austria Vídeň přivítá ve čtvrtek večer v Evropské konferenční lize v Generali Areně polského mistra Lech Poznaň. Navzdory tomu, že si ze svých úvodních čtyř zápasů odnesly pouze bod, mají "Fialky" stále velkou šanci na postup do vyřazovací fáze. Hosté jsou s pěti body druzí.

Austria Vídeň pravděpodobně čelila svým třem nejtěžším domácím zápasům sezóny po sobě, hostila Red Bull Salzburg, Villarreal a Sturm Graz a nepřekvapivě všechny prohrála. Porážka 1:4 s Lechem v předchozím utkání byla výchozí pro znepokojivou sérii, ve které vyhrála Vídeň pouze dva z posledních devíti zápasů.

Remíza 0:0 s Hapoelem Beer-Sheva zůstává zatím jediným bodem Austrie ve skupině, protože tři následující klání zahrnovala několik velkých porážek. Díky tomu je o to pozoruhodnější, že vídeňský celek stále bojují o postup, ale nyní musí vyhrát, aby snížil čtyřbodový náskok Lechu.

To vypadá jako obtížný úkol, ačkoliv nedávný venkovní rekord Poznaně říká opak, protože Poláci prohráli pouze tři z posledních 20 zápasů mimo domov, ale všechny tři v Evropě.

Vzhledem k tomu, že Villarreal je daleko před ostatními a jako vítěz skupiny již postoupil, Lech je nyní na tahu, aby se k němu připojil do vyřazovací fáze. Úřadující polští šampioni jsou v lize až na sedmém místě, ztrácí 10 bodů na vedoucí Raków Częstochowa. Tým se velmi spoléhá na švédského útočníka Mikaela Ishaka, který letos doposud nasázel už dvanáct gólů.

Poslední vzájemný souboj Austrie Vídeň s Lechem Poznaň skončil vysokým vítězstvím polského týmu 4:1. Dvakrát se prosadil Kristoffer Velde, jednou Mikael Ishak a Michal Skoras. Za Austrii se trefil Matthias Braunoder.
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Fruchtl - Ranftl, Lucas Galvao, Meisl, Martins - Braunoder, Fischer, Teigl, Fitz, Polster - Gruber.
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Czerwinski, Milic, Rebocho - Velde, Murawski, Karlstrom, Skoras - Szymczak, Ishak.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 3.62 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)440012:412
2.Lech Poznań (POL)41218:65
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)40312:33
4.Austria Vídeň (AUT)40131:101
Skupina D
1. FC Slovácko - 1. FC Köln  (čtvrtek 18:45)
Slovácko sehraje ve čtvrtek důležitý zápas skupiny Evropské konferenční ligy. V předposledním 5. kole přivítá bundesligový Kolín nad Rýnem, na jehož hřišti prohrálo 2:4. Tým z Uherského Hradiště je ve skupině D sice poslední, ale stejně jako Kolín má čtyři body a na druhé Nice ztrácí jen bod. V čele je Partizan Bělehrad s osmi body.

Slovácko v této pohárové sezoně zvítězilo doma ve čtyřech utkáních pouze jednou. O víkendu tam po obratu zdolalo v lize Teplice 2:1. "Bylo to hrozně cenné vítězství před důležitým duelem. Mužstvu to ohromně psychicky pomůže," řekl trenér Martin Svědík.

Podle něj prokázalo mužstvo velkou vnitřní sílu, kterou bude potřebovat. "Tým si šel za vítězstvím, věřil ve své schopnosti a zlomil to ve svůj prospěch," ocenil osmačtyřicetiletý pardubický rodák.

Ve čtvrtek nebude moci počítat s autorem vítězného gólu z Nice Petrem Reinberkem, který duel s Teplicemi nedohrál. "Má spoustu naraženin, dostal kolenem do zad a nevypadá to, že by byl ve čtvrtek fit," prohlásil Svědík.

Slovácko prohrálo všechny tři pohárové zápasy (včetně dnes již neexistujícího Poháru Intertoto) s německými mužstvy. Naopak Kolín v pěti pohárových zápasech (včetně Veletržního poháru) českým týmům nepodlehl a čtyřikrát zvítězil. Ve víkendové generálce však utrpěl debakl 0:5 v Mohuči a stejně jako Slovácko je v domácí soutěži desátý.

"Srovnávat zápasy v bundeslize a pohárech je hodně složité. Kolín dostal brzo červenou a neustál to. Moc poučné to pro nás asi není, budeme se muset soustředit na vlastní výkon. Zápasy s Partizanem a Nice, byť jsme je nevyhráli, nám ukázaly, že s takovými týmy můžeme hrát a porazit je. Uděláme všechno pro to, abychom do posledního kola hráli o postup," konstatoval stoper Stanislav Hofmann.

Kolín má před utkáním problémy s marodkou, podle trenéra Steffena Baumgarta zřejmě budou chybět oba leví beci Kristian Pedersen a kapitán Jonas Hector. "Velmi pravděpodobně budeme muset hrát úplně jinak, než jsme zvyklí. Slovácko má vysokou fotbalovou kvalitu, je to zkušený tým. V lize jsou na tom podobně jako my. Oba týmy budou hrát na vítězství a já věřím, že šťastnější budeme my," uvedl na tiskové konferenci Baumgart.

Podle informací klubového webu je zápas vyprodaný. V hledišti ale nebudou fanoušci hostů, kteří dostali od UEFA zákaz výjezdu na dvě utkání za řádění v prvním kole v Nice. Utkání má výkop v 18:45.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Tomič, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Daníček, Havlík - Petržela, Trávník, Duskí - Mihálik
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schindler, Kilian, Hübers, Schmitz - Maina, Skhiri, Martel, Duda, Kainz - Tigges
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.76 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
OGC Nice - FK Partizan  (čtvrtek 18:45)
Ve skupině D, kde působí i český zástupce 1. FC Slovácko, jsou postupové šance pro všechny účastníky nadále otevřené. Nejlepší výchozí pozici má srbský FK Partizan, kterého v pátém kole čeká těžký zápas na stadionu Allianz Riviéra v Nice. Vítězství dá Partizanu definitivní jistotu, že si i na jaře zahraje Konferenční ligu.

Francouzské Nice si nečekanou porážkou od Slovácka zkomplikovalo postup a vše bude muset napravit v následujících dvou kolech. Přitom hned první střetnutí s Partizanem bude velmi důležité.

Les Aiglons jsou pochopitelně pod velkým tlakem. Ve Francii se všeobecně očekává, že ze základní skupiny EKL postoupí. Kdyby tomu tak nebylo, byla by to pro klub velká ostuda. Nice ale dosud posbíralo jen pět bodů a vyhrálo jediný zápas v Uherském Hradišti.

Mnohem lépe se daří Partizanu. Tradiční klub ze Srbska vede skupinu s osmi body a je na nejlepší cestě postoupit do jarní fáze. Vítězství nad Nice mu dá definitivní jistotu, v opačném případě bude muset spoléhat na výsledek druhého zápasu, popřípadě postup potvrdit v posledním kole.

"Nemyslím si, že je důležité, jestli budeme první nebo druhý, ale abychom splnili náš předsezonní cíl a to je zahrát si vyřazovací fázi EKL. Nevím co se zítra stane, ale bylo by pěkné vyhrát, abychom mohli hrát poslední zápas s větším klidem. Jsem si jistý, že se kluci soustředí na sto procent a dobře odvedou svojí práci," rozpovídal se na předzápasové tiskovce kouč Gordan Petrić.

Partizan vstoupil do Konferenční ligy dvěma remízami, nicméně další dva duely proti 1. FC Köln vyhrál. O víkendu se nicméně tříbodový import nekonal, protože Partizan jen remizoval s Javorem 3:3. V tabulce srbské nejvyšší soutěže je až druhý s výraznou ztrátou na nenáviděného rivala Crvenou Zvezdu.

První vzájemný zápas v Bělehradu skončil remízou 1:1, když Nice poslal do rychlého vedení Joe Bryan, ale za Srby vyrovnával ve druhém poločase Fousseni Diabaté.

Pokud jde o absence, postižena je jen domácí strana. Sofiane Diop, Andy Delort a Jean-Clair Todibo, ti všichni budou trenérovi Favremu chybět. Oproti je Partizan kompletní, takže příliš změn se tu neočekává.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Bard, Dante, Viti, Lotomba - Lemina, Thuram, Bryan - Ramsey - Pepe, Laborde
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popović - Filipović, Marković, Vujačić, Urošević - Andrade, Traoré - Diabate, Natcho, Menig - Gomes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.70 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)42207:48
2.OGC Nice (FRA)41214:45
3.1. FC Köln (GER)41125:64
4.1. FC Slovácko (CZE)41127:94
Skupina E
FC Vaduz - AZ Alkmaar  (čtvrtek 18:45)
Alkmaar až téměř do poloviny října předváděl naprosto vynikající výkony, které mu dokonce vynesly vedení v Eredivisii, jenomže následně třikrát za sebou prohrál. Teď se pokusí prolomit svou nelichotivou bilanci na půdě lichtenštejnského Vaduzu. V tuto chvíli vévodí skupině E s devíti body a před druhým Dniprem-1 drží náskok dvou bodů. Jeho nadcházející protivník ještě ani jednou nevyhrál a se dvěma body na kontě je úplně poslední.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena až do zápasu na stadionu kyperského Apollonu naprosto dominovali, v devíti zápasech nizozemské ligy ani jednou neprohráli a zaznamenali dokonce sedm výher. Díky tomu si na čele nizozemské ligy vytvořili mírný náskok před mistrovským Ajaxem, avšak poté nezvládli důležitý duel s Feyenoordem (1:3) a naposledy utrpěli potupnou porážku s rotterdamským nováčkem Excelsiorem (1:2).

V tabulce proto rázem klesli až na čtvrté místo a za vedoucím Ajaxem zaostávají už o pět bodů. "Při takto nabitém programu a v obrovské konkurenci je téměř nemožné udržet skvělou formu příliš dlouhou dobu. Nám se sice nedaří, ale tým drží při sobě, a věřím, že ve Vaduzu získáme ztracené sebevědomí. Stále na tom nejsme vůbec špatně a situaci máme ve svých rukách," uvedl trenér Arne Slot s obrovskou dávkou optimismu.

Vaduz i letos působí ve druhé švýcarské lize, ve třinácti kolech vybojoval jen dvanáct bodů a je až předposlední, devátý. Nicméně z předchozích tří zápasů získal solidních sedm bodů a z jeho pohledu se blýská na lepší časy. V hlavní fázi Konferenční ligy pouze remizoval s Apollonem (0:0) a Dniprem-1 (2:2), postup do play-off je tak téměř ztracen. Momentálně nemůže využít služeb Gassera, Rahimiho, Trabera, Wiesera a zřejmě ani Gajiče s Haslerem, AZ přijede bez Pavlidise, Martinse Indiho, Evjena i Vanheusdena.
FC Vaduz - pravděpodobná sestava:
Buchel - Ulrich, Isik, Xhemajli, Fehr - Pepsi - Çiçek, Hasler, Dobras, Djokič - Rastoder
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez - Reijnders, De Wit, Clasie - Sugawara, Odgaard, Karlsson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.84 - 4.84 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SK Dnipro-1 - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:00)
Poměrně nečekaného lídra má aktuálně ukrajinská nejvyšší soutěž. Prim totiž nehrají Šachtar ani Dynamo, jako tomu bylo v letech minulých, ale Dnipro-1, které má mimochodem situaci rozehranou velmi dobře taktéž v Konferenční lize. A pokud uhraje aspoň bod proti Apollonu, s jistotou si zaručí minimálně druhou pozici v tabulce. Zaútočit nicméně může i na Alkmaar.

Celek z Nizozemska je totiž domácím vzdálený na rozdíl dvou bodů, přičemž na samý závěr pocestují právě na jeho půdu, kde můžou ještě výsostné postavení strhnout ve svůj prospěch. Aby ovšem mohli o takovou metu usilovat, musejí prostě držet s Alkmaarem krok. Ten se na venkovní půdě představí v rámci tohoto kola v Lichtenštejnsku, a pokud naplno uspěje, bude muset Dnipro-1 odpovědět stejnou notou, aby ještě pořadím na samotném čele tabulky mohlo zamíchat. Svěřenci trenéra Oleksandra Kučera však zatím v košickém azylu výhru nezapsali.

Hosté potřebují na Slovensku bezpodmínečně vyhrát, jestli míní ještě pokračovat v pohárové Evropě rovněž na jaře. "Budeme muset hrát pevně v obraně a nedělat zbytečné chyby," říkal lemesosský kouč David Catalá. "Jsme nastaveni jen na tento zápas, chceme vyhrát a postoupit do další fáze. Pochopitelně nás čeká velmi těžký souboj. Je zapotřebí proměňovat své šance."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.48 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)43018:49
2.SK Dnipro-1 (UKR)42117:57
3.Apollon Limassol (CYP)41124:64
4.FC Vaduz (LIE)40224:82
Skupina F
Molde FK - Djurgårdens IF  (čtvrtek 21:00)
Molde zatím předvádí nadstandardní výkony a na všech frontách musí být spokojeno. Před necelými dvěma týdny se po tříletém čekání vrátilo na norský trůn a v Konferenční lize reálně bojuje o postup do osmifinále. V tuto chvíli mu patří ve skupině F druhé místo, před třetím Gentem drží tříbodový náskok a o stejný počet bodů zaostává právě za svým nadcházejícím protivníkem.

Vzhledem k aktuální situaci se proto očekává velmi pikantní severské derby. Norský tým v něm bude považován za favorita, nicméně jeho švédský rival Djurgårdens ještě ani jednou neprohrál a k pokračování v jarní fázi Konferenční ligy má prozatím nejblíže. FK doposud prohrálo pouze ve Švédsku divokým poměrem 2:3, jinak ale remizovalo bez branek s belgickým KAA a poté dvakrát snadno zdolalo irský Shamrock Rovers (3:0, 2:0).

V norské lize předvedlo opravdové galapředstavení, protože tři kola před koncem má před obhájcem Bodø/Glimt obrovský patnáctibodový náskok. "Sezóna ještě neskončila a my se teď plně koncentrujeme na evropské poháry. Čekají nás dva skvělí soupeři, kteří se vyznačují přímočarou hrou a mají nesmírně kvalitní kádr. Vynaložíme maximální úsilí, abychom ještě skončili první," prohlásil odhodlaně kouč Molde Erling Moe.

Hosté získali deset bodů, jedinou ztrátu překvapivě zaznamenali hned na úvod v Irsku se Shamrockem (0:0). Od té doby třikrát po sobě vyhráli, a pokud se jim to povede i napočtvrté, tak si s předstihem zajistí přímý postup do osmifinále. Ve švédské nejvyšší soutěži vyhráli dvakrát v řadě a jsou druzí o šest bodů za vedoucím Häckenem. V tuto chvíli se musí obejít bez Ekdala, Kacka a brankáře Vasjutina, domácí postrádají trio Ellingsen - Haraldseid - Sinyan.
Molde FK - pravděpodobná sestava:
Karlstrom - Bjornbak, Haugan, Risa - Eriksen, Kaasa, Mannsverk, Breivik, Lovik - Fofana, Brynhildsen
Djurgårdens IF - pravděpodobná sestava:
Zetterström - Johansson, Danielson, Lofgren, Andersson - Banda, Sabovič, Eriksson - Asoro, Holmberg, Wikheim
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.97 - 4.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Shamrock Rovers - KAA Gent  (čtvrtek 21:00)
Gent zatím v Konferenční lize vůbec nenaplňuje svůj potenciál, nachází se až na třetím místě tabulky, a pokud hodlá ještě zamíchat kartami v bitvě o postup do play-off, zaváhání na irské půdě prostě nesmí dopustit. Shamrock Rovers je v současné chvíli vůbec nejhorším především proto, že nedokáže najít správný balanc v ofenzívě. A doposud nezaznamenal jedinou branku.

Poměrně slušně přitom KAA vstoupilo do této soutěže. Remízou ze hřiště Molde bezpochyby nepohrdlo, následně si proti svěřencům kouče Stephena Bradleyho zapsali též první tříbodový skalp. Jenže pak následovaly dva zápasy s Djurgardens a ty notně zamávaly s jeho šancemi na pokračování v pohárové Evropě též pro jaro. "Jsem ten největší optimista, jaký existuje," říkal hostující lodivod Hein Vanhaezebrouck. "Zřejmě bych někdy neměl být takový, jsem zkrátka ale tím, kým jsem. Vždycky zkrátka myslím pozitivně, i když jsem zároveň rovněž kritický."

Domácí naposledy padli na evropské scéně s Molde a definitivně si zabouchli vrátka v boji o aspoň druhou pozici ve skupině F. Uspěli doteď v jednom jediném případě, paradoxně právě oni jako jediní uměli částečně zastavit rozjetý švédský celek a uhráli s ním plichtu. "Máme co napravovat. Já končit třetí nechci," uvedl Vanhaezebrouck. "Vím, že jsme si zasloužili získat lepší výsledky, na druhou stranu jsme však nebyli efektivní jak v útoku, tak v obraně," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.90 - 4.02 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Djurgårdens IF (SWE)43108:410
2.Molde FK (NOR)42117:37
3.KAA Gent (BEL)41125:54
4.Shamrock Rovers (IRL)40130:81
Skupina G
KF Ballkani - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00)
Slávisté ve čtvrtek v Prištině proti Ballkani odehrají předposlední z šesti zápasů skupinové fáze Evropské konferenční ligy, v němž budou odvracet hrozbu vyřazení. Pražané po předchozích dvou porážkách s Kluží potřebují proti kosovskému mistrovi naplno bodovat, v případě prohry by už mohli za určitých okolností ztratit naději na postup. Červenobílí chtějí navázat na výkon z nedělního ligového derby, v němž rozdrtili Spartu 4:0.

Slavia v úvodním vzájemném duelu s Ballkani zvítězila 3:2, následně ale s Kluží překvapivě prohrála 0:1 doma a 0:2 venku a výrazně si zkomplikovala boj o postup. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského ztrácejí na první dva týmy tabulky tři body a za určitých okolností už jim nemusejí stačit ani výhry ve zbylých dvou zápasech. Po utkání s Ballkani o týden později Slavia přivítá Sivasspor.

Pokud Sivasspor ve čtvrtek porazí Kluž a ta následně zvítězí nad Ballkani, budou Pražané bez ohledu na své výsledky vyřazeni. V minitabulce tří mužstev s 10 body by na tom byli červenobílí nejhůře. Do osmifinále přímo projdou jen celky z prvních míst ve skupinách, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

Slavii hrozí, že teprve podruhé za posledních pět sezon nepostoupí v pohárech do jarní vyřazovací fáze. Ve třech z předchozích čtyř ročníků došla až do čtvrtfinále - dvakrát v Evropské lize a letos na jaře v premiéře Konferenční ligy. Finále probíhající sezony bude hostit Eden.

"Všichni víme, že abychom měli vůbec nějakou šanci, musíme zvládnout nejen tenhle zápas s Ballkani, ale i poslední utkání doma se Sivassporem. Je to další výzva. Po vyhraném derby jsme dobře naladěni, ale pravda se vždy ukáže až na hřišti," řekl pro klubovou televizi asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

Český vicemistr nutně potřebuje vylepšit venkovní bilanci, na hřištích soupeřů v evropských pohárech zvítězil v jediném z posledních sedmi zápasů. "Určitě to není nejpříjemnější situace, všichni jsme si toho samozřejmě vědomi. Chceme vyhrát a věřím, že nám to i podaří zvládnout," uvedl obránce Pražanů David Jurásek.

Slavia v polovině září v premiérovém souboji českého s kosovským klubem v soutěžích UEFA potvrdila roli favorita, proti pohárovému nováčkovi se ale nadřela a dvakrát musela dotahovat ztrátu. Všech pět branek padlo v první půli.

"Nemají nějaké velké jméno, ale v porovnání s ostatními týmy ve skupině jsou hodně ofenzivní, herní. Dokážou se perfektně udržet na balonu, hrají kombinačně, technicky jsou hodně dobře vybaveni. Do ofenzivy jsou hodně nebezpeční, což ukázali v prvním zápase. Bylo to nahoru dolů, my jsme to naštěstí dokázali otočit," podotkl Houštecký.

Ballkani v minulé sezoně premiérově získal ligový titul a následně v letní kvalifikaci jako první kosovský tým prošel až do skupiny pohárů. "Mají dva šikovné kluky směrem dopředu. Nejsou tak soubojoví jako ostatní týmy, ale určitě je nemůžeme podcenit. Dopředu sílu mají a na to musíme být připraveni," řekl Jurásek.

Ballkani sídlí ve městě Suva Reka, kvůli nevyhovujícímu zázemí ale hraje v pohárech na stadionu Fadila Vokrriho v Prištině pro 13.500 diváků, kde před třemi lety podlehla česká reprezentace v kvalifikaci Kosovu 1:2. Vloni na stejné místo zavítal i Jurásek s národním týmem do 21 let, při vítězství 1:0 do hry nezasáhl. "Byl jsem tam jen na lavičce, takže jsem měl čas si stadion prohlédnout. Je to hezké prostředí, věřím, že nám to bude vyhovovat," uvedl.

Pražany nadále trápí absence. Na soupisce pro Konferenční ligu nejsou autoři prvních dvou gólů z derby Václav Jurečka a Jakub Hromada, dalších devět hráčů včetně čtyř středních záložníků má zdravotní problémy. Tým nastoupí ve velmi podobném složení jako v derby, v němž si upevnil druhé místo v ligové tabulce. "Musíme si s tím poradit. Nálada je bojová. Když k tomu přistoupíme v plném nasazení a se srdíčkem jako k derby, věříme, že uspějeme," dodal Houštecký.

Utkání má výkop ve čtvrtek v 21:00. Slávisté budou mít v Prištině velkou podporu fanoušků, kteří ve spolupráci s klubem vypravili na zápas letecký speciál.
KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Frasheri - Thaci, Jashanica, Thaqi, Potoku - Emerllahu, Dellova, Zyba - Korenica, Rrahmani, Krasniqi.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Oscar - Douděra, Lingr, Olayinka - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.24 - 4.44 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sivasspor - CFR Cluj  (čtvrtek 21:00)
Otevřená zůstává i "slavistická" skupina G. V boji o průběžné prvenství se potkají Sivasspor a rumunská Kluž. Vítěz zápasu už si může zajistit postup, avšak bude také záležet na výsledku souběžně hraného mezi Ballkani a Slavií. První zápas v Rumunsku ovládl po jediném zásahu Sivasspor.

Skupina G zatím působí hodně nevyzpytatelným dojmem a je opravdu těžké tipovat jakékoliv výsledky dopředu. Aktuálně vede se sedmi body Kluž, ale to jen díky lepšímu skóre před Sivassporem. O tři body za nimi jsou Ballkani a Slavia.

Pokud jde o domácí Sivasspor, ještě se mu v Konferenční lize nepodařilo doma zvítězit. Stoprocentní ale zůstává venku. V turecké nejvyšší soutěži se pak týmu trenéra Rizy Calimbaye vůbec nedaří. V jedenácti kolech vyhrál jen dvakrát a v tabulce se krčí až na třináctém místě. Pro Sivasspor je Konferenční liga zatím jakousi náplastí na bolavé výkony a případný postup by byl v kontrastu s ligovým trápením velkým úspěchem. Jarní fáze přitom klepe na dveře a domácí vítězství by dost možná mohlo stačit.

Kluž posunuly na druhé postupové místo dvě výhry nad Slavií, které se upřímně také nečekaly. Rumunský celek měl svých problémů dost, ale zdá se, že se stabilizoval a je na dobré cestě. V domácí soutěži o víkendu porazil v derby Universitateu Kluž 2:1 a protáhl ligovou neporazitelnost už na sedm zápasů. Svěřencům Dana Petrescua pak patří v tabulce třetí místo, mají však dva zápasy k dobru.

Dobrou zprávou pro oba týmy jsou stavy jejich kádrů. Jak Sivasspor, tak i Kluž mají k dispozici všechny své hráče.
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Vural - Ciftci, Osmanpasa, Goutas, Paluli - Charisis, Arslan, Gradel, Saba, Yesilyurt - Yatabare
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Camora, Kolinger, Matias, Manea - Petrila, Muhar, Adjei-Boateng, Deac - Malele, Yeboah
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.07 - 3.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.CFR Cluj (ROU)42114:27
2.Sivasspor (TUR)42117:67
3.KF Ballkani (KOS)41128:94
4.Slavia Praha (CZE)41124:64
Skupina H
FC Basilej - Žalgiris Vilnius  (čtvrtek 21:00)
Na první pohled se mělo jednat pro evropskými poháry ostřílenou Basilej o lehkou záležitost. Jenomže postup do další fáze Konferenční ligy nemá zajištěný ani náhodou a bude se muset o tuto výsadu v závěrečných dvou kolech tvrdě rvát. Střetnutí se Žalgirisem pro něj představuje rozhodně důležitý artikl, hosté každopádně do Švýcarska pocestují povzbuzeni o oslavy titulu.

Tedy toho litevského, který se jim uděloval poté, co doma skolili Hegelmann, tedy protivníka z Kaunasu, jenž je právě přímo ohrožoval v bitvě o pozici šampiona. Na domácí scéně zkrátka Žalgiris aktuálně nemá konkurenci, na té evropské se pořád učí. Po minulé domácí výhře nad Pjunikem se nicméně již reálně dostal do bojů o kvalifikaci do play-off. Takže by ve finále na Basilej neměl vyrukovat, navíc ověnčený domácím triumfem, jenom v jakési roli žáka, jehož bude cvičit zkušený pedagog. Matematicky může vážně usilovat o senzační, nečekaný sukces.

Sami hosté by samozřejmě rádi šokovali. A to včetně záložníka Donatase Kazlauskase. "Nám poslední dva týdny vyšly moc dobře. Porazili jsme Pjunik, uspěli jsme i ve finále Litevského poháru, vyhráli ligu," jmenoval parádní úspěchy. "Jsme ovšem profesionálové a chápeme, jak důležitý souboj nás čeká také nyní. Budeme se plně soustředit a snažit se hrát na maximum."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.83 - 8.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Bratislava - Pyunik Jerevan  (čtvrtek 21:00)
V piatom kole skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy UEFA privíta ŠK Slovan Bratislava veľkého súpera v boji o postup zo skupiny Pyunik Jerevan.

Vo štvrtok odohrá Slovan veľmi dôležitý zápas najmladšej európskej pohárovej súťaže. Do konca jej skupinovej časti ostávajú dve kolá a tretí Bratislavčania strácajú na druhý Jerevan jeden bod. "Je jasné, že ak chceme postúpiť zo skupiny, potrebujeme vyhrať. Plne sa koncentrujeme a zodpovedne sa pripravujeme," tvrdí špílmacher belasých Giorgi Čakvetadze. 23-ročný Gruzínec sa v poslednej dobe rozohral a k nadpriemernej technike pridáva asistencie. Dve gólové prihrávky si pripísal v Bazileji. Doma s Bazilejom a v Michalovciach centroval na presné zásahy Juraja Kucku. "Cítim sa veľmi dobre, čoraz lepšie. Cítim podporu a dôveru trénera Weissa," uviedol gruzínsky reprezentant.

Pre Čakveho, ako znie Giorgiho prezývka, je na ihrisku dôležité myšlienkové prepojenie so spoluhráčmi. "Chalanov v tíme poznám oveľa bližšie a lepšie, než pred tromi - štyrmi mesiacmi, keď som prichádzal. Každý deň spolu trénujeme a máme za sebou dosť zápasov. Už viem posúdiť, čo si môžem dovoliť a viem, čo asi urobia spoluhráči. Rovnako sme si vedomí, čo môžeme všetci robiť lepšie. V každom prípade súhra je stále na lepšej ceste," povedal rodák z Tbilisi. Giorgi Čakvetadze si váži podporu zo strany fanúšikov. "Máme výborných fanúšikov, ktorí dokážu vytvoriť skvelú atmosféru. Ceníme si ich podporu a veríme, že vo štvrtok zaplnia Tehelné pole. Chceme vyhrať a energia z tribún nám môže veľmi pomôcť. Poďme do toho spolu," uzavrel Giorgi Čakvetadze rozhovor výzvou k priaznivcom slovenského majstra. Slovan hostí arménsky Jerevan vo štvrtok večer o 21:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.56 - 8.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)42117:67
2.Pyunik Jerevan (ARM)42026:56
3.Slovan Bratislava (SVK)41215:55
4.Žalgiris Vilnius (LTU)41122:44

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Csaplárova past

Vsechna cest. Psat previews na konferencni ligu ... to bych si dal radeji dve sichty u zedniku ...

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
johnik

Slovácko jasná 1.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
johnik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele