FORTUNA:LIGA - souhrn 9. kola

13.09.2019, 19:53, aktualizováno 16.09.2019, 19:54
Komentáře a souhrny
Slavia naplnila úlohu favorita proti Slovácku a upevnila si vedoucí pozici před Plzní, která v pondělní dohrávce zdolala Jablonec. Mladá Boleslav nadělila Příbrami potupný půltucet, zatímco Sparta napravila předchozí zaváhání a veze body ze Zlína. Ve skupině o titul se po výhře nad Českými Budějovicemi drží také Ostrava...

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 3:2

16.09.2019 18:00

Góly: 43. Lukáš Kalvach, 66. Roman Procházka (pen.), 72. Jan Kopic - 26. Jan Matoušek, 57. Libor Holík

Plzeň potřebovala navázat na sobotní vítězství vedoucí Slavie, aby mohla i nadále držet odstup od prvního místa na rozdíl jen tří bodů, a proti vždy nepříjemnému Jablonci to pro ni nebyla vůbec jednoduchá práce. Dvakrát v utkání prohrávala, dvakrát však dokázala vyrovnat, a pak osmnáct minut před koncem rozhodl o domácím vítězství krásnou ranou Jan Kopic.

Už čtyřikrát za sebou Viktoria svého soka před vlastními fanoušky skolila. Hosté dělali vše, co mohli, aby svou špatnou bilanci se svým protivníkem vylepšili, jenže vedení ani jednou neudrželi. To jim zařídil v první půli Jan Matoušek a ve druhé také Libor Holík, nicméně na jejich trefy odpověděli Lukáš Kalvach a Roman Procházka, a následně udeřil Kopic.

První větší šanci utkání si jako první vytvořila Plzeň, a to zásluhou Limberského, který výtečně zapracoval na levé straně, následně předal míč Hořavovi, jenže ten zamířil jen hodně mimo. Naopak na druhé straně Severočeši ze své první akce ihned skórovali. Sýkora přihrál zleva do šestnáctky, odkud Matoušek pohotově zakončil ke vzdálenější tyči.

Ve 38. minutě se snažil Kovařík o nějakou reakci, jenže z přímého volného kopu poslal balón jen do náruče gólmana Hrubého, dvě minuty před přestávkou ale již svěřenci kouče Pavla Vrby přece jenom zaznamenali přesný zásah, to když po rohovém kopu Hořavy doletěl centr až ke Kalvachovi, jenž z vápna z halfvoleje propálil vše, co mu stálo v cestě.

V 57. minutě se znovu ozval výběr trenéra Petra Rady. Byla to hodně nenápadná možnost, Matoušek v podstatě jen navedl míč středem pole, pak ho přihrál Holíkovi, který vyslal svůj nečekaný pokus po zemi, a ten skončil v dolním rohu brány gólmana Hrušky. Viktorie se po tomto dalším inkasování nevzdala. A udělala opravdu náramně dobře.

K obratu nastartovala domácí penalta, kterou muselo potvrdit až video, nařízená po ruce zahrané Plechatým v pokutovém území. Z bílého puntíku poté zacílil Procházka střelou doprostřed branky. V 72. minutě určil konečný stav tohoto střetnutí Kopic, jenž úchvatnou dělovku z dálky nasměroval přesně pod břevno, kam se Hrubý jen marně natahoval.

Jablonec se už na další zvrat v zápase jednoduše nezmohl. Ačkoli měl k dispozici od 85. minuty přesilovku, jelikož Hejda po zákroku na Doležala uviděl červenou kartu, kterou zpečetilo i video, využít ve svůj prospěch jí nedokázal. V nastavení zahrozil snad jen Plechatý, avšak jeho zakončení dokázal nakonec zkrotit pozorný Hruška.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 2:1

15.09.2019 17:00

Góly: 43. Martin Fillo, 54. Dame Diop - 81. Michael Rabušic

Hráči Ostravy uspěli v nedělním zápase devátého kola proti nováčkovi z Českých Budějovic. O třetí domácí vítězství v řadě se brankou a asistencí na Diopův gól postaral Fillo, za hosty kontroval Rabušic.

Baník nastoupil do zápasu se Smolou a Kuzmanovićem na lavičce. Na hrotu vyběhli na hřiště Diop a Baroš, kraje obrany obstarali Fillo s Fleišmanem. Za Jihočechy začal v základní sestavě na hrotu Ledecký, svůj debut si odbyl bývalý reprezentant Sivok.

První větší příležitost přišla až po čtvrthodině, Diop na přední tyči prodloužil míč na tu zadní, kde na něj jen těsně nedosáhl Procházka. Dvakrát poté Diop selhal v zakončení, nejprve nedokázal trefit poloodkrytou klec po úniku s Barošem, po Hrubého pasu mu zase nevyšel krok.

Senegalský útočník i nadále patřil mezi nejaktivnější hráče, pět minut před pauzou už trefil bránu, Staněk jej však vychytal, stejně tak Hrubého pokus hlavou. Jen o kousek vedle pálil na druhé straně Čavoš. Domácí nakonec přece jen odcházeli do šaten s náskokem. Hrubý předal míč Azevedovi, jehož centr na vzdálenější tyč našel volného Martina Filla. Proti jeho střele neměl gólman šanci zasáhnout.

Staněk se musel činit i po návratu ze šaten, a sice proti Fillově ráně. Následnou dorážku Diopa zblokovala obrana, totéž platilo i o dalším Fillově průniku. Ve čtyřiapadesáté minutě Baroš předal míč Fillovi, jenž jej posunul na Dameho Diopa. Ten si navedl míč na pravou nohu a technickým pokusem navýšil vedení.

Laštůvka byl poprvé vystrašen půl hodiny před koncem. Po jeho vyběhnutí se jej Delarge pokusil přelobovat, ale neúspěšně. O něco později se gólman Baníku zranil při dlouhém nákopu, a tak za něj musel naskočit Budínský. Azevedo poté našel dobrým nákopem hlavu Smoly, ten ale skórovat nedokázal.

Jako skvělý žolík opět zafungoval Michael Rabušic. Dvacet minut po svém příchodu na hřiště se dostal k balónu, který Stronati napálil do Hrubého. Rabušic jej následně vypálil na přední tyč a ve druhém zápase se podruhé radoval z gólu. A jelikož v závěru Smola spálil tutovku a domácí nedokázali potrestat ani Sivokovo vyloučení, skončilo utkání jejich těsným vítězstvím.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 0:0

15.09.2019 15:00

Góly: -

Ani jeden gól neviděli fanoušci, kteří přišli na duel devátého kola mezi Karvinou a Bohemians. Domácí tak potřetí v řadě neprohráli a odlepili se ode dna tabulky, Klokani se drží v klidném středu.

V úvodní desetiminutovce si oba týmy vypracovaly jednu zajímavou příležitost. Propadlý centr se dostal až k Vodhánělovi, ten se ale k zakončení nedostal. Na druhé straně zase Ba Louu vychytal Fryšták.

I u další šance Klokanů byl Vodháněl, po jeho rohu hlavičkoval o kousek vedle Keita. Stejně tak nechyběl v útočném snažení Slezanů Ba Loua, který poslal do vápna parádní centr na Michala Petráně, který však o pár centimetrů na míč nedosáhl.

Po pauze Krch fauloval zhruba dvacet metrů od brány soupeře. Exekuce následné standardky se ujal Ba Loua, jehož pokus mířil příliš vysoko. Vukadinović se o chvíli později pokoušel procpat míč do malého vápna, jeho úmysl ale překazil Fryšták.

Konečně se ozvali i Bohemians, Ugwu ale po Vackově pasu netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Karvinští zahrozili Čonkou, jeho zblokovaný pokus skončil rohem. Svůj tým musel poté znovu podržet Fryšták. Tečovanou ránu Lingra totiž horko těžko vyrazil.

V závěru ještě domácí svého soupeře pořádně zatlačili. Z ostrého úhlu vyslal prudkou střelu Ba Loua, vychytal ho však gólman. V samotné koncovce dostal tutovou příležitost Hanousek, jenže odražený balón poslal z deseti metrů nad břevno. Nepříliš pohledné utkání tak skončilo bezbrankovou remízou. 

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Sparta Praha 0:2

15.09.2019 15:00

Góly: 5. Benjamin Tetteh, 19. Guélor Kanga (pen.)

Fotbalisté pražské Sparty poprvé v této sezóně slaví vítězství na půdě soupeře. Hlavním důvodem jejich úspěchu byl samotný úvod utkání, v němž zazářil Tetteh. První branku sám dal a poté vybojoval penaltu, kterou proměnil Kanga.

Na první gól nemuseli diváci dlouho čekat. Ve vlastním malém vápně předvedl velkou chybu Azackij, který promáchl skákající míč a dal tak příležitost Benjaminu Tettehovi. Ghanský forvard šancí nepohrdl a skóroval. Tentýž hráč ukázal ve třinácté minutě další část svého fotbalového umu, jeho nůžky však úspěch neslavily.

Alespoň trochu ohrozit Heču chtěl zpoza vápna Poznar, avšak pálil vedle. Tempo hry tak nadále udávala Sparta. A když Kanga vyslal Tetteha za obranu, Dostál situaci neodhadl a útočícího hráče fauloval, sudí nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Guélor Kanga a přesnou střelou k tyči navýšil vedení Pražanů.

Dvakrát se poté k bráně soupeře přiblížili Ševci, Jiráček ale gólmana nevystrašil, Mašek zase mířil nepřesně. Stejně tak učinil na opačném konci hřiště po hezkém náběhu Hložek. Deset minut před koncem první půle se už domácí radovali z gólu, po krásné kombinaci a Wágnerově pasu zakončoval Mašek do poloprázdné brány. Trefa však vinou ofsajdu nebyla uznána.

V tutové šanci se krátce před odchodem do šaten zjevil Tetteh, jenž ovšem selhal. Když po pauze pálil zpoza vápna Kanga, zastavila jeho technický pokus až branková konstrukce. Druhý poločas se jinak nesl ve výrazně nudnějším duchu než ten první. Až v pětaosmdesáté minutě Čanturišvili nešťastným zákrokem namazal Kozákovi, jenž volil přihrávku a neuspěl.

Čanturišvili poté připravil šanci i na správné straně, jeho pobídkou ale zcela volný Folprecht pohrdl a pálil nad břevno. A jelikož Hložkovu individuální akci na poslední chvíli přerušil Buchta, zvítězila Sparta o dva góly. Díky tomu se alespoň dočasně posunula na páté místo, domácí jsou nadále v poslední šestce.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 3:0

14.09.2019 19:00

Góly: 19. Josef Hušbauer, 30. Vladimír Coufal, 78. Lukáš Provod

Povedeným výkonem proti Slovácku se hráči Slavie naladili na úterní vstup do Ligy mistrů na San Siru. O jednoznačné vítězství 3:0 se brankami přičinili v první půli Hušbauer a Coufal, v závěru navyšoval Provod.

Hned v šesté minutě se sešívaným naskytla první tutovka. Hlavičku Škody vytěsnil Porcal, obrovskou příležitost pak zahodil Hovorka. O něco později si na dobrý míč za obranu naběhl Stanciu, avšak přestřelil a navíc mu byl odpískán ofsajd.

Ve druhé šanci se ocitl Hovorka, který pálil vedle hlavou. Červenobílé to ale moc mrzet nemuselo, neboť po zaváhání obrany Slovácka se u míče na pravé straně malého vápna objevil Josef Hušbauer, jenž šikovným obloučkem přes brankáře otevřel skóre utkání.

Tvrdou ranou se pokusil zaskočit Zajíc Koláře, neúspěšně. Podruhé tak udeřili slávisté. Coufal předal míč Zelenému, jehož pokus z první pořádně protáhl Porcala. K balónu se poté dostal Šimko, jenž nepochopitelně namazal zpět Vladimíru Coufalovi, a ten pohotově skóroval.

Hned dvakrát slávisté orazítkovali brankovou konstrukci v závěru první půle. Nejprve ve stoprocentní šanci selhal Škoda, který hlavičkoval do tyče, poté Stanciu přímák z velkého úhlu nečekaně rozehrál na bránu, toho pro změnu zastavilo břevno.

Po pauze se před Porcalem zjevil Olayinka, který ale vystřelil naprosto bídně. Gólman Slovácka poté bravurně vychytal Zeleného, na druhé straně nemusel Kolář proti Hofmannově hlavičce zasahovat.

Coufalova levačka na gólmana také nestačila, stejně tak neuspěl Tecl po Stanciuově pasu. Pojistit vítězství tak musel až střídající debutant Lukáš Provod. Druhá nová tvář Jakub Hora mu předal míč za vápnem, načež Provod napřáhl a stojící Porcal se jen ohlédl. Slavia tak nadále drží bez porážky první místo, Slovácko se pohybuje na hranici první šestky.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 1:1

14.09.2019 16:30

Góly: 17. Roman Potočný (pen.) - 3. Petr Mareš

Hned dva góly v úvodní dvacetiminutovce viděli diváci v duelu dvou trápících se týmů, Liberce a Teplic. Do vedení šli po Marešově brance velmi brzy hosté, z penalty se ale povedlo srovnat Potočnému.

Hned z první příležitosti se skláři dostali do vedení. Žitného akce byla zastavena nedovoleným zákrokem, exekuce následného přímého kopu se ujal Petr Mareš. Ten zakroutil balón perfektně na bližší tyč a otevřel gólový účet utkání.

Za domácí mohl velmi brzy vyrovnat Malinský, jeho pokus se ale řadil spíše mezi propagační. Nedlouho poté se však hráči Slovanu dočkali. Ve vzdušném souboji Shejbal loktem trefil Romana Potočného, načež sudí odpískal penaltu. Sám faulovaný se ujal její exekuce a dělovkou propálil Grigara.

Z trestného kopu málem Mareš znovu zaskočil Nguyena, ten nakonec pokus z dlouhé vzdálenosti vytěsnil na roh. Okolo třicáté minuty oba týmy reklamovaly pokutový kop. Ani Vondráškův zákrok na Malinského, ani Marova domnělá hra rukou jím ale potrestány nebyly.

Po Kučerově centru v záklonu hlavičkoval Žitný do Nguyena, na druhé straně Malinský selhal v Băluțou vytvořené tutovce. Po pauze pronikl do vápna Kučera, následný závar ovoce nenesl.

Na další šance se čekalo až do závěrečné čtvrthodiny. Žitný s ní ale naložil tristně, při střele podklouzl. Za domácí hlavičkoval v tutové příležitosti Fukala, jenže selhal, stejně tak po Peškově pasu Musa. A jelikož Žitného střelu zblokoval Mara a Kačaraba bránu přestřelil, rozešli se soupeři smírně.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 6:0

14.09.2019 16:30

Góly: 10. Muris Mešanović (pen.), 27. Pavel Bucha, 44. Nikolaj Komličenko, 51. Nikolaj Komličenko, 63. Muris Mešanović, 73. Pavel Bucha

Hodně jednoznačný průběh měl duel dvou středočeských celků v rámci devátého kola nejvyšší soutěže. Mladá Boleslav jej opanovala a vyhrála 6:0, po dvou brankách vstřelili Mešanović, Bucha i Komličenko.

V úvodu utkání byl velmi aktivní Bucha, po Komličenkově přiťuknutí pálil nad bránu, individuální průnik zakončil střelou mimo. První se ale trefil Muris Mešanović. Komličenko v souboji s Kodrem upadl, načež sudí nařídil penaltu. Její exekuce se ujal právě bosenský snajpr, jenž i přes dotyk gólmana proměnil.

Ozvali se i hosté, Alvirův centr se mezi tři tyče pokoušel umístit hlavou Zeman, jehož pokus zlikvidoval Šeda. A tak přišel druhý zářez domácích. Hubínek z pravé strany brilantním pasem našel ve vápně Pavla Bucha, jehož dělovka na přední tyč skončila za Boháčovými zády.

Do třetice a do šatny se prosadil Nikolaj Komličenko. Krátce před koncem první půle si narazil míč s Budínským, načež se zjevil zcela sám tváří v tvář Boháčovi, což pro něj nebyl žádný těžký úkol a navýšil vedení na třígólové.

Nedlouho po startu druhé půle se ruský ostrostřelec prosadil znovu. Matějovského nákop vedl k velkým zmatkům v hostující defenzivě, což Nikolaj Komličenko potrestal. Mohlo být s Příbramí ještě hůře, Budínského přímák ale vytěsnil Boháč.

V další akci si však Budínský vedl ještě lépe. Fulnekem založený protiútok skončil právě Budínského centrem, který přesně nalezl Murise Mešanoviće a ten završil "bůra". To stále bylo domácím málo, Mešanović po dalším průniku počkal na náběh Pavla Buchy a připravil mu jednoduchý gól.

Ve zbytku utkání už muži z města automobilky další gól nepřidali, i tak se ale vyšvihli na třetí místo. Nuloví hosté zůstávají mimo elitní desítku.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - SFC Opava 2:0

13.09.2019 18:00

Góly: 57. Martin Nešpor, 83. Tomáš Zahradníček

Přestože více ze hry měli fotbalisté Sigmy v první půli duelu s Opavou, gólově udeřili až po přestávce. To se totiž prosadili Nešpor a Zahradníček, Hanáci se tak vyšvihli do elitní šestky, hosté protáhli svou sérii bez výhry.

Do šance se domácí dostali velmi rychle. Po třech minutách míč propadnul k Nešporovi, jemuž ale střela nesedla a branku přestřelil. Z utkání uběhla necelá čtvrthodina, když byl Faltův centr posunut k Plškovi. Ten levačkou napálil jen bránícího hráče.

Šroma pořádně zaměstnal až v pětatřicáté minutě svou přízemní střelou Houska, ještě nebezpečněji pálil z přímého kopu Falta, jehož pokus ze třiceti metrů zeď tečovala a opavskému brankáři nadělalo zkrocení balónu spoustu práce. Gólmana vyzkoušel i Pilař, ani on neuspěl.

Nedlouho po startu druhé půle se dostal ke slovu VAR. Sudí po poradě však dospěl k závěru, že Pilař nebyl v pokutovém území zasažen a hra pokračovala. Znovu se videorozhodčí dostal do zápřahu brzy. Šrom neudržel Gonzálezovu ránu, kterou do brány doklepl Martin Nešpor. Ačkoliv pomezní nejprve zvedl nad hlavu praporek, byl jeho verdikt opraven a gól uznán.

Další Nešporovu příležitost zlikvidoval včasným výběhem Šrom, jen nad břevno pálil Pilař. Konečně zahrozili i Slezané, jejich protiútok však zastavil Beneš. Zavadil z přímého kopu pálil na bližší tyč, s čímž si musel poradit Reichl. Kapitán Opavy střílel záhy znovu, tentokráte vysoko.

A tak znovu udeřili Hanáci. Rychlý protiútok vyústil přihrávkou Tomáši Zahradníčkovi, jenže překonal Šroma a navýšil vedení svého týmu. V závěru se ještě hosté pokoušeli skóre korigovat, jelikož ale své tutovky spálili Simerský i Stáňa, skončil duel dvougólovým vítězstvím Olomouce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha972019:223
2.Viktoria Plzeň962118:1020
3.FK Mladá Boleslav851221:1216
4.FK Jablonec951317:1316
5.Baník Ostrava950415:1115
6.Sparta Praha942318:1414
7.Sigma Olomouc942313:1114
8.1. FC Slovácko94148:1513
9.Bohemians Praha 1905932412:1611
10.Slovan Liberec931510:1110
11.1. FK Příbram931511:1710
12.Fastav Zlín93067:129
13.Dynamo České Budějovice922510:158
14.MFK Karviná91448:97
15.FK Teplice81435:117
16.SFC Opava92165:187

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (322)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele