FORTUNA:LIGA - souhrn 5. kola

09.08.2019, 19:56, aktualizováno 11.08.2019, 20:59
Komentáře a souhrny
Plzeň doma překvapivě nestačila na Slovácko a na vedoucí Slavii, která těsným poměrem zdolala Liberec, ztrácí tři body. Na Viktorii se navíc dotáhl Jablonec, který si poradil s Opavou. Sparta odjíždí bez bodu z Mladé Boleslavi, kde inkasovala čtyřikrát. Tři body mohl slavit také ostravský Baník, jenž přestřílel Bohemians 1905...

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 4:3

11.08.2019 19:00

Góly: 17. Muris Mešanović (pen.), 38. Muris Mešanović, 75. Muris Mešanović, 90+4. Lukáš Budínský - 29. Dávid Hancko, 74. Benjamin Tetteh, 86. Libor Kozák

Sedm gólů. Takovou nálož mohla sledovat pětitisícovka diváků, která dorazila na závěrečný zápas pátého kola FORTUNA:LIGY. Na vítězství domácí Boleslavi se hattrickem a asistencí na Budínského gól podílel Mešanović, za Spartu skórovali Hancko, Tetteh a Kozák.

Hned po šesti minutách se musel pořádně činit Šeda, který horko těžko likvidoval Kozákovu šanci. Střílející hráč se ale stejně nacházel v ofsajdu, tudíž veškeré vzrušení bylo zbytečné. Po patnácti minutách se tak mohli radovat Šedovi spoluhráči. Štetina ve skluzu a ve vápně zahrál rukou, za což sudí odpískal penaltu, již potvrdil i VAR. Její exekuce se ujal Muris Mešanović a pověst kanonýra potvrdil.

Vedení však mladoboleslavským hráčům nevydrželo ani čtvrt hodiny. Rohový kop z pravé strany rozehrál tentokráte v základu startující Karlsson, na jeho centr na si seběhl debutant Dávid Hancko, jenž přesnou a pěknou hlavičkou na zadní tyč rozjásal početné sparťanské obecenstvo.

Do šaten přesto odcházeli spokojenější domácí. Protiútok Letenských zastavil Bucha a založil akci svého týmu. Na pravé straně podržel míč Matějovský a přihrál na střed nabíhajícímu Murisi Mešanovićovi. Ten se ani tentokráte nemýlil a poslal Středočechy do vedení.

Po návratu z kabin přišla velká příležitost pro dosud mlčícího Kozáka, který zblízka přestřelil bránu. Nedlouho poté, co byl vystřídán nejlepší ligový střelec Kanga, vyrobil Šeda hrubku, načež si Křapka nastřelil svou ruku, sudí ani po poradě s videoasistentem pokutový kop nenařídil. Do šance se tak dostal Bucha, jenže o kousek minul.

Do konce řádné hrací doby zbývalo něco přes šestnáct minut, když rudí srovnali stav utkání. A stejně jako v prvním případě, i tentokráte to bylo přímo po rohovém kopu. Ten pro změnu rozehrával Trávník, jehož centr se snesl přesně na hlavu Benjamina Tetteha a od ní za Šedova záda.

Jenže sparťané předvedli trestuhodnou věc. Prakticky ihned po rozehrání ze středového kruhu umožnili mužům z města automobilky založit útočnou akci, v jejímž závěru Bucha předal balón Murisi Mešanovićovi. Bosenský snajpr a oblíbenec slávistických fanoušku opět mířil přesně a završil hattrick.

Hosté se vrhli do tlaku a snažili se vyrovnat. Přímý kop Hancka prolétl jen těsně nad břevnem, v penaltu doufali fanoušci Sparty po souboji Matějovského se Štetinou, ovšem ani po zhlédnutí opakovaných záběrů ji rozhodčí nenařídil. Radosti se ale přece jen dočkali, do třetice jejich oblíbenci skórovali hlavou. Štetina dlouhým a přesným pasem přes polovinu hřiště našel Kozáka, jenž prolomil své trápení a uklidil míč do sítě.

Jílkovi svěřenci byli blízko vítězství, když Šeda likvidoval Haškovu dělovku, nakonec se ale radovala lavička pod vedením Jozefa Webera. Ten poslal v nastavení na hřiště Lukáše Budínského, jenž se na malém vápně dostal k napodruhé úspěšnému Mešanovićově centru a rozjásal zaplněné ochozy mladoboleslavské arény.

Domácí tak i přes nižší počet odehraných zápasů okupují pátou příčku se ztrátou bodu na druhý Jablonec, zato Sparta se krčí až na místě sedmém.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 0:2

11.08.2019 16:30

Góly: 42. Ondřej Šašinka, 61. Tomáš Zajíc

Slovácko po Spartě vyloupilo i Plzeň a připsalo si třetí výhru v sezóně. Viktoria po překvapivé prohře čeká na vítězství již čtyři soutěžní duely. Zápas ve Štruncových sadech rozhodli dvěma brankami útočníci Moravanů Ondřej Šašinka s Tomášem Zajícem.

Trenér domácích Vrba udělal oproti čtvrteční prohře v Antverpách, kde Viktoria hrála v rámci předkola Evropské ligy, hned sedm změn. V obraně se nově objevili Pernica a Hloušek, v záloze zůstal jen Kalvach, vedle kterého nyní ve středu pole působili Procházka a Hořava. Na křídle nastoupili Kayamba s Mihálikem a o branky se měl starat především útočník Chorý. Naopak hosté nastoupili v téže sestavě jako před týdnem ve vítězném derby se Zlínem.

Jako první zahrozilo v sedmé minutě Slovácko. Zajíc táhl po levé straně útok, avšak jeho přihrávku zazdil Havlík, který střílel mimo tři tyče. Západočeši odpověděli za dvě minuty, kdy sražená rána Procházky skončila těsně vedle brány. Při této akci se zranil hostující Divíšek, jehož nahradil Šimko. Ve 14. minutě se Moravanům málem vyplatilo důrazné napadání a brankář Plzně Hruška měl co dělat, aby odkopem zažehnal nebezpečí. Pokus Daníčka trefit odkrytou svatyni se minul účinkem.

Poté se tempo hry uklidnilo, až ve 27. minutě pálil nad břevno Chorý. Osm minut poté se zajímavé uvolnil Hořava, jenže zakončení mu hrubě nevyšlo. Také hosté ale měli své šance jako například Petržela, který v 39. minutě vyprášil rukavice Hruškovi, ještě na jaře svému spoluhráči. Domácí na varování nedbali a ve 42. minutě byli potrestáni. Hejda lehce prohrál souboj se Zajícem, jenž před brankou našel Šašinku, který vstřelil svou první branku v dresu Slovácka.

Po změně stran se do hry dostal domácí Krmenčík, který již po minutě pobytu na hřišti dopravil míč do sítě, gól ale kvůli předešlému ofsajdu přihrávajícího Kayamby neplatil. V 51. minutě pálil levý bek Viktorie Hloušek jen těsně vedle tyče. Za dalších osm minut to stejný hráč zkusil znovu a tentokrát minul druhou štangli Trmalovy svatyně.

Zdálo se, že se Plzeň zlepšila a blížila se vyrovnání, když po hodině hry přišel druhý přesný zásah hostů. Petržela vyslal za obranu Zajíce, který zakončil samostatný únik obloučkem přes Hrušku a zvýšil nečekaný náskok Slovácka. Od té doby jakoby domácí zamrzli a vůbec se nemohli dostat do šancí. Moravané naopak hrozili dál, v 85. minutě hlavičkoval těsně vedle střídající Kalabiška. Za Viktorii ještě zahrozil zajímavým pokusem Krmenčík, který gólman Trmal nadvakrát zlikvidoval. To však bylo od Západočechů pohříchu vše.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - SFC Opava 2:1

11.08.2019 16:30

Góly: 56. Jan Sýkora, 71. Jan Matoušek - 63. Pavel Zavadil

Jablonec doma ani potřetí nezaváhal, tentokrát udolal Opavu, která prohrála třetí zápas v řadě. Na branky čekali diváci až do druhého poločasu. Kromě gólů zápas ovlivnila červená karta pro hostujícího Jurečku.

Do sestavy domácích se vrátil pravý obránce Holík a záložník Hübschmann, mimo hru naopak zůstali stoper Břečka a středopolař Pilík. Trenér Slezanů Kopecký učinil jedinou změnu v základní jedenáctce, když místo Mondeka nastoupil Svozil.

Severočeši mohli jít do vedení již po čtyřech minutách hry, ale Matoušek hlavičkoval po centru od Sýkory do břevna. Za dalších osmnáct minut měl Matoušek další dobrou příležitost, jenže po chytré rozehrávce standardní situace od Kroba netrefil balón ideálně. Po dlouhé době temna zahrozila ve 35. minutě Opava, a to pořádně. Zapalačovu hlavičku z bezprostřední blízkosti vytáhl skvěle brankář Hrubý a Dedičovo zakončení o pár okamžiků později lízlo břevno.

Čtyři minuty po změně stran hlavičkoval po Jovovićově pasu Doležal, gólman SFC Fendrich byl však na zemi včas. Za další tři minuty si Jurečka pustil pusu na špacír směrem k sudí Adámkové. Za odměnu viděl druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. Domácí využili přesilovku již o tři minuty později.Hübschmann posunul Jovovićovu přihrávku k Sýkorovi, jenž se dostal do pokutového území a zblízka přelstil Fendricha.

Krátce po prvním gólu mohl vedení Jablonce zvýšit Doležal, toho však tygřím skokem zastavil Fendrich. Opava mohla odpovědět v 59. minutě, kdy Dedič sám před Hrubým trefil jen hrudník gólmana Severočechů. O čtyři minutě později se ale podařilo Slezanům vyrovnat. Zavadil rozehrál přímý kop z dálky nečekaně přímo na bránu a dokonale zaskočil spícího Hrubého. V 67. minutě zasáhl Hrubý opět nejistě a vyboxoval centr jen k Zapalačovi, toho však následně strážce jablonecké svatyně vychytal.

Vítězný gól utkání padl v 71. minutě. Matoušek si nachystal míč před šestnáctkou ke střele a zamířil přesně k tyči. Podruhé mohla Opava vyrovnat v 78. minutě, jenže Stáňa trefil břevno. O dvě minuty později se Matoušek mohl znovu prosadit, jeho tečovaná rána skončila těsně nad bránou. V závěru se ještě mohl prosadit střídající Chramosta, kterému se však povedlo spálil tři tutovky. I tak si Jablonec pohlídal vítězství.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Slovan Liberec 1:0

10.08.2019 19:30

Góly: 39. Lukáš Masopust

Stejně jako ve většině předchozích zápasů to nebyl od fotbalistů Slavie zejména ve finální fázi hvězdný výkon, cenné vítězství proti neoblíbenému soupeř z Liberce před prázdnými tribunami si ale pohlídali. Jedinou branku utkání vstřelil před pauzou Masopust.

Sešívaní tlačili soupeře hned od začátku. Van Buren hlavičkoval vedle, dělovku v základní sestavě poprvé startujícího Stanciua zase vytáhl Nguyen. Zavzpomínat na svou jarní trefu v Edenu tehdy ještě v jabloneckém dresu mohl Holeš, jehož střelu však tentokráte zlikvidoval gólman.

Největší šance libereckého týmu přišla po půl hodině. Po Frydrychově ztrátě našel Potočný perfektním centrem Nešického, jenž hlavičkoval vedle tyče. Nedlouho poté už branka padla, avšak na druhé straně. Souček vybojoval na Nešickém míč a odcentroval na Lukáše Masopusta, jehož hlavička zapadla do sítě. Gól do šatny mohl přidat ještě Stanciu, jenže z přímého kopu mířil mimo.

Nadále se skvěle prezentoval Nguyen, který během chvíle zneškodnil Masopustovu fantastickou střelu do vzdálenější šibenice i Frydrychův pokus. Dvacet minut před koncem se musel blýsknout znovu, tentokráte proti Součkově hlavičce po Hušbauerově centru.

Pojistit své vedení mohli červenobílí i v samotném závěru. Po skvělé Hovorkově rozehrávce a van Burenově uvolnění prošel míč až k Hušbauerovi, který však z oblasti penaltového puntíku trestuhodně překopl.

Sám van Buren poté nedokázal svou střelu na bližší tyč procpat za Nguyenova záda. I tak si ale Slavia pohlídala vítězství i čtvrté čisté konto v sezóně a minimálně do nedělního zápasu Plzně vede ligový peloton.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - MFK Karviná 1:1

10.08.2019 17:00

Góly: 37. Václav Jemelka - 84. Michal Petráň

Olomouc nezvládla dobře rozehraný duel s Karvinou a pouze remizovala. Sigma se do vedení dostala v první půli a dlouho držela otěže zápasu pevně v rukách, jenž v závěru polevila v koncentraci a zbytečně inkasovala.

Domácí nastoupili v totožné sestavě jako před týdnem v Liberci. Dokopy se tak stihl dát i záložník Greššák, jenž musel u Nisy kvůli zranění střídat. Slezanům se již uzdravil stoper Kouřil, jenž nahradil Stropka, a taky Guba. Vukadinović se tak přesunul na pravé křídlo a Putyera se musel smířit pouze s lavičkou náhradníků.

Diváci na Andrově stadionu se dlouhou dobu nudili. Až po dvaceti minutách hry je ze spánku vzbudila akce Sigmy. Yunise po pobídce od Plška vychytal gólman Karviné Hrdlička a Falta následně trefil bránícího hráče. Hanáci však přebrali iniciativu a po půlhodině si vypracovali další šanci, jenže Yunis nezakončil přesně po přihrávce od Housky.

Ve 36. minutě už pramenil z aktivity Olomouce gól. Kerbr vyslal střelu do přehuštěného prostoru, kde míč tečoval Jemelka tak šikovně, že se zastavil až v síti - 1:0. Hosté v prvních čtyřiceti pěti minutách nepředvedli vůbec nic a až v těsně před pauzou se po nepovedeném rohovém kopu domácích hnali dopředu. Akci táhl Guba, ale jeho pas do pokutového území na poslední chvíli odvrátili domácí hráči.

V 54. minutě se Karviná dostala do další šance opět po chybě hráčů Sigmy. Greššák špatně rozehrál a na Janečkův centr těsně nedosáhl Petráň. Následně pálil nepřesně Čonka. Hanáci odpověděli za tři minuty, avšak Yunis vyslal v tísni jen slabou střelu, kterou Hrdlička v pohodě kryl. Na hřiště se dostal hostující Ba Loua, který v 67. minutě konečně alespoň trochu prověřil brankáře Sigmy Reichla.

Zvýšit vedení domácích mohl Pilař, ale minutu po Ba Louově pokusu pálil těsně vedle. Za dalších devět minut se zase ukázal Ba Loua a málem vyrovnal, jeho přímý kop však dobrým zákrokem vytáhl Reichl. Sedm minu před koncem však hosté přece jen srovnali. Petráň se dostal nejrychleji k vyraženému míči a zajistil dělbu bodů. V nastaveném čase ještě mohl Plšek vrátil Olomouci vedení, jenže neprostřelil hradbu těl před sebou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 2:0

10.08.2019 17:00

Góly: 9. Marko Alvir, 35. Michal Škoda

Příbramští fotbalisté získali v uplynulých pěti kolech sedm bodů a všechny na domácí půdě. Poslední tři proti nováčkovi a možném konkurentovi v boji o záchranu, Českým Budějovicím. Vítězství svými trefami zařídili Alvir a Škoda.

Právě Marko Alvir byl na začátku utkání nejviditelnějším hráčem. Nejprve svou dalekonosnou ranou pořádně vystrašil Staňka, aby jej minutu na to z bezprostřední blízkosti překonal a poslal Středočechy do vedení. Brzy střílel i potřetí, to jej však gólman stejně jako Škodu vychytal.

Budějovičtí se osmělili ve čtvrtině utkání, Schranzova hlavička však skončila jen nad bránou. Na druhé straně nadvakrát selhal v tutové šanci aktivně hrající Alvir. Nebezpečný byl i Škoda, jehož pokus Staněk vylapil.

Jenže v pětatřicáté minutě předvedl velký kiks, když nedokázal udržet v rukavicích Polidarovu střelu zleva a míč mu vypadl přímo na kopačky číhajícího Michala Škody. Ten už se z bezprostřední blízkosti nemýlil a vsítil již třetí branku v sezóně.

Po pauze se obraz hry trochu otočil a Jihočeši se hnali za vyrovnáním. Blízko snížení byl Mršić, jehož střela neletěla daleko od šibenice. V obrovské příležitosti se zjevil po sedmdesáti minutách Schranz, výtečným zákrokem však gólu zamezil Boháč.

Stejně vyzněl souboj téhle dvojice i v závěrečných minutách, na opačném konci hřiště zase Zeman po zdařené kličce vystřelil těsně nad břevno. Příbram se tak minimálně do zítra dostala do elitní šestky zaručující účast ve skupině o titul, Budějovice jsou dvanácté.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 4:2

10.08.2019 15:00

Góly: 24. Nemanja Kuzmanović, 30. Martin Šindelář, 65. Nemanja Kuzmanović, 70. Tomáš Smola - 17. Petr Hronek, 61. Kamil Vacek (pen.)

Atraktivní podívanou nabídl souboj Baníku Ostrava s Bohemians. Lépe z duelu nakonec vyšli domácí, kteří i díky sporné brance zvítězili 4:2. Klokani sice dlouho i přes nemastný výkon drželi krok, jenže krátce po druhém vyrovnání inkasovali dvě branky a již nestihli odpovědět.

V základní jedenáctce Slezanů se místo zraněného obránce Stronatiho představil dle očekávání Šindelář. Hosté zase nastoupili v totožné jedenáctce jako před týdnem při remíze s Plzní. Gólman Bohemky Valeš musel již ve čtvrté minutě krýt nebezpečnou hlavičku Hrubého. O osm minut později byl Valeš překonán, jenže Smola kromě strážce svatyně hostů přehodil i bránu. Do vedení se v 17. minutě nečekaně dostali Klokani. Ti se po nepovedeném autu Fleišmana dostali rychle k míči a Hronek z úhlu propálil gólmana Budínského.

Gólová odpověď Baníku však přišla za sedm minut. Celou akci rozjel Hrubý, jenž vysunul Filla. Ten si všiml volného Kuzmanoviće, který zblízka vyrovnal. Hlavičku Smoly ještě Valeš vyrazil, k dorážce se však přihnal Šindelář. Jeho dorážku vytáhl Valeš dle rozhodčího až za brankovou čárou, byť záběr televizních kamer nedokázal průkazně regulérní gól. Tak či onak šli domácí do kabin za jednobrankového vedení.

Po přestávce se jako první osmělil De Azevedo, po jehož tvrdém projektilu musel skočit Valeš. V 53. minutě rozjel De Azevedo další akci, když našel Hrubého, jenž lehce tečoval míč, který Valeš vyrazil na rohový kop. Bohemians dlouho nic kloudného nevymysleli, až v 60. minutě se Vodháněl uvolnil okolo Šindeláře a pouze za cenu pokutového kopu jej fauloval Fillo. K penaltě se postavil Vacek a s přehledem proměnil - 2:2.

Slezanům mohlo být o čtyři minuty později ještě hůř, avšak Keïta z dobré pozice těsně minul tyč. A tak v podstatě hned z protiakce udeřil Baník. De Azevedo si zpracoval dlouhý nákop a posunul do šance na Kuzmanoviće, jenž tvrdou ranou vstřelil třetí branku domácích. Za dalších pět minut nacentroval Flešman na Smolu, který poslal hlavičku přesně k tyči a upravil na 4:2. Na drama ještě málem zadělal střídající Ugwu, jenž po pasu od Vacka hlavičkoval do tyče. Po gólové přestřelce se však nakonec radovali Slezané.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Teplice 1:0

09.08.2019 18:00

Góly: 87. Jakub Janetzký

Dlouho to vypadalo, že se ve Zlíně budou body dělit. Až v 87. minutě se trefil žolík Jakub Janetzký, který tak rozhodl o výhře domácích nad Teplicemi. Ševci si připsali druhou výhru v sezóně, zato hosté poprvé ztratili body venku.

Kouč domácích Csaplár se po prohraném derby se Slováckem odhodlal k několika změnám. Ze sestavy vypadli Bartošák, Hnaníček a Matejov, které nahradili Nečas, Podio a Džafić. Na druhé straně se v záloze Sklářů místo Kučery představil Kodeš. Kvůli dohodě klubů nemohl do utkání zasáhnout Vyhnal, jenž v Teplicích hostuje právě ze Zlína. Do útoku se tak po jednozápasovém trestu vrátil Jakub Mareš.

Jako první zahrozily v 16. minutě Teplice. Jakub Mareš nejprve z úhlu prověřil brankáře Dostála, chvíli poté centroval Žitný na Horu, který v dobré pozici těsně nedosáhl na míč. Zlínu hodně dlouho trvalo, než vymyslel kloudnou akci. Teprve ve 29. minutě se po rychlé akci Podia s Džafićem zjevil před bránou hostů Mašek, avšak toho včasným výběhem vychytal brankář Grigar. O čtyři minuty později našel Podio přesným pasem Fantiše, ale jeho zakončení z úhlu nenadělalo Grigarovi mnoho starostí.

Po nezáživné první půle se oba týmy po změně stran připomněly střeleckými pokusy. Zatímco Kodeš alespoň zaměstnal Dostála, rána domácího Hlinky letěla k nedaleké řece Dřevnici. V 55. minutě se Poznarovi zničehonic podařilo dostat balón do sítě, jenže radost Ševců byla předčasná, neboť autor trefy se nacházel v ofsajdu. Šance však konečně začaly přibývat. V 60. minutě se v pokutovém území Zlína uvolnil Jakub Mareš, ale v obrovské šanci trefil jen prostředek brány, kde stál připravený Dostál.

Teplice znovu přebraly aktivitu. Hora však pálil nepřesně a Žitného nadějný pokus zblokovali obránci soupeře. Domácí odpověděli v 67. a 69. minutě, ale Džafić ani střídající Janetzký nevyzráli na Grigara. V 83. minutě měl dobrou možnost Poznar, ten však netrefil prostor mezi třemi tyčemi. O minutu později zase Žitný ztroskotal na Dostálovi. Rozuzlení tak přinesla až 87. minuta. Dlouhý nákop sklepl Fantiš do pokutového území, kde míč dokutálel až k Jantezkému, jenž sice netrefil balón ideálně, i tak jej ale dopravil do sítě a postaral se o jedinou branku utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha54108:113
2.FK Jablonec531111:410
3.Viktoria Plzeň53118:610
4.Baník Ostrava53029:69
5.FK Mladá Boleslav43019:79
6.1. FC Slovácko53025:89
7.Sparta Praha521210:87
8.1. FK Příbram52126:77
9.Sigma Olomouc52124:57
10.Fastav Zlín52033:46
11.SFC Opava52034:86
12.Dynamo České Budějovice51225:65
13.Bohemians Praha 190551137:94
14.FK Teplice41123:74
15.Slovan Liberec51044:73
16.MFK Karviná50234:72

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (763)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele