FORTUNA:LIGA - preview 5. kola

09.08.2019, 08:37, aktualizováno 11.08.2019, 08:40
Previews
Viktoria Plzeň nedává góly a změnit to potřebuje dnes odpoledne, kdy hraje doma se Slováckem. Od Jablonce se očekává výhra nad Opavou, nedělní program pak bude zakončen v Mladé Boleslavi, kam přijede Sparta...
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 16:30)
Zatímco v nejvyšší soutěži Plzeň stále vcelku válí, v Evropě se její stroj zadrhl a hrozí jí konec již v předkole Evropské ligy. Aby západočeši zvládli odvetu s Antverpami, měli by se naladit výhrou proti Slovácku. Hosté již však jednou v sezóně ukázali, že umí hrát proti každému soupeři.

Po nadějném úvodu se plzeňské Viktorii přestalo za poslední týden dařit. Západočeši totiž v posledních třech soutěžních kláních nezvítězili a dokonce nevstřelili ani gól. Nejprve Plzeň schytala těžký debakl v předkole Ligy mistrů od Olympiakosu. Následně v tuzemské soutěži pouze remizovala s Bohemians a v Evropské lize, kde se Západočeši dostali po vypadnutí z Champions League, ostudně podlehli v Belgii Antverpám.

V ligové tabulce zůstává Viktoria druhá, proti Slovácku by již ale měla zabrat. Moravanům se již ale podařilo jednoho favorita zaskočit, a sice pražskou Spartu. "Výhra Slovácka na Spartě byla překvapením kola, které asi vůbec nikdo nečekal. O to víc nás to musí nechávat v pozoru. Slovácko má zajímavé brejkové hráče, umí na to hrát. Z výsledku na Spartě máme obrovský respekt, Slovácko ukázalo, že je soupeř, který se umí na silné mančafty vytáhnout," připomněl trenér Plzně Pavel Vrba.

Na mimořádný úspěch na Spartě ale Slovácko nedokázalo navázat doma proti Českým Budějovicím ani v Jablonci, kde svěřenci kouče Martina Svědíka schytali šestibrankový debakl. Modrobílí tak zabrali až v krajském derby proti Zlínu, které ovládli a po výhře 1:0 zvýšili svůj zisk na šest bodů. Moravané před začátkem kola sídlili na devátém místě a toto umístění by jistě rádi uhájili i v Plzni.

Na zápas ve Štruncových sadech se těší Milan Petržela, jenž se letos v létě vrátil na Moravu právě z Plzně, kde dlouhou dobu působil. Je dost možné, že si zahraje proti svému velkému kamarádovi Davidu Limberskému. "Párkrát jsme proti sobě hráli na tréninku, takže nějaká zkušenost tam je, ale uvidíme, jak to bude vypadat při zápase. Určitě oba uděláme pro ten svůj mančaft maximum," svěřil se zkušený záložník.

Domácím se postupně vyprazdňuje marodka obránců, na které zůstává pouze Roman Hubník. Zranění jsou však také záložníci Aleš Čermák s Ubongem Ekpaiem a útočník Jean-David Beauguel. Hostům chybí pravý bek Jan Juroška se stoperem Domagojem Franićem a útočníkem Pavlem Dvořákem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Kalvach, Hrošovský - Kayamba, Janošek, Kopic - Krmenčík
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Divíšek - Daníček - Petržela, Havlík, Navrátil - Šašinka, Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.74 - 8.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - SFC Opava  (neděle 16:30)
Herně se sice hráčům Jablonce start do nové sezóny nevydařil, navíc vypadli z Evropské ligy, v tabulce ligové soutěže si ale vedou velmi dobře. Po čtyřech kolech okupují třetí místo, nyní však doma přivítají Opavu, na kterou se jim loni nedařilo.

Doma totiž Severočeši pouze remizovali, když dvakrát neudrželi vedení, do Slezska si dojeli dokonce pro porážku. Pro jablonecké hráče je v letošní sezóně velkým rozdílem, zda hrají na svém stadionu či ne. Mimo své hřiště prohráli v Jerevanu, na Spartě a minulý týden jen remizovali v Českých Budějovicích, na Střelnici však zvládli obě ligová utkání a v předkole EL proti Pjuniku remizovali, to vše bez obdržené branky a se skóre 8:0.

Jejich ligová série domácích vítězství tak činí již osm zápasů, nyní však tým s nejlepším útokem v soutěži čeká náročný duel i vzhledem k četným absencím. K dispozici nejsou Vojtěch Kubista, Pleštil, Curikov a Štěpánek, ohrožen je i start důležitých hráčů Holíka a Hübschmana. Na druhé straně za postranní čarou zůstanou nejspíše jen Knejzlík, Manzia a Svozil.

Opavané vstoupili do podzimní části na výbornou, nejmenším možným rozdílem dokázali udolat dva konkurenty v bojích o záchranu, České Budějovice i Příbram. Poté však přišli soupeři z kategorie náročnějších a Slezanům se nepodařilo najít recept na Mladou Boleslav, ani na Baník.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jugas, Plechatý, Břečka, Krob - Jovovič, Považanec, Pilík, Sýkora - Matoušek - Doležal
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Jursa - Mondek, Jurečka, Zapalač - Dedič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.53 - 7.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha  (neděle 19:00)
Oba dva týmy ve čtvrtek odehrály své duely třetího předkola evropské ligy, oba dva remizovaly, přesto v jejich táborech vládne úplně jiná nálada. Řeč je o Spartě a Mladé Boleslavi, jejichž vzájemný duel může určit, kdo bude v tabulce na třetím místě.

Středočeši odehráli zatím jen tři ligová utkání. Důvodem je jejich zpožděný přílet z Kazachstánu, kvůli němuž byl odložen duel v Teplicích. Přesto se i v konkurenci týmů s pěti duely drží v horní polovině tabulky díky svým šesti bodům za domácí vítězství proti Karviné a Opavě. Porážka přišla jediná, zato hodně krutá. Modrobílí nezvládli úvod v Ďolíčku a odvezli si porážku 3:0.

Dobře naladěni mohou být po čtvrtečním zápase na půdě FCSB - bezbranková remíza jim totiž dává slušné šance do odvety. Vzhledem k odvetě i nedělnímu zápasu jim může dodat sebevědomí jejich domácí bilance, na svém hřišti totiž prohrála jediný z posledních sedmnácti zápasů. Navíc ani netrpí četnými absencemi, mimo hru musí zůstat jen zraněný Wiesner.

Letenští do evropských pohárů vstoupili až před třemi dny. Proti Trabzonu zásluhou branek Kangy a Costy vedli, avšak v závěrečné desetiminutovce dvakrát inkasovali a v Turecku budou muset skórovat. Mimochodem, všech posledních osm branek za rudé nastříleli afričtí hráči. Jednu má na svědomí Tetteh, dvě Costa a pět Kanga, který navíc na zbylé tři asistoval.

Sparťanům se v poslední době ve městě automobilky příliš nedaří, proti kdysi oblíbenému soupeři tam prohráli dvě ze tří předchozích utkání. Na jaře strhli vítězství na stranu domácích Komličenko a Matějovský, za hosty neskóroval nikdo jiný než Kanga. Stále se však nevyprazdňuje marodka hostů, na níž mimo jiné jsou Vindheim, Frýdek nebo Dočkal.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Takács, Pudil, Túlio - Ladra, Hubínek, Matějovský, Bucha - Komličenko, Mešanovič
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Sáček, Štetina, Costa, Hanousek - Krejčí - Trávník, Kanga, Hašek, Plavšič - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.38 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Baník Ostrava stále pod vedením Bohumila Pánika přivítá ve Vítkovicích pražské Bohemians a bude usilovat o první bodový zisk na domácí půdě. Také hostům ale půjde o ukončení černé série, neboť venku v nové sezóně ještě nebodovali.

Ač se to mnohým fanouškům Baníku nelíbí, i v pátém kole povede Slezany jako trenér Bohumil Páník. Zkušený lodivod je pod tlakem víceméně soustavně od jara a v zákulisí se čím dál hlasitěji mluví o jeho odchodu. Páník ale naposledy opět trochu posílil svou pozici po úspěšném slezském derby v Opavě. Po důležité výhře poskočili Ostravané na dělené páté místo. I přes nepříliš atraktivní výkony na hřišti se tak Baníku bodově celkem daří.

Před sobotou upozorňuje Pánik na rozestavení Bohemians se třemi obránci. "Je to bojovné mužstvo, které má tři čtyři individuality. Nikdy se nevzdává, neustále bojuje, tlačí se do hry, v tom je obrovsky nepříjemné. Po remíze s Plzní tady nepřijedou tak, že by se nás báli. My je respektujeme a já věřím, že oni respektují nás," uvedl rodák z Přílep.

Speciální zápas čeká křídelníka Baníku Rudolfa Reitera, jenž ještě na jaře oblékal dres soupeře. "Bohemians jsou obrovsky poctivé mužstvo, které je neuvěřitelně organizované. Tam není jediný člověk, který by něco vypustil nebo se na něco vykašlal. Útočí i brání opravdu v deseti lidech. Bude jen na nás, abychom našli nějakou skulinku a vstřelili gól."

Pražští Klokani si za čtyři dosavadní utkání připsali stejný počet bodů za vítězství nad Mladou Boleslaví a remízu s Plzní. Bohemians tak zatím prožívají diametrálně odlišný ročník nežli ten předchozí. Zatímco loni se celku z Vršovic doma nedařilo a body sbíral zejména venku, letos je Ďolíček vcelku pevným hradem a venku mají Pražané za sebou dva nezdary v Jablonci a Příbrami.

Domácí trápí poměrně rozsáhlá marodka. Od začátku sezóny absentuje brankář Jan Laštůvka, který už se alespoň vrátil do tréninku. Z obránců jsou mimo hru Lukáš Pazdera a Patrizio Stronati a se zraněním laboruje také záložník Milan Lalković, ten ale podobně jako Laštůvka začal také trénovat. Na straně Bohemians není situace o moc lepší. Schází gólman Patrik Le Giang a trio obránců Martin Dostál, Daniel Krch a Jan Vondra.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budínský - Fillo, Procházka, Šindelář, Fleišman - Reiter, Jánoš, Jirásek, Azevedo - Kuzmanović, Smola
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Hůlka, Köstl, Pokorný - Bartek, Vacek, Jindřišek, Podaný - Hronek, Keita, Vodháňel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.31 - 4.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Sigma doposud posbírala šest bodů a po těžkém losu se chce chytnout na vítěznou vlnu. Karviná si s podobně náročným úvodem neporadila tak dobře jako soupeř, ukázala však, že je nepříjemným protivníkem. Domácí tak budou mít co dělat, aby zvítězili.

Na Andrově stadionu si vstup do sezóny zatím budou pochvalovat. Sigma ztratila pouze v utkáních proti dvěma největším favoritům na titul, Plzni a Slavii. Na hřišti sešívaných navíc mohli Hanáci získat i bod, to by ovšem nesměli v závěru zahodit penaltu. Doma však stihla Olomouc položit základy odolné tvrze, na které si vylámal zuby Zlín. V posledním kole se Sigmě dokonce povedlo vyloupit Liberec, a tak má po čtyřech kolech na svém kontě šest bodů.

V Olomouci dobře vědí, že sobotního soupeře i přes tabulkové postavení není radno podcenit. "Celý týden se snažíme připravit hráče na to, že tohoto soupeře nemůžeme podcenit. Utkání bude hodně o soubojích a důrazu. Jestli chceme potvrdit body z Liberce, musíme se s tím vyrovnat a podat na hřišti stoprocentní výkon. Karviná má momentálně jen bod, ale určitě víme, že nehraje vůbec špatně," uvedl kouč Hanáků Radoslav Látal.

Na poslední Látalově větě je mnoho pravdy. Karviná v úvodních kolech opravdu předvedla sympatické výkony, jenže i kvůli náročnému losu, který ji nadělil postupně Mladou Boleslav, Ostravu, Plzeň a Slavii, vydolovala pouhý bod. Ten Slezané uhráli v posledním kole proti obhájci titulu, kdy tak konečně i bodově vyjádřili, jaká síla v nich dřímá.

Naposledy se Karviná představila v Olomouci v dubnu, kdy domácí zvítězili 3:2. Tentokrát chtějí hosté uhrát příznivější výsledek. "Do Olomouce jedeme každopádně bodovat, ale musíme se vyvarovat individuálních chyb, které jsme tam v dubnu udělali. Radek Látal je pragmatický trenér a nula vzadu je pro něj priorita. Dokazují to poslední tři zápasy Olomouce - vítězství 1:0 se Zlínem, prohra 0:1 na Slavii a vítězství 1:0 v Liberci. Když se domácím vyrovnáme v agresivitě a tvrdosti, tak máme šanci na úspěch," řekl trenér Slezanů František Straka.

Do zápasu nezasáhne zraněný levý bek Sigmy Michal Vepřek. Do tréninku se po absenci vrátil brankář Miloš Buchta a záložník Tomáš Zahradníček. Start Lukáše Greššáka, který se před týdnem zranil v Liberci, zůstává nejistý. Hostům schází obránci Martin Kouřil s Pavlem Dreksou, záložník Jan Moravec a útočník Dávid Guba.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Reichl - Sladký, Beneš, Jemelka, Kerbr - Zmrzlý - Pilař, Houska, Plšek, Falta - Yunis
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Hrdlička - Ndefe, Stropek, Rundić, Čonka - Lingr, Hanousek - Putyera, Janečka, Galuška - Petráň
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.59 - 5.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice  (sobota 17:00)
Zejména herně velmi dobrý start předvedl nováček z Českých Budějovic a po čtyřech kolech disponuje pěti body. Nyní míří na půdu celku od Litavky, Příbram získala o bod méně a bude chtít uhájit domácí neporazitelnost.

Středočeši na svém stadionu získali všechny čtyři body, a to za remízu s Teplicemi a vydřené vítězství nad Bohemians. Naopak venku prohráli jak v Opavě, tak na Spartě, kde před týdnem soupeř skóroval ze dvou penalt a jednoho rohu, naopak příbramský Zeman penaltu neproměnil.

Zelenobílým se proti jejich sobotnímu soupeři daří, dokázali proti němu vyhrát všech sedm posledních duelů, včetně dvou v poháru a dvou ve FNL. Komplikací může být ale absence Voltra kvůli zbytečné červené kartě v závěru minulého zápasu, ten tak za postranní čarou doplní zraněné duo Kingue, Květ.

Hosté dorazí do Příbrami povzbuzeni sérií tří zápasů bez porážky. O to více je může mrzet úvodní domácí prohra s velkým konkurentem z Opavy. Poté totiž uspěli v jediném venkovním duelu na Slovácku a doma dokázali dvakrát remizovat s účastníky předkol evropských pohárů - Spartou i Jabloncem.

Příjemným překvapením jsou zejména dosavadní výkony Lukáše Provoda, který jednu branku sám vstřelil a na další dvě nahrál. Jihočeská lavička navíc může být spokojená ohledně zdravotního stavu hráčů, je totiž reálné, že nebude absentovat žádný budějovický hráč.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Boháč - Tregler, Kodr, Šimek, Cmiljanovič - Alvir, Rezek, Soldát, Hájek, Zeman - Polidar
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Staněk - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský - Havelka, Javorek - Schranz, Provod, Mršič - Ledecký
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.52 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (sobota 19:30)
Trest od fotbalové asociace v podobě uzavřeného stadionu si Slavia odpyká v rámci pátého kola proti neoblíbenému soupeři z Liberce. Proti němu dokázala uspět jen dvakrát z předchozích sedmi pokusů, čtyři z těchto duelů skončily remízou.

Vstup do sezóny rozhodně není od sešívaných bůhvíjak přesvědčivý. Sice dokázali nadělit pět branek Teplicím, ale vítězství ve Zlíně ani doma s Olomoucí se nerodila vůbec snadno. Ztráta však přišla až minulý týden, kdy i vinou Součkovi neproměněné penalty a van Burenových spálených šancí bez branek remizovali. V tabulce ale i tak drží první pozici při stejném bodovém zisku s Plzní.

Sestava červenobílých pro toto utkání je velkou neznámou. Stoperskou dvojici by vzhledem k Hovorkovým zdravotním problémům měli tvořit Kúdela a Frydrych, oba dva dosud stoprocentně vytížení krajní beci by také uvítali odpočinek. Debut v základní sestavě by si ve středu zálohy mohl odbýt Stanciu a na hrotu Júsuf.

Jak budou slávisté vnímat fakt, že se hraje bez diváků? "Bude to možná podobné jako přípravné zápasy. I když na přípravné zápasy Slavie chodí spousta lidí, takže si to v podstatě ani neumím představit. Bude náročné zápas prožívat. Bude bez lidí, kvůli kterým se to hraje. Ať to dopadne jakkoliv, je to trest pro nás všechny - trenéry, hráče, diváky, kteří sem chodí každý zápas," říká trenér Jindřich Trpišovský.

Pokud jsme start Slavie hodnotili jako rozporuplný, tak ten liberecký byl přímo strašný. Na úvod sice dokázali hráči Slovanu uspět v Ostravě a s Plzní sehrát vyrovnaný duel, v němž trochu smolně padli, avšak následné porážky ve Zlíně a doma proti Olomouci si rozhodně za rámeček nedají.

Jejich hlavním ofenzivním tahounem je dosud Roman Potočný, který vstřelil dva góly, což je polovina všech, které Severočeši dali. Ze dvou zbývajících střelců jim navíc bude chybět Musa, který nebude stejně jako Kuchta hrát na základě dohody klubů. Zranění zase do hry nepustí Fukalu.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Frydrych, Bořil - Souček - Masopust, Hušbauer, Král, Ševčík - Van Buren
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite, Oscar - Malinský, Mara, Pešek - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.39 - 11.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Teplice  (pátek 18:00)
Pouhé tři body zatím vybojovali hráči Zlína a proti Teplicím musí zabrat, jinak si ještě více znepříjemní start nového ročníku. Severočechům se ale venku daří, všechny body posbírali na hřištích soupeře.

Úvod sezóny nevychází Ševcům podle plánu. Vedení klubu i fanoušci si od předešlých čtyř zápasů představovali zcela jistě víc, než jediné vítězství a tři prohry. Alarmující jsou zejména výkony na hřištích soupeřů. Zlín zklamal v Olomouci a minulý víkend také během derby na hřišti nedalekého Slovácka. V obou kláních předvedli Moravané nezáživný výkon, a tak není divu, že kotví na předposledním místě tabulky.

Tentokrát se však Zlín představí doma, kde nejprve pořádně potrápil obhájce titulu Slavii a porazil Liberec. "Čeká nás hodně nevyzpytatelný soupeř. Moc nevím, co od něho čekat. Hrajeme ale doma, takže samozřejmě chceme vyhrát," řekl odhodlaně univerzál Zlína Josef Hnaníček. Ten byl na Slovácku střídán již v poločase a je tedy otázkou, jestli jej trenér Josef Csaplár opět nasadí do základní sestavy.

Teplice měly k pátečnímu duelu dlouho přípravu. Jejich utkání v minulém kole s Mladou Boleslaví se totiž kvůli problémům soupeře při letu z Kazachstánu, kde Boleslav uspěla v odvetě předkola Evropské ligy, neodehrálo. Skláři tak mohli delší čas bilancovat dosavadní průběh v ročníku, v němž získali čtyři body, a zároveň se více zaměřit na silné a slabé stránky Zlína.

Severočeši zůstávají venku neporažení a po remíze v Příbrami a výhře v Ostravě by tuto bilanci rádi prodloužili i na východě Moravy. "Ve Zlíně nás nečeká nic jednoduchého. Má tři body, bude potřebovat domácí zápas zvládnout. My jedeme ven potřetí ze čtyř zápasů. Potřebujeme něco urvat, protože nás pak čeká Plzeň a jedeme do Olomouce. Vzhledem k losu musíme sbírat body všude," uvedl teplický stoper Michal Jeřábek.

Domácím bude kromě dlouhodobě zraněného obránce Lukáše Vraštila nadále scházet také útočník Lukáš Železník. Na straně hostů je nejistý start Aloise Hyčky. Utkání se jistě nebude týkat Pavla Vyhnala, jenž v Teplicích hostuje právě ze Zlína.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hlinka, Buchta, Azackij - Matejov, Mašek, Podio, Jiráček, Čanturišvili - Fantiš, Poznar
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, P. Mareš - Žitný, Ljevaković, Kučera, Moulis - Hora, J. Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.62 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha43107:110
2.Viktoria Plzeň43108:410
3.FK Jablonec42119:37
4.Sparta Praha42117:47
5.FK Mladá Boleslav32015:46
 Baník Ostrava42025:46
7.Sigma Olomouc42023:46
8.SFC Opava42023:66
9.1. FC Slovácko42023:86
10.Dynamo České Budějovice41215:45
11.Bohemians Praha 190541125:54
12.1. FK Příbram41124:74
13.FK Teplice31113:64
14.Slovan Liberec41034:63
15.Fastav Zlín41032:43
16.MFK Karviná40133:61

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1411)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele