FORTUNA:LIGA - souhrn 4. kola

10.08.2018, 20:32, aktualizováno 13.08.2018, 19:56
Komentáře a souhrny
Slavia pokračuje v úspěšném vstupu do ligové části sezony a rovněž ve čtvrtém vystoupení získala tři body, tentokráte je utrhla v Mladé Boleslavi. Podobně je na tom Plzeň, ta přehrála Zlín a stoprocentní zůstává rovněž Sparta, která vyučovala v Teplicích. Olomouc neuspěla na Slovácku, Ostrava vyloupila půdu Bohemians...

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 0:1

13.08.2018 18:00

Góly: 87. Ondřej Šašinka

Baník Ostrava dokázal porazit v Ďolíčku pražskou Bohemians 1:0. Hosté v průběhu zápasu třikrát nastřelili brankovou konstrukci, i tak se ale nakonec branky dočkali. Tu vstřelil střídající Šašinka.

Baník do utkání vlétl a už po pár vteřinách mohl jít do vedení. Stronati trefil břevno. V 11. minutě domácí Mašek našel přesným centrem hlavu Bartka, ten ale nezamířil přesně. Bohemka byla aktivnější, jenže její akce většinou ztroskotaly na předfinální fázi. Až po půlhodině hry se do zakončení dostal Juliš. Laštůvka vyrazil na roh, po něm střílel ještě Bartek ale přímo do rukavic hostujícího gólmana. Ve 37. minutě nebezpečně hlavičkoval hostující Hrubý, Valeš však reflexivním zákrokem míč vyrazil. Barošova dorážka skončila mimo tři tyče. V závěru první půle zahrával standardku z nadějné pozice Fillo, ten ale nedokázal prostřelit zeď.

Druhý poločas nabídl rozdílnější pohled na hru, aktivnější byl tým z Ostravy. S Fillovou střelou z 52. minuty si Valeš i přes problémy poradil. Diopův dalekonosný pokus skončil nad. V obrovské šanci se v 62. minutě zjevil ostravský Šašinka, míč ovšem napálil pouze do tyče. Baník si nadále vytvářel šance, jenomže ani Jánoš Valeše nepřekonal. V 75. minutě přišla největší šance zápasu. Diop z akrobatické pozice trefil tyč a dorážka z bezprostřední blízkosti skončila vedle. Na druhé straně zahrozil Yusuf, jeho rána ale skončila nad bránou Laštůvky. V 87. minutě se Baník dočkal. Jakub Šašinka se uvolnil na levé straně a přihrál před bránu svému bratrovi, jenž zblízka dokázal prudkou střelou prostřelit Valeše. Klokani už odpovědět nedokázali a připsali si tak první domácí prohru.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sparta Praha 0:4

12.08.2018 18:00

Góly: 2. Josef Šural, 17. Josef Šural, 29. Martin Frýdek, 39. Nicolae Stanciu

Sparta po velmi dobrém výkonu deklasovala Teplice. Pražané zápas rozhodli už v prvním poločase, když v něm dokázali vstřelit čtyři branky. Za hosty zářili dvougólový Šural a také Stanciu, jenž dvě branky připravil a jednu sám vstřelil.

Sparta do zápasu vstoupila na jedničku. Hned ve druhé minutě zahrál Stanciu rohový kop přímo na hlavu Šurala, kterému se razantní hlavičkou podařilo překonat Diviše. Teplice mohly vyrovnat, když Horovu střelu Nita vyrazil pouze před sebe, rychlým vyběhnutím však Vaněčkovi nedovolil dorážet. Po čtvrthodině hry se po centru Stancia dostal k hlavičce opět Josef Šural a ten se stejně jako v prvním případě nemýlil.

Domácí se snažili na nepříznivý vývoj utkání nějak zareagovat, ovšem Kučerova dalekonosná rána skončila nad. Podobně neúspěšně dopadl i Hyčka. Na druhé straně se do úniku dostal Stanciu, jeho zakončení však nebylo přesné. Už třetí branku přidali hosté ve 29. minutě, to se z dálky napřáhl Martin Frýdek a nekompromisní ranou nedal Divišovi žádnou šanci. O deset minut později přidali hosté další hřebíček do teplické rakve. Stanciu se z přímého kopu pět metrů za vápnem trefil náramně a Diviš byl opět bezmocný.

Teplice i za nepříznivého stavu neházely flintu do žita. Hyčka střelou z úhlu však Nitu nepřekonal. Do zakončení se protlačil i Vaněček, ten ovšem mířil mimo tři tyče. Za Spartu se připomněl Kaya, jehož hlavička mířila nad. Bránu minul také velmi dobře hrající Stanciu, jenž pálil z dálky. V 69. minutě dostal míč za obranu Tetteh, Dostála sice přehodil, s ním ale i teplickou svatyni. Sparta byla v této fázi zápasu zase lepší, Kanga však svojí prudkou střelou pátou branku nepřidal. Zbytek zápasu už další šance nepřinesl. Sparta kontrolovala hru a Teplice do ničeho nepustila.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 3:1

12.08.2018 15:00

Góly: 32. Stanislav Hofmann, 73. Lukáš Sadílek, 82. Stanislav Hofmann - 54. David Houska

Slovácko v moravském derby porazilo Olomouc a v sezóně se dočkalo druhé výhry. Velkou měrou se na tom podílel Hofmann, který skóroval dvakrát. Hosté také rozvlnili síť třikrát, jenže dva zásahy neplatily kvůli ofsajdu.

Domácí v týdnu posílil obránce Kadlec, který přišel ze Sparty, a proti Hanákům se hned objevil v základní sestavě. Zdravotní patálie navíc konečně zažehnal Zajíc a taktéž se objevil v základu. Hosté ve čtvrtek zvládli první zápase předkola Evropské ligy proti Almaty, přesto dal trenér Jílek šancí jiným hráčům. Na trávník od začátku vyběhli brankář Reichl, obránce Hála, záložník Zahradníček a útočník Yunis.

Olomouc začala aktivně, což v páté minutě demonstroval Vepřek, jehož hlavičku po centru Plška musel nad břevno vyrazit brankář Daněk. Za tři minuty se po rohovém kopu opřel do míče Houska, ale Daněk opět zasáhl. Ve 12. minutě měl dobrou příležitost Zahradníček, po úniku zprava však netrefil bránu. Ve 28. minutě se konečně pořádně ukázalo i Slovácku. Po rohovém kopu se Zajícovi zamotal míč mezi nohama, blízko však byl spoluhráč Kadlec, proti kterému zasáhl Reichl.

První branka utkání padla ve 32. minutě. Rohový kop rozehráli domácí nakrátko, po Navrátilovi nacentroval Sadílek přesně na hlavu Hofmanna, jenž zblízka nedal Reichlovi šanci. Pět minut před přestávkou se Sadílek hnal po levé straně a proti jeho střele na vzdálenější tyč musel zasáhnout brankář Olomouce.

Hanáci na vedení domácích odpověděli devět minut po změně stran. Štěrba při útoku posunul míč Houskovi, který střelou z dálky zaskočil Daňka a vyrovnal skóre. Vedení na stranu hostí mohl v 66. minutě Štěrba, ale jeho hlavička po přímém kopu střídajícího Falty skončila vedle tyče. Dvacet minut před koncem překonal Houska Daňka podruhé, ale branka neplatila kvůli ofsajdu.

Slovácko bravurně zvládlo závěr utkání, ve kterém strhlo vítězství na svou stranu. V 73. minutě si na přesný centr od Navrátila naskočil Sadílek a zblízka překonal Reichla - 2:1. Hosté odpověděli za pět minut, po Houskovi a Plškovi skóroval Texl, ale rozhodčí gól opět neuznal pro postavení mimo hru. V 82. si na druhé straně našel Havlíkův rohový kop Hofmann a svou druhou brankou v zápase stvrdil výhru domácích.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Fastav Zlín 1:0

11.08.2018 19:00

Góly: 77. Michael Krmenčík

Plzeň zvládla domácí zápas se Zlínem a zůstává nadále stoprocentní. Zlín odehrál velmi dobré utkání a zejména v druhé půli měl šance na skórování. Byl to ale nakonec Michael Krmenčík, jenž vstřelil jedinou branku utkání.

Viktorka do zápasu vstoupila lépe a od začátku svého soupeře mačkala. Střela Čermáka v sedmé minutě skončila těsně vedle pravé tyče. Ten samý hráč o chvíli později hlavičkoval nad. Domácí nadále tahali za delší konec, Zemanova rána z dálky se mezi tři tyče nevešla. Zlín poprvé zahrozil ve 29. minutě. Závar po rohovém kopu ale nakonec nic nepřinesl. Západočeši ale hosty nadále přehrávali, nicméně pořádnou šanci si vytvořit nedokázali. V závěru poločasu střílel ještě Hrošovský a také z voleje Limberský. Ani jeden ale nedokázal zamířit přesně.

V úvodu druhé půle byli výrazně nebezpečnější hosté. Podiova střela z voleje Kozáčika poměrně zaměstnala. Džafičův následný pokus už brankáři Plzně tolik práce nenadělal, i tak ale Zlín velmi důrazně ukázal, že jeho dobré letošní výsledky nejsou náhoda. V 59. minutě vystřelil přesně Procházka, Dostál byl však u tyče včas. O pět minut později se do prvního zakončení dostal také kanonýr Krmenčík, jeho hlavička zády k bráně ale Dostála nevyděsila. Beauguel na druhé straně mířil nad.

V 68. minutě napálil odražený míč Pernica, jenže ani on se mezi tři tyče netrefil. V 77. minutě Dostál vyrazil Procházkův centr pouze ke Krmenčíkovi, který si poradil náramně a pohotově uklidil míč do sítě. Domácím nemuselo vedení dlouho vydržet. Džafič odcentroval na Buchtu, jenž z bezprostřední blízkosti hlavičkoval nad. Další šance už si Zlín navzdory vyloučení Kopice nevypracoval, byl to naopak Krmenčík, kdo mohl definitivně rozhodnout zápas, jeho lob skončil nad, nicméně už mu to asi moc nevadilo, protože zápas chvíli poté skončil.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dukla Praha 4:0

11.08.2018 17:00

Góly: 53. Rudolf Skácel, 55. Miroslav Slepička, 78. Jan Matoušek, 79. Antonín Fantiš

Milan Baroš sice Příbram v minulém kole zabrzdil, ale rozhodně ji zcela nezastavil. Fotbalisté v zelenočerných dresech se dnes dokonale omluvili fanouškům a po čtyřbrankovém koncertu zpráskali Duklu, která zůstává bez bodu. Hlavní hvězdou utkání byl záložník Matoušek, který byl hned u tří branek.

Trenér domácích Csaplár nebyl spokojený s výkonem svého mužstva před týdnem v Ostravě, přesto v sestavě udělal jen jednu změnu. Rezek se zatáhl do záložní řady a v útoku přenechal místo dalšímu zkušenému harcovníkovi Slepičkovi. Místo v základní jedenáctce Pražanů si vybojoval Brandner a do sestavy se také vrátil kapitán Hanousek.

A Brandner se za důvěru mohl kouči Drskovi odvděčit již ve druhé minutě, ale v jasné příležitosti trefil jen obránce soupeře. Další šanci Dukly si připsal za čtyři minuty Schranz, proti jehož střele z úhlu musel zasáhnout brankář Švenger. Povedený úvod hostů zakončila akce ze třinácté minuty. Míč propadl na pravou stranu k Brandnerovi, kterého vychytal opět pozorný Švenger.

Příbram se výrazně připomněla až po půlhodině, kdy rohový kop na přední tyči prodloužil Slepička a gólman hostí Rada měl co dělat, aby zamezil pumlíči v cestě do sítě. Ve 34. minutě se připomněl specialista na dalekonosné střely květ, jenž ke svému dalšímu pokusu natáhl těsně za pokutovým územím a pořádně protáhl Radu. Dvě minuty před přestávkou ještě zahrozil hostující Bílovský, jehož střela proletěla po zemi kolem tyče.

Po změně stran zprovoznili domácí gólostroj. K přívalu branek zavelel kapitán Skácel, který osm minut po přestávce na zadní tyči přesně zakončil Matouškovu akci. Za další dvě minuty sehráli domácí obdobnou akci, míč před branku opět servíroval Matoušek, jen jména střelců se proměnila. Celou akci totiž dokončil Slepička a poslal Příbram do dvoubrankového vedení.

Talent Matoušek se branky mohl dočkat v 68. minutě, ale jeho střelu skvěle vyrazil Rada. Záložník domácích si vše vynahradil o deset minut později, kdy sebral obraně Dukly míč a samostatný únik zakončil střelou pod břevno. Na konečných 4:0 upravil střídající Fantiš, který si na zadní tyč naběhl na další centr z pravé strany, tentokrát od Květa. Dukla tak po cestě zpět do Prahy bude mít nad čím přemýšlet. Především pravá polovina obrany dnes hned třikrát vyhořela.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Slovan Liberec 1:1

11.08.2018 17:00

Góly: 76. Nemanja Kuzmanović (pen.) - 62. Roman Potočný

Zápas mezi Opavou a Libercem skončil remízou 1:1. Po bezbrankovém prvním poločase se prosadil liberecký Potočný. Za domácí vyrovnával z penalty Kuzmanovič.

Do zápasu vstoupili lépe hosté a už po devíti minutách se mohli radovat z branky. Radost to ale byla krátkodobá, protože sudí se po dohodě rozhodli branku kvůli ruce Mikuly neuznat. Po čtvrthodině hry musel vytáhnout dobrý zákrok Fendrich, když ze standardky pálil Potočný. Zápas příliš šancí nepřinášel a když už se někdo dostal ke střele, tak většinou obrana jeho pokus srazila, jako například zakončení hostujícího Ševčíka z 28. minuty.

O pět minut později se po centru Zavadila dostal k hlavičce Simerský, brankář Hladký však střelu dokázal výborně vytěsnit. Na druhé straně se Peškovi podařilo přelobovat Fendricha, míč ovšem skončil na břevně. Ani dorážka Sukisa brankou neskončila. V závěru poločasu mohl vstřelit branku Helebrand, proti byl ovšem znovu skvělý Hladký.

Druhý poločas začali aktivněji domácí. Juřenova rána ovšem skončila nad. V 59. minutě se k hlavičce dostal znovu Simerský, trefil ale pouze Hladkého. O pár minut později Ševčík našel na levé straně hřiště volného Potočného, jenž krásnou ranou poslal hosty do vedení. Domácím se ovšem podařilo odpovědět. V 75. minutě po souboji Karafiáta a Smoly odpískal sudí Lerch pokutový kop, ten proměnil Kuzmanovič, i když Hladký si na míč sáhl. Závěr zápasu už moc šancí nepřinesl a když Mikula z voleje v posledních vteřinách vysoko přestřelil, bylo už jasné, že se body budou dělit.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - MFK Karviná 4:1

11.08.2018 17:00

Góly: 28. Jan Chramosta, 45. Martin Doležal, 53. Lukáš Masopust, 72. Marek Janečka (vl.) - 90. Lukáš Budínský

Do sestavy domácích se vrátil záložník Masopust a útočnou řadu posílil Chramosta. Trenér Slezanů Nádvorník i přes neúspěch v předešlém kole nechal rozestavení svého celku beze změn.

První vzrušující moment se odehrál po sedmi minutách. Dopředu se hnal domácí Doležal, jenž svedl tvrdý souboj v pokutovém území s karvinským Kocsisem. Útočník Jablonce se skácel k zemi, rozhodčí ale penaltu neodpískal. Hosté zahrozili za dvě minuty, kdy si po centru od Čoliće málem srazil míč do vlastní sítě Holeš. Blízko první branky byl ve třinácté minutě Jovović, který se ocitl sám před brankou Slezanů, trefil ovšem pouze brankovou konstrukci.

Záživný fotbal na Střelnici pokračoval také v 17. minutě, kdy se Panák hezky opřel do voleje a brankář Hrubý musel rychle zasáhnout. Na druhé straně vběhl do pokutového území, ale střelu z první poslal mimo bránu. Ve 24. minutě pomohla tyč také Jablonce. Po nepovedené ráně Tusjaka se balón dostal k Janečkovi, jehož pokus vyrazil na štangli Hrubý.

Blízko gólu byl ve 27. minutě Doležal, ale po Masopustově akci zakončil nepřesně. Domácí se do vedení nakonec dostali za minutu. Kocsisovi se hrubě nepovedla malá domů, kterou vystihl Chramosta a bez potíží překonal gólmana Karviné Berkovce. Hostům bylo ještě hůř těsně před ochodem do kabin. Na rohový kop od Trávníka si naskočil Doležal a přesnou hlavičkou poslal Jablonec do dvoubrankového vedení.

Po přestávce to byla exhibice domácích hráčů. Třetí branku přidali osm minut po změně stran, kdy krásnou akci zakončil do prázdné brány Masopust. Krátce poté mohl přidat branku Chramosta, jehož vychytal Berkovec. V 57. minutě se do útočné akce zapojil také stoper Lischka, jenž patičkou přiťukl do rány Jovovićovi, na ručník zralou Karvinou ovšem opět zachránil Berkovec.

Zmar Slezanů korunovala situace osmnáct minut před koncem, kdy se do šance řítil Masopust. Jablonecký záložník ještě přihrával lépe postavenému spoluhráči, jeho úmysl vystihl kapitán hostů Janečka tak nešťastně, že si míč srazil za záda vlastního brankáře. Alespoň v závěru se Karviná dočkala čestného úspěchu. Čisté konto překonal Hrubému střelou po zemi Budínský. I tak byli po konečném hvizdu v lepším rozmaru domácí hráči.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 0:1

10.08.2018 18:30

Góly: 34. Milan Škoda

Slavia je i po čtvrtém kole stoprocentní. V Mladé Boleslavi to neměla vůbec jednoduché a tři body si zajistila díky jediné brance Milana Škody. Útočník pražského celku se prosadil už v prvním poločase a na jeho branku už nikdo neodpověděl ani nenavázal.

Slavia tedy výsledkově navázala na předchozí ligová klání a v lize se drží na čele pelotonu. Naopak Mladá Boleslav má po čtyřech kolech jen tři body a plácá se ve druhé polovině tabulky.

Domácí rozhodně nesehráli špatnou partii, v úvodu zápasu dokonce měli první gólovku, ale Hubínek při vší smůle orazítkoval jen tyč. Na druhé straně se pokusil o akrobatické zakončení Olayinka a mezi neúspěšné střelecké pokusy se zařadil i ten Škodův. Slavia postupně přebírala otěže zápasu, ale z míry jí mohl vyvést Komličenko, který svojí stoprocentní šanci promarnil na výtečném zákroku Koláře. A Slavia trestala. Vzápětí si naskočil na centr Ngadeua Milan Škoda, golman Šeda šel sice z branky, ale zachyboval, balón netrefil a útočník sešívaných hlavou rozhodl.

V tu chvíli ještě nikdo netušil, že půjdě o jedinou branku zápasu. Před koncem poločasu se ještě chytil za hlavu Olayinka, když hlavičkoval mimo, více už se v prvním dějství nestalo.

Také ve druhém poločasu se hrála vyrovnaná partie. Domácí Mladá Boleslav i slávisté měli příležitosti, jenomže vše zhatila blokace nebo nepřesnost. V nadějné pozici hodně přestřelil Přikryl a v nastavení ho v podstatě napodobil Konaté. Fotbalista z Pobřeží slonoviny z vyložené šance minul. Slavia si ve zbytku zápasu vedení pohlídala a v Mladé Boleslavi zvítězila nejtěsnějším rozdílem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha440011:112
2.Sparta Praha44009:112
3.Viktoria Plzeň44006:112
4.Baník Ostrava43016:29
5.1. FK Příbram42119:67
6.Fastav Zlín42116:57
7.1. FC Slovácko42026:56
8.Bohemians Praha 190542025:66
9.Slovan Liberec41214:45
10.FK Teplice41218:95
11.FK Jablonec41126:54
12.Sigma Olomouc41035:73
13.FK Mladá Boleslav41036:113
14.SFC Opava40133:81
15.MFK Karviná40044:130
16.Dukla Praha40043:130

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (531)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele