FORTUNA:LIGA - souhrn 30. kola

27.04.2019, 18:55, aktualizováno 27.04.2019, 19:04
Komentáře a souhrny
Nejlepší české kluby si napravily reputaci po nepovedeném 29. kole. Slavia přehrála Olomouc, Plzeň si snadno poradila s Duklou a Sparta uspěla v Opavě. Jablonec rozstřílel Ostravu, Mladá Boleslav zase neměla problémy se Zlínem...

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 1:1

27.04.2019 17:00

Góly: 67. Tomáš Zajíc - 22. David Bartek

Dva celky v poměrně odlišném rozpoložení se střetly v rámci posledního kola základní části v Uherském Hradišti. Domácímu Slovácku se na jaře moc nedaří, hosté z Ďolíčku naopak zahájili stíhací jízdu za desítkou. Ani jeden z celků do ní však nepronikl a v nadstavbě se utkají znovu.

Poprvé zahrozili domácí po třech minutách, Franićův pokus musel likvidovat Fryšták. Míč si osahal na druhé straně i Trmal, a sice po střele Závišky. Bohemians měli více ze hry i nadále. Blízko trefě měl už Jindřišek, síť nakonec rozvlnil až David Bartek. Ten si počkal na centr po parádní individuální akci Závišky a technicky překonal Trmala.

Brzy lovil míč ze sítě i gólman hostí, to když Franić hlavičkoval po Janoškově centru. Rozhodčí však naznali, že obránce Slovácka se nacházel v ofsajdu a gól byl zneplatněn. Před poločasem ještě pálil z výhodné pozice Kalabiška, ovšem Fryšták si s jeho slabým pokusem poradil.

Gólman Klokanů se předvedl i po přestávce proti Reinberkově hlavičce, bez práce nezůstal ani Trmal, jenž se pro změnu vytáhl na Puškáče. Asi pětadvacet minut před koncem už byl na ukazateli skóre nerozhodný stav. Havlík vysunul Hološka, který zase předal míč Zajícovi. Ten si poradil s Bartekem a s přispěním tyče překonal Fryštáka. 1:1.

V závěru vystrčili růžky zase Pražané. Nejprve skončila Hůlkova hlavička po Dostálově rohu na břevně, následně zahrozil dvakrát Jusuf, avšak oba jeho pokusy zneškodnil Trmal. Oba soupeři tak zůstávají těsně za hranicí prostřední skupiny na jedenáctém a dvanáctém místě s totožným bodovým ziskem.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 0:0

27.04.2019 17:00

Góly: -

O desáté místo bojovaly Teplice, o co nejvýhodnější pozici před nadstavou Příbram. Právě tyto dva celky na sebe narazily v rámci posledního kola a ofenzivní hody z toho věru nebyly. Na Stínadlech diváci viděli jen bezgólové představení.

Úvodní příležitost zápasu měli hosté, Mingazov však z nadějné pozice pálil nad. V ještě větší šanci se tentýž hráč objevil po čtvrthodině, kdy jeho pokus měl solidní razanci i výšku, zato umístění pokulhávalo. Osmělili se i tepličtí fotbalisté. Nejprve musel Antwi hasit situaci odkopem z malého vápna, blíže gólu už byl Moulise, kterého z blízkosti vychytal Kočí.

Utkání mělo v těchto chvílích rychlý spád a přelévalo se ze strany na stranu, Polidarovu střelu fantastickým zákrokem zlikvidoval Grigar. Před pauzou zase pokoušel štěstěnu ze střední vzdálenosti Květ, ani jeho střela se bohužel pro Středočechy neujala.

Po návratu z kabin se na větší vzrušení čekalo opravdu dlouho, až po třech čtvrtinách zápasu zachyboval Grigar a Chaluš mohl hlavičkovat míč do prázdné klece, kdyby na něj ovšem dosáhl. Do gólovky se dostal Hora, jehož pokus po centru zpacifikoval až Ondřej Kočí. Činit se na druhé straně musel i Grigar, a to proti bombě Voltra.

Na straně domácích zahrozil Žitný, který se obětavým skluzem pokoušel dosáhnout na Vondráškův pas. A jelikož nebyl úspěšný ani Květův přímák, gól přihlížející neviděli. To je pozitivní zpráva především pro teplické hráče, kteří udrželi desátou pozici a naděje na Evropskou ligu. V nadstavbě se střetnou s Mladou Boleslaví, Příbram čekají lité boje ve skupině o záchranu.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Baník Ostrava 4:0

27.04.2019 17:00

Góly: 16. Jakub Považanec, 36. Martin Doležal, 63. Martin Doležal, 90+1. Martin Doležal

Přímý souboj o čtvrté místo po základní části a tím výhodu domácího prostředí ve vzájemném utkání v nadstavbě poznal jednoznačného vítěze. Jablonec se zásluhou Považance dostal brzy do vedení, později třikrát navyšoval skóre Doležal a dostal se již na třináct branek.

První náznak příležitosti přišel v podání domácích velmi záhy. Trávníkův skákavý centr z pravé strany však Hrubý odehrál k Laštůvkovi, ten míč v pohodě zpacifikoval. Asistenci si však Trávník připsal o něco později. Šikovně rozehrál přímý kop, na jeho centr si někam k penaltě vybíhal Laštůvka, avšak na míč nedosáhl a Považanec jej uklidil do sítě.

Netrvalo dlouho a mohlo být vyrovnáno. Holzerova přihrávka našla přesně Granečného, ten vedl míč z levé strany směrem na brankáře Hrubého, jenž reflexivně vytáhl jeho pokus na bližší tyč.

Poté začal tempo utkání udávat zase Jablonec. Vatajelova dělovka ze dvaceti metrů jen těsně minula břevno. Neuspěl ani Doležal, který po Trávníkové famózní individuální akci a přihrávce minul poloprázdnou bránu. Nakonec se nejlepší jablonecký kanonýr přece jen prosadil. Jovović v šanci z úhlu selhal, avšak jeho nepovedený pokus doletěl k Doležalovi, který jej jednoduše uklidil do brány.

Druhá půle začala vlažněji a necelé tři tisícovky diváků viděly první příležitost až v době, kdy do konce zbývala půlhodina. To Jánošovu skvělou přízemní střelu vytěsnil na roh Hrubý. Cestu za třetí trefou díky tomu měli volnou Severočeši. Obrana Baníku byla příliš vysunuta a toho náběhem využil Martin Doležal, jenž se v úniku nemýlil a obstřelem znovu překonal Laštůvku. Ten kapituloval již potřetí, aniž by si připsal proti nějaké předchozí střele zákrok.

Tuto bilanci zkušený gólman změnil ve velkém stylu. Přečíslení tři na jednoho vyvrcholilo Doležalovým pasem Jovovićovi. Laštůvka jeho střelu dobrým zákrokem zneškodnil, stejně tak Hübschmanovu dorážku. Jablonec hrál i nadále v klidu a vše vyústilo další šancí, při níž mohl Doležal završit hattrick. To by však musel Sobolův centr usměrnit mezi tři tyče.

Co nezvládl v této situaci, dokázal Doležal v nastavení. Poprvé v kariéře vstřelil tři góly v jednom zápase poté, co se jako první dostal k Sobolově centru na malé vápno. A svůj střelecký účet mohl ještě rozšířit, kdyby jeho prudká rána byly o pár centimetrů přesnější. To už mu ale vadit nemusí, Jablonec před nadstavbou navýšil svůj náskok na čtvrté pozici na šest bodů 

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 4:0

27.04.2019 17:00

Góly: 6. Roman Procházka, 36. Jan Kopic, 40. Jan Kopic, 90+2. Tomáš Hořava

Hodně jednoznačný vývoj zápasu mohli sledovat fanoušci ve Štruncových sadech, dozajista jim to ale nevadilo. Domácí Plzeň totiž nad pražskou Duklou zvítězila jednoznačně 4:0, základy položil již na začátku Procházka. Na něj navázal dvěma trefami Kopic a v závěru se prosadil ještě Hořava.

Viktoriáni nechtěli ponechat nic náhodě a už po pěti minutách se mohli poprvé radovat. Ve velké vzdálenosti od brány se dostal k míči Roman Procházka a poslal pumelici směrem k Radovi. Ta ještě byla tečována a možná právě proto byl na ní hostující gólman krátký.

Znovu Vrbovi svěřenci zahrozili až po další čtvrthodině. Kovaříkův centr na Kopice byl velmi slušný, adresát ovšem míč netrefil ideálně a ten letěl mimo prostor tří tyčí. Kopic se nachomýtl i do další příležitosti, když jeho centr propadl k Beauguelovi, jenž ale promáchl. Z pokračující akce se vyklubala šance pro Tomáše Chorého, který poslal míč jen mimo bránu.

A přece jen se Jan Kopic mohl radovat. Hrošovského pas na levé křídlo si zpracoval Kovařík a poslal centr právě na Kopice, jenž už s usměrněním míče do brány velké problémy neměl. Po dalších čtyřech minutách už v kolonce gólů u jeho jména svítila dvojka. Tentokráte k němu propadla Limberského šajtle, ani tentokrát se Jan Kopic nemýlil a skóroval. Dukla po třetí brance poprvé zahrozila, to když Holíkovu přízemní ránu vyrazil Hruška.

Blízko čtvrté trefě byli viktoriáni po přestávce. Centr zleva jako by zůstal bez zájmu bránících i útočících hráčů a proskákal podél brankové čáry. Z té následně musel vykopávat míč jeden z obránců poté, co Hrošovský překonal Radu. Plzeňští neuspěli ani po centru z levé strany, když hlavou selhal Kovařík. Podobně dopadl i Beauguel, toho zase vychytal Rada.

Další příležitosti (opět na straně domácích) přišli až v nastavení. Nejprve Kopic spálil šanci na hattrick, aby následně odcentroval na Kovaříka, jehož pokus zneškodnil skvělý Rada. Gólu se ve druhém poločase modročervení přece jen dočkali, když si Hořava narazil o Pačindu a umístěnou střelou k tyč skóroval.

Plzeň tak suverénně drží druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů, na lídra tabulky, pražskou Slavii, navíc ztrácí nadále jen čtyři body. Dukla je beznadějně poslední, nyní již se ztrátou devíti bodů

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slovan Liberec 2:1

27.04.2019 17:00

Góly: 36. Dávid Guba, 56. Lukáš Budínský - 11. Jan Sýkora

Úspěšné období prožívají fotbalisté Karviné. Ti po skalpech Zlína a Sparty dokázali udolat i Liberec a jejich šance na přímou záchranu nadále stoupají. Za hosty otevřel skóre Sýkora, do přestávky stihl srovnat Guba a po ní rozhodl Budínský.

První větší příležitost hned znamenala pohromu pro domácí družstvo. To ztratilo při přechodové fázi míč, čehož využil Malinský. Centrem poslal míč na zadní tyč, odkud Potočný hlavou vrátil míč před bránu Sýkorovi, který stejnou částí těla poslal balón do odkryté klece.

Tím jako by se Liberec vystřílel a iniciativu převzala Karviná. Wágner se po Budínského prodloužení dostal k hlavičce na malém vápně, avšak minul bránu bezmocného Nguyena. Co se nepovedlo jemu, zvládl po pětatřiceti minutách Guba. Po chybě Koscelníka k němu prošla Ba Louova přihrávka, slovenský záložník si poradil elegantně a přehodil hostujícího gólmana.

I do druhého poločasu vstoupili lépe Slezané. Individuální akci nejprve předvedl Ba Loua a následně i Wágner, vytěžit z ní však dokázal jen chabou střelu slabší nohou. Pořádně se předvést musel Nguyen po Budínského pokusu, který horko těžko vyškrábl na roh.

Další minisouboj těchto dvou už ale vyšel lépe pro karvinského středového hráče. Po rohovém kopu se míč odrazil na vápno právě k Lukáši Budínskému, jehož atypická a asi i šťastná střela zapadla za záda libereckého gólmana. 2:1.

Severočeši se na chvíli osmělili a po Potočného trestném kopu měl šanci Kozák, avšak nedokázal se trefit do míče. Na druhé straně byl při chuti Budínský, tentokrát ale jeho pokus ze střední vzdálenosti mířil jen nad břevno. Další velké příležitosti už se diváci nedočkali a Karviná se tak blíží záchraně, na třinácté místo ztrácí již jen čtyři body. Liberec sice udržel šesté místo, ovšem na čtvrtý Jablonec ztrácí už tři výhry.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Sparta Praha 0:3

27.04.2019 17:00

Góly: 25. Matěj Hanousek, 61. David Moberg Karlsson, 89. Václav Drchal

Úspěšný debut si v roli hlavního trenéra pražské Sparty odbyl dosavadní asistent Michal Horňák. Jeho mužstvo se po středečním debaklu od Slavie probralo a stejným výsledkem, tedy 0:3, zvládlo zápas v Opavě. Postupně se prosadili Hanousek, Karlsson a Drchal.

Hned na startu zápasu přišla pro Slezany nepříjemnost. Už po necelých třech minutách musel střídat zraněný Stáňa. Sparta poprvé lehčeji zahrozila o chvíli později, avšak Hašek by potřeboval několik centimetrů navíc, aby na Karlssonův centr dosáhl.

Po patnácti minutách málem dal vzpomenout na hrubku ze středečního derby, jeho nepovedenou přihrávku napravil Heča. Z následné akce přišla i první střela na bránu, Šrom si však se Sáčkovým pokusem poradil. Když ale Jurečka ztratil míč na Hanouskovi a ten vyslal přízemní ránu na vzdálenější tyč, byl už gólman žlutomodrých krátký.

Když bylo odehráno něco přes půl hodiny, našel Hložek skvělým pasem Drchala, jehož pokus z otočky zamířil kousek od pravé tyče. Letenští tlačili i nadále. Karlsson se sám řítil na brankáře, avšak Šrom jeho pokus přečetl a zneškodnil. Před pauzou se do akce dostalo i video, avšak sudí Jurečkův pád nepovažoval za natolik závažný, aby odpískal penaltu.

Po pauze měl Karlsson prsty v další nebezpečné akci, když našel ve výhodné pozici Haška, jenž selhal a poslal balón vedle levé tyče. Zahrozila i Opava, Smola hlavou prodloužil na Svozila, před nímž jen tak tak odehrál Drchal. Ten později pořádně protáhl Šroma po Karlssonově přihrávce.

Švédský záložník tudíž vzal osud zápasu do svých rukou. Sáček se vyhnul bránícímu hráči a právě Davidu Karlssonovi přeložil míč na pravou stranu. Jeho střela k tyči byla přesná a navýšila vedení Sparty. Jestliže před několika okamžiky připravil Drchal o šanci Svozila, teď byl zase zneškodněn on, a to Jurečkovou zásluhou.

Domácí byli blízko snížení patnáct minut před koncem, v obrovské příležitosti však selhal po Jursově centru Žídek. Neuspěl ani Zapalač, jehož pumelice skončila zamířila kousek od brány. Do třetice se ale nakonec prosadila Sparta. Hložek se ve vápně uvolnil a poslal míč na Václava Drchala, jenž mířil přesně a definitivně zpečetil zkázu Opavy.

Ta ještě v nastavení mohla dvakrát vstřelit alespoň čestný gól, v obou případech však Smola selhal. Opava tak jako jediná z konkurentů bojujících o záchranu nebodovala a zůstává třináctá, Sparta díky vítězství drží šestibodový náskok na Jablonec a téměř dvojnásobnou ztrátu na Plzeň.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sigma Olomouc 2:1

27.04.2019 17:00

Góly: 26. Peter Olayinka, 60. Mick van Buren - 7. Jakub Yunis

Po zásluze získali fotbalisté Slavie tři body za vítězství 2:1 proti olomoucké Sigmě. Po brzké obdržené brance se nesesypali a ještě do poločasu zásluhou Olayinky srovnali, přestože velké množství příležitostí spálili. Po pauze rozhodl Mick van Buren..

Sešívaní vstoupili do utkání aktivně a hned po dvou minutách se dostali do první příležitosti. Hušbauerův přímý kop doletěl na hlavu Deliho, proti němuž vytáhl povedený zákrok debutant Mandous. Sigma přežila i Masopustovu sraženou střelu a následný Bořilův pokus nad bránu.

Krátce na to přišla pro domácí fanoušky studená sprcha. Na Plškův centr si skvěle naběhl Jakub Yunis, k míči vyskočil jako první a přesnou hlavičkou o zem překonal gólmana Koláře. Slávisté mohli brzy srovnat, když se Král dostal k odraženému míči, ani jeho pokus však neprošel až na brankáře.

Červenobílí hrozili i nadále, jenže solidní výkon odváděl Mandous, především když vychytal Van Burenovu hlavičku po Hušbauerově centru. Následně měl šanci i Olayinka, avšak s míčem se ve vápně zamotal. Zhruba ve čtvrtině zápasu už nigerijský křídelník skóroval. Při protiútoku dostal od Hušbauera přihrávku a z první technickou střelou na zadní tyč rozvlnil síť.

Nedlouho poté se znovu radovala Sigma a opět její hráč, jmenovitě Zahradníček, poslal míč za Kolářova záda hlavou, tentokrát však branka nemohla být uznána, neboť její autor se v době centru nacházel v ofsajdovém postavení. Příležitost překlopit vedení na stranu Slavie měl Masopust, který po Králově patičce netrefil bránu.

Domácí rozjeli kolotoč i na začátku druhé půle. K Bořilovi propadl centr a jeho dělovku horko těžko vytáhl skvělý Mandous. A když on chyboval v rozehrávce, selhal zase i Bořil. Tlak Slavie neustával a Deli z malého vápna hlavičkoval nad bránu.

Pozdvižení v Edenu nastalo poté, co Hušbauer v šestnáctce upadl po kontaktu s obráncem. Z dohrávané akce ohrozil bránu van Buren, jehož prudké hlavičce chyběly centimetry. Následně sudí zkoumal video, avšak porušení pravidel nezjistil. Nedlouho poté se Hušbauer sám dostal do velké příležitosti, excelentním zákrokem jeho pokus zneškodnil Mandous.

Bouřící příznivci se dočkali až po hodině hry. Král přijal přihrávku od Součka a vyvezl balón směrem k vápnu, kde jej do tutovky přeložil van Burenovi, který dělovkou na bližší tyč dostal slávisty do kýženého vedení. Po chvíli znovu, tentokrát neúspěšně, vyzkoušel Mandouse, následoval jej i Král, deset minut před koncem dopadl podobně i Olayinka.

A jelikož se neujala ani Součkova hlavička, vyhrála Slavia rozdílem jedné branky a díky tomu drží na čele náskok čtyř bodů na dotírající plzeňskou Viktorku. Sigma se propadla na osmou pozici a v nadstavbě se střetne se Zlínem.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 3:0

27.04.2019 17:00

Góly: 14. Nikolaj Komličenko, 40. Nikolaj Komličenko (pen.), 43. Tomáš Přikryl

Měl to být atraktivní souboj osmého s devátým o výhodnější postavení v nadstavbě, nic takového ale nepřišlo. Domácí Mladá Boleslav zvítězila poté, co udeřila třikrát již v první půli. Konkrétně to byl Přikryl a dvakrát Komličenko, jenž zakončil základní část se čtyřiadvaceti trefami.

Do první příležitosti se dostal Zlín. Po rohovém kopu se na přední tyči objevil nebráněný Gajić, jehož hlavička letěla nad břevno. Pak už začali úřadovat domácí. Mešanovićův pokus po Přikrylově pasu ještě Rakovan zneškodnil, po čtvrthodině hry už ale kapituloval. Mešanović využil otevřené defenzivy a našel Nikolaje Komličenka, jenž tváří v tvář gólmanovi neselhal a otevřel gólový účet zápasu.

Ruský kanonýr se mohl radovat podruhé po přímém kopu, jenž mu pohotovým zákrokem zneškodnil gólman. Prosadil se tak až asi pět minut před pauzou. Zákrok na Fulneka posoudil sudí jako penaltový, exekuce pokutového kopu se ujal právě Komličenko a nedal Rakovanovi nárok.

A krátce na to kapitulovali hosté potřetí. Špatné defenzivy využil zase Komličenko, ovšem tentokrát jako asistující. Našel totiž skvělou přihrávkou Tomáše Přikryla, který poslal míč za Rakovanova záda potřetí. Do kabin se tak odcházelo za jasného vedení mladoboleslavských hráčů.

Druhá půle akci výrazně postrádala. První příležitost se naskytla až v sedmasedmdesáté minutě. Exzlínský Hájek se snažil zneškodnit Bačův centr a napálil tyč vlastní brány. Na druhé straně se ujal exekuce standardní situace Mašek, jenže ze solidní pozice zamířil mimo.

To byly ty úplně poslední možnosti ke skórování v zápase a výhodu domácí odvety v nadstavbě si tak vybojovala Mladá Boleslav, která končí na sedmém místě a narazí na Teplice. O dvě příčky níže umístěný Zlín se utká s olomouckou Sigmou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30233472:2372
2.Viktoria Plzeň30215447:2768
3.Sparta Praha30176752:2757
4.FK Jablonec30156953:2651
5.Baník Ostrava301361138:3645
6.Slovan Liberec301191033:2842
7.FK Mladá Boleslav301191052:4442
8.Sigma Olomouc301241437:4340
9.Fastav Zlín301231532:4039
10.FK Teplice301061432:4236
11.Bohemians Praha 1905308101229:3734
12.1. FC Slovácko301041632:4534
13.SFC Opava30961539:4933
14.1. FK Příbram30871533:6331
15.MFK Karviná30851739:5329
16.Dukla Praha30552025:6220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (332)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele