FORTUNA:LIGA - preview 30. kola

27.04.2019, 09:14, aktualizováno 27.04.2019, 09:14
Previews
Závěrečným 30. kolem základní části pokračuje česká nejvyšší soutěž. Vedoucí Slavii čeká těžké utkání s Olomoucí, případného zaváhání bude chtít využít Plzeň, která se střetne s poslední Duklou Praha. Sparta si bude napravovat reputaci v Opavě, Jablonec vyzve ostravský Baník...
1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Souboj dvou týmů, které si za příznivých okolností mohou dělat naděje na umístění v elitní desítce a tím postupu do skupiny o Evropu, uvidí stadion v Uherském Hradišti. V poslední době strádající domácí přivítají rozjeté Bohemians.

Slovácko vstoupilo do jara dvěma výhrami a navázalo na úspěšný závěr podzimu, od té doby se mu ale nedaří a z osmi posledních utkání dokázalo vyhrát jediné, před dvěma týdny s Příbrami. Minulý víkend sehráli Jihomoravané solidní partii v Liberci, ani góly Daníčka a Krejčího jim ale nestačily, neboť Kozák se hned třikrát prosadil z pokutového kopu. Právě autor jednoho z gólů Vlastimil Daníček je se šesti zásahy nejlepším střelcem svého týmu, v závěsu za ním je s pěti zářezy Zajíc. Postrádat budou domácí zraněného Kadlece a vykartovaného Švece.

Obtížnost zápasu si uvědomuje i Michal Šmarda. "Bohemians hrají poctivý běhavý fotbal a nás musí varovat to, že se jim lépe daří na venkovních hřištích. Vyhráli ve Zlíně, Karviné i Teplicích. My jsme se ale na jejich způsob hry pečlivě připravovali, jen teď musíme teorii převést do praxe. Rádi bychom poslední kolo základní části přetavili ve tři body, což by za souhry dalších výsledků mohlo znamenat posun do skupiny o Evropskou ligu, případně vylepšení pozice ve skupině o záchranu," říká asistent trenéra Svědíka.

Klokani ve středu padli v semifinále MOL Cupu v Ostravě a poprvé v dubnu okusili pocit porážky. Předtím dokázali z poháru vyřadit Olomouc, v lize zdolat Jablonec s Teplicemi a remizovat s Mladou Boleslaví. Pyšnit se mohou skvělou defenzivou, v posledních osmi zápasech udrželi pět čistých kont. Na opačné polovině hřiště je táhne pěti brankami ze Slavie zapůjčený Jusuf, na záda mu dýchá čtyřgólový Nečas. Jeho start, stejně jako ten Ljovinův, je v ohrožení, do hry se určitě nezapojí Juliš a Švec.

"Samozřejmě je skvělé se dostat do semifinále poháru. Je potřeba to orazítkovat i v lize, kde máme své starosti. Nemáme zdaleka vyhráno, i když jsme se zvedli z toho nejhoršího a směrem do dalších zápasů můžeme dýchat. Máme teď 33 bodů, jedno kolo před sebou a jsme dvanáctí. Víme, že možnost posunu do prostřední skupiny existuje, i když to není jen v našich rukách," burcuje své svěřence Martin Hašek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Krejčí, Reinberk - Daníček, Havlík - Navrátil, Janošek, Diviš - Zajíc
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Šmíd, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Vacek, Bartek - Reiter, Puškáč, Vaníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.68 - 4.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Hodně nepodařený je zatím duben v podání Teplic a jejich umístění v klidném středu tabulky je v ohrožení, uhájit jej se pokusí proti Příbrami. Ta má skupinu o záchranu jistou, avšak již musí koukat do budoucnosti a snažit se vyhnout barážovým příčkám.

Teplice zakončily minulý měsíc dvěma výhrami, od té doby ale strádají. Nejprve po vyrovnaném zápase vypadly ve čtvrtfinále MOL Cupu se Spartou, následně nestačily na Ostravu, Bohemku a Olomouc, což rozhodně nebyli tak těžcí soupeři, aby Severočeši vyšli bodově naprázdno. Zápasem ve Vítkovicích navíc skončila skvělá série Jakuba Hory, jenže se tam prosadil v šestém zápase v řadě, od té doby ale odešel dvakrát bez trefy. Přesto je nejgólovějším hráčem Teplic a spolu s karvinským Wágnerem i nejlepším českým kanonýrem v lize. Na paty mu šlape sedmigólový Kuchta. Jedinými nedostupnými hráči jsou Luts a Moulis.

Skláři si veledůležitost tohoto utkání uvědomují, o přípravách promluvil Pavel Drsek. "Matematika je jasná, když vyhrajeme, nemusíme se na nikoho ohlížet. Na tréninku jsme se zaměřili na střelbu, která nám v posledních zápasech moc nejde. Proti Olomouci jsme měli situace, které jsme měli vyřešit lépe. Klíč je pomoci si standardkou nebo lepší kombinací ve hře. Když se třikrát vyhraje, nemusí se říkat nic, protože hráči to dělají sami. Ale když se nevyhraje, jsou na řadě trenéři, aby hráčům pomohli se uvolnit, aby řešili situace, jak mají. Příbram teď hraje lépe zajištěná do defenzivy, ale pořád hrají i odvážně dopředu. Takže se tam ta okénka najít dají," tvrdí asistent trenéra Hejkala.

Pro Příbram je na jaře obrovský rozdíl mezi domácími a venkovními zápasy. Zatímco doma ztratila jen proti Slavii a minulý týden při remíze proti Plzni (to se prosadil Matoušek), venku zatím vyšla bodově i gólově naprázdno, naopak inkasovala hrozivých třináct branek. Ve vzájemných zápasech těchto dvou soků navíc venkovní tým neuspěl už téměř šest let. Každý bod tak bude pro Středočechy úspěchem, k němuž by mohl pomoci právě jeden ze dvou nejlepších střelců Matoušek, start toho druhého, Antonína Fantiše, je ve vážném ohrožení. Další kanonýr Slepička se vinou dlouhodobých zdravotních potíží na hřiště stále nepodívá.

"Očekáváme zápas, který z obou stran bude na krev a o život, dá se říct. Kdyby s námi Teplice prohrály, mohly by při zápasech ostatních mančaftů vypadnout z té střední skupiny a mohly by hrát s námi v té barážové skupině. Takže pro ně existenční zápas a pro nás to samé. My chceme navázat na dva kvalitní domácí zápasy s Opavou a Plzní, chceme stejný výkon podat v Teplicích a bodovat. Pracujeme na tom, aby se nám venkovní výkony rapidně zlepšily a co nejvíc se podobaly těm domácím zápasům. Doufám, že se nám to povede, že v tomhle důležitém zápase dotáhneme mužstva před sebou, která máme na tři body, a udržíme si tam Teplice," věří trenér celku od Litavky Roman Nádvorník.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Čmovš, Shejbal, Krob - Kučera, Ljevakovič - Hora, Žitný, Hyčka - Kuchta
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Chaluš, Tregler, Antwi - Soldát, Květ - Mingazov, Rezek, Matoušek - Polidar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.85 - 4.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
O umístění na čtvrté pozici a tím pádem i výhodu domácího prostředí ve vzájemném utkání nadstavby se v posledním kole základní části utkají Jablonec a Ostrava. Domácím stačí ke kýžené příčce remíza, hosté potřebují uspět za plný počet bodů.

Jablonec před týdnem v Ďolíčku trochu překvapivě přišel o sérii pěti zápasů bez porážky a prohrál nejtěsnějším možným způsobem 0:1. Stejným výsledkem skončily i jeho dva předchozí jarní nezdary, a to v Plzni a Mladé Boleslavi. Příčinou zhoršených výkonů i výsledků Severočechů je forma opor, především středového záložníka Trávníka a útočníka Doležala. Tito dva jsou nejproduktivnějšími hráči svého celku, první jmenovaný přidal k devíti brankám osm asistencí, ten druhý má bilanci 10+6 a je třetím nejlepším českým střelcem v soutěži. Postrádat budou domácí dlouhodobě indisponované Lischku, Štěpánka a Jankoviće.

"Hrajeme v sobotu o čtvrté místo. Je to pro nás hodně důležité utkání, ale zase by to nemělo svazovat hráče, aby to nebylo hodně nervózní. V první šestce jsme, tam jsme chtěli být. Teď už jde o udržení čtvrtého místa, což by pro nás byl úspěch. Máme za sebou porážku proti Bohemians, ale nebyli jsme horším týmem. Bohužel jsme doplatili na neproměňování šancí. Teď se musíme přeorientovat na domácí zápas s Ostravou. Ročník jsme odstartovali v Ostravě prohrou a teď chceme v posledním zápase vyhrát a udržet čtvrté místo před nadstavbou. Baník postoupil do finále poháru, jsou v laufu, ale my nemáme důvod být nervózní. Jsme pořád před nimi," uklidňuje své svěřence Petr Rada.

Baníkovci do jara nevstoupili vůbec dobře, avšak v dubnu už podávají výrazně zlepšené výkony. V pohárové soutěži dokázali vyřadit Liberec a Bohemians, v té ligové zase zdolali Opavu a Teplice, mezitím ale prohráli v Plzni. Venku se jim nedaří nejen na jaře, kdy v pěti utkáních získali jediný bod a dvanáctkrát inkasovali, ale i v historii proti Jablonci. Naposledy tam Ostrava uspěla na jaře před třinácti lety, od té doby z jedenácti zápasů vytěžila pouhé čtyři body. Klíčovými postavami v ofenzivě jsou na jaře Dame Diop a Nemanja Kuzmanović, kteří v sezóně nastříleli již osm, resp. devět branek. Senegalcův start je však ohrožení, totéž platí i o dalších dvou útočnících Barošovi a Jakubu Šašinkovi. Kvůli zranění do hry určitě nezasáhne Šindelář, disciplinární tresty zase vyřadí Fleišmana s Fillem.

Důležitost utkání vzhledem k nadcházející nadstavbě si uvědomuje i lavička hostů. "Zápasem v Jablonci pro nás už vlastně začíná finálová skupina, protože oba celky v ní budou bojovat. Určitě jedeme posíleni o poslední výsledky, postup v poháru. Obnáší to i větší zátěž pro hráče, ten program je teď náročnější. Ale hráči vědí, že se o něco hraje, a věřím, že se i v tom náročném programu dokážou semknout," doufá trenér Bohumil Pánik.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Jovovič, Trávník, Považanec, Vatajelu - Doležal
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Granečný - Kuzmanovič, Jánoš, Jirásek, Hrubý, Holzer - O. Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.55 - 6.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Série tří úspěchů o jeden gól Plzni skončila před týdnem v Příbrami, nyní se budou Viktoriání chtít vrátit na vítěznou vlnu. Proti nim stojí Dukla, která pro naději na záchranu potřebuje zabrat a z nadcházejícího utkání vytěžit co nejvíce bodů.

Západočeši před reprezentační pauzou dvakrát venku selhali, od té doby však nabrali formu a zahájili stíhací jízdu za Slavií. Ta se však zadrhla minulý týden, kdy u Litavky zvládl na Pačindův gól odpovědět Matoušek. Modročervení mají na Duklu dobré vzpomínky, neboť jejich poslední ztráta bodů ve vzájemném utkání se datuje k létu 2014. Od té doby získali plný počet bodů ze šesti po sobě jdoucích utkání s celkovým skóre 18:2. Plzeň je navíc naprosto suverénně nejlepším celkem doma - v lize tam již více než rok neprohrála a v této sezóně ztratila ve Štruncových sadech jen bod. Kromě fanoušků se bude opírat o druhého nejlepšího ligového kanonýra Beauguela, absentovat naopak budou Čermák s Krmenčíkem, jež možná doplní Ekpai, Kolář a Procházka.

Plzeňští jsou si nebezpečnosti Pražanů vědomi. "Není to jako v minulosti, kdy sezona končila 30. kolem, takže pro každého, i pro Duklu, je každý bod důležitý. Ale i my ty body potřebujeme, chceme potvrdit druhé místo a v závěrečné fázi soutěže ještě chceme bojovat o tu nejvyšší příčku," říká trenér Pavel Vrba.

Hosté z Julisky naopak zřejmě dorazí kromě Kozmy v kompletním složení, navíc posilnění o poslední úspěch s Mladou Boleslaví. S tou ještě patnáct minut před koncem o dvě branky prohrávali, přesto díky gólům Djuranoviće a Tetoura uhráli cennou remízu. Tím hráči armádního klubu ukončili sérií tří porážek a teprve potřetí na jaře bodovali. Právě autor branky proti Středočechům Djuranović je jejich nejlepším střelcem se šesti trefami.

"Plzeň je samozřejmě velmi zkušený a silný tým. Hlavně v domácím prostředí, kde v této sezoně vyhrála skoro všechny zápasy. Ale my tam rozhodně nepojedeme předem poraženi. Třeba to z nás všechno spadne a přivezeme body i z Plzně. Ta situace je taková, jaká je. Budeme se prát stejně jako ve druhém poločase proti Mladé Boleslavi až do konce. V tuhle chvíli ztrácíme šest bodů, do konce je osmnáct. Beru to tak, že máme šest zápasů na to, abychom ukázali, co v nás je," povzbuzuje svůj tým Roman Skuhravý.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Brabec, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kopic, Pačinda, Kovařík - Beauguel
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Ostojič, Ďurica, Souček - Douděra, Tetour, Hanousek, Miloševič - Djuranovič, Hadaščok, Podaný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 7.03 - 14.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Už je to dlouho, co fotbalisté Liberce zažili pocit ligové porážky a i díky tomu drží pozici v první šestce, která zaručuje postup do skupiny o titul. Nyní míří do znovuzrozené Karviné, jež se bude chtít v nadstavbě mocným finišem dotáhnout za záchranou.

Slezanům se po reprezentační přestávce daří a v ligové soutěži dokázali vyhrát tři utkání ze čtyř. Jedinou porážku v Olomouci vykompenzovala vítězství s Ostravou, Zlínem a před týdnem senzačně na Letné. O něj se brankami postarali Guba a Wágner, který se prosadil dokonce dvakrát a je momentálně nejen nejlepším střelcem týmu, ale spolu s Horou i nejgólovějším Čechem v soutěži. V závěsu je za ním s osmi trefami Lukáš Budínský. Chybět však domácím bude zraněný Puchel, start Dreksy je nejistý.

Prozatím úspěšná je anabáze Františka Straky ve Slezsku. "Liberec vnímám z těch týmů, proti kterým jsem měl možnost mužstvo vést jako trenér Karviné, jako nejkvalitnějšího a nejnepříjemnějšího protivníka. Ten tým má velkou vnitřní sílu, je hodně silový a má výjimečného střelce Libora Kozáka," upozorňuje zkušený trenér.

Hráči Slovanu již šest zápasů neokusili pocit porážky, teda alespoň v normální hrací době. Z poháru totiž po prodloužení vypadli v Ostravě, v lize však získávají skvělé výsledky. Vedle remíz na Slavii a v Jablonci dokázali porazit Zlín, Mladou Boleslav a v atypickém utkání před týdnem i Slovácko. To se prosadil třikrát Kozák, pokaždé to bylo z penalty. Právě Libor Kozák je se sedmi trefami nejlepším střelcem týmu, přestože přišel až v zimě. O gól méně má Roman Potočný. Ani Liberec netrápí rozsáhlá marodka, k dispozici nejsou jen zranění Oršula a Sýkora.

Hosté rozhodně neočekávají jednoduchý zápas. "Bude to pro nás velmi těžký zápas, protože Karviné jde o záchranu. Hrají teď slušně, poslední zápasy i vyhrávají. Přišel nový trenér, nový vítr, ukazuje se to i na výsledcích, určitě to prospělo mužstvu. Ale celou sezonu považuji Karvinou za nebezpečné mužstvo. Mají to trochu těžší, že hrají o záchranu, takže jsou pod psychickým tlakem," říká kouč Zsolt Hornyák.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pastornický - Čolič, Krivák, Rundič, Záhumenský - Budínský, Smrž - Ba Loua, Lingr, Guba - Wágner
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Breite, Oscar - Malinský, Mara, Potočný - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.16 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SFC Opava - Sparta Praha  (sobota 17:00)
Ve čtvrtečních ranních hodinách přišla zpráva, že trenéra Ščasného vystřídá na lavičce Sparty Michal Horňák. Zda oproti nepovedenému týdnu nastane ve zbytku sezóny zlepšení, o tom může napovědět už závěr základní části v Opavě, která bojuje o postup do skupiny o Evropu.

Slezané podávají diametrálně odlišné výkony doma a venku. Zatímco na svém hřišti ze čtyř jarních utkání jen jednou prohráli a jednou remizovali, při výjezdech na půdu soupeře však získali pouhé tři body ze šesti pokusů. Naposledy ve vyhecovaném derby podlehli rivalovi z Ostravy, předtím zvládli porazit díky gólům Jursy a Smoly Olomouc. Neblahé vzpomínky na sobotního soupeře mají příznivci Opavy. Ta se totiž před svým sokem musela poklonit desetkrát v řadě, poslední bod i výhra přišly před dvaceti lety. Právě zmiňovaný Smola je tahounem ofenzivy žlutomodrých, jediná branka mu chybí do dvouciferných čísel. Pozitivem pro něj i spoluhráče je, že jediný, nad kým visí otazník ohledně startu, je Janetzký.

"Sparta aktuálně řeší nějaké své problémy, ale tím se my nezabýváme. Změna trenéra pokaždé nějaký impulz může přinést. Musíme se soustředit na svůj výkon a předvedenou hru, která se musí zlepšit. Chceme zabojovat o tři body a teprve pak se můžeme bavit, na co to stačilo. Sparta je přes své současné problémy pořád vysoce kvalitní tým s výbornými a nadprůměrnými individualitami," varuje trenér Ivan Kopecký.

Sparta dlouho vypadala na to, že jí zimní pauza pomohla a vzchopila se, po reprezentační přestávce už ale přišly opět neblahé výsledky. Ze čtyř ligových zápasů získala jen čtyři body a před týdnem se musela poklonit Karviné, která vzájemný střet jednoznačně opanovala. Krom toho v poháru horko těžko přešla přes Teplice, aby ve středu bez nároku podlehla Slavii, čímž přetekl vedení pohár trpělivosti a Zdeněk Ščasný byl odvolán. Nejúspěšnějšími zakončovateli jsou dva Afričané. Vedle kanonýra Tetteha je to penaltový exekutor Kanga, oba mají na kontě jedenáct branek. Druhý jmenovaný se však na hřišti kvůli disciplinárnímu trestu neobjeví, na tribuně tak bude sedět vedle dalších zraněných spoluhráčů Ben Chaima, Panáka, Kadlece, Pulkraba a Dočkala.

Jednoznačný cíl si do konce ligy stanovila lavička hostí. "Myslím, že pro nás hraje čas. Kdyby se hrál týdenní cyklus, tak se v tom možná budou kluci víc patlat. Takhle to nejde - šok, výměna trenéra, jdeme do dalšího zápasu a chceme vyhrát. Musíme se vrátit na vítěznou vlnu. Dalším zápasem začíná nadstavba, a to budou nejtěžší zápasy v sezoně. Musíme se připravit tak, abychom udrželi třetí místo. Proti Opavě nás čeká houževnatý a těžký soupeř," tvrdí čerstvě jmenovaný trenér Horňák.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Stáňa, Zavadil, Schaffartzik, Jursa, Zapalač - Smola
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Štetina, Costa, Hanousek - Karlsson, Hložek, Sáček, Frýdek, Čivič - Drchal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.66 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Pro oba týmy důležitý zápas se v rámci posledního kola základní části FORTUNA:LIGY odehraje v Edenu. Domácí Slavia dvakrát v řadě ztratila a její náskok na čele se výrazně ztenčil, Sigma se na jaře rozehrála k dobrým výkonům a je ve hře o Evropu.

Sešívaní ve středu zásluhou dvou tref Součka a jedné Masopusta jednoznačně porazili rivala Spartu, předtím však čtyřikrát v řadě nevyhráli. Nutno dodat, že nešlo o bůhvíjak lehké zápasy. Těsné porážky s Chelsea nebo remíza s Letenskými určitě nejsou ostudou, horší už byla týden stará prohra ve Zlíně. Konkurentovi z Plzně se daří o něco lépe a stáhl ztrátu už jen na čtyři body. Slávisté se budou spoléhat na suverénně nejgólovější ofenzivu v soutěži a domácí prostředí, v němž již jedenáctkrát v řadě v lize neprohráli. O finální fázi se stará především trio záložníku. Stoch ke dvanácti gólům přidal deset asistencí, produktivní jsou i Souček (10+5) a Hušbauer (9+11). Absentovat budou domácím dlouhodobě indisponovaní Tecl s Hromadou, nejisté jsou starty Coufala, Ševčíka a Zmrhala.

Důležitost duelu si uvědomuje i lavička Vršovických. "Těžký zápas, poslední kolo základní části, oběma týmům jde o hodně. Moc dobře víme, o co hrajeme. Ve Zlíně jsme to bohužel nezvládli. Ale v derby jsme vyhráli 3:0 a výkon byl možná jeden z nejlepších v sezoně. Ale furt je na čem pracovat, řadu šancí jsme neproměnili a nedotáhli. Olomouci trochu nevyšel podzim, ale teď už je to zase tým, který pravidelně sbírá body. Očekávám ofenzivní zápas, s Olomoucí to vždy bývá dost otevřené se spoustou šancí a padá i dost gólů," říká kouč Jindřich Trpišovský.

Sigma patří na jaře i přes úvodní porážku mezi nejlepší ligové celky, kromě porážky s Jabloncem neuspěla na Spartě a v Opavě, jinak je stoprocentní. Naposledy zdolala tabulkového konkurenta z Teplic, a to zásluhou Plška a Housky. Nejlepším kanonýrem Olomouce je prozatím Nešpor se sedmi přesnými zásahy, v závěsu je pětigólový Plšek. Tři branky má na kontě Šimon Falta, jenž si může připsat jubilejní stý start. Do zápasu určitě nezasáhnou jeho ze zdravotních důvodů nedostupní spoluhráči Hála, Pilař a Vepřek.

Úlevu z povedeného jara pociťuje i realizační tým Hanáku. "Jsem strašně rád, že kolo před koncem máme jistotu minimálně té prostřední skupiny. Samozřejmě asi všichni v tuhle chvíli očekávají, že prohrajeme na Slavii. Ale nemyslím si, že tam pojedeme dopředu odevzdaně a tak, abychom si jen splnili to 30. kolo," burcuje trenér Václav Jílek, který v pátek podepsal prodloužení smlouvy.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust, Hušbauer, Stoch - Škoda
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Beneš, Jemelka, Chvátal - Zahradníček, Plšek, Kalvach, Houska, Falta - Yunis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.84 - 13.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
V nově zavedené nadstavbě se osmý celek ligové tabulky utká ve vyřazovací části s devátým a právě tyto dvě pozice drží sobotní soupeři, Mladá Boleslav a Zlín. Zatímco domácí již tři utkání v řadě nevyhráli, Moravané před týdnem utnuli svou sérii porážek.

Středočeši dlouho byli posledním na jaře neporaženým celkem v lize, duben se jim však zatím nevyvedl podle představ a kromě remíz z Ďolíčku a Julisky prohráli doma s Libercem v přímém souboji o šestku. Zápas na Dukle jim navíc nemohl dodat moc sebevědomí, neboť v poslední čtvrthodině prohospodařili náskok 2:0, který vystříleli Komličenko a Mašek. Ruský kanonýr se na jaře lehce zadrhl, přesto je nadále suverénně nejlepším ligovým kanonýrem s dvaadvaceti brankami, z jeho spoluhráčů je mu nejblíže Přikryl se šesti. Ten se jinak stará především o předfinální fázi, nasbíral totiž již devět asistencí. Nyní bude pro svůj tým ještě důležitější, neboť kvůli žlutým kartám chybí Matějovský a Mareš, zranění jsou zase Ewerton a Túlio.

Neúspěchy a potřebu je napravit si uvědomuje i Jozef Weber. "V předchozích třech zápasech jsme nevyhráli. Na domácím hřišti chceme tuto nepříjemnou bilanci napravit, abychom vstoupili do nadstavbové části ligy z nejlepší možné pozice," říká slovenský trenér.

Ševci mají na jaře výsledky zásadně po sériích. Na úvod třikrát prohráli, následně dvakrát uspěli, po čtyřech dalších porážkách přišla před týdnem šokující výhra nad Slavií, kterou nádhernou ranou trefil Džafić. Dalším povzbuzením pro Zlín můžou být jeho výsledky v Mladé Boleslavi, v posledních pěti utkáních tam totiž získal hned devět bodů, naposledy ve městě automobilky uspěl téměř přesně před rokem. Na obranné polovině žlutomodří spoléhají mimo jiné na Gajiće, jenž si může připsat stý start v lize. V ofenzivě je hlavním tahounem Tomáš Poznar se šesti trefami, o jednu méně má na kontě Vyhnal. První jmenovaný však bude kvůli žlutým kartám chybět, ze zdravotních důvodů zase nejsou k dispozici Čanturišvili a Hronek.

Důvěru svému týmu projevuje také trenér hostí. "Boleslav se v zimě dobře posílila, mimo jiné bývalými zlínskými obránci. Ale postupem jara šla jejich výkonnost trochu dolů. My jsme naopak se Slavií dokázali, že můžeme hrát rovnocennou partii s kterýmkoliv mužstvem. Je k tomu potřeba ale maximální koncentrace na výkon a vyvarování se chyb zejména před vlastním pokutovým územím, protože Boleslav je mužstvem, které je umí využít, dává hodně gólů. Pikantní na souboji je, že se může v nadstavbě hned dvakrát opakovat," upozorňuje Roman Pivarník.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Hubínek, Hájek, Jugas, Fulnek - Takács, Tatajev - Ladra, Bucha, Přikryl - Komličenko
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Holík, Hnaníček, Buchta, Gajič, Bartošák - Džafič, Hlinka, Jiráček, Podio - Vyhnal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.29 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha29223470:2269
2.Viktoria Plzeň29205443:2765
3.Sparta Praha29166749:2754
4.FK Jablonec29146949:2648
5.Baník Ostrava291361038:3245
6.Slovan Liberec29119932:2642
7.Sigma Olomouc291241336:4140
8.FK Mladá Boleslav291091049:4439
9.Fastav Zlín291231432:3739
10.FK Teplice291051432:4235
11.SFC Opava29961439:4633
12.Bohemians Praha 190529891228:3633
13.1. FC Slovácko291031631:4433
14.1. FK Příbram29861533:6330
15.MFK Karviná29751737:5226
16.Dukla Praha29551925:5820

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele