FORTUNA:LIGA - souhrn 26. kola: Derby a Praha patří Slavii

09.04.2021, 20:09, aktualizováno 11.04.2021, 20:23
Komentáře a souhrny
Slavia stvrdila dominanci, v derby porazila Spartu a navýšila svůj náskok. Slovácko míří do Evropy. Díky penaltě skolilo Liberec. Jablonec porazil Zlín a drží se v závěsu. Plzeň neprodloužila vítěznou sérii, tentokrát získala pouze bod v Karviné. Naopak podruhé v řadě venku zvítězila Olomouc, před kterou zůstává o skóre Ostrava, ta zvládla slezské derby s Opavou.

Slavia Praha - Sparta Praha 2:0

11.04.2021 18:30

Góly: 45. Tomáš Holeš, 81. Stanislav Tecl

Slavia opět jasně demonstrovala, kdo nadále vládne Praze i celému fotbalovému Česku. Sešívaní v derby porazili o dvě branky Spartu a dá se říct, že definitivně rozmetala naděje rivala z Letné na zisk mistrovské trofeje.

Duel v Edenu přitom zahájili energičtěji hosté ze západního břehu Vltavy, kteří si v úvodu vypracovali několik slibných příležitostí. Slávisté však svému soupeři zasadili těsně před přestávkou tvrdý úder z kopačky Tomáše Holeše a po změně stran drželi psychicky zdecimované sparťany zkrátka. Vítězství domácích navíc ještě pojistil gólem Stanislav Tecl.

Trenérovi sešívaných Trpišovskému vypadli z plánů na poslední chvíli zraněné ofenzivní opory Sima s Olayinkou. Na lavici náhradníku zase usedl pravý bek Bah, naopak na křídle se objevil Lingr. Hosté se vytasili s poměrně očekávanou základní jedenáctkou.

A hned v šesté minutě podnikla Sparta nápaditou akci. Přes Pavelku a Hancka se míč dostal k Hložkovi, jenž si naběhl za obranu, z úhlu jej však vychytal brankář domácích Kolář. Čtyři minuty musel strážce slávistické svatyně zasahovat proti střele Krejčího, který si naběhl na přihrávku z pravé strany. Nedlouho poté zase Hložek tečoval pas od Plavšiće jen těsně vedle tyče.

Sešívaní prvně zahrozili v 13. minutě, kdy Stanciu pálil do boční sítě. O dvanáct minut později byl znovu v pohotovosti Kolář, jemuž rukavice vyprášil pumelicí Dočkal. Odražený balón poté sebral Hancko, který se u brankové čáry šikovně natlačil před bránu domácích, kde si ale v kritický moment pomohl faulem, čímž šance Sparty vzala za své.

Trpišovského družina se očividně dlouho hledala. Jenže stačila jedna jednoduchá kombinace a Letenští byli rázem na lopatkách. Holeš si ve 45. minutě narazil míč se Stanciuem a pak ideálním obstřelem levou nohou překonal gólmana hostů Nitu. Defenzivní univerzál se tak po pozdním vyrovnání na hřišti londýnského Arsenalu stal hrdinou také v derby.

Spartu gól do šatny evidentně zlomil. Po změně stran totiž působili svěřenci kouče Vrby zcela zlomeně a vůbec, ale absolutně vůbec se nedostávali do příležitostí. Domácí naopak kontrolovali tempo mače a především po hodině hry v podstatě soustavně ohrožovali Nitu. V 68. minutě našel Kolář fantastickým pasem Bořila, který v pokutovém území předložil merunu Lingrovi, ten ale ztroskotal na strážci sparťanské kasy.

V 75. minutě zase hlavičkoval těsně nad břevno stoper sešívaných Kačaraba, ovšem za dalších šest minut si slávisté definitivně pojistili vítězství. Střídající Tecl se po standardní situace až příliš jednoduše otočil okolo nedůrazně bránícího Sáčka a střelou pod víko zlomil poslední špetky odporu ze strany Letenských.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:3

11.04.2021 16:00

Góly: 19. Patrik Žitný - 24. Jaromír Zmrhal, 48. Jiří Klíma, 85. Michal Škoda

Bitva dvou celků balancujících nad sestupovou propastí byla k vidění v neděli v Teplicích. Domácí celek se tam dostal díky Žitnému do vedení, Mladá Boleslav ovšem otočila a díky brankám Zmrhala, Klímy a Škody zvítězila 1:3.

Po úvodní oťukávací čtvrthodině se dostal ke slovu Patrik Žitný. Nejprve zpoza vápna napálil balón těsně vedle tyče, o chvíli později si pak našel Kodadův centr, který umístil za brankářova záda.

Jenže vedení sklářům nevydrželo dlouho. Dancákův průnik rezultoval v přihrávku na Jaromíra Zmrhala, jehož tvrdá rána na zadní tyč znamenala vyrovnání. Brzy mohl žlutomodrým znovu dát náskok Kodad, jemuž se Trubačův roh nepovedlo umístit mezi tři tyče.

Jen pár desítek sekund po návratu ze šaten se Středočechům zdařilo dokonat obrat. Ladrův načechraný balón našel na malém vápně Jiřího Klímu, jehož hlavička se s naprostým přehledem stala gólovou. A Klíma mohl posléze přidat druhý zásah, tentokráte ovšem trefil pouze břevno.

Brankovou konstrukci po sedmdesáti minutách napálil i Dancák, pojišťovací gól přišel až v minutě pětaosmdesáté. To poslal balón do ohně Zmrhal, Michal Škoda jej nakonec dopravil za Čtvrtečkova záda.

V závěru pak Škoda ještě jednou rozvlnil síť, tentokráte mu však radost sebral praporek pomezního. Mladoboleslavští se tak v tabulce vyšvihli na čtrnácté místo o bod před svého posledního soka, na sestupové příčky mají náskok čtyř bodů.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno 0:2

11.04.2021 14:00

Góly: 56. Jiří Texl, 85. Antonín Růsek (pen.)

V souboji dvou týmů s bídnou formou své čekání na vítězství protrhla Zbrojovka. Ta v Českých Budějovicích zvítězila 0:2 poté, co se během druhého poločasu prosadili Texl a Růsek.

Už v šesté minutě přitom mohli domácí otevřít gólový účet utkání. Po rohu hlavičkoval Novák, jehož ránu odkopl z brankové čáry obránce. Tentýž hráč měl na hlavě první branku i v závěru poločasu, tentokráte pro změnu hlavičkoval nepřesně.

Deset minut po přestávce naopak skórovali Brněnští. Štepanovského standardní situace se dostala až k Jiřímu Texlovi, který ranou na přední tyč rozvlnil síť. Záhy mohl být rozdíl ve skóre dvojnásobný. Opět v tom měl prsty Štepanovský, tentokráte se po jeho pasu musel Drobný vyznamenat proti Filově zakončení.

V závěrečné desetiminutovce namísto tlaku Dynama přišlo další zaváhání. Bránící Havel v pádu poslal k zemi Filu, což neuniklo zraku sudího, jenž odpískal pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Antonín Růsek, který i se štěstím v podobě přispění tyče procpal balón za Drobného záda.

Zbytek utkání žádné výraznější příležitosti nenabídl a Zbrojovka se díky vítězství přiblížila záchraně, když na patnácté místo aktuálně ztrácí tři body. Budějovice se propadly na příčku jedenáctou, sestupu by se už ovšem neměly obávat.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 1:0

10.04.2021 18:30

Góly: 66. Václav Jurečka (pen.)

Bitva dvou aspirantů na evropské poháry byla k vidění jakožto hit sobotního programu FORTUNA:LIGY. Už před zápasem mělo k předkolům blíže Slovácko, které proti Liberci udělalo další krok. O vítězství 1:0 rozhodl z penalty Jurečka.

Už po dvaceti minutách byli muži z Uherského Hradiště opravdu velmi blízko vedení. Jurečka prodloužil Kohútův pas až k Petrželovi, jenže měl obrovskou smůlu a napálil míč do tyče. V pětatřicáté minutě chyboval špatným výběhem Knobloch a nebýt obránce Pourzitidise, možná by už byla branka na světě.

Konečně vystrčili růžky i Severočeši, konkrétně Mosquera pálil vysoko po Peškově centru. Veledůležitý moment přišel ve čtyřiašedesáté minutě. To se totiž opět zrovna nevyznamenal Knobloch. Ten totiž špatně vyboxoval míč, načež nedovoleně trefil Reinberka. Sudí neváhal a nařídil pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Václav Jurečka, který proměnil mazácky doprostřed brány.

Liberecký brankář ale později své zaváhání odčinil, Kalabiškův průnik totiž ztroskotal právě na jeho výborném zákroku. V podání Slovanu navíc nepřišel žádný větší závěrečný tlak, pro Slovácko tak udržení vedení nebylo zrovna náročným úkolem.

Také že se mu to nakonec povedlo, v tabulce to znamená udržení třetí příčky o bod před Jabloncem. Liberec už jich po třech ztrátách v řadě ztrácí sedm, navíc má odehraný o zápas více.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - SFC Opava 3:0

10.04.2021 16:00

Góly: 14. Tomáš Zajíc, 29. Tomáš Zajíc, 57. David Buchta

Ostravský Baník v dost možná posledním prvoligovém slezském derby (alespoň na nějaký čas) až příliš snadno přemohl Opavu. Domácí nasměroval za třemi body již v první půli dvougólový Tomáš Zajíc, ke kterému se po přestávce přidal také David Buchta.

Z první branky se Zajíc radoval již ve třinácté minutě, to však ještě útočníkovi Ostravy překazil radost asistent rozhodčího signalizující ofsajd. Záhy se však Zajíc prosadil po individuální akci, při níž oklamal Schaffartzika a střelou do horního rohu nedal brankáři Opavy Fendrichovi nárok - 1:0.

Hosté mohli vyrovnat ve 20. minutě. Standardní situaci Nešického vyboxoval domácí gólman Laštůvka pouze k Holíkovi, strážce svatyně Baníku však své zaváhání rychle napravil, když zlikvidoval Holíkovo zakončení. O pět minut později unikl na druhé straně hřiště Kaloč, jenž přehodil Fendricha, situaci ale z pohledu SFC zachránil odkopem do bezpečí Schaffartzik.

Ve 29. minutě se ale defenziva Opavy naprosto zesměšnila. Zajíc sice poslal nepřesnou patičku na Kaloče, jenže Schaffarzik s Kulhánkem nebyli s to míč odehrát. Balón si tak našel Zajíc, který v závěru akce obehrál Fendricha a pohodlně skóroval podruhé. Po změně stran chtěl hosty do hry vrátit Smola, avšak v 50. minutě jeho střelu Laštůvka vyrazil a za další dvě minuty hlavičkoval forvard SFC po centru Helešice přesně do náruče brankáře Baníku.

To domácí měli mnohem víc štěstí. Střídající Buchta využil v 57. minutě toho, že Didiba nezachytil přihrávku od Stronatiho. Následně Buchta napálil břevno, od něhož se míč odrazil dolů na brankovou čáru. Z opakovaných záběrů nebylo zcela průkazné, zda balón přešel lajnu celým objemem, sudí Hrubeš nicméně po konzultaci s kolegy u videa uznal branku. Mladý Buchta tak vstřelil svůj druhý gól v ligové kariéře.

Opavě nebylo souzeno ani v 79. minutě, kdy Nešický nalezl Rataje, od něhož se ale kulatý nesmysl odrazil do zámezí. O sedm minut později se mezi střelce Ostravanů mohl zapsat také Kuzmanović, avšak z přímého kopu trefil břevno. Přesto na straně domácích panovala po závěrečném hvizdu spokojenost.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Viktoria Plzeň 1:1

10.04.2021 14:00

Góly: 13. Michal Papadopulos - 52. Jean-David Beauguel

Ani ve druhém případě v této sezoně nedokázali plzeňští fotbalisté najít recept na soupeře z Karviné. Tentokráte ve Slezsku prohrávali po trefě Papadopulose, na konečných 1:1 po pauze vyrovnal Beauguel.

Úvod utkání zvládli lépe Viktoriáni, nicméně Ba Loua, Kalvach ani Šulc nedokázali dotlačit míč do brány. Ve třinácté minutě pro ně přišla studená sprcha. Čmelíkův únik vedl k centru, který hostující obrana nedokázala odvrátit, a Michal Papadopulos tak dostal příležitost překonat Staňka, které také využil.

Zanedlouho mohl vyrovnat Havel, proti jehož ráně se vytáhl Ciupa, který balón vyrazil na břevno. Karvinský gólman si poradil i s následnou střelou Ondráška. Západočeši se vyrovnávací trefy dočkali až po návratu ze šaten. Šulcova přihrávka z levé strany našla Jeana-Davida Beauguela, který z druhého doteku a z otočky propálil Ciupu.

Záhy všem příznivcům Plzně zatrnulo. Ve vlastním pokutovém byl totiž z nedovoleného hraní rukou podezřelý Ba Loua, po dlouhém zkoumání videa ovšem sudí dospěl k názoru, že se o nic ilegálního nejednalo. Naopak na opačném konci hřiště mohl dokonat obrat Mihálik, jenže modro-červené opět zastavila branková konstrukce.

A jelikož úspěch neslavila ani Kalvachova šajtle v závěru, nedokázala Plzeň poprvé po šesti zápasech zvítězit. V tabulce nadále drží šesté místo, Karviná je dvanáctá.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Fastav Zlín 3:1

10.04.2021 14:00

Góly: 48. Vojtěch Kubista, 51. Vladimir Jovović, 87. Jakub Považanec - 90+3. Jakub Janetzký

Jablonec se v prvním poločase moc nepředvedl, po změně stran ale začal řádit Vladimir Jovović a zejména jeho zásluhou si Severočeši opět poradili s oblíbeným soupeřem ze Zlína, který inkasoval hned třikrát.

Již ve druhé minutě posadil křídelník domácích Jovović na zadek stopera Moravanů Buchtu a následně nabil Kratochvílovi, jeho pokus ale lapil gólman hostů Dostál. Za Ševce odpověděl o osm minut později Potočný, jehož pumelici musel brankář Severočechů Hanuš vyrazit. V 19. minutě sehráli jednoduchou akci Procházka s Janetzkým, který po autovém vhazování prvního jmenovaného jen těsně minul z voleje svatyni Jablonce.

Zlín po první půli rozhodně nevypadal na to, že by měl po změně stran třikrát inkasovat. Po dvaceti minutách se znovu předvedl Janetzký, avšak jeho centr neusměrnil přesně hlavou v slibné pozici Janošek. Domácí znovu zahrozili až těsně před přestávkou, kdy Doležal po pasu od Pilaře hlavičkoval do Dostálovy náruče.

Tři minuty po změně stran už ale začala gólová potence Severočechů. Kubista po rohovém kopu Jovoviće předčil ve vzdušném souboji Procházku a hlavičkou k tyči poslal Jablonec do vedení. Za další tři minuty se prudký centr Pilaře z pravé strany odrazil příhodně pro Jovoviće, jenž si razantní střelou po zemi mimo Dostálův dosah připsal po asistenci také gól.

Jovović pokračoval ve vynikajícím výkonu i nadále, když dvěma průnikovými přihrávkami dostal do obrovských šancí Schranze s Pleštilem, jenže oba dva ztroskotali na Dostálovi. Po příležitosti Pleštila ale akce pokračovala dál, Doležal zastihl obranu Ševců v nedbalkách a přihrál míč volnému Považancovi, který i se štěstím dostal merunu do sítě. Hosté se až v nastavení dočkali pouze korekce skóre, když Jantezský střelou po zemi překazil Hanušovi sen o čistém kontu.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 0:2

10.04.2021 14:00

Góly: 74. Filip Zorvan (vl.), 82. David Houska

I v nepříliš dobré formě hrající Olomouc zůstala v sobotním klání nad síly poslední Příbrami, která se vítězství ne a ne dočkat. Oba góly padly v závěrečné dvacetiminutovce, první byl Zorvanův vlastní, pak se prosadil Houska.

Ve třinácté minutě byl domácí gólman poprvé pokořen. Jenže jak se ukázalo, ke gólu to nevedlo. Chytilův obstřel totiž v cestě do brány zastavil Kingue. Následně se Šiman blýsknul proti Benešově hlavičce, na opačném konci hřiště těsně minul Pilík. Příbramský brankář musel znovu do akce v závěru první půle, kdy vytěsnil Zmrzlého standardku.

Po přestávce ve svém dobrém výkonu pokračoval, nevyzrál na něj totiž svou hlavou ani Yunis. Na balón si v trochu dramatičtější situaci konečně sáhnul i jeho protějšek Mandous, jenž po hodině hry sebral Nového centr.

Otevírací trefa nakonec byla vlastní. Ve čtyřiasedmdesáté minutě Yunis s Gonzálezem vedli protiútok, který končil pasem na Látala. Jeho střelu sice dokázal zblokovat brankář Šiman, nicméně Filip Zorvan ji poslal nešťastně za jeho záda. Brzy Hanáci přidali pojistku. González předal balón Davidu Houskovi, jehož přízemní pokus skončil rovněž mimo Šimanův dosah.

A jelikož se ve zbytku utkání další zajímavé situace neurodily, posunula se Sigma na osmou příčku. Na páté místo, za určitých okolností znamenající evropské poháry, ztrácí šest bodů.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Bohemians Praha 1905 0:2

09.04.2021 18:15

Góly: 35. David Puškáč (pen.), 46. Pavel Osmančík

Pardubice zahájily bitvu o Ďolíček aktivně, jenže po půlhodině hry darovaly Bohemians první branku a po vyloučení a druhém gólu "Klokanů" již nebylo co řešit. Východočeši tak nenavázali na vítězství z Olomouce, Pražané naopak uspěli poprvé po reprezentační pauze.

Jako první ze všech hráčů na hřišti zahrozil Hlavatý, který však ve 14. minutě těsně netrefil bránu Bohemky. Podobně dopadl na druhé straně hřiště o sedm minut později z dalším projektilem z dálky Květ. Ewerton již ve 26. minutě trefil prostor mezi třemi tyčemi, ovšem gólmana Bohemians střelou z úhlu nepřekonal. Vzápětí se z pravého křídla natlačil do zakončení Huf, Le Giang ale tentokrát mohl zůstat v klidu.

Nadějný úvod Pardubic nicméně vzal za své ve 34. minutě, kdy Čihák srazil k zemi unikajícího Puškáče. Faul se navíc udál v pokutovém území Východočechů, sudí Berka tak nařídil penaltu pro Pražany. Exekuci kopu z jedenácti metrů od brankové čáry si vzal na starost sám faulovaný Puškáč, jenž s přehledem poslal svůj celek do vedení - 0:1.

Do ještě větších patálií se Pardubice dostaly ve 42. minutě. Prosek místo míče zasáhl v blízkosti se vyskytujícího Schumachera do obličeje a Berka jeho tvrdý zásah ohodnotil červenou kartou. Východočeši tak dohrávali v deseti a téměř ihned po změně stran inkasovali podruhé. Schumacherovu přihrávku z levé strany ještě žádný hráč Bohemians nezasáhl, zpětný centr Dostála už ale hlavou do sítě uklidil Osmančík.

"Klokani" si ve zbývajících minutách bez potíží uhlídali uspokojivý náskok. Le Giang musel vážněji zasahovat už jen proti střelám Leeho a Solila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha26215072:1568
2.Sparta Praha24163554:2851
3.1. FC Slovácko25155546:2350
4.FK Jablonec25154643:2849
5.Slovan Liberec26127737:2343
6.Viktoria Plzeň24125742:2841
7.Baník Ostrava26107936:2537
8.Sigma Olomouc26910732:2637
9.FK Pardubice251051024:3335
10.Bohemians Praha 19052689928:2833
11.Dynamo České Budějovice26710927:3531
12.MFK Karviná26791028:3930
13.Fastav Zlín25851226:3429
14.FK Mladá Boleslav26591232:4324
15.FK Teplice26651528:5623
16.Zbrojovka Brno26481421:3920
17.SFC Opava26361716:5215
18.1. FK Příbram26281617:5414

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (433)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele