FORTUNA:LIGA - souhrn 19. kola

14.12.2018, 19:56, aktualizováno 17.12.2018, 19:54
Komentáře a souhrny
Slavia uspěla v Jablonci a po výhře 2:0 má na druhou Plzeň, která pro změnu vyhrála s Karvinou, čtyřbodový náskok. Sparta zakončila nepovedený podzim remízou v Příbrami. Tři body za domácí výhry berou Teplice, Opava a Slovácko, zatímco v Ostravě a na Bohemians diváci neviděli ani jeden gól...

FK Jablonec - Slavia Praha 0:2

17.12.2018 18:00

Góly: 18. Milan Škoda, 71. Josef Hušbauer

Slavia vyškolila Jablonec v produktivitě a přezimuje na čele tabulky s čtyřbodovým náskokem. Domácí zase zůstali na čtvrtém místě. Severočeši si sice v zápase vytvořili víc brankových příležitostí, avšak ani jednou nepřekonali výborně chytajícího Koláře.

Jablonci chyběl vykartovaný Doležal, kterého v útoku nahradil Chramosta. Hostům se vrátil levý obránce Bořil, jenž zpět na lavičku posadil Zeleného. Jinak Pražané nastoupili ve stejné sestavě jako v utkání Evropské ligy proti Zenitu Petrohradu.

Úvod duelu patřil Severočechům. Již ve druhé minutě pálil po Hanouskově přihrávce těsně vedle Považanec. O několik chvil později si Chramosta naběhl na pas od Trávníka, přelstil Koláře, ale jeho nabídku neuklidil do sítě Jovović. Za další dvě minuty zakončoval po rohovém kopu opět Chramosta, jehož skvěle vychytal Kolář. Brankář sešívaných se proti Chramostovi blýskl i ve 13. minutě, kdy po Chybě Ngadeua vyrazil volej útočníka domácích.

O tři minuty později však přišla pro Severočechy studená sprcha. Nejprve Škoda trefil tyč, následně však obránce Holeš zahrál rukou v pokutovém území. Nařízenou penaltu proměnil kapitán Škoda a Slavia se v podstatě z ničeho nic dostala do vedení. I přes inkasovanou branku byl Jablonec nadále aktivnějším celkem. Po půlhodině hry nechybělo Trávníkovi mnoho, aby nebezpečně zakončil Chramostův prudký centr.

Devět minut před koncem první půle se Trávník na pravé straně uvolnil přes Bořila ke střele levou nohou, kterou Kolář vytáhl nad břevno. Za další tři minuty se domácí dožadovali penalty. Hübschman nepodvedeným volejem trefil ruku Součka, ten ale měl podle všeho svou horní končetinu u těla. V nastaveném čase zahrozili po delší době sešívaní. Severočeši odvrátili rohový kop zpět do Stochovi, jenž pumelicí těsně minul svatyni soupeře.

Šest minut po změně stran vyrobil chybu Kúdela, jehož nepovedenou malou domů srazil Kolář pouze ke Kratochvílovi, jenž poslal balón do brány. Sudí Berka však vyrovnávací gól nakonec odvolal, neboť Koláře předtím fauloval dotírající Chramosta. Hosté odpověděli o tři minuty později. Na Stochem rozehranou standardní situaci si naskočil Souček a hlavičkoval jen těsně nad bránu.

Postupem času se Slavii povedlo otupit snahu domácích a dvacet minut před koncem přidali druhou gólovou pojistku. Stoch z levé strany propasíroval míč na přední tyč, kde si naběhl Hušbauer a zblízka skóroval. V závěru se Jablonec již nezmohl na odpor, sešívaní naopak kontrolovali průběh zápasu a nakonec si bez potíží pohlídali zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - MFK Karviná 2:1

16.12.2018 15:00

Góly: 7. Jan Kopic, 33. Roman Procházka - 68. Adriel Ba Loua

Plzeň se s podzimní částí sezóny rozloučila zaslouženým vítězstvím. Proti Karviné dominovala především v prvním poločase, kdy ji do vedení poslal Kopic, náskok zvýšil Procházka. Gól naděj vstřelil v 68. minutě Ba Loua.

Plzeňští vstoupili do zápasu velmi nažhavení a v prvním poločase předvedli kolotoč. Po třech minutách se ukázal Chorý a po parádní zidanovce vyzval Kopice. Toho až na poslední chvíli zblokoval karvinský obránce Krivak. Netrvalo dlouho a Kopic se zjevil v další příležitosti, kterou už proměnil. Ze své levé strany ho našel přesným centrem na přední tyč Kovařík, Kopic se nemýlil a poslal míč za záda Berkovce.

Další tři solidní příležitosti měli Viktoriáni okolo dvacáté minuty. Nejprve se po Berkovcově zásahu proti Chorého střele dostal Čermák, kvůli ofsajdu ovšem nemohl v akci pokračovat. Poté nerušen vyvezl míč Hubník, k překvapení všech se odhodlal k technické střele, jenže ta skončila pouze mezi diváky. Stejně jako při úvodní brance poslal Kovařík centr do vápna, tentokrát si ho našel Čermák, jehož ránu z první na roh vyrazil Berkovec.

Chvilku po třicáté minutě už Plzeň vedla 2:0. Roman Procházka se ujal exekuce přímého kopu a nechytatelnou ranou překonal bezmocného Berkovce. Navázat se na něj snažil Limberský, jenž z hranice velkého vápna trefil spojnici hostující branky. Za tři minuty se levý plzeňský bek dostal do další příležitosti, tentokrát už proti jeho dělovce zasahoval Berkovec.

Těsně nad břevnem skončila povedená rána Kovaříka, na druhé straně se dostali vůbec k první střele hráči hostí, Gubův pokus zlikvidoval Hruška. Po velmi atraktivní první půli plzeňští vedli o dvě branky.

Ta druhá už byla výrazně nudnější. Dvacet minut před koncem se povedlo Karviné vsítit kontaktní gól. Na Gubův přesný pas za obranu si naběhl Ba Loua, který tváří v tvář Hruškovi uspěl a vykřesal pro Slezany naději. Pouze něco přes 5000 diváků si našlo cestu na toto utkání a ve zbytku druhé půle už neviděli žádnou velkou gólovou příležitost.

Viktorka se tudíž minimálně na den dotáhla na rozdíl jednoho bodu k vedoucí Slavii, na druhém místě bude mít přes zimní pauzu náskok minimálně devíti bodů. Naopak Karviná drží druhé místo od konce se stejným počtem bodů jako poslední Dukla. Na čtrnáctou Olomouc oba celky ztrácí čtyři body.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sparta Praha 1:1

15.12.2018 17:00

Góly: 45+5. Jan Rezek - 31. Benjamin Tetteh

Páté místo v tabulce, s dvěma body spolu s Libercem nejhorší tým posledních čtyř podzimních kol. V nepříjemné rozpoložení budou sparťané trávit zimní přestávku. Skóre v Příbrami otevřel Tetteh, ještě do poločasu ale srovnal Rezek.

Po třech minutách se utkání přerušilo. Z kotle hostů přilétlo na hrací, z nichž jedna prolétla kousek od domácího gólmana Kočího. Hlavními aktéry byli tedy na dalších asi pět minut hasiči. Když se začalo znovu hrát, vyslal Rezek Voltra, který se srazil s brankářem, aby poté poslal míč do odkryté sítě. Jenže sudí Jílek, zřejmě oprávněně, odpískal faul útočícího hráče.

Kvůli ošetřování Heči nastalo další přerušení, po němž se příbramští na rozhodčího opět zlobili. Mingazov pronikl do pokutového území, kde po kontaktu se soupeřem upadl, penaltu si ale nevymodlil. Chvíli na to se do velké příležitosti dostala i Sparta. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Pulkrab. Brankáře Kočího se mu překonat povedlo, ne tak jeho spoluhráče, který za brankáře na čáře zaskočil.

Právě mladý gólman Příbrami se stal terčem dalšího nesportovního chování sektoru sparťanský fanoušků, kteří ho zasypali desítkami sněhových koulí. Důvod k radosti dal těmto fanouškům po půlhodině Tetteh. Do vápna si naběhl na přihrávku Vukadinoviče a umístěnou ranou otevřel skóre. Krátce na to mohl rozdíl navýšit Frýdek. Na hranu šestnáctky se dostal ke sklepnutému balónu, ten ale trefil vysoko nad břevno.

Tabule čtvrtého rozhodčího ukázala desetiminutové nastavení, v němž se udály důležité věci. Nejprve se v podobné příležitosti jako Frýdek ocitl Wiesner, dopadl ale stejně jako jeho spoluhráč. V páté minutě hrané nad rámec základní hrací doby se k přímému kopu postavil Jan Rezek. Jeho střela přes zeď nepatřila mezi ty nejlepší, obrovskou chybou ovšem pomohl příbramským srovnat Heča.

Druhý poločas začala Sparta de facto v deseti, neboť Tetteha trápil stehenní sval. I tak se dostali letenští do veliké šance po rohovém kopu, Pulkrab ale nečekal, že k němu balon propadne, a poslal ho výrazně mimo tři tyče.

Do další větší šance se dostal až deset minut před koncem Costa. Ten zkoušel technickým pokusem z dvaceti metrů překonat Kočího, o kousek však branku minul. A tudíž se do vedení mohli dostat příbramští. Nacvičený standardka umožnila Mingazovovi dostat se před Heču, gólu zabránila pouze tyč.

Nic dalšího se už nestalo. Sparta tedy na závěr podzimu nevyhrála čtyřikrát v řadě, Csaplárovi svěřenci zase mají na kontě z posledních devíti kol jedinou výhru z Julisky.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec 0:0

15.12.2018 15:00

Góly: -

Žádné hitparády se fanoušci na stadionu Bohemians 1905 nedočkali. Velkých příležitostí bylo poskromnu na obou stranách a domácí Klokani se s libereckým Slovanem rozešli smírně 0:0.

Po necelých pěti minutách mohl jít Liberec do vedení. Malinský centroval z pravé strany, ve vápně si na míč naskočil Oršula, domácí ale podržel brankář Fryšták. Během další půlhodiny se neudálo nic, co by stálo za řeč, nejnebezpečnější byla střela Martina Haška z dálky, Nguyen ovšem bez problémů lapil.

Zajímavá situace nastala, když se na libereckého Aaronse sběhli čtyři hráči Bohemky. Anglický záložník si ve složité situaci poradil, následná střela z nulového úhlu ale letěla jen do boční sítě. Liberečtí se do vedení mohli dostat ještě v nastaveném čase, když Malinský z dálky napřáhl. Fryštáka zachránilo pouze břevno.

Do druhého poločasu Klokani nastoupili mnohem lépe než do toho prvního. Ještě z něj neuběhla ani minuta, když po akci Bohemians u levé postranní čáry dostal na vápno míč Vodháněl. Střelu mu sedla náramně a Ngueyen ji jen s velkými obtížemi vytěsnil na roh.

Zbytečné vzrušení zavládlo zhruba po hodině hry. Domácí Koubek mířil sám na brankáře, nejenže mu Nguyen míč vypíchl, útočník Klokanů byl navíc v ofsajdovém postavení. Na každé straně poté vzniklo jedno ohrožení brány. Mašek ji ale z přímého kopu přestřelil a Malinského tečovanou ránu i přes potíže zneškodnil Fryšták.

V další desetiminutovce byli dvakrát blízko gólu liberečtí. Aaronsův lob přes brankáře nejprve jen těsně minul prostor mezi třemi tyčemi, následně Jusuf sklepl míč jen na Karafiáta, jehož střelu na brankové čáře komicky zneškodnil jeho spoluhráč. Ani ve zbytku zápas se nepovedlo nikomu vstřelit branku a Bohemians tak po utkání s Duklou a ve Vítkovicích nedokázali skórovat potřetí v řadě.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Dukla Praha 1:0

15.12.2018 15:00

Góly: 13. Tomáš Zajíc

Slovácko opět uspělo doma a přezimuje na jedenáctém místě. Dukla si naopak připsala druhou porážku v řadě a zůstává na posledním místě. Jedinou branku utkání vstřelil hned v úvodu Zajíc.

Domácí se museli vypořádat s absencí pravého obránce Jurošky, kterého zastoupil Šimko. Pražanům zase kromě Tetoura chyběl také střelecký tahoun Djuranović, jehož se v útoku pokusil nahradit Brandner.

Moravané byli blízko již v jedenácté minutě, kdy si Navrátil navedl míč doprostřed a vypálil těsně vedle tyče. Nakonec se diváci v Uherském Hradišti radovali o minutu později. Nejprve brankář Rada vyrazil střelu Daníčka, ovšem následný Divíškův centr se snesl na hlavu Zajíce, který již neměl problém doklepnout míč do sítě. Duklu inkasovaná branka probudila a v 15. minutě musel zasahovat též gólman domácích Trmal, jenž vytěsnil pokus Bredy.

Vzkříšení hostů ale netrvalo dlouho. Ve 28. minutě vypíchl aktivní Divíšek balón a jeho technickou střelu zblokovala obrana soupeře na poslední chvíli na rohový kop. Za dalších pět minut pálil těsně mimo svatyni Pražanů Zajíc. Těsně před přestávkou mohl zvýšit vedení Slovácka Navrátil, k němuž doputoval centr prodloužený Zajícem, ovšem záložník domácích nastřelil jen protihráče.

Po přestávce se Dukla hnala za vyrovnáním a domácí ohrožovala zejména ze standardních situací. Obrana Moravanů však odolala a hosty v podstatě nepustila do žádné větší příležitosti. V nastaveném čase naopak mohl udeřit střídající Kuchta, jenže rada si z jeho pokusem poradil. I tak se závěrečném hvizdu radovali z bodového zisku hráči Slovácka.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Fastav Zlín 2:1

15.12.2018 15:00

Góly: 30. Pavel Moulis, 65. Jakub Hora - 39. Pavel Vyhnal

Teplice si poradily se Zlínem a bodově se dotáhly na sedmý Liberec. Hosté po další porážce zůstávají šestí. Domácí většinu zápasu dominovali a po trefách Moulise a Hory si došli pro zasloužené tři body.

Hrdina posledního utkání sklářů na Letné Moulis si svým výkonem vysloužil místo v základní sestavě na úkor Hyčky. Hostující kouč Bílek zasáhl do jedenáctky svého týmu razantněji. Po zranění se vrátil Hnaníček, jenž se však místo stopera vžil do role záložníka. Na pravém kraji suploval za vykartovaného Matejova Jiráček a vepředu operovali hned tři útočníci, neboť duo Beauguela s Vyhnalem doplnil Poznar.

Od začátku hýřili aktivitou především domácí fotbalisté. Již ve druhé minutě se do šance tlačil Jindráček, ovšem z úhlu pálil vysoko nad břevno. Za dalších sedmnáct minut pálil taktéž nepřesně Hora. Ve 24. minutě se po Moulisově několikrát tečované střele natahoval Hora, ale míč do brány neuklidil. Po následném rohovém kopu se kulatý nesmysl odrazil k Trubačovi, jehož střelu vykopával až z brankové čáry Gajić.

Po půlhodině hry však Teplice přece jen konečně udeřily. Vondrášek přenesením hry našel Moulise, který si zpracoval do běhu a pumelicí z voleje vsítil druhou branku v druhém zápase v řadě. O pár minut později se k zakončení dostal i autor přihrávky na první gól Vondrášek, ovšem brankář Dostál míč vyrazil. Následně zničehonic udeřil Zlín. Po Bartošákově centru využil nepozornosti obrany domácích Vyhnal a hlavičkou upravil na poločasových 1:1.

Když se čtyři minuty po změně stran dostal do slibné střelecké příležitosti Poznar, zdálo se, že by ševci mohli být v druhé půli vyrovnaným soupeřem. Brzy však skláři znovu převzali otěže duelu a dostávali se do šancí. Velkou šanci spálil v 55. minutě Kučera, jenž v pokutovém území trestuhodně přestřelil. Za dalších deset minut předvedli domácí rychlý přechod do útoku, na jehož konci nacentroval Krob na Horu, který vrátil Teplicím jednobrankový náskok.

Po další inkasované brance se hosté přece jen probudili. Již tři minuty po Horově brance vystrašil Jiráček brankáře domácích Grigara, který míč vyrazil pouze k Poznarovi, ovšem urostlý útočník již nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče. V závěru dvakrát zakončoval Beauguel, nejprve však jeho střelu pod břevno vytáhl Grigar a v nastaveném čase hlavičkoval vedle teplické svatyně.

Více informací k zápasu

SFC Opava - FK Mladá Boleslav 2:1

15.12.2018 15:00

Góly: 4. Tomáš Smola, 62. Nemanja Kuzmanović - 76. Nikolaj Komličenko

SFC Opava se pomstila Mladé Boleslavi za prohru v prvním vzájemném zápase. Za domácí se trefili Smola a Kuzmanovič, skóre korigoval Komličenko. Boleslavští zakončili podzim třemi zápasy bez vítězství.

Hned po čtyřech minutách vypuklo na stadionu nadšení. Hrabinův centr sklepl Kuzmanovič, našel si ho Tomáš Smola a umístěnou ranou otevřel gólový účet utkání. Po chvíli opět zkoušel Kuzmanovič vyzvat Smolu, šanci ale včasným výběhem zneškodnil Šeda.

Ke slovu se dostali i hosté. Nečekaným způsobem rozehrál standardní situaci Přikryl. Všichni byli připraveni na centr, boleslavský záložník zkusil překvapit Fendricha, což se mu ovšem nepovedlo. Po necelé půlhodině hry se pro změnu dostal do slušné příležitosti Kayamba, jeho střelu z úhlu ale srazil za čáru Hůlka. Obrovskou šanci spálil Kayambův spoluhráč Simerský. Ze strany na něj přilétl přesný centr, zpracování předvedl perfektní, jeho rána ale zamířila pouze mezi diváky.

Krátce po přestávce mohl snížit nejlepší ligový kanonýr Komličenko. Ruský snajpr číhal na zadní tyči, kde ho přesně našel Mareš. Hlavička ale mířila mimo branku. Ten samý hráč se dostal do úniku po hodině hry, stejně jako v předchozím případě zamířil mimo prostor tří tyčí.

A tak svůj náskok navýšili Slezané, akce tentokrát proběhla v opačném gardu než první gólová. Smola sklepl na vápno Nemanjovi Kuzmanovičovi, který výstavní trefou vymetl šibenici. V interním souboji o nejlepšího střelce týmu se tak dotáhl na Smolu, který mu v první půli odskočil.

Zhruba dvacet minut před koncem se ve dvou šancích během chvíle objevil opět Komličenko. Svozil netrefil dlouhý nákop, který propadl právě k ruskému útočníkovi. Jen tak tak ho ale ještě stihl odzbrojit navrátivší se Žídek. Napodruhé už úspěšný byl. Opět se dostal k propadnutému míči, tentokráte už, leč hodně krkolomně, Fendricha překonal a upevnil si pozici suverénně nejproduktivnějšího hráče Fortuna ligy.

Prakticky okamžitě po gólu měli hosté několik náznaků, největší šanci zbytku utkání měla ale Opava. To když Zavadil zakroutil přímý kop z rohu vápna pod do šibenice, Šeda ale pohotovým zákrokem vytěsnil balón na roh. Solidní příležitost měli ještě boleslavští v nastaveném čase, kdy centr z pravé strany proletěl vápnem, na zadní tyči se k němu dostal Novák, jeho pokus ale ještě stihl zblokovat Hrabina.

Opava se tímto počinem dostala svého dnešního soupeře a zakončí podzimní část na devátém místě. Mladá Boleslav přezimuje o pozici níže.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 0:0

14.12.2018 18:00

Góly: -

Baník po dvou výhrách ztratil body s Olomoucí. Ostrava tak zůstává na třetím místě, bude však čekat na výsledky konkurentů. Sigma po nepříliš záživném duelu zůstává ve spodních patrech tabulky.

Slezanům chyběl kvůli žlutým kartám střední záložník Jánoš, kterého zastoupil Mešaninov. V útoku dostal důvěru Diop, jenž se dobrým výkonem uvedl v předchozím zápase proti Bohemians. Trenér hostů Jílek opět postavil na stopera záložníka Kalvacha, nalevo navíc suploval Chvátal. Záložní řadu tak na krajích hřiště doplnili Falta s uzdraveným Pilařem a v útoku se vedle Dvořáka pohyboval Yunis.

V úvodu utkání se oba týmy blýskly náznaky příležitostí, víc dopředu se však přece jen hnal Baník. K zakončení se dostali například Fillo či Diop, ale oba pokusy stihla zablokovat obrana Sigmy. V 16. minutě se zase připomněli Hanáci, ani v tomto případě však nemusel brankář Laštůvka zasahovat. Za dalších sedm minut se na druhé straně hnal do šance Diop, stoper Jemelka však senegalského forvarda zastavil.

V bojovném zápase neměli brankáři mnoho práce, až v 26. minutě musel Laštůvka zlikvidovat nebezpečnou střelu Housky. Po půlhodině hry se do Fleišmanova centru opřel z voleje Šašinka a Jemelka dalším blokem nasměroval střelu vedle brány. Pět minut před přestávkou vznikl v pokutovém území Olomouce závar, po kterém velké šance Diopa a Šašinky zlikvidoval gólman Buchta.

Po změně stran se v první tutovce ocitl Stronati, k němuž po rohovém kopu prodloužil míč Diop, avšak urostlý obránce trefil pouze břevno. Aktivitu Slezanů následně potvrdil Holzer, jehož střelu musel zkrotit Buchta. Olomouc ve druhém poločase tahala za kratší konec a měla co dělat, aby se ubránila tlaku domácích fotbalistů. Přesto mohli Hanáci v 70. minutě udeřit. Pilař posadil balón na hlavu Yunis, jenž zcela osamocen trestuhodně minul.

Postupně začal Baník ztrácet územní převahu a do hry se dostávala také Sigma. Blízko gólu byl Houska, jehož střelu na poslední chvíli zblokovala obrana Ostravy na rohový kop. V nastaveném čase ohrozil Buchtu ranou z úhlu střídající Granečný, avšak strážce olomoucké svatyně zůstal pozorný. To byla také poslední akce bojovného zápasu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19161248:1649
2.Viktoria Plzeň19143229:1545
3.Baník Ostrava19104525:1534
4.FK Jablonec19103638:1833
5.Sparta Praha1995530:1632
6.Fastav Zlín1993725:2230
7.Slovan Liberec1967617:1725
8.FK Teplice1974821:2525
9.SFC Opava19721026:3023
10.FK Mladá Boleslav1964936:3622
11.1. FC Slovácko19701221:3121
12.1. FK Příbram1955924:4320
13.Bohemians Praha 19051947818:2719
14.Sigma Olomouc19541017:3219
15.MFK Karviná19431224:3715
16.Dukla Praha19431215:3415

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (706)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele