FORTUNA:LIGA - souhrn 17. kola

30.01.2021, 15:53, aktualizováno 31.01.2021, 20:29
Komentáře a souhrny
Slavia ve šlágru kola zdolala Jablonec a pojistila si vedení, Sparta navíc nestačila na Bohemians. Druhou po sobě jdoucí výhru zaznamenala Plzeň, která v přímém souboji o páté místo porazila Ostravu. Slovácko se rozešlo bez gólu s Českými Budějovicemi, zatímco Pardubice zdolaly Příbram. Brno vyhrálo v Opavě a posunulo se ze sestupového pásma...

Slavia Praha - FK Jablonec 3:0

31.01.2021 18:30

Góly: 20. Abdallah Sima, 38. Jan Kuchta, 58. Jakub Martinec (vl.)

Fotbalisté Slavie v souboji prvního s druhým prokázali báječnou formu a Jablonec zdolali jednoznačně 3:0. Brankami se o to postarali Sima a Kuchta, třetí trefa byla po pauze vlastní.

Už ve třetí minutě se do obrovské příležitosti dostal Sima, jenže ten nedokázal zužitkovat Bahovy práce a zamířil mimo prostor tří tyčí. Na opačném konci hřiště to zpoza šestnáctky zkoušel Kratochvíl, na jehož střelu si počíhal Kolář.

Po třinácti minutách hry po Stanciově centru hlavičkoval Olayinka, jenže trefil pouze Hanuše. Kuchta z otočky zase pálil nepřesně. Ve dvacáté minutě už se sešívaní dočkali první trefy. Olayinkův senzační pas vysunul Abdallaha Simu, který si píchnul míč podél gólmana a do prázdné brány jej pak uklidil.

Bleskově mohlo být srovnáno, nicméně Doležalův pokus po Krobově centru skončil jen na břevně. Poté už zase úřadovala Slavia. Olayinkova kombinace ještě úspěch neslavila, nicméně jeho napadání už ano. Nigerijec dopravil míč ke Stanciuovi, jenž předložil Janu Kuchtovi a ten už si s poloodkrytou klecí věděl rady.

Jen pár okamžiků po návratu ze šaten mohl Hanuš lovit balón ze sítě potřetí. Stanciův přímý kop totiž rozezvučel konstrukci jeho brány. Po necelé hodině hry se sešívaní prosadili díky vlastenci. Holeš se snažil přenést hru na druhou stranu vápna, přičemž se do této přihrávky vložil Jakub Martinec. Bohužel tečoval balón tak nešťastně, že vysokým obloučkem překonal vlastního brankáře.

Další chvíle patřily Provodovi. Nejprve jeho tečovanou střelu mohl mezi tři tyče usměrnit Sima, pak po jeho rohu hlavičkoval Holeš těsně nad. Obrovskou příležitost měl po hodině a čtvrt Kuchta, který si v samostatném úniku na poslední chvíli ukopl balón.

Jablonecký gólman musel znovu do akce po neuvěřitelné kombinaci domácích, a to když se vytáhl proti Bořilovi. Musa následně nedokázal z pár metrů usměrnit balón do brány. Chorvatský útočník pak Hanuše dokonce oběhl, avšak vytlačil se do příliš ostrého úhlu a opět z toho nic nebylo.

Sešívaní tak zvítězili a svůj náskok na čele navýšili na dvanáct bodů. Na dělené druhé příčce jsou Jablonec se Spartou. Tyto mančafty mají nejen shodný počet bodů, ale i stejný počet vstřelených i obdržených branek.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2

31.01.2021 16:00

Góly: 65. Zdeněk Ondrášek, 86. Patrizio Stronati (vl.)

Plzeňská Viktoria předvedla na hřišti Baníku Ostrava zejména ve druhé půli solidní výkon, díky němuž nakonec veze domů do Štruncových sadů tři body. Západočeši se po druhé výhře v řadě posunuli již na páté místo v tabulce. Naopak domácí Slezané nenavázali na vítězství proti Liberci a klesli na šestou pozici právě za protivníka z Plzně.

Jako první si střelecký pokus na bránu připsal ve třinácté minutě hostující Ondrášek, avšak ostravský gólman Laštůvka spolehlivě zasáhl. Po dvaceti minutách se ve vzduchu tvrdě srazili hlavami De Azevedo s Kovaříkem a druhý jmenovaný plzeňský bek musel viditelně otřesen ze hřiště, kde jej nahradil Ba Loua. Ten nastoupil na křídlo, místo Kovaříka se pak do obrany zasunul Falta.

Jinak bylo zajímavých akcí k vidění pramálo. Jistý vzruch vyvolala jen standardní situace domácích po půlhodině hry, kdy si brankář Staněk neporozuměl s Brabcem, výsledkem však byl místo příležitosti Slezanů protiútok hostů, který před Ba Louou na poslední chvíli uhasil bránící Jánoš. Ve 41. minutě obelstil naivního Brabce šikovný Zajíc, na gólmana Staňka už ale nevyhrál a dorážka Holzera letěla vysoko nad břevno. Na druhé straně hřiště střílel po ráně Kalvacha z otočky Šulc, jenže ani on svůj pokus nenasměroval mezi tři tyče.

Čtyři minuty po změně stran zahrozil znova Šulc, avšak brejk Západočechů znovu zakončil nepřesně. Sedm minut poté propadl nákop Slezanů nečekaně za defenzivu Plzně, De Azevedo v tísni zkusil štěstí z dálky, ale Staněk jeho ránu vyrazil. V 65. minutě se již konečně měnilo skóre. Ba Loua rozjel akci Viktorie na pravé straně, Šulc následně vyhledal před bránou Ondráška, který efektivní patičkou překonal Laštůvku.

Baník těžko hledal odpověď. Naopak hosté hráli zodpovědně a v 82. minutě zkusil štěstí z dálky Ba Loua, ovšem pšenka mu nekvetla. Za další čtyři minuty ale vypálil po rohovém kopu Západočechů Falta, jehož střelu si do vlastní brány nešťastně srazil Stronati, který tak zajistil finální podobu výsledku.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Zbrojovka Brno 0:2

31.01.2021 14:00

Góly: 18. Adam Fousek, 90. Jan Hladík

Opava se snažila a dokonce si vypracovala více příležitostí než Brno, nicméně důležitý záchranářský duel vyzněl lépe pro Zbrojovku. Hostům ke třem bodům pomohl také nedávno příchozí gólman Martin Berkovec, jenž si hned při svém prvním startu za Moravany připsal čisté konto.

Již v páté minutě mohl Opavu do vedení poslat Čvančara, jenž se zjevil za obranou Zbrojovky, hosty ale zachránil Berkovec. Sedm minut poté hlavičkoval po rohovém kopu Slezanů Březina a míč na cestě do sítě zastavil až na brankové čáře jeden z bránících hostů. Brno bylo produktivní hned ze své první střely na bránu. Fousek se z levé strany natlačil k zakončení, které i díky teči skluzujícího Didiby skončilo za zády opavského brankáře Fendricha - 0:1.

I po inkasované brance hrozili více domácí, avšak Březinův dalekonosný pokus po půlhodině hry si Berkovec bez potíží pohlídal. Několik okamžiků poté nicméně právě Březina skončil v nepříjemné pozici na trávníku, načež byl z preventivních důvodů stažen ze hřiště. Výčet akcí první půle následně ukončil nevyvedeným volejem Hellebrand.

Šest minut po změně stran se Opava chvíli radovala z vyrovnání, avšak Žídek hlavičkoval po centru z levé strany v ofsajdové pozici, tudíž jeho zásah neplatil. Po hodině hry se po delší době předvedli Moravané. Pachlopník vysunul do obrovské šance Moravce, jeho oblouček přes Fendricha ale skončil vedle tyče. V 68. minutě si chtěl po kontaktu z Večerkou vymodlit penaltu Štepanovský, jenže sudí Dubravský po konzultaci s kolegou u videa pokutový kop pro Brno odvolal.

V 79. minutě usiloval o vyrovnání Nešický, jehož přímý kop směřující pod břevno vytěsnil Berkovec. Definitivní pojistku na výhru hostů zahodil osm minut poté Fila, který do patřičných míst na zadní tyči neusměrnil balón letící od rohového praporku. V nastavení ale přišel o míč lacině Schaffartzik, čehož využil Hladík, který přece jen vsítil druhý gól Zbrojovky.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 0:1

30.01.2021 18:30

Góly: 13. Tomáš Necid

Zahodit penaltu, a přesto zvítězit na Letné? Klobouk dolů. Právě takový počin se podařil Bohemians, kteří v lize po téměř dvaceti letech zdolali Spartu. Pražské derby rozhodil jediným gólem Tomáš Necid, jehož výhra nad Letenskými jakožto bývalého slávistu musela obzvlášť těšit.

Bohemka prvně zahrozila po jedenácti minutách utkání. Hronek se poměrně neohroženě dostal po pravé straně do pokutového území, kde dostal prostor na centr, po němž hlavičkoval Necid, Spartu však v tu chvíli ještě podržel brankář Nita. Jedno varování ale domácím nestačilo. Dvě minuty poté totiž Bederka vysunul Květa, ten zasekávačkou posadil na zadek Vindheima a před bránou vyhledal trestuhodně volného Necida, který se před Nitou takřka nemohl mýlit - 0:1.

I nadále dopřávali Letenští soupeři klid na útočné výpady. V sedmnácté minutě hledal aktivní Hronek podobně jako Květ u gólové akce spoluhráče před bránou, tentokrát však Vondrovi pár centimetrů chybělo k tomu, aby přihrávku zachytil. Až po půlhodině hry se osmělil domácí Karlsson, jenž konečně zaměstnal gólmana Klokanů Le Gianga. Také o pár chvil později vyšel ze vzájemného souboje lépe strážce hostující svatyně, jenž tentokrát Karlssonovi lapil hlavičku. Těsně před přestávkou musel ještě Le Giang vyrážet tečovanou ránu navrátilce do sestavy Krejčího "mladšího".

Pět minut po změně stran měl Krejčí ke gólu ještě blíž, když střelou z dálky orazítkoval tyč. Bohemians odpověděli v 56. minutě rychlou akcí, na jejímž konci vyhledal Vaníček Necida. Ten sice zakončil nepřesně, ovšem zároveň jej k zemi poslal Nita a rozhodčí Hrubeš odpískal penaltu pro Klokany. K pokutovému kopu se postavil Ljovin, jenž ale pouze nechal vyniknout zasahujícího Nitu.

Zmar Sparty pokračoval v 68. minutě, kdy Plavšićovu přihrávku nezužitkoval Krejčí "starší", načež pálil nepřesně Hancko. Vzápětí měli velkou příležitost také hosté, jenže Hůlka se po standardní situaci zřejmě zalekl Nity a zakončil o kus vedle. To nicméně nemuselo Bohemce vadit, protože Letenští si již do závěrečného hvizdu nevypracovali jedinou gólovou šanci.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - 1. FK Příbram 1:0

30.01.2021 16:00

Góly: 72. Jan Kvída (vl.)

Po dvou porážkách se fotbalisté Pardubic znovu vrátili na vítěznou vlnu. Dokázali totiž porazit o záchranu bojující Příbram, a to poměrem 1:0 po vlastním gólu Kvídy.

Východočeši měli od začátku utkání více ze hry, Černého pokusy ani Čelůstkova zajímavá rána se ale neujala. Podstatně slibnější situace přišla v pětadvacáté minutě, kdy Soldát fauloval unikajícího Kostku a sudí nařídil penaltu. Té se ujal Michal Hlavatý, jenže z puntíku zamířil pouze do tyče.

Konečně se osmělili i hosté, za něž pálil o kousek nad Zorvan, pak přišel další kus smůly pro Hlavatého. Ten tentokráte napřáhl zpoza vápna, jeho přízemní střela opět skončila na brankové konstrukci, dokonce ve velmi podobném místě.

Až dvacet minut před koncem se Pardubičtí dočkali trefy. A ani ji nemuseli sami vstřelit. Po Čelůstkově centru z levé strany se totiž nedohodl Kvída s Kočím. První jmenovaný míč odhlavičkoval tak, že se po něm příbramský gólman už jen marně natahoval.

Pardubice si tak tímto vítězstvím upevnily postavení v první desítce, muži od Litavky jsou až sedmnáctí.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 0:0

30.01.2021 16:00

Góly: -

Očekávaný zápas dvou celků hrajících ve formě nakonec příliš nenadchl. Slovácko se s Českými Budějovicemi rozešlo smírně, přesto zůstává v tabulce čtvrté. Jihočeši jsou na tom o šest bodů hůř.

Zápas se rozjížděl dosti pozvolna, až po dvaceti minutách hry vypálil zpoza pokutového území hostující Mršić, avšak gólman Moravanů Nemrava neměl s jeho přízemním pokusem mnoho starostí. Slibnou šanci měl ve 29. minutě po přihrávce od Klimenta Navrátil, jenže křídelník Slovácka pálil příliš vysoko. Po půlhodině hry se po rohovém kopu domácích vytočil k zakončení Reinberk, ovšem i jemu byla brána Budějovic příliš malá.

Největší šanci první půle si ve 37. minutě vypracovali Jihočeši. Mršić se objevil za obranou soupeře, jenže reflexivním zákrokem nohou jej vychytal Nemrava. Těsně před přestávkou pak pálil těsně vedle tyče útočník Slovácka Kliment.

Po změně stran zajímavých momentů ubylo. Solidní příležitost měl v 69. minutě Navrátil, avšak po přihrávce od Petržely jej vychytal brankář Dynama Vorel. Osm minut poté vyhledal stoper hostů Talovierov dlouhým nákopem Alvira, proti němuž si důležitý zákrok připsal Nemrava. V samotném závěru pak hlavičkoval těsně vedle svatyně Moravanů střídající Ledecký.

Více informací k zápasu

FK Teplice - MFK Karviná 2:2

30.01.2021 14:00

Góly: 20. Martin Macej, 35. Jakub Mareš - 67. Christián Herc, 81. Rafael Tavares

Za tohle si tepličtí "Skláři" budou rvát vlasy. Severočeši odehráli proti Karviné solidní první poločas, po němž vedli o dvě branky. Jenže Slezané po změně stran využili povolení v řadách domácích a slabšího výkonu brankáře Teplic. Body se tedy na Stínadlech nakonec dělily.

V bráně hostí si svůj premiérový start v lize připsal gólman Ciupa, jenž musel již ve druhé minutě řešit ošemetnou situaci a lapit sražený centr Moulise. Karviná se v útoku poprvé osmělila v desáté minutě, kdy po centru Čmelíka hlavičkoval těsně nad břevno Eduardo Santos. Vzápětí měli Slezané velké štěstí, neboť zablokovanou střelu Mareše dorazil Moulis pouze do tyče.

Ve dvacáté minutě už ale šly Teplice do vedení. Akci po levé straně započal Hyčka, přes Moulise a Trubače se pak k zakončení dostal Macej, jenž se před bránou prosadil díky svému důrazu. Náskok "Sklářů" ještě vylepšil ve 35. minutě Mareš, jenž se zpoza pokutového území trefil perfektně do šibenice. A když před přestávkou nezužitkovali centry od svých spoluhráčů hostující Qose se Smržem, zdálo se, že Severočeši si po vyvedené první půli kráčí za první jarní výhrou.

Jenže výkon domácích po změně stran již nebyl tak dobrý. Osmělovat se naopak začali Slezané, kterým v podstatě stačili dvě vyvedené akce k tomu, aby utkání zremizovali. Nejprve v 67. minutě vyrazil teplický brankář Grigar pas od Čmelíka pouze k volnému Hercovi, který střelou do prázdné svatyně snížil. Za dalších čtrnáct minut se agilní Čmelík prosmýkl kolem Hyčky, míč z jeho kopačky propustil Grigar lacině pod rukavicí, načež pohodlnou dorážkou vyrovnal na 2:2 střídající Tavares.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha17152051:847
2.Sparta Praha17112433:1935
 FK Jablonec17112433:1935
4.1. FC Slovácko1794430:1731
5.Viktoria Plzeň1783632:2127
6.Baník Ostrava1775521:1526
7.Slovan Liberec1674524:1725
8.Sigma Olomouc1667325:1925
9.Dynamo České Budějovice1767423:2325
10.FK Pardubice1774616:1925
11.MFK Karviná1756617:2521
12.Bohemians Praha 19051754819:2219
13.Fastav Zlín1653818:2418
14.FK Teplice17521018:3717
15.Zbrojovka Brno17341015:3113
16.FK Mladá Boleslav16241017:3010
17.1. FK Příbram17241112:3310
18.SFC Opava17151111:368
Zbývající zápasy
31.01. 14:00Slovan Liberec - Fastav Zlín
02.02. 15:00FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (536)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele