FORTUNA:LIGA - preview 17. kola

29.01.2021, 08:30, aktualizováno 31.01.2021, 08:43
Previews
Slavia kráčí za obhajobou titulu a na závěr první poloviny sezony na ní čeká šlágr s druhým Jabloncem - pokud sešívaní vyhrají, budou mít na čele tabulky už dvanáctibodový náskok. Plzeň potřebuje vyhrávat a tři body se pokusí uloupit v Ostravě, v záchranářském souboji si to rozdají Opava s Brnem...
SFC Opava - Zbrojovka Brno  (neděle 14:00)
Bitva o záchranu jako řemen se odehraje v Opavě. Tamní SFC přivítá brněnskou Zbrojovku, přičemž obě strany barikády potřebují body jako sůl. Slezané i Moravané se totiž nachází v sestupovém pásmu.

Ve středeční dohrávce na hřišti Bohemians se Opavanům po dnech otevřených dveří povedlo zpevnit obranu, nicméně směrem dopředu to družstvu kouče Radoslava Kováče nadále skřípe. I proto Slezané v sezoně doposud zvítězili pouze jednou. "Zbrojovka má svou kvalitu, ale už také dlouho nevyhrála. Venku podle mě hraje mnohem lépe než doma, dokázala vyhrát těžký zápas v Jablonci. Musíme být dobře organizovaní, vstřelit nějaký gól a konečně vyhrát," uvedl lodivod SFC Kováč, jenž se po zápasu s koronavirem vrací na lavičku.

Brno zahájilo leden nadějnou remízou v Mladé Boleslavi, jenže minulý pátek krutě vystřízlivělo jasnou domácí porážkou s Libercem. "Zápasů ubývá, takže už není moc kam uhnout. Všichni víme, o co hrajeme, o co nám jde, tomu jsme podřídili i přípravu. Hráče tento týden hodně bolel, co se týká tréninkového nasazení, a doufám, že to v neděli prodáme," prohlásil před nedělním zápasem brněnský trenér Richard Dostálek.

Opava již má k dispozici záložníka Jana Schaffartzika, na marodce ale zůstávají polský středopolař Bartosz Pikul a obránci Matěj Hrabina s Josefem Hnaníčkem a Adamem Rychlým. Po trestu za červenou kartu by se do základní sestavy mohl vrátit defenzivní štít Christ Tiéhi.

Také na straně Brňanů hlásí návrat karetní hříšník v osobě záložníka Adama Fouska. Zužuje se navíc i marodka Zbrojovky, z níž pomalu mizí stopeři Lukáš Kryštůfek a Zoran Gajić, středopolaři Rudolf Reiter s Danem Jamborem a útočníci Antonín Růsek s Jakubem Přichystalem. Mezi tři tyče by se mohla postavit čerstvá posila na post brankáře Martin Berkovec.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Březina, Didiba, Žídek - Mondek, Nešický, Tiéhi, Hellebrand, Kania - Holík, Čvančara
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šustr - Moravec, Dreksa, Pernica, Šural - Štepanovský, Texl, Vaněk, Fousek - Pachlopník - Hladík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.25 - 2.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
Baník i Viktorka dosáhly ve svých posledních utkáních po delší době na vítězství, avšak herně to pořád oběma týmům skřípe. Nedělní vzájemný střet napoví, který z celků pošilhávajících po pohárové Evropě má k nejlepším příčkám aktuálně blíže.

Na čtvrtý pokus už to Baníku vyšlo. Slezané ve středu uspěli nad Libercem a zaznamenali první vítězství v novém roce. Sice ani proti Severočechům družina Luboše Kozla nikterak nezářila, ovšem především byla ráda, že si po měsíční pauze připsala do tabulky konečně tři body. Díky tomuto zisku se Ostravané posunuli v tabulce na páté místo.

Kozel se domnívá, že nedělní utkání bude vypadat od předchozích zápasů Baníku odlišně. "Plzeň možná nejvíce v celé lize dbá na kontrolu míče a prostorů, v tom to bude jiné. Věřím, že středeční výhra pomůže naší psychice. Jestli chceme uspět s Plzní, musíme kvalitně bránit. I když nejsou výsledkově tam, kde by chtěli být, mužstvo je kvalitní a fotbalově patří někam jinam v tabulce. Je to jen otázka času, než se v tabulce posunou výše," uvedl trenér, jenž v Ostravě působí něco málo přes rok.

Plzeňská Viktoria ztrácí na Slezany v tabulce dva body a sídlí o tři pozice níže. Západočeši za sebou mají podzim plný zklamání a na jaře je proto čeká pořádná fuška. V posledním kole však svěřenci kouče Adriána Guľy po delší době vylepšili svou reputaci, když zvítězili nad Pardubicemi, byť jejich výkon proti oslabenému soupeři měl k ideálu pořád daleko.

Na tento úspěch by Plzeň v Ostravě jistě ráda navázala. "Zápas v Ostravě pro nás má velkou cenu. Věřím, že navážeme na počet vytvořených šancí při utkání s Pardubicemi a trošku zlepšíme produktivitu," řekl Guľův asistent a někdejší útočník Viktorie Marek Bakoš.

Západočechy trápí poměrně rozsáhlá marodka. Kvůli zranění se ve Slezsku nepředstaví obránci Lukáš Hejda s Matějem Hybšem a křídelník Jan Kopic. Otazníky navíc visí nad starty levého beka Davida Limberského, středopolařů Miroslava Káčera s Tomášem Hořavou a útočníkem Jeanem-Davidem Beaugelem. Domácí si budou muset poradit bez levého obránce Jiřího Fleišmana, který si musí odpykat trest za čtyři žluté kartě v sezoně. Ve fázi rekonvalescence se pořád nachází pravý bek Jan Juroška.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Svozil, Stronati, Holzer - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Kaloč, Potočný - Zajíc
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Kaša, Brabec, Kovařík - Bucha, Kalvach, Čermák - Ba Loua, Ondrášek, Falta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.46 - 3.30 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (neděle 18:30)
Střet dvou aktuálně nejlepších celků FORTUNA:LIGY bude k vidění v rámci sedmnáctého kola v pražském Edenu. Lídr tabulky Slavia zakončí první polovinu soutěže zápasem proti Jablonci.

Sešívaní za sebou mají vskutku povedený zápas. Ve středeční dohrávce ve Zlíně si v první půli otevřeli střelnici a do šaten díky Kuchtově hattricku a trefám Olayinky se Simou odcházeli s vedením 5:0. Po přestávce už to taková hitparáda nebyla, zatímco "Ševci" se prosadili dvakrát, za Slavii skóroval už jen Musa. Ligová série vítězství v podání červenobílých tak momentálně trvá už sedm zápasů.

Navíc mají Vršovičtí hned dvě želízka v ohni v popředí tabulky střelců. Za vedoucím Julišem s jedenácti góly se nachází devítibrankový Sima, o jeden zásah méně pak má na kontě Kuchta. O třinácté místo se s pěti zásahy dělí Olayinka.

"Klobouk dolů před nimi, prokazují velkou výkonnost celou sezonu. Viděl jsem jejich zápas v Teplicích i v Příbrami, kde byly hodně náročné terény, ale dobře se s tím vypořádali. Ustálila se jim základní sestava, hrají výborně, nedostávají góly. Roste tam vedle starší kostry kádru spousta zajímavých hráčů. I přes nějaké odchody si drží svoji tvář, mají konstantní výkonnost. Čeká nás souboj s aktuálně nejlepším soupeřem v lize. Vnímáme i to, že s nimi máme poslední domácí prohru," připomíná Jindřich Trpišovský, že od porážky s Jabloncem v srpnu 2018 jeho tým v Edenu v rámci ligové soutěže s nikým neprohrál.

Rovněž Severočeši mají skvostnou formu. Od pocovidové porážky s Brnem nepoznali v domácí soutěži přemožitele a z devíti utkání získali fantastických pětadvacet bodů. Na poslední tři se však nečekaně natrápili, s Příbramí totiž po Nového zásahu dokonce prohrávali. Ovšem bleskově srovnal Kratochvíl a tentýž hráč z penalty rozhodl o vítězství Radovy družiny.

V minulosti byl Jablonec asi nejméně oblíbeným soupeřem Slavie, v poslední době je však jednoznačným pánem vzájemných zápasů pražský tým. Ten zvítězil pětkrát v řadě, přičemž poslední dva výsledky zní 5:0 a 4:0. Červnové čtyřgólové vítězství zařídil dvěma zásahy Musa, další trefy přidali Ševčík a Masopust.

Domácí celek nemůže počítat se zraněnými Ševčíkem, Júsufem, Teclem, Van Burenem a Hovorkou, nepravděpodobný je i start Zimy s Masopustem. Na druhé straně nepustí dohoda klubů do hry Zeleného, zdravotní obtíže zase Kubistu a Schranze. Otazník visí nad obránci Holíkem a Štěpánkem.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kačaraba, Kúdela, Bořil - Holeš, Provod - Sima, Stanciu, Olayinka - Kuchta
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Jeřábek, Krob - Hübschman - Jovovič, Považanec, Kratochvíl, Pilař - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.37 - 9.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - MFK Karviná  (sobota 14:00)
Porážka od pražské Slavie přinesla Karviné nepříjemnosti v podobě vynucených absencí pro další zápas. Jak se s nimi popere, to uvidíme v sobotu odpoledne v Teplicích.

"Skláři" šli do zimní přestávky v poměrně dobrém rozpoložení poté, co si připsali vítězství proti Brnu i Zlínu, nicméně start do jarní části jim ani trochu nevyšel. Nejprve na domácí půdě schytali pětigólový debakl od Jablonce, následně bez gólu i bez bodu odjížděli i z Českých Budějovic.

Karvinští se po většinu sezony pohybovali v horní polovině tabulky, ta se jim však po třech porážkách v řadě vzdálila. Mrzet je může zejména předvánoční domácí nezdar s Pardubicemi - lednové porážky se Slováckem a pražskou Slavií už totiž nijak nečekané nebyly. S červenobílými doma prohráli 1:3, když jedinou trefu vstřelil z penalty Qose.

Žluto-modří nemohou pro nadcházející zápas počítat se zraněnými Shejbalem, Knapíkem a Plachým, v ohrožení jsou navíc i starty Marečka s Heidenreichem. Hosté přijedou bez vykartovaných Bolka s Papadopulosem, mimo hru zůstane kvůli zranění Bartošák a možná i Neuman.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Gabriel, Mazuch, Černý - Radosta, Kučera, Trubač, Moulis - Žitný - Řezníček
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Santos, Dramé, Šindelář, Twardzik - Smrž - Mikuš, Qose, Herc, Ostrák - Haša
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.41 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - 1. FK Příbram  (sobota 16:00)
Až na desáté místo spadli po dvou nezdarech hráči Pardubic, kteří nyní mají jedinečnou příležitost na návrat na vítěznou vlnu. Na domácím hřišti totiž hostí utrápenou o záchranu bojující Příbram.

Východočeši před zimní přestávkou prohráli jen jednou z posledních šesti utkání, nicméně po návratu na ligové trávníky nedokázali uspět ani proti Českým Budějovicím, ani proti Plzni, obojí navíc bez vstřelené branky. Nezdar s Dynamem může Pardubice mrzet o to více, že šlo o jejich vůbec první porážku v jejich azylu v Ďolíčku.

Příbramští naposledy zvítězili v první polovině prosince proti Zlínu, čímž zakončili svou sérii čtyř utkání bez porážky, nyní ovšem pro změnu najeli na vlnu bez vítězství. Během pěti utkání získali jediný bod za domácí remízu proti Plzni, blízko úspěchu byli i minulou neděli v Jablonci, kde po trefě Nového vedli. Nicméně bleskově srovnal Kratochvíl a tentýž hráč poté rozhodl i o vítězství domácích.

Domácí tým nemůže pro nadcházející zápas počítat s vykartovaným Šejvlem, v ohrožení jsou rovněž starty Jeřábka a Solila. Na straně hostí visí otazník nad Antwim, který by tak za postranní čarou doplnil Corteze s Rezkem.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Surzyn, Čihák, Toml, Čelůstka - Prosek - Cadu, Tischler, Hlavatý, Ewerton - Huf
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Laňka, Tregler, Kingue, Cmiljanovič - Pilík, Soldát, Hájek, Nový - Zorvan - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.06 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice  (sobota 16:00)
Možná největší výzva od začátku kalendářního roku čeká na Slovácko. Uherskohradišťský klub sice hraje ve velké pohodě, totéž ale platí o budějovickém Dynamu, které navíc nedávno přivedlo do svých řad nového hráče.

Již pátou výhrou v řadě vylepšili Moravané minulý víkend klubový rekord a prvním vítězstvím na hřišti Bohemians od roku 2014 jen potvrdili, v jak vynikající formě se nachází. Svěřenci trenéra Martina Svědíka již mají jistotu, že první polovinu sezony zakončí na vynikající čtvrté pozici. Rozhodně však nehrozí, že by se celek z Uherského Hradiště uspokojil.

Svědíkův asistent Josef Mucha vylíčil, co ještě může Slovácko vylepšit. "Akce mohou být přesnější, rychlejší... Trošku máme i problém ve ztrátě koncentrace, kdy třeba v závěru utkání zbytečně inkasujeme a utkání se tím zdramatizuje. I na tom se snažíme opracovat. Samozřejmě jsme rádi, že máme nyní formu, kterou chceme udržet co nejdéle. Ale samozřejmě může přijít i nějaké horší období, protože těch zápasů je před námi ještě hodně," uvedl bývalý ligový záložník.

V lednu se konečně rozjelo také Dynamo. Šňůrou tří vítězství poskočili Jihočeši z dolní poloviny tabulky na deváté místo. Na Střeleckém ostrově se uchytila zimní posila Marko Alvir, dobrou práci odvádí též obranná řada a Benjamin Čolić zase spolehlivě proměňuje pokutové kopy.

V Budějovicích nicméně myslí i na budoucnost, a proto do mužstva během týdne zamířil z Příbrami Jonáš Vais. "Jsem strašně moc rád, že to takhle vyšlo. Doufám, že klubu pomůžu do pozic, kde se chce pohybovat," sdělil defenzivně laděný středopolař.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Sadílek - Jurečka, Kohút, Navrátil - Kliment
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Králik, Talověrov, Novák - Čavoš, Javorek - Mészáros, Alvir, Mršič - Brandner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.84 - 5.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905  (sobota 18:30)
Sparta se sice nadále drží v popředí, nicméně její stagnace je čím dál více patrná. V sobotu proti Bohemians tak Letenští potřebují nejen tři body, ale obzvlášť uspokojivý výkon, který by alespoň na čas zahnal obavy vlastních příznivců.

Bilance sedmi bodů ze tří duelů vypadá solidně, přesto sparťanské fanoušky trápí čím dál větší chmury. Při pozornějším zkoumání odehraných utkání totiž snadno nabývají dojmu, že co se herní stránky týče, jejich milovaný celek upadá. Na to, že Pražané hráli mimo jiné s trápícími se soupeři z Opavy a Mladé Boleslavi, jejich kombinace dosti vázla. Jisté pozdvižení vyvolal též moment z posledního zápasu proti Boleslavským, kdy Bořek Dočkal při střídaní odmítl převzít kapitánskou pásku.

Záložník David Moberg Karlsson se však na výkonu Letenských snažil najít pozitiva. "Posledních 15 minut nebylo dobrých, měli jsme víc držet míč, hrát jednodušeji. Nakonec jsme ale mohli dát víc gólů. Trefil jsem tyč, pak jsem měl i šanci na druhý gól, chodili jsme dva na dva a tři na tři," řekl švédský fotbalista.

Přes nastíněné problémy zůstává Sparta před městským derby v roli favorita, neboť Bohemians tápou ještě více. Klokani z Vršovic zvítězili naposledy před Vánoci nad Příbrami, od té doby ve čtyřech duelech buď remizovali nebo prohráli. Družina kouče Luďka Klusáčka proto zůstává v dolní polovině tabulky, přičemž šestibodový náskok na sestupové pásmo je prozatím dostačující, ale zároveň nikterak uklidňující.

V posledním mači s Opavou nepomohla Bohemce ani změna mezi tyčemi, když místo Patrika Le Gianga dostal vůbec poprvé v nejvyšší soutěži důvěru gólman Hugo Jan Bačkovský. "Jak v utkání v Liberci (1:1), tak i v domácím zápase se Slováckem (1:3) Páťa měl dva momenty, které nevyřešil úplně dobře. Proto jsme se rozhodli pro změnu a Hugo to dneska zvládnul s přehledem. Působil suverénním dojmem a se svým individuálním výkonem může být spokojený," uvedl po středečním utkání Klusáček.

Marodka domácích zůstává pořád solidně zaplněna - zranění limituje stopera Lukáše Štetinu, záložníka Ladislava Krejčího "staršího" či útočníka Adama Hložka. Nicméně do základní sestavy Sparty by se po vypršení dlouhého disciplinárního trestu za surový zákrok proti Pardubicím mohl vrátit středopolař Ladislav Krejčí "mladší".
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vitík, Čelůstka, Hancko - Vindheim, Ladislav Krejčí II, Pavelka, Dočkal, Hanousek - Juliš, Karlsson
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Hůlka, Krch, Jindřišek - Vaníček, Ljovin, Vacek, Hronek - Necid, Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.66 - 5.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha16142048:844
2.FK Jablonec16112333:1635
3.Sparta Praha16112333:1835
4.1. FC Slovácko1693430:1730
5.Baník Ostrava1675421:1326
6.Slovan Liberec1674524:1725
7.Sigma Olomouc1667325:1925
8.Viktoria Plzeň1673630:2124
9.Dynamo České Budějovice1666423:2324
10.FK Pardubice1664615:1922
11.MFK Karviná1655615:2320
12.Fastav Zlín1653818:2418
13.Bohemians Praha 19051644818:2216
14.FK Teplice16511016:3516
15.FK Mladá Boleslav16241017:3010
16.Zbrojovka Brno16241013:3110
17.1. FK Příbram16241012:3210
18.SFC Opava16151011:348
Zbývající zápasy
31.01. 14:00Slovan Liberec - Fastav Zlín (zápas odložen)
02.02. 15:00FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (808)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele