FORTUNA:LIGA - souhrn 15. kola

15.01.2021, 19:56, aktualizováno 17.01.2021, 20:25
Komentáře a souhrny
Slavia otočila zápas s Olomoucí a drží si šestibodový odstup na druhý Jablonec, který v předehrávce rozstřílel Teplice. Další ztrátu si na konto zapsala Sparta, která v Ostravě s Baníkem remizovala 0:0, načež stejný výsledek přinesl duel mezi Příbramí a Plzní. Slovácko si poradilo s Karvinou a venku naplno bodovaly České Budějovice...

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:0

17.01.2021 18:30

Góly: -

Šlágr kola mezi ostravským Baníkem a pražskou Spartou byl zásadně ovlivněn těžkými podmínkami, kvůli kterým zápas nepobral mnoho krásy. I proto dopadl duel rivalů bezgólovou plichtou. Hosté tak v tabulce ztratili kontakt s druhým Jabloncem, Slezané se posunuli na průběžné páté místo.

Již ve druhé minutě se osmělil Juliš, jehož pokus z dálky ale domácího brankáře Laštůvku nezaměstnal. Jinak útočná kombinace na obtížném terénu vázla u obou mužstev. Ve 20. minutě už však musel být Laštůvka ve střehu, neboť po pasu od Sáčka jej pozoruhodným zakončením z první málem přehodil Krejčí. Strážce svatyně Baníku se nicméně po balónu ještě stihl natáhnout a vyrazit jej na rohový kop.

Ostravané prvně zahrozili až ve 25. minuty, ovšem jejich brejk rozhodně nebyl k zahození. Tetour z pravé strany vyhledal před bránou De Azeveda, jenž se natlačil před Plechatého a ve složité pozici zakončil těsně nad břevno. Krátce poté si oba zmínění hráči Slezanů prohodili role, ovšem Tetour v dobré pozici nepropálil obranný blok před sebou. Baník se snažil hrozit především z kontrů, avšak žádný útok se do přestávky neujal. To samé platilo o snaze Pražanů.

Po změně stran se kvalita hry ještě snížila. Promrzlé Vítkovice zkrátka pohledné kopané nepřály a šancí bylo k vidění poskrovnu. A když už se De Azevedo dostal do palebné pozice, tak mu zakončení nesedlo a gólman Niţă jen kontroloval míč letící daleko od jeho kasy. Podobně však mrzl na druhé straně také nevytížený Laštůvka.

Až v 78. minutě to zahučelo před bránou hostí, když Holzer od rohového praporku vyhledal hlavu Stronatiho, jehož zakončení se jen těsně nevměstnalo mezi tři tyče. O čtyři minuty později táhl protiútok Sparty po pravé straně Vindheim, jenže centr na Juliše šel až moc dozadu, takže útočník hostů hlavičkoval v záklonu dost nepřesně. Oba celky se tedy rozešly zaslouženě smírně.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 0:0

17.01.2021 16:00

Góly: -

Ani nové tváře v záloze nepomohly Plzni k vítězství v prvním lednovém utkání na hřišti Příbrami. Hostům k prolomení obrany soupeře nestačila ani penalta, kterou zahodil Aleš Čermák, a jejich podzimní mizérie se tak protáhla i na stadionu jednoho z nejhorších týmů ligy.

Výčet šancí zahájila devátá minuta, v níž po rohovém kopu Příbrami hlavičkoval nad plzeňskou bránu Tregler. Devět minut poté řešila Plzeň velkou nepříjemnost, neboť trávník musel kvůli zranění opustit stoper Hejda, který na plac pustil náhradníka Kašu. Jinak ale hosté nepotvrzovali roli favorita a naopak ve 30. minutě nebyl domácí Tomáš Pilík daleko od toho, aby zpoza šestnáctky otevřel skóre.

Až ke konci první půle začali Západočeši konečně vystrkovat drápy. Zimní posilu Faltu ale ve 39. minutě vychytal gólman Kočí, kterého o čtyři minuty později po standardní situaci nepřekonal ani Kaša.

Sedm minut po změně stran zkusil z dálky štěstí Kalvach, jehož ránu tečoval bránící Kingue hlavou jen těsně nad břevno. Pět minut nato měl brankář Hruška nečekaně plné ruce práce s nepříliš nebezpečnou střelou Kingueho, kterou pouze vyrazil, načež musel zlikvidovat dorážku Voltra.

V 70. minutě ale měli domácí velké štěstí, když plzeňský Čermák hlavičkoval po centru od Kašy do horní tyče. Za další dvě minuty se tentýž fotbalista postavil k rozehrávce přímého kopu - napoprvé sice trefil zeď, ovšem poté z voleje minul tyč pouze o kousek.

Vůbec největší šanci ale dostal Čermák v 87. minutě. Střídajícího Matějku totiž při předchozí akci fauloval v pokutovém území Soldát, a tak sudí Orel po konzultaci s kolegou u videa odpískal pokutový kop pro Plzeň. Jenže Čermák v klíčové situaci neobstál, neboť míč vůbec netrefil ideálně a jeho střela si ani nenašla cestu mezi tři tyče. Body se tak u řeky Litavky dělily.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Dynamo České Budějovice 0:2

17.01.2021 14:00

Góly: 41. Benjamin Čolić (pen.), 87. Marko Alvir

Pardubicím nevyšel start do jarní části sezony úplně podle představ, neboť ve svém vršovickém azylu ztratily všechny body s budějovickým Dynamem. Východočeši herně za svým protivníkem nezaostali, nicméně góly stříleli pouze hosté včetně posily z Plzně Marka Alvira.

Duel zajímavě uvedl v šesté minutě pardubický Černý, který z dálky prověřil pozornost budějovického gólmana Drobného. Další závažnější práci měl brankář Jihočechů až ve 29. minutě, avšak pokus Hlavatého taktéž neměl nárok na otevření skóre. Krátce poté si proti Javorkovi konečně připsal zákrok též gólman soupeře Boháč.

Ve 37. minutě zkusil štěstí zajímavě Alvir, jenž si nejprve na levé straně vyměnil merunu s Novákem a poté přízemním pokusem přinutil Boháče k důležitému zákroku. Za další čtyři minuty už ale Pardubice kapitulovaly. Surzyn si totiž předtím počínal nedovoleně v souboji s Novákem a rozhodčí Klíma po poradě s kolegou u videa nařídil penaltu, kterou i přes Boháčovu snahu proměnil Čolić.

Dvanáct minut po změně stran se jako buldok dral v pokutovém území hostů čerstvý muž na hřišti Huf, jehož průnik z úhlu zastavil svýma nohama až Drobný. Krátce poté se Budějovice radovaly z druhého zásahu, ale jejich radost byla předčasná, neboť videorozhodčí nalezl faul Alvira, který vrátil skóre do předchozí podoby.

Velmi blízko vyrovnání byl v 83. minutě Surzyn, jenž mohl odčinit svůj prohřešek před prvním gólem, avšak z dálky trefil tyč. A tak se o čtyři minuty později rozběhl na druhé straně hřiště Javorek, který na hraně ofsajdu rozběhl Alvira, jenž samostatný únik na Boháče zakončil šikovným obloučkem - 0:2.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sigma Olomouc 3:1

16.01.2021 18:30

Góly: 19. Ondřej Kúdela (pen.), 39. Jan Kuchta, 62. Jan Kuchta - 15. Radim Breite

Nebyl to jednoduchý zápas, přesto ho Slavia zvládla a do jarní části FORTUNA:LIGY vstoupila vítězně. Proti Olomouci prohrávala po trefě Breiteho, skóre však otočila díky trefě Kúdely a dvěma Kuchtovým zásahům na konečných 3:1.

Slavia nastoupila se dvěma novici v základní sestavě. Obrannou čtveřici před Kolářem ve složení Bořil, Hovorka, Kúdela doplnil na pravé straně dánský bek Bah, ve středu hřiště pak se Stanciuem a Oscarem naskočil navrátilec z hostování Hromada. Křídelní pozice obstarávali Sima s Provodem a na hrotu se představil Jan Kuchta.

Během úvodní desetiminutovky přišla jen jedna zajímavější situace. Po Simově sklepnutí prověřil Mandouse Bořil. Z úvodní trefy se ale překvapivě radovala Sigma. Kúdelova nepřesnost rezultovala v balón pro Radima Breiteho, jenž tváří v tvář Kolářovi uspěl a poslal míč mezi tři tyče.

Jen pár desítek sekund poté šel v pokutovém území k zemi Kuchta, což rozhodčí odměnil pokutovým kopem pro Slavii. Jeho exekuce se ujal Ondřej Kúdela, jenž zamířil na druhou stranu, než skákal Mandous, a díky tomu uspěl. 1:1.

Deset minut před přestávkou zahrával přímý kop Houska, balón si však bez větších potíží sebral Kolář. Na opačném konci hřiště přišla druhá penalta ve prospěch sešívaných, tentokráte po Houskově zákroku na Hromadu. Jan Kuchta se sice nechal Mandousem vychytat, k jeho štěstí se kulatý nesmysl odrazil zpět k němu a umístit jej do poloodkryté klece už nebyl těžký úkol.

Po hodině hry udeřil Jan Kuchta podruhé. Hromada odhlavičkoval míč do vápna, kde s k němu probojoval právě útočník červenobílých. Napoprvé se stejně jako před úvodní trefou přes gólmana neprosadil, dorážka už však slavila úspěch a na světě byl uklidňovací gól pro Vršovické.

Čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem předal Yunis balón Chytilovi, který ale z malého vápna nedokázal ani zakončit. Krátce nato zahrávala standardní situaci Stanciu, k brance chybělo opravdu málo.

Sešívaní tak drží první místo v tabulce se šestibodovým náskokem na druhý Jablonec. Sigma se po dlouhé době propadla mimo elitní pětku, aktuálně je šestá.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - MFK Karviná 2:0

16.01.2021 16:00

Góly: 51. Vlastimil Daníček (pen.), 58. Jan Kliment

Stejně dobře jako skončili podzim začali i jaro. Fotbalisté Slovácka se v tabulce vyšvihli už na čtvrté místo poté, co porazili Karvinou 2:0. Obě branky padly krátce po přestávce, nejprve se z penalty prosadil Daníček, následně skóroval Kliment.

Úvod utkání se nesl spíše v opatrném duchu. Po čtvrthodině vedl Petržela rychlý protiútok, následně ovšem selhal jeho technika a ze situace nebylo nic. Následně se uvolnil Kliment, ten pro změnu vypálil příliš vysoko. Na opačném konci hřiště hlavičkoval Papadopulos jen do připraveného Nemravy. A jelikož se neujal ani Smržův trestňák v závěru, šlo se do kabin s bezbrankovým stavem.

Krátce po přestávce zahrál Herc ve vápně rukou. Dlouho se hrálo dál, nicméně po zásahu videa byl nařízen pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Vlastimil Daníček, jenž na druhou stranu, než skákal Neuman, proměnil. Jen o pár minut později odcentroval Sadílek na malé vápno, odkud Jan Kliment hlavičkoval přesně mezi tři tyče.

Příležitost zahrávat penaltu pak dostala i Karviná, a to poté, co Havlík odehrál míč rukou. Jenže zahrávající Papadopulos kopnul balón na stejnou stranu, jako skákal Nemrava, a situace zůstala nevyužita. Zatímco Karviná tedy nadále uzavírá elitní desítku, Slovácko je aktuálně na pozicích zaručujících evropské poháry.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians Praha 1905 1:1

16.01.2021 16:00

Góly: 13. Jhon Mosquera - 70. Matěj Pulkrab

Po trefě svého bývalého hráče Mosquery prohrávali fotbalisté Bohemians v Liberci, nakonec se ale radovali z cenného bodu. Gól na 1:1 vstřelil Pulkrab, který pro změnu dříve oblékal dres Slovanu.

Na nepříliš kvalitním terénu na severu Čech jako první zahrozil Novák, jehož přímý kop skončil zhruba metr nad břevnem. Na opačném konci hřiště odcentroval Mosquera na Peška, který z voleje nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Úvodní trefa přišla ve třinácté minutě. Le Giang zaváhal v souboji s Rondićem, což rezultovalo v odražený míč pro Jhona Mosqueru. Ten vypálil mezi nohama bránícího hráče, Le Giang proti tomu už neměl šanci.

Po čtvrtině utkání mohl srovnat Tomáš Necid, který už překonal i gólmana, avšak balónu v cestě do sítě zabránil Chaluš. Po návratu ze šaten byl blízko navýšení rozdílu ve skóre Rondić, který ovšem nedokázal procpat Peškův centr za Le Giangova záda.

Na druhé straně se mohl předvést Ljovin, který z obrovské dálky zamířil jen o pár centimetrů výše, než by bylo záhodno. Na cíl nedokázal vypálit ani Vaníček, jehož pokus z úhlu byl rovněž nepřesný.

Tlak Bohemians následně gradoval. Proti Puškáčovi se sice ještě dokázal dvakrát vyšvihnout Nguyen, nicméně druhou z těchto střel dorazil do sítě Matěj Pulkrab. Bleskově mohl vrátit Slovanu vedení po Peškově pasu Pourzitidis, ovšem i on si vylámal zuby na brankáři, stejně jako na Nguyenovi Ljovin.

Další trefy už jsme se ve zbytku utkání nedočkali. Liberečtí tak aktuálně v tabulce drží páté místo, Bohemians si o místo polepšili na příčku třináctou.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Fastav Zlín 0:0

16.01.2021 14:00

Góly: -

Ani jedna branka nebyla k vidění v souboji dvou žluto-modrých celků v rámci prvního jarního kola v Opavě. Domácí tým byl Zlínu vyrovnaným celkem, nakonec neskóroval ani neinkasoval a raduje se z cenného bodu.

Hosté mohli jít do vedení v sedmé minutě, kdy se do vápna dostal Jawo, jehož prudká rána skončila v boční síti. Hned v prvním utkání za opavský tým se mohl gólově prosadit Hellebrand, jehož pokus nakonec skončil na břevně. Na opačném konci hřiště zamířil Conde příliš vysoko.

Ještě před přestávkou zajímavě střílel Smola, jenž i překonal brankáře, avšak z brankové čáry odkopl míč Buchta. Po návratu z kabin se mohla uvést i další posila slezského celku, Nešického rána ovšem byla zblokována. Nepřesně zakončoval po hodině hry z voleje i Tiéhi.

Pro závěrečnou čtvrtinu utkání převzali iniciativu ševci. Nejprve Fendrich krotil Dramého nebezpečný pokus, následně musel opavský gólman chytat i Procházkovu hlavičku. Nejblíže skórování byl nakonec čtvrt hodiny před koncem Cedidla, který poslal balón do břevna.

A jelikož v závěru nedokázal usměrnit míč mezi tři tyče ani Jawo, skončilo utkání nerozhodným výsledkem. Opava zůstává i tak na poslední příčce, Zlín je aktuálně jedenáctý.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Zbrojovka Brno 1:1

16.01.2021 14:00

Góly: 60. Marek Matějovský - 39. Luděk Pernica

Ani návrat Marka Matějovského nepomohl Mladé Boleslavi v záchranářském souboji s Brnem k vítězství. Zbrojovka dokonce po trefě Pernicy vedla, po hodině hry však právě Matějovský zachránil alespoň remízu.

V úvodu utkání se aktivněji projevovali hosté. Pachlopníkův centr na Fouska skončil zakončením nad břevno. Poté přišla delší nudná pasáž, až v sedmatřicáté minutě Šustr musel zastavovat Klímovu skákavou střelu. Byli to ale Brněnští, kteří se dostali ještě před pauzou do vedení. Vaňkova standardka letěla na hlavu nové posily Luďka Pernicy, který nedal Šedovi sebemenší šanci.

Boleslav se okamžitě po návratu ze šaten hnala za vyrovnáním. Nejprve byly sraženy pokusy Klímy i Ladry, následně Ladra dokonce procpal míč do sítě, jenže video gól odvolalo vinou předcházející Křapkovy ruky. Až po hodině hry to na sebe vzal Marek Matějovský, jenž zamířil přesně k tyči mimo Šustrův dosah.

A jelikož v závěru Šumbera poslal balón jen do břevna, skončilo utkání nerozhodně. Oba celky tak nadále mají deset bodů a drží se na dělené patnácté příčce.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Jablonec 0:5

15.01.2021 18:00

Góly: 22. Jakub Považanec, 34. Vladimir Jovović, 39. Miloš Kratochvíl, 56. Jan Krob, 88. Robert Hrubý

Na výtečnou formu ze druhé poloviny podzimu navázali v prvním zápase jarní části fotbalisté Jablonce. Ti v Teplicích zvítězili poměrem 0:5, když se postupně prosadili Považanec, Jovović, Kratochvíl, Krob a Hrubý.

V úvodních sekundách utkání to každý z týmů zkusil ze střední vzdálenosti. Žitný ani Kratochvíl ovšem nedokázali zamířit mezi tři tyče. Po necelé čtvrthodině se Jovović pokoušel přelobovat gólmana, ovšem neúspěšně. Naopak na druhé straně si málem vlastní gól vstřelil Zelený.

Nedlouho poté se dostal Jovović do další příležitosti, tentokráte však minul. Když byla odehrána čtvrtina utkání, dočkali se Radovi svěřenci branky. Doležal prodloužil Kratochvílův centr k Jakubu Považancovi, jehož přesná rána skončila za zády Grigara.

I na druhém gólu se výrazně podílel Doležal. Ten si tentokráte naběhl na Pilařův pas a na brankáři sice ztroskotal, nicméně Vladimir Jovović pak už dokázal dorazit balón do poloodkryté klece.

Bleskově mohl trefu číslo tři přidat Holík, jemuž nakonec chybělo pár centimetrů. Namísto něho se tak do střelecké listiny zapsal Miloš Kratochvíl, který využil Žitného obrovské hrubky a tváří v tvář Grigarovi uspěl a poslal míč mezi tři tyče.

Nakonec se proti Teplicím prosadil i jejich bývalý obránce. Po Považancově centru udělal velký závar Pilař, vše rezultovalo odraženým míčem k Janu Krobovi. Na něj už zívala prázdná brána, s čímž si zkušený bek dokázal poradit.

Po sedmdesáti minutách se mohli skláři dočkat čestné trefy, to by ovšem Doležal nesměl ztečovat Marešovu ránu do zámezí. Doležal pak o sobě znovu dal vědět i na útočné polovině, jeho střele ze zajímavé pozice ale scházela přesnost.

Těsně před koncem základní hrací doby završili zeleno-bílí "bůra". Považanec pobídl Roberta Hrubého, ten se odhodlal vystřelit a jeho pumelice letěla mimo Grigarův dosah. Jablonec se tak nadále udrží na druhé příčce a ukázal, že to s poháry myslí vážně, Teplice se naopak elitní desítce přiblížit nedokázaly.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha14122039:538
2.FK Jablonec15102331:1532
3.Sparta Praha1492329:1829
4.1. FC Slovácko1473425:1524
5.Baník Ostrava1364318:1022
6.Slovan Liberec1464421:1622
7.Sigma Olomouc1557321:1822
8.FK Pardubice1564515:1722
9.Viktoria Plzeň1563628:2121
10.MFK Karviná1555514:2020
11.Dynamo České Budějovice1446419:2218
12.Fastav Zlín1452715:1717
13.FK Teplice1551916:3316
14.Bohemians Praha 19051443717:1915
15.FK Mladá Boleslav1524917:2910
16.Zbrojovka Brno1524913:2810
17.1. FK Příbram1424810:2810
18.SFC Opava1314810:277

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (320)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele