FORTUNA:LIGA - souhrn 14. kola

22.12.2020, 16:54, aktualizováno 23.12.2020, 18:57
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála šlágr v Plzni a se zápasem k dobru přezimuje na čele tabulky s šestibodovým náskokem před Jabloncem, jenž přidal další vítězství v Olomouci, kde dohnal jednobrankové manko a nakonec vyhrál 3:1. Sparta se doma rozešla smírně s Libercem. Pardubice vyhrály v Karviné a přezimují těsně za pohárovými příčkami, venku uspěly také Slovácko, Ostrava a Teplice...

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 0:1

23.12.2020 17:00

Góly: 26. Nicolae Stanciu

Slavia zakončila ligový podzim neporažena. Na hřišti trápící se Plzně zvítězila 1:0, nepříliš pohledné utkání rozhodl perfektním volejem v první půli Nicolae Stanciu.

Úvod utkání vyšel o trochu lépe Viktoriánům. V desáté minutě se aktivně hrající Ba Loua pokoušel předložit do velké šance Mihálikovi, jenže ten na balón nedosáhl. O chvíli později Bucha zbytečně trefil Lingra loktem do hlavy, což sudí ponechal bez povšimnutí. Videoasistent to ovšem považoval za incident hodný červené karty, Pechanec nicméně po zhlédnutí opakovaných záběrů udělil žlutou.

Poté konečně zahrozili hosté, Masopust výtečně našel Kuchtu, který v obrovské příležitosti překopl bránu. Na opačném konci hřiště se po autovém vhazování dostal k hlavičce Čermák, proti němuž se neskutečným zákrokem blýsknul Kolář. Ten následně zneškodnil i Ba Louovu hlavičku.

Pak už jsme byli svědky úvodní branky. Sima posunul míč Kuchtovi, jenž odcentroval na druhou stranu vápna, odkud Nicolae Stanciu velmi povedeným volejem překonal Staňka. Stanciu byl aktivní i ve zbytku první půle, nejprve to zkoušel obstřelem, následně prověřil gólmana tvrdou pumelicí. Mezitím ještě hlavičkoval nepřesně Pernica.

Úplně stejně si po přestávce počínal i Mihálik, úspěch neslavila ani Stanciova rána. Po hodině hry mohl svou další trefu v sezoně přidat Sima, v možná největší šanci zápasu ale nebývale selhal a bránu přestřelil. Na druhé straně dostal Mihálik pobídku od Čermák, i on jí ale trestuhodně pohrdnul.

Patnáct minut před koncem zkoušel Stanciu zaskočit Staňka z přímého kopu, z něhož se spíše očekával centr. Této střele chybělo od úspěchu jen pár centimetrů. Ze střední vzdálenosti se poté pálilo na každého z gólmanů. Buchův tvrdý pokus letěl doprostřed, kde si jej Kolář v klidu sebral, Masopustova pumelice k tyči protáhla Staňka.

Sešívaní nakonec své vedení udrželi a přezimují tak na prvním místě s šestibodovým náskokem na Jablonec, oproti němuž mají ještě zápas k dobru. Plzeň klesla až na deváté místo, evropské poháry však má na dostřel jednoho utkání.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Teplice 2:3

23.12.2020 15:00

Góly: 31. Jakub Janetzký, 67. Jakub Janetzký - 8. Jakub Mareš, 45+4. Jakub Mareš, 74. Matěj Radosta

Nečekaně gólový duel se odehrál na zlínské Letné. Domácí "Ševci" dvakrát dotáhli jednobrankový náskok soupeře, ovšem potřetí jim už Teplice definitivně unikly. Hrdinou zápasu se stal záložník Matěj Radosta, který svým premiérovým gólem v nejvyšší soutěži zajistil Severočechům tři body.

Skóre se poprvé měnilo po osmi minutách hry. Hostující Černý vyslal v osmé minutě z levé strany jedovatou ránu na zlínského brankáře Dostála, který míč vyrazil jen před sebe, kde se z dorážky prosadil důrazný Mareš. Dostál se navíc při souboji zranil a musel být dlouho ošetřován. Domácí mohli udeřit za dalších jedenáct minut taktéž po dalekonosné střele, kterou však Hlinkovi vyrazil nad břevno gólman Diviš.

Po půlhodině hry už ale Moravané vyrovnali. Jawo zatáhl balón do pokutového území po levé straně, na první tyči našel Janetzkého, který jemnou tyčí dostal balón za Divišova záda. Teplice si však v dlouhém nastavení prvního poločasu, jež následovalo kvůli dlouhému ošetřování Dostála po první brance, vrátily náskok zpět. Juklovu nepřesnou střelu po rohovém kopu uklidil do sítě znovu úspěšný Mareš.

O další srovnání stavu usiloval Zlín sedm minut po změně stran. Procházka usměrnil míč po centru Čanturišviliho před bránu, kde ale domácí nepřetlačili soupeře. Úspěšnější byl v 67. minutě Janetzký, k němuž se odrazil sražený pas od Čanturišviliho, načež volej záložníka Fastavu zapadl pod břevno - 2:2.

Souboj dvougólových střelců nakonec rozhodl třetí kohout na smetišti. Paradoxně jeden z protagonistů duelu Janetzký přišel v souboji s Radostou o merunu, následně si to mladý hráč Severočechů namířil z levé strany na Dostála, kterého nakonec propálil, čímž zajistil Teplicím velice cenný zisk.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Pardubice 0:2

23.12.2020 15:00

Góly: 13. Michal Petráň, 72. David Huf

Hodně povedený podzim za sebou mají Pardubice. Završily jej vítězstvím proti tabulkovému konkurentovi z Karviné, na jehož hřišti vyhrály 2:0 Brankami se o to zasloužili Petráň a Huf.

První zajímavější příležitosti přišly po deseti minutách. Nejprve domácí obrana na poslední chvíli odvrátila Solilův centr, vzápětí už musela kapitulovat. Opět u toho byl Tomáš Solil, jehož dlouhý balón našel Michala Petráně a ten svého bývalého zaměstnavatele pokořil přízemní střelou.

V pětatřicáté minutě mohli Východočeši své vedení navýšit. Ewerton poslal za obranu Cadua, jenž byl soupeřem nedovoleně zastaven, načež se zahrávala penalta. Té se zhostil předtím přihrávající Ewerton, jenž si ovšem vylámal zuby na Bolkovi.

Pojišťovací branku nakonec přidaly Pardubice dvacet minut před závěrečným hvizdem. Střídající David Huf využil zaváhání v obraně Slezanů, ukořistil míč a po zemi propálil bezmocného Bolka.

A jelikož v dalším souboji proti Hufovi byl úspěšnější Bolek, skončilo utkání vítězstvím hostů 2:0. Nováček se tak v tabulce posunul na páté místo, přičemž má stejně bodů jako čtvrtá Sigma. Předstihnout jej na podzim může už jen Plzeň.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 2:3

23.12.2020 15:00

Góly: 20. Jiří Klíma, 86. Michal Škoda - 34. Jan Kliment, 75. Václav Jurečka, 80. Vlastimil Daníček (pen.)

Hrůzný podzim ukončila Mladá Boleslav symbolicky porážkou. Středočeši v předvečer Štědrého dne nestačili doma na Slovácko, přestože šli jako první do vedení. Moravané však prokázali, že se nacházejí v herní pohodě a do Uherského Hradiště vezou tři body, po nichž vystoupali na šesté místo v tabulce. Boleslavští naopak zůstávají hluboko v poli poražených.

První střelecký pokus přišel až v 18. minutě z kopačky Kohúta, který před hranicí pokutového území Boleslavi pálil nad břevno. Na druhé straně se za další dvě minuty zničehonic měnilo skóre. Domácí rozjeli rychlý brejk, Budínský přihrál doprava na Mareše, jehož centr uklidil za záda gólmana Nemravu Jiří Klíma.

Nedlouho poté si Moravané málem vstřelili vlastní gól, když Budínského pas ze standardní situace nebezpečně tečoval bránící Hofmann, ve výsledku však Středočeši kopali pouze rohový kop. Místo navýšení náskoku Boleslavi přišlo po půlhodině hry vyrovnání. Kliment si prsy parádně zpracoval dlouhý míč do běhu, načež využil chybného vyběhnutí brankáře domácích Mikulce, jehož překonal jemným lobem.

Další zajímavé momenty přišly až v poslední dvacetiminutovce střetnutí. Nejprve si v 75. minutě naskočil na Sadílkův bochánek Juračka, který hlavou otočil skóre ve prospěch Moravanů. Za další tři minuty navíc střídajícího Tomiče podrazil ve vlastní šestnáctce Mikulec a Slovácko dostalo výhodu pokutového kopu. Penaltu pak střelou doprostřed po zemi proměnil bez větších problémů tradiční exekutor Daníček - 2:2.

Středočeši ještě nezabalili zbraně. Škoda v 86. minutě usměrnil Budínského centr z rohového kopu za Nemravova záda a vykřesal pro Boleslav naději. Hosté se nicméně ve zbývajících minutách bez větších potíží ubránili.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 0:1

23.12.2020 15:00

Góly: 39. Dyjan Carlos De Azevedo (pen.)

Baník nepředvedl na brněnském Králově Poli bůhvíjaký fotbalový festival, ovšem jediná branka z penalty mu k výhře nakonec stačila. Domácí Zbrojovka totiž vyšla potřetí v řadě střelecky naprázdno. "Flinta" tedy přezimuje v sestupovém pásmu, hosté naopak v horní polovině tabulky.

Slezané měli gól na noze již ve třetí minutě. Tetour našel za obranou Zbrojovky Zajíce, který se šťastně dostal před Šustra, jenže v tutovce naprosto selhal, když mu nevyšlo zakončení levou nohou. Třináct minut nato se poprvé vážněji ukázali domácí. Do centru z pravé strany vletěl Šumbera, jehož zakončení na poslední chvíli srazil alespoň na rohový kop Fillo.

Ve 27. minutě se zaskvěl brněnský gólman Šustr, když zlikvidoval obrovskou šanci Holzera. O jedenáct minut později již ale Brno inkasovalo. Sedmnáctiletý novic v sestavě Moravanů Jambor srazil v pokutovém území Tetoura a následnou penaltu proměnil spolehlivý exekutor De Azevedo. Těsně před pauzou se o vyrovnání snažil Fousek, avšak jeho pohlednou akci zneškodnil gólman hostů Laštůvka.

Druhá půle mnoho zajímavých momentů nepřinesla. Teprve v 77. minutě ohrozil bránu Slezanů střídající Fila, jehož Stronatim tečovaný pokus proletěl jen těsně kolem brány. O čtyři minuty později musel Laštůvka vyrážet hlavičku Růska. Na víc už se ale Brňané nezmohli a tři body tedy putovaly do Ostravy.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:1

22.12.2020 17:00

Góly: 48. Lukáš Juliš - 33. Kamso Mara (pen.)

Duel mezi Spartou a Libercem měl opět grády. Utkání na Letné nabídlo dvě penalty, o nichž se ještě bude dlouho debatovat, spoustu tvrdých soubojů a ve výsledku spravedlivou remízu. Domácí tak přišli o třetí místo v tabulce, hosté zůstávají v nabitém poli pronásledovatelů.

Hned v úvodu přišla pro sparťany komplikace, když se nešťastně zranil Čelůstka, který následně musel střídat. První slušná příležitost vznikla v sedmé minutě, kdy po levé straně unikl domácí Polidar, po jehož centru pálil Juliš pohotově, avšak přece jen nepřesně. Za dalších dvanáct minut měl úvodní gól na kopačce liberecký Mara, který mohl využít chybu Polidara v rozehrávce, jenže míč poslal trestuhodně nad břevno.

Ve 25. minutě přišla pro hosty nepříjemnost, když Kačaraba při rohovém kopu přišlápnul Hanckovu nohu, což rozhodčí Marek rozuzlil na videu. Následovala tedy penalta pro Letenské, tu ale zahodil Dočkal, jenž nechal vyniknout brankáře Slovanu Nguyena. Záhy mohli udeřit Severočeši. Júsuf vyhrál hlavičkový souboj pro Peška, který zblízka napálil obličej gólmana Sparty Nity.

Šance Liberce ale měla bizarní dohru. Nita po inkasované ráně nebyl ve své kůži a o jeho zdraví se staral Sáček, který zároveň z nevysvětlených důvodů sáhl po míči rukou. Jelikož hlavní sudí hru nepřerušil, odpískal po čase k údivu celé letné pokutový kop pro hosty. Ten proměnil Mara a poslal Severočechy do vedení.

Tři minuty po změně stran však domácí vyrovnal. Součkův centr neodvrátil Kačaraba ideálně a osamocený Juliš překonal Nguyena hlavou. V dalším průběhu se do sebe oba soupeři pustili především v osobních soubojích. Pohledných fotbalových momentů tedy bylo poskrovnu, místo toho rozjel sudí Marek žlutý mariáš, který neminul ani kouče Liberce Hoftycha.

Až v 74. minutě se konečně odehrála akce, která měla alespoň vzdáleně blízko gólu, avšak Rabušic hlavičkoval po rohovém kopu jen do Nitovy náruče. Těsně před koncem mohl Letenským vystřelit tři body Karlsson, jehož nadějný pokus ale vyrazil Nguyen. V nastaveném čase pak mohl v poslední chvíli udeřit Rabušic, jenže jeho zakončení bylo na poslední chvíli zablokováno.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Jablonec 1:3

22.12.2020 15:00

Góly: 24. Mojmír Chytil - 36. Martin Doležal, 67. Tomáš Ladra (pen.), 83. Martin Doležal

Série remíz v podání Sigmy je u konce. Olomoučtí doma totiž nestačili na Jablonec 1:3, a to přesto, že díky Chytilově trefě vedli. Jenže ještě před pauzou srovnal Doležal, po pauze z penalty skóroval Ladra a Doležal nakonec druhým gólem pečetil vítězství.

V úvodních minutách byly k vidění dvě příležitosti na straně Jablonce. Nejprve zhatila domácí defenziva zakončení Ladrovi, následně po Vepřekově chybě musel likvidovat Pilařovu střelu Mandous. Hanáci se osmělili až ve třetí desetiminutovce. Nejprve to dvakrát zkoušel ze střední vzdálenosti González, který ani jednou úspěch neslavil.

Po čtvrtině utkání nakonec dostal Sigmu do vedení Mojmír Chytil. Ten se dostal k balónu po průniku Housky a centru Vepřeka, následně přeskočil Zeleného a zakončil mimo Hanušův dosah. Srovnáno bylo v šestatřicáté minutě. Z levé strany poslal Krob míč do vápna, tam si prostor našel Martin Doležal a hlavičkou rozvlnil síť.

V závěru první půle mohli domácím vrátit vedení Chytil a González, jenž do brány ani jeden míč neprocpal. Hned po návratu ze šaten musel Mandous krotit Pilařovu střelu, následný pokus Doležala skončil na břevně. Na opačném konci hřiště zamířil Falta jen pár centimetrů od tyče.

Po hodině hry Mandous zneškodnil i Krobovu zajímavou ránu, jenže následně přišla mnohem těžší situace. Po Zeleného střele zahrál rukou Sladký, což sudí odměnil nařízením pokutového kopu. K tomu se postavil Tomáš Ladra, jehož penalta se štěstím skončila za zády brankáře, který si na ni i sáhnul.

Deset minut před koncem uklidnil Jablonec znovuzrozený Martin Doležal. Od rohového praporku odcentroval Ladra, exolomoucký útočník nakonec druhou hlavičkou v zápase pečetil výhru svého současného týmu nad tím bývalým.

Sigma už v koncovce nedokázala s výsledkem nic udělat a hrozí ji tak po dlouhé době vypadnutí z elitní čtyřky. Naopak Jablonec díky víkendovému odloženému zápasu Sparty a její remíze s Libercem přezimuje na druhé příčce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha13112036:435
2.FK Jablonec1492326:1529
3.Sparta Praha1391329:1828
4.Sigma Olomouc1457220:1522
5.FK Pardubice1464415:1522
6.1. FC Slovácko1363423:1521
7.Baník Ostrava1263318:1021
8.Slovan Liberec1363420:1521
9.Viktoria Plzeň1462628:2120
10.MFK Karviná1455414:1820
11.Fastav Zlín1351715:1716
12.FK Teplice1451816:2816
13.Dynamo České Budějovice1336417:2215
14.Bohemians Praha 19051342716:1814
15.FK Mladá Boleslav1423916:289
16.Zbrojovka Brno1423912:279
17.1. FK Příbram1323810:289
18.SFC Opava1213810:276
Zbývající zápasy
22.12. 15:00Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram
23.12. 15:00Bohemians Praha 1905 - SFC Opava

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (400)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele