FORTUNA:LIGA - preview 14. kola

22.12.2020, 08:24, aktualizováno 23.12.2020, 08:36
Previews
V roce 2020 se do programu české ligy vejde ještě jedno kolo a dnes se odehraje posledních pět letošních zápasů, tím posledním bude atraktivní souboj Plzeň - Slavia. Slovácko se představí v Mladé Boleslavi, nováček z Pardubic zase jede do Karviné, Brno poměří síly s Ostravou a Zlín s Teplicemi...
Fastav Zlín - FK Teplice  (středa 15:00)
Výkonnostní sinusoida Zlína nabrala sestupnou tendenci, kvůli čemuž se Moravané propadli tabulkou. K řece Dřevnici navíc těsně před Vánoci dorazí povzbuzené Teplice, které by na závěr podzimu chtěly získat ještě jeden úspěch.

Kouzlo "Páníkova podzimu" začalo poněkud vyprchávat. Zlín nezvítězil třikrát v řadě, čímž si kazí dojmy z podzimu. "Ševci" se po bodových ztrátách propadli do druhé poloviny tabulky, konkrétně na jedenácté místo.

Naposledy Moravané remizovali s Pardubicemi a po nezdarech proti Jablonci a Příbrami si na konto připsali alespoň bod. ""Předvedli jsme lepší výkon než v Příbrami. Byli jsme dravější, přímočařejší. Dostali jsme se ke čtyřem, pěti vyloženým situacím, bohužel jsme gól nedali. Dva body nám utekly," zhodnotil duel s Východočechy zlínský kouč Bohumil Páník.

Teplicím se naopak pod novým trenérem Radimem Kučerou začalo relativně dařit. Severočeši sice utrpěli sedmigólový debakl od Plzně, nicméně ve zbylých třech zápasech Kučera ani jednou neprohrál. Díky zlepšené formě se "Skláři" vzdálili od nejhorších mužstev soutěže.

Záložník Tomáš Kučera, který v posledních utkáních kvůli rozsáhle marodce zaskakoval na pozici stopera, věří v lepší zítřky Teplic. "Doufám, že se zkonsolidujeme a začneme sbírat body pravidelně. Myslím, že máme dobrý kádr, uvedl svérázný "TK27", který jediným gólem rozhodl o posledním vítězství nad brněnskou Zbrojovkou.

Z obránců Severočechů zůstávají mimo hru zranění David Heidenreich, Jan Shejbal, Lukáš Mareček a Alois Hyčka, které doplňuje také disciplinárně potrestaný Jan Hošek. Fit nejsou ani brankáři Tomáš Grigar s Janem Plachým. Zlínu schází útočník Pavel Vyhnal, o nasazení kapitána Petra Jiráčka se teprve rozhodne.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Vraštil, Buchta, Kolář - Cedidla, Conde, Hlinka, Čanturišvili - Janetzký, Poznar, Slaměna
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Ljevakovič, T. Kučera, Černý - Trubač, Jukl, Fortelný, Moulis - Řezníček, Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.68 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - FK Pardubice  (středa 15:00)
Počítalo se s nimi do bojů o záchranu, přesto aktuálně okupují sedmou a osmou příčku. Karviná i Pardubice jsou možná největšími letošními překvapeními, nyní sehrají zápas o to, kdo se přiblíží evropským pohárům.

Karviná neprožila povedenou druhou polovinu listopadu, když dvakrát prohrála, aniž by vstřelila gól. Prosincový program ovšem zvládá velmi dobře, když dokázala remizovat s Českými Budějovicemi i Jabloncem a uspět na hřištích Plzně a naposledy i Příbrami. Tam o vítězství rozhodl v první půli Bartošák.

Východočeši v posledních týdnech činí to, co se moc v předchozím průběhu sezony nedělo - často remízují. Z předchozích pěti klání se tak přihodilo třikrát. Po Olomouci a Bohemians se naposledy nerozhodně rozešli se Zlínem, přičemž bylo k vidění bezbrankové utkání. Mezitím stihli ještě porazit druhého z nováčku Brno a podlehnout pražské Spartě.

Slezané by se mohli představit v plné síle, hosté přijedou bez vykartovaného Jeřábka a zraněných Černého, Hlavatého a Sychry. V předchozím vzájemném utkání před čtyřmi lety ve druhé lize byla úspěšnější Karviná, předtím třikrát vyhrály Pardubice.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Santos, Dramé, Šindelář, Ndefe - Haša, Ostrák, Mangabeira, Qose, Bartošák - Papadopulos
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Surzyn, Šejvl, Toml, Čelůstka - Cadu, Pfeifer, Tischler, Solil, Ewerton - Huf
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.36 - 4.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (středa 15:00)
Užije si Mladá Boleslav alespoň na závěr podzimu radost? Středočechům se od startu ročníku moc nedaří a zatím jim nepomohla ani změna trenéra. Na závěr kalendářního roku je vyzve Slovácko, které naposledy nečekaně rozstřílelo Plzeň.

Zdá se, že v Boleslavi je tolik problémů, že pouhá změna trenéra je nedokáže všechny naráz vyřešit. Karel Jarolím sice vedl Středočechy jen ve třech zápasech, avšak zkušený lodivod nezafungoval ani jako pověstné nové koště. Trápení celku z automobilového města zkrátka pokračuje bez ohledu na postavu, která celému teátru velí z lavičky.

V Uherském Hradišti panuje lepší atmosféra. Zvlášť poslední zápas se Slovácku vyvedl, když si pochutnalo na tápající Plzni. Moravané tak alespoň částečně odčinili předchozí zaváhání v Brně a dále se drží ve vyrovnaném středu tabulky, kde je jeden úspěch může vynést dost nahoru. Naopak u klopýtnutí hrozí, že vyjde celkem draho.

V Mladé Boleslavi bude Slovácku chybět přeškolený obránce Jan Kalabiška, který si musí odpykat disciplinární trest za čtyři žluté karty v sezoně. Nejistý je navíc start dalšího beka Petra Reinberka, jeho kolega z defenzivy Josef Divíšek pak stejně jako útočník Rigino Cicilia jistě hrát nebude kvůli zranění. Po trestu za červenou kartu by se naopak do sestavy mohl vrátit stoper Michal Kadlec.

Domácí nadále postrádají dlouhodobě absentujícího středopolaře Marka Matějovského. Problémy zdravotního rázu trápí též stopera Ondřeje Mazucha se záložníkem Dominikem Maškem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Markovič - Zahustel, Tatajev, Křapka, Mazáň - Janošek, Túlio - Douděra, Budínský, Mareš - Jiří Klíma
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Šimko, Kadlec, Hofmann, Daníček - Havlík, Sadílek - Petržela, Kohút, Navrátil - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.34 - 3.40 - 2.23
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - Baník Ostrava  (středa 15:00)
Po bitvě s Olomoucí čeká ostravský Baník další prestižní klání. Před Štědrým dnem zavítají Slezané do Brna. V moravské metropoli je sice tentokrát nedoprovodí kvantum příznivců, jak by tomu jistě bylo v "normální" době, i tak ale hosté hodlají potvrdit roli favorita a pod ostravský stromeček chtějí dovést tři body.

Brnu se poslední domácí utkání vyvedlo, ovšem výsledek je nutné brát s rezervou. Zbrojovka herně rozhodně nepřesvědčila a tři body brala proti Slovácku s velkým štěstím. Reálnější tvář ukázali trápící se Moravané v posledním kole, kdy zavítali do Teplic. "Flinta" na severu Čech předvedla další z řady svých žalostných výkonů a po porážce o jeden gól zůstává v pásmu sestupu.

Člověk by řekl, že v takové situaci by Brňané uvítali zimní odpočinek, brankáři Martinu Šustrovi ale nevadí, že tentokrát bude pauza krátká. "Možná je to pro nás lepší, abychom se v tom nemuseli patlat, kolikátí jsme a kolik máme bodů. Dostaneme brzy šanci odčinit nezdary z podzimu. Celý rok byl hodně hektický a turbulentní, ale za situaci, ve které jsme, si můžeme hlavně sami. Odpočineme si přes Vánoce a potom na to vletíme, abychom začali sbírat body ve větším počtu a zachránili se," uvedl vousatý strážce svatyně Zbrojovky.

U Baníku lze očekávat, že zápasovou výluku využijí svěřenci trenéra Luboše Kozla k dohnání kondičního manka. Slezany totiž v průběhu podzimu citelně zasáhl koronavirus a na jejich výdrži to je stále znát. Přesto se Ostravané ke konci kalendářního roku zvedli, když konečně začali vítězit. Jejich šňůru zastavila až v pátek remíza s olomouckou Sigmou.

Slezané se díky bodovým ziskům zvedli, stále ale mají kam postupovat. Chceme se posunout tabulkou nahoru. Hodláme přinášet radost našim fanouškům, děláme to pro ně. Cítíme, že jsou s námi před stadionem a jezdí za námi i na venkovní zápasy, i když nemohou být na tribuně. Vždy se jim chceme odvděčit vítězstvím," prohlásil gólman Baníku Jan Laštůvka.

Vedle pravého beka Jana Jurošky přibyl nově na marodku Ostravanů také útočník Ondřej Šašinka, který si v duelu s Olomoucí natáhl postranní vaz v koleni. Zbrojovce schází zranění obránci Jan Moravec s Lukášem Kryštůfkem a záložník Adrián Čermák. Křídelník Rudolf Reiter zase v Brně hostuje z Ostravy a proti svému zaměstnavateli nemůže nastoupit. Středopolaře Jana Sedláka zase ze hry vyřazuje trest za čtyři žluté karty v sezoně.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šustr - Kotula, Šural, Dreksa, Bariš - Štepanovský, Vaněk, Pachlopník, Šumbera - Růsek, Přichystal
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Svozil, Stronati, Fleišman - Jánoš, Kaloč - De Azevedo, Tetour, Potočný - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.48 - 3.46 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (středa 17:00)
Loni byla jediným konkurentem Slavie v boji o titul, letos Plzeň nebývale strádá a v tabulce se dělí až o páté místo. Spravit si náladu před krátkou zimní přestávkou může v předvečer Štědrého dne, kdy hostí právě tým z Edenu.

Jen jedno vítězství z posledních šesti zápasů mají na kontě viktoriáni. Bylo to sice ve velkém stylu, když minulé úterý zdolali Teplice sedmigólovým výpraskem, spíše by to ale vyměnili za větší bodový zisk z tohoto období. Zvláště když o víkendu sami schytali debakl, po nepovedeném utkání se z Uherského Hradiště poroučeli s výpraskem 4:0.

Uspokojivé pro ně může být alespoň to, že se jim daří na domácím hřišti. V šesti zápasech získali ve Štruncových sadech patnáct bodů z celkových dvaceti a vstřelili devatenáct branek z celkových osmadvaceti. Na těch měli největší podíl Aleš Čermák s Jeanem-Davidem Beauguelem, kteří mají na kontě už šest gólů, produktivní je i Bucha se čtyřmi zásahy a pěti asistencemi.

Naopak sešívaní se pyšní skvostnou formou, kterou jim trochu kazí jen čtyřgólová porážka na hřišti Leverkusenu v boji o první místo v Evropské lize. Také že to je jediný nezdar v posledních jedenácti zápasech, kde jinak slávisté s výjimkou remízy s Brnem vždy vyhrávali. Naposledy zvládli vršovické derby poměrem 2:1, když o vítězství rozhodli Sima s Provodem.

A právě Abdallah Sima je i přesto, že na začátku sezony nepatřil do kádru, nejlepším kanonýrem týmu a druhým nejlepším ligovým. Prosadil se už sedmkrát, což je v týmu, kde jeho nejbližší pronásledovatelé mají jen tři zářezy, vítaná nadstavba.

V poslední době je ve vzájemných zápasech úspěšnější pražská Slavia. Ta ze čtyř posledních vytěžila deset bodů, naposledy ve druhém kole skupiny o titul rozhodl o těsném vítězství Ševčík. Od roku 2014 až do minulé sezóny platilo, že domácí tým vždy vítězí.

Západočeši nemohou počítat s minule vyloučeným Havlem a zdravotně indisponovanými Kopicem a Hybšem. V ohrožení je pak i start Řezníka s Kovaříkem. Na straně Vršovických nejsou k dispozici Holeš, Hovorka, Musa, Ševčík, Takács.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Limberský, Hejda, Brabec, Kovařík - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba, Ondrášek, Ba Loua
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Traoré, Stanciu - Sima, Provod, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.63 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - FK Jablonec  (úterý 15:00)
Sérii pěti remíz v řadě, která je součástí dlouhé neporazitelnosti, mají za sebou fotbalisté Sigmy. Na přemožitele dlouho čekají i Jablonečtí, ti jsou však podstatně úspěšnější v získávání bodů.

V případě Hanáků je navíc nutno podotknout, že od začátku října skončilo nerozhodně sedm z osmi utkání. Jediné vítězství přišlo proti Karviné, od té doby pět po sobě jdoucích zápasů skončilo poměrem 1:1. Naposledy se to přihodilo v Ostravě, kde hosté po Yunisově trefě vedli, avšak jen deset minut, než z penalty srovnal Azevedo.

"Máme za sebou další remízu v poměru 1:1, ale ta na Baníku byla úplně jiná než ty předchozí. Hráče jsem za výkon pochválil. Přeji si, aby jej zopakovali i v úterním loučení s letošním rokem. Jablonec je velmi silný tým, čeká nás zase pořádná práce. Naší výhodou je, že máme široký kádr. Někteří hráči odpočívali na Baníku, některé to může potkat nyní. Rádi bychom se aspoň na dálku loučili s fanoušky a celkem vydařeným podzimem výhrou," komentuje situaci trenér Radoslav Látal.

Severočeši zakončili svou neúspěšnou sérii zápasů tím prvním pocovidovým, v němž podlehli Brnu. To ale jako by je nakoplo a od té doby získali v šesti zápasech výtečných šestnáct bodů, a to přesto, že udrželi jen jedno čisté konto. V sobotu si poradili s Českými Budějovicemi, proti nimž si vybudovali náskok díky Schranzovi s Pilařem, van Burenovo snížení už na úspěchu Jablonce nic nezměnilo.

Ve vzájemných ligových utkáních jsou v poslední době mírně lepší Jablonečtí, kteří naposledy prohráli v dubnu 2016. V následujících šesti střetnutích dvakrát zvítězili a čtyřikrát skončilo utkání remízou, včetně toho březnového, v němž Sigma po úvodní Julišově trefě hrála téměř hodinu v deseti, přesto udržela alespoň bod.

Domácí tým by mohl nastoupit v plné sestavě, hosté se musí obejít bez vykartovaného Schranze. Mimo hru budou i zranění Kratochvíl a Kubista.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Hubník, Poulolo, Vepřek - González, Houska, Breite, Chytil, Falta - Nešpor
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Podaný - Hübschman - Ladra, Považanec, R. Hrubý, Pilař - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.27 - 2.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Slovan Liberec  (úterý 17:00)
Sparta se s kalendářním rokem 2020 rozloučí bitvou s Libercem, od níž lze očekávat vypjaté momenty. Zatímco domácí budou hájit druhé místo, Severočeši doufají v co nejpovedenější rozlučku se zážitky nabitým podzimem.

Zatímco ohledně slávistické karantény panují pochybnosti, sparťané o uplynulém víkendu stávkovali jistě nedobrovolně. Letenští by se do Opavy možná vydali o rádi, jenže v slezské historické metropoli řádí koronavirus tak divoce, že Opavským nebylo dovoleno k vzájemnému utkání nastoupit. Posledním výsledkem Pražanů tak zůstává poněkud upocená výhra nad nováčkem z Pardubic.

Sparta zůstává v tabulce druhé, ovšem své postavení musí hájit před dotírajícím Jabloncem. "Přijede velmi dobrý tým, který to řeže, bude bojovat, běhat. Tým, který odehrál dobré zápasy v Evropské lize, takže si bude určitě věřit. Bude jen na nás, jak se s tím vypořádáme," varoval před kvalitami soupeře z Liberce asistent hlavního trenéra Pražanů Luboš Loučka.

Severočeši v posledním kole neodpočívali a sehráli partii s Mladou Boleslaví, která družině kouče Pavla Hoftycha vyšla na jedničku. Slovan si nakonec s chutí zastřílel a po vítězství 3:0 zamotal již tak nesmírně vyrovnanou tabulku. Před výletem na Letnou držel Liberec šesté místo se stejným bodovým ziskem jako pátá Plzeň a sedmá Karviná.

Hráči Slovanu mají před Pražany přirozený respekt, ovšem rozhodně se na Letné hodlají poprat o úspěch. "Sparta na podzim získala určitě víc bodů než v minulých sezonách. My tam pojedeme tak, abychom využili rozpoložení, ve kterém se nacházíme po dvou vyhraných zápasech. Máme poslední utkání podzimní sezony, která pro nás byla krásná. Určitě ji budeme chtít zakončit dobrým a poctivým zápasem a porvat se o dobrý výsledek i na Letné," vzkázal Hoftych.

Otázkou je, zda Liberci vypomůžou stoper Jakub Jugas s útočníkem Júsufem Hilálem, jejich start je kvůli zdravotním trablům v ohrožení. Na straně Sparty bude po "blikanci" v utkání proti Pardubicím chybět rozhněvaný mladý muž Ladislav Krejčí "mladší", který si kvůli nevybíravému zákroku od ligového fotbalu na nějaký čas odpočine. Z důležitých hráčů Pražanů pak na marodce figurují obránce Lukáš Štetina a útočníci Adam Hložek s Liborem Kozákem.

Zápasy Liberce se Spartou pravidelně provází vypjatá atmosféra. Často jde totiž o hodně. Například naposledy se Severočeši setkali s Pražany ve finále národního poháru, kdy se z vítězství radovali Letenští. U Nisy zase rádi vzpomínají na předposlední návštěvu pláně nad Vltavou z letošního února, kdy díky Slovan řádění dnes již slávisty Tomáše Malínského bral nečekaně tři body, čímž ukončil angažmá tehdejšího lodivoda domácích Václava Jílka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Pavelka, Čelůstka, Hancko - Vindheim, Sáček, Trávník, Dočkal, Ladislav Krejčí I - Juliš, Karlsson
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Pešek, Sadílek, Mara, Hromada, Mosquera - Rabušic (Hilál)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.64 - 4.32
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha12102035:432
2.Sparta Praha1290328:1727
3.FK Jablonec1382323:1426
4.Sigma Olomouc1357119:1222
5.Viktoria Plzeň1362528:2020
6.Slovan Liberec1262419:1420
7.MFK Karviná1355314:1620
8.FK Pardubice1354413:1519
9.1. FC Slovácko1253420:1318
10.Baník Ostrava1153317:1018
11.Fastav Zlín1251613:1416
12.Dynamo České Budějovice1336417:2215
13.Bohemians Praha 19051342716:1814
14.FK Teplice1341813:2613
15.FK Mladá Boleslav1323814:259
16.Zbrojovka Brno1323812:269
17.1. FK Příbram1323810:289
18.SFC Opava1213810:276
Zbývající zápasy
22.12. 15:00Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram (zápas odložen)
23.12. 15:00Bohemians Praha 1905 - SFC Opava (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (885)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele