FORTUNA:LIGA - souhrn 13. kola

18.12.2020, 20:00, aktualizováno 20.12.2020, 20:25
Komentáře a souhrny
Slavia ve vršovickém derby porazila Bohemians a na čele tabulky má znovu pětibodový náskok na Spartu. Dobrou formu potvrdil Jablonec, který si poradil s Českými Budějovicemi, zatímco Plzeň vysoko prohrála na hřišti Slovácka. Olomouc remizovala v Ostravě, kde popáté v řadě neudržela vedení, aby nakonec v každém z těchto zápasů remizovala 1:1. Další výhru zaznamenal Liberec, tři body mají také Teplice...

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 2:1

20.12.2020 18:30

Góly: 7. Abdallah Sima, 66. Lukáš Provod - 68. Petr Hronek

Slavia i přes "koronavirový" výpadek nic neztratila ze svého umu a nadále vládne nejen Vršovicím, ale též celé republice. V prestižním souboji se soupeřem ze stejné městské části přetlačila Bohemians a na čele tabulky nadále drží pětibodový náskok.

Vypadalo to na snadnou partii pro sešívaní, kteří šli do vedení velice brzy. Avšak jejich dominance na trávníku postupně vyprchala a protivník z Ďolíčku si začal troufat. Nakonec ale "Klokani" na body nedosáhli a zůstávají tedy na třináctém místě. 

Již po pár desítkách vteřin oslovil Stanciu nabíhajícího Provoda, toho ovšem zradilo zpracování a míč do rukavic ukryl brankář Le Giang. V páté minutě se gólman hostů blýskl proti ráně Stanciua. Dvě minuty poté ale Le Gianga zaskočil Sima, který po pasu od Stanciua chytře zakončil mimo dosah strážce klokaní svatyně. Sešívaní šli tedy rychle do vedení.

Po dvaceti minutách hry se Sima dostal ke svému oblíbenému zakončení hlavou, které mu však příliš nevyšlo. Za Bohemians jako první vystřelil ve 24. minutě Dostál, jehož pokus lapil slávistický brankář Kolář. Postupem času se hosté začali osmělovat, jenže ve finále jim vždy něco málo chybělo. Například Necid mohl ve 43. minutě střílet z výhodné pozice, místo toho ale udělal kličku navíc, po níž balón sebral Kolář.

Druhou půli otevřel skákavý pokus Stanciua, jenž proletěl vedle tyče. Na druhé straně se nenechal zahanbit Hronek, který z dálky protáhl Koláře. Poté se dlouhou dobu nic nedělo, až v 66. minutě nahrál Sima Provodovi, který vlétl do otevřené defenzivy Bohemians a obloučkem přes Le Gianga zvýšil náskok domácích.

Dvoubrankový polštář však vydržel sešívaným jen chvilinku. "Klokani" totiž téměř okamžitě odpověděli, když po centru Vondry přetlačil Olayinku v souboji Hronek a hlavou snížil. Za okamžik pálil nebezpečně Stanciu, avšak jeho pokus se znovu nevešel mezi tři tyče. Kuriózní moment nastal v 72. minutě, kdy Bederka při obranném odkopu trefil Vondrovu ruku. Rozhodčí Franěk nejprve odpískal ruku, tu ale kvůli Vondrově držení horní končetiny u těla po zhlédnutí videozáznamu odvolal.

V závěru již Bohemka neměla síly na zvrat utkání. Slavia tak doma zůstává ve vršovickém derby neporažena již od roku 1993. 

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 4:0

20.12.2020 16:00

Góly: 11. Jan Kalabiška, 50. Stanislav Hofmann, 80. Lukáš Sadílek, 90. Filip Kubala

Zdálo se, že sedmibrankovou kanonádou proti Teplicím se Plzeň začala vracet do pohody. Jenže v Uherském Hradišti Západočeši tvrdě vystřízlivěli. Skvěle hrající Slovácko nedalo Viktorii šanci a čtyřgólovým výpraskem pořádně rozkývalo židli plzeňského kouče Adriána Guľy.

Hosté převedli vskutku mizerný výkon v útoku i defenzivě, po kterém sice zůstali v tabulce na pátém místě, avšak na záda jim důrazně dýchá několik mužstev. Mezi nimi také Slovácko, které po brilantním výkonu ztrácí na Plzeń z deváté pozice jen dva body.

O tom, že výlet na Moravu bude náročný, se Západočeši přesvědčili v osmé minutě, kdy po přetaženém centru Kalabišky pálil Petržela, jehož volej s námahou vyrazil brankář Hruška. Tři minuty poté už ale hosté kapitulovali. Petrželovo zakončení po pasu od Navrátila vyrazil Hruška před sebe a z dorážky poslal domácí do vedení Kalabiška.

Plzni se směrem dopředu hrálo těžko. Až ve 25. minutě si domácí gólman Nemrava připsal první zákrok, když po standardní situaci Čermáka chytil hlavičku Hejdy. Vzápětí opět zahrozili Moravané, když ránu Kohúta zkrotil Hruška až nadvakrát. Poté hned dvakrát pálil na strážce hostující svatyně Petržela, přičemž především jeho druhý pokus nadělal Hruškovi starosti.

Jestliže hosté plánovali, že po přestávce se na soupeře rychle dotáhnout, tak byly jejich plány rychle rozmetány. V 50. minutě totiž Havlík s Kalabiškou a Sadílkem zakombinovali na levé straně Slovácka, načež posledně jmenovaný vyhledal před bránou Hofmanna, který uklidil míč do odkryté brány - 2:0. Zpět na rozdíl jedné branky chtěl skóre okamžitě vrátit Ba Loua, avšak jeho střelu pohodlně lapil Nemrava.

Slovácko nadále bránilo svůj náskok bez větších potíží. Naopak třetí gól domácích mohl v 74. minutě přidat Šimko, který po volném kopu hlavičkoval těsně nad břevno. Naděje Viktorie na dobrý výsledek pak za čtyři minuty zřejmě definitivně pohřbil Havel, který po obdržení druhé žluté karty musel předčasně do sprch. Navíc v 80. minutě se po centru od Šimka trefil z voleje k tyči Sadílek a Slovácko vedlo již o tři branky.

Alespoň o čestný zásah se vzápětí pokusil Bucha, jenže Nemrava jeho obstřel vytáhl na rohový kop. Naopak domácí se prosadili ještě jednou. Rychlý brejk Slovácka v 90. minutě rozjel Kliment, Sadílek následně korunoval povedený výkon přihrávkou pod sebe na zcela volného Kubalu, který si jaký střídající hráč taktéž připsal gól. V nastavení si ještě Nemrava dobrým zákrokem proti Limberskému vysloužil čisté konto.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno 1:0

20.12.2020 14:00

Góly: 79. Tomáš Kučera

Teplice v první půli zahodily několik příležitostí, přesto nakonec urvaly tři body. Severočeši tak pod novým koučem Radimem Kučerou zvítězili již podruhé a trochu se vzdálili sestupovým vodám. V nich naopak nadále tone Na Stínadlech poražená Zbrojovka.

Již v páté minutě vystrašil hostujícího brankáře Šustra Mareš, jehož oblouček skončil i díky teči bránícího Šurala těsně nad břevnem. Čtrnáct minut poté poslal míč před bránu Trubač a po promáchnutí Vondráška zakončoval Řezníček, který trefil horní tyč. Znovu horko bylo hostům ve 26. minutě, kdy po dýchánku od Moulise vychytal Černého Šustr.

Až ve 29. minutě předvedlo Brno povedenou útočnou akci, když po rohovém kopu hlavičkoval Šural, teplický gólman Diviš si ale připsal snadný zákrok. Vzápětí se Šuralovi málem povedlo skórovat do vlastní brány. Obránce Zbrojovky srazil Moulisův centr a Šustr měl co dělat, aby zabránil pohromě. Ve 35. minutě zůstal Šustr pro změnu bez práce, neboť Trubač pálil příliš vysoko.

Teprve v 66. minutě přišla první zajímavá akce druhé půle, když si hostující Fousek šikovně navedl míč ke střele, které nescházelo mnoho. Místo toho udeřili domácí. Po rohovém kopu Fortelného ze 79. minuty střílel Vondrášek, jehož zakončení poslal do sítě efektivní patičkou Kučera. Alespoň bod mohl Moravanům následně zachránit Dreksa, avšak po standardní situaci jej vychytal Diviš.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Fastav Zlín 0:0

20.12.2020 14:00

Góly: -

Zápas Pardubic se Zlínem připomínal pohodovou nedělní partii někde v parku při pikniku než tvrdý souboj o ligové body. Není tedy překvapením, že duel ve výsledku přinesl bezbrankovou remízu. Zatímco Moravané zůstali v tabulce jedenáctí, Východočeši se propadli za Liberec s Karvinou na osmou pozici.

Výrazněji jako první zahrozil v sedmé minutě Zlín. Čanturišvili předložil míč novicovi v sestavě Slaměnovi, ten ale trefil jenom pardubického brankáře Boháče. Za dalších deset minut utekl obraně Pardubic Jawo, jehož únik taktéž skvěle zastavil Boháč, byť následně byl útočníkovi hostů odmáván ofsajd.

Pardubice se trochu ukázaly až v 39. minutě, kdy ze standardní situace zkusil štěstí Huf, ovšem gólman "Ševců" Dostál jeho pokus lapil. Těsně před pauzou rozvlnili Moravané síť, jejich radost však rychle překazil sudím odpískané postavení mimo hru. Po změně stran se osmělil Huf, který si při protiútoku Východočechů obhodil Vraštila, v závěru akce ale pálil vedle brány.

Nepříliš záživné utkání nabídlo další šanci až v 71. minutě, kdy se dopředu zajímavé dostal zlínský obránce Kolář, jenže nepovedené zakončení skončilo v Boháčových rukavicích. Tři minuty poté měl gól na kopačce Dramé, avšak Boháč znovu zachránil Východočechy. A když se neujaly hlavička pardubického Petráně ani Dramého teč po pasu od Čanturišviliho z nastavení, rozešly se oba celky smírně.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 3:0

19.12.2020 16:00

Góly: 6. Jakub Hromada, 29. Aleksej Tatajev (vl.), 90. Imad Rondić (pen.)

Trápení Mladé Boleslavi nekončí. Středočeši jsou momentálně jedním ze dvou celků, které v posledních pěti zápasech nedokázali zvítězit, a to poté, co poměrem 3:0 podlehl Liberci. Za domácí se prosadili Hromada s Rondićem, vlastní gól přidal Tatajev.

Už v šesté minutě se muži z Podještědí radovali z úvodní branky. Fukalův centr směřoval na hlavu Rabušice, jenž sklepnul na Jakuba Hromadu. Ten už si se situací poradil k tyči umístěným halfvolejem. Brzy mohli kontrovat Túlio a Budínský, první jmenovaný ovšem pálil mimo, standardku druhého zase zneškodnil Nguyen.

Po čtvrtině utkání zase zahrozili Liberečtí, zakončit ovšem nedokázal Rabušic a následně Beran z úhlu trefil pouze gólmana. Nakonec se domácí radovali díky vlastnímu gólu. Marův rohový kop trefil Kačaraba tak, že si jej Alexej Tatajev srazil za záda Markoviče. Třetí trefu mohl před pauzou přidat Hromada, v cestě mu však stála tyč.

Po necelé hodině hry se zase před bránou zjevil Matoušek, který po Rabušicově centru hlavičkoval příliš vysoko. Sám centrující Rabušic jej po chvíli napodobil, také se mu vychýlila mířidla. Hosté pořádně zahrozili až v sedmdesáté minutě, kdy Kačaraba v pádu zastavil Graiciarovu střelu.

A byl to znovu aktivní Graiciar, kdo se objevil v asi největší příležitosti Mladé Boleslavi. Jenže po Klímově pobídce si na jeho pumelici počíhal Nguyen. Nakonec se ještě potřetí radoval Slovan. Po Mazáňově faulu na Peška nařídil sudí pokutový kop, jehož exekuce se ujal Imad Rondić. Ten bez potíží proměnil a potvrdil vítězství Liberce.

Ten se tak v tabulce vyhoupl na šesté místo, zato Mladá Boleslav je jen o skóre nad sestupovými pozicemi.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - MFK Karviná 0:1

19.12.2020 14:00

Góly: 27. Lukáš Bartošák

Jediný gól rozhodl o vítězi souboje mezi Příbramí a Karvinou. Loňští aspiranti na sestup jsou letos v naprosto odlišném rozpoložení, což se i projevilo a hosté si od Litavky odvezli výhru 0:1. Rozhodl o tom po necelé půlhodině Bartošák.

Už ve čtvrté minutě Slezané poprvé zahrozili, po rohovém kopu se k hlavičce dostal Haša. Na druhé straně se pak Bolka pokoušel zaskočit pokusem z velké vzdálenosti Pilík. Pokus o překvapení nevyšel vzápětí ani Cmiljanovićovi. A jelikož se neprosadil ani Voltr po Pilíkově centru, dostali šanci ke skórování hosté.

A ti ji v sedmadvacáté minutě využili. Qose uprostřed hřiště získal míč a rozehrál jej na Hašu. Jeho pokus sice ještě gólman zlikvidoval, na dorážku Lukáše Bartošáka už ale byl krátký. Bartošák mohl bleskově přidat druhou trefu, na Kočím si ale vylámal zuby.

Deset minut po přestávce mohl vedení Karviné navýšit Ostrák, který ale za obranou neuspěl a vše skončilo jen rohem. Nepřesně si počínal i ze standardní situace Qose, Haša zase přestřelil bránu z úrovně penalty.

Jelikož ale nedokázal v závěru využít své šance ani Folprecht, udržela Karviná těsné vedení. V tabulce se tedy vytáhla na sedmou příčku, Příbram je předposlední.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Dynamo České Budějovice 2:1

19.12.2020 14:00

Góly: 20. Ivan Schranz, 61. Václav Pilař - 70. Mick van Buren

Série českobudějovických fotbalistů bez porážky skončila. Dynamo totiž nestačilo na další rozjetý týmy z Jablonce, na jeho hřišti prohrálo 2:0. Po úvodní trefě Schranze navýšil po pauze Pilař, van Buren skóre jen korigoval.

V úvodní desetiminutovce dostal každý z týmů jednu větší šanci ke skórování. Nejprve hlavičkoval Doležal po Ladrově centru, následně po individuální akci prověřil Hanuše Mršić. I další minuty přinesly zajímavé momenty před oběma brankami. Brandner v tutovce ovšem trestuhodně selhal, na Doležala si zase počíhal Drobný.

Po dvaceti minutách už přišel první gól. Drobný pustil z rukavic pomalý centr, balón se následně odrazil k Ivanu Schranzovi a ten už jej dopravil do sítě svého bývalého zaměstnavatele.

Po zajímavém Mršićově přímáku a pěkné Havelkově ráně zahodil stoprocentní příležitost Považanec, jenž netrefil poloodkrytou klec. Přesto Severočeši své vedení navýšili, a to v momentě, kdy byla odehrána hodina hry. Schranzův centr do vápna se dostal k Václavu Pilařovi, jenž neomylně zakončil do šibenice.

Nedlouho poté se Budějovičtí znovu dostali do kontaktu. Ve vápně se do míče opřel Mick van Buren, jenž dokázal propálit vše, co mu stálo v cestě, a mohl jít slavit. V závěrečných minutách se mohl stát hrdinou Brandner, ten ale i ve druhé obrovské šanci selhal a mohl jen přihlížet, jak se zeleno-bílí radují z vítězství a udržení třetí pozice v tabulce.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:1

18.12.2020 18:00

Góly: 72. Dyjan Carlos De Azevedo (pen.) - 64. Jakub Yunis

Baník herně částečně navázal na předešlé výkony, ovšem tentokrát měl větší problémy s překonáním defenzivy Olomouce. Nakonec Slezané vybojovali alespoň remízu. Sigma popáté v řadě vedla o jeden gól, avšak zase bere z utkání pouze bod.

Hned první útočný nákop od Poulola vedl k slibné šanci Yunise, který málem zavařil brankáři domácích Laštůvkovi. I přes následnou aktivitu Ostravanů přišla v 18. minutě s vyloženou šancí Olomouc. Míč po centru Chytila z levé strany připravil Yunis pro Faltu, kterého ale dvakrát vychytal i s pomocí břevna Laštůvka. Dvě minuty poté konečně vypálil Baník, avšak De Azevedův volej po pasu od Filla lapil gólman Mandous.

Slezané dál drželi míč na kopačkách, ke gólu ale byli blíže hosté. Vepřek po půlhodině hry obral o míč nepozorného Filla, Baník ale znovu zachránil Laštůvka, který lapil též následnou hlavičku Yunise. Vzápětí se po přihrávce od Stronatiho s trochou štěstí dostal do vyložené příležitosti Šašinka, jenže v zakončení selhal, když pálil mimo tři tyče. Závěr první půle zase patřil Hanákům. González napravo zamotal Fleišmana a Chytila po jeho centru zastavil neskutečný Laštůvka.

Po změně stran se jako první ukázali Ostravané, když Stronatiho pokus hlavou po standardní situaci zastavil Mandous. Jenže v 64. minutě darovali domácí branku soupeři. Jánoš zariskoval před vlastním pokutový územím a o balón jej obral Falta, Laštůvka následně vyrazil střelu Housky i dorážku Vepřeka, avšak na Yunise již nestačil.

Domácí vrátil do hry Holzer, který se v 72. minutě prosmýkl do pokutového území Sigmy, kde jej k zemi srazil González. Sporný zákrok vyhodnotil sudí Hrubeš jako penaltový, načež se z jedenácti metrů nemýlil De Azevedo. V nastavení se hrdinou Slezanů mohl stát Zajíc, který po přihrávce od Tetoura pelášil na Mandouse, kterého také překonal, jenomže radost mu překazil odpískaný ofsajd.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha12102035:432
2.Sparta Praha1290328:1727
3.FK Jablonec1382323:1426
4.Sigma Olomouc1357119:1222
5.Viktoria Plzeň1362528:2020
6.Slovan Liberec1262419:1420
7.MFK Karviná1355314:1620
8.FK Pardubice1354413:1519
9.1. FC Slovácko1253420:1318
10.Baník Ostrava1153317:1018
11.Fastav Zlín1251613:1416
12.Dynamo České Budějovice1336417:2215
13.Bohemians Praha 19051342716:1814
14.FK Teplice1341813:2613
15.FK Mladá Boleslav1323814:259
16.Zbrojovka Brno1323812:269
17.1. FK Příbram1323810:289
18.SFC Opava1213810:276
Zbývající zápasy
19.12. 18:00SFC Opava - Sparta Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (472)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele