FORTUNA:LIGA - preview 13. kola

18.12.2020, 08:28, aktualizováno 20.12.2020, 09:14
Previews
Slavia před sebou má vršovické derby proti Bohemians a očekává se její výhra, Plzeň chce na půdě Slovácka navázat na dominantní výkon ze souboje s Teplicemi. Pardubice poměří síly se Zlínem, Teplice nastoupí proti Brnu...
FK Teplice - Zbrojovka Brno  (neděle 14:00)
Krajně nepovedené utkání za sebou mají fotbalisté Teplic, kteří od Plzně schytali sedm kousků. Šanci spravit si chuť mají proti nováčkovi z Brna, jenž si ovšem v posledním utkání připsal druhé vítězství v sezóně.

Skláři po porážce od Sparty na konci listopadu odvolali trenéra Hejkala a mužstvo přebral Radim Kučera. Ten začal solidně, když s týmem odvezl všechny tři body z Mladé Boleslavi. Jenže výkony mají spíše sestupnou tendenci, po remíze se Sigmou přišel zkrat v Plzni, odkud si Teplice i kvůli hattricku Čermáka odvezly sedmigólový výprask.

Zbrojovka se po vynucené covidové přestávce zvedla a odlepila se ode dna tabulky. V šesti zápasech "spravedlivě" rozdělila své výsledky mezi porážky, remízy a vítězství, naposledy uspěla v jihomoravském klání se Slováckem. Po trefě Srubka tam sice do pozdních minut prohrávala, jenže v hektickém závěru dokázali otočit Vaněk s Fouskem.

Ve prospěch Brna hrají kromě aktuální formy i vzájemné zápasy. Z posledních pěti třikrát zvítězilo a ani jednou neodcházelo s porážkou, naposledy Jihomoravané vyplenili Stínadla poměrem 1:4. Prosadili se při tom Růsek, Acosta, Bazelyuk a Krejčí.

Domácí celek se musí obejít bez vykartovaného Hoška a zraněných Grigara, Heidenreicha, Hyčky, Knapíka, Marečka, Plachého a Shejbala, v ohrožení je navíc i start Žitného. Na straně hostí nenastoupí Kryštůfek, Moravec a Čermák.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Němeček - Vondrášek, Ljevakovič, T. Kučera, Černý - Jukl, Fortelný - Radosta, Trubač, Moulis - Mareš
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šustr - Bariš, Dreksa, Šural, Kotula - Vaněk, Sedlák - Štepanovský, Pachlopník, Fousek - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.53 - 2.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - Fastav Zlín  (neděle 14:00)
Souboj dvou týmů ze středu tabulky bude k vidění v neděli ve vršovickém Ďolíčku. Tamní azylant Pardubice bude hostit Zlín, přičemž jde o souboj o pozice. Pokud ševci zvítězí, svého soka v tabulce přeskočí.

Východočeši se od konce září pyšnili sérii sedmi utkání, v nichž jen jednou prohráli. Avšak tato šňůra byla ukončena ve středu na pražské Letné, kde i přes sympatický výkon svému soupeři podlehli po trefách Juliše a Čelůstky. Na druhou stranu stále platí, že "doma" přemožitele nepoznali.

Ševci pokračují ve svých výkonech po sinusoidách. Po úvodních dvou výhrách třikrát prohráli, pak zase třikrát slavili. A jejich prosincová bilance? Dvě porážky. Ta domácí od Jablonce se ještě dala očekávat, nicméně nezdar 1:0 v Příbrami po Treglerově trefě se řadí mezi ty překvapivé.

Soupeři na sebe naráželi během tříletého působení Zlína ve FNL, velkou výhodou ve vzájemných střetech bylo domácí prostředí. Jen jednou nebylo plně využito, to když Pardubice doma bez branek remizovaly.

Domácí se musí obejít bez vykartovaného Cadua a zraněných Černého a Sychry, hosté nemohou počítat s Poznarem, Vraštilem a Vyhnalem.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Surzyn, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Pfeifer, Solil, Tischler, Ewerton - Huf
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Simerský, Buchta, Procházka - Matejov, Hlinka, Conde, Jiráček - Dramé, Janetzký, Čanturišvili
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.25 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
Poměrně v útlumu jsou v prosincových zápasech fotbalisté Slovácka, naopak v případě jejich nadcházejícího soupeře z Plzně to po sedmigólovém vítězství vypadá, že nejhorší časy už pominuly.

Jihomoravané ve třech posledních zápasech nedokázali zvítězit. Bod z utkání s Libercem a porážka se Spartou, to nejsou výsledky, za něž by se měli stydět. Avšak poslední nezdar v Brně musí zabolet, zvláště vezmeme-li v potaz, že po Srubkově trefě tam ještě pět minut před koncem základní hrací doby vedli. Pak ale dokázali otočit Vaněk s Fouskem.

Viktoriáni se od úspěchu s pražskou Spartou propadli během reprezentační přestávky do agónie, když čtyřikrát v řadě nedokázali zvítězit a v prvních třech případech navíc vyšli gólově naprázdno. Chuť si spravili v úterý proti Teplicím, které rozstříleli 7:0. Hattrickem se na tom podílel Čermák, další zásahy přidali Beauguel, Ba Loua, Limberský a Bucha.

"Slovácko má jasnou organizaci hry a ví, jak se chce prezentovat. Víme, co očekávat, musíme ale nalézt citlivá místa, zrealizovat plány v zápase a udělat maximum pro vítězství," nabádá trenér plzeňského celku Adrian Guľa.

Možná to bude znít překvapivě, ale v minulé sezóně mělo ve vzájemných zápasech navrch Slovácko. To vytěžilo maximální počet šesti bodů, naposledy před Vánoci doma zvítězilo 2:1 díky trefám Reinberka a Hellebranda. Přitom předtím na úspěch dlouho čekalo, konkrétně od května 2006.

Domácí celek bude v zápase postrádat vykartovaného Kadlece a také zdravotně indisponované Divíška, Ciciliu a Hofmanna. Západočeši přijedou bez zraněných Kopice a Hybše, v ohrožení je i start Mihálika a Řezníka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Bajza - Reinberk, Šimko, Srubek, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Navrátil - Kliment
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba, Beauguel, Ba Loua
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.02 - 3.55 - 1.96
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:30)
Po krátké a (jak se později ukázalo) neoprávněné karanténě jde zpět do akce pražská Slavia. Tu čeká vršovické derby proti Klokanům, kteří se letos spíše trápí a proti rivalovi by se chtěli odpíchnout k lepším zítřkům.

Z posledních deseti soutěžních zápasů je jedinou kaňkou na slávistické bilanci týden a půl starý výprask v Leverkusenu, jinak se sešívaným nebývale daří. Postoupili ze skupiny Evropské ligy a rovněž tu domácí vedou poměrně s přehledem. A to i díky tomu, že minulý víkend zdolali Slovan Liberec 3:0 díky dvěma zásahům Simy a jedné trefě Olayinky. Zmíněný Abdallah Sima je se šesti zásahy jednoznačně nejlepším střelcem týmu, Olayinka s dalšími čtyřmi hráči je na polovině gólů.

Klokani v úterý na domácím hřišti zdolali Příbram 2:1 po trefách Vacka a Nováka, čímž ukončili sérii bez výhry. Ta trvala čtyři utkání a Bohemians během ní remizovali s Pardubicemi a odvezli si porážky z Budějovic, Jablonce a Ostravy. Zeleno-bílí ve svých řadách nemají žádného vyloženého střelce, nejlépe na tom je trio Hronek, Hůlka a Novák, které má na kontě po dvou brankách.

"Může se stát úplně cokoliv. O tom ale my nerozhodujeme. Připravovali jsme se na zápas normálně, aniž bychom brali v úvahu nějaké spekulace. Co se týče přímo Slavie, tak když se člověk podívá na její herní projev a tabulku, tak nás čeká určitě největší výzva v rámci české ligy," říká asistent hostujícího trenéra Erich Brabec.

"V posledních letech hraje Slavia na vysoké úrovni a pro každý tým je výzva se jim postavit. Mrzí mě, že takové utkání hrajeme bez přítomnosti diváků. Právě vršovické derby je takovým fotbalovým svátkem," dodává brankář Patrik Le Giang.

Dlouhodobě jsou vzájemná utkání doménou celku z Edenu, naposledy v únoru ale zvítězili Klokani, kteří díky trefě Vodháněla získali ve vzájemném zápase tři body poprvé od září 2014. Na úspěch na hřišti Slavie však nadále čekají, a to již od září 1993.

Hosté nyní budou mít ztíženou situaci kvůli četným absencím, k dispozici totiž nebudou Bačkovský, Bartek, Pokorný, Valeš a Vodháněl. V ohrožení je navíc i start Puškáče. Domácí se musí obejít bez Holeše, Hovorky, Musy, Takácse a Ševčíka.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Schumacher, Köstl, Hůlka, Vondra - Vaníček, Květ, Jindřišek, Hronek - Necid, Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.38 - 13.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - MFK Karviná  (sobota 14:00)
Dříve by šlo o záchranářský duel, tentokrát však má střet Příbrami s Karvinou jiný náboj. Domácí se sice nadále nachází ve spodních patrech tabulky, ovšem hosté ze Slezska letos bojují o něco výš a dalším bodovým ziskem by rádi vylepšili již tak slušné postavení.

V Karviné dochází vcelku pravidelně k hráčské fluktuaci, kvůli čemuž jsou výsledky MFK často destabilizovány. V probíhající sezoně se ale na východě republiky sešla solidní kvalita, která posouvá Slezany vpřed. Tomáš Ostrák, Michal Papadopulos, Gigli Ndefe...ti všichni úspěšně reprezentují zeleno-bílé barvy, které před startem předposledního podzimního kola vlají na devátém místě ligového pelotonu.

Naposledy Slezané vybojovali cennou remízu ve vypjatém zápase proti Jablonci. "Úterní duel s Jabloncem, to byla válka. Někteří kluci mají pár šrámů a zdravotní stav není úplně růžový. Ale je teprve čtvrtek a věřím, že se kluci dají dohromady. Změny v sestavě asi uděláme, ale rozhodneme až krátce před zápasem," naznačil trenér Karviné Juraj Jarábek, že jeho mužstvo zřejmě v Příbrami nenastoupí ve stejném složení.

Domácím Středočechům se s blížícím koncem ligového podzimu začalo trochu dařit, nicméně i tak zůstávají v sestupovém pásmu. V posledním odehraném utkání navíc mančaft kouče Pavla Horvátha klopýtl na půdě pražských Bohemians.

Proto Horváth doufá, že v sobotu se Příbrami zadaří. "Chceme se dostat ze sestupových vod, čeká nás další zápas, opět jsme si v týdnu ukázali chyby. Je to běh na dlouhou trať a stále se připravujeme pozorně na každého soupeře. Nyní si více věříme, protože jsme posbírali nějaké body. Na tréninku to je na hráčích vidět, máme ovšem problémy se zakončením, chybí nám tam větší klid, tak snad to vylepšíme již v zápase s Karvinou." uvedl bývalý záložník.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Tregler, Vilotič, Cmiljanovič - Pilík, Zorvan, Rezek, Folprecht, Vávra - Voltr
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Santos, Dramé, Šindelář, Ndefe - Mangabeira - Mikuš, Ostrák, Qose, Bartošák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.09 - 2.48
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Dynamo České Budějovice  (sobota 14:00)
Jablonec v posledním kole lacině klopýtl, přesto se v tabulce drží na bronzové přičce. V posledním domácím utkání kalendářního roku vyzvou Severočeši i bez svého trenéra sympaticky hrající České Budějovice.

¨ Severočeši se na domácí půdu vracejí po emočně nervózním výletě do Karviné. Jablonec na východě republiky vyhrával o dvě branky, nakonec však vedení ztratil. Kouč zeleno-bílých Petr Rada se navíc dostal do křížku s lavičkou soupeře, načež si tradičně ulevil na tiskové konferenci. Buď jak buď, Radova družina sice zůstala v tabulce třetí, nicméně zbytečná ztráta bodů prohloubila ztrátu na druhou Spartu.

"Plukovník" Rada však z karvinské plichty nakonec nebyl až tak zničený. "Program je teď náročný, to si musíme přiznat. Ale od toho jsou hráči trénovaní, aby takový rytmus vydrželi. Určitě se na to nebudeme vymlouvat. Závěr v Karviné jsme nezvládli, ale musíme vzít také v potaz kvalitu Karviné, která nás v závěru dostala pod tlak. Mrzí nás to, že jsme to nedotáhli do vítězného konce, ale je to plusový bod z venku," uvedl zkušený kouč.

Také Budějovice ve vloženém kole remizovali na hřišti soupeře, pro Jihočeši šlo ale ve výsledku o příjemný bonus. Dynamo totiž na půdě olomoucké Sigmy dlouho ztrácelo, navíc hrálo v oslabení. Přesto se svěřencům kouče Davida Horejše podařilo vyrovnat, čímž prodloužili neporazitelnost Budějovic na úctyhodných šest utkání v řadě.

Lodivod Dynama po duelu v Olomouci pochopitelně zářil štěstím. "Ten bod má pro mě stejnou cenu, jako bychom na Hané vyhráli. Hráli jsme o deseti a soupeře prakticky nepustili do šance. Byli jsme aktivní, napadali jsme a vydali se ze všech sil. Hráči zaslouží to nejvyšší uznání," řekl.

Do již několikrát zmíněného oslabení poslal Jihočechy na Hané stoper Maxsym Talovierovi, kvůli čemuž ukrajinský fotbalista do Jablonce neodcestuje. Disciplinární trest si bude muset odpykat také trenér domácích Rada, jenž při svém výbuchu emocí v Karviné viděl už čtvrtou žlutou kartu v sezoně.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Podaný - Hübschman - Ladra, Považanec, R. Hrubý, Pilař - Schranz
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Novák, Králik, Havel, Skovajsa - Čavoš, Havelka - Van Buren, Javorek, Mršič - Brandner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.81 - 4.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Podruhé v řadě se hráči Liberce představí na domácím stadionu. Pod Ještěd si tentokrát udělá výlet nepříliš vzdálená Mladá Boleslav. Hosté se chtějí konečně zvednout, avšak Slovan bere z vlastního svatostánku pouze tři body.

Dost usnadněnou cestu za třemi body měli fotbalisté Liberce v zápase proti Opavě. Hosté totiž doma ve Slezsku nechali řadu hráčů, kteří byli pozitivně testování na koronavirus. U Nisy se tak představilo torzo ideální sestavy SFC, s nímž neměl Slovan dle očekávání mnoho starostí. Výhrou 2:0 ukončili Severočeši třízápasové čekání na výhru.

Útočník Liberce Michael Rabušic se proti Opavě blýsknul gólem, zároveň bezprostředně po utkání řekl, co musí se svými spoluhráči učinit pro vítězství nad Mladou Boleslaví. "Připravit se na to úplně stejně. Klíčové bylo zvládnout dnešní (středeční) duel s Opavou. Hrajeme doma, neexistuje nic jiného než vítězství a přes to nejede vlak", vzkázal rázně populární "Rambo".

Když se zdálo, že z nejhoršího je venku, zabředla Boleslav do další krize. Středočeši přitom neztrácí z nejlepšími celky soutěže, avšak postupně podlehli Příbrami, Teplicím a ostravskému Baníku, což jsou týmy, které se taktéž vyskytují nebo ještě nedávno vyskytovaly v dolní polovině tabulky. Mnoho uspokojení nepřinesla ani šťastná remíza z Opavy.

Ani nový kouč Karel Jarolím mnoho světla do boleslavské kabiny nepřinesl. Zkušený trenér si tak dobře uvědomuje, že už by bylo načase zabrat. "Jsme v postavení, ve kterém je každý získaný bod potřebný. Budeme o něj usilovat i v Liberci," uvedl někdejší lodivod české reprezentace.

Zatímco Slovan by měl k zápasu nastoupit v kompletním složení, s hosty k Nise nedorazí zraněný stoper Ondřej Mazuch a taktéž absentující záložníci Dominik Mašek s Markem Matějovským.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Koscelník, Jugas, Kačaraba, Mikula - Sadílek, Mara - Pešek, Beran, Mosquera - Hilál
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Jakub Klíma, Tatajev, Křapka - Zahustel, Túlio, Budínský, Janošek, Mazáň - Jiří Klíma, Fulnek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.66 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (pátek 18:00)
Aktuálně nejlepší formou v lize se pyšní Baník, který i se dvěma zápasy k dobru drží solidní sedmou příčku. Soupeř z Olomouce sice drží dlouhou sérii neporazitelnosti, nicméně aktuálně čtyřikrát v řadě remizoval.

Ostravským fotbalistům velmi pomohla covidová přestávka, před níž se převážně trápili, následně se ovšem pořádně rozjeli a již čtyřikrát v řadě dokázali zvítězit. Poslední vítězství je obzvláště cenné, po dlouhé době totiž vyplenili hřiště Mladé Boleslavi, kde po brankách Azeveda a Tetoura vedli už o poločase 0:2. Pak sice snížil Klíma, v nastavení ovšem pojistil vítězství Buchta.

"Olomouc je zkušené mužstvo, dlouho pohromadě, přibyl jim tam Hubník, který je lídr a možná to byl ten dílek do mozaiky, který vede mužstvo správným směrem. Je pravda, že v poslední době čtyřikrát remizovala, ale je to mužstvo, které prohrálo akorát se Spartou a to svědčí o jejich výkonnosti. Olomouc nedostává moc gólů, má konsolidovanou defenzívu, překonat ji nebude jednoduché. Pro nás je nejpodstatnější, abychom se ale koncentrovali na vlastní výkon. Pak jsme schopni uspět s kýmkoliv," nabádá kouč Luboš Kozel.

Aktuální forma Hanáků zní sedm zápasů, šest nerozhodných výsledků. Z toho poslední čtyři remízy byly shodné, a to 1:1. Postupně se tak přihodilo proti Pardubicím, Příbrami, Teplicím a naposledy Českým Budějovicím. Proti nim od pětatřicáté minuty po trefě Nešpora vedli a navíc celou zbývající hodinu hráli proti deseti, ani to jim ale nestačilo k ukončení strádání a po Jánošíkově trefě ztratili body.

Slezané jsou aktuálně lepší i ve vzájemných zápasech. V těch se potkávají pravidelně, jelikož společně do druhé ligy sestoupili a následně i postoupili. Právě v té druholigové sezóně začala výtečná forma Baníku, který od té doby. prohrál jen jednou z osmi zápasů. Naposledy v červnu vyplenil Andrův stadion poměrem 2:3, a to díky brankám Jiráska, Šašinky a Kuzmanoviće. Za domácí skórovali Juliš a Houska.

Domácí tým bude postrádat zraněného Jurošku, hosté by snad měli přijet v plné síle.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Svozil, Stronati, Fleišman - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Kaloč, Potočný - Šašinka
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Hála, Hubník, Poulolo, Vepřek - Zahradníček, Breite, Houska, Greššák, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.31 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha1192033:329
2.Sparta Praha1290328:1727
3.FK Jablonec1272321:1323
4.Sigma Olomouc1256118:1121
5.Viktoria Plzeň1262428:1620
6.FK Pardubice1253413:1518
7.Baník Ostrava1052316:917
8.Slovan Liberec1152416:1417
9.MFK Karviná1245313:1617
10.1. FC Slovácko1143416:1315
11.Fastav Zlín1150613:1415
12.Dynamo České Budějovice1236316:2015
13.Bohemians Praha 19051242615:1614
14.FK Teplice1231812:2610
15.FK Mladá Boleslav1223714:229
16.Zbrojovka Brno1223712:259
17.1. FK Příbram1223710:279
18.SFC Opava1213810:276
Zbývající zápasy
19.12. 18:00SFC Opava - Sparta Praha (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (749)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele