FORTUNA:LIGA - souhrn 10. kola: Hlavní město patří Spartě

02.10.2021, 17:55, aktualizováno 03.10.2021, 20:58
Komentáře a souhrny
Vládcem hlavního města je Sparta, v tradičním derby přehrála Slavii. Ostrava potvrdila formu a vyhrála v Liberci. Jablonce pozdním gólem vybojoval remízu s Hradcem Králové. Plzeň zůstane v čele tabulky. Doma si nakonec poradila se Zlínem, i když se asi nadřela víc, než čekala. Slovácko otočilo zápas s Teplicemi a doma zůstává stoprocentní.

Sparta Praha - Slavia Praha 1:0

03.10.2021 19:00

Góly: 42. Lukáš Haraslín

Sparťané se po předlouhých pěti letech dočkali vítězství nad nenáviděným rivalem z druhého břehu Vltavy. Jubilejní 300. derby výrazně ovlivnila červená karta pro obránce Slavie Aihama Ousoua, načež Letenští početní výhodu okamžitě využili díky přímému kopu Lukáše Haraslína. Víc branek v utkání nakonec nepadlo, to však domácím určitě nevadilo, neboť se i po hubeném vítězství posunuli v ligové tabulce před sešívané na druhé místo.

Zatímco na straně Letensých nedošlo po čtvrtečním utkání v Evropské lize proti skotským Rangers k žádné změně, kouč Slavie Trpišovský po porážce od nizozemského Feyenoordu posadil hned pět hráčů. V sestavě se nově ukázali Bořil se Samkem, Lingrem, Schranzem a Kuchtou, kteří nahradili Oscara, Traorého, Stanciua, Ekpaie a Tecla.

Po nepovedeném akustickém vyladění sparťanské hymny ještě před úvodním hvizdem hrozilo, že se derby zvrtne jen do samých potyček a hádek. Po úvodu plném tvrdých osobních soubojů si nicméně obě strany barikády začaly vytvářet své příležitosti. Tu první velkou měl hostující útočník Kuchta, jenž po dlouhém autovém vhazování od Masopusta odstavil Panáka, z úhlu ale nepropálil gólmana Sparty Niţu a z dorážky se neprosadil ani Lingr.

Ve 20. minutě se po dobrém napadání dostal do dobré příležitosti Ševčík, jenže jeho sólo zakončené nebezpečnou střelou zhatil nešťastně blokující spoluhráč Masopust. Poté se začali osmělovat též Letenští. Ve 28. minutě pálil po chytře rozehrané standardní situaci Haraslín, bránu protivníka však netrefil. O šest minut později se přes obranu hostů prokličkoval Pešek, jehož ránu zastavil brankář Slavie Mandous.

Čtyři minuty před koncem první půle přišel zásadní okamžik. Ousou poměrně hloupě poslal k zemi Haraslína, a jelikož viděl již druhou žlutou kartu, musel kolbiště předčasně opustit. Vyloučení nicméně nebylo jedinou ránou, která v tu chvíli sešívané postihla. Následný přímý volný kop totiž rozehrál Haraslín, který díky teči bránícího Schranze poslal Spartu do vedení. Sám slovenský fotbalista vsítil svůj první gól v rudém dresu.

Krátce po změně stran se Haraslín mohl prosadit podruhé, avšak z bezprostřední blízkosti trefil pouze Mandouse. V 50. minutě vyslal na druhé straně nebezpečný volej Stanciu, jenž v poločase nahradil nevýrazného Samka, Niţă ale míč vyrazil nad břevno. Devět minut nato zase domácí předvedli pohlednou kombinaci, kterou však v závěrečné fázi pokazil Haraslín, jenž zbytečně otálel se zakončením.

Slavia se průběh derby snažila změnit několika střídáními, i kvůli početní nevýhodě ale bránu Letenských ve druhé v podstatě vůbec neohrozila. V takovém případě stačilo domácím jen kontrolovat výsledek. Po dlouhých 54 utkání tak skončila rekordní neporazitelnost sešívaných v nejvyšší soutěži.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 0:2

03.10.2021 16:00

Góly: 43. Jiří Fleišman, 63. Ladislav Almási

Slovan Liberec v desátém kole FORTUNA:LIGY nestačil na Baník Ostrava, se kterým prohrál 0:2. O výhře "Chacharů" rozhodli Jiří Fleišman a Ladislav Almási.

Ostrava se dostala do první zajímavější šance v osmé minutě. Z hloubi pole centroval Lischka a na jeho míč si naběhl Jiří Klíma. Branku ale přestřelil. O tři minuty později se odrazil balón k Fleišmanovi. To jeho tvrdá rána byla daleko nebezpečnější. I Knobloch si s první střelou na jeho bránu poradil.

Jan Mikula hezky prostrčil míč po půlhodině hry na svého jmenovce Matouška. Liberecký záložník mířil v dobré pozici podél brankáře, ale Jan Laštůvka ukázal, proč má stále důvěru od trenérů a mrštným zákrokem střelu vyrazil. Ve 37. minutě si liberečtí zápas značně zkomplikovali. Červenou kartu dostal po konzultaci s videorozhodčím Christ Joel Tiéhi, který šlápl podrážkou na nohu skluzujícímu Ndefemu. Otázkou zůstává, jestli to byl zákrok na přímou červenou kartu.

Netrvalo dlouho a Baník přesilovku zužitkoval v první gól. Centr Potočného byl přizvednut jedním z domácích hráčů přímo k nohám Jiřího Fleišmana a exliberecký obránce zpoza vápna propálil vše, co mu stálo v cestě včetně brankáře Knoblocha.

Vedení se hostům podařilo navýšit v 63. minutě. Gigli Ndefe načechral balon z pravé strany přímo mezi stopery na hlavu Ladislava Almásiho, který svou hlavičkou pod břevno zvýšil náskok Slezanů. Nutno říct, že brankář Knobloch v této situaci mohl zareagovat rychleji a možná míč vyrazit.

Na poslední minuty se však poměr sil na hřišti vyrovnal. Po zásahu loktem do obličeje Chaluše totiž viděl druhou žlutou a následně červenou kartu útočník Ladislav Almási. Poté ještě Miroslav Stoch napřáhl ke střele ze střední vzdálenosti a Jan Laštůvka se musel hodně natahovat, aby míč vyškrábl.

Liberec je po deseti duelech na třináctém místě, Baník na čtvrté příčce.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Mladá Boleslav 0:1

03.10.2021 16:00

Góly: 81. Marek Matějovský

Karviná prohrála v desátém kole FORTUNA:LIGY s Mladou Boleslaví 0:1. Za hosty si jedinou branku připsal v poslední desetiminutovce Marek Matějovský.

Zajímavá střela Papadopulose, poté co Qose rozjel v osmé minutě akci středem a o soupeře předložil míč svému kapitánovi. Střela bývalého hráče Arsenalu prolétla zhruba metr od pravé tyče Šedovy brány. Po zpětné přihrávce Suchého o dvě minuty později téměř od levého praporku si našel míč v pokutovém území Milan Škoda, ale střelou z první napálil balón vedle karvinské brány.

Bolek se ve 24. minutě ukázal ve vynikajícím světle, když zlikvidoval šanci Ewertona, který kličkou do středu poslal na párek obránce Šindeláře a poté střelou z úhlu donutil k zákroku domácího gólmana. Posléze měli hosté další velkou šanci, když po centru Juráska z levé strany hlavičkoval na přední tyči Škoda a moc nechybělo, aby uklidil míč na zadní tyč.

Poté co hosté získali v 72. minutě míč na útočné polovině, rozjeli rychlý brejk, který průnikem po pravé straně zakončil střelou k pravé tyči Hlavatý. Brankář Bolek se položil na zem a balón kryl. O šest minut později měl obrovskou šanci Milan Škoda. Přímý kop Matějovského poslal hlavou do ohně Ewerton, Suchý sklepl míč pro Škodu, který prudkou střelou k tyči donutil k fantastickému zákroku brankáře Bolka. Karvinský gólman vyrazil míč vedle brány.

Po chvíli přišel další závar před karvinskou brankou. Ewerton pronikl do pokutového území, přihrál do malého vápna, kde se snažili dotlačit míč do brány Šimek, Hlavatý i Suchý, ale míč za brankovou čáru nedostali. Další tlak před karvinskou brankou už domácí nepřežili. Škoda zpětnou přihrávkou vybídl do šance Ewertona, ten místo střely volil ještě přihrávku k pravé tyči, kam si naběhl Marek Matějovský, který střelou pod břevno poslal Středočechy do vedení.

Skóre už se neměnilo, a tak je Karviná v tabulce poslední a Boleslavi patří desátá příčka.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Jablonec 2:2

03.10.2021 16:00

Góly: 19. Pavel Dvořák, 63. Jan Král - 13. Miloš Kratochvíl, 90+9. Tomáš Malínský

Hradec Králové remizoval 2:2 v zápase desátého ligového kola s Jabloncem. Za domácí se trefili Dvořák a Král, za hosty Kratochvíl a Malínský.

Po rohovém kopu Rady ve dvanácté minutě se balon ve vápně několikrát odrazil, a nakonec se dostal k Mejdrovi, s jehož zakončením si ale Hanuš poradil. A tak přišla branka na druhé straně. Pleštil dostal výborný pas do křídla a následně přízemním centrem našel nikým neatakovaného Miloše Kratochvíla, jenž zblízka překonal marně se natahujícího Vízka.

"Votroci" však po šesti minutách srovnali na 1:1. Hosté nedokázali přesně rozehrát a k míči se dostal Vašulín. Ten si na pravé straně obehrál Zeleného a poté poslal do šestnáctky střílený centr, který s přispěním jemné teče Pavla Dvořáka skončil za zády Hanuše. Ve 49. minutě Haitl poslal do vápna parádní centr, na který si naskočil Pleštil. Ten zakončoval z hranice malého vápna a Vízkovu svatyni jen o kousek minul.

Hradec Králové se dostal do vedení v 62. minutě. Po centru Vlkanovy se Hanuš ve vápně srazil s jedním ze svých spoluhráčů a hosté následně úplně přestali hrát. To však neplatilo u domácích a k volnému míči se pak dostal Jan Král, jenž jej poslal do prázdné brány. Posledních dvacet minut si však domácí hrající v azylu v Mladé Boleslavi značně zkomplikovali. "Votroci" totiž dohrávali v deseti. Otto Urma uprostřed hřiště stáhl k zemi Nešpora a po druhé žluté kartě byl vyloučen.

Severočeši svůj závěrečný tlak nakonec přetavili ve vyrovnávací branku. Kratochvíl v deváté nastavené minutě před vápnem udržel balon a poté ho procpal na Kubistu, jenž jej ještě prodloužil za sebe. Tam se nacházel Tomáš Malínský, jenž nekompromisní pumelicí pod břevno nedal Vízkovi šanci zasáhnout.

Hradec je po remíze v tabulce osmý, Jablonec až jedenáctý.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Fastav Zlín 2:1

02.10.2021 19:00

Góly: 6. Jean-David Beauguel (pen.), 85. Jean-David Beauguel - 15. Lukáš Vraštil

Výhra Plzně o jeden gól? Jasná věc. Viktoria se sice na vítězství nad Zlínem nečekaně nadřela, díky dvěma gólům Jeana-Davida Beauguela však Moravany přece jen přemohla. Svěřenci kouče Michala Bílka tak zůstávají na čele ligové tabulky.

Západočeši šli do vedení již v šesté minutě díky proměněné penaltě, kterou způsobila hra hostujícího Simerského rukou ve vlastní šestnáctce. Nařízený pokutový kop pak s přehledem proměnil Beauguel střelou k tyči.

Vedení však Viktorii vydrželo jen necelých deset minut. V 15. minutě si totiž na centr ze standardní situace od Čanturišviliho naskočil nehlídaný Vraštil, jenž hlavičkou k tyči překonal gólmana domácích Staňka. "Ševci" se osmělili rovněž tři minuty po vyrovnání opět po standardní situaci, po níž tentokrát zakončoval Poznar. Jeho ránu ale Staněk tentokrát vyrazil.

Hned z protiakce si Plzeň mohla vzít jednobrankový náskok zpět. Řezník připravil tutovku pro Kopice, jenže křídelník Západočechů ze zhruba deseti metrů nedokázal trefit bránu soupeře. Mezi tři tyče nemířil ani na druhé straně Poznar, jehož pokus nad břevno uzavřel výčet šancí v první půli.

Po změně stran si Viktoria vytvořila územní převahu, avšak jen horko těžko se dostávala do gólových příležitostí. V 60. minutě si Beauguel sice počínal důrazněji ve vzdušném souboji s brankářem hostů Šiškou, jenž si v Plzni zrovna odbýval svou ligovou premiéru, avšak hlavička útočníka Západočechů přeletěla břevno. Za dalších čtrnáct minut se Beauguel dostal ke střele z otočky, Šišku ale zakončením vedle tyče znovu neohrozil.

Po třetí šanci ve druhém poločase už se ale francouzský forvard mohl radovat. V 84. minutě totiž zužitkoval centr Janoška, čímž definitivně zlomil odpor Zlína.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 3:2

02.10.2021 16:00

Góly: 40. Petr Reinberk, 52. Václav Jurečka, 61. Petr Reinberk - 15. Jan Rezek, 73. Ladislav Kodad

Nový kouč Teplic Jiří Jarošík se pokusil Slovácko překvapit nasazením veterána Jana Rezka, jenž se v 39 letech stal historicky nejstarším hráčem "Sklářů" v nejvyšší soutěži. Navzdory Rezkově gólové radosti se však Severočeši vrací domů s prázdnou. Domácí totiž nepříznivý stav obrátili ve svůj prospěch.

Skóre otevřel právě Rezek, který se přitom před půlrokem ještě v dresu Příbrami s prvoligovou scénou rozloučil. Slovácko nicméně ještě v první půli vyrovnalo a po změně stran dokonalo obrat. Nečekaným hrdinou Moravanů se stal pravý obránce Petr Reinberk, jenž se gólově prosadil hned dvakrát.

Domácí se vedení mohli ujmout již v úvodu, když centr Holzera přizvedl bránící Mazuch jen k Petrželovi, který ovšem na zadní tyči přestřelil svatyni Severočechů. Teplice odpověděly rovnou přesným zásahem. Laňkův pas z 15. minuty propadl až k Rezkovi, jenž už snadno dorazil míč do odkryté poloviny brány.

Slovácko okamžitě usilovalo o odpověď, které se nakonec dočkalo ještě před přestávkou. Předtím další pokus Petržely proskákal jen těsně vedle tyče, ve 40. minutě už ale uherskohradišťský stadion vybuchl nadšením. Po centru Kalabišky hlavičkoval Reinberk, jenž i s porcí štěstí prodral míč za brankovou čáru, byť gólman hostů Čtvrtečka dělal vše pro to, aby brance zabránil.

Sedm minut po změně stran už domácí vedli. Nápaditou kombinaci rozjel Kohút, Holzer patičkou vysunul Kalabišku, ten zleva našel nabíhajícího Jurečku a útočník Moravanů se již v pokutovém území prosadil. Vzápětí mohl Jurečka po zaváhání Chlumeckého přidat další zásah, jenže v obrovské šanci netrefil bránu soupeře.

Domácí nicméně kontrolovali hru. Holzer sice z úhlu ještě trefil tyč, v 61. minutě se ale do odraženého míče opřel Reinberk, který propálil poněkud děravého Čtvrtečku. Poté se však strážce teplické svatyně vyznamenal, když zastavil Sadílka.

V 73. minutě zničehonic udeřili Severočeši. Trubač vyslal Kodada, jenž šikovně přehodil brankáře Slovácka Nguyena. Na závěrečný nápor už se ale "Skláři" nezmohli, a když Nguyen snadno lapil hlavičku Succara, zůstaly tři body v Uherském Hradišti.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sigma Olomouc 2:0

02.10.2021 16:00

Góly: 23. Daniel Köstl, 25. Jan Chramosta

Bohemians výborně vyšla první půle, díky které nakonec porazili Olomouc. V dresu "Klokanů" se prosadili Daniel Köstl s Janem Chramostou, Hanáci se naopak na žádnou gólovou odpověď nezmohli.

Pražané na nic nečekali a od úvodu usilovali o vedoucí branku. V desáté minutě si balón na střelu navedl Květ, jenž zpoza pokutového území zamířil do tyče. Za dalších sedm minut se po nepřehledné situaci dostal k zakončení Chramosta, z otočky ale bránu Olomouce netrefil.

Ve 23. minutě už ale měli domácí více štěstí. Po dalším tuhém boji o míč stál ve správný čas na správném místě Köstl, který před bránou tentokrát nenakopl protihráče, jak je jindy jeho častým zvykem. Stoper Bohemians se totiž nacházel ve vápně soupeře, kde kulatý nesmysl poslal přesně k tyči — 1:0. Navíc za další dvě minuty si Chramosta zpracoval přihrávku od Květa z levé strany, pohotovým volejem rovněž rozvlnil síť a zvýšil náskok "Klokanů".

Sigma se skórování přiblížila až po hodině hry. Brankář Pražanů Bačkovský sice vyrazil centr Šípa, ovšem jen k Breitemu, jehož střelu zastavil až na brankové čáře zaskakující Krch. V 68. minutě si šanci sám vypracoval Ljovin, z úhlu však mezi tři tyče nezamířil. Na druhé straně naopak slušně vypálil Hála, Bačkovský ale pokus záložník Hanáků vyrazil.

Těsně před závěrečným hvizdem se i s trochou štěstí do pokutového území prodral Jemelka, jenže bránu domácích trestuhodně netrefil. Olomouc tak na sobotní výlet do hlavního města nebude vzpomínat v dobrém.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Pardubice 3:1

02.10.2021 16:00

Góly: 26. Mick van Buren, 42. Jakub Hora, 53. Fortune Bassey - 21. Martin Šejvl

Českobudějovické Dynamo nezačalo utkání s Pardubicemi nejlépe, po počátečním hledání ale Jihočeši zabrali a na domácí půdě vybojovali cenné vítězství. Hosté z východu Čech naopak prohráli již třetí utkání v řadě.

Pardubice přitom po úvodním hvizdu hýřili aktivitou a využívali nedorozumění v defenzivě Budějovic. Kostka například využil špatné komunikace mezi stopery Králikem s Talovierovem, v závěru ale ztroskotal na českobudějovickém brankáři Vorlovi. Po 20 minutách hry však Šejvl dostal ve středu hřiště až příliš mnoho prostoru, čehož stoper hostů využil k přesné dalekonosné ráně k tyči — 0:1.

Východočeši mohli dokonce vést o dvě branky, jenže Jeřábek po rohovém kopu hlavičkoval do břevna. Nedlouho poté přišel trest na druhé straně. Van Burena sice po centru Hellebranda nejprve vychytal Boháč, avšak z dorážky se již nizozemský útočník nemýlil a ve 26. minutě vyrovnal skóre.

Ještě před pauzou pak Jihočeši dokonali obrat. Rychlý protiútok po ubráněném rohu Pardubic rozjel Hellebrand přihrávkou na Basseyho, ten dopředu vysunul Horu, jenž i se štěstím propálil Boháče. Sedm minut po změně stran se domácím povedlo vedení navýšit. Na rohový kop Mršiće si naskočil nikým nehlídaný Bassey, jehož hlavičku nezastavil ani Boháč.

Východočeši nehráli věru zle, jenže Budějovice držel Vorel, jenž se ve druhém poločase blýskl vynikajícím zákrokem proti hlavičce Čiháka. V dresu Dynama pak slibnou příležitost neproměnil Mihálik, jehož z úhlu vychytal Boháč, to však domácí soubor nakonec nemuselo vůbec mrzet.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň1090117:827
2.Sparta Praha1072125:923
3.Slavia Praha971124:822
4.Baník Ostrava1071221:1122
5.1. FC Slovácko1071219:1122
6.Sigma Olomouc934220:1513
7.Dynamo České Budějovice1041513:1313
8.FC Hradec Králové1034310:1413
9.Bohemians Praha 19051033416:2112
10.FK Mladá Boleslav1032516:1711
11.FK Jablonec102448:1510
12.Fastav Zlín1030713:259
13.Slovan Liberec102266:158
14.FK Pardubice1013613:196
15.FK Teplice101279:205
16.MFK Karviná1004610:194

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (361)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele