FORTUNA:LIGA - preview 8. kola

20.11.2020, 08:55, aktualizováno 22.11.2020, 08:53
Previews
Pražská Sparta a plzeňská Viktoria se budou snažit stáhnout manko na vedoucí Slavii, která si zastřílela v sobotu v Opavě. Letenští přivítají na svém hřišti České Budějovice, Západočeši mají papírově složitější úkol. Chtějí-li se vrátit minimálně před Olomouc, potřebují body ze Zlína. Duel Baníku se Slováckem byl odložen kvůli koronaviru v ostravském celku, takže už zbývá na neděli jediný mač a to bitva z chvostu startovního pole mezi šestnáctým Brnem a poslední Příbramí...
Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram  (neděle 14:00)
Zápas dvou týmů vyskytujících se ve spodních patrech tabulky bude k vidění v neděli odpoledne v Brně. Domácí Zbrojovka tam po premiérovém vítězství přivítá tým, který na něj stále čeká, a to Příbram.

Brněnští měli ještě na začátku října jen jeden dílčí úspěch, kterým byla remíza s Bohemians. Kontumační postup přes Rosice v poháru se nijak počítat nemůže, zato vítězství s Jihlavou před covidovou přestávkou už ano. Stejným výsledkem, tedy 1:0, urvali Jihomoravané i premiérové vítězství v nejvyšší soutěži, když před dvěma týdny díky Přichystalově brance vyplenili Jablonec.

"Dobře víme, že v lize není žádný slabý tým. Musíme k utkání přistoupit maximálně zodpovědně, soustředit se jen na náš výkon a snažit se, aby byl co nejlepší. Víme, že nám nepomohou diváci, ale to bylo dané dlouho dopředu a je to věc, kterou nedokáže ovlivnit," říká trenér Miloslav Machálek.

Středočeši jsou na tom ještě hůře, nejenže na hřišti Hradce Králové už vypadli z poháru, navíc v lize získali pouhý bod za domácí remízu s Opavou. Jejich výsledky navíc mají sestupnou tendenci, po úvodních sympatickým výkonech přišla porážka o tři branky v Liberci a o čtyři s Baníkem a v dohrávce v Uherském Hradišti. Tam se Příbram prosadila pouze Pilíkem z penalty, za domácí naopak skórovali dvakrát Daníček a jednou Hofmann, Sadílek a Cicilia.

Vzájemné zápasy jsou v posledních letech velmi vyrovnanou záležitostí, naposledy skončily o více než jednu branku na jaře 2013. Od té doby vyhrála dvakrát Příbram, čtyřikrát Brno a další čtyři zápasy skončily smírně.

Domácí se musí obejít bez zraněných Endla, Kryštůfka a Vintra, v ohrožení je navíc start Reitera stejně jako v případě hostujícího Nového.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Floder - Moravec, Gajič, Dreksa, Kotula - Štepanovský, Sedlák, Šumbera, Fousek - Přichystal, Růsek
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Melichar - Svoboda, Diarra, Kingue, Cmiljanovič - Pilík, Zorvan, Folprecht, Vávra - Vais, Rezek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.23 - 6.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
Plzeň se vydává na půdu oblíbeného soka ze Zlína s cílem navázat na vyvedené utkání proti pražské Spartě a udržet kontakt na čelo tabulky. Domácím se proti Západočechům dlouhodobě nedaří a v neděli mohou jen překvapit.

Zlínští Ševci zatím dost lavírují mezi uspokojivými výsledky a těmi horšími a na postavení v tabulce je to znát. Moravané se po sedmi zápasech drží v jejich středu, což víceméně splňuje předsezonní cíle. V posledním kole ukončilo mužstvo od řeky Dřevnice sérii porážek a zabrali v Českých Budějovicích. Utkání na jihu Čech se sice zprvu nevyvíjelo pro Moravany dobře, avšak díky dvěma brankám v druhé půli a bravurnímu výkonu brankáře Stanislava Dostála získali tři body.

V neděli ale čeká na Ševce přece jen těžší kalibr. "Bude to pro mě zajímavá konfrontace, velká výzva. Vím, že bude těžké se prosadit, ale když budu lepší než oni a dám třeba gól, klidně můžeme pomýšlet na nějaký bodový zisk," těší se na souboje se stopery Plzně útočník Zlína Tomáš Poznar, mimochodem v minulosti hráč Západočechů.

Na druhé straně barikády zažije návrat do známého prostředí Jean-David Beauguel. Francouzský forvard si právě u Dřevnice vykopal přestup do plzeňských Štruncových sadů. "Už se těším, až potkám staré známé. Ale na hřišti na to už myslet nebudu, tam vždy makám na sto procent," prohlásil Beauguel.

Plzeň měla během reprezentační přestávky důvod k radosti. Těsně před pauzou totiž zcela jednoznačně porazili do té doby suverénní Spartu a na třetím místě stáhli manko na špici tabulky. Nabyté sebevědomí pak zužitkovali někteří Viktoriání v národním týmu. Jakub Brabec odvedl spolehlivý výkon v obraně a Zděnek Ondrášek se blýskl brankou proti Slovensku. Na hřiště se v dresu se lvem na prsu dostal i záložník Jan Kopic.

Hostům by neměl scházet žádný z klíčových hráčů, domácím se zase po zranění vrací krajní bek Róbert Matejov a záložníci Cheick Conde s Pedrem Martínezem. Mimo hru naopak na straně Zlína nadále zůstávají stoper Lukáš Vraštil, mladičký středopolař Jan Hellebrand a útočník Pavel Vyhnal.

Viktoria to na Ševce dlouhodobě umí, Zlínu naposledy podlehla před dvanácti lety. Poslední duel na moravské Letné ovšem skončil dělbou bodů, přičemž domácí tehdy nebyli daleko od vítězství.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Buchta, Procházka - Fantiš, Conde, Jiráček, Čanturišvili - Jawo, Poznar, Dramé
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Ba Loua, Ondrášek, Kopic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.18 - 4.11 - 1.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Dynamo České Budějovice  (neděle 18:30)
Pražská Sparta dostala naposledy pořádně na frak a byla sesazena z prozatímního trůnu. Proti Budějovicím neberou Letenští nic jiného než výhru, neboť soupeř se nachází v bídném rozpoložení a do sezony se rozjíždí velmi pomalu.

Prvních šest kol sice vyšlo Spartě na jedničku, avšak pořád se čekalo, až její defenzivu prověří soupeř toho nejvyššího kalibru. Taková konfrontace se naskytla v kole sedmém, v němž Letenští navštívili plzeňské Štruncovy sady. A vskutku šlo spíše o prohlídku západočeské metropole než regulérní boj o ligové body. Domácí Viktoria totiž hostům nedala sebemenší šanci a zpět do hlavního města je vypravila třemi gólovými dárky.

Sparta tak přišla o první místo v tabulce, které přenechala Slavii. Navrch se Pražané musí vypořádat s absencemi opor, neboť zranění trápí například obránce Ondřeje Čelůstku či útočníka Adama Hložka. "Situace ohledně koronaviru a zranění je stejná pro všechny týmy, na to se vymlouvat nemůžeme. Pracuje s kluky, které máme. Ti jsou nachystaní a musíme to ukázat v neděli," uvedl asistent hlavního trenéra Luboš Loučka.

Hlavním úkolem Letenských, kteří z důvodu výročí 127 let od založení klubu nastoupí ve speciálních retro dresech, bude odčinit nezdar z Plzně. "Budějovice se snaží hrát velmi aktivně, napadají. Samozřejmě asi nemají tolik bodů, jak by si představovaly. Musíme vycházet z dobré obrany. Nesmíme dostat nějaký blbý gól, abychom měli možnost zápas uchopit pevně do svých rukou a nemuseli nic honit," pokračoval Loučka.

Budějovicím se skutečně nedaří a spolu s Příbramí jsou jediným celkem, který od úvodního kola ještě neokusil radost z výhry. Blízko prvnímu úspěchu byli Jihočeši v posledním utkání proti Zlínu v němž se ujali vedení, které však neudrželi a moravskému protivníkovi nakonec podlehli.

Tříbodový zisk nelze příliš očekávat ani z výletu na Letnou, ovšem kouč Dynama David Horejš rozhodně nestahuje před vzdáleným brodem kalhoty. "Musí tam být od nás zdravé sebevědomí. Za recept jsme klukům dávali i loňský zápas, kdy jsme tam remizovali 3:3. Jestli tam pojedeme s nějakou obavou, nemáme šanci", prohlásil lodivod Budějovic, jemuž na marodce zůstávají útočníci David Ledecký s Lukášem Matějkou.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Plechatý, Pavelka, Lischka - Vindheim, Ladislav Krejčí II, Sáček, Dočkal, Ladislav Krejčí I - Juliš, Polidar
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Králik, Havel, Skovajsa - Čavoš, Javorek - Brandner, Mészáros, Mršič - Van Buren
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.05 - 9.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Pardubice  (sobota 14:00)
Mladoboleslavští fotbalisté již na vlastním hřišti ochutnali v probíhajícím ročníku vítězství, plichtu i porážku. Proti rozjetým Pardubicím doufají, že k výsledkům přidají další tříbodový zisk, který by se jim náramně hodil. Hosté ale hrají ve formě a hodlají zaskočit dalšího protivníka.

Už je načase, aby se mužstvu z města automobilů začalo pravidelně dařit. V začátku sezony se Mladá Boleslav potýkala s bídou a nouzí a až ve čtvrtém kole přišlo první vítězství. Následné dvě remízy s papírově slabšími soupeři ovšem nenaznačily, že by se Středočeši měli odlepit ze spodních pater tabulky. A i po poslední očekávané porážce s pražskou Slavií zůstává družina trenéra Jozefa Webera pouze na pěti bodech.

Čtyři z nich sice urvali Středočeši na vlastní půdě, ale Lokotrans aréna už nadále nepřipomíná nedobytnou tvrz. "Na domácím hřišti musíme jít odhodlaněji a zodpovědněji za vítězstvím a tím pádem ziskem tří bodů než v předchozích nevydařených domácích zápasech se Zlínem a Budějovicemi," prohlásil Weber.

Před startem ročníku určitě málokdo očekával, že Mladá Boleslav bude ztrácet i na nováčka z Pardubic. Je tomu ale skutečně tak. Východočeši na rozdíl od sobotního protivníka propluli prvními třemi koly překvapivě úspěšně, když posbírali 13 bodů z 21 možných. Sebevědomí svěřenci kouče Jiřího Krejčího tak před víkendovými zápasy sídlí na vynikajícím šestém místě.

Obránce Pardubic Jan Prosek si i tak nemyslí, že by východočeské mužstvo mělo být na mladoboleslavském trávníku favoritem. "Je to soupeř, který zatím nezískal příliš bodů a to je pro mě překvapivé, protože Boleslav má kvalitní tým, který je již dlouho pohromadě. V minulém kole na Slavii ukázali, že dokáží přejít z rozestavení 5-4-1 na 4-2-3-1, takže mohou nastoupit v jakémkoliv rozestavení," uvedl pětadvacetiletý zadák.

Pardubická kopaná se s tou mladoboleslavskou utká na soutěžní úrovni poprvé po šestnácti letech, kdy na sebe obě města naposledy narazila ve 2. lize.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Mikulec - Jakub Klíma, Tatajev, Křapka - Zahustel, Janošek, Túlio, Mazáň - Budínský, Mašek - Škoda
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Čihák, Toml, Surzyn - Jeřábek - Cadu, Solil, Hlavatý, Tischler - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.18 - 7.37
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (sobota 16:00)
Souboj dvanáctého týmu se třináctým bude k vidění v sobotu v Ďolíčku. Bohemians tam přivítají Teplice, půjde tedy o bitvu celků, které by se v tabulce rády viděly výrazně výše, než kde stojí doposud.

Výkony "Klokanů" můžeme zatím nazvat nevyrovnanými. Jak jinak to říci, když v jednom utkání jsou schopni čtyřmi góly vyprovodit Mladou Boleslav, načež ztratí body s Brnem a schytají debakl od Plzně i Olomouce. Po druhém a posledním vítězství se Zlínem přišla porážka s dalším celkem, který by měli porážet, a to Karvinou. Na jejím hřišti sice na Bartošákův gól zareagoval Hůlka, Qoseho penalta však už zůstala bez odezvy.

"Skláři" ze sedmi zápasů prohráli hned v pěti, k jejich štěstí ty zbylé dva v Příbrami a s Ostravou dokázali vyhrát. Poslední dvě utkání však dopadla katastrofálně, porážky v Opavě a doma od koronavirem postiženého Liberce si určitě za rámeček dát nemohou. Stejně tak to, že zmíněná výhra v Příbrami je dosud jedinou venkovní od 5. října 2019!

Bilance vzájemných zápasů je v poslední době vzácně vyrovnaná, za posledních deset let dokázaly jen jedinkrát Teplice zvítězit dvakrát za sebou. Z posledních čtyř utkání každé mužstvo uspělo ve dvou, naposledy v květnu smetla Bohemka soupeře 4:0.

Domácí nemohou počítat se zraněnými Bartkem, Pokorným a Valešem, v ohrožení jsou navíc starty Köstla a Puškáče. Teplice dorazí bez vykartovaného Vondráška a zdravotně indisponovaného Hyčky, kterého možná za postranní čarou doplní Shejbal.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Bederka, Krch, Hůlka - Hronek, Ljovin, Jindřišek, Květ, Vodháněl - Necid, Pulkrab
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Černý, Heidenreich, Mareček, Vukadinovič - Žitný, Kučera, Fortelný, Trubač, Moulis - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.67 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - MFK Karviná  (sobota 16:00)
Výrazně výše, než se čekalo, jsou doposud v tabulce týmy Olomouce a Karviné. Nyní se na Andrově stadionu střetnou ve vzájemném zápase, který je navíc za současné situace bitvou o umístění na pohárových příčkách.

Hanáci si v prvním zápase po covidové přestávce připsali první ztrátu, která se dá označit za zbytečnou - bez branek totiž skončilo jejich utkání v Uherském Hradišti. Do té doby nedokázali najít recept pouze na Plzeň, s níž alespoň remizovali, a na Spartu, které jednoznačně podlehli. Dokázali však porazit Liberec, Bohemians, Brno i Zlín.

Od Karviné se toho po utrápené minulé sezóně mnoho nečekalo, proto je dvanáct bodů ze sedmi zápasů příjemným překvapením. Slezané navíc od poloviny září ve čtyřech zápasech neprohráli, po remízách v Liberci a s Mladou Boleslaví zdolali Brno a Bohemians. Proti "Klokanům" brzy vedli díky Bartošákovi, na což sice ještě dokázal odvětit Hůlka, z penalty ovšem později rozhodl Qose.

Ve vzájemných utkáních má od postupu Karviné do nejvyšší soutěže jednoznačně navrch Sigma. Ta si ze sedmi zápasů odnesla čtyři vítězství a tři remízy, naposledy v červnu vyhrála 3:1 zejména díky dvěma trefám Juliše. Nyní se ale trenér Radoslav Látal musí vypořádat s absencí dvou důležitých hráčů, a to středního záložníka Housky a stopera Beneše.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Hála, Hubník, Beneš, Zmrzlý - Greššák - González, Breite, Chytil, Falta - Nešpor
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Ndefe, Santos, Šindelář, Twardzik - Mikuš, Herc, Qose, Bartošák - Ostrák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.20 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - Slavia Praha  (sobota 18:30)
Generálku na důležitý zápas Evropské ligy v Nice má před sebou Slavia Tu čeká výlet na hřiště Opavy, na němž v minulé sezóně nedokázala zvítězit.

Slezané zatím vůbec ničím nenaznačují, že by měli výrazně vylepšit loňské umístění. Z prvních pěti zápasů vytěžili pouhopouhé dva body za remízy v Příbrami a s Českými Budějovicemi, a když konečně zvítězili proti Teplicím, přišlo přerušení ligy kvůli nařízení vlády. Po něm to opět nebyl dobrý výkon, Opava si přijela pro porážku k pardubickému nováčkovi do azylu v Ďolíčku.

Sešívaní měli výhodu rozehranosti díky zápasům Evropské ligy, ve kterých udrželi body alespoň v domácím prostředí a aktuálně jsou na postupové příčce. Zmíněné výhody využili v posledním zápase s Mladou Boleslaví, proti níž byli ze začátku jednoznačně lepším týmem a nakonec také zvítězili 1:0 díky brzké trefě Olayinky.

Od návratu Opavy do ligy je Slavia ve vzájemných zápasech úspěšnější, nejsou to však bůhvíjak jednoznačné výsledky. Doma červenobílí v obou případech zvítězili o dvě branky, přičemž tu druhou přidali až v závěru, ve Slezsku to bylo ještě těsnější. V prvním případě otočili nepříznivý stav a získali tři body, ve druhém naopak v nastavení o vítězství přišli.

"Je to zápas, na který si musíme dávat pozor, protože my jsme tam loni podali nejhorší výkon v sezoně, kdy jsme remizovali 1:1 proti soupeři, který hrál v deseti. Opavě zápasy doma vyhovují, soustředí se na defenzivu, podává bojovné, agresivní výkony a chodí do rychlých protiútoků. Očekávám stejný zápas v tom, že budeme dobývat branku soupeře. Opava hraje většinou na tři stopery, někdy i na pět obránců v obranné fázi. Určitě to nepodceníme, protože je po reprezentační pauze a víme, jak jsou naše výkony po přestávce kostrbaté," varuje kouč Jindřich Trpišovský.

Domácí se musí obejít bez zraněných Hnaníčka, Schaffartzika a Darmovzala, hosté nemohou ze zdravotních důvodů počítat s Hovorkou a Karafiátem. V ohrožení je i start dalšího potenciálního stopera Takácse a brankáře Koláře.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Didiba, Žídek, Večerka - Mondek, Texl, Zavadil, Řezníček, Helešic - Juřena, Holík
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Zima, Kúdela, Bořil - Ševčík, Holeš - Malinský, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.30 - 6.79 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - FK Jablonec  (pátek 18:45)
Bohužel bez diváků uvedou Liberec a Jablonec další díl ze ságy podještědských derby. Do duelu u liberecké Nisy půjde z lepší výchozí pozice domácí celek, jenž se drží v tabulce výše než "předměstský" rival a navíc již prodělal nebezpečnou epidemii.

Liberec má za sebou nemilou zkušenost s koronavirem, který před reprezentační přestávkou zasáhl mnoho hráčů. Ti Slovanu chyběli jednak v Evropské lize, jednak v domácí soutěži pro duel v Teplicích. Mužstvo poskládané z hráčů, kteří obvykle vysedávají na lavičce nebo nastupují za rezervní tým, se však vytáhlo a na teplických Stínadlech urvalo tři body, díky čemuž Liberec poskočil v tabulce na páté místo.

Navíc se v kádru Slovanu zlepšila i zdravotní situace. "Prakticky celé naše mužstvo si prošlo nákazou. Jsme rádi, že většina hráčů měla bezpříznakový průběh či mírné nachlazení. Určitě může být výhoda, že už nemusíme podstupovat testování a ani nehrozí případná stopka kvůli covidu," prohlásil trenér Liberce Pavel Hoftych.

V Jablonci koronavirus nezacílil na hráče, ale na realizační tým. Kouč Petr Rada tak v posledním utkání proti brněnské Zbrojovce trnul u televizní obrazovky a jen zoufale pozoroval marnou snahu svých svěřenců, kteří na soupeře z Moravy nakonec nestačili. Zeleno-bílá družina tím pádem po druhé ligové prohře v řadě spadla na deváté místo.

V souboji rivalů má Jablonec příležitost utnout nepříznivou šňůru. "Je to derby, je to tým v největší blízkosti Jablonce. Známe se navzájem, v Liberci jsem působil, i když už je to nějaký rok. Teď jsem v Jablonci a budu se snažit, abychom tam uspěli," uvedl Rada.

Podobně se na páteční seanci těší též v Liberci. "Derby vždy znamená hodně pro fanoušky a ostatní, kteří v regionu bydlí. Má to grády. Jablonec má velmi zkušené mužstvo, v posledních letech vždy skončil mezi pěti nejlepšími týmy soutěže. Soupeři se úplně nedařilo v posledních zápasech, naše výhoda by mohla být Evropská liga. Očekávám, že půjde o vyrovnanou taktickou hru," řekl Hoftychův asistent Pavel Medynský.

Domácím se sice pravděpodobně vrátí řada hráčů, nicméně jistě bude chybět záložník Jakub Pešek, který v duelu s Teplicemi uviděl červenou kartu. Na straně Jablonce bude absentovat duo zraněných záložníků Vojtěch Kubista s Milošem Kratochvílem.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Hromada, Sadílek - Matoušek, Mara, Mosquera - Yusuf
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Holík, Martinec, Štěpánek, Krob - Ladra, R. Hrubý, Hübschman, Považanec, Pilař - Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.33 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha761020:219
2.Sparta Praha760121:918
3.Viktoria Plzeň751119:1116
4.Sigma Olomouc742111:714
5.Slovan Liberec741212:713
6.FK Pardubice74128:613
7.MFK Karviná73319:812
8.1. FC Slovácko732210:711
9.FK Jablonec73139:710
10.Fastav Zlín730410:119
11.Baník Ostrava722310:78
12.Bohemians Praha 190562138:97
13.FK Teplice72059:156
14.FK Mladá Boleslav71246:125
 SFC Opava71246:125
16.Zbrojovka Brno71156:174
17.Dynamo České Budějovice60335:143
18.1. FK Příbram70164:221
Zbývající zápasy
22.11. 14:00Baník Ostrava - 1. FC Slovácko (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (855)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele