FORTUNA:LIGA - souhrn 8. kola

20.11.2020, 20:42, aktualizováno 22.11.2020, 20:30
Komentáře a souhrny
Slavia dominovala v Opavě, které nadělila potupný půltucet a upevnila si první místo. Naopak opět prohrála Sparta, která doma po 27 letech podlehla Českým Budějovicím. Zklamání má za sebou i Plzeň, která nebodovala ve Zlíně. Olomouc si poradila s Karvinou a posunula se na průběžnou třetí pozici. Tři body mají také Bohemians a Mladá Boleslav. Jablonec zlomil nepříznivou statistiku a poprvé od listopadu 2014 zvítězil v derby na hřišti Liberce...

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 2:4

22.11.2020 18:30

Góly: 33. David Moberg Karlsson, 63. Ladislav Krejčí - 14. Karol Mészáros, 51. Patrik Brandner, 64. Petr Javorek, 90+5. Patrik Brandner

Vedoucí Slavia sice v neděli nehrála, ovšem slavit může ze všech nejvíc. Po Plzni totiž zaváhala též Sparta, která v bláznivém zápase přenechala všechny body Českým Budějovicím. Jihočeši přitom doposud ani jednou nezvítězili, přesto se jim to povedlo právě na Letné.

Vypadalo to jako návrat do nedávné historie, kdy se Pražané trápili pod vedením Andrey Stamaccioniho. Tehdy nebyla o bizarní představení Sparty nouze. Proti Budějovicím měli sparťané původně slavit 127 let od založení klubu, ve skutečnosti šlo ale spíš o "poctu" pro legendárního Itala.

Karlsson, jenž ve speciálním retro dresu připomínal mladší čertovskou verzi Ondřeje Vetchého, byl prvním hráčem, který se v osmé minutě prezentoval střeleckým pokusem. Pšenka mu však nekvetla, což se naopak povedlo Meszárošovi, který si na druhé straně naběhl za obranu Letenských a prostřelil brankáře Heču mezi nohami. Nutno dodat, že slovenský hráč se nacházel na hranici ofsajdu a ani opakované záběry jasně neurčily, zda se sudí Hocek ve spolupráci s videorozhodčím rozhodl správně, když gól uznal.

Buď jak buď, Sparta musela dotahovat. Na zteč zvolal po dvaceti minutách Plavšić, jenž centrem oslovil Ladislava Krejčího II., který ale hlavičkoval nad břevno. Po půlhodině hry už však Pražané srovnali. Gólové akci opět předcházela hraniční situace na ofsajdové linii, nicméně hra byla puštěna, Karlsson si narazil s Julišem a propálil hostujícího gólmana Drobného. Ještě do přestávky hodlal skóre otočit Pavelka, jemuž balón přiťukl Dočkal, avšak posila příchozí z Turecka vyprášila z úhlu Drobného rukavice.

Karneval pod krycím označením druhá půle otevřela Lischkova hlavička ze 48. minuty, kterou s obtížemi vytěsnil Drobný. Lischka sehrál jednu z klíčových rolí též v situaci o tři minuty později, ovšem s odstupem času by raději na hřišti vůbec nebyl. Stoper domácích totiž nejprve podskočil centr Skovajsy, následně reflexivně odpálil míč jen vysoko do vzduchu, hostující Šulc využil Hečova zaváhání, který se nerozhodl jít proti meruně, načež jej mladý záložník hlavou přeloboval. Heča se ještě po balónu natáhl, jenže nešťastně pro Letenské jej srazil pouze do Brandnera, od kterého již kutálel do sítě - 1:2.

Také na druhý zásah Dynama ještě Sparta zareagovala. Vindheim v 63. minutě vrátil po rohovém kopu nebezpečí opět před bránu, kde si na jeho centr naskočil Krejčí a chytrou hlavičkou překonal Drobného. Letenští se však ještě ani nedoradovali a už propuklo veselí na druhé straně. Javorek se nerozpakoval a z dálky zkusil štěstí, co kdyby náhodou. A ejhle, Lischkův den blbec pokračoval, protože Javorkovu ránu tečoval, na Heču zase zřejmě někdo zakřičel "štronzo", a tak se balón došoural do svatyně Pražanů potřetí.

Do třetice už Letenští odpověď nenašli. Karlsson kroutil, ale svoji ránu nakonec k tyči neusměrnil. Střídajícího Minčeva zase vychytal Drobný, Krejčí hlavičkoval těsně vedle brány. Jihočechy mohl dvakrát uklidnit Javorek, ovšem pokaždé pálil nepřesně. Budějovice tak dal do pohody paradoxně domácí Pavelka, jenž viděl v nastaveném čase druhou žlutou kartu a pakoval se do sprch.

Gólové hody ale ještě neskončily, to nejlepší si Jihočeši nechali na úplný závěr. Van Buren chtěl ztrestat výběh Heči, který nechal branku opuštěnou, z jeho nepovedeného pokusu se nakonec vyklubala ideální přihrávka mezi spícího gólmana Sparty, Karlssona a Vindheima. Jejich zaváhání využil Brandner, jenž udělal kličku Hečovi a střelou do prázdné brány uzavřel skóre zápasu, který se jistě zlatým písmem zapíše do dějin budějovické kopané.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 1:0

22.11.2020 16:00

Góly: 38. Tomáš Poznar

Získané body proti Spartě spláchla Plzeň lidově řečeno do kanálu, neboť ve Zlíně nestačila na bojovně naladěné "Ševce". Viktoriáni potvrdili, že venku se jim v poslední době moc nevede, navíc v tabulce spadli na čtvrté místě. Domácí naopak díky vítězné trefě Tomáše Poznara poskočili do první poloviny ligového pelotonu.

Zatímco Plzeň nastoupila ve stejném složení jako při vítězném duelu se Spartou, do základní sestavy domácích se po vynucené absenci vrátil klíčový záložník Conde. První obrovskou šanci si v deváté minutě vypracovali Západočeši. Řezník po průniku Ba Louy poslal přihrávku před bránu Zlína, kde však domácí podržel gólman Dostál, jenž vychytal Kopice i dorážejícího Limberského. Za dalších pět minut se za obranou Fastavu ocitl Ondrášek, avšak i jeho ránu z úhlu Dostál lapil.

Moravanům se ale až na výjimky dařilo držet Plzeň na uzdě. Jen ve 30. minutě zabrnkal na nervy Simerský, který hlavou srazil míč na vlastní ruku, což ale není v rozporu s pravidly, jak následně po konzultaci u vide potvrdil i sudí Denev. Zlín si na svoji šanci trpělivě počkal do 38. minuty, kdy udeřil. Čanturišvili rozběhl na levé straně Jawa, který našel před bránou zapomenutého Poznara, jenž zblízka prostřelil brankáře Viktorie Hrušku - 1:0.

O vyrovnání se krátce po úvodní brance utkání snažil Řezník, avšak s jeho pokusem z úhlu neměl Dostál mnoho potíží. Za domácí pak ještě před přestávkou opět zahrozil Poznar, který zkusil štěstí z dálky a protáhl Hrušku. A téměř hned po změně stran mohl vedení "Ševců" zvýšit Fantiš, který se po centru od Čanturišviliho zjevil sám na zadní tyči, ale hlavou trestuhodně minul.

Snaha Viktorie dál narážela na mohutný odpor soupeře. V 59. minutě pálil po menším závaru před Dostálovou svatyní Řezník, avšak minul. Pět minut poté se po standardní situaci vytočil ke stele Ondrášek, ale ani on netrefil prostor ohraničený třemi tyčemi.

Ofenzivu Viktorie do posledních minut posílil Beauguel, který mohl v 75. minutě srovnat, když hlavičkou po pasu od Ba Louy jen těsně minul. Za dalších patnáct minut už Beauguel dorazil do sítě ránu Kayamby, jenže předtím zahrál balón rukou a branka tedy nebyla uznána. Ve zbytku duelu již domácí těsný náskok udrželi.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FK Příbram 1:1

22.11.2020 14:00

Góly: 5. Jan Hladík - 78. Tomáš Pilík (pen.)

Nerozhodným výsledkem skončilo klání dvou celků ze sestupových pozic. Brno na svém hřišti přivítalo poslední Příbram a brzy také vedlo po trefě Hladíka, hosté však srovnali z penalty Tomášem Pilíkem. Pokutový kop se měl zahrávat i na druhé straně, video jej však odvolalo.

Jan Hladík vstoupil do utkání velmi aktivně, už ve druhé minutě poprvé zakončoval, napodruhé už úspěch slavil. Po Moravcově centru z pravé strany na malé vápno zvolil přízemní ránu, kterou překonal Kočího. Navýšit skóre mohl vzápětí Přichystal, který v tísni nedokázal dát své střele potřebnou výšku. Svůj pokus nedokázal usměrnit ani Štepanovský.

Zbrojovka měla v první půli více ze hry a další trefu mohla přidat v pětatřicáté minutě, kdy zpoza vápna vypálil Šumbera jen těsně nad břevno. První šance hostí přišla až krátce před odchodem do šaten poté, co Zorvan našel ve vápně Vávru. Ten si míč posunul, následně ovšem vyslal hodně nepřesnou ránu.

Po přestávce Středočeši zabrali a dlouho nepouštěli soupeře do šancí, naopak sami si je vytvářeli. Nepřesně pálil z přímého kopu Rezek, Vávrova standardka zase ztroskotala na Floderovi a Soldátův pokus pro změnu byl zablokovaný..

Důležitý moment přišel po hodině a čtvrt, kdy podle názoru sudího Čermák fauloval Vávru v pokutovém území a kopala se penalta. Její exekuce se ujal Tomáš Pilík, jenž na druhou stranu, než skákal gólman, proměnil. Vzápětí se mělo kopat z jedenácti metrů i na opačném konci hřiště po zákroku Soldáta, po konzultaci s VARem se ovšem pokračovalo ve hře.

Zbrojovka tak po remíze zůstala na šestnáctém místě, Příbram je jasně poslední.

Více informací k zápasu

SFC Opava - Slavia Praha 0:6

21.11.2020 18:30

Góly: 34. Ondřej Kúdela, 53. Jan Kuchta, 58. Jan Kuchta, 72. Jan Bořil, 80. Abdallah Sima, 88. Petar Musa

Ačkoliv to dlouho nevypadalo na ideální výkon a poločasové vedení Slavii v Opavě zachránil Kúdela, nakonec sešívaní zvítězili 6:0. Další dvě trefy přidal Kuchta a po jedné Bořil, Sima a Musa.

Úvod zápasu vyšel lépe žluto-modrým, ve čtvrté minutě zajímavě pálil Řezníček, jehož ráně chybělo pár centimetrů. Slávisté se začali osmělovat postupně, ve dvanácté minutě se do příležitosti dostal Traoré, proti němuž vytáhl skvělý zákrok Fendrich. Následně pálil mimo Stanciu a zpracování zase v úniku zradilo Kuchtu.

Jelikož za domácí se nedokázal obstřelem prosadit Dordić, přišel první gól ze strany Trpišovského družiny. Centr z rohového kopu prodloužil Zima na zadní tyč, kde obětavým způsobem přesně zakončil Ondřej Kúdela Jen o pár desítek sekund později mohlo být srovnáno. Nejprve sám před brankářem nedokázal zkrotit míč Žídek, načež pálil do tyče Holík.

Po přestávce předvedli červenobílí výrazně zlepšený výkon. Jan Kuchta sice napoprvé v dobré pozici skórovat nedokázal, napodruhé už se mu to ovšem povedlo. Masopust se protáhl po pravé straně a předložil mladému útočníkovi, jenž přízemní ranou na zadní tyč trefil poloodkrytou branku.

Bleskově se o definitivní zajištění vítězství pokoušel akrobatickým způsobem Olayinka, i třetí gól ale nakonec přidal Jan Kuchta. Tentokráte mu k tomu pomohla akce Simy a následná Stanciuova nedůrazná střela, kterou ve skluzu dopravil za brankovou čáru.

Tím ale slávisté rozhodně neskončili. Po sedmdesáti minutách hry předvedl další výtečnou akci Sima, který přesprintoval Žídka, obešel Fendricha a napálil balón do levé tyče. Od ní se naštěstí pro hosty odrazil tak šikovně, že jej Jan Bořil mohl naprosto nerušeně dorazit do prázdné brány.

Ojedinělou akci poté předvedli Opavští, když Harazimovu hlavičku musel krotit Kolář. Pak se ale už dočkal zasloužené odměny v podobě gólu Abdallah Sima, a nebyla to ledajaká trefa. Talentovaný Senegalec si při sólu od půlky hřiště poradil hned se dvěma soupeři, načež z poměrně ostrého úhlu trefil balón přesně podél Fendricha.

Své šance nedokázali během chvíle proměnit jak mladičký Jurásek, tak jeho zkušenější kolega Traoré. Instinkt zabijáka ukázal až chorvatský šutér Petar Musa, jenž si naběhl na brilantní Holešův centr z pravé strany a z první završil na konečných 6:0.

Slavia tak i po osmi kolech zůstane na čele tabulky, kromě nejlepší ligové defenzivy se aktuálně pyšní i nejgólovější ofenzivou. Zato ta opavská se ukazuje býti děravou, vícekrát lovila míč ze sítě jen Příbram a Slezané aktuálně jsou na patnácté příčce.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 2:0

21.11.2020 16:00

Góly: 13. Petr Hronek, 49. Matěj Pulkrab (pen.)

Pro svoji budoucnost pravděpodobně klíčový zápas nezvládl Stanislav Hejkal s Teplicemi. Do Ďolíčku si "Skláři" přijeli pro porážku 0:2, když oba góly padly na začátcích poločasů. Prosadili se Hronek a Pulkrab.

Hned první větší příležitost skončila gólem. Ve třinácté minutě Pulkrab chytře pustil Hůlkovu přihrávku na Petra Hronka, jenž postupoval sám na bránu a tváří v tvář gólmanovi uspěl. Srovnat mohli hosté ve dvou šancích po dvaceti minutách, nejprve po rohovém kopu hlavičkoval Jukl, následně příliš vysoko pálil Mareš.

Mezi tři tyče nedokázal o pár minut později zamířit ani Řezníček, a tak se zase ke slovu dostali domácí. Vaníček zvolil zakončení namísto přihrávky Jindřiškovi, což se ukázalo jako nesprávné řešení. "Klokani" v dalších minutách diktovali tempo hry, zajímavě pálil Květ, následně byl na poslední chvíli přerušen jejich protiútok. Hosté ve zbytku první půle zahrozili jen Juklovou pohotovou střelou.

Ihned po návratu ze šaten přivodil Jakub Řezníček gólovou situaci, ovšem na druhé straně, než by bylo záhodno. Ve vápně trefil Hůlku loktem, což neuniklo zraku sudího a následovala penalta. K té se postavil Matěj Pulkrab, jenž si počkal na brankářův pohyb a na druhou stranu proměnil.

Třetí trefu mohl následně dvakrát přidat Hronek, v obou případech však nezamířil přesně. Po sedmdesáti minutách pálil nad břevno Vaníček, z následné akce na druhé straně nezužitkoval Moulisův centr Jukl. Domácí nakonec ještě procpali míč do sítě, jmenovitě to byl Necid, vinou předcházejícího ofsajdu ale trefa nebyla uznána.

Ve zbytku zápasu už zahrozil jen Trubač, na jehož střelu si počíhal Le Giang, a konečný výsledek tak zněl 2:0. Bohemians se díky němu vyšvihli do elitní desítky, naopak Teplice jsou těsně nad sestupovými pozicemi.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - MFK Karviná 3:0

21.11.2020 16:00

Góly: 4. Vladimír Neuman (vl.), 71. Martin Hála, 78. Martin Nešpor

Karviná nevyužila příležitost dostat se velmi překvapivě alespoň dočasně na pohárové příčky. Z Olomouce si totiž odvezla jednoznačnou porážku 0:3, když skóre otevřel vlastencem Neuman, vítězství pak pojišťovali Hála a Nešpor.

Hned v první minutě se Nešpor zčistajasna objevil sám před brankářem Neumanem, ten ale předvedl výborný zákrok. O tři minuty později si však vybral nešťastný moment, když si nikým neatakován srazil do brány kop od rohového praporku. Srovnat mohl velmi brzy Ostrák, skvělým zákrokem se však vytáhl Mandous.

Následně znovu zaváhal Neuman, který namazal Gonzálezovi. Střílející Nešpor ovšem nedokázal zamířit mezi tři tyče. Na dlouhou dobu poslední příležitost se zrodila ve dvacáté minutě, kdy soupeřova obrana horko těžko zblokovala zajímavou ránu. Až těsně před pauzou pak zahrozil Bartošák, proti němuž předvedl další skvělý zákrok Mandous.

Bartošák také zkonstruoval první šanci druhého poločasu, po jeho centru si Houska málem vstřelil vlastní gól. Pak už převzala iniciativu Sigma. Houska a Falta skórovat nedokázali, stejně tak na druhé straně Qose. Po sedmdesáti minutách vybojoval Martin Hála přímý kop, který se k němu od Gonzáleze vrátil a sám faulovaný hráč po standardce skóroval.

Chvíli to vypadalo, že Karviná dokáže snížit, jenže Papadopulos ztroskotal na Mandousovi. O chvíli později pak utekl obraně domácí Martin Nešpor, jenž samostatný únik zakončil zkušeně brankou. A jelikož ani Papadopulos, ani nikdo jiný nedokázal ve zbytku utkání dostat míč za brankovou čáru, skončilo utkání poměrem 3:0. Sigma se tak minimálně na den vyšvihla na třetí místo, Karviná je osmá.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Pardubice 4:1

21.11.2020 14:00

Góly: 21. Aleksej Tatajev, 24. Lukáš Budínský, 45. Marco Túlio, 75. Václav Drchal - 80. David Huf

Pardubice dorazily do Mladé Boleslavi bez několika členů zahajovací sestavy a na hřišti to bylo znát. Domácí od úvodních minut určovali tempo a nakonec si dokráčeli pro snadné vítězství, teprve druhé v probíhajícím ročníku.

V sestavě domácích došlo k jediné změně, když Fulneka v záloze nahradil Douděra. Do obrany Pardubic se vrátil Šejvl, Čihák se posunul do středu pole, kde se představili též mladíci Vít, Šimek a Sláma.

Středočeši byli blízko úvodnímu zásahu ve třinácté minutě, kdy Douděra udělal klíčku Proskovi a přihrál před bránu Michalu Škodovi, jenž ale krkolomně mířil vedle. Za dalších sedm minut už se však skóre měnilo. Rohový kop Boleslavi propadl až k Mazáňovi, jehož střelu dorazil do sítě Tatajev - 1:0.

Čtyři minuty nato vedli domácí o dvě branky. Budínský se postavil k exekuci přímého kopu a míč zakroutil přesně k tyči. Další zásah málem přidal kapitán Středočechů ve 30. minutě, kdy Janoškův pokus usměrnil ve skluzu do tyče. Oslabené Pardubice nestíhaly a do konce první půle inkasovaly ještě jednou. Gólman hostů Boháč sice nejprve vychytal Zahustela, ovšem následně nezkrotil rohový kop Budínského a jeho chybu potrestal dorážkou hlavou pohotový Túlio.

Za hosty mohl po změně stran snížit střídající Huf, avšak jeho pokus po hodině hry zpoza pokutového území proletěl těsně vedle tyče. V 65. minutě se na druhé straně dostal do obrovské šance Škoda, ztroskotal ale na Boháčovi. O čtyři minuty později doufal v druhý osobní zásah Tatajev, ovšem jeho hlavička po standardní situaci Budínského nakonec nenašla kýžený cíl.

Čtvrthodinu před koncem se Boleslav prosadila počtvrté. Jakub Klíma si na pravé straně vyměnil míč s Budínským, načež vyhledal v pokutovém území Drchala, který se z otočky nemýlil. Také Pardubice se ale za dalších pět minut nakonec dočkaly. Zmatku po rohovém kopu využil Huf, který se nejrychleji zorientoval. V závěru měl ještě jednu velkou příležitost Zahustel, Boháč už ale búra nedopustil.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Jablonec 1:3

20.11.2020 18:45

Góly: 28. Kamso Mara (pen.) - 2. Martin Koscelník (vl.), 71. Ivan Schranz, 82. Jaroslav Zelený

Teprve podruhé v historii prvoligových klání podještědských rivalů uspěl Jablonec v Liberci. Střetnutí plné soubojů urvali hosté na svoji stranu v poslední dvacetiminutovce, díky čemuž se bodově dotáhli právě na liberecký Slovan.

Do sestavy Liberce se již vrátilo několik hráčů, kteří prodělali koronavirus, nicméně stoper Kačaraba či záložník Hromada nadále scházeli. Kouč soupeře Petr Rada učinil po nečekané prohře s Brnem pět změn v základní jedenáctce. V bráně namísto Vlastimila Hrubého tentokrát dostal prostor Hanuš, Štěpánka ve středu obrany nahradil Zelený, na pravý kraj zálohy se místo Ladry postavil Pleštil, ve středu pole zastoupil absentujícího Hübschmana Vojtěch Kubista a Robert Hrubý posílil kreativitu na úkor vytáhlého útočníka Doležala.

A hosté sklidili ovoce hned ve druhé minutě. Rohový kop od Kroba se po teči Schranze odrazil od bránícího Koscelníka za záda brankáře Nguyena, který nestačil zareagovat - 0:1. Domácím trvalo delší čas, než chytli tempo zápasu, a po dvaceti minutách málem znovu inkasovali. Agilní Krob snadno obalamutil Jusufa a se štěstím vyhledal Schranze, kterého však Nguyen tentokrát vychytal.

Vyrovnávací trefu Jablonec soupeři doslova daroval. Hanuš sice nejprve vychytal po Jusufově průnikové přihrávce Mosqueru, jenže na druhé straně pokutového území byl Rondić zbytečně faulován Krobem, což neuniklo pozornosti videorozhodčího. Mara pak z penaltového puntíku zavěsil pod břevno. Posledních deset minut první půle přineslo po jedné šanci na obou koncích hřiště. Nejprve se po protiútoku hostů chystal k zakončení Schranz, míč mu ale na poslední chvíli ukopl Mikula. Těsně před odchodem do kabin pak Rondić vyslal dopředu Michala Sadílka, ten přihrál nabíhajícímu Beranovi, jehož střelu z první vyrazil Hanuš.

Krátce po změně stran se penalty domáhal Pleštil, jenž upadl přes Mikulu, sudí Zelinka však zůstal v klidu. V 55. minutě se Schranzův tečovaný centr dostal k Robertu Hrubému, jehož krkolomý volej skončil na tribuně. Po hodině hry měl Hanuš co dělat s pasem od Sadílka, když místo balónu bolestivě sestřelil spoluhráče Martince.

V 70. minutě si Jablonec vzal vedení zpět. Hrubý prostrčil míč na Pilaře, jehož Mikula odzbrojil tak nešťastně, že se meruna odrazila k Schranzovi, jenž zblízka prostřelil Nguyena. Dvanáct minut poté vyslal Hrubý centr ze standardní situace, Zelený v souboji přetlačil Koscelníka a hlavičkou k tyči zvýšil na konečných 3:1 ve prospěch hostů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha871026:222
2.Sparta Praha860223:1318
3.Sigma Olomouc852114:717
4.Viktoria Plzeň851219:1216
5.FK Jablonec841312:813
6.Slovan Liberec841313:1013
7.FK Pardubice84139:1013
8.Fastav Zlín840411:1112
9.MFK Karviná83329:1112
10.1. FC Slovácko732210:711
11.Bohemians Praha 1905731310:910
12.Baník Ostrava722310:78
13.FK Mladá Boleslav822410:138
14.Dynamo České Budějovice71339:166
15.FK Teplice82069:176
16.Zbrojovka Brno81257:185
17.SFC Opava81256:185
18.1. FK Příbram80265:232
Zbývající zápasy
22.11. 14:00Baník Ostrava - 1. FC Slovácko

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (411)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele