FORTUNA:LIGA - preview 26. kola

29.03.2019, 08:38, aktualizováno 31.03.2019, 09:11
Previews
Slavia včera ztratila s Libercem a Plzeň tak má možnost vrátit se do hry o titul, v případě triumfu nad Bohemians bude na první místo ztrácet sedm bodů. Jasného favorita má i druhý nedělní duel, v němž Jablonec přivítá Příbram...
FK Jablonec - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Čtvrtý Jablonec potřebuje v boji o pohárovou Evropu každý bod. Totéž platí o záchranu hrající Příbram, kterou na Střelnici povede do utkání nový trenér.

Ačkoliv druhá polovina sezóny zatím neprobíhá dle představ Severočechů, stále se jablonecký klub drží na čtvrtém místě v tabulce zaručující účast v Evropské lize. Pokud si však svěřenci kouče Petra Rady chtějí toto postavení udržet, měli by zabrat, neboť zdola je hladově pozoruje hned několik ambiciózních celků.

Rada varuje před vzpruhou, kterou soupeři dala změna trenéra. "Příbram je soupeř, který tady vždycky odehrál dobré utkání. Teď jim přišel nový trenér, bude to pro hráče nový impulz a čeká nás těžké utkání. Tyhle zápasy jsou zrádné, takže jsme opatrní. Musíme být hodně obezřetní a přistoupit k tomu jako k zápasům proti špičce ligy. Neděláme rozdíly na dobrý nebo špatný týmy. Příbram je kvalitní tým, který dává dost gólů, i když jich hodně dostává. Musíme se na to koncentrovat a jít do zápasu s pokorou, abychom ho zvládli," prohlásil zkušený harcovník.

Slova lodivoda Jablonce jsou pravdivá, u Litavky došlo v minulých dnech k proměně na pozici hlavního kouče. Josef Csaplár na lavičce Středočechů rozhodně zanechal silný dojem, přesto se vedení klubu nakonec rozhodlo do bojů o záchranu angažovat nové jméno. Roman Nádvorník vstupoval do sezóny jako trenér Karviné, nyní se pokusí udržet Příbram v první lize a vylepšit současné čtrnácté místo.

Nová tvář v barvách Středočechů chce bodovat již při své premiéře. "Některé hráče ze zdejšího kádru jsem znal, některé dokonce už trénoval a některé jsem chtěl přivést do svých bývalých angažmá. Všechno jsme teď směřovali k zápasu v Jablonci, kde bychom chtěli bodovat. Víme, že se nám nedařilo ve venkovních zápasech a chtěli bychom to na severu Čech prolomit a domácí překvapit," uvedl Nádvorník.

Na první letošní vzájemné měření sil Příbram rozhodně nevzpomíná ráda. U Litavky prohrávala v poločase 2:0, což by dle Csaplárova učení neměl být problém. Stratégova pověstná past však osudově selhala a místo obrátky ve skóre přidal Jablonec po změně stran další čtyři góly. Středočeši tak odházeli ze hřiště po šestigólovém debaklu.

Domácím bude kromě tradičního tria zraněných David Lischka, Nikola Janković a David Štěpánek chybět další obránce David Hovorka, jenž nemůže hrát kvůli trestu za čtyři žluté karty v sezóně. Hosté dlouhodobě postrádají útočníka Miroslava Slepičku, do sestavy by se naopak po stopce za červenou kartu měl vrátit Emanuel Antwi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.32 - 9.96
více informací
Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905  (neděle 17:30)
Plzeň v posledních dvou kolech ztratila kontakt s prvním místem a další zaváhání si nemůže dovolit. Na domácím hřišti přivítá pražské Bohemians, kterým se též příliš nevede, avšak poslední dvě utkání se jim celkem vyvedla.

Co napravovat má po reprezentační pauze plzeňská Viktoria. V předešlých dvou ligových kolech totiž vyšla dvakrát naprázdno. Nejprve utržila vysoký debakl na Spartě a následně si s ní poradily též severočeské Teplice. Obhájce titulu tak ztratil kontakt s první Slavií, na kterou nyní ztrácí devět bodů. Pokud Západočeši nadále pomýšlejí na obhajobu titulu, musí se vyvarovat dalších zbytečných ztrát a zároveň doufat, že sešívaní klopýtnou.

O ničem jiném než o zisku tří bodů nepřemýšlí kouč Plzně Pavel Vrba. "Čeká nás soupeř, který velice dobře brání, je nepříjemný v brejkových a standardních situacích. Ale my po těch dvou venkovních porážkách musíme doma vyhrát a musíme dál hrát o to, abychom se umístili co nejvýš," uvedl bývalý lodivod českého národního týmu.

Viktoria bude v neděli jasným favoritem, neboť jejímu soupeři z Prahy se v sezóně příliš nedaří a bojuje o holé přežití v nejvyšší soutěži. Bohemians se trápí především na domácím trávníku, kde zvítězili jen v prvním kole nad Slováckem. Ani na hřištích soupeře to není bůhvíjaká hitparáda. Přesto se klokani mohou odpíchnout od výhry v Karviné a následné domácí remízy s Opavou, Po těchto výsledcích se vršovický celek na třinácté místo a hlavně dostal nový impulz.

Trenér Bohemians Martin Hašek již tradičně řeší potíže s marodkou. "Máme vykartovaného Šmída, Vacka i Bartka. Navíc Šmíd s Vackem dostali nakopáno. Drobné problémy s kotníkem měl Vodháněl a Nečas s tříslem. Na jaře ovšem disponujeme širším kádrem. Je snazší pro nás takové problémy řešit. Na podzim jsme si museli půjčovat hráče z juniorského a dorosteneckého týmu, abychom mohli obsadit místa na lavičce. I v neděli budeme některé hráče muset poslat na tribunu," prozradil.

Ani Západočeši nepůjdou do duelu kompletní. Dlouhodobě chybí útočník Michael Krmenčík. Zranění pak v minulých týdnech trápila i obránce Lukáše Hejdu s Radimem Řezníkem a záložníka Daniela Koláře. Po disciplinárním trestu naopak může nastoupit Jan Kovařík. Na utkání proti svému mateřskému klubu se jistě těší plzeňský bek Milan Havel.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Brabec, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Kayamba, Čermák, Pačinda - Chorý
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Levin, Schumacher - Reiter, Yusuf, Vaníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.30 - 11.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - Dukla Praha  (sobota 15:00)
Opava na jaře stále čeká na tříbodový zisk a toto čekání hodlá za každou cenu ukončit doma proti Dukle. Hosté však také potřebují body jako sůl a věří, že k dalšímu úspěchu jim pomůže znalost trenéra, jenž koučoval i Slezany.

Co naplat, že Opavané na jaře skórovali v pěti utkáních ze šesti. Výhru jim to nepřineslo ani jednou. Nováček soutěže tak stále těží především z povedeného podzimu, po přestávce se však ne a ne rozjet. Slezané mají štěstí, že na dvanácté pozici mají stále slušný náskok na poslední dva týmy tabulky, ale i tak jim bezprostředně hrozí, že prvoligovou příslušnost bude muset hájit v baráži.

I proto Opava ani během minulého týdne nelenila a chtěla se na dobrou vlnu naladit v přípravném mači proti brněnské Zbrojovce, ta však zvítězila 3:1. "Chtěli jsme zápas zvládnout lépe. Nehráli jsme dobře takticky. Nemělo to jiskru, nechci se vymlouvat, ale měli jsme za sebou náročný kondiční týden," objasnil záložník Pavel Zavadil.

Čtyřicetiletý kapitán i tak věří, že se svými spoluhráči dosáhne proti Dukle konečně tří bodů. "Uvědomujeme si důležitost tohoto zápasu, je pro nás klíčový. Připravujeme se na něj, abychom ho stoprocentně zvládli. Potřebujeme tři body, aby se nám lépe dýchalo," burcoval Zavadil, jenž se na hřiště stoprocentně nepotká s kolegou Tomášem Jursou, který si odpyká disciplinární trest kvůli žlutým kartám.

Jedním z mála týmů, které se v ligovém pořadí nachází níže než Slezané, je právě Dukla. Celek z Julisky už si na ostudné postavení během sezóny zvykl, neboť se na chvostu pohybuje od samého začátku. K lepším zítřkům zatím tým nedovedl ani kouč Roman Skuhravý. V posledním kole před reprezentační pauzou se však Pražanům povedlo poskočit na předposlední místo, když v důležitém klání porazili Karvinou, která Duklu vystřídala na poslední příčce.

Na tento výsledek chce Dukla navázat i venku. "V Opavě určitě chceme zlepšit výkon a potvrdit vítězstvím tři body z domácího zápasu s Karvinou. Na Opavu mám nádherné vzpomínky, ale my tam teď zvítězíme. Mám v Opavě hodně přátel, ale teď jsem trenér Dukly. A to nám velí tam zvítězit," řekl Skuhravý, jenž před příchodem do Prahy působil právě ve slezském klubu. Na hřiště nebude moci poslat suspendované duo hráčů Jakub Podaný a Uroš Djuranović.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Schaffartzik, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Řezníček - Stáňa, Janetzký, Zapalač - Smola
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Hruška - Raspopović, Ostojić, Souček - Hadaščok Hanousek, Holík, Doumbia, Milošević - González, Holenda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.11 - 5.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha  (sobota 15:00)
Zlepšené výsledky vrátily Mladou Boleslav do bojů o pohárovou Evropu. Dalším soupeřem Středočechů je pražská Sparta, nejlepší tým ligy na jaře, jejíž fanoušci se také po delší době opět mohou radovat z dobrých výkonů.

Že by se v Mladé Boleslavi konečně začalo blýskat na lepší časy? Sice to trvalo déle, než vedení středočeského klubu plánovalo, avšak jarní výkony napovídají, že by se modrobílí mohli po nepovedených měsících vrátit do bojů o pohárovou Evropu. Svěřenci Jozefa Webera totiž konečně předvádí atraktivní fotbal, který navíc slaví výsledky. Boleslav se tak z ligového průměru drápe vzhůru, před začátkem tohoto kola držela slibnou sedmou pozici, jen dva body za postupem do skupiny o titul.

Sebevědomí Středočechům rozhodně nechybí i před sobotním zápasem. "Sparta má samozřejmě hodně kvalitní tým, je vidět, že postupem času se sehrávají. My se musíme koukat na sebe, makat, odjezdit to a co nejvíce to Spartě znepříjemnit. Pro nás by to mělo být jednodušší v tom smyslu, že od nás se nic velkého nečeká. Můžeme do zápasu vstoupit uvolněněji a s čistou hlavou," řekl brankář Jan Šeda.

Jestliže se v Boleslavi mohou po šesti jarních kolech plácat po ramenou, na Spartě mohou přímo skákat do vzduchu. Vzhledem ke svým ambicím a renomé byli fanoušci letenských v ještě větší skepsi a na minimálně poslední dva roky by nejraději zapomněli. Nyní je ale všechno jinak. Pražané jsou nezastavitelný válec, který kosí jednoho soupeře za druhým. Tak jako za časů staré dobré železné Sparty.

Šest duelů, šest výher, zisk osmnácti bodů. To je bilance zlepšené formy letenských, která je jednoznačně nejlepší mezi všemi týmy napříč soutěží. Pražany tyto výsledky katapultovaly na třetí místo, a byť je sen o mistrovském titulu již pravděpodobně ztracen, stále může Sparta dosáhnout na druhé místo, neboť na Plzeň ztrácí pouze pět bodů.

Kouč Zdeněk Ščasný si je ale vědom, že v Mladé Boleslavi může série jeho družiny snadno skončit. "Boleslavi se daří, na jaře neprohrála jediné utkání. Je to nepříjemný soupeř, hodně jim pomohlo zimní posílení, dali se dohromady. Ale pokud chceme pomýšlet na udržení naší série, musíme se připravit tak, abychom vyhráli. Musíme si dát pozor na Komličenka, Matějovského, Mešanoviče. Spíš než na jednotlivce je ale potřeba se přichystat na celý tým Boleslavi, působí teď hodně kompaktně," uvedl zkušený harcovník.

Na straně domácích bude kvůli trestu za žluté karty chybět záložník a bývalý Sparťan Tomáš Přikryl. Hrát nebude ani Tomáš Wiesner, jenž je u Středočechů na hostování právě ze Sparty. Připraven by naopak měl být jiný někdejší hráč letenského klubu a současný kapitán Boleslavi Marek Matějovský. Hosté nadále postrádají zimní posilu Filipa Panáka. Otazník visí nad startem špílmachra Bořka Dočkala, jenž kvůli zranění vynechal reprezentační povinnosti. Pomalu se do tréninkového procesu vrací křídelník Tal Ben Chaim.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Jugas, Hájek, Fulnek - Hubínek, Takács - Ewerton, Matějovský, Ladra - Komličenko
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Štetina, Costa, Hanousek - Sáček, Frýdek - Karlsson, Kanga, Hložek - Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.93 - 3.66 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Zlín po dvou výhrách naposledy zklamal v Liberci a opět se dostal do jarní letargie, ze které by rád unikl doma proti Olomouci. Sigmě se však naopak po zimní přestávce daří a ve vzestupu chce pokračovat i nadále.

Ševci se - jako již tradičně - po zimě probouzejí pomalejším tempem a zatím nedokáží navázat na výkony, které předváděli v první polovině sezóny. Celou situaci hodně ovlivnil zimní nečekaný odchod trenéra Michala Bílka k reprezentaci Kazachstánu. Jeho nástupce Roman Pivarník stále hledá optimální formu. Tým se pod jeho vedením prezentuje neatraktivním stylem fotbalu, za který získává z řad fanoušků ostrou kritiku.

V sobotu bude chtít Pivarník využít toho, že u soupeře již působil a některé hráče zná. "Sigma je mužstvo, které je složeno z hráčů kolem ročníku 1992. Jsou to hráči, kteří v mužském fotbale začínali pode mnou a už se dostali do střední generace. V zimní pauze se zaměřili více na obranou práci a paradoxně měli méně ze hry než soupeř, ale dokázali zápasy dotáhnout do vítězného konce. Na jaře si připsali čtyři vítězství za sebou, která je dostala do klidnějšího středu tabulky. Takže soupeř velmi kvalitní a silný. Mají sílu na míči a my budeme muset opět podat maximální výkon," uvedl slovenský lodivod.

Na Hané se se vstupem do jara popasovali přece jen lépe. Olomouc přitom měla po podzimu co napravovat, neboť se během pauzy nacházela nebezpečně blízko zóně sestupu. V únoru a březnu se však situace razantním způsobem otočila. Sigma v šesti utkáních zvítězila hned čtyřikrát a poskočila až na současné desáté místo. Na sobotního protivníka ze Zlína pak Hanáci ztrácí pět bodů.

V další bodový zisk doufají hosté i na hřišti nepříliš vzdáleného soupeře "Během reprezentační pauzy jsme se snažili nepolevit. Makali jsme dál, abychom byli připraveni a Zlín v sobotu porazili. Bude to těžké. Hrajeme venku, ale půjdeme do toho naplno," sdělil obránce Václav Jemelka.

Kouč Václav Jílek se bude muset vypořádat se dvěma citelnými absencemi. V posledním zápase na hřišti Sparty se nesmyslně nechal vyloučit útočník Václav Nešpor, který si tak na zlínské Letné nezahraje podobně jako záložník Jakub Plšek, jenž v Praze viděl čtvrtou žlutou kartu v sezóně. Na listině zraněných hráčů pak zůstává Martin Hála.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Holík, P. Buchta, Hlinka, Bačo, Bartošák - Džafić, Podio, Jiráček, Čanturišvili - Poznar
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
M. Buchta - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Houska, Kalvach - Zahradníček, Plšek, Texl - Yunis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.30 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Bitva o lepší postavení ve středu tabulky se odehraje na teplických Stínadlech. Domácí skláři se po skalpu mistrovské Plzně postaví Slovácku, kterému se v jarní polovině soutěže daří.

Poněkud rozporuplně zatím probíhá jarní část sezóny na severu Čech. Tamní Teplice střídají světlé okamžiky s těmi temnějšími, což se odráží i do postavení v tabulce, kde sklářům patří devátá příčka. Naposledy se však družina trenéra Stanislava Hejkala vyšvihla, když na Stínadlech přemohla obhájce mistrovského titulu z Plzně.

Na tento úspěch by Severočeši rádi navázali, jsou si však vědomi síly soupeře. "Slovácko se po tom, co tam přišel trenér Svědík, prezentuje odlišným fotbalem než před tím. Je těžké se k nim dostat, jsou konsolidovaní, chtějí hrát rychle nahoru, brzo jdou do zakončení. Musíme si dávat pozor na přechodovou fázi," vysvětlil asistent hlavního trenéra Pavel Drsek.

Slovácko na sobotního soka ztrácí jen dva body, za které vděčí především zlepšené formě po zimní přestávce. Lodivod Moravanů Martin Svědík sází na rychlý přechod do útoku, který u mužstva z Uherského Hradiště vykrystalizoval do pohledného fotbalu. Navíc se svým stylem slaví i výsledky. Slovácko na jaře prohrálo jen jednou a dělá vše pro to, aby se bez potíží zachránilo.

Moravané vědí, že na severu Čech je čeká velice důležitý zápas. "Chceme být do desátého místa. Teplice jsou hned nad námi, takže budeme chtít určitě získat tři body. Po Plzni budou určitě v dobrém rozpoložení, akorát ta reprezentační pauza to mohla přerušit, což je dobré pro nás. Doufám, že se na ně dobře připravíme," řekl brankář Matouš Trmal.

Do sestavy sklářů by se měli vrátit záložníci Tomáš Kučera s Admirem Ljevakovićem, kterým vypršely disciplinární tresty. Také Slovácku se po jednozápasové absenci vrací středopolař Dominik Janošek. Útočník hostů Haris Harba si naopak na svůj premiérový start v dresu Moravanů bude muset počkat, jelikož jej stále trápí zdravotní trable.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Krob - Kučera, Ljevaković - Žitný, Hora, Moulis - Jindráček
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Kadlec, Reinberk - Janošek, Daníček - Navrátil, Sadílek, Kalabiška - Zajíc
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.43 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (sobota 17:30)
Slavia se vyhřívá s pohodlným náskokem na čele tabulky a další krok k titulu může udělat proti Liberci. Slovan hraje ve středu tabulky a účast v Evropské ligy a v Edenu může jen překvapit.

Hodně náročný program mají hráči Slavie. Kromě ligové scény stále soupeří v Evropské lize, kde po heroickém vyřazení španělské Sevilly narazí ve čtvrtfinále na slavnou Chelsea. Mnoho hráčů si pak během uplynulých dní splnilo reprezentační povinnosti. Největší část českého národního týmu totiž obléká právě sešívaný dres a takový Miroslav Stoch zase odjel reprezentovat své rodné Slovensko.

Nyní se ale všichni musí opět koncentrovat na ligovou soutěž, kterou mají Pražané výborně rozjetou. I přes kvantum zápasů si Slavia na jaře počíná suverénně a tabulce vévodí s devítibodovým náskokem na druhou Plzeň. Sešívaní po zimní pauze zakopli pouze jednou právě na hřišti Viktorie, jinak ale kosí jednoho soupeře za druhým a po jednoroční odmlce kráčí za ziskem dalšího titulu.

Sami Pražané však dobře vědí, že je ještě spousta času na oslavy. "Je příjemné mít nějaký náskok, ale uvidíme v dubnu. Myslím, že nás čeká asi osm nebo devět zápasů během 29 dnů. Pak je před námi ještě nadstavba. Kdyby se hrálo 30 kol, je to jiné," řekl lodivod Slavie Jindřich Trpišovský.

Na duel proti Liberci se jistě těší mnoho domácích hráčů, kteří v minulosti působili právě na severu Čech. Jsou jimi brankář Ondřej Kolář, obránci Vladimír Coufal s Ondřejem Kúdelou či záložník Petr Ševčík. Do výčtu je třeba připočíst též sportovního manažera Jana Nezmara a kouče Trpišovského.

Slovan se stabilně pohybuje ve středu tabulky, před začátkem kola okupoval osmé místo. Severočeši pod trenérem Zsoltem Hornyákem snaží prezentovat útočným fotbalem, často však k vlastní smůle trpí kvůli neproměňování šancí. Neblahou statistiku vstřelených branek měla v zimě vyřešit posila do útoku Libor Kozák. Ten opravdu zlepšil efektivitu Liberce, ovšem příspěvek od jeho spoluhráčů nadále chybí.

Také Severočechy nečeká v nejbližších dnech selanka, jelikož se kromě ligy představí ve čtvrtfinále českého poháru na hřišti ostravského Baníku. "Čeká nás blok tří kvalitních zápasů. Po Slavii a Ostravě máme ještě derby s Jabloncem. Chtěl bych naplno bodovat, takže uděláme všechno pro to, abychom už na Slavii dobře odstartovali," uvedl Hornyák, jenž bude v Praze postrádat záložníka Jana Sýkoru, který v Liberci hostuje právě ze Slavie.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu-Ngadjui, Bořil - Hušbauer, Král - Olayinka, Baluta, Stoch - Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Vuklišević, Karafiát, Hybš - Breite, Mara - Potočný, Oscar, Pešek - Kozák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.87 - 8.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Baník Ostrava  (pátek 18:00)
Pikantní duel odstartuje další kolo české nejvyšší soutěže. Domácí Karviná bojuje o holé přežití a impulz chce najít v derby proti ostravskému Baníku. Hosté se sice nacházejí v horní polovině tabulky, v poslední době se jim však nedaří, proto se též potřebují chytit.

Slezsko čeká bitva dvou klubů, jejichž vzájemný vztah prošel v posledních letech turbulentním vývojem. Od vzájemné podpory a přátelství přes podivné vměšování činitelů do záležitostí konkurenta až po současnou rivalitu a někdy až nenávist, která nabrala na obrátkách především v loňské sezóně, kdy MFK i Baník hrály o záchranu v nejvyšší soutěži.

Podobně nepříjemné starosti řeší letos jen Karviná, jež bojuje o holé přežití od samotného začátku soutěže. V posledním týmu tabulky se prostřídali již tři trenéři. Po odvolaném Romanu Nádvorníkovi a jeho nástupci Norbertu Hrnčárovi převzal poněkud nevděčnou roli František Straka, známý specialista na záchranu. Premiéra však "Franzovi" nevyšla, neboť jeho svěřenci v důležitém zápase před reprezentační pauzou podlehli Dukle, byť velký podíl na vítězství Pražanů měl výkon sudího Julínka, který několikrát hrubě chyboval v neprospěch Karviné.

Straka se chystá na své první slezské derby. "Především se těším na naše fanoušky, kteří by měli být naším hnacím motorem do závěrečných zápasů. Potřebujeme opravdu každý bod, abychom zachránili ligu. Doufám, že se nám to společnými silami podaří. Derby je vždycky svátek, je o emocích a pocitech, na které se nezapomíná. Ať v té bouřlivé atmosféře vyhraje ten lepší, doufám, že to budeme my," uvedl bývalý reprezentační obránce.

Ostravané v současnosti zažívají mnohem příjemnější chvíle než před rokem, kdy Baník opravdu nebyl daleko od opětovného pádu do druhé nejvyšší soutěže. Prekérní situaci ale klub zvládl a v letošní sezóně hraje na úplně jiném konci tabulky. Na jaře se však Ostrava stále nemůže rozjet a pomalu ztrácí slušné postavení. Svěřenci kouče Bohumila Pánika se během prvních kol po zimní pauze propadli ze třetí na pátou pozici, a pokud nezačnou znova vyhrávat, čeká je pád ještě o několik příček níž.

Ze hřiště soupeře by tak hosté potřebovali odvézt všechny body, v což doufá i brankář Jan Laštůvka, rodák z Karviné. "Já to až takhle neberu. Je to další zápas o tři důležité body, které potřebujeme my i domácí. Karvinou čeká domácí premiéra pod novým trenérem, hraje o záchranu, musíme být připraveni a nachystaní, že do toho půjdou po hlavě," řekl zkušený gólman.

Oba kluby se v první lize doposud potkali třikrát, přičemž Karviná na svého rivala ani jednou nevyzrála. Na druhou stranu dovolila Baníku jen jedno vítězství, a to hned v prvním měření sil v ostravských Vítkovicích. Následující dvě klání skončila remízou. To poslední na podzim výsledkem 1:1, když se nejprve trefil karvinský Guba, na jehož branku odpověděl obránce Baníku Fleišman.

Domácím bude chybět vykartovaný obránce Benjamin Čolić, po dlouhém zranění nelze předpokládat start zkušeného stopera Pavla Dreksy. Hosté by naopak měli přijet v kompletním složení. Tvrdé jádro fanoušků Baníku však zápas na stadionu neuvidí, neboť protestuje proti nízkému počtu vstupenek vydaných pro hostující příznivce. Sektor Ostravy však nezůstane prázdný, neboť v něm budou fandit ženy s dětmi, zatímco mužská část fanklubu zůstane před stadionem.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Djordjević, Krivák, Rundić, Záhumenský - Bukata, Smrž - Galuška, Budínský, Ba Loua - Wágner
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Kuzmanović, Jánoš, Hrubý, Holzer - Baroš, Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.38 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha25211363:1864
2.Viktoria Plzeň25174436:2355
3.Sparta Praha25155544:2150
4.FK Jablonec25125844:2441
5.Baník Ostrava25116832:2739
6.Fastav Zlín251131131:3136
7.FK Mladá Boleslav2597944:3934
8.Slovan Liberec2597926:2234
9.FK Teplice25951128:3532
10.Sigma Olomouc25941228:3731
11.1. FC Slovácko25931327:3830
12.SFC Opava25761234:4027
13.Bohemians Praha 190525681123:3226
14.1. FK Příbram25751329:5626
15.Dukla Praha25541621:4719
16.MFK Karviná25451628:4817

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (858)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele