FORTUNA:LIGA - preview 25. kola

26.05.2020, 08:21, aktualizováno 27.05.2020, 09:31
Previews
Čtyřmi zápasy dnes bude dohráno pětadvacáté kolo české nejvyšší soutěže a největší pozornost bude poutat ten poslední, v němž Sparta hostí Plzeň. Liberec cestuje do Českých Budějovic, Bohemians se střetnou s Teplicemi a Opava bude měřit síly s Karvinou...
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (středa 18:00)
Oba dva středeční soupeři se nacházejí v dolní polovině české nejvyšší soutěže a ve zbývajících šesti kolech základní části se určitě chtějí poprat o elitní desítku, která by znamenala šanci na předkolo Evropské ligy. Pražský celek odehraje svůj první soutěžní duel po pauze zaviněné epidemií koronaviru, Teplice naopak za sebou mají úspěšnou obnovenou premiéru s Libercem. Oba celky doposud posbíraly sedmadvacet bodů.

Klokani se nacházejí na jedenáctém místě o skóre právě před Teplicemi, nedávno odehráli celkem slušnou přípravu. V nucené přestávce se představili šestkrát a ani jednou neprohráli, z toho hned třikrát zvítězili. V posledním mistrovském zápase uspěli na půdě Zlína (3:2) a na tento výkon rozhodně chtějí navázat. Svěřenci trenéra Stanislava Hejkala obstarali v sobotu dohrávku 23. kola s Libercem a překvapivě uspěli v poměru 2:0.

Díky tomu se vzdálili sestupovým pozicím, před čtrnáctou barážovou příčkou Zlína si vytvořili pětibodový odstup. "Utkání jsme sehráli tak, jak jsme ho sehrát chtěli. Vedli jsme 1:0 a od toho jsme se odpíchli. Ve druhém poločase jsme vedli 2:0, nicméně Liberec tam měl pasáž, kdy mohl snížit. My jsme to ustáli a jsem moc rád, že jsme zvítězili," zhodnotil Hejkal duel s Libercem, ve kterém jeho svěřenci přerušili šňůru čtyř ligových střetnutí bez výhry.

Klokani letos těží hlavně z domácího prostředí, na stadionu v Ďolíčku získali dvaadvacet bodů z možných sedmadvaceti a k tomu udrželi hned pětkrát čisté konto ze šesti případů. "Určitě pro nás bude výhodou, že našeho soupeře nebudou podporovat fanoušci. Pořádně nevíme, jak to bude vypadat, je to nová situace," prohlásil pro klubové stránky teprve devatenáctiletý teplický talent Jan Knapík.

V dresu Teplic naposledy skóroval Jakub Řezníček a jistě má v plánu prosadit se znovu, neboť zápas v Praze se hraje pouhý den před jeho dvaatřicátými narozeninami. V úvodním vzájemném klání této sezóny se radovaly Teplice, když zvítězily 1:0. Domácí kouč Luděk Klusáček nemá k dispozici zraněné duo Ugwu - Pokorný, chybět možná bude i Hronek. Jeho protějšek Hejkal nenasadí Vyhnala, Shejbala a Marečka, na trávník se možná nepodívají ani Petr Mareš, Ljevakovič, Kodeš či Hyčka.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Hůlka, Krch, Šmíd - Bartek, Jindřišek, Vacek, Podaný - Mosquera, Vodháněl - Pulkrab
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Paradin, Čmovš, Knapík, Vondrášek - Moulis, Kučera, Trubač, Radosta - J. Mareš, Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.46 - 4.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SFC Opava - MFK Karviná  (středa 18:00)
Moravskoslezské derby je pro oba celky bezpochyby důležitou bitvou o celkovou záchranu. K ní má zatím blíže Karviná, která má v tabulce o šest bodů více než Opava. I co se vstupu do jarní části sezóny týče, byli na tom hosté o dost lépe než jejich lokální rival. Ten potřebuje uspět, aby se blíže dotáhl aspoň na čtrnáctou příčku, od níž je vzdálený na pět bodů.

Obě mužstva v podstatě doplácí především na mizernou bilanci v domácím prostředí, kvůli ní jsou dlouhodobě ohrožena sestupem. Jsou v tomto ohledu vůbec nejhorší v rámci celé Fortuna:Ligy, více bodů dokonce stačila nastřádat i poslední Příbram. "Podmínky našeho stadionu musíme prostě využít," vytyčil jednoznačné cíle opavský trenér Jiří Balcárek.

Jeho tým, vezmeme-li v potaz posledních šest kol, prohrál hned v pěti případech. Porazit se mu za tu dobu podařilo pouze Olomouc. "Čeká nás stoprocentně velmi důležité utkání," pokračoval Balcárek. "Pokud ho zvládneme, může nás posunout dál. Vstup do obnoveného ročníku bude klíčový, od něj se všechno bude odvíjet," moc dobře si uvědomoval.

Pokud se podaří domácím, jimž bude chybět vykartovaný Tomáš Jursa, přičemž otazník visí nad starty Filipa Součka a Reného Dediče, zvítězit, dostanou se na dostřel například právě Karviné. "Viděl jsem některé její zápasy a udělala na mě velký dojem. Je to organizovaný celek, který je silný směrem dopředu. Na krajích má brejkové hráče," varoval Balcárek.

Hosté v průběhu února a března zvládli perfektně klíčová utkání se Zlínem a Příbramí, tedy se dvěma přímými konkurenty v boji o zachování prvoligové příslušnosti. Do toho skolili taktéž Teplice a remizovali na hřišti Bohemians. Suma sumárum zaznamenali hned sedm přesných zásahů a především ani jednou neinkasovali! Určitě úctyhodná bilance.

Koronavirová přestávka tedy přišla na řadu karvinským fotbalistům velmi nevhod. V takovém laufu po celou sezónu vlastně nikdy nebyli. "Uděláme všechno pro to, aby se nám podařilo prodloužit naši výbornou sérii před zastavením soutěže," sliboval kouč Juraj Jarábek. "Opava se na nás bude chtít dotáhnout. A to udělá jedině tak, že se bude snažit zvítězit," dodal.

Karviná by měla být v Opavě kompletní, netrápí jí žádné disciplinární tresty ani zranění. Na hřiště by měla vběhnout nejsilnější možná sestava. "Všichni se těšíme a jsme plni očekávání," uvedl karvinský stratég. "Nechceme prohrát, abychom si aspoň udrželi odstup od Opavy. Důležité bude, aby se mí hráči dobře namotivovali. Musíme se plně položit do utkání."
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Hnaníček, Žídek, Helešic - Mondek, Texl, Zavadil, Dordič - Schaffartzik - Železník
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Ndefe, Šindelář, Rundič, Čonka - Janečka, Hanousek, Qose - Ba Loua, Lingr, Taiwo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.24 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec  (středa 18:00)
Liberec v sobotním prologu dohrávky ligové sezóny nevyužil svou šanci a před 25. kolem zůstal v tabulce na sedmém místě. Své postavení bude severočeský Slovan hájit v Českých Budějovicích, které sídlí jen o příčku níže.

Jihočeši přečkali virové intermezzo na osmém místě v tabulce, přitom v úvodu jara to vypadalo, že svěřenci trenéra Davida Horejše mohou pomýšlet ještě na vyšší příčky. Po úvodních výhrách nad Mladou Boleslaví a Zlínem však přišla domácí prohra s ostravským Baníkem a další následná ztráta v Plzni.

V uplynulých týdnech se kromě sportovních ambicí řešila na Střeleckém ostrově též představa budoucí vlastnické struktury. Z prvotního zájmu současného stopera Budějovic Tomáše Sivoka sešlo, o slovo se tak podle médií přihlásil šéf provozovny autobazarů Karel Kovář. Zatím je však ve hvězdách, jak se tyto spekulace nakonec vyvinou.

Samotní hráči Dynama sehráli před středečním ostrým startem dva přípravné duely. Zatímco třetiligové Táborsko přemohli výsledkem 5:1, silné Plzni následně podlehli poměrem 1:4. Kouče Horejše trápí i zranění tří klíčových ofenzivních hráčů Petra Javorka, Mateje Mršiće a Ivana Schranze. "Neříkám, že máme slabý kádr, ale tihle tři jsou pro naší hru důležití a těžko je nahradíme. Musíme dělat vše pro to, aby alespoň jeden z nich byl příští středu k dispozici," uvedl po duelu s Plzní. Těšit jej naopak mohla forma záložníka Karola Mészárose, jenž se prosadil v obou střetnutích.

Slovan už si dokonce stihl střihnout první soutěžní zápas v květnu. V sobotu totiž dohrával v Teplicích dříve odložené klání. Premiéra nicméně družině lodivoda Pavla Hoftycha nevyšla úplně dle představ. Liberec si sice na Stínadlech vypracoval kopu šancí, jenže všechny pochytal brankář sklářů Tomáš Grigar. Domácí se naopak prosadili dvakrát, tím pádem se hosté vraceli pod Ještěd bez bodu.

Modro-bílí tak doplatili na nízkou efektivitu, která je lehce trápila i v krátké přípravě. Záložník Tomáš Malinský nicméně věří, že nejde o žádnou střeleckou krizi. "V sezoně máme celkem vysoký počet branek. Je jen otázka času, kdy nám to tam spadne. Pevně doufám a věřím, že už během příštího kola v Českých Budějovicích."

Přestože v pondělí došlo k dalšímu rozvolnění přísných opatření, omezení počtu maximálně 300 osob na stadionu brání středečnímu vstupu fanoušků na Střelecký ostrov. Prostor dostanou vedle aktérů na hřišti, novinářů, zdravotníků a dalších také zástupci města a kraje.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolić, Sivok, L. Havel, Novák - Havelka, Čavoš - Mészáros, Brandner, Granečný - Ledecký
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Hromada, Mara - Malinský, Baluta, Pešek - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.43 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (středa 20:00)
Pokud Plzeň nechce, aby jí vedoucí Slavia po úterním vítězství v Mladé Boleslavi zase utekla na větší bodový rozdíl než před koronavirovou pauzou, měla by zareagovat plným bodovým ziskem. Čeká jí v posledních letech jeden z největších rivalů. Sparta přitom horlivě usiluje o to, aby si po základní části sezóny mohla zahrát v nadstavbové části v první šestce.

Když celek ze západu Čech zavítal do hlavního města naposledy, tedy v březnu loňského roku, nedopadlo pro něj měření sil vůbec, vůbec dobře. Inkasoval totiž dohromady hned čtyři branky. Nicméně celkově v minulých sezónách na svého soka velmi slušně uměl. V šesti uplynulých případech ho skolil hned čtyřikrát, v jednom případě se urodila plichta.

Tentokráte nebude mít Sparta k dispozici podporu svých fanoušků, na stadion se totiž dostane kvůli pandemickým opatřením jen několik desítek vyvolených. A skutečnost, že se prakticky bude hrát před prázdnými tribunami, může Plzni hrát do karet. "Sparta je pro nás velký protivník. Musíme být pokorní a disciplinovaní," říkal hostující kouč Adrián Gula.

Před zastavením nejvyšší české soutěže se jeho svěřencům velmi dobře dařilo. Pod jeho vedením skolili v lize postupně Opavu, Příbram, Jablonec i České Budějovice, v MOL Cupu si poradili i s Mladou Boleslaví. A protože se naopak nevedlo Slavii, notně oživili své možnosti na uzmutí ligového titulu. Aktuálně na něj ztrácejí jedenáct bodů.

Zatím má Gula od svého zimního příchodu s Plzní stoprocentní bilanci. Jestli chce jeho tým stále útočit na vedoucí pozici, potřebuje v nastoleném vítězném trendu pokračovat i nadále. "V žádném případě nemyslíme na to, na jaké příčce Sparta v současné chvíli je. Moc dobře víme, proti komu hrajeme, a jak vypjaté zápasy to s ní jsou," uvedl plzeňský trenér.

Marko Alvir a Ubong Ekpai, to jsou jediné dvě možné absence na straně Západočechů. Jinak by měli vyrukovat v Praze v plné síle. "Řešíme taktické záležitosti z pohledu nejbližšího soupeře i to, že restart je pod jistými novými pravidly. Ale nesnažili jsme se nadhodnocovat, jaké utkání nás čeká. Musíme hrát na hranici svých možností," dodával Gula.

Sparťané můžou pořád prožít relativně úspěšný ročník, byť se aktuálně pohybují jen ve středu průběžného pořadí. Klíčová je především otázka postupu mezi šest nejlepších před následnou nadstavbou. K této metě nemají nikterak daleko, dělí je od ní jen pár bodů. "Všichni se na zápas těšíme a věřím, že se ukážeme na hřišti," doufal domácí kouč Václav Kotal.

Hodně se toho namluvilo kolem Pražanů po posledním přátelském střetnutí s Viktorií Žižkov. Konečná remíza byla překvapivým rezultátem. A Kotal nebyl s výkonem svého mužstva vůbec spokojený. "Věřím, že si všichni uvědomí, že pokud bychom v některých momentech přistoupili k utkání stejně jako tehdy, budeme mít problémy," upozorňoval kabinu.

David Lischka, Martin Graiciar, Filip Panák, Tal Ben Chaim a Semih Kaya, to je výčet jmen, které se neobjeví na sparťanské straně v zápise o utkání kvůli různým zdravotním problémům. "Chceme uspět hned na začátku, aby v kabině vládla pozitivní atmosféra," přál by si Kotal. "Plzeň má stálý kádr. Mužstvo je tedy logicky sehrané a organizované," zakončil.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Vindheim, Štetina, Hancko, Frýdek - Sáček, Krejčí - Dočkal, Kanga, Hložek - Tetteh
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kopic, Beauguel, Kovařík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.41 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FC Slovácko - Sigma Olomouc  (úterý 18:00)
Olomouc k prvnímu ligovému duelu po restartu nemusí cestovat daleko. Zůstane totiž na Moravě a přesune se o pár desítek kilometrů jižněji do Uherského Hradiště, kde jej přivítá Slovácko. Domácí přečkali výjimečný stav na skvělém šestém místě, ovšem v nabitém poli budou mít co dělat, aby bravurně rozjetou sezónu udrželi. Tlačit na ně bude i Sigma, která to z desáté příčky nemá až tak daleko.

Slovácku přišla vynucená pauza vcelku nevhod. Moravský klub prožívá jednu z nejvydařenějších sezón ve své historii a po celou dobu se drží v popředí ligové tabulky. Těsně před vypuknutím pandemie si navíc vyšlápli i na ligového lídra Slavii a sebevědomí jim rozhodně nescházelo. Jenže přišla nečekaná výluka a hradišťský stroj se zastavil.

Práce se však na pravém břehu řeky Moravy nezastavila úplně. Spolu s krajským rivalem ze Zlína uspořádalo Slovácko virtuální derby, jehož výtěžek podpořil krajské nemocnice. Funkcionáři pak ještě museli stvrdit přestup útočníka Tomáše Zajíce do Baníku Ostrava. Do Slezska se nicméně šikovný forvard přestěhuje až po konci sezóny, do té doby bude ještě hájit barvy mateřského klubu.

Po návratu k tréninku odehráli Moravané dva přípravné duely. S Prostějovem si poradili hladce 4:1, ovšem výkon proti Třinci již nebyl tak přesvědčený a vítězství 1:0 trenéry příliš nenadchlo. "Sice tam byly gólové příležitosti, měli jsme míč víc pod kontrolou, ale na Olomouc by takový výkon nestačil. Ve druhé půlce to byl takový guláš. Proti Sigmě musíme náš výkon rozhodně zlepšit. Nebylo to moc povedené utkání," uvedl asistent trenéra Jan Palinek.

Také olomoucká Sigma se v minulých dnech utkala s Prostějovem. Její zkušenost s druholigovým mužstvem ovšem nebyla vůbec šťastná, neboť z výhry 4:0 se radovalo "Eskáčko". Následný dvojzápas s Brnem už dopadl pro Hanáky lépe, a to po výsledcích 3:1 a 2:0 v jejich prospěch. Proti Zbrojovce zaujal skórující talent, sedmnáctiletý záložník Kryštof Daněk.

Sigma podobně jako Slovácko útočila před dlouhou pauzou na vyšší příčky a po nepovedeném podzimu tlačí v současnosti z desáté pozice na mužstva před sebou. Vedle nejvyšší soutěže bojuje Olomouc ještě na druhé frontě, když ji po konci základní části FORTUNA:LIGY čeká semifinále národního poháru s Libercem.  "Nejprve se musíme soustředit na ligové zápasy. O evropské poháry chceme bojovat i v lize." prohlásil kouč Hanáků Radoslav Látal.

Olomouci na Slovácku nepomůže záložník Pablo González, jenž si odpyká trest za udělení červené karty, kterou viděl v posledním ligovém klání proti Jablonci. Domácím schází jen mladý útočník Filip Vecheta. Další forvard Jan Kliment se naopak podobně jako hostující Vít Benš dal během pauzy zdravotně do kupy. Fit by již měl být brzy také obránce Patrik Šimko, jehož úterní start nicméně není jistý.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška (Reinberk), Hofmann, Kadlec, Divíšek - Havlík, Daníček - Petržela, Jurečka (Kliment), Navrátil - Zajíc
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Hála, Houska, Greššák (Breite), Chytil, Pilař (Falta) - Yunis
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.32 - 3.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Fastav Zlín  (úterý 18:00)
Petr Rada bude konečně moci dopřát českým mužům jejich oblíbenou kratochvíli. Také jeho Jablonec bude totiž jedním z mužstev, které obstarají výkop 25. kola. Chlapi si tak konečně dají k fotbalu pivo, po čemž Rada volal. Sám se ale bude muset soustředit na to, aby jeho svěřenci předvedli perfektní výkon a potvrdili roli favorita proti o záchranu hrajícímu Zlínu.

Ševci dělali v únoru a březnu vše pro to, aby zapadli do záchranářských prací až do kolena. Ze čtyř utkání uhráli jedinou remízu se Spartou, jinak všechno prohráli, navíc v každém zápase inkasovali minimálně dvakrát. Kritickou situaci neustál kouč Jan Kameník, jehož žezlo převzal na Letné starý známý Bohumil Páník, který v minulosti slavil se Zlínem úspěchy.

Páník nicméně zatím neměl čas otestovat své svěřence naostro. Kvůli nouzovému stavu koučoval ševce pouze ve třech přípravných seancích. Ve všech byl Zlín úspěšný - postupně vyzrál na Třinec, Kroměříž a pětigólovým výpraskem i na Brno. Zranění se Moravanům taktéž vyhýbala, navíc se uzdravil útočník Lamin Jawo. Menší potíže má pouze opora zadních řad, stoper Petr Buchta. Dlouhodobá absence dalšího zadáka Lukáše Vraštila už je v podstatě samozřejmostí. Proti Jablonci bude chybět kvůli trestu za čtyři žluté karty v ročníku i krajní bek Róbert Matejov a také Davis Ikaunieks, jenž na zlínské Letné hostuje právě ze severu Čech.

Jablonec takové starosti jako ševce vůbec netrápí. Severočeši drží v tabulce třetí místo, které hodlají udržet až do konce. Fotbalu se hráči na Střelnici nemohou dočkat, ještě větší hlad má snad trenér Petr Rada. "Chlapi prostě chtějí pivo a fotbal. Tak to bylo, je a bude. Je to správné, jsme takový národ. Těšíme se na to všichni, bez fotbalu nemůžeme být. Chlapi, kteří chodí do práce, si mají o čem vyprávět. U toho i dají pivo, panáka, kafe, vsadí si a jede to," shrnul kultovní "Plukovník" před časem své pocity.

Na znovuzahájení sezóny se Jablonec naladil třemi přípravnými mači. Dvojzápas s Žižkovem dopadl pro Radovu družinu jednou neúspěšně 0:2, podruhé však stejným poměrem ve prospěch Severočechů. Zeleno-bílí pak přemohli také nedaleký Varnsdorf výsledkem 2:1. "Šance byly, ale byly i nedostatky. Teď už najíždíme na ligový režim, máme týden do mistrovského zápasu," sdělil Rada po posledním zahřívacím kole.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Jugas, Plechatý, Krob - Jovović, Hübschman, Považanec, Sýkora - Matoušek, Doležal
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál (Rakovan) - Cedidla, Buchta, Simerský, Bartošák - Fantiš, Hlinka, Jiráček, Čanturišvili - Poznar, Jawo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.11 - 5.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (úterý 18:00)
Pavla Horvátha čeká na lavičce Příbrami ostrá premiéra proti Baníku Ostrava. Vedení Příbrami se rozhodlo po přerušení soutěže k radikální změně a někdejší vynikající záložník Slavie, Teplic, Sparty či Viktorie Plzeň má být tím, kdo zajistí prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. Banik Ostrava nebude lehkým soustem, svěřenci trenéra Luboše Kozla usilují o evropské poháry.

"Já se samozřejmě těším, ale spíše jde o kluky, aby byli naladění tak, abychom měli šanci bodovat a zachránit ligu pro Příbram. Přípravné zápasy ukázaly, že máme velkou chuť, ale ukázaly nám i věci, které by se tam objevovat neměly," prozradil pro stránky klubu nový kouč Pavel Horváth. Utkání s Baníkem Ostrava je pro něho velkou výzvou, Příbram hodlá favorita překvapit. "Budeme se snažit využít slabších okamžiků Ostravy, ale musíme být prostě produktivní a vyvarovat se jednoduchým chybám," nechal se slyšet Horváth. Příbram je v tabulce na posledním místě s pouhými čtrnácti body. Na čtrnáctý Fastav Zlín už ztrácí osm bodů, což ve zbytku sezony nebude jednoduché dohnat.

Baník se představí ne středních Čechách jako velký favorit, který je jen o dva body na čtvrtém místě za třetím Jabloncem. Pauza vynucená důsledkem koronaviru nebyla příjemná ani pro jeho hráče. "Po kondiční stránce jsme připraveni, myslím, dobře. Hráči plnili programy, které měli, a v utkáních bylo vidět, že jsme neměli po fyzické stránce problém. Druhá věc je herní stránka, kterou prověří až liga," prohlásil Luboš Kozel.

Utkání Příbrami s Baníkem bude zároveň velice zajímavou trenérskou konfrontací. Luboš Kozel patří k mladé generaci trenérů, byť už má za sebou několik let zkušeností, zejména z působení v Dukle Praha. Jeho protějšek Pavel Horváth se na prvoligové scéně v roli hlavního trenéra objeví vůbec poprvé. "Může tam být plno změn, ale Pavla Horvátha znám a vím, jaký fotbal má rád. Je to produkt Vrbovy školy, plno těch věcí se snaží dostat do hry. Trénoval dorost Plzně, viděl jsem některé jejich zápasy a z toho trochu dedukovat můžu," prozradil Kozel. Baník bude v úterý oslaben o vykartované hráče Romana Potočného, Roberta Hrubýho a Václava Procházku.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Pazdera, Dramé, Kingue, Nový - Tregler - Polidar, Rezek, Zorvan, Antwi - Slepička.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman - Jirásek, Jánoš - Reiter, Kuzmanovič, De Azevedo - O. Šašinka.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.05 - 3.51 - 2.03
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (úterý 20:00)
Po vynucené pauze, způsobené koronavirem, je netradičně v úterý na programu 25. kolo a šlágr mezi Mladou Boleslaví a pražskou Slavií. Ohromný náskok sešívaných se po zimní přestávce velice rychle zúžil na osm bodů. Nečekané přerušení ligy, zranění Petera Olayinky, nemožnost přípravného utkání a těžký "začátek" v Mladé Boleslavi. S tím vším se teď budou muset obhájci prvenství vypořádat.

Těžko říci, jestli bylo přerušení soutěže pro Slavii pravým požehnáním, to ukáží až následující zápasy, ale přeci jenom její forma nebyla na začátku jarní části ani trochu ideální. Od poloviny února dosáhli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského jen na jedno vítězství. K porážkám na Bohemce a Slovácku se mohlo přidat derby se Spartou (1:1), nebýt spasitelského zásahu Petara Musy, ve třetí minutě nastaveného času. A pak přišel koronavirus...

Nejen pro Slavii je to nepříjemná situace. Ještě minulý týden zveřejnil klub na svých oficiálních stránkách, že má jednoho nakaženého a 25. kolo bylo v ohrožení. Slavisté nemohli odehrát přípravné utkání, ale nyní se zdá být všechno v pořádku. "Těžko říct, jestli je to pro nás velká nevýhoda. Sice jsme nehráli zápasy, ale trénovali jsme spolu a myslím si, že jsme tolik neztratili. Neřekl bych, že by byla nevýhoda nějak velká. Pro všechny to teď bude stejné, jako větší mínus určitě vnímám to, že u zápasů nebudou plné stadiony fanoušků," vyjádřil se k situaci kapitán Jan Bořil. Slavia během přestávky zaznamenala jednu velice citelnou ztrátu, Peter Olayinka si při tréninku zlomil nohu a sezona pro něho skončila.

Natěšení na restart ligy jsou i mladoboleslavští, kteří byť na domácí půdě, budou v souboji se Slavií outsiderem. "Jsme natěšení, ta pauza byla nekonečná. Všichni už se na zítřejší zápas těšíme," prohlásil Lukáš Budínský.

"Čeká nás nejtěžší možný soupeř. Určitě to bude náročné i z hlediska kondice. Možná to nebude tak fotbalové, jak v zimě, ale musíme udělat co nejvíce bodů. Půjde to rychle za sebou," pokračoval Budínský. Mladé Boleslavi patří po čtyřiadvaceti kolech páté místo, ale na třetí Jablonec ztrácí jen tři body. Účast v evropských pohárech pro příští rok je i nadále hlavním cílem středočeského klubu. Mladá Boleslav se v přípravě střetla dvakrát s Bohemians 1905 a pokaždé z toho byla plichta (1:1, 0:0).
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Jakub Klíma, Mazuch, Túlio - Hubínek, Janošek - Ladra, Budínský, Fulnek - Wágner
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Takács, Kúdela, Bořil - Ševčík, Traoré - Masopust, Stanciu, Provod - Musa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.70 - 4.77 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha24184248:858
2.Viktoria Plzeň24155445:2050
3.FK Jablonec24117642:3140
4.Baník Ostrava24115836:2738
5.FK Mladá Boleslav24114942:3737
6.1. FC Slovácko24107730:2737
7.Slovan Liberec241131042:3336
8.Dynamo České Budějovice241131039:3836
9.Sparta Praha2498742:3235
10.Sigma Olomouc24711631:2932
11.Bohemians Praha 190524761125:3727
12.FK Teplice2469921:3527
13.MFK Karviná24581120:3023
14.Fastav Zlín24641422:4022
15.SFC Opava24451511:4117
16.1. FK Příbram24351615:4614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (566)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele