FORTUNA:LIGA - preview 2. kola

28.08.2020, 08:13, aktualizováno 30.08.2020, 08:28
Previews
V neděli bude čtyřmi zápasy dohráno druhé kolo české nejvyšší soutěže. Plzeň v týdnu padla v Alkmaaru a náladu si chce zlepšit na půdě Liberce, Sparta je zase jasným favoritem souboje s Olomoucí. Pardubice hostí Teplice, Bohemians cestují do Brna...
FK Pardubice - FK Teplice  (neděle 16:30)
Po sympatické, byť ne zcela vydařené premiéře v Jablonci zamíří Pardubice poprvé do pražského azylu, aby v něm přivítaly Teplice. Severočeši zavítají do hlavního města v dobrém rozmaru, neboť úvodní kolo jim vyšlo podle představ. Nabuzený nováček jim však hodlá překazit úsměv.

Konečně doma...no, ne tak úplně. Východočeská metropole si návrat do nejvyšší soutěže po více než půlstoletí nemůže vychutnat naplno. Ani jeden z pardubických stadionů totiž nevyhovuje regulím a hráči tamního FK tak musí všechny "domácí" duely sehrát ve vršovickém Ďolíčku. Východočeši poprvé otestují pražský pažit proti Teplicím, přičemž by se rádi prezentovali stejně nebojácným výkonem jako minulou neděli v Jablonci. Na Střelnici sice nakonec vzali body Severočeši, ovšem s podobným elánem jako před týdnem mohou Pardubice tentokrát klidně uspět.

Před nedělní seancí posílil "Pardubáky" ze Sparty hostující stoper Lukáš Hušek, jenž už za Východočechy odehrál část přípravy. "Myslím si, že nám zkvalitní obrannou činnost a hlavně nám ji zvedne výškově. Máme na testech ještě jednoho Brazilce a věřím, že si ho necháme," prozradil kouč Jiří Krejčí, že kádr ligového nováčka může posílit útočník Walison Madalena.

V Teplicích naopak panoval přes týden klid a soupiska Severočechů zůstává prozatím neměnná. Ostatně trenér sklářů Stanislav Hejkal nemá po úvodním kole důvod k nespokojenosti. Jeho svěřenci přesvědčivě zvítězili v Příbrami a úspěšně vstoupili do nového ročníku, u něhož doufají, že bude mít z jejich pohledu klidnější ročník než uplynulá sezona. U Litavky se mezi jinými zaskvěl mladý stoper David Heidenreich, který si na své konto připsal první ligový gól.

I přes tříbodový zisk viděl Hejkal ve hře svých svěřenců nedostatky, na nichž by rád zapracoval. Chci od hráčů oproti zápasu s Příbramí zlepšit mezihru, rychlejší práci s míčem a rozehru od gólmana. Od Grigara bylo moc výkopů, pak následovaly souboje. To by byla voda na mlýn Pardubicím, ony hrají jinak než Příbram. Musíme změnit způsob hry." zdůraznil.

Pardubicím v úvodním kole scházel lídr nedávné jízdy za postupem Michal Hlavatý, u nějž nadále není jisté, zda se stihne do neděle dát do kupy. Totéž platí na druhé straně barikády o obránci a pardubickém odchovanci Janu Shejbalovi a útočníkovi Matyáši Kozákovi. Naopak jistě bude absentovat jiný bek Jan Knapík.

Vzhledem k dlouholetému působení Teplic v první lize a pardubické anabázi o úroveň níž nemají obě strany mnoho zkušeností ze vzájemných střetů. Výjimku tvoří setkání staré pět let, kdy Východočeši na pardubickém stadionu Pod Vinicí přivítali skláře v rámci třetího kola národního poháru. Domácí se radovali z překvapivé výhry 3:0, přičemž jednu branku tehdy vstřelil i Michal Petráň, dnes nadále součást kádru Pardubic.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Solil, Cadu, Surzyn - P. Černý
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Nazarov, Heidenreich, Mareček - D. Černý, Žitný, Trubač, Kučera, Moulis - Mareš, Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 3.40 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (neděle 16:30)
Sen o Lize mistrů se rozplynul, v neděli musí Plzeň zase přepnout na tuzemskou soutěž. Zklamání z Alkmaaru chce Viktoria napravit v Liberci, kde se jí daří sbírat body. U Nisy naposledy padla před třinácti lety a i v neděli bude pod Ještědem v roli favorita.

Velmi hořkou pilulku museli ve středu skousnout Západočeši. Ve 2. předkole Ligy mistrů byli velmi blízko od postupu na hřišti mírně favorizovaného AZ Alkmaar, jenže v nastaveném čase si zbytečně nechali vstřelit vyrovnávací branku, načež v prodloužení uspěl nizozemský soupeř. Plzeň si tak může o nejprestižnější klubové soutěži Evropy nechat jen zdát a musí se smířit s Evropskou ligou. Pokud však chce hrát skupinovou fázi této soutěže, musí v předkolech zdolat ještě dva budoucí soky.

Středeční utkání potvrdilo, že Viktoria má v úvodu sezony stále na čem pracovat. Úvodní zápas FORTUNA:LIGY proti Opavě sice Západočeši dotáhli do vítězného konce, nicméně jim chvíli trvalo, aby slabšího soupeře položili na lopatky a ani s náskokem v zádech oslabené Slezany neválcovali.

Hned ve druhém kole přitom Plzeň čeká zrádný výlet na sever Čech. "Je pro nás dobře, že hrajeme okamžitě ligový zápas a můžeme hned přepnout, ukázat svou sílu a to, co se snaží chlapci dělat dlouhodobě. Proto věřím, že budeme velmi dobře připraveni a uděláme maximum pro vítězství. V Liberci bude potřeba, abychom pracovali, opět byli jak velmi kompaktní v obranné činnosti, tak produktivní v ofenzivě. Je podstatné, abychom to v Liberci zvládli do vítězství, protože nás pak čeká reprezentační přestávka." řekl kouč Viktorie Adrián Guľa.

Liberec tak má v neděli šanci využít oslabené psychiky Viktorie. Ale i Slovan má co dělat sám se sebou. V létě se Severočechům jako tradičně rozpadla značná část kádru, exodus tentokrát postihl zejména ofenzivní řadu. Mužstvo z úpatí Ještědu se však může opřít na družební výpomoc pražské Slavie, která družině Pavla Hoftycha poslala několik v Edenu nevyužívaných brigádníku. Těm nicméně bude sehrání chvíli trvat, což bylo vidět před týdnem při porážce v Olomouci.

Hoftychův asistent Pavel však již věří, že se Slovan pomalu zlepšuje. "Máme v kádru přes léto velké změny, v Olomouci jsme si vyzkoušeli nějaké varianty. Teď už jsme ale zase o týden dál, navíc se k nám vrátil ze Slavie na hostování záložník Beran, takže čekám naprosto otevřený zápas 50 na 50. Ani jsem nevěděl, že Liberec doma Plzeň neporazil už 13 let, věřím tomu, že už se to zlomí," uvedl.

Hosté dorazí k Nise bez zraněných obránců a letních posil Matěje Hybše s Filipem Kašou. Chybět bude také křídelník Joel Kayamba, u nějž různé zdroje hovoří o tom, že se rodák s Konga nakazil koronavirem. Nejistý je start útočníka Tomáše Chorého, jenž svému mužstvu nemohl pomoct již v Alkmaaru.

Také domácí šik limituje absence defenzivních hráčů, mimo hru totiž figurují Jakub Jugas s Matějem Chalušem. Druhý jmenovaný by se nicméně mohl teoreticky do nedělního výkopu uzdravit, podobně se spekuluje též nad startem bahrajnského útočníka Júsufa Hilála.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Tijani, Mikula - Mara, Hromada - Pešek, Beran, Mosquera - Matoušek
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Čermák, Kalvach, Bucha - Kopic, Beauguel, Kovařík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.07 - 3.56 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905  (neděle 16:30)
Také ve druhém kole se brněnská Zbrojovka představí v domácím prostředí a opět proti celku z hlavního města. Její obranu čeká pravděpodobně znovu perný den, neboť Bohemians před týdnem pálili ostrými a je dost možné, že několik nábojů mají ještě v zásobě.

Ať už se hrálo za Lužánkami či na Srbské ulici, brněnské duely Zbrojovky s pražskou Spartou zpravidla nabízely epesní podívanou, v níž Moravané zpravidla nebyli bez šance. Poslední střet Flinty s Letenskými ale dopadl pro borce ze Štatlu ostudně. O dělbě bodů měli diváci jasno v podstatě již po první půli, načež Brno již jen korigovalo stav na výsledných 1:4. Návrat do nejvyšší soutěže rozhodně nedopadl tak, jak si jej Zbrojováci vysnili.

Není však třeba skládat zbraně, šlo pouze o první kolo a dalších 33 bude následovat. I tak již má lodivod Flinty Miloslav Machálek o čem přemýšlet. Především musí řešit složení obranné řady, kterou těsně před výkopem utkání se Spartou oslabilo zranění kapitána Pavla Dreksy. Jeho nezkušení druzi pak vyzrálejšímu protivníkovi nestíhali, což by se mohlo v dalších zápasech opakovat.

Již nedělní soupeř z Bohemians totiž disponuje silnou ofenzivou, což Pražané demonstrovali v ligovém prologu proti Mladé Boleslavi. Klokani bezmocné Středočechy naprosto rozebrali a rozdrtili čtyřgólovým rozdílem. Svěřenci kouče Luďka Klusáčka tak nadále využívají laufu, do kterého se dostali již na jaře, a dobrý rozmar je přes léto očividně neopustil. Úvod nejvyšší soutěže se zvlášť vydařil záložníkovi zeleno-bílých Antonínu Vaníčkovi, který si proti Boleslavi připsal na své konto tři asistence.

Klokani budí respekt i u Machálka. "Nečeká nás nic lehkého. Velice dobře poskládaný tým s výbornou trenérskou dvojicí. Mají dostatek sebevědomí, což je podpořeno kvalitními výkony a výsledky v minulé sezóně i v té nové. Zdobí je poctivost, zodpovědnost, silná týmová složka, nerozhodily je ani odchody některých hráčů," vysekl před klokany poklonu někdejší kouč Líšně.

Machálkův protějšek pak neměl po kanonádě v prvním kole důvod ke starostem. "Myslím si, že proti Mladé Boleslavi to byl zatím náš nejlepší výkon, co jsem teď v Bohemce. V týdnu jsme pracovali na tom, abychom na to navázali dál. Nechceme, aby se hráči uspokojili. Body musíme potvrdit v Brně, pokud bychom je nepotvrdili, ztrácí trošku hodnotu. Budeme dělat všechno pro to, aby nás ten výkon povzbudil, ale nějakým způsobem neukolébal." uvedl Klusáček.

Po Boleslavi mohou klokani kvalitně provětrat též obranu Zbrojovky, neboť Brňanům nadále chybí zranění zadáci Jan Hlavica s Lukášem Kryštůfkem a uzdravit se možná nestihne ani Dreksa. Marodka Bohemians je však také solidně zaplněna. Mimo hru zůstávají brankář Jan Valeš se záložníky Janem Vodhánělem a Filipem Haškem, nejisté pak zůstávají starty stopera Lukáše Hůlky, středopolaře Romana Květa a afrických útočníků Ibrahima Keity s Michaelem Ugwuem.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Štepanovský, Černín, Šural, Moravec - Hladík, Sedlák, Vaněk, Pachlopník - Růsek, Přichystal
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Bartek, Bederka, Köstl, Schumacher - Vaníček, Vacek, Ljovin, Jindřišek, Hronek - Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.45 - 2.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Sigma Olomouc  (neděle 19:00)
V prvním utkání po letní pauze si Sparta hravě poradila s Brnem, v druhém ligovém pokračování pak tentokrát doma přivítá další celek z Moravy. Také Olomouci se v úvodu sezony zadařilo, do Prahy ale stále míří v pozici outsidera.

Vydařené úvodní kolo, jistota účasti ve skupinové fázi evropské soutěže, (relativní) spokojenost fanoušků...tolik dobrých zpráv zkraje sezony už Sparta dlouho nepamatuje. Jistě, postupu do skupiny Evropské ligy nedosáhli Letenští jen vlastní pílí a nedostatků se na Letné najde nadále dost, ovšem oproti rozladěné muzice z předchozích let dnes hraje na levém břehu Vltavy rajská hudba.

Každopádně jak již bylo řečeno, ideálního stavu Pražané nadále nedosáhli. Po nedávných zkušenostech by tak měli postupovat vpřed rozvážně a nikoliv se unášet v oblacích. Jasná výhra v Brně 4:1 sice evokuje návrat starých pořádků, kdy Letenští neměli v republice konkurenci, druhým dechem je však třeba dodat, že Zbrojovka výhře rudých dost pomohla. Jedna vlaštovka zkrátka jaro...ehm, podzim...nedělá.

I proto Pražané nehodlají olomouckou Sigmu podcenit. "V prvním kole Olomouc porazila Liberec, který hrál hodně zezadu. Trpělivou kombinací se snažili soupeře překonat, nakonec se jim to podařilo ze standardky. Takže nejen ve hře, ale i ze standardek si musíme dát pozor, aby nás něčím nepřekvapili. Pečlivě se na ně připravujeme, abychom udělali našim fanouškům radost a vyhráli." prohlásil lodivod Sparty Václav Kotal.

Veseleji je prozatím i v Olomouci. Teplota okolo bodu mrazu, která na Andrově stadionu panovala ještě v jindy rozpáleném červnu, stoupla po výhře nad Libercem o několik stupňů nahoru. Sigmě k tříbodovému zisku stačil jediný přesný zásah Pabla Gonzáleze. Následně si Hanáci zahrávali z ohněm, když Martin Nešpor za udeření Jakuba Hromady překvapivě neviděl červenou kartu a Aleš Mandous lapil ve druhém poločase penaltu, i tak nicméně zůstaly body u Moravy.

Olomoučtí tak i bez absentujícího hlavního kouče Radoslava Látala nabrali potřebnou sebedůvěru. "První vítězství proti Liberci nám dodalo energii a toho je třeba využít. Musíme navázat na to, co bylo dobře, ale zároveň se poučit z chyb, které jsme udělali. S hlavní trenérskou dvojicí Látal - Neček, kterou na lavičku nepustí zdravotní důvody, jsme v kontaktu prakticky celý den. Pořád se snažíme něco řešit, konzultovat a chystat tak, abychom byli připraveni na Spartu co nejlépe." prozradil Látalův asistent Vojtěch Smolák, jenž spolu se sportovním ředitelem Sigmy Ladislavem Minářem prozatím zaskakuje za chybějící trenérské duo.

Hanáci se v minulosti několikrát proti Spartě vytáhli. Na domácím Andrově stadionu ovládli poslední tři vzájemná střetnutí, téměř přesně před rokem pak zaskočili Pražany i na Letné, když po dramatickém průběhu vydolovali remízu 3:3. Na tříbodový zisk z Generali Česká Pojišťovna Areny nicméně čekají téměř osm let.

Sparta se musí proti Olomouci obejít bez Ladislava Krejčího I. (tedy toho "italského"), Davida Moberga Karlssona, Martina Minčeva, Matěje Pulkraba a Filipa Panáka. O startech Dávida Hancka, Benjamina Tetteha a Matěje Polidara se teprve rozhodne. Hanákům bude scházet Jan Štěrba a dost možná také Vít Beneš, Milan Kerbr a Mojmír Chytil.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Štetina, Čelůstka, Lischka - Vindheim, Sáček, Krejčí II, Dočkal, Hanousek - Juliš, Hložek
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Hála, Hubník, Jemelka, Zmrzlý - Greššák - Zahradníček, Breite, Houska, González - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.21 - 11.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Jednogólové vítězství si v úvodním kole nového ročníku FORTUNA:LIGY připsali hráči Slovácka i Jablonce. Nyní na sebe tato dvě mužstva narazí ve vzájemném zápase, který se odehraje v Uherském Hradišti.

Jihomoravané začali ligu regionálním derby. Ve Zlíně prohrávali vinou Poznarem proměněné penalty, pak ale vyrovnal Navrátil a rovněž z pokutového kopu rozhodl Daníček. Svědíkovi svěřenci tak napravili krajně nepovedený závěr jarní části, v němž čtyřikrát v řadě prohráli a zvítězili v jediném z posledních devíti utkání.

"Severočeši vstoupili do sezony také vítězně, ale jejich výkon nebyl proti Pardubicím nijak oslnivý. Je to ale velmi zkušené mužstvo, které rychle může vstřebat celou řadu letních změn. K nám přišel během týdne na hostování Hellebrand, což nám rozšiřuje možnosti v ofenzivě," naráží na příchod nové posily asistent trenéra Jan Palinek.

Co napravovat měli i Jablonečtí. Ti nadstavbovou skupinu vůbec nezvládli a v součtu s předchozí porážkou na Bohemce nepoznali příchuť vítězství šest zápasů v řadě. Tuto nepříznivou sérii prolomili až v nové sezóně, vítězství proti Pardubicím jim ve druhé půli zařídil střídající Hrubý.

Podíváme-li se do historie vzájemných zápasů, ta je jednoznačně ve prospěch zeleno-bílých. Ti proti Slovácku už třináctkrát v řadě neprohráli, šest z těchto utkání vyhráli. V minulé sezóně měla obě střetnutí naprosto odlišný průběh. Na Střelnici Jablonec zvítězil jednoznačně 6:0, na Moravě se však celky rozešly smírně.

"Slovácko je doma hodně nebezpečné, navíc je posilněné vítězným derby ve Zlíně, kde otočilo zápas. To samo o sobě svědčí o jeho síle. Vloni jsme na Slovácku vedli a nakonec jsme horko těžko ubránili bod," připomíná Petr Rada právě tento duel.

Domácí se musí obejít bez zraněných Jurečky a Tomiće, zdraví nepustí do hry ani na druhé straně Doležala s Pleštilem a v ohrožení je i start Pilaře.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Divíšek - Daníček, Havlík - Petržela, Sadílek, Navrátil - Cicilia
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Holík, Martinec, Kubista, Podaný - Hübschman, Považanec - Kratochvíl, R. Hrubý, Zelený - Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.35 - 3.47
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SFC Opava - MFK Karviná  (sobota 17:00)
První dvě kola a hned zbylí dva slezští soupeři. Takový byl los nové sezóny pro hráče Karviné, kteří po bezbrankové remíze s Ostravou míří do nedaleké Opavy. Jejich vzájemné zápasy oko diváka málokdy nadchnou.

V posledních pěti utkáních těchto dvou celků nikdy nedokázal ani jeden z nich vstřelit více než jednu branku. V nejvyšší soutěži se dohromady utkaly šestkrát, přičemž každý tým si připsal jedno vítězství a zbylá čtyři utkání skončila remízou. Mezi nimi i všechna tři klání uplynulého ročníku - v tom prvním vedla Karviná zásluhou Rundićovy penalty, po pauze však srovnal Sus. Jarní zápasy už nenabídly ani jednu branku.

Oba týmy v prvním kole daly pořádně zabrat favoritům. Žluto-modří využili v Plzni Čermákem neproměněné penalty a šli do vedení zásluhou Helešice, ještě do poločasu ale dali Viktorce šanci vyrovnat a navíc šli do deseti. Západočeši pak ve druhé půli zvrátili výsledek zápasu na svou stranu.

"Chceme tři body i proto, že jsme první zápas v Plzni výsledkově nezvládli. Čeká nás první domácí utkání, takže bychom chtěli naplno bodovat. Chceme hrát agresivně a útočně. Časté remízy s Karvinou svědčí o tom, že se jedná o urputné boje s dobrou defenzivou. Věřím, že se nám tentokrát podaří vstřelit víc branek než soupeři," burcuje trenér Radoslav Kováč.

Domácí zápas Karviné proti Baníku byl podstatně nudnější, po pouhých několika zajímavějších situacích utkání skončilo bezbrankovou remízou. Jarábkova družina tak opět prodloužila sérii utkání bez vítězství, která trvá od koronavirové přestávky.

Opavě bude vzhledem ke karetnímu trestu chybět Hrabina, zranění zase nepustí do hry Schaffartzika, Hnaníčka a Smékala. V ohrožení je start Dedičův, Juřenův a Pikulův, na druhé straně zase možná nebudou moci nastoupit Tavares, Guba.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Harazim, Rychlý, Žídek - Mondek, Zavadil, Řezníček, Texl, Helešic - Dordič, Holík
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Ndefe, Eduardo, Twardzik, Bartošák - Mangabeira - Smrž, Hanousek, Qose, Ostrák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.16 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
Mladé Boleslavi ani Zlínu se nepovedl vstup do nové sezóny a z prvního kola vyšly bodově naprázdno. Napravit dojem budou moci ve druhém zápase, v němž se střetnou spolu.

Středočeši sice z posledních čtyř utkání tři jasně vyhráli a to zbylé zremizovali, dlouhodobě je však bilance poměrně vyrovnaná. Z předchozích jedenácti zápasu se šestkrát radovali muži z města automobilů, jedno utkání skončilo nerozhodně a ve zbylých čtyřech případech získal tříbodový zisk Zlín.

Mladoboleslavští si reputaci z nepovedeného jara vylepšili v jeho závěru, kdy se z desátého místa probojovali až do kvalifikace o Evropskou ligu, nová sezóna pro ně ale opět začala prachbídně. Z Ďolíčku si odvezli výprask 4:0, když už o poločase prohrávali o dvě branky a další dvě inkasovali v závěru.

"Start do ligové sezony se nám nepovedl podle představ a podobně je na tom i Zlín. Proto očekávám urputný boj, ve kterém uspěje tým, který se dříve zbaví nervozity. Z jednoho zápasu nebudu používat velká slova, že jsem vyděšený, to určitě ně. Zápas na Bohemce se nám nepovedl. Určitě jsme si k tomu něco řekli, takhle bychom se dál neposunuli," říká před důležitým zápasem trenér Weber.

"Ševci" se v uplynulém ročníku zvedli po koronavirové přestávce, tedy s nástupem Bohumila Pánika, a v devíti závěrečných zápasech získali jedenáct bodů. Na úvod ročníku nového se v derby proti Slovácku dostali do vedení zásluhou Poznarem proměněné penalty, vedení však neudrželi a utkání skončilo jejich porážkou.

Modro-bílým budou chybět zranění Hubínek a Jiří Klíma, zdraví nepustí do hry ani Matějovského s Pechem a za postranní čarou je možná doplní i Šeda. Na druhé straně nenastoupí Vraštil s Vyhnalem a v ohrožení je i start Jawa.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Stejskal - Jakub Klíma, Mazuch, Tatajev, Fulnek - Janošek, Túlio - Zahustel, Budínský, Mašek - Drchal
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Procházka, Buchta, Simerský - Matejov, Hlinka, Conde, Jiráček, Čanturišvili - Poznar, Janetzký
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.81 - 4.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - 1. FK Příbram  (sobota 19:30)
Obhájci titulu z Edenu zvládli vstup do nové sezóny stejně, jako zakončili tu starou - na jedničku. Naopak Příbram, kterou od sestupu dost možná zachránila jen pandemie, nevkročila správnou nohou ani do aktuálního ročníku.

Sešívaní si na úvod sezóny zvedli sebevědomí v Českých Budějovicích, kde od začátku kontrolovali utkání a zvítězili 6:0. Radost ze svého výkonu musí mít hlavně Stanislav Tecl, který se blýsknul hattrickem. Další trefy přidali Bořil, Masopust a Holeš, díky čemuž také slávisté po prvním kole okupují první příčku tabulky.

"Očekáváme, že budou hrát hodně z bloku a v určitých fázích nás budou napadat. Budou pracovití, určitě budou hodně běhat a zároveň se zaměřovat na defenzivu. Čeká nás klasické domácí utkání. Budeme se muset hodně tlačit dopředu, dobývat soupeře a zároveň dávat pozor na brejky a na standardní situace, které mají poměrně slušné," předpovídá průběh utkání Jindřich Trpišovský.

Středočechům se závěr minulé sezóny povedl podstatně lépe než její předchozí část. V posledních devíti zápasech získali jedenáct bodů a i díky tomu měli aspoň nějakou šanci zachránit se i na hřišti. Proti Teplicím minulý víkend ale od začátku strádali a jejich jediný gól vstřelil až za stavu 0:3 Rezek, jenž také stanovil konečný stav zápasu.

"Jedeme na Slavii s tím, že nemáme co ztratit. Jsou to úřadující mistři, chtějí do Ligy mistrů. My dáváme dohromady tým a pro nás to bude určitě velká zkouška. Připravíme kluky na to, jak budeme chtít hrát, a uvidíme, na co budeme stačit," tvrdí Pavel Horváth, trenér v Příbrami.

Vzájemná utkání jsou jednoznačně v režii červenobílých. Ti nyní vyhráli už osm po sobě jdoucích střetnutí, mezi nimi se vyjímá vítězství 8:1 u Litavky. Budeme-li chtít hledat bodový úspěch Příbrami na hřišti Slavie, pak musíme zapátrat až do roku 2006. Od té doby jedenáctkrát v řadě slavili Pražané.

Ani jedna ze stran nehlásí konkrétní problém, kvůli kterému by některý z hráčů nemohl nastoupit. V ohrožení je však u domácích start Van Burena, hosté se možná musí obejít bez Corteze, Pince a Zorvana.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Hovorka, Zima, Bořil - Traoré - Masopust, Stanciu, Ševčík, Provod - Tecl
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Melichar - Nový, Kingue, Tregler, Cmiljanovič - Antwi, Hájek, Pilík, Petrák, Vais - Rezek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.05 - 18.20 - 43.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice  (pátek 18:00)
Kdyby se vybírala mužstva, která v prvním kole své příznivce nejvíce zklamala, pak by mezi nejčastěji jmenované patřily České Budějovice i Ostrava. Právě tyto dva týmy mají možnost napravit si reputaci ve vzájemném zápase. Pokud ale jeden z nich neuspěje, dá se jeho start považovat za prachbídný...

Dynamo má oproti očekávání "jen" horší skóre. Porážka na Slavii se totiž dala čekat, byť rozdílem šesti gólů určitě být nemusela. Kdo však body určitě ztratil, to je Baník. V Karviné totiž po matném výkonu jen remizoval a před výjezdem do Jablonce by potřeboval nyní zvítězit.

Bídná forma však oba týmy prováží již delší dobu. Kozlova družina naposledy v lize zvítězila na začátku června v Olomouci, od té doby neslavila úspěch v osmi po sobě jdoucích zápasech. Budějovičtí se pak dokonce "pyšní" sérií čtyř porážek v řadě, během nichž navíc vstřelili jeden jediný gól.

V Ostravě si plně uvědomují, že očekávání na tým jsou daleko vyšší. "Nám se bohužel nepodařilo v Karviné přenést do utkání kladné věci z přípravy, i hráči byli naštvaní, že to nebylo ono a víme, že v ofenzivní fázi se musíme jednoznačně zlepšit," upozorňuje trenér Luboš Kozel.

I jeho protějšek Horejš ví, že jeho tým na úvod sezóny zklamal. "První zápas sezony jsme nezvládli a s hráči jsme si ho rozebrali. Udělali jsme v něm spoustu chyb, které jsme si ukázali a nechceme je opakovat. Chceme úvodní utkání odčinit a pokusit se o dobrý výsledek," nabádá mladý trenér.

Dobré vyhlídky Slezanům dávají nedávné vzájemné zápasy. Proti Jihočechům totiž z posledních pěti duelů (z nichž dva byly sehrány ve druhé lize) získali hned třináct bodů. Zamíříme-li dále do minulosti, pak Dynamo vyhrálo jediný z posledních jedenácti střetů. V Ostravě pak zvítězilo jedinkrát z předchozích šestnácti pokusů.

Baníkovci budou pravděpodobně postrádat zdravotně indisponovaného Zajíce, na straně hostí nepustí zranění do hry Ledeckého a novou posilu Skovajsu.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Juroška, Pokorný, Stronati, Holzer - Jánoš, Jirásek - Reiter, Kuzmanovič, Potočný - Šašinka
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Havel, Králik, Kladrubský - Čavoš, Javorek - Brandner, Šulc, Mršič - Matějka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.98 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha11006:03
2.Bohemians Praha 190511004:03
3.Sparta Praha11004:13
4.Viktoria Plzeň11003:13
 FK Teplice11003:13
6.1. FC Slovácko11002:13
7.FK Jablonec11001:03
 Sigma Olomouc11001:03
9.MFK Karviná10100:01
 Baník Ostrava10100:01
11.Fastav Zlín10011:20
12.Slovan Liberec10010:10
 FK Pardubice10010:10
14.1. FK Příbram10011:30
 SFC Opava10011:30
16.Zbrojovka Brno10011:40
17.FK Mladá Boleslav10010:40
18.Dynamo České Budějovice10010:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1510)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele