"Nothing personal" a Emeryho comeback: 15. kolo Premier League v kostce

08.11.2022, 17:50
Názory a komentáře
Pierre-Emerick Aubameyang (© AFP)

Prohlášení Pierra-Emericka Aubameyanga zdravě nabudilo Arsenal, který v neděli potřetí v řadě oslavoval na Stamford Bridge. Výsledek 1:0 sice naznačuje vyrovnané utkání, ale ve skutečnosti se jednalo o jednoznačnou záležitost. Gunners uhájili první místo a alibismus už musí jít stranou - po letech strádání jsou aspirantem na titul. Dařilo se také Aston Ville, která pod taktovkou Unaie Emeryho uzemnila Manchester United.

"Arsenal, nothing personal. I’m back, I’m blue, I’m ready," řekl Aubameyang před očekávaným šlágrem. Dle informací ostrovních médií použil tento slogan, jenž ani nepotřebuje překlad, hostující trenér Mikel Arteta během motivačního monologu v kabině. A jeho svěřenci se mu odvděčili dominantním výkonem.

Vítěznou branku vstřelil v 63. minutě Gabriel Magalhães, který si mimo jiné v pozápasové euforii neodpustil na Twitteru rýpnutí do bývalého spoluhráče. "Nothing personal. London is red," napsal důrazný stoper.

Šampionátu se nezúčastní ani Erling Haaland, jehož Norsko nepostoupilo z kvalifikace, ale také on se v 15. kole blýskl rozhodujícím zásahem. V 95. minutě proměnil v duelu s Fulhamem penaltu a spasil oslabený Manchester City, který hrál více než hodinu v početní nevýhodě po sporném vyloučení Joãa Cancela. Manko obhájců titulu na vedoucí Arsenal je proto i nadále dvoubodové.

O dalších pět bodů zpět je třetí Newcastle. Magpies se vezou na vlně famózních výkonů, v Southamtponu vyhráli 4:1 a mimo jiné "odstřelili" domácího kouče Ralpha Hasenhüttla. Sedmou trefou v posledních sedmi zápasech k tomu přispěl paraguayský záložník Miguel Almirón.

Velmi dobrou aktuální formu má i hvězdný Mohamed Salah z Liverpoolu, jenž dvěma brankami skolil Tottenham, a alespoň částečně uklidnil příznivce Reds po senzačních porážkách v Nottinghamu a s Leedsem. Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa proto poskočili na osmé místo, Spurs klesli na čtvrtou pozici.

Pátý je Manchester United, který nečekaně prohrál ve Villa Parku. Poprvé od srpna 1995. Nového kouče domácích Emeryho potěšil zejména středopolař Jacob Ramsey s bilancí gólu a asistence. Klub z Birminghamu minimálně do dalšího víkendu opustil pásmo sestupu a sídlí na "bezpečné" třinácté příčce.

Hned za ním je Leicester po loupeži v Goodison Parku, k níž výrazně pomohli brankář Danny Ward a záložníci James Maddison s Yourim Tielemansem. Belgického reprezentanta je nutno zmínit dvakrát, protože jeho volej aspiruje na nejlepší gól sezony. Zatleskat mu můžete v naší tradiční videorubrice.

Posun v tabulce neminul ani Brighton, Leeds a Crystal Palace.

TOP 3 góly

TOP 3 hráči dle WhoScored.com

1. James Maddison (Leicester) - 8.58 / 2 asistence, 8 střel, 4 klíčové přihrávky.

2. Marcus Tavernier (Bournemouth) - 8.56 / gól, 2 asistence, 3 úspěšné driblinky.

3. Darwin Núňez (Liverpool) - 8.23 / asistence, 4 střely, 2 klíčové přihrávky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League

1. Marcus Tavernier (Bournemouth) - 16 bodů.

2. Mohamed Salah (Liverpool), Gabriel Magalhães (Arsenal) - oba 15 bodů.

3. Jacob Ramsey (Aston Villa) - 14 bodů.

Sestava 15. kola

(©Marek Ustohal)

Brankář: Danny Ward (Leicester) - S cenovkou 4,1 milionu je jedním z nejžádanějších gólmanů ve Fantasy Premier League (FPL). Aktuálně vlastní odchovance Wrexhamu více než čtvrtina manažerů a pátým čistým kontem z posledních šesti zápasů je bezesporu potěšil. V Goodison Parku působil spolehlivě, poradil si s hlavičkou Jamese Tarkowskiho i s nájezdem Dominica Calverta-Lewina a výrazně pomohl Foxes k cennému vítězství.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - O nejlepším pravém bekovi letošního ročníku anglické nejvyšší soutěže je možná rozhodnuto už v listopadu. Rodák z Bury si v Southamptonu opět svědomitě plnil defenzivní povinnosti, hostující sektor bavil driblinkem s míčem, a navíc se blýskl nezištnou asistencí na trefu Joea Willocka. Magpies i proto vyhráli šesté z posledních sedmi střetnutí a drží vstupenku do Champions League.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - Nadprůměrnou výkonností se od začátku podzimu pyšní také francouzská kometa, která září jak na Emirates Stadium, tak v arénách soupeřů. Ve šlágru na Stamford Bridge byl základním stavebním kamenem defenzivní linie Gunners a zaslouženě odcházel s cenou pro nejlepšího hráče duelu. Aubameyanga, Raheema Sterlinga a další víceméně vymazal z trávníku, exceloval také v rozehrávce a anticipaci ofenzivních ataků Chelsea.

Stoper: Ibrahima Konaté (Liverpool) - Jeho krajan se po svalovém zranění vrátil do základní sestavy Reds poprvé od 8. října a výraznou měrou pomohl k cennému triumfu na půdě Tottenhamu. Osmkrát zastavil nebezpečný kontr Spurs včasným obranným zákrokem, uspěl v jedenácti osobních soubojích a jednoznačně si řekl o setrvání v základu i pro závěrečné utkání před šampionátem v Kataru proti Southamptonu.

Levý obránce: Lucas Digne (Aston Villa) - Francouzský triumvirát doplňuje devětadvacetiletý bývalý bek FC Barcelona, který oku lahodícím přímým kopem rozesmutnil hráče i fanoušky Manchesteru United. Opora Villans skórovala v Premier League poprvé od roku 2019, kdy se shodou okolností prosadila proti stejnému soupeři. Cenovka 4,6 milionu může být v kombinaci se zahráváním standardních situací pro spoustu manažerů FPL lákavou variantou.

Pravý záložník: Jacob Ramsey (Aston Villa) - Asistence, vlastní gól a gól. Odchovanec Villans odehrál proti Red Devils v pozici box-to-box středopolaře nezapomenutelný zápas. Nejprve vyzval k přesnému zásahu Leona Baileyho, krátce před přestávkou nešťastně srazil míč za záda bezmocného brankáře Emiliana Martíneze a v 49. minutě chladnokrevně zakončil pohlednou individuální akci Ollieho Watkinse.

Střední záložník: James Maddison (Leicester) - Trenér anglické reprezentace Gareth Southgate zveřejní konečnou nominaci 26 fotbalistů pro mistrovství světa ve čtvrtek 10. listopadu. Bude v ní figurovat kreativní záložník Foxes? Dalším excelentním výkonem, tentokrát v Goodison Parku, si o letenku do Kataru rozhodně řekl. Od úvodního hvizdu byl k nezastavení, osmkrát vystřelil a asistencí je podepsán pod oběma brankami hostujícího týmu.

Střední záložník: Adam Lallana (Brighton) - Čtyřiatřicetiletý "half" bude sledovat šampionát jen v televizi, ale o víkendu nechal vzpomenout na dobu, kdy dres Albionu hrdě oblékal. Na Molineux totiž v 10. minutě otevřel skóre, těsně před pauzou naservíroval po brilantním technickém kousku druhou trefu Seagulls pro Kaora Mitomu a když v 65. minutě střídal, dočkal se od hostujícího sektoru potlesku vestoje.

Levý záložník: Marcus Tavernier (Bournemouth) - Nejvíce bodujícím hráčem Fantasy Premier League se stal o uplynulém víkendu rodák z Leedsu, který gólem a dvěma asistencemi nezabránil porážce nováčka soutěže právě v Leedsu 3:4. S cenovkou 4,9 milionu ho okamžitě po závěrečném hvizdu koupilo více než 10 tisíc manažerů. Pořídíte si hbitého křídelníka pro nadcházející domácí měření sil proti Evertonu?

Útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Egyptský "faraon" je definitivně zpět ve formě z předchozích sezon. Bilance devíti branek z posledních osmi soutěžních utkání je toho jednoznačným důkazem. Na Tottenham Hotspur Stadium nejprve v 11. minutě zužitkoval pas Darwina Núňeze a těsně před odchodem do kabin s lehkostí sobě vlastní potrestal minelu Erica Diera. Fanoušci Reds si možná zoufají, že přichází mistrovství světa. Salah je totiž "on fire".

Útočník: Wilfried Zaha (Crystal Palace) - Dařilo se také reprezentantovi Pobřeží slonoviny, který byl hlavní ofenzivní hrozbou Eagles v úspěšném derby v aréně West Hamu. Po dvou zápasech, v nichž na sebe upozornil víceméně jen žlutými kartami, ukázal svůj enormní potenciál přesným zásahem a asistencí. Bude se v zimním přestupovém okně stěhovat? Jeho situaci dle ostrovních médií monitorují Juventus, Chelsea, Arsenal a AS Řím.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
13
11
1
1
31 : 11
34
2
Manchester City
13
10
2
1
39 : 12
32
3
Newcastle United
14
7
6
1
28 : 11
27
4
Tottenham Hotspur
14
8
2
4
27 : 18
26
5
Manchester United
13
7
2
4
18 : 19
23
6
Brighton & Hove Albion
13
6
3
4
22 : 17
21
7
Chelsea FC
13
6
3
4
17 : 16
21
8
Liverpool FC
13
5
4
4
25 : 16
19
9
Fulham FC
14
5
4
5
23 : 24
19
10
Crystal Palace
13
5
4
4
15 : 17
19
11
Brentford FC
14
3
7
4
21 : 24
16
12
Leeds United
13
4
3
6
19 : 22
15
13
Aston Villa
14
4
3
7
14 : 21
15
14
Leicester City
14
4
2
8
23 : 25
14
15
West Ham United
14
4
2
8
12 : 15
14
16
Everton FC
14
3
5
6
11 : 14
14
17
AFC Bournemouth
14
3
4
7
15 : 32
13
18
Southampton FC
14
3
3
8
12 : 24
12
19
Wolverhampton Wanderers
14
2
4
8
8 : 22
10
20
Nottingham Forest
14
2
4
8
10 : 30
10

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (335)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele