Evropská liga - preview prvních zápasů skupinové fáze

19.09.2019, 09:04, aktualizováno 19.09.2019, 09:04
Previews
Evropská liga startuje prvním kolem základních skupin. Jedním z taháků první várky zápasů od 18.55 bude bezesporu bitva loňského finalisty Arsenalu na půdě semifinalisty posledního ročník Frankfurtu. Další zajímavé zápasy se hrají od 21 hodin. Z nich stojí za zmínku určitě souboj AS Řím s našlapaným tureckým Başakşehirem. Anebo třeba obnovená premiéra Slovanu Bratislava v soutěži. Slovenský mistr bude hrát s Beşiktaşem Istanbul...
Skupina A
APOEL Nikósie - F91 Dudelange  (čtvrtek 18:55)
APOEL je tradičním účastníkem evropských pohárů a ve svém prvním zápase skupinové fáze Evropské ligy bude plnit úlohu jasného favorita proti lucemburskému mistrovi z Dudelange. Domácí výběr celkem obstál v mistrovské kvalifikaci o Ligu mistrů, teď se v hratelné skupině A pokusí projít do jarní části soutěže. Hosté se do EL probojovali podruhé za sebou a určitě by chtěli být úspěšnější než naposledy, kdy vybojovali jediný bod.

Kyperský obhájce ligového titulu vstoupil do bojů na evropské scéně proti celku Sutjeska Nikšič, kterého přehrál celkem hladce v celkovém poměru 4:0. Pak narazil na ázerbájdžánský Karabach a nejprve doma selhal (1:2), nicméně v odvetě na půdě protivníka překvapivě otočil průběh po výhře 2:0. V závěrečném play-off narazil na semifinalistu uplynulého ročníku LM Ajax a i přes srdnatý výkon se do nejprestižnější evropské klubové soutěže nedostal (0:0, 2:0).

Dudelange senzačně vypadlo v 1. předkole LM s maltskou Vallettou a vypadalo to, že loňský úspěch jen těžko zopakuje. Nicméně v následujícím průběhu si poradilo s makedonskou Škendijí (2:1, 1:1), poté zdolalo estonské Nõmme Kalju (3:1, 1:0) a na závěr zvládlo dramatický penaltový rozstřel s arménským Araratem. Teď tak narazí na zatím nejkvalitnějšího rivala, který výrazně prověří jeho kvality.

Domácí výběr rozehrál domácí soutěž a v generálce na toto utkání se mu dařilo, když si poradil s AEL Limassol hladce po výsledku 3:0. Hosté v posledních letech neměli na domácí scéně žádnou konkurenci, letos to však zatím vypadá, že je čekají velké problémy. V dosavadních pěti utkáních získali jen čtyři body a nacházejí se až na dvanáctém místě, na vedoucí Progrès Niedercorn již ztrácejí propastných 12 bodů.

Minule zavítali na půdu US Hostert, který do té doby ještě nebodoval, a nečekaně mu podlehli v poměru 0:1. Právě tento duel se stal osudným trenérovi Emiliovi Ferreraovi, který byl v úterý odvolán a tým prozatím převzal jeho asistent Betrand Crasson. "Nejsme pod tlakem a hráči jsou připraveni, pokusíme se hrát co nejlépe to umíme." vyjádřil se Crasson v krátkosti. Oba dva čtvrteční konkurenti na sebe naposledy narazili před více než dvěma lety, kdy ve 2. předkole LM slavil úspěch klub z Nikósie po shodných výhrách 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.24 - 19.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Qarabağ Ağdam - Sevilla FC  (čtvrtek 18:55)
Sevilla vyhrála Evropskou ligu už pětkrát a teď cítí svou šanci na šestou trofej. Její cesta vede hned na začátku do dalekého Ázerbájdžánu, který jako svého zástupce vybral Qarabağ Ağdam. A ten už v letošní sezoně překvapil nejednoho soupeře, takže Sevilla si musí dávat dobrý pozor.

Sevilla se s týmem z Ázerbájdžánu ještě v oficiálních kláních pod hlavičkou UEFA nesetkala ani jednou. V prostředí Azersun Areny v Baku, kde své domácí pohárové zápasy Qarabağ hraje, to bude úplně poprvé. A sevillský tým by si neměl myslet, že si snadno odveze tři body. Už se o to pokusilo dost týmů a mnohé z nich zklamaly.

To je vidět například z toho, že pro Qarabağ je tohle už deváté pohárové utkání jen v této sezoně. Postupně se dostal například přes Dundalk nebo Linfield, nestačil jen na APOEL, který místo něj putoval do dalších bojů o Ligu mistrů. Na domácí půdě nemá Qarabağ zase tak dobrou formu a v posledních sedmi duelech ve skupinové fázi nevyhrál. Na španělské soupeře ale vzpomíná velmi dobře.

Může za to především jeho možná nejslavnější soupeř z LaLigy, kterým bylo madridské Atlético. S ním totiž dokázalo remizovat a jeho věhlasné střelce nepustilo do větších šancí. Pak ale dostalo 6 branek od Sportingu a v minulé pohárové sezoně prohrálo doma všechny tři duely, takže má co napravovat. A to ví i zkušený trenér domácích.

Protřelý veterán Gurban Gurbanov před duelem se Sevillou zdůraznil: "Sevilla je samozřejmě favoritem naší skupiny a je to tým, který má s Evropskou ligou nepopiratelné zkušenosti. Sledujeme její zápasy a připravovali jsme se na to, že nás střet s ní bude stát hodně sil. Psychických i fyzických. Každý, kdo přijde na hřiště, se musí na sto procent soustředit a odevzdat maximum svých možností. Jedině tak budeme mít šanci na dobrý výsledek," uvědomuje si Gurbanov.

Sevilla je známá jako tým, který si dokázal zajistit vítězství v Evropské lize už pětkrát. Tento unikátní počin by ráda zopakovala i proto, že od poslední trofeje v evropských pohárech uplynuly už tři roky. Poslední dobou jde sevillskému týmu právě účinkování ve skupinách. Vloni patřila mezi nejlepší a dokonce nasázela nejvíc branek ze všech týmů.

Tentokrát se o zlepšení pokusí pod trenérem se zajímavou reputací. Julen Lopetegui musel po nevydařeném angažmá v Realu Madrid a kontroverzích spojených s trenérským postem u španělského národního týmu trochu sklopit uši. Zpět mezi největší týmy ho ale vytáhl proslulý sportovní ředitel Monchi, který věří, že pod jeho vedením Sevilla uspěje. V této sezoně zatím vyhrála tři zápasy ze čtyř.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.55 - 3.35 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sevilla FC (ESP)00000:00
 APOEL Nikósie (CYP)00000:00
 Qarabağ Ağdam (AZE)00000:00
 F91 Dudelange (LUX)00000:00
Skupina B
Dynamo Kyjev - Malmö FF  (čtvrtek 18:55)
Ukrajinské Dynamo Kyjev neprožívá zrovna úspěšný start do sezóny a momentálně se mu vůbec nedaří, v předchozích šesti soutěžních zápasech totiž ani jednou nezvítězilo. Nejprve nezvládlo kvalifikaci o Ligu mistrů, následně na ligové scéně nebodovalo naplno čtyřikrát po sobě. Teď se pokusí přerušit svou mizérii proti švédskému Malmö a bude považováno za mírného favorita, jednoduchá úloha ho však v žádném případě nečeká.

Svěřenci trenéra Oleksije Mychajlyčenka měli za úkol postoupit do milionářské Ligy mistrů, ale ve 3. předkole nemistrovské části nezvládli souboj s belgickými Bruggami (1:0, 3:3). Vzápětí nevyzráli na konkurenční Šachtar a pak v lize dvakrát remizovali, v generálce na čtvrteční duel senzačně podlehli celku Desna Černihiv (1:2). Po sedmi odehraných kolech v ukrajinské nejvyšší soutěži jsou šestí a na vedoucí Šachtar ztrácejí propastných třináct bodů.

"Snažíme se najít řešení, bohužel nikdo momentálně neví, proč nedokážeme naplnit náš potenciál. Jsem si jistý, že jedno úspěšné utkání by nás opět mohlo dostat na vítěznou vlnu a doufáme, že ta chvíle nastane proti Malmö. Všichni v týmu jsou odhodláni předvést maximum, je čas to konečně zlomit. Pevně věřím, že budeme proměňovat nabídnuté příležitosti," prohlásil s optimismem v hlase kyjevský rodák Mychajlyčenko.

Hosté prožili trnitou cestu za účastí ve skupinové fázi Evropské lize. Museli totiž projít hned čtyřmi předkoly, postupně vyřadili Ballymenu United, Domžale a Zrinjski Mostar. V play-off o EL si poradili s izraelským soupeřem Bnei Yehuda po výsledcích 3:0, 1:0. Na domácí scéně se po roční odmlce snaží vybojovat mistrovský titul, v tuto chvíli jim patří třetí místo se sedmačtyřiceti body a za vedoucím Djurgårdenem zaostávají o body tři.

Oba dva celky na sebe nenarazily v evropských pohárech přes čtyřicet let, naposledy se utkaly ještě v PMEZ v roce 1978. "Dynamo má velké jméno a je nám jasné, že na papíře bude favoritem, i když se mu zrovna příliš nedaří. Nicméně bez boje se nevzdáme a chceme bodovat, tento dílčí úspěch by nám mohl pomoci v dalším průběhu. Ze soupeře máme respekt, ale nebojíme se ho," vyjádřil se odhodlaně německý kouč švédského klubu Uwe Rösler.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.43 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Kodaň - FC Lugano  (čtvrtek 18:55)
Na kodaňském Parkenu dojde na konfrontaci domácího FC Kodaň se švýcarským Luganem. Mírnějším favoritem jsou bezpochyby svěřenci Staleho Solbakkena, kteří mají jednak více zkušeností z evropských pohárů a také výhodu domácího prostředí. V základní skupině Evropské ligy na sebe oba soupeři narazí poprvé.

Pro FC Kodaň je účast v evropských pohárech každoročním cílem. Letos se Dánové marně pokoušeli probojovat do Ligy mistrů a svou pouť ukončili už ve 3. předkole na kopačkách Crvene Zvezdy Bělehrad. Aby si Kodaň zahrála skupinu Evropské ligy, potřebovala následně zdolat Rigu a to se také podařilo, byť odvetný zápas v Lotyšsku skončil porážkou a až do závěrečných sekund se musel strachovat. Ve skupině B se ocitl ve společnosti Dynama Kyjev, Malmö a Lugana. Právě posledně jmenovaný je prvním soupeřem, který se v Parkenu představí.

Dánský celek zrovna neoplývá formou. O víkendu s Hobro IK prohrál už třetí soutěžní utkání v řadě a v lize na vedoucí Midtjylland ztrácí už čtyři body. Na druhou stranu Kodaň se v oněch třech zápasech představila venku, zatímco v Parkenu jí obrala o body jen Crvena Zvezda.

Ještě hůře si v domácí soutěži vede Lugano, které vyhrálo jen úvodní duel proti FC Curychu a v tabulce mu patří až barážové místo. O víkendu se navíc třetím tým loňské sezony rozloučil s domácím pohárem, když nestačil na Lausanne. Podobný výkon by pochopitelně v Kodani na body nestačil. "Vždycky očekávám stejné věci. Chci vidět tým, který chce hrát, bojovat, soutěžit a vyhrávat. Mít odvahu a být na hřišti šťastný a hrát určitý typ fotbalu, být jednotný. Pokud tam tyto ingredience jsou, jsem šťastný. V Lausanne jsme byl zklamaný, protože jsem neviděl své hráče se bavit," prohlásil na tiskové konferenci Celestini.

Špatné výsledky v lize nemohou radost z historicky druhé účasti v evropských pohárech pokazit. "Je to velká pýcha pro nás pro všechny, pro hráče, zaměstnance, fanoušky, město, že se po druhé můžeme účastnit skupinové fáze evropské soutěže," neskrýval radost kouč Celestini. Lugano si zahrálo ve skupinách před dvěma lety, kdy mimo jiné porazilo i Viktorii Plzeň, avšak v tabulce skončilo na nepostupovém třetím místě.

Součástí švýcarského celku je i český záložník Roman Macek, avšak letos do soutěžního zápasu ještě nenastoupil.
FC Kodaň - pravděpodobná sestava:
Grytebust - Varela, Papagiannopoulos, Nelsson, Bengtsson - Holse, Zeca, Stage, Fischer - Older Wind, N’Doye
FC Lugano - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Aratore, Custodio, Dalmonte, Daprelà - Eloge, Kecskes, Oberxer, Sabbatini - Bottani, Holender
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.48 - 4.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Dynamo Kyjev (UKR)00000:00
 FC Kodaň (DEN)00000:00
 Malmö FF (SWE)00000:00
 FC Lugano (SUI)00000:00
Skupina C
FC Basilej - FK Krasnodar  (čtvrtek 18:55)
Chtěli hrát Ligu mistrů, místo toho se musí spokojit jen s Evropskou ligou. Fotbalisté Basileje i Krasnodaru nezvládli náročné předkolo nejprestižnější klubové soutěže a osud tomu chtěl, aby poměřily své síly ve skupině méně lukrativní společnosti. Basilej bude hrát s Krasnodarem vůbec poprvé v historii.

Basilej i Krasnodar patři k už k tradičním účastníkům evropských pohárů. Letos jejich cesta začínala v předkolech Ligy mistrů a v jednu chvíli to vypadalo opravdu slibně. Švýcarský vicemistr si ve 2. předkole poradil se silným PSV Eindhoven, ale ve 3. předkole překvapivě nestačil na rakouský LASK Linz, takže ho čekala ještě dvě kvalifikační kola Evropské ligy. Tady už si svěřenci Marcela Kollera vedli lépe a po dvou výhrách nad Vittese těsně přešli přes kyperský Apollon Limassol. Basilej se musela strachovat do poslední vteřiny, protože po domácí výhře 3:2 prohrála v odvetě 1:0. Mimochodem Marcel Koller nemá úplně na růžích ustláno, vzhledem k tomu, že nezískal ligový titul a nepostoupil ani do Ligy mistrů se spekulovalo o jeho odvolání. Zatím jediným úspěchem je zisk švýcarského poháru.

Ještě o kolo dál v Lize mistrů prošel Krasnodar. Ruský klub vyřadil velkého favorita FC Porto, ale následně si stejně nedokázal poradit s Olympiakosem a nakonec se místo milionářské soutěže musel spokojit s Evropskou ligou. Tu hrají v Krasnodaru celkem pravidelně a také rok co rok hrají vyřazovací část. V té minulé byli Býci blízko postupu do čtvrtfinále, ale pozdní gól proti Valencii jim tento úspěch překazil.

Basilej se v evropských pohárech utká s Krasnodarem vůbec poprvé v historii. Švýcarský celek má s ruskými kluby vyrovnanou bilanci šesti výher a pěti porážek. V St. Jakob-Parku se navíc utkají dva vedoucí týmy svých soutěží. Basilej má na prvním místě jednobodový náskok na Young Boys a o víkendu porazila jiného účastníka Evropské ligy Lugano 2:1. První místo zaujímá v ruské lize i Krasnodar, který v neděli přestřílel Křídla Sovětů Samara 4:2. Na prvním místě má dvacet bodů, tedy stejně jako druhý Zenit či třetí FK Rostov.

Utkání v St.Jakob-Parku budou pískat finští arbitři v čele s Mattiasem Gestraniusem.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Omlin - Widmer, Alderete, Cömert, Xhaka - Frei, Balanta - Stocker, Zuffi, Zhegrova - Van Wolfswinkel
FK Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Safonov - Petrov, Spajić, Fjoluson, Ramirez - Cabella, Kambolov, Vilhena, Namli, Wanderson - Berg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.57 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - Trabzonspor  (čtvrtek 18:55)
Getafe se dostalo do pohárů po velmi dlouhé době čekání na úspěch a nebude chtít skončit hned po základních skupinách. Novou sezonu vykopne na Coliseum Alfonso Perez, kam zavítá turecký Trabzonspor.

Devět let. Přesně tolik vody uteklo od doby, kdy se Getafe představilo v evropských pohárech naposledy. Poslední utkání spatřil stejný stadion v prosinci roku 2010 a soupeřem byli Young Boys ze Švýcarska. Domácí tehdy vyhráli jedinou brankou Adriána Sardinera, která ale na postup ze skupiny stejně nestačila. V minulé sezoně si ale svou bojovností a výdrží kvalifikaci zasloužili a teď budou chtít ukázat, že to nebyla náhoda.

Jenže ve srovnání se šlapajícím týmem v minulé sezoně je jeho působení v té současné mnohem horší. Doposud si tým z předměstí Madridu připsal na konto tři remízy a jednu porážku, což fanoušci nevidí úplně rádi. V žádném z těchto duelů se navíc Getafe nepovedlo vstřelit víc než jednu branku.

Naposledy se sice Getafe proti Betisu ujalo vedení už v 15. minutě a navíc hrál soupeř od 25. minuty v početním oslabení, ale přesto srovnal na konečných 1:1. Ne snad, že by si Getafe nedokázalo vytvořit dost příležitostí, ale problém pro něj spočíval hlavně v jejich neproměňování. A to se nelíbilo ani trenérovi Josému Bordalásovi.

Před duelem s tureckým soupeřem zmínil: "Máme určitě co zlepšovat. To jsme v minulém klání LaLigy dobře viděli. Hrajeme dobře, útočíme a naše hra má smysl, ale když se dostaneme do slibné šance, zmatkujeme. Hrajeme příliš na krásu místo toho, abychom byli účelní a efektivní. Samozřejmě to není jen na útočnících, protože na tomhle pracuje vždycky celé mužstvo. Pokud chceme v pohárech někam dojít, tohle musíme změnit."

Trabzonspor se proti španělským týmům postavil už třináctkrát, ale skóre s nimi nemá zrovna vyrovnané. Vyhrál jen dvakrát, v šesti případech padl. V posledních šesti zápasech dokonce jeho útočníci zůstali na nule. Že mu ale venkovní duely nedělají potíže, ukázal Trabzonspor už v předkole, kdy o svém postupu rozhodl výhrou 3:1 na půdě Atén.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.09 - 7.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)00000:00
 FK Krasnodar (RUS)00000:00
 Getafe CF (ESP)00000:00
 Trabzonspor (TUR)00000:00
Skupina D
PSV Eindhoven - Sporting CP  (čtvrtek 18:55)
Na Philips Stadion do Eindhovenu se ve čtvrtek večer podívá Sporting, kterému se proti nizozemským soupeřům obecně velmi daří. Tentokrát má však PSV velmi dobrou formu a bude ji chtít zúročit k prvním bodům.

PSV je tuto sezonu zatím víceméně suverénní a ještě ani jednou neprohrálo. Od začátku srpna hrálo už devět duelů a hned sedm z nich vyhrálo. Díky předkolům se tak dostalo do Evropské ligy a to famózním způsobem. Tým trenéra Marka van Bommela si poradil s Haugesundem a hned sedm branek pak nasázel Apollonu Limassol, od nějž nedostal ani jeden gól.

V dobré formě PSV pokračuje i v Eredivisie, kde mu zatím patří druhá příčka o skóre za Ajaxem. Čili zhruba stejný scénář, jaký nabízí obvyklé poslední kolo nizozemské elitní ligy. V zápase se blýskl zejména mladý talent Donyell Malen. Útočník a čerstvý reprezentant totiž jen v posledním ligovém klání proti Vitesse nasázel ohromujících pět branek!

I přes jasnou výhru nebyl trenér Van Bommel docela spokojen. V rozhovoru pro oficiální stránky nizozemského klubu sdělil: "Na jedné straně mám obrovskou radost za ofenzivní část hry a zejména za Malena, který si zaslouží veškerou chválu. Ale je pravda, že jsme v mnoha případech bránili dost laxně, když jsme vedli větším rozdílem. Máme štěstí, že to Vitesse nepotrestalo. V Evropské lize bychom za podobný přístup mohli být potrestáni raz dva."

Portugalci mohou o Nizozemsku mluvit jako o zemi zaslíbené. Zápasy s tamními soupeři totiž často končí v jejich prospěch. V patnácti dosud odehraných duelech prohrál Sporting jen dvakrát a už jedenáctkrát se radoval ze tří bodů.

A trenér Leonel Pontes by moc rád tuto statistiku ještě vylepšil. "PSV má velmi dobrou formu a musíme si dávat pozor zejména na jeho útočnou vozbu. Nechceme se spoléhat na statistiky, i když je příjemné je číst." Sporting v 5. kole ligy jen remizoval s Boavistou, která dlouho vedla, a nijak zvlášť nevylepšil předcházející prohru s Rio Ave. Do Evropské ligy se Sporting dostal automaticky díky výhře portugalského poháru.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.43 - 6.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
LASK Linz - Rosenborg BK  (čtvrtek 18:55)
Linec po minulé vydařené ligové sezóně nebyl letos daleko od obrovské senzace, když se probojoval do závěrečného play-off o Ligy mistrů. Nyní při své premiérové účasti v hlavní fázi Evropské ligy zkusí postoupit do jarních bojů. Jeho úvodním protivníkem bude norský Rosenborg. Oba dva soupeři to budou mít ve skupině D velmi složité, jasnými favority totiž jsou nizozemské PSV a portugalský Sporting.

Tento vzájemný duel tak může hrát klíčovou úlohu v postupové matematice, porážka by jednomu či druhému výběru hned na začátku výrazně zkomplikovala situaci. Hosty zastihl podobný osud jako jejich čtvrtečního rivala a do Ligy mistrů neměli daleko. Do ní vstoupili již v 1. předkole, kde vyřadili severoirský Linfield (2:0, 4:0). Následně si poradili s běloruským BATE Borisov (1:2, 2:0) a poté až příliš hladce přehráli slovinský Maribor (v obou případech 3:1).

Teprve v závěrečné fázi narazili na chorvatské Dinamo Záhřeb a po prvotní porážce 0:2 v Záhřebu jim před vlastními fanoušky nestačil nerozhodný výsledek 1:1. V domácí soutěži se Rosenborg nachází až na čtvrtém místě se šestatřiceti body a za vedoucím Molde zaostává o propastných deset bodů, na obhajobu mistrovského titulu to tak momentálně nevypadá. V generálce na tento souboj nezaváhal a poradil si s Lillestrømem po výsledku 3:1.

Rakouský vicemistr vstoupil do pohárové Evropy ve 3. předkole nemistrovské části LM a hned se postaral o velkou senzaci, vyřadil totiž švýcarskou Basilej (3:1, 2:1). Nicméně v play-off mu scházely zkušenosti a s belgickými Bruggami neuspěl (0:1, 1:2). V nejvyšší soutěži se nachází na druhé pozici se šestnácti body o pět bodů za suverénním Salzburgem, v sobotu si odvezl všechny tři body z Grazu (2:0).

Domácí trenér Valérien Ismaël nemůže počítat s Ohem, Reiterem a Ramsebnerem, kvůli nemoci se na trávník nepodívá ani Müller a karetní trest bude odpykávat Trauner. Hosté nemohou využít služeb Hellanda. "Samozřejmě se na utkání těšíme, chceme se odvděčit fanouškům za jejich úžasnou podporu. Rosenborg je silný po standardních situacích a má kvalitní tým, musíme odvést maximum," uvedl s opatrností v hlase francouzský rodák Ismaël.
LASK Linz - pravděpodobná sestava:
Schlager - Wiesinger, Wostry, Filipovič - Ranftl, Holland, Michorl, Renner - Goiginger, Tetteh - Klauss
Rosenborg BK - pravděpodobná sestava:
Hansen - Hedenstad, Reginiussen, Hovland, Meling - Konradsen, Lundemo, Trondsen - Akintola, Johnsen, Adegbenro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.55 - 4.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sporting CP (POR)00000:00
 PSV Eindhoven (NED)00000:00
 Rosenborg BK (NOR)00000:00
 LASK Linz (AUT)00000:00
Skupina E
Stade Rennes - Celtic FC  (čtvrtek 18:55)
Osmkrát po sobě získal Celtic titul na domácí scéně a je dlouhodobě neotřesitelným vládcem celého Skotska. Svou dominanci v podstatě potvrdil i v úvodních pěti ligových kolech, během nichž neztratil jediný bod, a rád by navázal na své výsledky i v úvodním vystoupení Evropské ligy na půdě Rennes. To ale bude v tomhle duelu přece jenom mírným favoritem.

Hosté se letos po jednoroční odmlce chtěli vrátit zpátky do hlavní fáze Ligy mistrů, jenže v rámci předkola číslo tři nestačili těsně na rumunskou Kluž, a museli tak ještě bojovat ve čtvrtém předkole o Evropskou ligu proti švédské Solně. S ní už pak neměli větší problémy, po dvou vítězstvích si v pohodě došli pro cílenou kvalifikaci základních skupin.

Los mu nepřisoudil úplně jednoduché složení třech protivníků. Rennes patří ve Francii určitě k tomu lepšímu, zkušenostmi oplývá bezpochyby i Lazio. A znovu přitom narazí na Kluž, která stejně jako The Hoops nakonec neproklouzla do milionářské soutěže, a to na úkor pražské Slavie. Celtic má jedinečnou možnost, jak jí vrátit vyřazení se všemi úroky.

Nejprve ho ale čeká duel na bretaňské půdě. SRFC sice na začátku neprorazil ve Francouzském superpoháru, následně však vyhrál třikrát v řadě, a přitom položil na lopatky PSG! Jenže před reprezentační přestávkou a po ní se mu nezadařilo dle představ. Nejprve padl před vlastními fanoušky s Nice, o minulém víkendu pouze remizoval v Brestu.

Hostující kouč Julien Stéphan nicméně nemůže být nějak výrazně nespokojený s formou svého týmu. "V Ligue 1 máme deset bodů z možných patnácti. Vždyť jsme druzí hned za vedoucím PSG. Tohle bych před startem sezóny určitě bral," připomínal. "Výsledkem z Brestu jsem ovšem trochu zklamaný byl, nebyli jsme totiž dostatečně agresivní."

Loni Les Rouge et Noir prožili poměrně úspěšný ročník. V lize sice skončili až desátí, nicméně Pařížanům vyfoukli nečekaně triumf z Coupe de France a v Evropské lize se dostali až do osmifinále, v němž těsně vypadli až s londýnským Arsenalem. Proti Celticu budou mít k dispozici zcela kompletní kádr, na marodce nemají aktuálně vůbec nikoho.

Domácí na skotského mistra narazili už v roce 2011, také v rámci skupin Evropské ligy. Před vlastními fanoušky plichtili, v Glasgowě pak podlehli o dva góly. "Musíme se nyní po klání s Brestem zotavit. Hráči jsou frustrovaní, protože nevyhráli. Ale už to utkání potřebujeme hodit za hlavu, abychom se soustředili na evropské poháry," dodal Stéphan.

The Celts budou chybět tři zranění, a to Jozo Šimunovič, Nir Bitton a Michael Johnston. Naopak hrát můžou již uzdravení Kristoffer Ajer i Tom Rogic, jež nastoupili už v minulém střetnutí v Hamiltonu. "Od Toma je to vítaná podpora, je to kvalitní hráč. Kristoffera využijeme dozadu, je skvělé mít jeho sílu," mnul si ruce kouč Neil Lennon.
Stade Rennes - pravděpodobná sestava:
Salin - Gnagnon, Gelin, Morel - Traoré, Grenier, Camavinga, Lea Siliki, Maouassa - Niang, Siebatcheu
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Gordon - Bauer, Jullien, Ajer, Bolingoli Mbombo - Ntcham, Brown - Forrest, Christie, McGregor - Édouard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.26 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - SS Lazio  (čtvrtek 18:55)
Římské Lazio opět ukázalo svou kvalitu a už po osmé se dostalo do základní skupiny Evropské ligy. V prvním utkání skupinové fáze jej čeká výlet do Rumunska, kde se na jeho ataky těší obránci Kluže.

Skupina E má před sebou první dva duely a oba budou nesmírně zajímavé. Na půdě Stadionul Dr. Constantin Rădulescu v Kluži se domácí šampion poslední sezony postaví římskému Laziu, které ukazuje dlouhodobě své ambice a daří se mu převádět je do výsledků. Karty ve skupině jsou zatím rozhozeny jednoznačně ve prospěch Lazia, které se bude o postup prát především s Rennes a do konečné podoby tabulky bude chtít promluvit také Celtic.

Je jasné, že Kluž je outsiderem skupiny. S Laziem, proti němuž rumunský celek ještě nikdy v zápasech spadajících pod UEFA nehrál, to budou mít domácí hodně těžké. Kluž mohla být dokonce i v Lize mistrů, ale nezvládla poslední překážku. Tou byla k radosti českých fotbalových nadšenců pražská Slavia, která už ve skupině odehrála první a velmi dobrý zápas. Kluž zbyla "jen" Evropská liga, ale i v ní bude chtít dojít co nejdál.

O tom je trenér Dan Petrescu ostatně přesvědčen. "Přes léto jsme se pokusili vybudovat kádr, který bude hrát parádní fotbal a který bude mít výsledky. Chceme v Evropské lize dojít hodně daleko, i když si uvědomujeme, že nejsme favority na postup. Ale fotbal není o matematice. Je hlavně o bojovnosti, troše štěstí a tvrdé práci. Hrajeme jako skvěle sehraný tým a věřím, že i Laziu pořádně zatopíme."

Proti Laziu se Kluž ještě nikdy nepostavila. Už čtyřikrát ale čelila jeho městskému konkurentovi, AS Řím. Navíc se může opírat o zkušenosti svého trenéra, neboť Petrescu hrál v minulosti například za Janov nebo Foggiu. Římané mají s rumunským fotbalem také své zkušenosti, byť nejsou vyloženě pozitivní. Doposud si proti rumunským týmům připsali jen tři remízy, dvě výhry a jednu porážku.

K dobru domácích navíc hovoří fakt, že jejich liga je mnohem dál. Kluž má za sebou už devět odehraných kol a je po nich na prvním místě s náskokem dvou bodů na druhý Viitorul Constanţa. To Laziu se generálka na Evropskou ligu zase tak nepovedla, protože po remíze v derby nezvládlo zápas se SPALem a prohrálo o jednu branku, ačkoli téměř hodinu nad svým soupeřem vedlo.

Dobrou zprávou pro tým trenéra Simoneho Inzaghiho je ale fakt, že má k dispozici kompletní kádr bez zranění a dalších vynucených absencí. Lazio v minulé sezoně získalo italský pohár a díky tomu postoupilo do skupinové fáze bez nutnosti hrát předkola.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.28 - 3.41 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)00000:00
 Celtic FC (SCO)00000:00
 Stade Rennes (FRA)00000:00
 CFR Cluj (ROU)00000:00
Skupina F
Eintracht Frankfurt - Arsenal FC  (čtvrtek 18:55)
Pět minut před sedmou hodinou večerní začne svou pouť Evropskou ligou londýnský Arsenal, který se představí na půdě Frankfurtu. Hned na úvod tak bude k vidění souboj finalisty se semifinalistou loňského ročníku, přičemž oba celky byly nakonec krátké pouze na vítěznou Chelsea.

Stejně jako v minulých letech pod vedením Arséna Wengera leží na Unai Emerymu rozhodnutí, jak k této pohárové soutěži přistoupit. Trojnásobnému vítězi Evropské ligy se Sevillou loni v nové trenérské funkci scházelo k dotažení dalšího titulu jediné vítězství, které nakonec Kanonýry stálo účast ve vytoužené Lize mistrů. Nyní s posíleným kádrem bude Arsenal ještě větším papírovým favoritem, ovšem na hřišti se zatím severolondýnský klub spíše hledá.

V neděli si totiž Emeryho Arsenal uřízl řádnou ostudu na půdě posledního Watfordu, kde navzdory dvoubrankovému vedení v poločase nakonec mohl být rád alespoň za remízu 2:2, neboť svému soupeři dovolil stěží uvěřitelný počet jednatřicet střel oproti vlastním devíti, a to včetně nepovedených přihrávek z vlastní šestnáctky či laciné penalty.

Na německé půdě tak má španělský manažer co napravovat a dost možná bídné vystoupení v neděli ovlivní jeho složení sestavy pro zápas s Eintrachtem. Zápasová soupiska Arsenalu čítá všechna velká jména s minimem mladíčků z akademie, přičemž v týmu chybí pouze duo Sokratis-Özil, kteří proti Watfordu nastoupili v základní sestavě. Mimo hru pak stále zůstává Alexandre Lacazette, jenž v září šetří poraněný kotník.

Zatímco Arsenal v létě utratil velkou sumu za Nicolase Pepeho a posílil i o obránce Tierneyho s Luizem či záložníka Daniho Ceballose, Frankfurt do nové sezony po velkém loňském úspěchu naopak oslabil. Tým Adiho Huttera padl proti Chelsea až v dramatickém penaltovém rozstřelu a slušně si vedl i v domácí soutěži, což mělo za následek rozprodání hlavních útočných tahounů Joviće, Hallera a Rebiće za astronomické sumy.

Hutter však věří, že i se zcela novým složením ofenzivy může být jeho tým schopný na minulou sezonu navázat a zároveň varoval před podceněním soupeře navzdory aktuální slabší formě. "Viděl jsem jejich zápas s Watfordem a měli štěstí, že ze stavu 2:0 nakonec neprohráli. Ale nedělal bych z toho velké závěry, zkrátka se snaží hrát postupně zezadu, jejich herní filosofie je rozpoznatelná a předpokládám, že si proti nám povedou adekvátně. Na druhou stranu my potřebujeme jasný herní plán - možnosti i řešení na to máme."

"Je jasné, že očekávání u nás narůstají," připouští kouč Frankfurtu. "Minulá sezona byla výjimečná cestou do semifinále a celou čtrnáctizápasovou šňůrou. Laťka je tak nyní vysoko, ale zůstáváme pokorní a stále se chceme dostat tak vysoko, jak to jen půjde. Jen se na nás letos bude pohlížet trochu jinak." Domácí se budou muset obejít bez Mjata Gacinovice, Jonathana De Guzmána a Marca Russe, přičemž otazník visí nad startem Sebastiana Rodeho a Goncala Paciencii.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.83 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Standard Lutych - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 18:55)
Hned na úvod skupiny F se střetnou dva celky, které nejsou považovány za kandidáty na postup mezi dvaatřicítku nejlepších a jejich vzájemný duel tak může být hodně důležitý pro následující průběh. Za mírného favorita bude považován belgický Standard Lutych, jenž před vlastními fanoušky přivítá portugalského vyzyvatele Vitória SC Guimarães. Bodovat chtějí oba, neboť jejich dalšími soupeři budou německý Eintracht Frankfurt a londýnský Arsenal.

Lutych loni obsadil v lize třetí místo a díky tomu postoupil přímo do hlavní fáze EL, v letošním ročníku belgické nejvyšší soutěže se mu taktéž zatím daří. V dosavadních sedmi odehraných utkáních hned pětkrát zvítězil a prohrál jen s Anderlechtem (0:1) a se Sint-Truidense (1:2), s patnácti body se vyhřívá na prvním místě. Na čtvrteční souboj s portugalským protivníkem se naladil více než dobře, když hladce zvítězil v Oostende (4:1).

Domácí si zahráli skupinovou fázi druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže také loni a v konkurenci španělské Sevilly i ruského Krasnodaru si vůbec nevedli špatně. Na postup to sice nestačilo, ale třetí pozice s deseti body nebyla v žádném případě ostudou. Vitória letos musela projít dvěma předkoly. Nejprve si snadno poradila s lotyšským Ventspils (v celkovém poměru 9:0), pak vyřadila i rumunského rivala FCSB (0:0 a 1:0).

V portugalské lize nyní předvádí průměrné výkony, v pěti odehraných střetnutích jen jednou vyhrála a se šesti body ji patří desátá příčka. Nicméně generálku na klání v Lutychu zvládla precizně, CD Aves totiž rozstřílela vysoko 5:1. "Vstup je vždy důležitý, navíc když začínáte doma. Vitória je papírově nejslabší protivník ve skupině, ovšem podcenit ji v žádném případě nemůžeme, bude to vyrovnané," myslí si domácí kouč Michel Preud'homme.

Ten bude postrádat zraněné trio Oulare - Dussenne - Amallah, jeho protějšek Ivo Vieira se musí vypořádat s ještě početnější marodkou. Na ní se momentálně nacházejí Jhonatan, Andre Andre, Wakaso, Ali Elmusrati, John či Amoah. Oba dva konkurenti se spolu na evropské scéně naposledy utkali před čtyřiadvaceti lety. Tehdy ještě v 1. kole Poháru UEFA slavila Vitória, která postoupila do další fáze po výhře 3:1 a následné bezbrankové remíze v odvetě.
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bodart - Vojvoda, Bokadi, Laifis, Gavory - Lestienne, Cimirot, Bastien, Limbombe - Carcela; Emond
Vitória SC - pravděpodobná sestava:
Douglas Jesus - Sacko, Tapsoba, Pedrao, Hanin - Agu, Pepe Rodrigues - Almeida, Rochinha, Davidson - Duarte
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.50 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC (ENG)00000:00
 Eintracht Frankfurt (GER)00000:00
 Standard Lutych (BEL)00000:00
 Vitória SC Guimarães (POR)00000:00
Skupina G
FC Porto - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:00)
Není obvyklé, aby Porto bylo na podzim bez hlavní fáze Ligy mistrů. Naposledy se to stalo v sezoně 2010/11, kdy hrálo jen Evropskou ligu a nakonec v ní triumfovalo, neboť ve finále přetlačilo jiný portugalský celek Bragu. Určitě by se v Portu nezlobili, kdyby tenhle úspěch letos zopakovali. Svou nynější pouť započnou Portugalci doma proti Bernu.

Domácí v minulém ročníku v lize nezískali titul, ten se podařilo uzmout jeho velkému konkurentovi z Benficy, a tak museli do třetího předkola Ligy mistrů. Jenže tam se jim překvapivě nezadařilo proti ruskému Krasnodaru, a tak zavděk museli vzít až druhou nejprestižnější klubovou soutěž Evropy. V ní by měli patřit k favoritům.

Rozhodně se dle papírových předpokladů počítá s tím, že si v Evropské lize zahrají i jarní část, byť je skupina G na první pohled značně nevyzpytatelná. Los totiž do ní Portu přisoudil ještě slavný Feyenoord s glasgowskými Rangers. Začátek nové sezóny sice Dragoes nevyšel podle představ, aktuálně však mají na kontě hned čtyři výhry v řadě.

O minulém víkendu urvali všechny body z půdy Portimonense. Byl to hektický a dramatický zápas, který rozhodlo až nastavení. "Kvůli naší pohodě a kvůli tomu, co se v průběhu toho klání stalo, bylo nesmírně důležité, že jsme vyhráli," mnul si ruce trenér Sérgio Conceicao. "Dali jsme gól v poslední vteřině. Ukázali jsme naši vnitřní sílu," dodával.

Porto nemá nějaké výraznější potíže s absencemi. Jistojistě nebude k dispozici Sérgio Oliveira, fit zřejmě nebude ani Romário Baró, i když jeho start není vyloučený, zdravý by naopak měl být Zé Luis, jenž proti Portimonense odehrál osmdesát minut. Odpočinek možná dostanou Iván Marcano i Pepe, a to s ohledem na budoucí náročný program.

Portský záložník Otávio si moc dobře uvědomuje, že spolu se svými spoluhráči mohl před pár dny zbytečně ztratit body. "Měli jsme utkání v Portimonense pod kontrolou. My se však musíme více soustředit. Od začátku až do konce," říkal. "Potřebujeme teď dobře zregenerovat a připravit se na Evropskou ligu. Čeká nás teď opravdu hodně zápasů."

I Young Boys Bern se jakožto úřadující švýcarský mistr pral o základní skupiny Ligy mistrů, jenže v play-off v součtu obou střetnutí nestačil na bělehradskou Crvenu Zvezdu. O jeho neúspěchu přitom rozhodlo pouze pravidlo o méně vstřelených brankách na hřišti soupeře. V letošní sezóně ještě neutrpěl porážku, šestkrát ze všech deseti případů zvítězil.

Hosty trápí početná marodka, i přesto vesměs udržují konstantní výkonnost. Ačkoli se již uzdravil Christian Fassnacht, jenž by měl v Portugalsku nastoupit od začátku, pořád nejsou zdraví Marvin Spielmann, Christopher Martins Pereira, Miralem Sulejmani, Sandro Lauper ani Mohamed Aly Camara, přičemž start Guillaumeho Hoaraua je v ohrožení.
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Marchesín - Wilson Manafá, Mbemba, Iván Marcano, Alex Telles - Otavinho, Uribe, Danilo Pereira, Nakadžima - Marega, Zé Luís
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
von Ballmoos - Janko, Lustenberger, Sörensen, Garcia - Gaudino, Sierro, Aebischer - Fassnacht, Nsamé, Ngamaleu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.36 - 6.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Feyenoord Rotterdam  (čtvrtek 21:00)
Skotští Rangers se dostali do skupiny Evropské ligy už podruhé za sebou a tentokrát budou chtít zanechat lepší dojem. Prvním soupeřem, který se podívá do Ibrox Parku, bude nizozemský Feyenoord. Tomu se povedla zejména předkola.

Feyenoord je jedno ze slavných jmen evropského a především nizozemského fotbalu. Tým z Rotterdamu by moc rád narušil dělení moci v nizozemské Eredivisie, v níž se o prvenství téměř pravidelně přetahuje Ajax s PSV. Ani jeho tažení Evropskou ligou ale nebude snadné, protože ve skupině má Porto nebo právě Rangers a svůj podíl na bodové kořisti bude chtít mít také celek Young Boys ze Švýcarska.

V týmu zůstal zkušený záložník Jens Toornstra, který před výletem do Skotska prozradil: "Nehrajeme spolu zase tak často, ale soupeře máme dobře nasledovaného. Víme, kde má silná místa a kde jsou jeho slabiny. Věřím, že pokud podáme dobrý výkon, odvezeme si domů nějaké body. Musíme ale zůstat skromní a na hřišti tvrdě pracovat. V poháru, jako je tento, se utkávají elitní týmy a každý může porazit každého," dodává Tootnstra.

Má pravdu v tom, že těch vzájemných zápasů nebylo zase tak moc. Celkově dva a to už hodně dávno. Před sedmnácti lety se oba týmy utkaly v rámci osmifinále Poháru UEFA, předchůdci dnešní Evropské ligy. A lépe to dopadlo pro Feyenoord, který v Ibrox Parku sice remizoval, ale v odvetě se mu podařilo vyhrát 3:2 a nakonec v tomto roce celou soutěž vyhrát. Aby ne, když máte hráče jako Shinji Ono, Robin van Persie, Pierre van Hoijdoonk, Jon Dahl Tomasson nebo Paul Boswelt.

Feyenoord se na utkání s Rangers připravil výhrou 3:2 proti ADO Den Haagu a skotský tým na tom byl dost podobně. Na domácí půdě porazil Livingston snadno 3:1 a hodně mu pomohlo i to, že hosté hráli dvacet minut bez vyloučeného Lyndona Dykese. Rangers už 13 domácích duelů v pohárech neprohráli, k čemuž hodně pomáhá i to, že už se od léta utkali se čtyřmi soupeři.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.40 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto (POR)00000:00
 BSC Young Boys (SUI)00000:00
 Feyenoord Rotterdam (NED)00000:00
 Rangers FC (SCO)00000:00
Skupina H
Ludogorec Razgrad - CSKA Moskva  (čtvrtek 21:00)
Dlouhodobě nejúspěšnější bulharský klub Ludogorec naprosto vyhořel v kvalifikaci o Ligu mistrů, poté se ale srovnal a díky konstantním výkonům nakonec prošel až do skupinové fáze Evropské ligy. Hned na úvod přivítá největšího favorita skupiny H - tedy ruského giganta CSKA Moskva. Hosté se díky ligovému umístění vyhnuli ošemetným předkolům, nyní se v Razgradu pokusí naplnit papírové předpoklady.

Domácí celek byl nasazen do 1. předkola Ligy mistrů a naprosto zklamal, když nestačil na maďarského mistra Ferencváros Budapešť (1:2, 2:3). Musel tedy do předkol Evropské ligy, kde si postupně poradil s Valurem Reykjavík (1:1, 4:0), velšskými The New Saints (5:0, 4:0) a naposledy zvládl vyrovnanou bitvu se slovinským Mariborem (0:0, 2:2). V lize zatím není tak suverénní jako v uplynulých ročnících, i přesto po devíti kolech vede o bod před druhým Levski.

"CSKA je věhlasný klub, který pravidelně hraje Ligu mistrů. A jestliže se do ní nedostane, tak to považuje za zklamání. Jsem přesvědčen, že ani Evropskou ligu nebude brát na lehkou váhu a pokusí se udržet v pohárech i pro jarní fázi. Náš protivník se vyznačuje skvělou defenzivní činností, navíc si vytváří dostatek gólových šancí a umí je proměňovat. Jestliže chceme uspět, tak musíme předvést nadstandardní výkon," má jasno domácí trenér Stanislav Genčev.

Ten letos nejvíce spoléhá na úderné trio Keșerü - Świerczok - Lukoki, které dohromady nasázelo už 19 branek. "Proti takovému soupeři se nemůžete zatáhnout do obrany a čekat na to, co se stane. Musíme být aktivní při napadání i v přechodu na útočnou polovinu, případnou pasivitu by takto zkušený tým mohl potrestat," dodal vzápětí osmatřicetiletý Genčev. CSKA v ruské lize nijak výrazně nezaostává, v devíti zápasech vybojoval devatenáct bodů.

V dosavadním průběhu Premier Ligy prohrál ruský výběr jen dvakrát, patří mu tak čtvrté místo a na vedoucí Krasnodar ztrácí jediný bod. Moskevský klub musí řešit nepříjemné problémy s marodkou, na které se nacházejí Sigurdsson, Jefremov, Vasin a dlouhodobě také Dzagojev. "Ludogorec je doma silný a má obrovské kvality, o kterých samozřejmě víme. Očekávám vyrovnaný souboj," řekl v krátkosti hostující lodivod Viktor Gončarenko.
Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Renan - Ikoko, Grigore, Terziev, Nedjalkov - Goralski, Djakov - Bakalov, Biton, Jorginho - Keserü
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Fernandes, Magnusson, Divejev, Bijol, Kučaaev - Bistrovič, Akhmetov, Vlašič - Nishimura, Čalov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.10 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Ferencvárosi TC  (čtvrtek 21:00)
Formát Evropské ligy, tak jak jej známe dnes, si Espanyol i maďarský Ferencváros zahrají vůbec poprvé. Katalánský celek v pohárech chyběl od povedené sezony 2006/2007, kdy ve finále Poháru UEFA nestačil na Sevillu. Maďarská účast ve skupině je ještě o dva roky starší.

Oba tábory fanoušků se pohárové účasti dočkaly po dlouhých letech, tedy abychom to uvedli na pravou míru, její hlavní skupinové části.

Ferencváros se vzhledem k umístění v maďarské nejvyšší soutěži pravidelně ocitá v předkolech, ovšem tam se mu se stejnou pravidelností nedaří. Výjimku tvořila sezona 2004/2005. Tehdy si zelenobílí zahráli hybridní skupinu Poháru UEFA a díky výhře na půdě skotského Hearts obsadili nepostupovovu čtvrtou příčku. A od té doby nic, takže není divu, že v Maďarsku berou účast v základní skupině Evropské ligy jako obrovský úspěch. Navíc Ferencváros nehodlá hrát druhé housle a v silné společnosti Espanyolu, Ludogorce a CSKA Moskva se chce poprat o postup.

Ještě zajímavější je čekání u Espanyolu. Španělský celek hrál v sezoně 2006/2007 finále Poháru UEFA a cenná trofej mu unikla jen o vlásek a světe div se, bylo to až do dnešní doby poslední pohárové učinkování. Každopádně Espanyol loni prožil skvělou sezonu a zejména díky její druhé polovině se probojoval až na sedmé místo LaLigy. Nástrahy předkol svěřenci Davida Gallega zvládli s bravurou - pět výher a jedna remíza znamenali hladký postup. Katalánci si pohárovou formu do domácí soutěže nepřenesli a teprve o víkendu poprvé vyhráli. V tabulce jim tak po čtyřech kolech patří až sedmnáctá pozice.

Ani Ferencváros si v tomto ohledu nevede lépe a v maďarské OTP Bank lize zaujímá až páté místo. O víkendu se však skvěle naladil a na hřišti Paksi zvítězil vysoko 4:0, což ale nic nemění na faktu, že je Espanyol ve vzájemném duelu velkým favoritem.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Diego Lopez - Lopez, Naldo, Calero, Vilá - Melendo, Sanchez, Roca, Darder - Ferreyra, Calleri
Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Botka, Blažić, Frimpong, Eister - Siger, Kharatin - Varga, Nguen, Zubkov - Boli
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.15 - 6.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.CSKA Moskva (RUS)00000:00
 Ludogorec Razgrad (BUL)00000:00
 Espanyol Barcelona (ESP)00000:00
 Ferencvárosi TC (HUN)00000:00
Skupina I
VfL Wolfsburg - PFK Oleksandrija  (čtvrtek 21:00)
Když se Wolfsburg naposledy objevil v hlavní fázi evropských pohárů, psal se rok 2016. Tehdy dokonce dokráčel v Lize mistrů až do čtvrtfinále. Od té doby se ale vlastně dostal do ústraní, třeba o udržení v Bundeslize musel hned dvakrát bojovat až v baráži. Rozhodně je tak pro něj balzámem na duši, že teď může v Evropské lize přivítat Oleksandriji.

Ukrajinský celek samozřejmě nepatří k těm nejatraktivnějším soupeřům, jaké mohl los Vlkům přisoudit, přesto se musejí těšit aspoň z té skutečnosti, že po období strádání jsou mezi osmačtyřicítkou Evropské ligy. Především v roce 2017 a 2018 prožívali opravdu krušné chvíle, zvládli ale zachránit nejvyšší německou soutěž, a loni už skončili v tabulce na šestém místě.

Jako by však fanoušci neměli zájem o to, aby VfL působil v druhé nejprestižnější klubové soutěži Evropy. Prodáno bylo v předprodeji jen asi deset tisíc lístků ze šestadvaceti tisíc. "Rozumím tomu, že je čas výkopu pozdě. Ale byla by opravdová škoda, kdyby nebylo vyprodáno," smutnil před utkáním domácí záložník Josuha Guilavogui.

Údajně může být problém i s hlavním majitelem klubu, automobilkou Volkswagen, v němž pracuje většina lidí z okolí, neboť noční směna ve firmě začíná kolem půl jedenácté večer. A do toho nepříliš známý protivník, který jednoduše netáhne. "Všichni chtěli, abychom Evropskou ligu hráli. Nestává se to přece každý rok," připomínal Guilavogui.

Domácí budou v tomto duelu jednoznačným favoritem. Bylo by opravdu hodně překvapivé, kdyby se urodil jakýkoliv jiný výsledek než jejich výhra. Velmi by si navíc případnou ztrátou mohli postup do jarní části soutěže zkomplikovat. V nové sezóně z pěti utkání třikrát vyhráli, dvakrát remizovali, včetně dvou posledních případů s Paderbornem a v Düsseldorfu.

Chybět budou kouči Wolfsburgu Oliverovi Glasnerovi hned čtyři hráči kvůli zranění. Mimo hru je čerstvě John Brooks, jenž má poraněný stehenní sval, fit naopak stále není Ignácio Camacho ani Daniel Ginczek, a operaci zlomeného kotníku nedávno podstoupil Xaver Schlager, který se na hřiště nepodívá možná i několik dalších měsíců.

Především pro posledně jmenovaného není tahle těžká zdravotní komplikace dobrou zprávou na startu kariéry. "Je ale úžasné, jak se s tou situací pere i přes svůj mladý věk," prozrazoval domácí stratég. "Vážně si toho nesmírně vážím. Rychle se s celou nepříjemností vyrovnal a pak už jeho pohledy směřovaly na cestu vpřed," zakončil.

Dvakrát po sobě se snažil klub z Kirovohradské oblasti proklouznout do základních skupin Evropské ligy, podařilo se mu to ovšem až letos, na třetí pokus. V lize totiž loni skončil na třetím místě, nemusel tedy do žádného předkola a účast měl zajištěnou přímo. Na úvod sezóny si vedl tak na půl, v lize celkem čtyřikrát vyhrál a třikrát prohrál.

Hostující kouč Volodymyr Šaran den před utkáním dosáhl svých sedmačtyřicátých narozenin, rád by je tedy oslavil jakýmkoli slušným výsledkem, který se podaří jeho týmu v Německu uhrát. "Náš soupeř miluje protiútoky. Moc nemění svou formaci 3-4-3. Velmi dobře presuje na vaší polovině a pak okamžitě udeří. Musíme být připraveni," varoval své mužstvo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.55 - 12.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 21:00)
Pro Gent i St. Étienne může být tento zápas velmi důležitý, co se boje o první dvě postupová místa týče. Figurují v podstatě dle papírových předpokladů za největším favoritem skupiny z Wolfsburgu, ale zároveň před jasným outsiderem Oleksandrijí. V daleko lepší formě jsou domácí, kteří na rozdíl od hostů disponují šestizápasovou šňůrou neporazitelnosti.

KAA má za sebou daleko větší porci zápasů, než jeho protivník, neboť do hlavní fáze Evropské ligy se musel prokousat přes tři předkola. Nejprve vyřadil rumunský Viitorul, pak si poradil s kyperskou Larnakou a po lítém boji skolil i chorvatskou Rijeku. Únava by mohla na jeho straně být znát. Toho by nevalně působící ASSE mohl bezpochyby využít.

St. Étienne dosud sehrálo jen pět ligových utkání, a že by během nich nějak výrazně zářilo, to se říci zcela určitě nedá. Tři body uzmulo pouze v prvním kole z duelu s posledním Dijonem, jinak dvakrát prohrálo a dvakrát remizovalo. Loni v Ligue 1 francouzský klub stanul na čtvrtém místě, a i proto nemusel absolvovat žádná předkola a kvalifikoval se do základních skupin přímo.

Na utkání se těší především gentský záložník Elisha Owusu, odchovanec Lyonu, jenž loni strávil celou sezónu v druholigovém Sochaux. "Jako pro bývalého hráče Lyonu je pro mě duel se St. Étienne něčím zvláštním," připomněl dlouholetou velkou rivalitu obou francouzských klubů. "Hrál jsem proti nim několik opravdu tvrdých derby."

Gent o minulém víkendu bez větších problémů skolil Mechelen, podruhé za sebou přitom skóroval hned třikrát v jednom utkání. "St. Étienne má velmi houževnatý tým, zároveň je v jeho kádru ale také hodně hráčů, kteří jsou technicky velmi zdatní. Je to hodně zkušené mužstvo, dokáže vyprodukovat i mnoho hezkých branek," upozorňoval Owusu.

Domácím by měl chybět zraněný Giorgi Čakvetadze, jenž do letošního dění ještě ani nezasáhl, otazník pak visí nad startem brankářské jedničky Thomase Kaminského, jenž nedávno utrpěl otřes mozku. "Naší ambicí je kvalifikovat se dál. První zápas bude mít pro naše cíle proklouznout dál zásadní význam," uvědomoval si kouč Jess Thorup.

Hostující lodivod Ghislain Printant své svěřence nedokázal vyburcovat k nějakým konstantnějším výkonům. Naposledy Les Verts doma plichtili s Toulouse. "Pro fanoušky to bylo skvělé klání," hodnotil. "Byli jsme frustrovaní, protože jsme byli připraveni zvítězit. Udělali jsme některé chyby, ale měli jsme sílu na to vrátit se zpátky do utkání."

V sestavě St. Étienne by se neměli objevit Kévin Monnet-Paquet ani Gabriel Silva, jež na svůj úvodní zápas v novém ročníku kvůli zdravotním trablům stále čekají, každopádně v následujících dnech by již měli být zdraví. Dalšími dvěma absencemi jsou ty v podobě Williama Saliby a Sergiho Palencii, kteří taktéž nejsou zdravotně v pořádku.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Kaminski - Lustig, Plastun, Ngadeu-Ngadjui, Asare - Kums, Owusu, Odjidja-Ofoe - David - Depoitre, Jaremčuk
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Debuchy, Moukoudi, Perrin, Trauco - Aholou, M'Vila - Hamouma, Boudebouz, Denis Bouanga - Khazri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.61 - 3.91
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.VfL Wolfsburg (GER)00000:00
 KAA Gent (BEL)00000:00
 AS Saint-Étienne (FRA)00000:00
 PFK Oleksandrija (UKR)00000:00
Skupina J
AS Řím - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 21:00)
Římského trenéra Paula Fonsecu čeká premiéra v poháru, kterou by rád zvládl stejně jako poslední ligový zápas. Soupeřem mu ve čtvrtek večer bude Istanbul Başakşehir, který poslední dobou sází na velká jména. A rád by s nimi došel co nejdál.

Portugalský trenér Paulo Fonseca se ujal římské lavičky, která osiřela po odchodu proslulého stratéga Claudia Ranieriho. Prezident James Pallotta chtěl nový začátek, novou éru bez klubistů Tottiho a De Rossiho, nový herní styl. To vše mu mají doručit pánové Fonseca a Petrachi. Na vytvoření nového úspěšného týmu podle zadaných kritérií je třeba dostatek času a trpělivosti, což ale v Římě nikdy nebylo moc populární.

Tým se nachází v období přestavby, která postihla vedoucí pozice stejně jako hráčský kádr, který prochází kompletní obměnou. První náznaky toho, co můžou fanoušci čekat od Fonsecova ofenzivního pojetí, jsme mohli vidět v úvodních třech kolech Serie A. Římané hned na úvod remizovali s Janovem a následně i s Laziem. Minulé kolo jim už přineslo mnohem víc radosti, protože Římané si v první půli pohráli se Sassuolem a porazili ho 4:2.

Jeden nepříjemný jev ale stále přetrvává. Množství hráčů se zraní a po krátké době se jim zranění obnoví. Fonseca proto stále nemůže počítat s Perottim, Zappacostou, Smallingem nebo Ünderem. Přitom ten by se zřejmě na utkání těšil nejvíc. Do Říma totiž zavítal v roce 2017 právě z tureckého klubu.

Na tiskové konferenci mluvil o utkání kapitán Alessandro Florenzi: "První poločas utkání se Sassuolem byl vynikající a já doufám, že se nám ve čtvrtek povede podobný výkon. Kdybychom zlepšili obranu, byl by to perfektní den. Musíme ale zůstat klidní a pokorní. Jedině díky tomu a díky schopnosti hrát jeden za druhého budeme trvale dosahovat dobrých výsledků. Musíme neustále ukazovat sebevědomí, které ale úzce souvisí s těžkou prací."

Skupinové fáze Evropské ligy se Vlkům daří zvládat na jedničku. V jedenácti posledních duelech totiž neprohráli. Do nynější základní skupiny se dostali díky tomu, že milánské AC bylo diskvalifikováno, jinak by AS muselo do předkola. Proti tureckým soupeřům už Giallorossi stáli a v osmi duelech prohráli jen dvakrát.

Istanbul Başakşehir naopak nemá s italskou kopanou žádné zkušenosti, alespoň ne na hřišti jako soupeř. Má ale ve svém kádru několik hráčů, pro které není calcio neznámým světem. V záloze tvrdí muziku Gökhan Inler a o ofenzivu se stará brazilský útočník Robinho.

Hvězdných a známých jmen ostatně najdeme ve výběru trenéra Okana Buruka hodně. Patří mezi ně obránce Gaël Clichy, Martin Škrtel, záložník Arda Turan nebo již zmiňovaný útočník Robinho a jeho kolega Demba Ba. V generálce na Řím však i přesto Başakşehir zaváhal a se Sivassporem si body jen rozdělil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.73 - 7.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Wolfsberger AC  (čtvrtek 21:00)
Rakouský Wolfsberg se poprvé ve své historii představí v základní skupině evropské soutěže. Na úvod střetů v Evropské lize zavítá do německého Mönchengladbachu, kde vyzve domácí Borussii. Německý klub má naopak s Evropou bohaté zkušenosti, které bude chtít předvést již proti outsiderovi skupiny J.

Po dvouleté odmlce se Mönchengladbach vrací do pohárové Evropy. Hříbata si účast v letošním ročníku Evropské ligy vybojovala skrze dobré výkony v Bundeslize, kde v uplynulé sezóně obsadila pátou pozici. Po letní pauze už však mužstvo nekormidluje zkušený trenér Dieter Hecking, nýbrž jeho nástupce Marco Rose, jenž na lavičku Die Fohlen dorazil ze Salcburku.

Rose tak díky předchozímu angažmá - podobně jako obránce Stefan Lanier, který se k mužstvu Gladbachu připojil stejnou cestou jako jeho lodivod - dobře zná prvního protivníka v Evropské lize. Wolfsberger AC působí v rakouské Bundeslize teprve sedm let, nicméně za tu dobu si již stihl vybudovat solidní renomé, a to nejen na domácí půdě. Vlci do Evropy poprvé nakoukli již v sezóně 2015/16, kdy si zahráli dvě předkola Evropské ligy, přičemž po postupu pes běloruský Soligorsk je zastavila slavnější z německých Borussií, ta z Dortmundu.

Letos se ale tým z útulného městečka ležícího v Korutanech neoblíbenými předkoly trápit nemusel. Wolfsberg na jaře dokráčel v Bundeslize k parádnímu třetímu místu. Za sebou nechal například oba vídeňské velkokluby, Rapid s Austrií, či Sturm Graz. Nad síly Vlků byli jen LASK Linec a suverénní Salcburk. Po výjimečné sezóně se tak černo-bílí mohou těšit nejen na Gladbach, ale též na AS Řím a Başakşehir.

Rakušané budou pro většinu velkou neznámou, avšak Stefan Lainer z druhé strany barikády ví, že se spoluhráči musí vlčí smečku pořádně postrážit. "Mnoho lidí dokonce o klubu ani neslyšelo, ale z osobní zkušenosti vím, jak nepříjemní proti nám mohou být. Můžu jen všechny varovat, aby Wolfsberg nepodcenili. Hrají velice agresivně a jsou plni energie. Moc dobře si pamatuji, že naše zápasy se Salcburkem nebyly jednoduché," upozorňuje rakouský bek.

Borussia se na čtvrteční souboj naladila víkendovým úspěchem v derby, když Kozly z Kolína přemohla díky jediné brance. Zásah Alassane Pléy vynesl Fohlen na sedmé místo v německé nejvyšší soutěži. Rakouská Bundesliga má na rozdíl od své německé sestry za sebou o tři kola více, tedy sedm. V nich Wolfsberg jen dvakrát odešel z trávníku s prázdnou, jinak sbírá samé výhry. V tabulce se opět drží na třetí pozici. Nemusíte dlouho hádat, kdo je před vlky. Samozřejmě je to druhý LASK a fantasticky hrající Salcburk.

Zatímco hosté by měli jít do utkání v plné palbě, domácí hříbata trápí rozsáhlá marodka. Kouč Rose dlouhodobě postrádá klíčovou spojku v útoku Larse Stindla. Hrát stále nemůže ani Jonas Hofmann a pouze na tribuně Borussia Parku bude pravděpodobně též křídelník Fabian Johnson.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Jantschke, Ginter, Elvedi, Wendt - Strobl, Neuhaus - Hermann, Bénes, Traoré - Embolo
Wolfsberger AC - pravděpodobná sestava:
Kofler - Novak, Sollbauer, Rnić, Schmitz - Schmid, Leitgeb, ritzmaier - Liendl - Weissman, Niangbo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.50 - 8.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Řím (ITA)00000:00
 Borussia Mönchengladbach (GER)00000:00
 Istanbul Başakşehir (TUR)00000:00
 Wolfsberger AC (AUT)00000:00
Skupina K
Wolverhampton Wanderers - SC Braga  (čtvrtek 21:00)
Naposledy se Wolverhampton objevil v hlavní fázi evropských pohárů v sezóně 1980/81. Poté, co loni v Premier League obsadil v tabulce sedmé místo, musel projít do základních skupin Evropské ligy přes tři předkola a ve všech šesti zápasech zvítězil. Bude se s ním muset určitě počítat, byť zkušenostmi na evropské scéně neoplývá. Na úvod přivítá Bragu.

Domácí nevzali Evropskou ligu na vedlejší kolej, ačkoli je letos díky ní čeká náročný program. Výtečně se přitom během klání proti Crusaders, Pjuniku Jerevan a FC Turín prezentoval útočník Diogo Jota, jenž zaznamenal tři góly a pět asistencí, a v nynějším duelu bude mít o motivaci postaráno, neboť se jako Portugalec bude chtít ukázat.

Portugalský protivník ještě nikdy v historii Evropské ligy neprohrál v prvním klání hlavní fáze. Velmi dobře se mu zkrátka na začátku daří, už třikrát vyhrál a jednou remizoval. S Wolverhamptonem se utká vůbec poprvé v historii, na anglické soupeře ale celkově dlouhodobě příliš neumí. Porazil je pouze jednou ve všech osmi případech.

Taktéž hostující kouč Ricardo Sá Pinto, jehož nově netrápí žádná klíčová absence, musel se svým týmem projít nástrahami předkol. A i on poměrně hladce postoupil, dvakrát porazil jak Bröndby, tak Spartak Moskva. V lize každopádně Os Arcebispos nijak nezáří, tři body urvali jen v prvním zápase s Moreirense, od té doby hned třikrát padli a jednou plichtili.

Wolves si musejí zvykat na to, že je čeká ještě větší porce utkání než normálně, i když jako anglický klub je s nabitým harmonogramem samozřejmě dobře seznámen. "Jsme na to zvyklí," nechtěl se vymlouvat trenér Nuno Espírito Santo, jenž se jako Portugalec bude snažit proti Braze bezpochyby uspět. "Únava s našimi výsledky nemá nic společného."

Poslední dvě ligová kola nevyšla jeho svěřencům úplně nejlépe, nebodovali ani v Evertonu, ani proti Chelsea. Dohromady přitom inkasovali hned osm branek. "Pro nás byla cesta do Evropské ligy nádherná. Je to pro nás historický okamžik," dodával Nuno. "Horší okamžiky v sezóně prostě nastanou. My se musíme co nejrychleji navrátit na vítěznou vlnu."
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Vallejo, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Saïss, Joao Moutinho, Rúben Vinagre - Diogo Jota, Jiménez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.98 - 6.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Bratislava - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:00)
Hráči Slovanu Bratislava se po překvapivém postupu do Evropské ligy dostali do těžké skupiny a jejich pokračování do jarní fáze by bylo zázrakem. Přiblížit se mu ale můžou v prvním kole, kdy na domácí půdě přivítají turecký Beşiktaş.

Mužům ze slovenského hlavního města se zatím nad míru daří na domácí půdě. Tam vyhráli šest z osmi utkání v této sezóně, zbylé dva remizovali. Výrazně jim známé prostředí pomohlo na cestě do základní skupiny, neboť po vypadnutí z předkol Ligy mistrů dokázali Slováci doma vyhrát s Feronikeli, Dundalkem i PAOKem. Stejně jako v minulé sezóně je i v tomto ročníku hlavní ofenzivní zbraní týmu slovinský útočník Andraž Šporar, který ve dvanácti zápasech nastřílel sedm gólů.

Zatímco Slovan v této sezóně odehrál už šestnáct soutěžních zápasů, Beşiktaş jen čtvrtinu. A nepříliš úspěšně, po čtyřech ligových kolech se totiž s výhrou a remízou krčí na třináctém místě Süper Lig. Příčinou jsou zejména venkovní zápasy, v nichž obdržel šest branek a vyšel bodově naprázdno. Tato nepříznivá bilance se táhne až do loňského května, na hřištích soupeřů už totiž Beşiktaş nezvládl čtyři duely v řadě, což mu nedává před startem evropské soutěže dobré vyhlídky.

Turci se navíc musí obejít bez zraněných Özyakupa, Roca a jarní gólové opory Yilmaze. Utkání na Tehelném poli bude řídit estonský sudí Tohver.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.43 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Beşiktaş JK (TUR)00000:00
 SC Braga (POR)00000:00
 Wolverhampton Wanderers (ENG)00000:00
 Slovan Bratislava (SVK)00000:00
Skupina L
Manchester United - FC Astana  (čtvrtek 21:00)
Dlouhou štreku absolvují hráči Astany k prvnímu zápasu v Evropské lize. Těšit se však mohou na slavný stadion Old Trafford, na kterém sídlí ještě slavnější klub Manchester United. Anglický celek sice v současnosti neprožívá zrovna nejslavnější období, přesto bude v duelu favoritem.

Vstup United do nové sezóny opět neprobíhá zrovna podle představ fanoušků či samotných hráčů. Rudí ďáblové se již nestihli vyvarovat zbytečných zaváhání, která v Premier League přišla na hřištích Wolverhamptonu a Southamptonu, kde družina manažera Ole Gunnara Solskjaera pouze remizovala. Ještě větší blamáž předvedli Red Devils doma na Old Trafford proti Crystal Palace, kterým přenechali všechny body.

Po těchto zakopnutích stihl United nabrat sedmibodovou ztrátu na nenáviděného rivala Liverpool. Naštěstí pro Solskjaera a spol. se bodovým ztrátám nevyhnula ani konkurence a v bojích o pohárovou Evropu pro příští rok mohou být rudí ďáblové ještě v klidu. Letos však Manchester hraje pouze Evropskou ligu a to je na tak slavný klub prostě málo. Nedá se ale nic dělat, vstupenku do Ligy mistrů Red Devils nevybojovali a musí se spokojit s menší sestrou Champions League.

Působení v Evropské lize započne Solskjaer se svými svěřenci ve svatostánku Old Trafford proti FC Astana. Kazašské soutěži vládnou modro-žlutí nepřetržitě posledních pět let, letos však obhajobu vůbec nemají jistou. Kazašská liga pomalu finišuje a Astana je těsně před koncem až na třetím místě, byť oproti vedoucímu Tobolu Kostanaj a druhému Kajratu Almaty má dva zápasy k dobru. Klub z hlavního města tak bude mít co dělat, aby udržel svou nadvládu.

Žluto-modří se nejprve pokoušeli dostat do Ligy mistrů, avšak zde náhle narazili a v předkole nestačili na rumunskou Kluž, která později ztroskotala na pražské Slavii. Astana si tak spravila chuť v předkolech Evropské ligy. Do skupinové fáze se probojovala poté, co postupně vyřadila Santu Colomu z Andorry, maltskou Vallettu a běloruský BATE Borisov.

Rudí ďáblové postrádají trio obránců Erica Baillyho, Timothy Fosu-Mensaha a Luke Shawa. Nejisté jsou starty záložníka Paula Pogby a útočníka Anthony Martiala. Šanci tak může dostat několik mladíku, jako například Mason Greenwood, který má již za sebou několik startů v Premier League. "Nechci na něj vynaložit příliš velký tlak. Mason je jeden z nejlepších zakončovatelů, jaké jsem kdy viděl," pověděl Solskjaer na adresu osmnáctiletého talentovaného hráče.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Romero - Wan-Bissaka, Lindelöf, Jones, Rojo - Fred, Matić - Tuanzebe, Mata, Lingard - Greenwood
FC Astana - pravděpodobná sestava:
Erič - Rukavina, Postnikov, Šimunović, Šomko - Tomasov, Logviněnko, Majevskij, Sigurjonsson - Mubele, Rotariu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.12 - 11.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Partizan - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Partizan se předloni dostal ze skupin do vyřazovací fáze, kde nestačil na Viktorii Plzeň a i letos zůstává po postupu cíl stejný, tedy účast v jarních bojích. Srbský celek začne doma proti Alkmaaru, na který ve stejné soutěži narazil před čtyřmi lety a byl dvakrát úspěšný. Forma obou celků je v domácích soutěžích plus minus stejná.

Favoritem přesto bude FK Partizan, ať už z důvodu lepší vzájemné bilance nebo faktoru domácího hřiště. V Bělehradu panuje vždy bouřlivá atmosféra, která má soupeře srazit do kolen. Ve třech předkolech Partizan pokaždé doma vyhrál. V srbské lize ztratil na vlastním stadionu jen jednou, nedávno s Bačka Topolou za remízu 1:1. Ještě připomeňme, že loni Partizan v Evropské lize chyběl, neboť nezvládl nástrahy 4. předkola, kde narazil na Besiktas Istanbul.

Alkmaar se v Bělehradu představil před čtyřmi lety a se zlou se potázal. Partizan vyhral 3:2 a vítězně zvládl i odvetu. Přesto nizozemský celek cestuje na Balkán s velkým odhodláním a navíc pořádně navnaděn víkendovou výhrou nad Spartou Rotterdam 5:1. Alkmaaru patří v nizozemské Eredivisie až páté místo, ale sezona je pochopitelně teprve na svém začátku.

V Evropské lize se nizozemský celek naposledy představil v sezoně 2016/2017, kdy obsadil ve skupině druhé místo, avšak v následné vyřazovací fázi utrpěl dva ošklivé debakly od Lyonu. A zejména ten na francouzské půdě byl hodně nepříjemný, neboť Alkmaar prohrál 1:7.
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Stojković - Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević - Asano, Ščekić, Zdjelar, Tošić - Soumah, Sadiq
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Bizot - Svensson, Vlaar, Wuytens, Wijndal - Midtsjo, de Wit, Koopmeiners - Stengs, Boadu, Idrissi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.28 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United (ENG)00000:00
 FC Astana (KAZ)00000:00
 FK Partizan (SRB)00000:00
 AZ Alkmaar (NED)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (313)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To snad ani nemůže nikoho zajímat...

Reagovat
Manau

Když si chci vsadit, tak mi tohle preview přijde docela fajn.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to zajímavější, než ty

Reagovat
Largo

Forza Roma! LM jsem vynechal, tak snad si spravím chuť.

Reagovat
fabec1222

To jim na ČT úplně mrdlo ne? . Oni mají právo prvního výběru, nebo první vybírá Nova?

Reagovat
Shevchenko

Mají první

Reagovat
fabec1222

No tak to už vůbec nedává smysl, že nekoupili buď AS, nebo United, ale i tak bych jako třetí volbu viděl Porto - Young Boys, a až pak možná ten Slovan

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne, že mají první volbu, ale STV má snad každej doma

Reagovat
netopier

Reagovat
OTASi

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

Stv má fakt v česku bežná?

Reagovat
smazaný uživatel

jako jo z těch satelitů má snad nejvíce lidí sky link, a nebo DIGI jak jsem míval UPC tak tam taky byly SK programy.

Reagovat
smazaný uživatel

Okej ešte raz, RTVS je fakt v Česku bezna?

Reagovat
Coutinho10

většina operátorů ho má, ale třeba jejich zápasy ze skupiny EL byly tady blokovaný od UPC a myslim, že ani na O2 to nešlo (to si nejsem jist)

Reagovat
Liquid

kdo má Digi má i jí

Reagovat
didosh

Jasný..

Reagovat
Coutinho10

to sice jo, ale loni to na UPC blokovalo, když se hrála EL skupinově, tak to nešlo...jsem zvědavej, co letos

Reagovat
smazaný uživatel

píšu, že nevím UPC UPC jsem měl tak 7 let do zadu. Teďkom normálně Sky Link nebo Digi mám, a tam mi STV fungovalo normálně i jak se hrála EL. Celkově UPC TV moc nechápu kdo má

Reagovat
Coutinho10

j, ted potvrzuju, ze to nejde...pise tam, ze vysilatel nema prava na vysilani v CR

Reagovat
smazaný uživatel

hmm tak to asi fakt jenom to UPC no mě to v obýváku přes sky link, a v pokoji přes digi jede úplně v klidu

Reagovat
Ferguson6

tiež som sa čudoval, prečo nedávajú žiadny český tím

Reagovat
Zark

nás dávali v úterý

Reagovat
didosh

kundo

Reagovat
pingla

Reagovat
Pablos

To je úplně nepochopitelný... Ještě fandové na stadionu děti ze základních škol... To je úplně demence ČT

Reagovat
didosh

Reagovat
Pablos

Nakonec ale docela zábavný

Reagovat
Shevchenko

OT pánové, bude někde diskuse k MS v rugby?

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Připomínám možnost hlasovat v anketě o nejoblíbenější uživatele Eurofotbalu.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdPAN8r9cCYYHQvxkSMwuJVMxxCTlmBkuMQWp9sk-IzmUqqug/viewform

Reagovat
C-M@ster

Kdy bubde vyhlášení? Bude stream?

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhlášení asi do konce týdne, stream nebude.

Reagovat
didosh

žádná tv?!

Reagovat
adalbertus

hajrá Besiktas!

Reagovat
Kepy_FCB

To je peklo tolik zapasu

A ct sport sumi vybere belasych kokotov

Reagovat
Zark

mysli politicky, kdyz je u nas samy slovak taky tvle

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát to všichni budou sledovat na stv Ale čt sledovanost stejně neřeší, tak je to fuk.

Reagovat
Zark

No nvm. V Česku stv nechytnes

Reagovat
smazaný uživatel

Na Skylinku mi to normálně běhá, soukromé slovenské tv nejdou, ale veřejnoprávní hraje (oba programy). Je teda možný, že při fotbalu to kvůli právům bloknou, to jsem nezkoušel.

Reagovat
Zark

jo takhlé, u nas doma je o2 a tam je jen nejaka markiza snad...

o2

Reagovat
Kepy_FCB

Slovan by se mel prejmenovat na Inter...

Reagovat
stas87

Epsanyol-Ferencvaros

Porto-YBB

SGE-Arsenal

V ktorom z nich by ste cakali 2,5+?

Reagovat
ronaldik

První dva, u Porto-YBB bych se nebál ani 3,5+

Reagovat
Selänne

Epsanyol

Reagovat
andrew96

Reagovat
Euphael

seriozne u vsech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Bude někdo hrát Fantasy EL, nebo je to sranec?

Reagovat
C-M@ster

"Fanta EL" spočívá v tom, že prostě vyberete 5 EL hráčů - jakékoliv pozice - bez ohledu na rozpočet nebo klubovou příslušnost, jednomu dáte kapitána a to je vše.

Každej týden stavíte novou pětku, moc náročně to nezní, takže kdyby se někdo nudil:

https://ueldailyfantasy.uefa.com/en/create-team

Reagovat
Coutinho10

nakonec jsem tech 5 hracu naklikal, tak jsem zalozil miniligu

tady link: https://ueldailyfantasy.uefa.com/en/leagues/94LHEZ2ZL9/4575726F666F7462616C2E637A/436F7574696E686F3130

nebo kod: 94LHEZ2ZL9

Reagovat
C-M@ster

Jsme tam dva

Dneska svejm klukům vůbec nevěřím, ty hráče neznám skoro žádnýho.

Reagovat
Coutinho10

a abych te porazil, tak jsem dal pasku Greenwoodovi

Reagovat
C-M@ster

Hej, toho jsem nakonec zapomněl

Já projížděl ty míň známý kluky, ani jsem nezkontroloval, jestli jsou všichni ve zveřejněnejch/předpokládanejch sestavách

Reagovat
Coutinho10

ja tam nejdriv nechtel davat nikoho od vas, ale pak jsem zmenil nazor, kdyz hrajete doma s Astanou

moje 5tka: Auba, Jota, Dzeko, Fisher, Greenwood (C)

co ty ? nejde to zatim rozkliknout...asi az po dohrani jako LM

Reagovat
C-M@ster

Deac, Kostic (c), Jimenez, Marega, Niangbo

Ale jako jestli jsem udělal nějakou botu s tím, že je někdo z nich zraněnej, tak RIP

Reagovat
Coutinho10

tak to jsem zvedavej

Reagovat
C-M@ster

No rád bych ten UEFA poukaz.

Reagovat
Coutinho10

nebyl by spatnej

Reagovat
C-M@ster

Zvažovals zkusit obránce?

Reagovat
Coutinho10

trochu jo, ale nevedel jsem koho, tak jsem dal radsi ofenzivni hrace...myslim, ze by ta EL obecne nemusela bejt tolik svazana defenzivni taktikou a tak spis budou padat goly

Reagovat
C-M@ster

Já s kapitánem spolíhám na Mustafiho bránění... snad mě nezklame.

Reagovat
Coutinho10

uz tam mel nebezpecnou strelu

Reagovat
C-M@ster

Jn, podle livesportu spálil obrovskou tutovku

Reagovat
C-M@ster

Zatím mám hovno, co ty?

Reagovat
C-M@ster

Tak Deac gol

Reagovat
Rudnevs

Deaaac Legenda Schalke!

Reagovat
Coutinho10

ja cekam na zapasy od 21:00

Reagovat
C-M@ster

Jsem toho kapitana asi posral teda

Reagovat
Coutinho10

aspon mam vetsi sanci na 1. misto

Reagovat
C-M@ster

Několik šancí měl ten osel.

Reagovat
Coutinho10

ted Auba to je pak tezky...

Reagovat
Coutinho10

tak ted

Reagovat
C-M@ster

Frankfurt zklamal... Mustafi zklamal

Reagovat
C-M@ster

Kámo, to WAC mě prachsprostě trollí.

Už dali tři góly a ten můj ubožák ani áčko.

Reagovat
Rudnevs

Nemal Niangbo asistenciu pri góle Ritzmaiera?

Reagovat
C-M@ster

Na Livesportu ani na té fantě není napsaná... a ten gól jsem nevidel. Možná mě okradli.

Reagovat
Rudnevs

Neviem, no. Tiež nesledujem, ale Kicker píše Niangba.

Inak z Wolfsbergu by som do fanty dal asi Weissmana, to je dobrý blázon, ten dal minule proti Mattersburgu štyri góly alebo Liendla, ale Niangbo je tiež dobrá voľba. Trebárs mu tam padne niečo ešte.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
C-M@ster

Grenwood golaso

Reagovat
Coutinho10

Fischer

Reagovat
Rudnevs

Zistil som, že tam mám pár rokov taktiež konto a neviem ako ho zrušiť, tak som sa taktiež pridal. Neviem moc, ako to funguje a asi na to ani nebudem mať čas, tak som len naklikal pár obľúbencov a uvidíme, no. Čiže môj výber: Michorl (K), Hinteregger, Dost, Da Costa, Fischer.

Keďže neviem ani, ako sa mení meno, tak som tam ako User_11062030. (Ako by povedal Chandler z Priateľov: “Tak ma volajú známi.” )

Reagovat
Coutinho10

to je dobry s tim userem

Reagovat
oli9

nezvyk ,čtvrtek ,EL a bez českého mančaftu

Reagovat
smazaný uživatel

ale u Arsenalu si uz zacinam zvykat

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

po pravde sem moc Arsenal v EL nesledoval, radeji nase kluby. Takze mi tenhle vypadek nasich prisel celkem vhod

Reagovat
Coutinho10

jako ja jsem z toho pohledu taky rad, ze se budu moct vic koukat v EL na Rangers, Wolves, pripadne YBB, takze aspon bude vic cas na zapasy, na ktery pri ucasti nasich tymu nebyl

Reagovat
ratusek

máš tam bratry na Slovensku a bratry z Maďarska

Reagovat
smazaný uživatel

Preventivne si vyskrabu oci dopredu

Reagovat
Front hell

Mustafi v základu. Bude sranda. Tak snad aspoň mladíci v útoku něco ukážou.

Reagovat
smazaný uživatel

komentátorovi na Nova Sport za to, že nemluvil během In Herzen von Europa před utkáním Eintracht - Arsenal

Reagovat
Ferguson6

Aj tak nechápem, že žiadna TV nedáva Rangers - Feyenoord...

Reagovat
smazaný uživatel

na BT Sport to je

Reagovat
Ferguson6

Ešte keby som ho chytal Ale stream si nájdem, len radšej mám v telke normálne.

Reagovat
ZB 07

Apoel

Reagovat
REPLIKATOR

Apoel

Reagovat
REPLIKATOR

*Apoel

Reagovat
KingMaster13

Zrovna Kypr je důležitý že o ty body přichází. Škoda Kodaň ale hráli asi nejlehčí zápas v tý skupině. Kyjev a Malmo je snad porazí

Reagovat
Kaspar

jak zatim koukam na sezonu Rennes, tak si Koubek teda opravdu polepsil

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Salfovic

Bundesliga > Ligue1

Reagovat
REPLIKATOR

Begovič chytá za Karabach

Reagovat
Kaspar

ten druhy gol Kluze, to je jak naka chyba ve fife

Reagovat
REPLIKATOR

FIFA style

Reagovat
REPLIKATOR

1. gól Apoelu taky

Reagovat
Salfovic

Slovan za dvanáct zápasů v EL jeden bod

Reagovat
REPLIKATOR

Not great, not terrible.

Reagovat
Losinho

Stejně jako Slavie za jeden venkovní zápas LM

Reagovat
Selänne

A to proti PSG.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
KingMaster13

Kluž Alespoň je krásně vidět, že jsme postoupili přes silnej tým

Reagovat
CHONG

Getafe

Reagovat
Liquid

dobře Dudy Lazio

Reagovat
Rothbard

Bénes v základu

Reagovat
Largo

Ja se z ty sestavy snad zblaznim. jesus a Pastore, cejtim prusvih.

Reagovat
REPLIKATOR

Poďme Rangers

Reagovat
Pablos

Stejnak ČT to vybrala hlavně, že ve Slovanu hrajou Češi... Jeden cikán z Hodonína co už podle kérek prozrazuje, že se cítí bejt spíš Slovenská guma a jeden Kazachstánec. Tleskám výběru

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Salfovic

Ta Plzeň to poslední dobou zajímavě vede. Provod hraje LM, Medvěděv EL, Matějů SeriiA a v Plzni akorát soutěží Limberský s Hlouškem o to, kdo zahraje větší hovno.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
didosh

...na druhou stranu takhle špatně by to chtěla vést většina klubů

Reagovat
REPLIKATOR

Tavernier

Reagovat
ZB 07

Karius

Reagovat
Kaspar

asi bude muset byt znovu nekam uklizen

Reagovat
Salfovic

Viděl bych to na Spartu.

Reagovat
Salfovic

Karius

Reagovat
smazaný uživatel

Ten si to může nechat patentovat.

Reagovat
Salfovic

Až skončí s fotbalem, tak sestřih jeho highlightů bude nejlepší groteskou všech dob

Reagovat
Pablos

Ale Karius zkušeně

Reagovat
Minister

Karius legenda

Reagovat
Salfovic

Když je ve slovníku ,,Střihnout si Homera´´, tak tam časem bude i ,,Střihnout si Kariuse´´.

Reagovat
Losinho

Karius

Reagovat
smazaný uživatel

Jáááj Karius mně je ho prostě líto, on tyto situace přitahuje jak magnet...

Reagovat
Losinho

Situace? Jako že je levej?

Reagovat
Selänne

Karius

Reagovat
Coutinho10

jeste, ze ho uz nemusim trpet v LFC

Reagovat
ZB 07

Ty děti jsou super ale Za bránou kotel dokonce.

Reagovat
Pablos

Snaží se Hlavně že jsou daleko od mikrofónů, toho jsem se upřímně bál.

Reagovat
zgeroTT

Mohli by dat uefa mafia, pripadne ten choral o Trnave a polskych zidoch, nech panov na uefe porazi. Mna ta atmosfera pripomina pripravne zapasy v azii.

Reagovat
ZB 07

dostat pokutu za diváky na zápase bez diváků

Reagovat
Selänne

Reagovat
Losinho

i výškově je to podobný

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Liquid

Reagovat
didosh

Reagovat
Euphael

Reagovat
Salfovic

Na slovácích o tom mluvili, že v pravidlech je, že takové zápasy se netýkají diváků mladších patnácti let. Divné, že to zjistili až ve Slovaně

Reagovat
Salfovic

re: ne zápasy ale tresty

Reagovat
ZB 07

Spíš se na to každej vykašlal.

Reagovat
Pablos

To se mi zdá divný... Protože ty můžeš jít dospělý jako doprovod, takže vlastně kazdej fanoušek co má dítě může vyrazit, to se mi zdá divný to nevyužít...

Reagovat
ZB 07

Myslel jsem jako každej klub. Že to prostě nepovolí/nepropaguje.

A abys jako dospělý mohl jít, tak musíš mít těch děcek 10.

Reagovat
Pablos

Ok s tím počtem dětí, to jsem nevěděl. Já celkově o tom nic víc než co řekli v TV nevím, jen mi to prostě příjde divný, že by se na to každej klub vykašlal.

Reagovat
didosh

je to zajímavé že se o to asi nikdo nezajímal...ale šlo to vidět několikrát právě v Turecku

Reagovat
Salfovic

Jasná pencle

Reagovat
Losinho

Červená?

Reagovat
REPLIKATOR

Lord Karius

Reagovat
ZB 07

Co víc má být faul?

Reagovat
Melda

Zářez v Bratislavě

Reagovat
Ferguson6

Ojo krásne

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
REPLIKATOR

Ojooooooooo

Reagovat
KingMaster13

Ty vole Karius Ten už by se na to měl regulérně vysrat, vždyť už je k smíchu i na Slovensku

Reagovat
Ferguson6

WTF de Kamps? To načo spravil?

Reagovat
Losinho

To je dobrá poprava od rozhodčího.

Reagovat
Salfovic

Tak ty estonský mrdky to mají pevně v rukách

Reagovat
fenixLFC

gladbach???

Reagovat
mul

Celkovo Rakusanom vychádza prvé kolo.

Reagovat
ZB 07

Co to píská za retarda?

Reagovat
fenixLFC

budu aj teraz plakat slovanisti uefa mafia?

Reagovat
Anacron

Espanyol a Mönchengladbach

Reagovat
Liquid

oboje mám na tiketu trefená plichta za 3,8 u Brug mě bude k ničemu

Reagovat
Anacron

Přesně Espanyol se může ještě probrat, ale Němci se úplně posrali

Reagovat
Liquid

ten Gladbach to je fakt něco, soupeř má při 29% skóre 0:3 a na střely na branu dokonce 0:5

Reagovat
Losinho

Tomu se aspoň říká hlubokej blok

Reagovat
Rudnevs

Wolfsberg celkom pecka (hoc škoda, že na úkor Gladbášku). Tí ale celkom idú i v lige, spolu s LASKom momentálne druhé sily v Rakúsku po Salzburgu.

Reagovat
Losinho

Brejky Slovanu fakt super, Šporar hodně zajímavej hráč

Reagovat
Selänne

Ten by k vám zapadl úplně dokonale. Naštěstí to ale řešit vůbec nemusíme.

Reagovat
Liquid

právě že vůbec ne, je to strašně náladovej hráč a má velký výkyvy, takovej slovinskej Komlichenko co se týče charakteru, proti Nikšiči dal sice góly, ale spoustu soubojů o míč prohrál nebo vypustil

Reagovat
Mass

Reagovat
Selänne

Když to říká sám Liquid, tak by se tam hodil ještě víc.

Reagovat
Ferguson6

Hovorím si, nedávaj nadstavený čas, lebo to zle dopadne...

Reagovat
Salfovic

Tomu tedy říkám šatňáček.

Reagovat
smazaný uživatel

Šporara je takovém týmu škoda, mohla by ho zkusit Sparta nebo Plzeň.

Reagovat
Pablos

Nesmysl... Chtěj pálky za takový hráče jak kdyby se ozvala Bundesliga

Reagovat
Selänne

Slavia ho přivede, uvidíš...

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia by pro něj už asi byla příliš velké sousto a tam jsou poučení, z van Kessela, že extatřída na Slovensku je u nás podprůměr Sparta nebo Slavia ideál

Reagovat
Ferguson6

Ako keby Slavia mala v útoku nejaké superhviezdy

Reagovat
smazaný uživatel

Superhvězdy ne, ale už jednou se spálili s nejlepším hráčem vaší ligy pokud je to takový charakter tak ke Kangovi do Sparty, bude sranda

Reagovat
didosh

Ale Sporar se prosazuje i na mezinárodní úrovni...

Reagovat
Ferguson6

Van Kessel nikdy nebol najlepší hráč ligy, bol najlepším strelcom... Inak zrovna Kangu chcú ľudia do Slovana A hovorím, horší ako útočníci Slavie alebo Sparty by zrejme nebol, prinajhoršom by na nich nadviazal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nevím no, ten je mimo jejich možnosti asi

Reagovat
Ferguson6

Ale tak najmä on do Česka naozaj nepotrebuje ísť. Súčasný Slovan je dosť kvalitný. On ak pojde, tak na juh-východ (Rusko, Grécko, Turecko), prípadne nejaká exotika.

Reagovat
KingMaster13

Nám by se útočník dost hodil. Jako jo je to asi jedinej hráč Slovanu co se mi fakt zamlouvá a vypadá dobře ale.... Někdo tu píše, že je problém s jeho charakterem. Pokud to je pravda, tak k nám nemůže protože my stavíme na zdravé kabině. A otázka je jak moc je pracovitý a ochotný se zapracovat do Trpišova systému. Trpiš by po něm požadoval fakt špičkovou kondičku, je toho schopen? U nás v lize máme podobného hráče a to je Komličenko, který dá pomalu 30 golů za sezonu ale nikdo z top 3 u nás ho nechce, protože by byl šíleně drahej a navíc s jeho povahou a přizpůsobivostí by to byl risk. Slavia už se na Slovensku několikrát nehezky spálila a navíc za Šporara by belasí chtěli kolik? Tipuju tak 2,5 milionů eur což by pro nás byl šílený risk. Poslední hráč co nám vyšel ze Slovenska byl Dušan Švento a to je 15 let zpátky

Reagovat
smazaný uživatel

V lete chceli okolo 5 od Krasnodaru teraz dava góly v reprezentácii a európskej lige takze Slávia môže snívať

Reagovat
KingMaster13

Tak jak píšu, tak si toho Maďara strčte do hajzlu Pokud by od vás z ligy bylo zaručeno, že to bude kvalita tak třeba i ty 3 bych být Tvrdíkem vysolil s nějakýma ještě bonusama ale pak ho člověk koupí a zjistí, že to je další shit od vás ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hráč ze slovenské ligy nemůže mít určitě hodnotu 5 mega a víc už vůbec, přece jen je to pořád jen slaboučká slovenská liga a nejen Slavia s "kvalitou" top hráčů odtud má hodně špatné zkušenosti

Reagovat
stas87

No ale v Rusku ci Turecku to tie kluby schopne zaplatit su a Slovan nema ziadny dovod ho Slavii predat za menej. Je dobre ze ho nepredali vtedy Krasnodaru, dneskom si zasa o nieco dvihol cenu a Slovan si stale moze pytat tych pät mega. Ak ich Tvrdik neda ci nebude chciet dat, tak moze ist do pice, tak jednoduche to je.

Reagovat
KingMaster13

Však to je správný, my to máme podobně se Součkem

Reagovat
stas87

Soucek sa nepohne zo Slavie, podla mna ma strach ist do este viac konkurencneho prostredia a posunut sa na vyssiu uroven. Peniaze ma, na take tri roky bude mat istotu predkola CL, takze v europe si na jesen zahra. Tym sa mu nevysmievam ci neznevazujem, len si myslim ze nema vela dovodov k odchodu. Zapasy proti BVB a Barcelone ho vyzlecu do naha. Tam budem zvedavy, ako obstoji proti nim.

Reagovat
KingMaster13

Tak zase nebyla by ostuda kdyby nestíhal, když to jsou 2 kluby co jsou řazeny fakt do té světové špičky. Barca je 1 z hlavních favoritů soutěže a Dortmund patří třeba do top 8. Proti Interu, Seville a Chelsea stíhal a to si myslím, že je velice dobrá vizitka. Proti Interu měl dostal hodnocení 8,1, což bylo nejvíc na hřišti kdo dostal. Jinak je možné že tu zůstane. Nechce na východ a ze západu těch možností na přestup až tolik není. Nicméně není Šporar tak trochu něco podobného? Je mu 25 let a taky nemá důvod odcházet ze Slovanu

Reagovat
stas87

No ale ak by teoreticky prestupil do BL, L1 ci LL, tak by tych zapasov proti spicke odohral za rok 10-12. To mu da fakt vela ako sest zapasov v CL, kde je tento rok ale o rok tam Slavia byt nemusi. A hlavne by tie tazke zapasy hral casto, nemal by zapasov na pol plynu ako ma v ceskej lige. Ja som ten zapas nevidel, tak ho hodnotit nebudem. Ale len dobre, ze Inter stratil dva body, to BVB moze vyrazne pomoct v boji o prve dve miesta. Sporar sa ukazal v Lublani, potom sa ale vobec nepresadil vo Svajciarsku, skusil druhu nemecku a vyslobodil ho Slovan. On podla mna ale ma tuzbu odist prec, ale hlavna motivacia u neho asi nebude sportovy rast. Tak mi to pride u neho..ale mozno je to len moj spatny odhad.

Reagovat
smazaný uživatel

Souček je na top ligy pomaly hráč preto nemá ponuky z Anglicka alebo Talianska ale z Ruska a Turecka navyše zaňho Slávia pýta obrovské odstupné unho to vidím na podobnú kariéru ako mal Jarošiķ ... Šporar mal v lete ponuky od Trabzonu , Bordeaux a Krasnodaru momentálne strieka góly v reprezentácii aj v európskej lige a má životnú formu ak sa nezrani tak v zime spraví rekordný prestup z našej ligy

Reagovat
KingMaster13

Souček měl nabídky z Itálie, které Slavia odmítla, protože byli loni kdy Slavia nechtěla oslabovat. Teď by byl ideální odchod v zimě po LM. Už by dostal nabídky i v létě ale Tvrdík mu dal šílenej plat a úplně nafouklou výkupku kterou nikdo krom východu nedá. Slavia je ochotná u něj ale udělat kompromis a pustit ho třeba i za těch 10 či 12. Souček ale chce jen a jen na západ. Ideální by pro něj byla ta Itálie někam do Fiorentiny, kde věřím že by i krásně zapadl. Dle mého by měl obrovský problém ve Španělsku kde je potřeba mít vytříbenou taktiku a pracuje se tam v obrovský rychlosti. Itálie nebo Francie by mu sedli. PL možná taky ale vzhledem k finančním možnostem klubů kupují o trochu jiné hráče než je Souček. A útočná Bundesliga nevím jestli by mu sedla, to těžko říct. Za mě ideálně Fiorentina, Lazio, Turín něco na to brďo. Nicméně když tu zůstane do konce kariéry tak se rozhodně zlobit nebudu

Reagovat
KingMaster13

To samozřejmě souhlasím Ideální kdyby přestoupil v zimě někam, teda samozřejmě pro něj. My bychom přišli o velký poklad který v něm ční. Jako máš pravdu že mu to dá víc ale každý si alespoň 1x chce zahrát tu Champions league

Reagovat
KingMaster13

Jako týmy z Ruska nebo Turecka to možná zaplatí ale ti taky mají rozpočty třeba 10x větší jak my a těm to neublíží když by to byl fail

Reagovat
smazaný uživatel

Hodnotu má takú akú je zaňho niekto ochotný zaplatiť ani Kral nemal hodnotu 12 mega a Spartak Moskva to zaňho zaplatil

Reagovat
alcantara

Tak smeruje k tomu, ze v zime urobi rekordny prestup, pricom si nemyslim, ze to od 5 mega bude daleko. Neni dovod.

Reagovat
RadekVonCZE

By Peková zvlhla, kdyby tam přišel.

Reagovat
KingMaster13

To už by jsme jí z Edenu nedostali

Reagovat
RadekVonCZE

Hádám, že se ti nelíbí Já to prozrazovat radši nebudu

Reagovat
KingMaster13

Jako ona celkem hezká je ale už z toho chování jejího a i z nějakých konverzací vidíš že to je děvka prostě. A o takovou holku fakt nikdo z normálních uživatelů EF mít zájem nemůže. Třeba by se taky zklidnila kdyby jí vyšel vztah s nějakým fotbalistou. Mě se i třeba celkem líbí ty videa a ta tvorba ale kazí to hodně na ní tohle a i s některýma jejíma názorama často nesouhlasím. Třeba ona teď má dělat reporty pro slovenskou ligu a všude je hrozně vycákána ze Slovanu, což mi třeba vůči Trnavě nebo i Žilině nepřijde fér. V Čechách zase honí hrozně nad náma a nad Baníkem a hrozně hejtí třeba Spartu nebo Plzeň a třeba vůči Plzni mi to taky nepřijde úplně fér když mají fanouškovsky úplně jiné možnosti než Slavia

Reagovat
didosh

Nedávno jsem od ní viděl video ze zápasu Slovan-Spartak,úplný shit sestřih...mívala to lepší...tam si pořád honila frndu jen nad Slovanem

Reagovat
KingMaster13

To se mi šíleně nelíbilo.Jediný klub na Slovensku který mám ráda apod pindy..... přitom na Slovensku jsou dost sympatické kluby a i o dost sympatičtější než Slovan (Trnava, Žilina, Ružomberok). Nic proti Slovanu jinak teda to je jen můj subjektivní pohled. Hlavně, že si tam v jejich Vipu popíjí vínko a masturbuje na Šporarem. Některá videa má i pěkná ale tohle byl hnus

Reagovat
Rudnevs

Kto to je?

Reagovat
KingMaster13

https://www.youtube.com/watch?v=mVIUFIFqxKA tady a sjeď si její kanál ale to ti o ní asi moc neřekne já viděl i její nějaký uniklý konverzace a tak si o ní můžu udělat přesnější obrázek

Reagovat
Rudnevs

Dík. Akože neni škaredá, ale nepáči sa mi. Sú i sympatickejšie futbalové reportérky.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nech si pripraví tak 6 mega

Reagovat
KingMaster13

Tak to si ho nechte Jedině bych ho vyměnil za Yusufa. Získali by jste spoustu fanoušků v Bahrajnu

Reagovat
smazaný uživatel

Yusuf ktorý vydrží tak 20 minút to je presne to čo Slovan potrebuje

Reagovat
KingMaster13

Tady jde o marketing Můžete vytvářet ve fanshopu věci s bahrajnskou tématikou a prodávat to u nich. Jestli chcete být globální klub jako Barcelona tak se bez toho neobejdete

Reagovat
Mass

Třeba červenobílá burka?

Reagovat
KingMaster13

Spíš Modrobílá když by byl ve Slovanu, no tak snažím se je přesvědčit ať ho chtějí, tak mi pomoc

Reagovat
Mass

No Bahrain má červenobílou vlajku..

Reagovat
KingMaster13

Jo takhle jsi to myslel Já spíš jsem přemýšlel o šálách Slovanu s Bahrajnskou vlajkou apod

Reagovat
Mass

Jako že by se jeho cena za rok zdesetinásobila? To fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

V lige mal priemer gól na zápas hrá v základe reprezentácii naposledy rozhodol zápas proti Poliakom a teraz 2 góly Besiktasu navyše Slovan nie je v pozícii že by musel predávať Šporara

Reagovat
Mass

No tak ať ho neprodává. Zas tak dobrý není, když dáš 2 góly Besiktasi, tak se tvoje cena nezdesetinásobí.

Reagovat
smazaný uživatel

V lete mohol ísť do Krasnodaru za 4 mega prečo by mak ísť teraz za menej ?

Reagovat
Mass

Asi se mu do Ruska nechtělo. Jinak ty 3 mil. už by za něj někdo mohl dát, asi bude chtít jít někam do německy mluvící ligy.

Reagovat
Mass

Určitě ne, do Slavie se nehodí každej útočník, zvlášť takovej, co hodně sóluje.

Reagovat
Liquid

opakuji, je to špatnej charakter a má velký výkyvy ve výkonech

Reagovat
Mass

Netýmovej hráč se u Trpišáka prostě nechytá, i kdyby byl sebelepší, viz. Baluta.

Reagovat
smazaný uživatel

Šporar práveže vôbec nie je sólista proti PAOKU hral niečo na štýl Hartiga v časoch keď hral v Sparte vie sa obetovať pre mužstvo

Reagovat
Mass

Nemusí sólovat, stačí že není zodpovědný v obraně. Dost lidí to asi neví, ale víc jak půlka zápasu (proti lepším soupeřům) je bránění.

Reagovat
alcantara

V com je spatny charakter?

Reagovat
Mass

Taky nevím. Asi nějaký drby. O Stochovi se taky říkalo, že je to nějakej pařmen a trouba, ale do Slavie zapadl výborně.

Reagovat
alcantara

Mne sa paci na nom hlavne myslenie, uplne ine, ako typicke slovenske priposrane. Sebavedomy typek, ktori sa to neboji prezentovat verejne, veri v seba, v tim, stale to opakuje. Pritom si nemyslim, ze je to extra vynimocny hrac.

Reagovat
Liquid

souhlasím, že je to skvělý hráč, bez pochyb nejlepší co je teď ve vaší lize, ale jak píšu, v příštupu proti Sutjesce se mi nelíbil, a co jsem ho viděl není to tip co by se nějak vracel, tohlec Trpiš prostě chce od všech hráčů a zas Komlichenko je větší zabiják jak Šporar, přesto ani jeho nechce, Baluta hvězda Craiovi moc čuchout nedostal, pro Šporara bude lepší základ Slovanu než být na rozmezí áčka a béčka ve Slavii, jinak ještě ten Moha, ten na sebe hraje ještě víc, dnes několikrát ignoroval spoluhráče v lepších pozicích, byť mu to v 94.nakonec vyšlo, to by rovněž nebyl hráč co by měl na růžích ustláno pod Trpišem

Reagovat
alcantara

Tak ono je to hlavne o ulohach v danom time v danom obdobi a trener je s nim nadmieru spokojny, takze o co ide Ma slusny pohyb bez lopty, skvelu subojovost, vie pressovat, ked to trener vyzaduje. Co chciet viac? Neviem, kto je Komlichenko, ale Sporar sa hanbit za svoju bilanciu nemusi. Preco by mal ist Sporar do Slavie? Ved on pojde za platom, mozno smer Rusko/Turecko.

Reagovat
Liquid

no dost lidí tu píše, že by po něm měla jít Slavie, Plzeň, protože ČR je často destinace pro nejlepší hráče vaší ligy, se Stochem měl Trpiš ze začátku taky velké problémy s tím, že nebyl zvyklý se vracet, poukazuju jen na fakt, proč by dost možná u nás nezapadl, nebo by musel dost změnit hru, Stoch tak učinil a bylo to pro něho +, byť na jaře šel formou dolů, proto asi nehrál, Komlichenko je již reprezentant Ruska a historicky nejlepší střelec český ligy na 1 ročník, v Liberci ho právě Trpiš úplně odstavil, ale po přestupu do Mladý Boleslavi naplno ukázal jaký je to zabiják, přesto ho i trenér Weber kritizuje ikdyž dá v zápase 4 góly, protože i v tom samém zápase 2 góly zavinil ztrátou/neobsazením protihráče, ale přesto je pro MB klíčový hráč

Reagovat
alcantara

A casto nie je, zo Ziliny sa uz nechodi do CR, zo Slovana tam hraci tiez nepojdu. Stoch sa javi ako problematickejsi hrac, napriek tomu si zvykol. Tolko k tomu. Sporar goly nezavinuje, co si pamatam.

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepší hráči zo Slovenskej ligy nechodili nikdy do Českej ligy

Reagovat
Liquid

ale chodili Van Kessel, Kucka, Breznaník, Kóňa, Kisel, Szilárd Németh, ostatně i ten váš současný kouč Kozák byl ve Slavii a neuspěl stejně jako Kóňa a Németh a na spoustu dalších jsem zapomněl, není to až v takovém měřítku jak v hokeji, ale dlouhodobě to tak bylo

Reagovat
uff

Proste pises blbosti. Mozno to trochu platilo pred 20mi rokmi. No teraz ani zdaleka. Teda ak Janecku a Vacha nepovazujes za naj hracov.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden z nich nebol najlepší hráč ligy GvK bol najlepší strelec ale v Trenčíne často naskakoval z lavičky , Breznanika vyhodili zo Slovana , Kucka , Kisel , aj Koňa boli talenty z menších slovenských klubov dajme tomu že Németh bol výnimočný prestup ale toho v Sparte odpísali po dvoch zápasoch

Reagovat
uff

Reagovat
Liquid

jeho přístup v dvojzápase s Nikšičem byl špatný, on ten tým měl táhnout, sice dal góly, ale souboje vypouštěl, nevracel se, prostě přesně to co Trpiš u všech hráčů nesnáší

Reagovat
alcantara

Cize na zaklade pristupu v jednom dvojzapase, v ktorom bol cely tim na facku a ktory ocividne neodzrkadloval realnu silu timu a jednotlivych hracov, budeme robit sudy. Chapem... A co s tym Trpisom stale? Preco by mal Sporara trapit?

Reagovat
JackDaniels.

Co to meles?!? Aky spatny charakter?!? Velky sympatak skor..

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal s United by měli pochopit, že EL je na dlouhou dobu jediná evropská soutěž, kterou si zahrajou, takže nemá absolutně logiku nasazovat náhradníky.

Reagovat
Liquid

a Lazio by to už taky mělo pochopit, navíc když tam odehrálo snad vůbec nejvíce zápasů ze všech

Reagovat
Ferguson6

Tak keď s náhradníkmi vyhrali 3:0, zrejme to logiku má.

Reagovat
smazaný uživatel

To je zájem na Slovensku o fotbal taková slabota nebo to je nějaká forma bojkotu? Nechápu, že když konečně slováci hrají EL, tak se na to tam všichni vyse*ou.

Reagovat
QooBo

Tvl veď majú ban tak to vyriešili tak, že dali lístky zadarmo deckám do 15r a ich sprievodu

Reagovat
smazaný uživatel

Tvl, sorry, že nemám přehled o každé podělané suspendaci od UEFA, kterých je za rok asi milión. Ale vďaka za odpověď

Reagovat
fenixLFC

ale picovat ti problem hned nerobilo

Reagovat
smazaný uživatel

Přiznám se, že jsem o tom ani neslyšel a mám dojem, jestli se někde neřešilo, že návštěvnost na Tehelném poli je oproti očekáváním nízká.

A jo, uznávám, že to vyznělo debilně ta druhá věta , to se dodatečně omlouvám

Reagovat
Liquid

za co přesně je ten BAN ?

Reagovat
QooBo

Oficiálne za rasistické pokriky v zápasoch so Sutjeskou Nikšić a Feronikeli.

Ale reálne myslím, že skôr kvôli pár antikosovským transparentom v zápase s Feronikeli.

Reagovat
fenixLFC

su to slovanisti,ti by mali dostavat trest preventivne

Reagovat
CubONE

Kosovo je Srbija transparenty.

Reagovat
Liquid

to je tak zkurvená organizace ta UEFA

Reagovat
Ferguson6

Sporar krásne

Reagovat
Ferguson6

Dement Moha mal tam voľného Rabiua

Reagovat
Ferguson6

aj Šporarovi mohol dať.

Reagovat
Salfovic

Reagovat
ZB 07

Šporar když chce, tak je fakt výbornej

Reagovat
Coutinho10

Greenwood (C)...je to moje

Reagovat
Ferguson6

CSKA, Monchengladbach

Inak Škrteľa Basaksehir nestihol zapísať na súpisku alebo prečo nie je ani na lavičke?

Reagovat
Salfovic

Slabá výkonnost.

Reagovat
Ferguson6

Tie Holmanove strely majú silu ako taká slabšia malá domov na 5 metrov

Reagovat
Ferguson6

a Šporarove hlavičky tiež nič moc...

Reagovat
mayday

Teď ten Luďkův ďábelskej smích... Vlasta se Zelíčkem, to je lahůdka.

Reagovat
smazaný uživatel

dneska jedou strasne perly hlavne zelenka, jak pokazde neco zkritizuje, kdyz to vlasek pochvali.. ale jako bavi me ten zapasi asi i diky tomu o dost vic, nez lm

Reagovat
mayday

Jedou neskutečně

Reagovat
Pablos

Náhodou teď s těma fanouškama Vlasta zabodoval

Reagovat
didosh

...ti půjdou spát

Reagovat
mayday

Však dobrý, bavil jsem se náramně

Reagovat
ZB 07

Gooooooool ty vole

Reagovat
Coutinho10

Slovaaan bravo

Reagovat
Ferguson6

Dpc, Ljubicic najhorší hráč ako prišiel na ihrisko a toto spraví

Reagovat
Ferguson6

a ešte takto rozhohrá

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole skvely zapas, vlasta a zeli sibyly

Reagovat
ZB 07

Děcka mají zážitek nádheraaa

Reagovat
Coutinho10

wow Slovan famozni

Reagovat
didosh

On je nasrany že dal gola?

Reagovat
Pablos

Taky jsem nepochopil

Reagovat
didosh

...hned jsem začal přemýšlet nad jeho původem, klubovou minulostí a plno dalších dnešních "módních"picovin proč neslavit gól

Reagovat
Pablos

prej to nejspíš bylo kvůli tomu, že nehrál od začátku

Reagovat
fabec1222

Slovan demolica

Reagovat
didosh

A dalsiiii

Reagovat
smazaný uživatel

dafuq?? ten ljubicic takove kopyto predtim a ted tam dvakrat za sebou posle takove prunikovky, moha

Reagovat
ZB 07

ČT za výběr tohoto zápasu

Reagovat
Coutinho10

kdyz tady blokujou sloveskou jednicku, tak aspon nam to CT doprala a byl to super match

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

a dnes měli dát Jihlava-Zbrojovka místo Bohemky a to neučinili

Reagovat
Coutinho10

decka na stadionu si to zaslouzili...treba budou pak chodit na fotbal i v budoucnu

Reagovat
Pablos

Jinak rozhodčí dobrý dno zase jednou

Reagovat
Salfovic

Co je vůbec s tím Ševelou, trénuje teď někde v Polsku nebo ne ?

Reagovat
Ferguson6

Rangers Slovan Arsenal Feyenoord Sporting Lazio

Reagovat
Largo

Daje Roma!!!

Reagovat
mayday

Sporar do Slavie je blbost, je to fotbalista, ale stačí vidět jeden dva zápasy a z toho projevu je vidět, že by to měl sTrpišákem těžký. Ten tam radši nasadí bojovníka nebo jezdiče, kterej splní co chce trenér, i když nedá třeba branku. Viz co tam nasazuje a co tam vůbec mají - Škoda, Buren, Olajnka. Ono kdyby chtěli, tak na ten hrot nějakýho "fotbalistů" už dávno přivedli. Asi jim to takhle vyhovuje.

Jinak Slovan jsem viděl v předkolech a Sporar totálně sral na hru dozadu.

Reagovat
Liquid

Reagovat
uff

Preco by mal ist do Slavie? Stale nechapem.

Reagovat
Liquid

protože nejlepší hráči slovenské ligy tradičně končí v naší lize, proto si tu řada lidí myslí, že skončí u nás a já to vyvracím, protože by k nám nezapadl a na pomezí áčka a béčka ve Slavii by ho byla škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Ktorí najlepší hráč Slovenskej ligy skončil v Česku ?

Reagovat
mayday

Komentuju to proto, že výše se to řešilo, zda by ho měli koupit, jestli by se tam hodil apod. Že tam půjde netvrdím.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele