Eredivisie - souhrn 7. kola

31.10.2020, 20:38, aktualizováno 01.11.2020, 21:56
Komentáře a souhrny
Albert Gudmundsson a Teun Koopmeiners (© AFP)
Ajax rozstřílel Sittard a drží se na čele Eredivisie před Vitesse, které pro změnu vyhrálo na půdě Willemu II. Tři body má rovněž PSV Eindhoven, jenž si poradil s Den Haagem. Heerenveen pro změnu nastřílel čtyři branky na půdě Sparty Rotterdam, zatímco Feyenoord těsně zvítězil v Emmenu. Tři body mají rovněž Twente, Groningen nebo Alkmaar...

AZ Alkmaar - RKC Waalwijk 3:0

01.11.2020 20:00

Góly: 5. Calvin Stengs, 72. Albert Gudmundsson, 90+1. Albert Gudmundsson

Alkmaar se po hodně dlouhém čekání dočkal tříbodového zisku na ligové scéně a teď udržel náskok až do závěrečného hvizdu, v poslední době zvedající se Waalwijk dokázal porazit celkem hladce po výsledku 3:0. Po pěti předchozích remízách má momentálně na kontě osm bodů a posunul se na deváté místo. RKC v předchozích třech duelech bodovalo, nyní však za svým favorizovaným rivalem výrazně zaostalo a patří mu třináctá příčka s pěti body.

AZ mělo navrch od samého začátku a hned svou první vážnější akci po pěti odehraných minutách přetavilo ve vedoucí gól. Po krásném centru Teuna Koopmeinerse si naběhl za defenzívu protivníka Calvin Stengs a jakoby nic uklidil balón přímo do levého spodního rohu do protipohybu naprosto bezmocného gólmana Lamproua. Svěřenci trenéra Johna van den Broma si v následujícím průběhu vytvořili obrovský tlak a pálil jednu šanci za druhou.

Nejprve mohl navýšit náskok jasného favorita pozdější autor dvou gólů Albert Gudmundsson, avšak třiadvacetiletý islandský záložník orazítkoval z bezprostřední blízkosti pouze břevno. Následně se ve velmi solidní pozici zjevil Švéd Karlsson, jenomže na výtečného Lamproua si nepřišel. Ihned na to si hostující strážce brilantně poradil také s jedovatou ranou Gudmundssona a nakonec neměl přesnou mušku De Wit, jenž mířil těsně nad horní tyčku.

Krátce po změně stran napřáhl z hranice pokutového území Karlsson a jeho nepříjemný projektil směřující do pravé části branky fantasticky zlikvidoval Lamprou. Hostující strážce čaroval i v následujícím průběhu, přesně po hodině hry vyrazil před sebe bombu Stengse z deseti metrů a pak z dorážky rozvlnil síť De Wit, nicméně ten se nacházel v jasném ofsajdovém postavení. Domácí byli v 68. minutě odměněni za svou snahu pokutovým kopem.

Rozhodčí van den Kerkhof ho nařídil za zřetelné podražení střídajícího Quastena na Gudmundssona a balón si postavil tradiční exekutor Koopmeiners, který ovšem selhal. Jeho nepříliš přesný pokus odvrátil Lamprou před sebe a závěrečná dorážka letěla o decimetry vedle bližší tyče. Alkmaar se přeci jen mohl uklidnit zhruba o čtyři minuty později.

Důležitou trefu svého výběru přidal již zmiňovaný Gudmundsson, jelikož obdržel přesně načasovanou nahrávku do volného prostoru od Karlssona a z pěti metrů zavěsil do levé šibenice. Stejný hráč se prosadil ještě jednou a to v úvodu nastavení, tentokráte po rychlém protiútoku převzal balón od Wijndala a v podobné pozici jako zhruba před dvaceti minutami zamířil bez potíží k přední konstrukci.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - ADO Den Haag 4:0

01.11.2020 16:45

Góly: 16. Eran Zahavi (pen.), 51. Noni Madueke, 84. Ryan Thomas, 90+2. Noni Madueke

PSV i přes rozsáhlé problémy s nemocí COVID-19 potvrdilo roli jasného favorita proti Den Haagu a bez větších potíží ho přehrálo o čtyři branky. V prvním poločase se dostalo do vedení z pokutového kopu, další trefy přidalo po přestávce. V tabulce Eredivisie se proto udrželo na třetím místě se šestnácti body a na vedoucí Ajax má stále dvoubodové manko. ADO naopak v této sezóně prohrálo už popáté a patří mu patnáctá příčka se čtyřmi body.

První zajímavější moment byl k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy Van Ewijk evidentně podrazil Erana Zahaviho a rozhodčí Kamphuis ukázal na penaltový puntík, svůj výrok nezměnil ani po poradě s VAR. Balón si vzápětí postavil právě Zahavi a parádně zamířil k levé tyči, brankář Koopmans se i přes zvolení správné strany natahoval zbytečně. Favorizovaní domácí mohli zvýšit své vedení krátce po odehrané půlhodině.

Před brankou se dostal k odraženému míči Ihattaren a dokonce překonal Koopmanse, avšak toho dokázal těsně před brankovou čarou zastoupit jeden ze spoluhráčů. V samém závěru prvního poločasu neměl přesnou mušku hrdina čtvrtečního utkání Evropské ligy s kyperskou Omonií Malen, který zbrkle pálil nad břevno. Eindhovenský klub se mohl uklidnit šest minut po přestávce.

Noni Madueke zpracoval nabídku od Zahaviho a jeho nezištný přízemní pokus z osmnácti metrů zapadl do levého dolního růžku. Asi dvacet minut před závěrečným hvizdem předvedl vynikající zákrok pozorný Koopmans, jelikož parádním způsobem zlikvidoval velmi nebezpečný projektil hvězdného německého záložníka Götzeho. PSV přidalo svůj třetí gól v 84. minutě, skórovat dokázal pětadvacetiletý novozélandský záložník Ryan Thomas.

Ten po hlavičce Götzeho do tyče a zpětné nahrávce od střídajícího Američana Ledezmy napřáhl z patnácti metrů a povedenou ranou se trefil přímo k vzdálenější konstrukci. Domácí uzavřeli gólový účet v nastaveném čase, svůj druhý zásah zaznamenal Madueke. Osmnáctiletý anglický talent převzal propadlou nahrávku Maxe a v obležení čtyř protihráčů pokořil dívajícího se Koopmanse chytrou přízemní střelou k levé tyči.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - SC Heerenveen 1:4

01.11.2020 14:30

Góly: 90+2. Lennart Thy (pen.) - 7. Benjamin Nygren, 25. Jan Paul van Hecke, 42. Henk Veerman, 57. Henk Veerman

Heerenveen znovu prokázal skvělou formu a nyní bez větších potíží zvítězil na půdě rotterdamské Sparty po celkem jednoznačném výsledku 4:1. O svém úspěchu rozhodl již v prvním poločase, kde skóroval hned třikrát, domácím se jen podařilo zmírnit porážku v nastaveném čase z pokutového kopu. Hosté vyhráli v tomto ročníku Eredivisie popáté a se šestnácti body zůstali na krásném čtvrtém místě o dva body za vedoucím Ajaxem.

Domácí výběr naopak nenavázal na předchozí tři nerozhodné výsledky se silnými soupeři a stále zůstává bez jediného vítězství, se třemi body na kontě mu patří předposlední sedmnáctá pozice. Jasný favorit nedělního utkání začal naprosto skvěle a už v 7. minutě skóroval. Těsně předtím nebyl uznán zásah pozdějšího hrdiny Henka Veermana kvůli těsnému ofsajdu, pak se po hlavičkovém souboji šťastně odrazil míč k Benjaminu Nygrenovi a ten ho z otočky uklidil do bližšího spodního rohu.

Ve 25. minutě byl rozdíl ve skóre dvoubrankový, neboť po rohovém kopu Joeyho Veermana z pravé strany stanul na hranici brankového území volný Jan Paul van Hecke a přesnou hlavičkou pokořil bezmocného brankáře Okoyeho. O dvanáct minut později spálil stoprocentní šanci aktivní Nygren, jeho projektil směřující k pravé tyči parádně zlikvidoval Okoye. Za dalších pět minut však měl přesnou mušku jeho spoluhráč Henk Veerman.

Ten se nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a zblízka chladnokrevně napálil balón do prostoru tří tyčí. Obrázek hry se příliš neměnil ani po přestávce, v 57. minutě se Henk Veerman prosadil podruhé. Zkušený devětadvacetiletý útočník obdržel geniální kolmici za obranu protivníka od jmenovce Joeyho a s naprostým klidem zamířil k zadní tyči. Domácí se od tohoto okamžiku přeci jen osmělili a začali být aktivnější.

Nejprve byl blízko ke skórování Lennart Thy, ale ten svou dělovkou pouze napálil levou tyč. Přesně v polovině druhého dějství se branková konstrukce chvěla podruhé, jelikož gólman Mulder odvrátil ránu Harrouiho do pravé tyče. Sparta byla za svou snahu přeci jen odměněna v poslední možnou chvíli. Střídající Duarte totiž nešťastně přistrčil Dewaeleho a nařízenou penaltu s naprostým klidem proměnil Thy.

Více informací k zápasu

FC Emmen - Feyenoord Rotterdam 2:3

01.11.2020 14:30

Góly: 5. Anco Jansen (pen.), 42. Michael de Leeuw - 40. Mark Diemers (pen.), 45+3. Jens Toornstra, 90+4. Naoufal Bannis

Feyenoord po hodně špatném období konečně zvítězil, ale jeho nedělní úspěch se v žádném případě nerodil lehce. Rotterdamský klub na půdě podceňovaného Emmenu dvakrát prohrával o gól a rozdílovou trefu proti oslabenému soupeři vsítil až ve čtvrté minutě nastavení. Navíc nebýt brzkého vyloučení kapitána Anca Jansena zhruba deset minut před přestávkou, tak by na těsnou výhru s největší pravděpodobností nedosáhl.

Hosté zvítězili poprvé po čtyřech zápasech a v tabulce Eredivisie se posunuli na čtvrté místo s patnácti body, za vedoucím Ajaxem nyní zaostávají o body tři. Domácí nebodovali naplno ani ve svém sedmém utkání nové sezóny a stále jim patří šestnáctá barážová příčka se třemi body. Svěřenci trenéra Dicka Advocaata čelili ve čtvrtečním duelu Evropské ligy s rakouským Wolfsbergerem hned třem pokutovým kopům a stejným způsobem začali i teď.

Po pár odehraných minutách šel brankář Marsman až příliš tvrdě do souboje s unikajícím Michaelem de Leeuwem a jednoznačně ho atakoval, rozhodčí Kuipers bez váhání vytáhl žlutou kartu a navíc nařídil penaltu. K té se postavil tradiční exekutor Jansen a nezaváhal, svůj pokus usměrnil přímo do levého spodního rohu a hostující strážce branky se i přes vystižení směru natahoval marně. Zhruba po čtvrthodině hry si hosté vytvořili dvě obrovské příležitosti.

Ani jednu však zužitkovat nedokázali, neboť Jens Toornstra nejprve mířil z bezprostřední blízkosti o kousek nad břevno a pak proti krásné ráně kapitána Berghuise famózně zasáhl gólman Wiedwald. Domácí si výrazně zkomplikovali svou situaci ve 36. minutě, to totiž Jansen velmi surově šlápl na nohu Marka Diemerse a Kuipers mu po zhlédnutí videa nekompromisně ukázal přímou červenou kartu. Za další čtyři minuty bylo srovnáno.

Araujo po přihrávce z pravé strany stáhl k zemi Senesiho a o dalším pokutovém kopu nemohlo být pochyb. Míč si postavil Diemers a bez potíží se trefil k pravé konstrukci do protipohybu Wiedwalda. Emmen i v deseti okamžitě reagoval a bleskově si vzal zpět ztracený náskok, jelikož po dlouhém výkopu Wiedwalda a dvou hlavičkových soubojích překvapivě vypálil z pětadvaceti metrů De Leeuw a balón fantasticky zakroutil k bližší tyči.

Hosté opět dorovnali krok v poslední možnou chvíli úvodního dějství, tentokráte po zpětné nahrávce od Narsingha napřáhl ze čtrnácti metrů Toornstra a svůj skákavý pokus umístil k protější tyči. Feyenoord ve druhém poločase obléhal šestnáctku protivníka, ale do vyložené možnosti se ne a ne dostat. Nakonec se mu povedlo prosadit v 90+4. minutě. Krátce před vypršením signalizovaného nastavení odcentroval Geertruida přímo na hlavu dalšího střídajícího hráče Naoufale Bannise, jenž hlavičkou zblízka pokořil bezmocného Wiedwalda.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Utrecht 4:1

01.11.2020 12:15

Góly: 2. Rai Vloet, 45. Silvester van der Water, 63. Rai Vloet, 71. Rai Vloet - 62. Simon Gustafson (pen.)

Heracles po delší době předvedlo famózní výkon a v domácím prostředí nedalo vůbec žádnou šanci na úspěch silnému Utrechtu, který až do tohoto nedělního střetnutí ani jednou neprohrál. Almelo odcházelo do kabin s dvoubrankovým náskokem, a i když FC krátce po hodině hry snížilo, tak samo dvěma okamžitými zásahy definitivně rozhodlo o své výhře. Hrdinou domácího celku se stal Rai Vloet, jenž zaznamenal hattrick.

Svěřenci trenéra Franka Wormutha tak navázali na nedávný pohárový úspěch a na ligové scéně přerušili svou šňůru pěti střetnutí bez vítězství, díky tomu se v tabulce posunuli na devátou pozici s osmi body. Naopak hosté po premiérové porážce zůstávají na osmém místě s devíti body a za vedoucím Ajaxem už zaostávají o propastných devět bodů. Domácí měli naprosto úchvatný vstup do zápasu a již po necelých dvou minutách vedli.

Po rohovém kopu z levé strany vyrobil obrovskou hrubku brankář Nijhuis, který balón vůbec netrefil a zcela osamocený Volet nemohl před zcela prázdnou branku minout. Krátce po deseti odehraných minutách zahrozil mírný outsider podruhé, tentokráte tvrdě vypálil de la Torre a mířil k levé konstrukci, ovšem Nijhuis alespoň částečně napravil svou nedávnou minelu a předvedl famózní zákrok.

Zhruba deset minut před přestávkou se de la Torre zjevil v další nadějné pozici, ale svou prudkou hlavičkou opět nevyzrál na výtečného hostujícího strážce. Heracles se přeci jen podruhé prosadilo ještě do přestávky, ve 45. minutě se po úžasném pasu Voleta z levého křídla zjevil u zadní tyče zcela zapomenutý Silvester van der Water a svou hlavou usměrnil míč do levé šibenice. Utrecht vykřesal naději na bodový zisk v 62. minutě.

Rente totiž ve vlastní šestnácte hodně nešetrným způsobem poslal k zemi Ramselaara a rozhodčí Higler okamžitě nařídil pokutový kop. K němu se postavil Švéd Simon Gustafson a po zemi zkušeně zamířil do pravého spodního růžku. Jenže neuběhlo ani šedesát sekund a domácí si dvoubrankové vedení vzali zpět, když Vloet všem uprchl po pravé straně a jeho tečovaný pokus zaplachtil nad bezmocného Nijhuise, ten na změnu směru nestačil reagovat.

Pětadvacetiletý záložník dovršil hattrick asi dvacet minut před závěrečným hvizdem, neboť dělovku Szőkeho z mírného úhlu vyrazil Nijhuis před sebe a poté právě Vloet chladnokrevně skóroval z dorážky. Heracles se příště pokusí zopakovat tento úspěch ve Venlu, Utrecht bude mít co napravovat s mistrovským Ajaxem.

Více informací k zápasu

Willem II - SBV Vitesse 1:3

31.10.2020 21:00

Góly: 25. Ché Nunnely - 57. Loïs Openda, 63. Armando Broja, 85. Patrick Vroegh

Willem dále pokračuje ve svém trápení a nyní i přes brzké vedení nedokázal zaskočit rozjeté Vitesse. Hosté totiž otočili nepříznivý vývoj po změně stran a nakonec se radovali z úspěchu v poměru 3:1. Celek z Tilburgu však nepředvedl úplně špatný výkon a dokonce vyprodukoval i více střeleckých pokusů, jenomže na bodový zisk nedosáhl. Momentálně v Eredivisii nevyhrál již pětkrát za sebou a v tabulce je až dvanáctý s pěti body.

Naopak výběr z Arnhemu navázal na minulý překvapivý úspěch s PSV (2:1) a v sedmi odehraných duelech zvítězil už šestkrát, proto se nachází na fantastickém druhém místě s osmnácti body a za vedoucím Ajaxem zaostává jen vinou horšího skóre. SBV začalo celkem zostra a míč do sítě dopravilo po osmi odehraných minutách, jenomže gól nakonec neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Domácí z ničeho nic prorazili po pětadvaceti minutách hry, kdy jednadvacetiletý útočník Ché Nunnely po skvělé přihrávce od Trésora Ndayishimiyeho stanul sám před brankářem Pasveerem a zblízka ho chladnokrevně propálil. Ve zbývajícím průběhu úvodního dějství se nic dalšího nepřihodilo, Willem mohl zvýšit svůj náskok šest minut po přestávce. To totiž předvedl dravý samostatný útok Kohlert a vzápětí vypálil k levé konstrukci.

Nicméně Pasveer se vytáhl s brilantním zákrokem a míč vyškrábl do zámezí. Vitesse dokázalo srovnat krok v 57. minutě. Loïs Openda po nahrávce od Tronstada vstřelil velmi kuriózní gól, neboť jeho střílený centr z pětadvaceti metrů nenápadně zaplachtil k protější tyči, gólman Brondeel si tento okamžik rozhodně za rámeček nedá. Favorizovaní hosté otočili vývoj za dalších šest minut zásluhou Armanda Broji.

Teprve devatenáctiletý albánský forvard hostující v klubu ze slovutné anglické Chelsea obdržel skákavý přízemní centr od Manhoefa a z první parádně usměrnil balón do bližšího spodního rohu. Willem byl blízko ke své druhé trefě v 83. minutě, ale úchvatná rána Köhna jen orazítkovala břevno.

SBV se definitivně uklidnilo o dvě minuty později, kdy střídající Patrick Vroegh napřáhl po rychlém protiútoku z dvaceti metrů a jeho razantní projektil se odrazil do branky s pomocí pravé konstrukce. V hostujícím dresu se objevil na trávníku český obránce Tomáš Hájek, jenž odehrál zhruba posledních dvacet minut.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Fortuna Sittard 5:2

31.10.2020 20:00

Góly: 32. Davy Klaassen, 45. Davy Klaassen, 74. Brian Brobbey, 86. Dušan Tadić (pen.), 90+5. Quincy Promes (pen.) - 7. George Cox, 90+6. George Cox

Ajax sice svým fanouškům nenabídl takovou kanonádu, jakou před týdnem přepisoval historické tabulky Eredivisie na půdě Venla, přesto dokráčel ke svému hlavnímu cíli, a to k povinné výhře nad posledním celkem tabulky ze Sittardu. Získal tak již svůj šestý ligový tříbodový výsledek a dobře se navnadil na následující klání Ligy mistrů s Midtjyllandem.

Před pár dny amsterdamský celek mohl litovat, že na půdě Bergama neudržel dvougólový náskok a neurval své první vítězství v milionářské soutěži, na jakési své zklamání ale evidentně brzy zapomněl, ukázal proti Fortuně, že kvalitou jí jednoznačně převyšuje, a nasázel jí hned pět branek. Mrzet ho můžou snad jen celkově dvě inkasované branky.

Vstup do tohoto měření sil každopádně svěřencům trenéra Erika ten Haga nevyšel vůbec podle představ. Flemming se ve středu pole nenechal odstrčit, ve správnou chvíli adresoval míč na rozeběhnutého Coxe, ten měl ve vápně dostatek času pro střelbu a svou levačkou zamířil přesně do dolního rohu brány, kam se domácí gólman Onana jen smutně ohlédl.

Poměrně dlouho trvalo, než se zaskočený Ajax prosadil do nějaké větší gólové příležitosti. Až mu musela dopomoci k vyrovnání stavu nařízená penalta. Rienstra totiž podrazil ve vlastním pokutovém území podnikajícího Traorého a sudí Mulder ukázal na bílý puntík. Z něho se sice Klaassen napoprvé netrefil, protože zamířil do tyčky, nicméně s dorážkou už přece uspěl.

V závěru prvního dějství se domácím podařilo svůj náskok navýšit. Traoré sice svůj pokus hlavou ještě nasměroval do břevna, ovšem nemusel nijak smutnit, jelikož se merunu odrazila do cesty Klaassena, který se následně opětovně zapsal do střelecké listiny. Druhý poločas nenabízel s pravidelností gólové šance, zhruba poslední čtvrthodinka ale byla hodně zajímavá.

De Joden zřejmě definitivně zlomili odpor soupeře v 74. minutě, to když přidali na své konto již třetí přesný zásah v pořadí. David Neres perfektně zapracoval v pokutovém území, a ačkoli jeho zakončení směřovalo pouze do tyčky, u ní se objevil jeho spoluhráč Brobbey, který doklepl míč za brankovou čáru. Svůj debut v Eredivisie tak tenhle mladík perfektně oslavil.

V 86. minutě Ajax skóroval počtvrté. Tadič totiž proměnil další nařízený pokutový kop, který srbský reprezentant sám vybojoval poté, co v šestnáctce trefil při střílení ruku protihráče Anghy. V páté minutě nastavení se kopala v pořadí ještě třetí penalta, tentokráte nedovoleně ve vlastním vápně zahrál rukou Rota po centru Tadiče, a Promes pak jako exekutor nezaváhal.

Mužstvo Kevina Hoflanda, který údajně nemá jakožto hlavní kouč svou pozici ve stabilizovaných polohách, protože doteď Fortuna neurvala v lize jediné vítězství, nakonec upravovalo kosmeticky konečné skóre o minutu později po svém pátém inkasování. Ze střední vzdálenosti napřáhl Cox, jemuž se díky parádní dělovce podařilo Onanu přelstít též podruhé.

Více informací k zápasu

FC Groningen - VVV Venlo 2:1

31.10.2020 20:00

Góly: 26. Patrick Joosten, 48. Jørgen Strand Larsen - 90+5. Georgios Giakoumakis

Groningen potvrdil dobrou formu z poslední doby a nyní dokázal zdolat zdecimované Venlo, které se snažilo oklepat z minulého rekordního debaklu s Ajaxem (0:13). Domácí celek získal v posledních čtyřech zápasech solidních deset bodů a tabulkou se prozatím vyšplhal na šesté místo se třinácti body, za vedoucím Ajaxem zaostává o bodů pět. VVV naopak nevyhrálo na ligové scéně již pošesté za sebou a nachází se na čtrnácté pozici s pěti body.

FC bylo aktivnější od samého začátku a krátce po odehrané čtvrthodině dokázalo rozvlnit síť ze své první vážnější akce. Na pravé straně odvedl dobrou práci Jørgen Strand Larsen a u zadní tyči vybídl ke skórování Daniëla Van Kaama, který zblízka nekompromisně zavěsil pod břevno. Nicméně Larsen si při finální nahrávce počínal nedovoleně v osobním souboji se Swinkelsem a rozhodčí Lindhout po přezkoumání videozáznamu tuto branku neuznal.

Favoritovi sobotního střetnutí to však příliš vadit nemuselo, regulérní gól totiž vsítil celkem záhy a to ve 26. minutě. Centr z pravého křídla od da Cruze lehce tečoval Larsen k osamocenému Patrickovi Joostenovi, jenž po elegantní otočce zamířil přímo do protějšího spodního rohu. Svěřenci trenéra Dannyho Buijse hráli aktivně i nadále a svůj náskok dokázali zvýšit tři minuty po přestávce.

Po rychlém protiútoku tři na tři předvedl da Cruz chytrost na pravé straně, pak přesně načasovanou přihrávku poslal proti kopačce Larsena a ten z deseti metrů usměrnil balón k pravé tyči do protipohybu brankáře Kirschbauma. Groningen od tohoto okamžiku zodpovědné bránil a svého soupeře téměř k ničemu nepouštěl. Hosté sice dokázali snížit, jenomže povedlo se jim to až v poslední možnou chvíli.

V páté minutě nastavení skóroval šestadvacetiletý řecký útočník Georgios Giakoumakis, když obdržel skvělý pas od Linthorsta a akrobaticky z hranice brankového území překonal marně se natahujícího gólmana Padta, nicméně Venlu už na případnou další odpověď nezbyl prakticky žádný čas. V příštím kole se pokusí přerušit svou nelichotivou sérii s Heraclesem, FC bude potvrzovat skvělé rozpoložení na půdě silného rotterdamského Feyenoordu.

Více informací k zápasu

FC Twente - PEC Zwolle 5:1

31.10.2020 18:45

Góly: 5. Queensy Menig, 29. Danilo, 33. Wout Brama, 51. Václav Černý, 84. Luka Ilić - 74. Eliano Reijnders

Twente se dokázalo oklepat z posledních dvou porážek a tentokráte od samého začátku jasně předčilo Zwolle, které nakonec porazilo ve vysokém poměru 5:1. Prsty v tom opět měl skvěle hrající český útočník Václav Černý, neboť vsítil čtvrtý gól svého výběru a u jedné branky navíc asistoval. FC se v tabulce zatím posunulo na třetí pozici se čtrnácti body a za vedoucím Ajaxem již zaostává pouze o bod, PEC zůstává na deváté příčce se šesti body.

Domácí výběr naposledy senzačně vypadl v 1. kole národního poháru s druholigovým De Graafschapem (1:3) a předtím utrpěl svou první ligovou porážku v tomto ročníku na půdě silného Utrechtu (1:2). Nyní se dostal do vedení po pěti odehraných minutách, kdy finský navrátilec v sestavě Lam naprosto nepochopitelně přihrál míč na kopačku volného Queensyho Meniga a ten z bezprostřední blízkosti překonal bezmocného brankáře Zetterera.

Hosté se od tohoto okamžiku přeci jen osmělili a blízko k vyrovnání měli po necelé půlhodině hry. Po přesném centru do šestnáctky soupeře vystřelil Eliano Reijnders a dobře mířil k levé tyči, avšak s vynikajícím zákrokem se vytáhl gólman Drommel a balón odvrátil na rohový kop. Hosty tato neproměněná možnost mrzela téměř okamžitě, neboť domácí z následné akce zvýšili svůj náskok.

Předcházela tomu další obrovská hrubka hostujícího Lama, jehož zpětná nahrávka směrem ke Zettererovi nebyla dostatečně dlouhá a ve vynikajícím rozpoložení hrající Danilo svůj samostatný únik zakončil s grácií, jelikož míč snadno usměrnil do pravého spodního rohu. Neuběhly ani další čtyři minuty a o osudu sobotního střetnutí definitivně rozhodl Wout Brama. Zkušený čtyřiatřicetiletý záložník se k tomu postaral o unikátní trefu.

Černý zahrál rohový kop netradičně a po secvičeném signálu našel právě Bramu, jeho parádní rána z dvaadvaceti metrů se odrazila od pravé konstrukce do sítě. Chvíle českého krajánka přišla šest minut po přestávce, ten svůj třízápasový půst přerušil díky přesně načasované pobídce od Danila a odkrytou branku nemohl minout - 4:0. Po změně stran tempo hry přeci jen opadlo, hosté zaznamenali alespoň čestný zásah asi dvacet minut před koncem.

Krásný centr z levého křídla vymyslel Drost a našel rozběhnutého Reijnderse, který akrobaticky zavěsil pod břevno a Drommel byl bez šance. V 84. minutě uzavřel gólový účet střídající Luka Ilič, jenž do té doby nepobyl na trávníku ani šedesát sekund. Ten převzal famózní kolmici od Ebuehiho, chytře obešel padajícího Zetterera a z mírného úhlu uklidil balón ke vzdálenější tyči. V samém závěru se ještě dokázal prosadit Japonec Nakajama, nicméně jeho trefa nebyla uznána po zásahu VAR kvůli těsnému ofsajdu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax760129:518
2.SBV Vitesse760114:418
3.PSV Eindhoven751116:516
4.SC Heerenveen751116:816
5.Feyenoord Rotterdam743017:915
6.FC Twente742116:614
7.FC Groningen74129:813
8.FC Utrecht62318:89
9.AZ Alkmaar615015:128
10.Heracles Almelo72238:118
11.PEC Zwolle71337:126
12.Willem II71247:135
13.RKC Waalwijk71245:135
14.VVV Venlo712410:245
15.ADO Den Haag71156:164
16.FC Emmen703410:183
17.Sparta Rotterdam70347:173
18.Fortuna Sittard70259:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
Elliasson

Mírný off topic: Konečně je trochu slyšet o Luku Ilićovi. Pamatuji si, jak Manchester City koupil z Crvene Zvezdy bratry Ilićovy (Luka a Ivan) a od té doby ani slechu. Ani jsem nezaznamenal, že jeden z nich hraje v Twente.

Reagovat
repkajebuh

Reagovat
Reggie

Tak už bychom snad toho Černýho do tý repre mohli povolat místo někoho z těch běžců. Pokud mu má ta forma vydržet, tak ať se s klucíma trochu pozná a trochu se sehrajou. Se Shickem se tuším z U21, tak by to mohlo klapat.

Reagovat
adoxx

Tak o tom, že bude lepší než takovej Masopust, pochybuje snad jenom Šilhavka..no snad tu šanci brzo dostane, aspoň by to tam Schickovi měl kdo dát

Reagovat
Reggie

Reagovat
$$CaptainKokotko

Běžci jsou dobří, ale hráči jako Černý jsou potřeba. Třeba proti Skotsku na posledních 20min by byl platný, takový hráč tam chyběl.

Reagovat
Reggie

Reagovat
smazaný uživatel

Přes Provoda nemá šanci

Reagovat
JeséRodriguez

Černý - Schick - Jankto by mohlo z U21 fungovat velmi dobře, popřípadě ofenzvinější varianta s Hložkem místo Jankta...Dočkal stejně bude v repre max do EURA, a už teď mu bohužel začíná trochu ujíždět vlak. Do středu hřiště by to k Součkovi chtělo Daridu a Baráka, kterej je alespoň trochu kreativní, i když ta čísla na AM prostě nemá. A občas tam protočit Krále, nebo právě Jankta.

Ale pokud hrajeme na běhavej a nepříliš kreativní střed zálohy (máme na to nadstandartní hráče), chtělo by to mít alespoň na křídlech místo běžců fotbalisty.

Reagovat
Reggie

Reagovat
AjaxFans

Brobbey první gól,pokud se nepletu.Pres tři penalty to bylo docela drama a soupeř si zaslouží uznání za první poločas

Reagovat
stas87

Konecne. Mam ho rad od zapasu proti Lyonu v Youth League, bude zviera. Buduca sezona bude jeho.

Reagovat
AjaxFans

Doufejme,postavu na útočníka má

Reagovat
smazaný uživatel

Nad Vaskem nas uz hodne zlomilo hul, ale on dokazal, ze je hodne kvalitni fotbalista. Snad si ho Twente necha a bude nadale predvadet takove vykony, produktivni kridlo potrebujem jako sul.

Reagovat
dave30

Myslím, že Černý bude nominovaný. Nicméně dnes to byl ze strany obránců Zwolle takový divizní výkon.

https://www.livesport.cz/zapas/fmsMIQhE/#video

Reagovat
Kiwi-21

Ale ten jeho gól parádní tedy

Reagovat
dave30

Ten po rohu? Super.

Reagovat
Kiwi-21

Jj

Reagovat
jáá

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
naheCZ

Reagovat
smazaný uživatel

Jako Černý má rozhodně reprezentáční formu! A co se týče krajních záložníků rozhodně po stoperech největší naše slabina. Přesně tenhle typ nám už dlouhá léta chybí, a měl by rozhodně dostat šanci, jen ho nesmí Zase Česká mentalita odsoudit už při před zápasový grafice sestavy

Reagovat
jáá

Doufám že dostane šanci, teď si jí určitě zaslouží.

Reagovat
dave30

Spíš neodsoudit hned po prvním zápase. To také umíme...

Reagovat
Andis

Nebo umíme hodně vyřvávat a přeceňovat kdejakého hráče, a zároveň je posílat do TOP klubů to nám jde snad ještě lépe

Reagovat
adoxx

A nebo taky umíme z každýho českýho hráče dělat totálního nekopa, kterej má tak akorát na 3. polskou ligu

Reagovat
$$CaptainKokotko

To je pravda. Já si myslím, že třeba proti Skotsku na posledních 20min by byl platný. Vyzkoušet se určitě musí. Uvidíme

Reagovat
dave30

Jj, my toho umíme...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele