Bundesliga - souhrn 33. kola

16.05.2009, 17:31, aktualizováno 16.05.2009, 17:31
Komentáře a souhrny
Za titulem míří Wolfsburg! Vlci nadělili pět gólů Hannoveru na jeho hřišti. Naopak Bayern ztratil, když remizoval v Hoffenheimu, nyní tak má na první místo ztrátu dvou bodů stejně jako Stuttgart, který porazil Cottbus. Bayern a Stuttgart čeká v příštím posledním kole vzájemný zápas.

Hertha jen remizovala se Schalke a se snem o mistrovském titulu se loučí. Fanoušky hodně potěšily Leverkusen a Dortmund. Bayer rozstřílel Gladbach 5:0, Borussia nadělila Bielefeldu ještě o gól víc. V nevyrovnaných výkonech pokračují Brémy, které podlehly Karlsruhe. Nedařilo se ani Hamburku proti Kölnu.

VfB Stuttgart - Energie Cottbus 2:0

16.05.2009 15:30

Góly: 19. Thomas Hitzlsperger, 78. Cacau

Stuttgart zachoval naděje na zisk ligového titulu, jelikož hladce zvítězil díky gólům Hitzlspergera s Cacauem nad zachraňujícím se Cottbusem 2:0. Ten zůstává na předposlední příčce. V posledním kole zajíždí aktuálně třetí celek tabulky do Bayernu. Tenhle šlágr kola hodně napoví o tom, kdo vyhraje letošní ročník Bundesligy a kdo postoupí do Ligy mistrů.

Protože hvězdný útočník Mario Gomez, jenž v předminulém kole sestřelil čtyřmi góly vedoucí Wolfsburg, měl problémy s přitahovačem, nemohl do dnešního utkání nastoupit v základní jedenáctce. Ovšem Ciprian Marica se nakonec ukázal jako vůbec ne špatná náhrada. Dokonce byl hlavním mužem u první šance utkání v 6. minutě, když Hilbertův centr poslal hlavou jen těsně mimo branku.

Domácí se dočkali branky v 19. minutě. Hitzlsperger k ní přišel trochu šťastným způsobem, nicméně rychlé vedení pomohlo Stuttgartu k většímu klidu ve hře. Svůj centr zprava z trestného kopu poslal do vápna s cílem, aby ho někdo usměrnil do sítě. Jenže letící balón podskočili jak chotěbuzští obránci, tak stuttgartští nájezdníci, a tak se odrazil od země nikým netečován přesně směrem k levé tyči. Překvapený brankář Tremmel neměl už šanci zareagovat.

Energie nutně potřebovala alespoň bod, a proto se snažila do přestávky samozřejmě horlivě o vyrovnání. Gebhart se ocitl sedm minut před koncem v obrovské příležitosti, ovšem z blízkosti pálil jen nad břevno. Stuttgart však dobrou defenzívou svůj prostor jen těžko otevíral.

V 51. minutě mohli domácí zdvojnásobit vedení, Sorensen ale hlavičkoval z bezprostřední blízkosti mimo. Brankář Jens Lehmann pomohl o pár chvilek později veledůležitým zákrokem proti Rostově pokusu z hranice vápna.

Stuttgart udeřil o dvě minuty později z protiútoku. Lanig nakopl dlouhý balón na střídajícího Gomeze, ten našel zleva ve vápně úplně volného Cacaua, jenž neměl sebemenší problém naprosto sám před Tremmelem se skórováním. Hosté měli ještě štěstí, že sudí v závěrečné desetiminutovce neodpískal Radlejičův zákrok na Gomeze v pokutovém území jako nedovolený.

Stuttgart ztrácí na vedoucí Wolfsburg dva body. Na titul může pomýšlet jen v tom případě, pokud Vlci v posledním kole neporazí doma Brémy a on vyhraje na hřišti Bayernu. Bude to velkolepý zápas na závěr Bundesligy. Mnichovští mají totiž stejný počet bodů. Nikdo z nich nebude chtít prohrát, protože nejenže ztratí možnost vyhrát ligu, ale jelikož v těsném závěsu číhá Hertha, tak se bude hrát i o účast v Lize mistrů pro příští ročník.

Cottbus musí bezpodmínečně v posledním kole doma nad Leverkusenem vyhrát. A ani to mu nemusí stačit k celkové záchraně.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Arminia Bielefeld 6:0

16.05.2009 15:30

Góly: 43. Sebastian Kehl, 53. Tamás Hajnal, 69. Nelson Valdez, 72. Sebastian Kehl, 84. Tinga, 87. Mohamed Zidan

Všeříkajícím výsledkem smetla Borussie Dortmund Arminii Bielefeld a výrazně napomohla její cestě do druhé Bundesligy. Naopak Dormund vinou lepšího skóre sesadil z 5. pohárové pozice Hamburg a ve Vestfálsku se schyluje k nečekanému úspěchu v podobě Evropské Ligy. Její obdobu, Pohár UEFA, respektive jeho předkolo, sice hrála Borussie i tento rok, nikoliv však vinou umístění v tabulce, nýbrž vinou toho, že se probojovala až do finále DFB Pokalu. Dortmund přitom přišel k deklasování soupeře jako slepý k houslím.

Arminia ukázala své dnešní plány hned po úvodním hvizdu, hosté postavili hustý obranný blok a nechávali Dortmund kombinovat kolem středové čáry, nikde jinde však ne. Domácím tak nezbývalo nic jiného, než zkoušet štěstí z dálky. Valdez byl k úspěchu velice blízko ve 12. minutě. Ve 22. minutě pak hlavičkoval Kehl. Arminia odváděla velice solidní obrannou fázi a její taktika mohla snadno slavit úspěch. Dortmud od odbdržené branky ve 35. minutě zachránil už pouze fantastický Weidenfeller. O 6 minut později ještě hrozil Tesche.

Gól však Dortmund nedostal, a tak se stalo, že gól vstřelil. Po Freiově volném kopu se na brankáře Eilhoffa natlačil Kehl a míč poslal hlavou do branky. První poločas tak dílem náhody, štěstí, či fotbalové spravedlnosti, každý ať si vybere sám, skončil 1:0.

Druhý poločas už však vypadal jinak. Hned v první výrazné situaci na hrací ploše se domácím povedlo vstřelit gól. Po zmatku v pokutovém území hostů míč do brány uklidil Tomas Hajnal. S vedením 2:0 v zádech se hra pro Dortmund stala výrazně jednodušší, Arminia, ve hře dopředu působící značně chaoticky, si nevěděla rady s brejky domácích, a tak padaly góly. První střelil Valdez, který ve skluzu trefoval centr Kuby Blaszykowského.

Další přidal Kehl, kterému po nepřehledné situaci pro hostujícího gólmana stačilo trefit prostředek branky. Na 5:0 hlavou svýšil Tinga a poslední hřebík do rakve hostům zasadil Mohamed Zidan, specialista na hezké góly. Ani tentokráte nezůstal nikterak dlužen své pověsti, ve vápně si elegantně obešel obránce a uklidil balon k tyči. Více gólů Borussie přidal nestačila a Arminia si tak do Bielefeldu odváží šestigólový příděl.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Bayern Mnichov 2:2

16.05.2009 15:30

Góly: 21. Demba Ba, 29. Carlos Eduardo - 16. Franck Ribéry, 44. Luca Toni

V období, kdy zaváhat nelze, Bayern zaváhal a hra o titul je prakticky prohraná. Navíc se na mnichovský velkoklub bodově dotáhl Stuttgart, příští soupeř Bayernu. Jediným štěstím je, že ani Hertha nedokázala svého soupeře porazit a v Mnichov tak stále drží druhou příčku. Příští týden se tak v očekávaném jihoněmeckém derby nebude rozhodovat jenom o titulu, který má se dvoubodovým a sedmigólovým náskokem ve svých rukou Wolfsburg, ale o druhém místě, které je pro Bayern extrémně důležité.

Hosté utkání začali nadějně, tlačili se dopředu a z toho pramenily šance, v 11. minutě střílel mimo Toni, o minutu později netrefil bránu Sosa. Do třetice všeho dobrého se potvrdilo i dnes, a ze třetí šance tak Mnichované nevzešli naprázdno. V 16. minutě - na pravé straně se zjevil Podolski, nacentroval na Toniho, Hildebrand centr vyrazil pouze na kopačky Ribéryho a ten nezaváhal. Pak ovšem přišly chvíle Hoffenheimu.

Hned z první domácí akce přišel gól. Carlos Eduardo výborným pasem na šel Ba, ten si míč zpracoval ideálně do běhu a trefil padajícího Lucía, od jehož nohy se balon odrazil do brány. To ze strany domácích zdaleka nebylo všechno. Další šanci měl jen o 2 minuty později Obasi, na to Bayern za další minutu odpověděl šancí Ribéryho, posléze Podolského. Ve 27. minutě hlavičkoval v nebezpečné pozici Demichelis, o minutu později na druhé straně hrozil Weis. Hra měla spád, tempo, šance - vše, co k dobrému fotbalu patří.

Další šance už ale přinesla gól, Ba si vybojoval pozici k centru na Weillingtona, ten míč hlavičkoval směrem od brány, kde měli stát hostující obránci. Ti však postávali všude možně, jen ne tam, kam si pro úplně volný balon naběhl Eduardo a uklidil ho do sítě. Obrdžená branka jakoby Mnichovské opařila, horkou vodu ale někdo na Bavorskou obranu pravděpodobně vylil o něco dříve. Ve 36. minutě mohl Bayern prohrávat již o 2 góly, Butt však Ba vychytal. Další zákrok si připsal ve 40. minutě, kdy míč vypichoval Ba od nohy, ten se sice ochotně skácel a křičel u toho, jakoby mu nehty trhali, ovšem Butt hrál balon.

První poločas nabídl ještě jednu zaznamenáníhodnou událost. Ve 44. minutě Bayern vyrovnal. Ribéry se na křídle vykličkoval až k brankové čáře, odkud ideálně nacentroval. Mnoha fanouškům Bayernu v tu chvíli zatnulo, protože v místech, kam centr směřoval, se poflakoval Toni, ten ovšem příijemně překvapil a míč do brány uklidil. Těsně před poločaovým hvizdem měl obrovskou šanci strhnout vedení na stranu mistra z Mnichova Podolski, Hildebrand ho však vychytal.

I druhý poločas se odehrál ve vysokém tempu, které týmy nasadily hned od začátku. Šancí však popravdě bylo o něco méně, než v první půli. Prvně hrozil Welington v 54. minutě. Tři minuty po něm byl zastaven Van Bommel. Bayern měl veliké šance a příležitosti strhnout vedení na svou stranu, Hoffenheim sice hrál energicky, ovšem Bayern svého soka přehrával. O další minutu později Sosa netrefil centrovaný balon. V 64. minutě svou šanci opět spálil Toni.

Další šanci měl až v minutě 74. Toni, ten však splnil svůj, pečlivě dodržovaný, každozápasový standard čtyř neproměněných jasných gólových šancí. Pro dnes svou statistiku dokonce ještě navýšil v 83. minutě. V konečné fázi utkání už Bayern neměl sílu strhnout vedení na svou stranu a výsledek 2:2 tak Bayernu odebírá reálnou šanci na titul.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 5:0

16.05.2009 15:30

Góly: 31. Stefan Kießling, 44. Patrick Helmes, 68. Gonzalo Castro, 79. Michal Kadlec, 86. Dante (vl.)

Mönchengladbach se svého prokletí proti Leverkusenu nezbavil a ještě se musí strachovat o přežití. Bayeru tento výsledek dal ještě naději na konečné sedmé místo.

Gladbach má totiž na první sestupující Arminii Bielefeld náskok pouhých třech bodů a ve 34. kole se bude muset v derby dvou Borussií hodně snažit. Leverkusen by naopak svému rivalovi mohl pomoci v Cottbusu, který může Gladbach na 15. místě vystřídat.

Trenér Bayeru Bruno Labbadia udělal ve své sestavě dvě změny. Vidala, jenž kvůli 10. žluté kartě nemohl nastoupit, nahradil Haggui, Barnetta nahradil kvůli zranění lýtkového svalu Simona Rolfese. Kapitán Bayeru tak přerušil obdivuhodnou sérii 131 zápasů, ve kterých Werkself ani jednou nechyběl. Labbadiův protivník Hans Meyer musel řešit pouze absenci Paula Stalteriho, jenž nenastoupil kvůli problémům se zády a v sestavě jej nahradil Tomáš Galásek.

Pro Leverkusen to bylo poslední vystoupení v severním Porýní-Vestfálsku, klub bude své příští zápasy hrát v nově zrekonstruované BayAreně. K tomuto nostalgickému utkání se navždy bude vázat fakt, že Leverkusen v něm poprvé po sedmi utkáních utnul neúspěchy v moderní düsseldorfské aréně.

Zápas začal oťukáváním z obou stran. V deváté minutě měl obrovskou šanci hostí Colautti, ale jeho nohy byly moc krátké. Leverkusen pak převzal iniciativu, šance hlavičkujícího Sinkiewicze a Helmese ale brankou neskončily. Mönchengladbach zalezl daleko na vlastní polovinu a šance Leverkusen přicházely jako na běžícím páse. Colautti byl na hrotu osamocen a často připomínala jeho snaha něco na způsob konfrontace Davida s Goliášem. Tlak se zvyšoval a do konce prvního poločasu přišly dvě branky v Baillyho síti.

Poprvé se mohli "domácí" radovat v 31. minutě, kdy schovanou střelou z rohu pokutového území překvapil Baillyho Kiessling. Minutu před koncem první půle se slavilo znovu, tentokrát Castro ostře přihrál Helmesovi, jenž pozměnil dráhu míče do brány.

Trenér hostí Hans Meyer si byl jist vážností situace a o poločase provedl dvě změny. Schachten nahradil Paauweho a Marin Baumjohanna. Prvních pár minut to opravdu vypadalo, že tyto změny k něčemu povedou, jenomže Colautti v obrovské šanci Adlera nepřekonal. Leverkusen pak opět převzal dirigentskou taktovku a zatlačil Gladbach. V 68. minutě poslal jeden z nejlepších mužů na trávníku Castro míč na vzdálenější Baillyho tyč. Tento způsob dávání gólů si Werkself neobvykle oblíbili, skórovali tak už potřetí.

Všem už bylo víceméně jasné, že Werkself vyhrají. Navíc Bruno Labbadia prokázal zlaté ruce. Poslal na hřiště Schneidera, který po zranění páteře nastoupil poprvé od dubna 2008 a sršela z něj motivaci. V 79. minutě nejprve možná trochu nevědomky poslal míč na zadní tyč, kam si nabíhal český reprezentant Michal Kadlec a pomohl tak ke čtvrtému gólu utkání. V minutě osmdesáté šesté navíc opět centroval na gól, jenomže tentokrát si míč ve snaze odkopnout jej srazil do vlastní sítě obránce v bílém Dante.

Fotbalisté Mönchengladbachu pak byli vypískáni dokonce i svými vlastními fanoušky, situaci však mají stále ve svých rukou.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - Schalke 04 0:0

16.05.2009 15:30

Góly: -

Berlínská Hertha touto remízou ztratila šanci na titul, má oproti Wolfsburgu o mnoho horší skóre. V souboji se Schalke nepadl jediný gól. Oba trenéři byli oproti minulým zápasům na změny skromní, jen vůdce Königsblauen Büskens nahradil v základní sestavě Krstajice Halilem Altintopem, což si vyžádalo přesunutí Westermanna do obranné čtveřice.

Hertha bude zřejmě po utkání velmi spínat sudímu Peteru Gagelmannovi, potažmo jeho asistentům. V 13. a 21. totiž mylně odmávali postavení mimo hru srbského útočníka Marka Panteliće, což potvrdily i záběry televizních kamer. Schalke se na Olympiastadionu nedařil přechod do útoku, na hrotu hrál sám osamocený Kuranyi. Hertha měla první dějství ve svých rukou, navíc ve 43. minutě mohla opravdu litovat zahozené šance Dardaie.

Mnohé se nezměnilo ani v druhém poločase. Schalke mělo sice více ze hry, ale iniciativu rozhodně nepřevzalo. Hertha byla nadále nebezpečnějším týmem, důkazem toho byla hlavička Kacara z 58. minuty, která však také tížený gól nepřinesla.

74 200 diváků v ochozech berlínského svatostánku trnulo opět v 62. minutě, Pantelic se opět dostal do skvělé příležitosti, jenomže ji neproměnil. Hosté se poprvé k ohrožení branky propracovali až v 70. minutě, kdy Jones trefil pouze nohy Jaroslava Drobného. Pro českého brankáře to byl vůbec první zákrok v utkání.

Konečná fáze tohoto utkání byla do značné míry jednotvárná. HBSC musela vstřelit gól pro zachování naděje na mistrovský titul, ale nepovedlo se to. V 90. minutě navíc mohlo být ještě hůř a po nadějích. Kuranyi však svou ojedinělou šanci neproměnil.

Poslední kolo bude pro Herthu těžké, cestuje totiž na hřiště Karlsruhe bude bojovat o záchranu.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - 1. FC Köln 0:1

16.05.2009 15:30

Góly: 9. Fabrice Ehret

Domácí Hamburg vypadl z příček zaručující pro příští ročník evropské poháry, jelikož senzačně podlehl o nic nehrajícímu Kolínu. Ten si však za svůj výkon tři body určitě zasloužil. Duel bez mnoho fotbalových akcí rozhodla jedna střela na branku, kterou vyslal už v 9. minutě Ehret a jenž skončila gólem.

Hamburg předvedl jeden z nejhorších výkonů sezóny. Tak mizernou první půli chudou na jakoukoliv fotbalovou akci 57 000 diváků ve vyprodané HSH Nordbank Aréně dlouho nevidělo. Už po devíti minutách se radoval z gólu Fabrice Ehret. Dlouhý nákop gólmana Kesslera doskákal až k němu a z hranice vápna ukázkovým angličanem rozvlnil síť. Cožpak o to, že se dostane gól takhle brzo. Horší bylo, že domácí nedokázali jedinkrát do poločasu ohrozit soupeřovu branku.

Druhá půle nebyla ze strany Hamburku o nic lepší, avšak gólovky se alespoň občas objevily. Trenér Martin Jol se snažil podpořit ofenzívu poločasovým vystřídáním Atouby za kreativního Trochowského.

Kolínští po hodině hry mohli jít do dvoubrankového vedení, ovšem Ishiakův pokus z dvaceti metrů zamířil jen mimo branku. Až v 64. minutě musel být výrazněji na pozoru hostující gólman Kessler. Janssen nacentroval na Mathijsena, jehož střela však nemířila mezi tři tyče.

Hosté ovšem útočili dále. Střídající Daniel Brosinski si našel skvěle prostor pro svou pravačku, jeho pokus nakonec gólmana Rosta neotestoval. Ehret mohl přidat svůj druhý gól o dvě minuty později, avšak ani on nemířil přesně, nýbrž jen nad branku. Poslední šanci utkání na to zvrátit stav utkání měl Trochowski, jenže zase na jeho střelu nemusel Kessler ani reagovat.

Hamburg zajíždí v posledním kole na půdu Frankfurtu a musí tam bezpodmínečně vyhrát. Jestli však Dortmund získá tři body v Mönchengladbachu, zbudou mu tak jako tak na konci Bundesligy jen šestá příčka a slzy v očích z nepostupu do evropských pohárů. Kolín zůstane nejhůře dvanáctý. Naposledy bude hrát jen o čest s také již zachráněnou Bochumí.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - VfL Wolfsburg 0:5

16.05.2009 15:30

Góly: 14. Edin Džeko, 33. Grafite, 36. Grafite, 54. Edin Džeko, 80. Edin Džeko

Wolfsburg vyhrál v Hannoveru a udělal veledůležitý, pravděpodobně rozhodující krok k zisku německého titulu. Málokdo už věří, že doma velice silný Wolfsburg neporazí o nic nehrající Werder Brémy, zvláště když na druhém místě na zaváhání čeká zrovna Bayern, který rovněž bude muset projít trnitou cestou ke třem bodům ze zápasu se Stuttgartem.

Dalších 5 gólů dnes vstřelila dvojice Dźeko-Grafite, a dosáhla tak naprosto neuvěřitelného čísla 51 vstřelených branek pouze dvěma hráči, kteří rovněž zaujímají první dvě pozice v tabulce střelců.

Na hřišti byli vidět především dva hráči, oba útočníci Wolfsburgu. Ti se také zamotali do prvních dvou šancí zápasu, ve 4. minutě hrozil Grafite, v 10. Dźeko. Domácí Hannover odpověděl Krzynowekovým pokusem. O 7 minut později, z další střely na bránu, už ovšem padl gól. Dźekovi se dostalo přihrávky na hranici pokutového území a pak předvedl to, čím se proslavili velcí hráči. Míč si naprosto jednoduše hrudí zpracoval před sebe a pak nechytatelnou ranou do růžku vstřelil gól.

Wolfsburg se dále nikam nehnal, další příležitost tak patřila domácím. Ve 26. minutě byl nebezpečný Bruggink. To už ovšem ze strany šestadevadesátek bylo všechno. Ve 30. minutě ještě planě hrozil Gentner, ovšem za další tři a tři minuty góly střílel Grafite. Obě gólové situace byly na chlup stejné, na levém křídle hráč odcentroval (nejprve Dźeko, pak Gentner), stoper domácích vyrobil hrubku (nejprve Eggimann, později Fahrenhorst) a útočník hostů hrubku potrestal (Grafite, později opět Grafite). Jasné vedení Wolfsburgu 3:0 se pak pokusil korigovat ve 39. minutě Vinicius, o tři minuty pak Forssel.

Hned po přestávce se diváci dočkali další branky, ti domácí se však příliš neradovali, v 54. minutě toiž zvyšoval Dźeko, tradičně hlavou. Na hřišti se až dokoce zápasu kromě jediné výjimky, kterou bylo zkompletování Dźekova hattricku (opět hlavou) nic podstatného nestalo a Wolfsburg si tak do posledního kola vytvořil takřka nezvratitelnou mistrovskou pozici.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Karlsruher SC 1:3

16.05.2009 15:30

Góly: 73. Hugo Almeida - 28. Lars Stindl, 39. Lars Stindl, 55. Aleksandr Iašvili

Poslední celek Karlsruhe zaskočil favorita z Brém a díky výhře 3:1 na jeho hřišti dál živí naději na záchranu. Stindl zařídil první dvě branky už v první půli a Jašvili přidal deset minut po přestávce třetí, na což už domácí Werder stačil odpovědět jen trefou aktivního Almeidy. A to ještě už ve třetí minutě spálil penaltu hostující Engelhardt.

Hned na začátku zápasu mohli jen domácí příznivci nevěřícně hledět, co že to na hřišti jejich Werder tropí za hrubky. Běžela teprve třetí minuta a obránce Prödl v pokutovém území minul balón. Pro ten si došel dotírající Stindl, jehož musel nevybíravými prostředky rakouský stoper ve vápně zastavit. Sudí Kempter neměl jinou možnost než ukázat na bílou tečku. Jenže Engelhardt nenaložil z nabídnutou penaltou nejlépe a brémský gólman Wiese jeho přízemní střelu vykryl.

Karlsruhe se však nesesypalo, proti finalistovi Poháru UEFA mu možná chyběla jen větší průraznost. Domácí vypadali opticky na jedničku. Ale poté, co vyvedl chybu Prödl, měli proti outsiderovi jen pouze jednu gólovku a a ještě k tomu postrádala přesnější mušku. Baumann zkrátka v 16. minutě selhal hlavou na skvěle reagujícím gólmanovi Millerovi. Na druhé straně o pár chvilek později mohl zase špatné přihrávky, tentokráte od Fringse, využít Freis, hostující záložník ale trestuhodně zahodil.

Pak se Karlsruhe v ofenzívě odmlčelo. Domácí Hugo Almeida měl během minutu dvě obrovské šance. Nejprve ve 27. minutě ztroskotal na stoperovi Langkampovi a pak ve 28. minutě trefil hlavou tyč. Kdo ví, jak by se utkání odvíjelo, kdyby Portugalec rozvlnil alespoň jednou síť. Jako blesk z čistého nebe naopak udeřil soupeř. Celozzi se skvěle prosadil ve středu hřiště, nacentroval do vápna na hlavu Stindla, jenž poslal míč přímo ke vzdálenější tyči. Almeida měl na kopačce znovu ve 32. minutě vyrovnání, ovšem Miller mezi třemi tyčemi zářil.

Werder následně otevřel obranu. A to neměl dělat. Pět minut před půlí Eichner z rychlosti nabil zleva do středu hřiště Stindlovi, který míč nezpracoval dobře, ale skákavý balón nakonec napálil z voleje tak, že na něj Wiese už nedosáhl.

Do druhé půle nenastoupil už kapitán Karlsruhe Franz, který musel odstoupit kvůli svalovým problémům. Ale i bez něj se hosté dostali do senzačního třígólového vedení, které prakticky rozhodlo o třech bodech. Prödl deset minut po přestávce opět chyboval, nechal uniknout do vápna Freise, ten přihrál do malého vápna spoluhráči Jašvilimu, jenž uklidil dělovku přímo pod břevno.

Když Werder zjistil, že to proti houževnatému soupeři prostě nepůjde, nechtěl zbytečně inkasovat ještě větší debakl. Nakonec se v 73. minutě po mistrné přihrávce Özila nadvakrát podařilo překonat Millera Almeidovi, o deset minut později měl ještě dobrou příležitost Diego, ovšem gólem neskončila.

Brémy nikým neohrožované skončí v letošním ročníku Bundesligy na desátém místě. V posledním kole sezóny zajíždí na půdu vedoucího Wolfsburgu. Karlsruhe díky této výhře neřeklo v boji o záchranu ještě poslední slovo, avšak šanci už má jen na barážovou šestnáctou pozici. Pokud Bielefeld ani Cottbus nezvítězí a ono doma získá tři body nad Hertou.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Eintracht Frankfurt 2:0

16.05.2009 15:30

Góly: 26. Vahid Hashemian, 72. Diego Klimowicz

V nepříliš pohledném utkání zvítězili domácí a Bochum si tak zajistila bundesligovou příslušnost i pro další ročník. Hosté prohry litovat nemusí, protože se spolu s Bochumí zachránili rovněž.

První šanci si vytvořil Eintracht, když Martin Fenin přiťukl Mehdimu Madhavikiovi, jenže míč mu včas ustřelil obránce Bochumi. Následnou střelu z úhlu od Meiera obrana domácích zblokovala. Domácí se osmělili zanedlouho, když Markuse Prölla z otočky prověřil Pfertzel.

V 26. minutě padl první gól utkání. Gólman Bochumi po rohu hostů rychle vyhodil míč, Epallé následně přesprintoval celé hřiště, počkal až mu přiběhnou spoluhráči, narazil si si s Pfertzelem a poslal z pravého křídla krásny centr přesně na hlavu Vahida Hashemiana. Pröll neměl sebemenší šanci - 1:0. To bylo z první půle vše.

Na začátku druhé půle si svojí spolupráci z prvního poločasu zopakovali Epallé a Hashemian, jenže tentorkáté z toho gól nebyl. O chvilku později se nadvakrát snažil hlavou prosadit Diego Klimowicz, ale Pröll byl pokaždé na svém místě.

Hosté se příliš neosmělovali. Jednou z mála příležitostí, která by se dala nazvat gólová, byla střela z přímého kopu od Liberopoulose, jenže ta mířila pár decimetrů nad.

A tak úřadovali opět domácí. Nejprve Maltritzovu hlavičku zázračně vychytal Pröll, ale v 72. minutě byl na hlavičku Epallého krátký. Celá akce začala na levé straně hřiště, kdy se prudký centr před bránu snesl až na hlavu Klimowicze, kterému ale radost z gólu zázračným zákrokem zkazil Pröll. Jenže Epallé dorážel hlavou do zcela opuštěné brány a i Pröll byl protentokrát bezmocný. Ten si poté ve vzteku natrhl dres, že mu jeho spoluhráči v obraně příliš nepomohli.

Ke konci utkání málem snížil Řek Liberopoulos, ale po roohovém kopu nastřelil jen bránícho hráče a utkání tak skončilo zaslouženou výhrou Bochumi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfL Wolfsburg33206775:4066
2.Bayern Mnichov33197769:4164
3.VfB Stuttgart33197762:4164
4.Hertha BSC33196848:3763
5.Borussia Dortmund331513559:3658
6.Hamburger SV331841146:4558
7.TSG Hoffenheim331410960:4752
8.Schalke 04331481145:3250
9.Bayer Leverkusen331471259:4349
10.Werder Brémy331291263:4545
11.Hannover 96331091447:6739
12.1. FC Köln331151734:4938
13.Eintracht Frankfurt33891637:5733
14.VfL Bochum337101638:5431
15.Borussia Mönchengladbach33861938:6130
16.Arminia Bielefeld334151427:5427
17.Energie Cottbus33762027:5727
18.Karlsruher SC33752126:5426

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (115)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ty vole, Džeko a Grafite, to je neuvěřitelný..

Reagovat
smazaný uživatel

Džeko

Reagovat
smazaný uživatel

5:0 a 6:0 to je jako Krajskej přebor..

Reagovat
smazaný uživatel

Myslis ze v kraji jsou takove výsledky

Reagovat
madridcan

DZeko Grafite Wolfsburg

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, ještě dodám...Bayern demence týmu graduje

Reagovat
madridcan

tak ja prajem hocikomu okrem bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

ja Bayernu přeju 4. místo

Reagovat
jtbs

"přeju"-...to ja taky

Reagovat
smazaný uživatel

ještě bvb

Reagovat
herbage

Zajímavé kolo. Dortmund , Bayer , Džeko, Grafite , Karlsruhe

Reagovat
smazaný uživatel

Proč jsem si nevzal Tuhu.

Reagovat
irik

Co si pamatuju, tak říkal, že tě překecal, že Grafite se prej často zraní nebo vykartuje . Jinak Dźeko je mnohem větší frajer . Ten první gól dnes, byl naprosto fantastický.

Reagovat
herbage

Tak ne že by to nebyla pravda, i když letos se mu zranění i tresty obloukem vyhýbaly

Reagovat
smazaný uživatel

Zranění obloukem vyhýbaly? To asi ne, koukni, kolik odehrál zápasů.

Reagovat
herbage

Na jaře měl menší problémy, ale rychle se přes ně přenesl

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale furt chyběl 1/4 zápasů kvůli zraněním, pak 1 zápas kvůli dvěma žlutým..To zas tak málo neni.

Reagovat
smazaný uživatel

no, ale na podzim zvládl 11 zápasů...

Reagovat
smazaný uživatel

Herbage je vychcanej, on Bundesligu zná lépe, a tak mi Grafita chytře vymluvil, prozíravý člověk.

Reagovat
herbage

Kdybych ho si na jaře vzal já místo Ibiševiće, tak seš nahranej dávno

Reagovat
irik

Prozíravý? Nedal si při zranění Ibisiviće náhodou (ještě v polovině sezóny...) Toniho?

Reagovat
smazaný uživatel

On to chtěl ještě zdramatizovat.

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

"Bayern rozstřílel Gladbach 5:0"

Reagovat
honziss

Dortmund, Karlsruhe, Leverkusen a Wolfsburg.

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

GRAFITE DZEKOOOOOOOOOOO

Reagovat
smazaný uživatel

si už dělaj prdel fandim

Reagovat
Shevchenko

Bundesliga

Reagovat
smazaný uživatel

lepší jak itálie

Reagovat
smazaný uživatel

V Teplicích vynikal to jo, ale jo, ale nikdy by mě nenapadlo, že za rok z něho bude taková hvězda a jeden z nejlepších střelců BUNDESLIGY.

Reagovat
risk je zisk

Džeko Džeko Džeko

Grafite Grafite

VfL Wolfsburg

Reagovat
Shevchenko

Jinak bude rozhodovat skóre nebo vz. zápasy?

Reagovat
rufus

skóre

Reagovat
smazaný uživatel

to je SILENY!! dzeko grafite vfl doufam ze ten titul udelaji, uz jenom krucek

Reagovat
Gazza.8

fuuuu dobře...Džeko a Grafite pěkně sypou teda

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle kolo slušné nářezy, Vlci ten boj o titul myslí opravdu vážně a doufám, že VfB ještě zabojuje a přinejhorším půjde do LM rovnou bez předkola z druhého místa.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Bremen, Hamburg.

Reagovat
herbage

Hamburk chápu, ale Werder ne. Karlsruhe jde o záchranu a Werderu jen o to nezranit se, hrají totiž finále Německého poháru a finále poháru UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

no prave, takze naopak ne? werder chapes ze vypustil

Reagovat
herbage

Ne, chápu, že se mu směje

Reagovat
smazaný uživatel

jo tak pardon

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, že jsou ve finále Pokalu jsem nevěděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nicméně stejně trojka od nejhoršího týmu ale ostuda je.

Reagovat
smazaný uživatel

no pokud ve werderu muze hrat takovy kokot jako almeida tak to s nim tak zhavy nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Kokot?

Reagovat
smazaný uživatel

je to obri hovado nemotorny totalne nulovy, nesnasim takove hrace, nechapu, jak mohou hrat fotbal objektivne nema kvality. krome toho, ze je velky tlusty a tezky. s balonem umime zrejme oba dva vic nez on

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, kdyby se to bralo podle tebe, tak Koller hraje basket, místo, aby byl u jedněch z největších úspěchů ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsi me nepochopil. koller mel schopnosti, sakra velky. almeida nema schopnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevim, proč by Almeida neměl mít schopnosti, pro mě to je prostě typický vysoký hráč do vápna, takovýhle hráči sice nejsou nejrychlejší a moc neoplývají technikou, ale zase mají jiné přednosti, např. tvrdé zakončení nebo hra hlavou. I když z Werderu mám třeba mnohem radši dvojku Pizarro - Rosenberg.

Reagovat
smazaný uživatel

ten hrac je tak marny, ze vzbuzuje soucit. jediny, co dokaze, je nekoho pretlacit a dat do toho hlavu. strelu mit tvrdou muze, to mam taky, ale kolikrat ho vidis za zapas vlastne vystrelit? jednou v odkrytym prostoru? sam to neudela. jeste horsi je ovsem pri zapasech pt reprezentace, to je ultimatni agonie

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je pravda, že v portugalské repre by možná byli lepší na jeho post. Napadá mě třeba Postiga nebo dát na hrot Ronalda.

Reagovat
smazaný uživatel

jenze portugalsko nema jedineho dobreho utocnika. ronaldovi bys na hrotu zabil nekolik prednosti. faktem je to, ze oni ho ale se simaem nahrazovat musi. postiga nema vykonnost dostatecnou. jednou ve sportingu zahraje jak buh, pak pet zapasu nic. proto chteji naturalizovat liedsona nemaji proste koho. kdyby meli utocnika prvni kvality, tak vyhravaji trofeje

Reagovat
herbage

Tak záleží, jak definuješ nejhorší tým. Herně určitě ne, porazili třeba i Hamburk a Bayer. To samé v PL WBA, poslední dobou válí a přitom jsou poslední

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší tým dle postavení v tabulce.

Reagovat
herbage

Takhle to ale nesmíš brát. Navíc v Bundeslize není slabých soupeřů

Reagovat
smazaný uživatel

No, na druhou stranu jim dali BVB, TSG, Hertha čtyřku, doma zas třeba Shalke trojku.. Jinak o jejich herním projevu jsem vůbec nehovořil, to by nebylo úplně šťastné z mojí strany, protože jsem je letos neviděl ani jednou.

Reagovat
herbage

Tak vloni jde držela pevná defenzíva nad vodou, taky proto byli do půlky podzimu druzí. Letos Görlitz skoro pořád zraněnej, kapitán Franz mimo celý rok, Eigemann šel do Hannoveru a tůstal jedinej Eichaner

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, loni jsem jim docela držel palce, vedli si podobně jako ve Francii Caen, ti na tom byli skoro stejně a letos bojují zuby nehty o udržení v lize.

Reagovat
herbage

Druhá sezóna je vždy pro nováčka nejtěžší

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, navíc když jim jak říkáš chybí takřka celý základ obrany, to se hraje blbě.

Reagovat
herbage

Tak hlavně chybí Hajnal, který patří k nejlepším hráčům ligy. Podívej se, jak zvedl Borussii. Já mám možnost sledovat všechny sestřihy a snad 90% gólů Dortmundu jde právě přes Hajnala

Reagovat
smazaný uživatel

tak Hajnala jsem si loni oblíbil neskutečně, právě kvůli němu (párkrát jsem loni KSC viděl) jsem Karlsruhe přál a letos jsem byl docela potěšený, že půjde do BVB, protože ty mám taky rád a věděl jsem, že by je mohl pozvednout, protože hráč to je vynikající, skvělý do kombinace, dobrá střela, přehled.

Reagovat
herbage

Hlavně ten přehled. On jen neposouvá míč dále, ale nabízí se, tvoří, střílí, přihrává do jasných šancí. Nebál bych se tvrdit, že lépe diriguje hru Borussie než Rosa

Reagovat
papos182

tak hertha prisla definitivne o nadeji ziskani titulu

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesliga je od prvého kola tohto ročníka extrémne zaujímavá. Od začiatku Hoffenheim, cez Wolfsburg a Stuttgart, celoročná Klinsmannmania a slabšia hra Bayernu, vynikajúce individuálne výkony jednotlivcov, končiac ešte tým, že o titul bojujú ešte 4 mužstvá. O návštevnosti a atmosfére zbytočne hovoriť.

Reagovat
smazaný uživatel

Tři mužstva.

Reagovat
smazaný uživatel

jasne zmýlil som sa, dik za opravu

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern to zas zesírá... Ale Das Autos jsou mi sympatičtí, to bych překousnul, je ohromné, jak Džeko s Grafitem válí kolo co kolo.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli se nepletu tak Vlkům stačí k titulu remíza že? Nebo jak je to při stejném počtu bodů? Počítá se skore?

Reagovat
Lorcan

jo, skóre, ale vzájemnej zápasy maj taky lepší takže jim bod stačí z posledního utkání (pokud tedy bayern neporazí Stuttgart 15:0 nebo tak nějak)

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo stuttgart neporazí bayern podobným výsledkem

Reagovat
Lorcan

a jo, to mě nedošlo, mě by bohatě stačilo kdyby ho prostě porazil

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern škoda,že Hoffenheim neudržel svoje postavení v tabulce

Reagovat
smazaný uživatel

Blbnu... Škoda, že neudrželi vedení v zápase...

Reagovat
smazaný uživatel

Vlci si snad titul už nenechají vzít! Ale myslím si,že jim to Hannover pustil

Reagovat
smazaný uživatel

Několiksetněkolik. pro Bernda Schneidera!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jsem přemýšlel o Simonu Rolfesovi, jehož je mi líto, ale každá série jednou končí... No ale návrat Bernda, zvlášť v takovém stylu!

Reagovat
smazaný uživatel

Bernd je takový německý Beckham - a samozřejmě vůbec to nemá co dočinění s image, reklamami atp, ale po fotbalové stránce - ty jeho pasy....

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, jeho pasy jsou tak krásné, že je obráncům líto je odkopnout a raději jej vrazí do vlastní branky, příkladem budiž Dante...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

Reagovat
irik

Reagovat
hawk

doufam, ze grafite u vlku zustane, jsem docela zvedavej, jak si pristi sezonu dvojice dzeko-grafite povede v CHL.

Reagovat
irik

FC Bayern, Stern des Südens, du wirst niemals untergehen, weil wir in guten, wie in schlechte Zeiten zueinender stehen !!!

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, tak ale o to víc to schytá Stuttgart

Reagovat
herbage

Co to tam povídal Pantelić do mikrofonu? To se jako loučil s fanoušky?

Reagovat
smazaný uživatel

jj - a něco, že to byly skvělý 4 roky atp...

Reagovat
herbage

Takže natuty jde jinam? To jsem docela zklamán, moc za lepším jít nemůže, Bundesliga je mu šitá na míru

Reagovat
smazaný uživatel

nj, jako jeden z mála útočníků se v Herthě chytil... já to vidim na Španělsko, Genou nebo Everton

Reagovat
Arne

Já jsem taky zklamán, měl jsem slzy v očích, když tam mluvil.

Reagovat
smazaný uživatel

v ideálním případě se bude Wolfsburg cítit v bezpečí a projede zápas proti Brémám a Bayern porazí Stuttgart... dále je možné, že Wolfsburg i Bayern vyhrajou a titul získá Wolfsburg... a nejhorší případ by nastal, kdyby Bayern prohrál, jelikož by se před něj dostal Stuttgart a možná i Hertha BSC... ale protože jsme optimistí a naděje umírá poslední, tak nastane první možnost...

Reagovat
smazaný uživatel

ja nemužu z toho jak nikdo neznal Grafitehho ani Dzeka tet tady kazed pise ze sout to borci a vedi hovno mozna Dzeko ze hral za teplice ale vite vubec za co hral Grafite pred wolfsburgem predtim byl celej wolfsburg jen Marcelinho

Reagovat
irik

achich achich ....

Reagovat
smazaný uživatel

A mění to něco na tom, že to jsou borci?

Reagovat
smazaný uživatel

a Klimowicze v zelenobílým ještě pamatuješ?

Reagovat
Liquid

Karlsruhe ještě žije že?

Reagovat
irik

Ne.

Reagovat
Staenly10

Může se dostat ještě do Play off...

Reagovat
irik

To ano.

Reagovat
smazaný uživatel

100 pro Teplice

Reagovat
irik

Hajzle.

Reagovat
smazaný uživatel

iriku.

Reagovat
irik

nemáš tam tečku, takže platí ta moje.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá tak to řeknu slovy...: sto příspěvků pro Teplice Tam tečka není.

Reagovat
smazaný uživatel

Haha, asi těžko. Leda, že by se tvoje stovky vztahovaly na 101. komentáře.

Reagovat
irik

Ještě mám jeden argument - ta moje je hezčí . + tam mám vykřičník, což značí emotivnost příspěvku, což také zaslouží uznání v podobě platnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Musíš rychlejš "klikat na myšku"

Reagovat
irik

Může za to připojení, bůh, nebo nějaká nepřející svině ..., a navíc mě zdržela ta tečka a vykřičník ...

Reagovat
smazaný uživatel

Poučení pro příště.

Reagovat
irik

100. pro FC Bayern !

Reagovat
smazaný uživatel

Pojdme, AC, koupime Vlka Dzeka.

Reagovat
smazaný uživatel

tak hoffenheim me potesil, ztratil s nim bayern a snad zase zacnou bodovat..

Reagovat
smazaný uživatel

a Chramosta v létě do Wolfsburgu místo Džeka..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele