33. kolo
16.05.2009 15:30 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 5:0

Mönchengladbach se svého prokletí proti Leverkusenu nezbavil a ještě se musí strachovat o přežití. Bayeru tento výsledek dal ještě naději na konečné sedmé místo.

Gladbach má totiž na první sestupující Arminii Bielefeld náskok pouhých třech bodů a ve 34. kole se bude muset v derby dvou Borussií hodně snažit. Leverkusen by naopak svému rivalovi mohl pomoci v Cottbusu, který může Gladbach na 15. místě vystřídat.

Trenér Bayeru Bruno Labbadia udělal ve své sestavě dvě změny. Vidala, jenž kvůli 10. žluté kartě nemohl nastoupit, nahradil Haggui, Barnetta nahradil kvůli zranění lýtkového svalu Simona Rolfese. Kapitán Bayeru tak přerušil obdivuhodnou sérii 131 zápasů, ve kterých Werkself ani jednou nechyběl. Labbadiův protivník Hans Meyer musel řešit pouze absenci Paula Stalteriho, jenž nenastoupil kvůli problémům se zády a v sestavě jej nahradil Tomáš Galásek.

Pro Leverkusen to bylo poslední vystoupení v severním Porýní-Vestfálsku, klub bude své příští zápasy hrát v nově zrekonstruované BayAreně. K tomuto nostalgickému utkání se navždy bude vázat fakt, že Leverkusen v něm poprvé po sedmi utkáních utnul neúspěchy v moderní düsseldorfské aréně.

Zápas začal oťukáváním z obou stran. V deváté minutě měl obrovskou šanci hostí Colautti, ale jeho nohy byly moc krátké. Leverkusen pak převzal iniciativu, šance hlavičkujícího Sinkiewicze a Helmese ale brankou neskončily. Mönchengladbach zalezl daleko na vlastní polovinu a šance Leverkusen přicházely jako na běžícím páse. Colautti byl na hrotu osamocen a často připomínala jeho snaha něco na způsob konfrontace Davida s Goliášem. Tlak se zvyšoval a do konce prvního poločasu přišly dvě branky v Baillyho síti.

Poprvé se mohli "domácí" radovat v 31. minutě, kdy schovanou střelou z rohu pokutového území překvapil Baillyho Kiessling. Minutu před koncem první půle se slavilo znovu, tentokrát Castro ostře přihrál Helmesovi, jenž pozměnil dráhu míče do brány.

Trenér hostí Hans Meyer si byl jist vážností situace a o poločase provedl dvě změny. Schachten nahradil Paauweho a Marin Baumjohanna. Prvních pár minut to opravdu vypadalo, že tyto změny k něčemu povedou, jenomže Colautti v obrovské šanci Adlera nepřekonal. Leverkusen pak opět převzal dirigentskou taktovku a zatlačil Gladbach. V 68. minutě poslal jeden z nejlepších mužů na trávníku Castro míč na vzdálenější Baillyho tyč. Tento způsob dávání gólů si Werkself neobvykle oblíbili, skórovali tak už potřetí.

Všem už bylo víceméně jasné, že Werkself vyhrají. Navíc Bruno Labbadia prokázal zlaté ruce. Poslal na hřiště Schneidera, který po zranění páteře nastoupil poprvé od dubna 2008 a sršela z něj motivaci. V 79. minutě nejprve možná trochu nevědomky poslal míč na zadní tyč, kam si nabíhal český reprezentant Michal Kadlec a pomohl tak ke čtvrtému gólu utkání. V minutě osmdesáté šesté navíc opět centroval na gól, jenomže tentokrát si míč ve snaze odkopnout jej srazil do vlastní sítě obránce v bílém Dante.

Fotbalisté Mönchengladbachu pak byli vypískáni dokonce i svými vlastními fanoušky, situaci však mají stále ve svých rukou.

Autor: Daniel Polách / kicker.de

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele