Anglická Premier League - souhrn 15. kola

27.11.2010, 15:44, aktualizováno 28.11.2010, 18:59
Komentáře a souhrny
Chelsea nezvítězila ani v Newcastlu, alespoň jeden bod jí zajistil Kalou. Blues ztrácí dva body na vedoucí Manchester United, který včera deklasoval Blackburn 7:1. Tottenham otočil utkání s Liverpoolem, na Aston Ville včera vyhrál Arsenal. Důležité záchranářské výhry zaznamenaly Wolves a West Ham, tři zápasy skončily nerozhodně.

Tottenham Hotspur - Liverpool FC 2:1

28.11.2010 17:00

Góly: 65. Martin Škrtel (vl.), 90. Aaron Lennon - 42. Martin Škrtel

Ve šlágru kola Tottenham dokázal obrátit skóre zápasu a udolal tak Liverpool 2:1. Hrdinou zápasu se stal Aaron Lennon, který v nastavení strhl vedení na stranu Kohoutů.

První poločas začali lépe domácí. Již ve 4. minutě pálil Chorvat Modrič, ale Reina jeho pokus kryl. O pár minut později se ozvali i hosté, Torres přihrával Kuytovi, ale míč se dostal k Maximu, jehož střela byla sice pěkná, ale letěla mimo bránu. O minutu později zatrnulo všem fanouškům Tottenhamu. Van der Vaart musel být střídán. Podle zpráv to vypadá, že má problémy s podkolenní šlachou. místo něj se na hřiště dostal Defoe. V 18. minutě se k šanci dostali opět hosté. A opět to byl Maxi, jeho střelu z necelých 20ti metrů Gomes vyrazil na roh.

Poté se hra trochu uklidnila. hrálo se hlavně mezi šestnáctkami. Oba týmy hrály hlavně ze zabezpečené obrany. Za zmínku stojí dvě žluté karty pro hráče Liverpoolu, Meirelese a Koncheskyho. V 31. minutě bylo na White Hart Lane málem veselo. Modrič pálil, ale jeho střelu Reina vyrazil, bohužel pro brankáře Liverpoolu pouze na Defoa, který pálil de facto do prázdné brány, ale tu se vynořil kapitán hostí, Carragher a míč na brankové čáře odvrátil mimo.

V 36. minutě museli Spurs opět střídat. Kaboul blokoloval střelu Torrese, ale zranil se přitom. Musel ho střídat Bassong. Když se již zdálo, že se do šaten půjde za nerozhodného stavu, tak se z ničeho nic trefil slovenský zadák Škrtel. Po přímém kopu se k balonu dostal právě Slovák, ale trefil N'Goga, avšak balon se dostal zpět k němu a tentokrát se Martin nemýlil. 0:1 ! A jelikož v nastavení prováhal správný okamžik ke střelbě aktivní Maxi, tak se šlo do šaten za stavu 0:1 pro hosty.

Druhou půli začli hosté tak, jak skončili tu první. Torres již již natahoval ke střele, ale Bassong na poslední chvíli zasáhl a zabránil tak velké šanci. V 52. minutě byl Reina podruhé překonán a také podruhé zachráněn svým hráčem. Tentokrát v hlavních rolích figurovali Bale a Meireles. Liverpool si zahrával. A zahrával si tak moc, až Tottenham kopal penaltu ! V 59. minutě kopal Bale přímý kop a trefil N'Goga do paže, rozhodčí byl nekompromisní. K pokutovému kopu se postavil kanonýr Defoe....a nedal ! Reina sice netrefil stranu, vybral si pravou, ale Defoe ostřeloval pouze fanoušky. Ale domácí se přeci jen dočkali. Škrtel jim trochu pomohl. Dal si totiž vlastní gól. Modrič centroval na Crouche, ale slovenský zadák si míč srazil do branky - 1:1 !

V 70. minutě chtěli kopat penaltu i hosté. Assou-Ekotto byl v souboji s Kuytem, který spadl, ale rozhodčí ukázal, ať se hraje dál. O deset minut později pálil Bale, ale Reina blokoval. V těchto chvílích hru ovládali domácí. A přineslo to ovoce, i když ...Defoe dal sice gól, ale z ofsajdu. Přeci jen se domácí radovali, V nastavení se trefil Aaron Lennon. Konchesky známému rychlíkovi nestačil a Reina Lennona také nevychytal. 2:1 !

To byla zároveň poslední akce tohoto krásného zápasu, který skončil šťastně pro domácí 2:1. Ti se nacházejí na 5. místě. Reds jsou na tom dvakrát hůře, přesněji jsou 10.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Chelsea FC 1:1

28.11.2010 14:30

Góly: 6. Andrew Carroll - 45. Salomon Kalou

Trápení Chelsea pokračuje a Ancelottiho židle se patrně třese dál. Přestože totiž Blues konečně po dvou prohrách bodovali, z dnešního výsledku se radovat určitě nebudou. Takhle pasivní mužstva, jako byl dnes Newcastle, by stoprocentně měla porážet, minimálně jim nastřílet víc než jen jednu branku.

Celý první poločas se Chelsea zmítala v křeči pro ni poslední dobou tak charakteristické. Takřka každá kombinace v podání modrých působila nesmírně nejistě, kostrbatě. Prakticky jediné, co Blues neustále drželo ve hře, byla poněkud úzkoprsá a ryze defenzivně orientovaná taktika Newcastlu. Ten tedy sice drtivě nastoupil, když Ameobi hned ve druhé minutě málem úspěšně dorážel Carrollovu hlavičku a pak o chvíli později právě pruhovaná devítka využila donebevolajícího nedorozumění mezi Čechem a Alexem, ovšem od té doby už Straky vlastně jen urputně bránili.

A dlouho úspěšně, i když hlavně z výše jmenovaných důvodů. Výjimečně se u domácího "pobřeží" věšela červená vlajka ve 26. minutě, kdy tu po rohu nadělalo nebezpečné vlny duo Alex-Kalou. Prvně jmenovaného hlavičku odkopl z brankové čáry Enrique, jeho kolega zase narazil na několikačlenný obranný val. V jiných případech se zase fandové Magpies mohli obávat nepříjemných trestů - Drogba se v jednu chvíli snažil skrze simulaci vybojovat červenou kartu pro Tiotého a při zákroku stejného hráče na Ashleyho Colea se zase klidně mohla pískat penalta.

Chelsea se však do přestávky kýženého gólu přeci jen dočkala. Zhruba minutu před poločasovým hvizdem konečně hostům vyšla nějaká kombinace ve větší rychlosti a hned se stopeři Newcastlu nestačili ohánět. Malouda pěkně z první narazil do běhu Kalouovi, ten zasekl před Campbellem a za vydatného přispění Simpsona překonal bezmocného Krula. To samo o sobě dávalo Chelsea naději, že je po pauze na co navazovat. To se nicméně Blues vůbec nepovedlo. Spíš naopak se hned museli třást při nejistém výběhu Čecha a Routledgeově následné ráně do zpola odkryté klece, kterou heroicky vyhlavičkoval Ashley Cole.

Modří se zase relativně urvali ze řetězů až nějakou čtvrthodinu před koncem. Avšak když už Drogba konečně nechal diváky nakouknout do své pravé kuchyně, musel si předtím při zpracování vypomoci rukou, a tak jeho lahůdkové zakončení z otočky nemohlo přinést regulérní gól. Ten měl ovšem rozhodně přijít se 79. minutou, kdy se Kalou dostal k míči zhruba metr a půl od brankové čáry, a i přesto ho nedokázal dopravit do sítě. Zakončoval sice z většího úhlu a ze vzduchu, ale tak jako tak šlo o největší selhání kola. Tím spíš, když i kvůli tomu Chelsea nakonec nevyhrála. Další šanci skórovat pak už měl jen Sturridge, který však z osy hřiště slabší levačkou minul.

Více informací k zápasu

West Ham United - Wigan Athletic 3:1

27.11.2010 16:00

Góly: 35. Valon Behrami, 56. Victor Obinna, 75. Scott Parker - 86. Tom Cleverley

West Hamu i Wiganu letošní ročník vůbec nevychází. I proto chtěly oba kluby ve vzájemném zápase za každou cenu získat tři body. Úspěšnějšími byli nakonec Hammers, kterým se povedlo zvítězit v poměru 3:1. Mezi střelci jsou zapsáni Valon Behrami, Victor Obinna a Scott Parker, za hosty snižoval v samotném závěru Tom Cleverley.

První zajímavou příležitost utkání si na své konto připsal Wigan, konkrétně záložník Diamé. Jeho střelecký pokus ovšem dokázal gólman Green bez větších potíží lapit. Hodně vzruchu přinesla třináctá minuta. Obinnovu střelu totiž nešťastně tečoval rukou obránce Stam, i přesto se ale penalta nakonec nekopala. Následně se snažili zakončit Di Santo a Gomez, ani jednomu to však nevyšlo.

Vytoužený gól vsítil West Ham v 34. minutě. Špatného bránění Gohouriho využil záložník Valon Behrami a zhruba z pěti metrů přesně zakončil. Zanedlouho mohl vedení domácích pojistit Stanislas, s jeho ránou zpoza šestnáctky si ale Al-Habsi poradil. Ománský gólman se musel činit také při hlavičce Piquionneho, kterou výborně vyrazil.

Ve 49. minutě měl další výbornou příležitost na vstřelení branky útočník Frederic Piquionne, jenže ani tentokrát si nevedl ideálně. Jeho zakončení chyběla přesnost. Téměř na chlup stejně dopadl o několik minut později také jeho útočný parťák Victor Obinna.

Spolupráce těchto dvou hráčů ale nakonec přeci jen přinesla gólovou radost. V 56. minutě Piquionne přihrával a Obinna pálil do černého. Ovšem Wigan už za necelých deset minut mohl snížit a pořádně zdramatizovat průběh zápasu. Po faulu Gabbidona na Cleverleyho totiž rozhodčí Halsey odpískal pokutový kop. Exekuce se ujal střídající Boselli, jenže na Greena recept nenašel a promarnil tak jedinečnou šanci.

Nakonec West Ham přidal ještě třetí branku. Obinna naservíroval míč ke kopačkám Parkera, který bez problémů pečetil vítězství. Wiganu se do závěrečného hvizdu povedlo zásluhou Cleverleyho už pouze snížit na konečných 3:1. Pro Londýňany to je teprve jejich druhá letošní ligová výhra.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Sunderland AFC 3:2

27.11.2010 16:00

Góly: 50. Kevin Foley, 81. Stephen Hunt, 89. Sylvan Ebanks-Blake - 67. Darren Bent, 77. Danny Welbeck

Wolverhampton to konečně dokázal! Proti Sunderlandu si připisuje teprve své třetí vítězství v této sezoně a malými krůčky se přibližuje bezpečným příčkám. Naproti tomu Black Cats nepochopitelně ztraceným vedením nejenže napodobili Arsenal z minulého týdne, ale navíc akorát potvrdili, že venku jsou letos snad ještě horší než poloviční.

Nástup Sunderlandu byl přitom famózní. Hennessey, dobrovolně zvolená náhrada za Hahnemanna, okamžitě musel zasahovat proti Bentově pokusu, aby se pak ještě třásl při Zendenově nepřesné ráně. Vlci se mezitím pomalu adaptovali, časem přebrali iniciativu pro změnu oni a dokonce se brzy mohli radovat z gólu (i když neuznaného). Nejprve tedy Doyle trestuhodně přestřelil, posléze Stearman sáhl do Elokobiho střely z ofsajdového postavení, takže se jeho radost ukázala být předčasnou. Největší šance prvního poločasu však přeci jen pocházela z dílny Sunderlandu - po Elokobiho ruce zahrával přímý kop Richardson, aby lehce pošimral levou tyč Hennesseyho klece.

McCarthy nemohl být s koncovkou svých svěřenců zcela spokojen, po přestávce už ale úsměv na jeho rtech vykouzlil Foley, když promptně dorazil Jarvisovu střelu. Tahle radost nicméně neměla dlouhého trvání. Čerstvě vystřídaný Gyan totiž v 67. minutě hlavou usměrnil míč do kroku Benta a ten hladce překonal Hennesseyho. Ještě horší to pak s Wolves bylo po další desetiminutovce, kdy Bardsley zleva odcentroval a Welbeck se přes statickou obranu nekompromisně protlačil ke vstřelení vedoucího gólu.

V tu chvíli už to s Vlky vypadalo doopravdy bledě, šancí bylo sice stále dost, ale to na obou stranách. Přesto defenzíva Wolverhamptonu již veškeré nebezpečenství přečkala, zatímco útočící borci se pomalu nadechovali k senzačnímu zvratu. Ten odstartoval žolík Hunt, jenž zvládl ideálně navázat na Elokobiho přistrčení hlavou, a dokončil Ebanks-Blake v 89. minutě, když využil přihrávky Kevina Doylea.

Více informací k zápasu

Stoke City - Manchester City 1:1

27.11.2010 16:00

Góly: 90. Matthew Etherington - 81. Micah Richards

Potters si sice remízu s Manchester City vystřelili až v nastaveném čase, ale rozhodně nejde o nezasloužený bod. Stoke hrál se Citizens zcela vyrovnanou partii a bod je spravedlivý. Hosté tak ztratily na čelo tabulky, manko je pětibodové, Stoke drží osmou pozici.

Roberto Mancini po dnešku pochopitelně nebude spokojen, hlavním problémem City je zásadní nestálost výkonů. Citizens doma dokáží bezbrankově remizovat s Birminghamem, pak roznést na jeho půdě Fulham, aby následně opět zklamali a ztratili se Stoke.

V první půli hrozili Potters zejména po nepříjemných Delapových autech. Vůbec první za zmínku stojící akce přišla právě po jednom z nich. Pennant ale na zadní tyči přestřelil. Delap házel míče do vápna jako na běžícím páse, ale Huth přestřelil a také Fuller z voleje netrefil. Lepší to bylo když sklepl míč na Etheringtona, ale toho dvakrát vychytal Joe Hart. Pak se Fuller přeměnil zpátky do role zakončovatele, ale po Jonesově asistenci netrefil. Jedinou střelou hostů byl v první půli pokus Kolarova, který Begoviče nepřekvapil.

Druhé dějství bylo z pohledu Citizens o poznání lepší. Mario Balotelli však branku netrefil a James Milner mířil přímo do Begovičovi náruče. Hosté se sice snažili stupňovat tempo, ale v útoku nedokázali nic vymyslet. Třetí bezbrankovou remízu ve čtyřech zápasech však nechtěl připustit Micah Richards a devět minut před závěrečnou sirénou otevřel skóre. Spravedlnost ale dnes byla na Britannia Stadium přítomna, a tak mohl ve druhé nastavené minutě vyrovnat po Tuncayově patičce Matthew Etherington.

Více informací k zápasu

Manchester United - Blackburn Rovers 7:1

27.11.2010 16:00

Góly: 2. Dimitar Berbatov, 23. Ji-Sung Park, 27. Dimitar Berbatov, 47. Dimitar Berbatov, 48. Nani, 62. Dimitar Berbatov, 70. Dimitar Berbatov - 84. Christopher Samba

Nejlepší zápas v dresu Manchesteru United si dnes odpoledne vychutnal Dimitar Berbatov. Bulharský útočník sestřelil Blackburn úžasnými pěti góly a posunul Rudé Ďábly do čela tabulky. Trefili se také Park a Nani, United vyhráli 7:1.

Parádní zápas a vysoké vítězství alespoň na chvíli uspokojí fanoušky Manchesteru, kteří určitě nemohli být v posledních týdnech zcela spokojeni. Dnešní duel jim ale dává naději na lepší časy. Hrdinou číslo jedna je bezesporu Dimitar Berbatov, nicméně pět gólů by nedokázal dát bez Wayna Rooneyho a Naniho, ti mají rovněž velký podíl.

Rooney s Berbatovem patřili po dobrém startu do sezóny k největším zklamáním posledních týdnů, jenže dnes jejich spolupráce fungovala na výbornou. Rooney dal zapomenout na své nedávné extempore a už ve druhé minutě po Naniho trestném kopu připravil hlavičkou pozici pro Berbatova, který otevřel skóre. Po další Naniho standardce, tentokrát rohovém kopu, se dostal do zakončení Evra, ale Robinson ho vychytal.

Po třiadvaceti minutách byl znovu bezmocný. Nani našel Parka, mrštný Jihokorejec si narazil s Rooneym a přesnou ranou z hranice vápna zvýšil na 2:0. O pět minut později vyrobil chybu Chimbonda, který chtěl přihrávat z velké dálky zpět Robinsonovi, ale špatnou přihrávku vystihl Berbatov a okamžitě trestal. Po poločase svítilo na Old Trafford skóre 3:0 a Rovers doufali, že druhý poločas bude jiný.

Už po dvou minutách je ale z omylu vyvedl Berbatov. Byl to opět Nani, kdo se rozeběhl po pravé straně a dalším přesným pasem našel bulharského forvarda, jenž právě dokonával hattrick. Pár desítek sekund nato byl za svůj výkon odměněn i Nani, když zvyšoval na 5:0.

Ani vysoké vedení domácí nezastavilo od útočení, po hodině hry vnikl do vápna Rafael, nahrál Parkovi a toho sice zablokoval Samba, jenže dnes vždy připravený Berbatov dokázal míč dorazit do sítě. Své veledílo Bulhar dokonal dvacet minut před koncem a po gólovém skluzu se připojil k Shearerovi, Andymu Coleovi a Defoemu - těm všem se také podařilo dát pět gólů v jediném zápase.

Rovers ale nakonec neodešli s ostudnou nulou. Jedinou střelu na branku přetavil Samba v čestný gól. Střídající Morris nacentroval a Samba v 83. minutě snížil na 7:1. Tak skončil i celý zápas. Manchester United je minimálně do zítřejšího duelu Chelsea první.

Více informací k zápasu

Everton FC - West Bromwich Albion 1:4

27.11.2010 16:00

Góly: 41. Tim Cahill - 16. Paul Scharner, 26. Chris Brunt, 76. Somen Tchoyi, 87. Sylvain Distin (vl.)

Dnes se v Premier League roztrhl s góly pytel a právě klání Evertonu s West Bromwichem tomuto kolu rozhodně nedělá ostudu. S tím však v žádném případě nemohou být spokojeni Toffees, kteří se i na vlastním hřišti nechali soupeřem ukázkově zaučit, když mu podlehli jasně 1:4.

Přitom se začalo dost zvlažna, a když v 16. minutě Jagielka odehrával míč na roh, nikdo si ani nepřipouštěl, že by po něm mohl Scharner přesnou hlavičkou otevřít skóre. Do té doby totiž West Brom nedělal prakticky nic pro pořádné ohrožení Tima Howarda. To na druhé straně si Carson nemohl stěžovat, hned se musel akrobaticky proletět za Anichebeho pokusem a vyděsil ho i Artetův přímý kop. Přestože Baggies nadále postrádali jistotu, jejich snaha jako by nebyla úplně dokonale provázaná, takřka z ničeho zdvojnásobili své vedení ve 26. minutě. A to už znamenalo opravdu alarmující stav pro Everton. Nicméně proti Bruntově ráně z přímého kopu nešlo z pohledu brankáře dělat zhola nic.

V tu chvíli už Toffees byli zralí na odepsání, trošku a jen načas je povzbudil akorát Cahillův gól hlavou z konce prvního dějství. Načas proto, že po Beckfordových náznacích přišlo jedno vystoupení Artety, červená karta a drsné utrum. Každopádně rozhodčí neměl dvakrát na výběr - španělský dirigent totiž po Jarově ošklivém zákroku počastoval viníka dvěma "šlapanci", a tak se svému vyloučení rozhodně nemohl divit. I bez Artety to nicméně ještě chvíli celkem šlo, ovšem Beckforda poprvé nohou vychytal Carson a pak pro změnu útočníkův volej nesměřoval mezi tři tyče.

Naproti tomu Throstles chytili nabídnutou šanci pojistit své vedení za pačesy prakticky bez okolků - v 79. minutě se zleva protančil do středu střídající Tchoyi a zasadil Karamelkám první ránu. Mulumbu se svou narážečkou s Bruntem a koncovkou notně poznamenanou Distinovým zásahem pak v 87. minutě přidal ránu druhou a definitivní.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Birmingham City 1:1

27.11.2010 16:00

Góly: 53. Clint Dempsey - 20. Sebastian Larsson

Fulham má další remízu. Dnes se rozešel smírně s Birminghamem a i nadále je nebezpečně blízko sestupovým pozicím. Na branku Larssona z prvního poločasu odpovídal za Cottagers Clint Dempsey. Alex McLeish své tříleté výročí na lavičce Brums oslavil jen jedním bodem.

V hostujícím dresu poprvé konečně ukázal své schopnosti Alexander Hleb, jenž je v Birminghamu na hostování z Barcelony. Ve 20. minutě si běloruský reprezentant zleva naběhl do vápna, přesně našel Larssona a ten otevřel skóre. Schwarzer neměl proti přesně umístěné ráně šanci.

Cottagers nemohli použít zraněné útočníky Zamoru, Johnsona a Dembeleho, což zapříčinilo hodně malou ofenzivní aktivitu. Ben Foster si mohl oproti poslednímu duelu s Chelsea odpočinout.

V poločase se však domácí vyhecovali a osm minut po přestávce vyrovnali. Gera vrátil před bránu Daviesův rohový kop a hlavou míč do branky dopravil Clint Dempsey. Fulham byl po změně stran o poznání nebezpečnější. Kamaru musel zastavit Dann, střídající Eddie Johnson zase nastřelil boční síť. Největší šanci druhého dějství však měli přesto Brums. Larsson poslal rohový kop na Danna, jenž se odpoutal od obránce a hlavou míč poslal do břevna. Od Birminghamu to byla jedna z ojedinělých příležitostí ve druhém dějství a další už nepřišla.

A to ani na straně Fulhamu, takže zápas skončil 1:1 a Cottagers jsou s Blues nejčastěji remízujícími mužstvy.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Blackpool FC 2:2

27.11.2010 16:00

Góly: 76. Martin Petrov, 89. Mark Davies - 28. Ian Evatt, 58. Luke Varney

Listopadová neporazitelnost Boltonu měla opravdu nahnáno. Ještě když zbývalo do konečného hvizdu 15 minut, prohrávali Trotters o dvě branky. Pak se ale senzačně zvedli a Blackpoolu v dalším překvapivém skalpu umně zabránili. Přesto se však na Reebok Stadium tak nějak počítalo se třemi body, takže tu teď bude panovat poněkud smíšená nálada.

Nejenom závěr utkání byl vzrušující. Hned v úvodu zejména Bolton, ale i Blackpool předvedly pár povedených fotbalových akcí. Mezi ně lze řadit například Daviesův volej nebo Taylorovu ránu, která se po intimním kontaktu s břevnem proskákala po horní síti. Na druhé straně zase Adam nadějně hledal Varneyho, před ním ale včas zakročil Jaaskelainen. Až pak, po necelé půl hodině hry, to Blackpoolu vyšlo. Nejprve Campbellovu střelu vyrazil nad břevno Knight, ovšem z následovného rohu přeci jen zapršelo, když se do míče hlavou opřel Evatt.

Od té doby bylo Tangerines plné hřiště. Taylor-Fletcher, Campbell i Adama postupně otestovali odolného Jaaskelainena, hlavně dalekonosný lob posledně zmíněného málem vyběhnutého Fina nachytal na švestkách. To se nakonec Blackpoolu povedlo až v 57. minutě, opět po rohu. Tentokrát Grandinův centr odhlavičkoval do sítě Luke Varney. Owen Coyle hned záhy reagoval a podpořil ofenzívu vypuštěním Rodriho s Petrovem. Tenhle tah se mu začal vyplácet prakticky okamžitě. Bulharský křídelník se sice nejprve hrozivě ukopl, ale svou reputaci si napravil v 76. minutě vskutku povedeným volejem.

Mezitím se ovšem pálilo jinými hráči. Campbella na jedné straně skvěle vychytal Jaaskelainen, Kevin Davies na straně druhé trestuhodně nedokázal dopravit míč do sítě poté, co Kingson vyrazil střelu jeho jmenovce Marka. Právě ten se ovšem minutu před vypršením řádné hrací doby stal nefalšovaným hrdinou Boltonu, když navázal na ukázkovou spolupráci Elmandera s Klasničem a chladnokrevně vyrovnal.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Arsenal FC 2:4

27.11.2010 13:45

Góly: 52. Ciaran Clark, 71. Ciaran Clark - 39. Andrej Aršavin, 45. Samir Nasri, 57. Marouane Chamakh, 90. Jack Wilshere

Arsenal se nakonec z noční můry probírá celkem brzy a patrně ještě včas. Na Villa Parku, kde se mu všeobecně dost daří, totiž opět potvrdil roli favorita a i přes určité obtíže dovedl utkání k očekávanému konci. Stejně jako Houlliera, tak i druhého manažera Wengera ovšem určitě nepotěší skutečnost, že v tomto zápase opravdu hrály prim nedokonalé obrany.

Že šli Kanonýři před tímto zápasem konečně do sebe, bylo možno odtušit už z úvodních minut. Vždyť jen po pár sekundách musel míč z brankové čáry vykopávat Collins a v podobném duchu, kdy Villans jen hasili, co si sami natropili, se minimálně první poločas nesl prakticky celou dobu. Neschopného soupeře navíc Arsenal zvládl ještě do přestávky i vhodně potrestat, přestože tak měl učinit daleko dříve. Například Nasri trestuhodně netrefil odkrytou svatyni poté, co ho překrásnou kolmicí vyzval ke skórování Aršavin.

Jen pár sekund předtím se ale Arsenal dočkal kýžené první branky a právě ruský křídelník se stal premiérovým střelcem zápasu. Vydatně mu přitom pomohlo nedorozumění dvojice Young-Collins, které pro ruského křídelníka odkrylo celou levou stranu, odkud také Aršavin po krátké zasekávačce do středu hřiště trefil tak akorát prostor u levé tyčky - 0:1. Aby se pak Arsenalu o pauze dýchalo ještě snadněji, uklidnil svůj tým po chvíli Samir Nasri, když z voleje vypálil za pomoci nepatrné teče zase k levé tyči. Jen okamžik předtím mimochodem Friedel vytáhl prvotřídní zákrok proti Chamakhově hlavičce, na kterou ideálně odcentroval Sagna.

Třeba právě této šance potom mohli Gunners úplně klidně litovat. Gól Clarka tedy sice nebyl pro Carewovo aktivní postavení mimo hru zcela regulérní, o to nádhernější kousek to však byl. Domácí hráč, původně stoper, si na hrudi zpracoval výsledek Squillaciho snahy o osvobození vlastního týmu a levačkou z hranice šestnáctky parádně vymetl pravou šibenici Fabianského branky. Tehdy to skoro vypadalo, jako by snad Arsenal toužil po tom zopakovat nedávný krach s Tottenhamem. Opakování tohoto děsivého scénáře ovšem brzy odmítlo duo Rosický-Chamakh, když český internacionál vymyslel chytrou přihrávku a marocký forvard ve skluzu prostrčil míč pod Friedelem do sítě.

Tak jednoduché to ale s odepsání birminghamského celku přeci jen nebylo. Pořád tu byl Clark, dnes nečekaně tradiční střelec Villans. Ten tedy nejprve v 68. minutě netrefil prostor mezi třemi tyčemi, přestože se tak určitě mělo stát, ale o něco později už hlavou přizvedl vysoký míč a ten se od břevna odrazil zhruba metr za brankovou čáru. Clark se tedy opět mohl radovat, ba co víc - dostal Villu zpátky do zápasu. S touhle hozenou rukavicí už však jako by jeho spoluhráči nepočítali, vepředu už si prakticky žádnou šanci nevypracovali. A tak akorát došlo na pojistku v podobě čtvrtého gólu v síti Friedela. V úplném závěru se dočkal Wilshere své první ligové branky v dresu Arsenalu, když si počíhal na Chamakhův nesobecký oblouček a zblízka doklepl balon do odkryté klece.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United1587035:1631
2.Chelsea FC1592429:1029
3.Arsenal FC1592432:1729
4.Manchester City1575320:1226
5.Tottenham Hotspur1574423:2025
6.Bolton Wanderers1558228:2223
7.Sunderland AFC1548319:1820
8.Stoke City1562719:1920
9.Newcastle United1554623:2219
10.Liverpool FC1554617:1919
11.Blackpool FC1554623:2919
12.West Bromwich Albion1554620:2619
13.Blackburn Rovers1553718:2518
14.Birmingham City1538416:1817
15.Aston Villa1545617:2417
16.Everton FC1537517:1916
17.Fulham FC1529415:1815
18.Wigan Athletic1535711:2614
19.Wolverhampton Wanderers1533917:2712
20.West Ham United1526714:2612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1163)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele