Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

skupina A, 1. kolo
22.03.2019 20:45 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Češi přepsali historii a z Wembley si odvezli debakl 0:5

Úvod kvalifikace na mistrovství Evropy se českému národnímu týmu hrubě nevydařil. Na půdě favorizované Anglie svěřenci Jaroslava Šilhavého podali v první půli ustrašený výkon, který vyústil ve dvoubrankové manko, a po změně stran rozjetý Albion dokonal dílo zkázy dalšími třemi zásahy. Ve středu všeho dění byl Raheem Sterling, jenž vsítil tři góly a k tomu i vybojoval penaltu.

Již od úvodních minut bylo patrné, že Angličané nehodlají nic podcenit, a podle toho se odvíjela hra po celou první půli. Domácí byli takřka neustále v držení míče, a jakmile o něj přišli, podrobili českou rozehrávku aktivnímu napadání, s nímž si nervózní hráči v červeném nedokázali poradit a uchylovali se pouze k beznadějným odkopům na osamoceného Patrika Schicka. Nekonečný příval anglických útoků nakonec přinesl ovoce po třiadvaceti minutách, kdy se na konci přímočaré akce Kanea se Sanchem ocitl Raheem Sterling, jenž zblízka doklepával ve skluzu míč do prázdné branky. Nic na tom již nezměnily ani opakované záběry, dle nichž byl teprve osmnáctiletý debutant Sancho v těsném ofsajdu.

Ani inkasovaný gól na hře obou celků nic nezměnil a anglická dominance přetrvávala i nadále. Nejvíce o sobě dávalo vědět duo mladých křídelníků Sterling se Sanchem, a právě první jmenovaný se za svou snahu dočkal odměny na samém sklonku poločasu. Dravý náběh forvarda Manchesteru City zastavila česká obrana jen za cenu faulu, a tak se Harry Kane dostal v nastavení k ideální možnosti navýšit náskok z pokutového kopu. Přestože si Jiří Pavlenka na jeho tvrdou ránu sáhl, v cestě za svá záda mu nezabránil a do kabin se tak odcházelo za stavu 2:0.

Po výměně stran již na trávník nevyběhl Jakub Jankto, jehož nahradil Matěj Vydra, ovšem největší změnou byl aktivnější přístup všech českých hráčů, kteří se hned zkraje dočkali dvou slibných příležitostí ke snížení. Nejprve se o vážné ohrožení čistého konta Jordana Pickforda postaral Souček, jehož hlavička zapadla jen těsně vedle vzdálenější tyče, a chvíli nato z další standardní situace pálil z hloubi pokutového území Pavelka, jenže míč netrefil čistě a zamířil přesně do Pickfordovy náruče.

Na přelomu hodiny hry se ovšem znovu směrem dopředu připomenuli i domácí a bylo po zápase. Další rychlá akce tria Sterling-Kane-Sancho ještě gól nepřinesla díky Novákově bloku na poslední chvíli, ale chvíli nato už Albion mohl potřetí slavit. Svůj druhý zásah večera si připsal Sterling, k němuž se se štěstím dostala Walkerova přihrávka, avšak na jeho chladnokrevném zakončení přesně k tyči již nic náhodného nebylo.

Aby toho pro zmražený český tým nebylo málo, pár minut nato nezastavitelný Sterling dokonal hattrick. Rána jednoho z nejlepších hráčů tohoto ročníku Premier League zpoza vápna by nejspíše sama o sobě gólem neskončila, jenže míč na cestě k brance tečoval Čelůstka a Pavlenka na nenadálou změnu směru do protipohybu neměl šanci zareagovat. Sterling si posléze užil bouřlivé ovace Wembley a přenechal své místo na hřišti dalšímu mladičkému debutantovi Callumu Hudsonovi-Odoiovi.

Češi sice nesložili zbraně a snažili se ještě nastalý debakl zmírnit, jenže slibné střely Schicka s Vydrou skončily shodně mimo tři tyče, zatímco Albionu naopak do sítě zapadlo takřka vše, na co sáhl. Zmar hostí ve Wembley dokonal sedm minut před koncem Tomáš Kalas, jenž nezvládl zkoordinovat svůj pohyb tak, aby zabránil sražení míče do vlastní sítě po dobrém zákroku Pavlenky proti ráně Hudsona-Odoie. Skóre 5:0 je vůbec nejhorší porážkou národního výběru, který přebíjí i nedávná selhání o čtyři branky proti Austrálii či Rusku.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1667)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele