Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina C - finále
12.11.2020 20:45 CET
1 : 1
4:5 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Skotové slaví vedoucí branku (© AFP)

Skotové ustáli penaltový rozstřel a po rovném čtvrtstoletí si zahrají na Euru

Tentokrát z Velké Británie zůstane doma pouze Severní Irsko. Minule zůstalo potupně jako jediné na ocet Skotsko, které letos alespoň většinu starých ran zahojilo a po úspěchu na srbské půdě se těší na první turnajovou zkušenost v tomto tisíciletí. Na závěrečném turnaji poprvé od roku 1998, na Euru po dlouhém čtvrtstoletí...

Kouzlo play-off znovu tak úplně nezafungovalo. Nečekaný triumf nad Norskem byl před výkopem tím jediným srbským z posledních šesti soutěžních utkání, ale dnes Balkánci opět připomínali obyčejný tým z formy.

Domácí odstartovali skutečně nervózně, prakticky na potkání ztráceli jednoduché balony a za celý první poločas si vytvořili jednu jedinou šanci skrz Lukićovu ránu těsně vedle po jedné z trpělivých rozehrávek. Skotové na tom však mezitím nebyli o moc lépe, i když na míči vypadali tradičně daleko jistěji. McGinnův pokus slabší levačkou Rajkoviće neměl šanci překvapit, a ačkoliv útočník Dykes pokaždé s míčem na kopačkách nutil soupeřovy obránce k trpělivosti, pořádné a konkrétní nebezpečí z toho vlastně nikdy nekáplo.

Po přestávce už se Skotové pochlapili. Nejprve Robertson po Dykesově pobídce pálil příliš vysoko, ale o pár sekund později už to hostům klaplo. Jednalo se konkrétně o spolupráci z Celtiku, když McGregor šikovně prostrčil míč na Christieho, ten se na hraně šestnáctky ještě šikovněji odpoutal od svého strážce a levačkou po zemi zamířil křižně přesně k levé tyči - 0:1.

Ani po otevření skóre Skotové nepolevili, naopak působili možná ještě suverénněji než kdy předtím. Dykes nadále větral obranu při každé příležitosti a McTominay i Christie brzy čeřili vody svými střeleckými pokusy. McGregor divže neuspěl s jedním dalekonosným pokusem.

Srbové se mezitím hledali a výjimečně zahrozili po rohu skrz Milinković-Saviće, jehož hlavička nemířila mezi tři tyče. I na prahu poslední minuty řádné hrací doby Marshall stále nebyl prověřen a utkání tak neomylně směřovalo k výhře hostů, ovšem to by nebyl dnešek, kde se to kurážným návštěvníkům sesypalo na všech třech stadionech veskrze naráz.

Zde se jednalo o úder z první střely na bránu, a zároveň v podání muže, který se na klubové úrovni potýká s chronickým nedostatkem sebevědomí. Za Real se Luka Jović naposledy trefil začátkem letošního února, pro srbské fanoušky si však dnes alespoň dočasně vydobyl status hrdiny země - opět to byl přitom rohový kop a hlavička, navíc hlavička namířená do země, ale i to občas stačí.

Prodloužení Skotům vůbec nehrálo do karet. Christie, Dykes i McGinn se svou kreativitou a aktivitou vyčerpali a mezi 82. a 87. minutou všichni tři vystřídali v zájmu udržení vedení. To teď rázem neexistovalo a britští vyslanci tím pádem potenciálně neměli tři schopné exekutory pokutových kopů.

V první nastavené 15minutovce navíc na Skoty jako by dolehla únava, nejspíš psychická stejně jako fyzická, a tak se Marshall musel vytasit s rozdílovým zákrokem proti Gudeljovi. Srbové v prodloužení rázem ožili - Katai a Lazović na křídlech působili jako pokropení živou vodou, a proti jedovce prvního jmenovaného musel jednou solidně zasahovat i Marshall.

Zlepšení se však na srbské straně dostavilo až příliš pozdě, a penaltám se v Bělehradě nakonec nevyhnuli. Což nebyl dobrý omen. Dlouho, předlouho totiž všichni zůstávali neomylní, až došlo na prokletou pátou sérii a "ukrytý” trumf v podobě Aleksandra Mitroviće. Ten by měl být papírově jistotou, v kvalifikaci ostatně nasázel 10 branek, ale na papíry se v těchto chvílích nehraje - a tak útočník Fulhamu nechal pouze vyniknout Marshalla a na Euro poslal Skoty.

Autor: Tomáš Daníček / uefa.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat
Ociš

Golman po rozhodující penaltě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele