Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2020

play off o Euro - skupina A - finále
12.11.2020 20:45 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Loic Nego (© AFP)

Island nezvládl závěr zápasu. Szoboszlai poslal Maďarsko na EURO 2020

Ještě do 88. minuty držel Island postupové trumfy na své straně. V Budapešti vedl díky brance Gylfiho Sigurdssona, nicméně Maďaři, kterým na lavičce nemohl pomáhat hlavní kouč Marco Rossi, nakažený obávanou nemocí COVID-19, nevzdali své šance. A zásluhou přesných zásahů Loïca Néga a Dominika Szoboszlaie nakonec proklouzli na EURO 2020.

Na minulém reprezentačním srazu teprve dvacetiletý Szoboszlai chyběl, neboť se dostal do potíží vlivem karanténních opatření kvůli koronaviru, tentokráte se ale v sestavě objevil. A byl to on, kdo pomohl svému družstvu ke druhé kvalifikaci na evropský šampionát v řadě. Island si naopak na velkém turnaji po dvou postupech a celkově čtyřech letech nezahraje.

Hosté byli zprvu aktivnějším týmem na hřišti, už ve 4. minutě se snažil změnit bezgólový stav Pálsson, avšak s jeho hlavičkou si gólman Gulácsi dokázal poradit. O sedm minut později však již přece kapituloval. G. Sigurdsson se jal exekuce přímého volného kopu z velmi dobré pozice, a ačkoli si Gulácsi na míč pod břevnem stačil sáhnout, propadl mu nakonec do brány.

Domácí se snažili vyrovnat záhy, Holender vyzkoušel připravenost brankáře Halldórssona v 17. minutě, nicméně ten si na své konto připsal povedený zákrok. Ve 22. minutě se musel zase činit Halldórsson, tentokráte se na něj snažil vyzrát Orban, ani on ale nebyl úspěšný v koncovce. Na druhé straně se osměloval Bjarnason, toho ovšem vychytal pohotový Gulácsi.

Finnbogason byl dalším v pořadí, kdo se snažil navýšit náskok Islanďanů, jeho hlavičku však polapil pozorný Gulácsi, ve 33. minutě musel být naopak v pozoru opět Halldórsson, jenž si poradil s příležitostí Sallaie. V závěru půle zahrozilo znovu mužstvo ze Skandinávie, avšak ani Gudmundsson, ani G. Sigurdsson nenachytali Gulácsiho, tak říkajíc, na švestkách.

Ve druhém poločase se svěřenci trenéra Erika Hamréna čím dál více soustředili na bránění těsného vedení a hrozili spíše z brejků. Po jednom takovém v 67. minutě vypálil Finnbogason, jenomže nenamířil balón do prostoru třech tyčí. Maďarsko působilo v útoku mdlým dojmem, a kdyby v 87. minutě proměnil svou šanci Gudmundsson, bylo by o vítězi asi rozhodnuto.

Magyarok se tak ve finále mohli propracovat k parádnímu obratu. Nikolic chtěl prostrčit merunu na Néga, ta k němu doputovala až po nešťastné teči beka Árnasona, a domácí náhradník z blízkosti překonal Halldórssona. Ve druhé minutě nastavení zařídil Szoboszlai výhru Maďarům poté, co prošel středem pole a zpoza vápna vystřelil ukázkově k tyčce.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Normálne by som tímu v ktorého kádri sú štyria hráči pôsobiaci v slovenskej lige fandil, ale Maďarom proste fandiť nejde

Už beztak sa na môj vkus v bojoch o Euro dostali priďaleko, dúfam že im to Island dnes vysvetlí...

Reagovat
Elmas

3:2

Reagovat
veikko

Věkový průměr základní sestavy Islandu je 31,7 let, to je fakt brutální. Tipuju 2:1 pro Maďary.

Reagovat
ignor24

ten Szoboszlai je riadny frajer

Reagovat
Elmas
Reagovat
ignor24

ved vravím, riadny frajer

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele