předkola - 3. předkolo - mistrovská část - odvety
15.08.2023 19:00 CET
3 : 3
2:4 pen.
(0:1, 1:1)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Drama na Letné vyústilo ve sparťanský smutek. Zběsilou přestřelku ovládla po penaltách Kodaň

Sparta prohrála v domácí odvetě třetího předkola Ligy mistrů s Kodaní 3:4 po penaltách. Směr duelu ovlivnila už první minuta, v níž se Dánové díky tečované ráně dostali do vedení. Rudí si za celý zápas vytvořili spoustu jasných gólových příležitostí, avšak obranu Seveřanů několikrát fantasticky podržel brankář Kamil Grabara. Jenže v samém závěru základní hrací doby už tlak Letenských neustál a po úspěšném sólu Veljka Birmančeviće se hrálo prodloužení. V něm se dokonce Pražané dvakrát dostali do vedení, Kodaň ovšem pokaždé našla odpověď a sama zásluhou Roonyho Bardghjiho rozhodla penaltové drama, v němž mimo jiné trefil břevno osvědčený exekutor Ladislav Krejčí.

Letenští i s kusem štěstí získali v Dánsku nadějnou remízu, jejich fanoušky pak navíc ještě více nabudilo ligové vystoupení v Jablonci. Tam Brian Priske výrazně zamíchal sestavou. Hráči, na které ukázal, se mu však výsostně odvděčili za šanci a pěti góly v rámci první půle nevyzpytatelného soka rozstříleli. Kodaň prožila výrazně dramatičtější prověrku na důležitou odvetu, když až gólem z 90. minuty rozhodl duel s Odense Elias Achouri.

To v Praze se fanoušci dánského celku dostali do varu daleko dříve. Hned v 15. vteřině utkání přepustil Diogo Goncalves míč Jordanu Larssonovi, který se šikovně uvolnil na hranici vápna a i za pomocí nešťastné teče Filipa Panáka otevřel skóre. Domácí mohli poměrně brzy odpovědět, avšak razantní hlavičku Krejčího zlikvidoval tygřím skokem Grabara. Polský brankář se zaskvěl i ve 21. minutě, když vytěsnil nebezpečný pokus Lukáše Haraslína. Šikovný křídelník Sparty ale hýřil aktivitou i nadále. Ještě v první půli se prezentoval individuální akcí, během níž nejprve u autové čáry vyškolil nejistého stopera Denise Vavra, svůj následný průnik ale zakončil střelou doprostřed brány, kde byl připravený Grabara.

Po změně stran začali Pražané ještě více stupňovat svůj tlak, za což byli brzy odměněni gólem Krejčího. Ten byl ale po zásahu videorozhodčího odvolán, neboť sparťanský kapitán si v zárodku akce pomohl přitažením za dres. Inkriminovaný moment poněkud otupil drtivý nápor Letenských. Ti si další šanci vytvořili až v 76. minutě, kdy se po ostrém souboji uvolnil střídající Victor Olatunji. Nigerijský útočník se ale ve vápně zamotal do vlastních kliček, a míč tak opět skončil pouze v rukavicích Grabary. Vyrovnání tedy přišlo až na začátku závěrečné desetiminutovky a postaral se o něj Birmančević. Srbský křídelník předvedl dravý průnik, když se od levé postranní čáry jako tank vřítil do šestnáctky Kodaně a i s pomocí štěstí procedil míč do sítě.

Sparťanské publikum si tak muselo na vytoužený druhý gól počkat až do prodloužení. Z lavičky příchozí Qazim Laci se ve 105. minutě chopil rozehrávky přímého kopu, který zakroutil naprosto dokonale do horního rohu Grabarovy branky. O tři minuty později bylo však znovu srovnáno. Dlouhé vhazování totiž ve vápně propadlo až k Viktoru Claessonovi, jenž byl ze všech hráčů nejdůraznější a z bezprostřední blízkosti poslal v pádu míč do sítě. Ani tehdy ale nebyl gólovému festivalu konec, jelikož Olatunji napravil selhání z druhé půle přesnou dorážkou hlavičky Martina Mincheva. Strhující prodloužení ale našlo hrdinu i na straně Kodaně, neboť Claesson prokázal svůj důraz i podruhé, tentokrát se o vyrovnání zapříčinil hlavou. Drama tak musely rozhodnout až pokutové kopy, které zvládli lépe hráči dánského šampiona.

Zaplněná Letná se tak po závěrečném hvizdu zahalila smutkem. Kodaň se v rozhodujícím dvojboji o základní skupinu Ligy mistrů střetne s Rakówem, Sparta po přesunu do Evropské ligy vyzve horšího z dvojice Dinamo Záhřeb - AEK Atény.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (1270)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele