finále
10.06.2023 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Rodri vstřelil vítězný gól (© AFP)

Citizens to konečně dokázali, po skalpu Interu poprvé ovládli Ligu mistrů

Po několikaletém čekání se Manchester City dočkal. Hegemon anglické kopané konečně ovládl také evropský klubový fotbal. Podařilo se mu to v Istanbulu, kde ve finále Ligy mistrů skolil milánský Inter. Stačila mu k tomu jediná trefa z kopačky Rodriho.

Čekalo se, že finále rozhodne některé z ofenzivních es. Nakonec však Citizens spasil španělský defenzivní středopolař. Na jeho trefu už Inter nenašel odpověď, a tak se právě Rodri stal hrdinou. Jako jeden muž však slavil celý tým. Není se co divit, na tento moment čekal už poměrně dlouho.

Od úvodu bylo jasné, že bázeň a hana budou hrát ve finále důležitou roli. Platilo to zejména při pohledu na hráče Citizens, kteří se většinou jen horko těžko dostávali do příležitostí. Také Inter se dopředu tolik nehnal, dost možná i proto, že Nerazzurri dost energie věnovali osobním soubojům. Milánští vsadili na dost důraznou hru, často až na hranici pravidel. Sudí Marciniak nicméně hráče v modro-černých dresech příliš nenapomínal. Zjevně k tomu neviděl důvod.

Jako první zahrozil mančaft z Manchesteru. Bernardo Silva mohl i díky couvajícímu Dimarcovi zakončit, minul však horní roh svatyně Interu. Italský celek odpověděl ve 20. minutě. Z dálky napřáhl k ráně Brozović, bránu City ale netrefil, zřejmě i kvůli zavázejícímu spoluhráči Martínezovi. Za dalších šest minut to z úctyhodné vzdálenosti zkusil Barella, jehož vyprovokovala chyba gólmana soupeře Edersona. Středopolař Nerazzurri ovšem nemířil přesně.

Ve 27. minutě musel poprvé v utkání zasahovat gólman Interu Onana, jenž zneškodnil prudkou střelu Haalanda. Chvíli nato prověřil Onanu také De Bruyne, což ale byl také poslední významný moment duelu, do něhož se belgický záložník zapojil, neboť záhy musel nuceně střídat. První půli s minimem šancí nakonec zakončila pumelice Akanjiho, jenž v nastaveném čase přestřelil břevno.

Po změně stran se obrázek hry moc nezměnil. Dál pokračovala opatrná partie, jejíž poklidný chod narušila až chyba v zadních řadách Citizens. Opět si stoprocentně nepočínal Ederson, který se nepohodl s Akanjim. Toho mohl využít Martínez, jenže z úhlu nehledal spoluhráče, nýbrž sám zakončoval, avšak jen do Edersona. Hráči City následně kontrovali standardní situací, po níž nepřesně hlavičkoval Dias.

V 68. minutě se však diváci v Istanbulu dočkali branky. Na kolmici Akanjiho do pokutového území Interu si naběhl Bernardo Silva. Jeho sražená přihrávka doputovala k Rodrimu, jenž se navzdory valu těl před sebou trefil k tyči. Obrovskou radost v sektoru Citizens mohl vzápětí utlumit Dimarco, jeho hlavička ale spočinula na břevně a z dorážky pak trefil Lukakua. O vyrovnání usiloval také sám Lukaku, avšak Ederson jeho střelu ze 73. minuty zastavil.

Náskok City mohl po úniku navýšit Foden, našel však jen rukavice Onany. Těsně před koncem si Inter vypracoval ještě jednu tutovku. Hlavičku Lukakua ale na brankové čáře vytěsnil Ederson a Dias poté míč i se štěstím odehrál do bezpečí. Při úplně poslední akci zápasu si na rohový kop Dimarca nastočil Gosens, jeho hlavička ovšem letěla doprostřed brány a s tím si Ederson taktéž poradil. Hned vzápětí foukl Marciniak naposledy do píšťalky a dovolil tak mužstvu manažera Pepa Guardioly slavit.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1261)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele