čtvrtfinále - 1. zápasy
11.04.2023 21:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Manchesteru City (© AFP)

Tvrdá lekce pro Bayern: Manchester City si do odvety odveze tříbrankový náskok

Manchester City v posledních týdnech kosí jednoho soupeře za druhým, a ačkoli se mu nyní v rámci čtvrtfinále Ligy mistrů do cesty postavil slovutný Bayern, smetl ho z ní hned v první kapitole dočista hladkým způsobem. Díky trefám Rodriho, Bernarda Silvy a norského elána Erlinga Haalanda zvítězil o tři góly, a zapsal tak devátý skalp v řadě napříč všemi soutěžemi.

První půlhodina mnoho zajímavého nenabídla. I když oba celky měly snahu o vstřelení branky, pěšinu za ní nenacházely vyloženě nejsnadněji. A tak ve 14. minutě leda zaujal atak Haalanda, který vyzkoušel rozhodnost brankáře Sommera. Ten měl míč na kopačce, ale moc nevěděl, co s ním podniknout dál, a nakonec ho těsně před dotírajícím soupeřem poslal jen podél pomezní čáry bez větší myšlenky do zámezí. Ve 22. minutě již Haaland přece prověřil napřímo soupeřova muže v rukavicích, mířil ovšem jen doprostřed brány, takže Sommer neměl větší potíže zasáhnout.

Celé dění více rozvířil až úvodní přesný zásah, o nějž se postaral ve 27. minutě Rodri. Krátce předtím si přitom Bayern vytvořil velmi dobrou možnost pro skórování, avšak dělovku Musialy zastavil ve vápně úspěšně bránící Rúben Dias. Na opačné straně naopak došlo na rozvlnění sítě. Bernardo Silva zprava poslal merunu blíže do středu ke španělskému reprezentantovi, který se kličkou zbavil Musialy a pak parádním zakončením zacílil levačkou do šibenice. Ve 34. minutě mohl náskok domácích navýšit Gündogan, jenomže z vyložené pozice selhal v koncovce a napálil pouze v podstatě ležícího Sommera.

Zřejmě klíčové momenty zápasu přišly na řadu krátce po přestávce. V tu chvíli byl Bayern na hrací ploše tím jasně lepším, asi každopádně jedinkrát v tomto měření sil. Už krátce před obrátkou Sané vypálil velmi slušně, leč prostor mezi třemi tyčemi netrefil, ve 46. minutě už nicméně otestoval schopnosti gólmana Edersona, ten se však nenechal nachytat na švestkách.

Ve 49. minutě Sané zahrozil znovu, a tentokráte byl již v daleko lepším postavení. Svou přihrávkou ho uvolnil Musiala, Ederson byl ale proti němu zase neoblomný a vytasil perfektní zákrok. A v 54. minutě vyprodukoval dělovku směrem na manchesterského strážce brány stále neúnavný Sané, i v tomto případě nicméně souboj prohrál. Znovu se zkrátka Ederson vytáhnul. O pár chvil později mimochodem nezapsali sukces ani de Ligt s Comanem, kteří trefili svými pokusy obránce Akého, respektive jeho kolegu z defenzívy Rúbena Diase.

Tyhle neproměněné tutovky se nakonec ukázaly býti pro výběr Stern des Südens jako velmi drahý špás. Manchester City poté jasně ukázal, jak že se mají gólové možnosti proměňovat, a zásluhou dvou zdárných podnikání stvrdil svoje vítězství. To navíc bavorský mančaft mohl být rád, že ve zbývajících pasážích hry inkasoval ve finále jen dvakrát, protože čím více se blížil závěrečný hvizd sudího Jesúse Gila, tím více mnohdy nevěděl, kam dřív skočit.

Druhá branka padla v 70. minutě. Váhajícího Upamecana obral o balón Grealish, jenž posléze patičkou pobídl Haalanda, ten následně vyslal jemný oblouček zleva na hranici brankového území, odkud sbíhající si Bernardo Silva hravě přelstil Sommera. A o šest minut později se na listinu střelců uvedl taktéž Haaland, jenž z blízkosti využil hlavičkového sklepnutí od Stonese.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (301)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele