základní skupiny - skupina H, 6. kolo
02.11.2022 21:00 CET
1 : 6
(1:1)

Reportáž

Radost hráčů Benficy (© AFP)

Benfica nejlepší ve skupině! Pomohla vysoká výhra nad Maccabi Haifa i interesantní pravidlo

Takovou jízdu možná ani sama Benfica nečekala. Poté, co venku o pět gólů skolila Maccabi Haifa, se dokonce dostala na finální první příčku ve skupině před favorizované PSG, i když s francouzským protivníkem měla zcela shodný počet bodů i skóre. Nakonec o jejím úspěchu rozhodlo poněkud zvláštní pravidlo, které rozsoudilo oba celky v otázce prvenství v tabulce.

Body, body ze vzájemných duelů, rozdíl vstřelených a obdržených branek v rámci mačů PSG a Benficy, vyšší počet vstřelených branek z těchto dvou soubojů, finální skóre ze všech duelů uskupení písmene H ani větší číslo zaznamenaných přesných zásahů prostě i nadále nemohly určit, kdo že bude tím lepším. Podle žebříčku kritérií se nakonec musel zvolit z pořadníku až krok číslo sedm, tedy vyšší počet tref na venkovních hřištích ze všech šesti duelů hlavní fáze Ligy mistrů. A v tomto případě byla lepší Benfica, která na cizích půdách skórovala celkem devětkrát, zatímco PSG pouze šestkrát. Paradoxem je, že UEFA teprve nedávno definitivně rušila právě dlouho zavedené pravidlo o venkovních brankách, když bylo potřeba mezi dvěma soupeři rozhodnout, kdo je tím lepším. Pochopitelně že portugalský soubor se vůbec nezlobil, že triumfoval na základě těchto skutečností. Přitom základ svého sukcesu položil v posledním vystoupení, jež na první pohled možná fakticky nepředstavovalo tak důležitý a zásadní artikl.

První poločas přitom nenaznačoval, že by se Benfica mohla utrhnout ze řetězu. Ve 20. minutě se na listinu střelců zapsal Goncalo Ramos, jemuž balón hlavou sklepnul ve vápně Otamendi, ale Maccabi poměrně rychle zareagovalo, konkrétně ve 26. minutě. Cornud se snažil centrovat do vápna, rukou tam míč zasáhnul bránící Bah, sudí Taylor se jal podívat na video, nařídil bez většího otálení pokutový kop, který následně díky tvrdé střele proměnil svou levačkou Chery.

Ještě po hodině hry se zdálo, že by dokonce mohlo Maccabi cílit na třetí místo v tabulce, tudíž by i rozesmutnilo Juventus, jehož by odsoudilo na dno tabulky, protože i plichta by mu stačila na postup do Evropské ligy. Jenže poslední třetina střetu domácím šeredně nevyšla. Hlavou se po pasu zprava od Baha trefil z blízkosti Musa v 59. minutě, o deset minut později rozvlnil síť Álex Grimaldo, který obstřelil zeď a skóroval z přímého kopu, v 73. minutě těžil Rafa z dobré práce od Davida Nerese, a poslední dva přesné zásahy si schovali hosté na závěr. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se gólově prosadil Henrique Araújo po parádní kolmici od Baha a v nastavení pak zaúřadoval parádním zakončením do spodního rohu brány Joao Mário.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
Bastaron

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
EverlastD

2:1

Reagovat
DidusIneptus

1:0

Reagovat
Elmas

1:1

Reagovat
Coutinho10

Musa gól a Bah áčko https://dubz.co/v/6rksd6

Reagovat
REPLIKATOR

Benfica pojďme ještě gól na 6:1, ať máte stejně bodů i skóre

Reagovat
patas92

Co by rozhodovalo, žluté karty?

Reagovat
Firkraag

Předpokládám, že asi jo...

Reagovat
Firkraag

Karty?

Reagovat
Shevchenko

Góly venku asi

Reagovat
Largo

Reagovat
REPLIKATOR

takže co teď, kdo vlastně vyhrál skupinu?

Reagovat
penepi

Benfica

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
Benfica

n1

Reagovat
Salfovic

Moc se neraduj. Dostanete Pool.

Reagovat
Benfica

pohode, už minulú sezónu to nemali jednoduché, a teraz sme omnoho lepší, čo sa o nich nedá povedať..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Benfica

btw vo februári to môže byť všetko inak, ale momentálne z 2 miesta hocikto..

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Tomasso9

Reagovat
Kixi Syhimour

Ale klobouk dolů před Benficou tuto sezónu, slušná mašina

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele