Reportáž

Vinícius Júnior (© AFP)

Real Madrid je králem evropského fotbalu. Anglickou cestou jej dovedl k cíli Vinícius Júnior

Fotbalisté Realu Madrid skolili po Chelsea a Manchesteru City i posledního anglického giganta, když ve finále Ligy mistrů zdolali na pařížské půdě Liverpool 1:0. Zápas rozsekla v 59. minutě brazilská kometa Vinícius Júnior, jenž ranou z první přisoudil svému týmu celkově 14. titul v milionářské soutěži. Reds tak i přes herní převahu na slovutný treble nedosáhli. Naopak trenér Carlo Ancelotti si došel pro pohár již počtvrté, čímž se stal historickým rekordmanem mezi manažery.

Anglickému celku sice na poslední chvíli utekl titul v Premier League, přesto mohl letošní ročník zakončit ziskem pohárového treble. To Bílý balet španělskou ligu opanoval a nyní útočil na rekordní 14. vítězství v milionářské soutěži, přičemž si v ní zahrál již páté finále za posledních osm let. Nejočekávanější zápas fotbalové sezony hostil více než 80tisícový stánek Stade de France v Paříži, úvodní výkop se však nakonec o více než půlhodinu posunul kvůli diváckým nepokojům.

Přestože to od první minuty nebyly rozhodně ofenzivní dostihy, navrch měl Liverpool. Postupně přebral kontrolu nad utkáním a po čtvrthodině hry měl velmi zajímavou pasáž, Thibaut Courtois ale pokryl jak dvě zakončení Mohameda Salaha, tak i dalekonosný pokus Thiaga. Na začátku 21. minuty poprvé zahrozil i Sadio Mané, jeho střela z šestnáctky však po pohotovém zákroku belgického reprezentačního gólmana skončila na tyči. Ke konci poločasu se madridský celek osmělil a mohl zasadit rozjetým Angličanům pořádnou ránu. Po zmatcích ve vápně poslal míč za Alissona Karim Benzema, zpětné zkoumání videa ale odhalilo ofsajd a gól uznán nebyl.

Jako by však tohle varování Liverpoolu nestačilo. Nadále byl sice živějším týmem, jenže královskému klubu stačilo udeřit z jeho první střely na branku vůbec, a to v 59. minutě. Federico Valverde z pravé strany stříleně nacentroval na zadní tyč na Viníciuse Júniora, který okamžitě zametl míč do odkryté sítě a odpálil tím radost v sektorech patřících hostujícím fanouškům. Tým z města Beatles ihned kontroval díky Salahovi, Egypťanovi ale nebylo souzeno skórovat. Defenziva Realu navíc šlapala na jedničku a nepouštěla Liverpool do tutových šancí. A když už to vypadalo pro svěřence trenéra Jürgena Kloppa nadějně, tak byl proti skvěle chytající Courtois.

Třaskavý duel dvou fotbalových velikánů dopadl vítězně ve prospěch španělského Realu, který slaví zisk historicky 14. trofeje v Lize mistrů, na kterou může být po skvělém tažení letošní sezonou patřičně hrdý. Liverpool po neúspěchu na domácí ligové scéně neuspěl ani v pohárové Evropě a musí se spokojit pouze s druhým místem.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Kalas

Komentáře (2485)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele