základní skupiny - skupina E, 1. kolo
17.09.2019 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Liverpool na cestě za obhajobou znovu klopýtl v Neapoli

Celých pětadvacet let se v historii Ligy mistrů nestalo, že by vítěz předešlého ročníku odešel z prvního zápasu na cestě za obhajobou poražen. Po zápase Neapole s Liverpoolem to už ovšem neplatí, neboť Reds se stejně jako loni vrací z Itálie s nepořízenou a opět bez jediné vstřelené branky. Neapol o svém cenném triumfu rozhodla až v samém závěru, kdy se nejprve z penalty prosadil Mertens a v nastavení upravil na konečných 2:0 Llorente.

Domácí do zápasu vstoupili s vervou a brankář Adrián měl co dělat, aby v rychlém sledu za sebou zneškodnil dvě tvrdé rány Ruize, přičemž gólovou dorážku Lozana zneplatnil zdvižený praporek čárového rozhodčího. S přibývajícími minutami ale liverpoolští převzali herní iniciativu a po zbytek první půle byli oni tím nebezpečnějším týmem na hřišti. Nejprve brankáře Mereta prověřil z úhlu Sadio Mané a vůbec nejblíže k průlomu skóre měl v 44. minutě Roberto Firmino po nakrátko rozehraném rohovém kopu, který nachytal rozhozenou neapolskou defenzivu, jenže hlavička brazilského reprezentanta zapadla těsně vedle pravé tyče.

Po změně stran měli opět lepší nástup hráči Neapole a Adrián musel pro udržení bezbrankového stavu vytasit zákrok z kategorie světové extratřídy. Na perfektní Ruiův centr přes Van Dijka si totiž na zadní tyč zaběhl Dries Mertens a šikovně jej z voleje poslal zblízka pod břevno. Španělský gólman Liverpoolu, který zaskakuje za zraněnou jedničku Alissona, se však bleskově stihl přemístit a v letu dokázal zdviženými rukami vytěsnit Mertensovu gólovou ránu nad břevno.

V 65. minutě pro změnu ukázal své nesporné kvality i Alex Meret, jehož po hrubici Manolase z hloubi šestnáctky ohrozil Mohamed Salah prudkou ranou přesně k zadní tyči, ovšem brankář Neapole konečky prstů míč brilantně vytěsnil na roh.

Klíčový moment zápasu tak přišel až deset minut před koncem základní hrací doby. José Callejón si podsekl míč do středu pole a využil vytrčené nohy Andyho Robertsona k pádu v šestnáctce, což sudí Felix Brych posoudil jako důvod k odpískání pokutového kopu a nic na jeho rozhodnutí nezměnila ani konzultace s videorozhodčím. I tentokráte se málem hrdinou okamžiku stal skvělý Adrián, ale Mertensovu nepříliš umístěnou ránu navzdory kontaktu s míčem vyrazit nedokázal.

Hosté tak v závěrečných minutách museli vrhnout síly kupředu, čehož Neapol beze zbytku využila ke vstřelení druhého gólu. Nepovedenou přihrávku Virgila van Dijka, jenž pod tlakem poslal míč zpět brankáři, využil střídající Fernando Llorente a upravil skóre na konečných 2:0.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (362)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele