osmifinále - odvety
05.03.2019 21:00 CET
1 : 4
(0:2)

Reportáž

Real v LM senzačně končí, Ajax mu nasázel čtyři branky

Ajax v Madridu předvedl neskutečně povedený a vyzrálý výkon a obranu Realu zcela rozebral. Bílý balet bez Sergia Ramose kapituloval po výtečném týmovém výkonu Ajaxu, od nějž dostal čtyři branky.

Real Madrid měl na domácím stadionu zdánlivě jednoduchou úlohu. Udržet vedení 2:1, které si z Nizozemska přivezl. K tomu trenér Santiago Solari poslal na hřiště Kroose, Casemira, Nacha nebo Benzemu s Viníciusem. Jedinou starost mu dělala obrana, kde se kvůli karetnímu trestu nemohl objevit kapitán Sergio Ramos.

Ajax na druhé straně musel vyhrát a čelil hodně obtížné zkoušce. Přesto z jeho kádru vyzařovala dobrá nálada a chuť s výsledkem něco udělat. V ideálním případě pak především nedostat branku, o což se starali brankář Onana nebo obránci De Light, Blind či Tagliafico. Ofenzivu měla na starosti především trojka Tadić, Neres a Ziyech.

V prvním utkání Real možná nehrál lépe, ale byl nadmíru efektivní. Dnes však neměl moc štěstí. Raphael Varane už ve čtvrté minutě zakončoval skvělý pas od Vázqueze, jenže místo do sítě jej poslal jen do břevna! Po dalších třech minutách se dostal do vedení Ajax. Jednoduchou akci táhl Tadić po straně a když před ním obránci couvali, nabídl míč do druhé vlny nabíhajícímu Hakimu Ziyechovi. Jeho přesná a umístěná rána zaplula za záda Courtoise.

V tu chvíli to začalo být mnohem zajímavější, protože Ajax pochopil, že jeho sen o postupu nemusí být nereálný. Hodně často se spoléhal především na brejky a využíval iRamosovy absence. Real sice postupem času získával kontrolu nad balonem, jenže tentokrát byl efektivnější Ajax.

Skvělou dvacetiminutovku završili hosté opět akcí Dušana Tadiće, který zřejmě vzbuzoval v obráncích Realu až příliš velký respekt. V podstatě si s míčem dělal, co chtěl. Po jeho krásné "zidanovce" posunul balon k Davidu Neresovi, který ještě překonal Nacha a posléze přesně zakončil přes padajícího Courtoise - 2:0.

Za tohoto stavu by postupoval nizozemský tým, původně outsider dvojzápasu. Problémy Realu navíc pokračovaly, neboť v první půli musel pro zranění střídat jak Lucas Vázquez, tak o něco později také Vinícius.

Minutu před koncem první půle mohl snížit na rozdíl jediné branky Gareth Bale, který se hnal z úhlu na brankáře Onanu. Toho sice překonal, jenže jeho lob skončil na tyči! Po příchodu ze šaten sice Real Madrid dál kontroloval hru kolem půlící čáry, ale Ajax rozhodně nehodlal jen bránit.

Po další rychlé akci se u vápna Realu s míčem u nohy objevil Dušan Tadić, který narýsoval epesní kolmici do vápna. Donny van de Beek se chopil míče a donutil Courtoise k prvotřídnímu zákroku. Když udeřila hodina hry, mohl udeřit i Karim Benzema. Jeho průnik do vápna ještě zajímavý byl, ale střela z úhlu na zadní tyč už se mu tolik nepovedla.

O dvě minuty později Ajax založil další smrtící akci. Přes Donnyho van de Beeka se balon dostal až k Dušanovi Tadićovi, jehož zasekávačka a následná rána do šibenice Real hodně nalomily. Branku musel ještě potvrdit videorozhodčí, protože existovalo podezření, že Mazraoui na začátku celé akce vycestoval s míčem mimo hrací plochu. Nicméně to se nepotvrdilo a branka platila.

Přestože Bílý balet potřeboval v tu chvíli k postupu vstřelit tři branky, nevzdal se. Naději mu dal Marco Asensio. Po brilantním průniku Reguilóna a jeho zpětné přihrávce Asensio poslal míč přesně k tyči - 3:1.

Ajax ale prožíval magickou noc a směle v ní pokračoval. Dvě minuty po snížení totiž zahrával volný přímý kop Lasse Schöne. Zřejmě volil centr na zadní tyč a pokud ne, tak je to opravdu génius. Míč se totiž snesl za záda špatně postaveného Thibauta Courtoise a Real byl definitivně zlomen. Závěrečnou šanci Realu zakončil hodně špatně Benzema a v nastavení ještě neudržel nervy na uzdě Nacho, za což byl vyloučen.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1948)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele