základní skupiny - skupina E, 5. kolo
27.11.2018 18:55 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

AEK Atény - AFC Ajax 0:2

Nizozemský Ajax obstojně zvládl i svůj pátý zápas v základní skupině Ligy mistrů a připsal si na konto třetí vítězství, které znamená famózní postup do osmifinále nejprestižnější evropské klubové soutěže po dlouhých třinácti letech. Amsterdamský výběr díky dvěma brankám srbského špílmachra Dušana Tadiče zvítězil na půdě řeckých Atén 2:0 a s jedenácti body stvrdil druhé místo, za dva týdny si to rozdá o prvenství ve skupině E s německým Bayernem.

Za ním momentálně zaostává o body dva a na první příčku ho tak posune jen vítězství. Před třetí portugalskou Benficou má nedostižný sedmibodový odstup. Naopak AEK prohrál i popáté za sebou a s nulovým bodovým ziskem je bez šance na pokračování v evropských pohárech v jarní fázi. Velmi nelichotivou bilanci se pokusí zlomit na závěr v Lisabonu proti Benfice, v tomto případě nepůjde o nic jiného než o čest.

Domácí celek přitom držel se svým favorizovaným rivalem dlouhou dobu krok, zlom nastal v polovině druhého dějství. První větší možnost si vypracoval po šesti minutách, kdy si na rohový kop od Gala naskočil Ponce a hlavou těsně minul pravou tyč. Po necelé půl hodině hry se poprvé výrazněji ozval AFC, jenomže po pasu Schöneho hlavičkoval zapomenutý Neres jen do náruče připraveného gólmana Barkase.

Ihned na to zkusil štěstí z přímého volného kopu pozdější hrdina Tadič a jeho nebezpečná střela proletěla o decimetry nad břevnem. V samém závěru první půle mohl otevřít skóre aktivní Ponce, nicméně po pobídce od Gala skvěle zareagoval brankář Onana a doslova mu ukradl jistý gól z kopačky. Po změně stran měli více ze hry hosté a svou převahu nakonec zužitkovali. V 63. minutě byl blízko k otevření skóre van de Beek.

Teprve jednadvacetiletý talent nizozemského fotbalu zakončoval ve skluzu po nahrávce od Tadiče a orazítkoval bližší konstrukci. Klíčový okamžik se zrodil za další čtyři minuty. Přímý volný kop Blinda z levé strany tečoval bránící Livaja rukou na roh, anglický rozhodčí Oliver nařídil pokutový kop a navíc chorvatskému reprezentantovi udělili žlutou kartu. Vzhledem k tomu, že se jednalo už o jeho druhé žluté provinění během necelé čtvrthodiny, tak po následné červené kartě odešel předčasně do kabin.

Nabídnutou možností nepohrdl Tadič a míč zkušeně uklidil doprostřed branky, zatímco Barkas se hnul do strany. Stejný hráč pojistil náskok svého celku o pět minut později, tentokráte po rychlém protiútoku a finální nahrávce od střídajícího Huntelaara uklízel balón bez potíží do sítě. Aténský klub mohl zaznamenat alespoň čestný úspěch v 86. minutě, avšak ránu Boyého z hranice pokutového území vyrazil Onana brilantním způsobem do bezpečí.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, onlajny.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
afc ajax

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Messiáš

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Potvrdíme postup

Reagovat
Bastaron

0:3

Reagovat
Malresi

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
AjaxFans

Ty voe, tak to je beton

Reagovat
Stiksxx

Gratulace k postupu.

Reagovat
afc ajax

Diky

Reagovat
AjaxFans

Díkes.Nic méně, při losování jsem čekal třetí flek

Reagovat
Stiksxx

To já jsem o vás nepochyboval.

Reagovat
afc ajax

A možno aj Prvý

Reagovat
Busby babes

Parada, po 13 letech postup.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Busby babes

rikam to blbe?

Reagovat
AjaxFans

Vůbec netuším

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
AjaxFans

Tak jo, měl jsi pravdu

Reagovat
afc ajax

Už teraz sa teším na Bayern teším sa na super futbal kde fakt nemáme čo stratiť

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele