čtvrtfinále - odvety
19.04.2017 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Barcelona doma Buffona nepřekonala a končí

Juventus Turín to dokázal! Vzal si ponaučení z přístupu PSG a na Camp Nou uhrál potřebnou remízu. Domácí Barcelona jen potvrdila ustupující formu a s Ligou mistrů se loučí dříve, než by chtěla.

Další ostře sledované utkání hostil Camp Nou a domácí fanoušci doufali, že uvidí další výtečné představení. Barcelona zoufale potřebovala další obrat. Z Turína si totiž nepřivezla dobrý výsledek, nýbrž plno kritiky. Potřebovala zdolat deficit tří branek a ještě neinkasovat ani jednou. V záložní řadě blaugranas nastoupili Rakitić, Iniesta a Busquets, obranu soupeře měli ničit především Neymar, Suárez a Messi.

Tentokrát čekala na Juventus výtečná a dost stresující atmosféra, která měla být opravdovou zkouškou pro fyzické a především psychické síly Staré dámy. Její hlavní zbraní je především pečlivá a velmi dobře zorganizovaná obrana, která dnes mohla očekávat velký nápor. Ztělesňovali ji Buffon mezi třemi tyčemi a před ním starý známý Alves, Bonucci, Chiellini a Sandro. Gonzala Higuaína doplňovali Dybala, Mandžukić a Cuadrado.

Právě turínský střelec Gonzalo Higuaín se dostal po pěti minutách do velmi zajímavé šance. Z blízkosti však netrefil ideálně a balon zamířil mimo. Higuaín si po několika akcích Barcelony narazil balon o obránce Piquého, jenže následně mířil opět hodně mimo bránu stráženou ter Stegenem.

Oba soupeři do puntíku plnili role, které jim stav před výkopem určoval. Barcelona tlačila a brankář Buffon musel několikrát tlačit míč mimo tři tyče. Při náběhu Jordiho Alby po nákopu od Messiho, či při ráně z míst penaltového puntíku, kterou těsně poslal právě Lionel Messi.

Juventus se spoléhal na kvalitu vepředu a rychlé kontry, které by snad hra Barcelony mohla skýtat. Jeden takový zakončil po nahrávce Dybaly povedenými nůžkami Cuadrado, jenže mířil nad! Barcelona mnohem víc tlačila, ale k přímému ohrožení Buffonovy brány jí ani zvýšená frekvence kombinace nepomohla. Jednoduše to naopak zkoušel Gonzalo Higuaín, který však Pjanićův oblouček za obranu trefil ve skluzu jen slabě.

Ke konci první půle Barcelona vymyslela několik centrů do vápna, jenže výškovou i poziční převahu Juve se jí překonat nepovedlo. Dva giganti předváděli boj doslova o každý milimetr hřiště. A to až do konce první půle, která skončila v celém součtu lépe pro Juventus. Barcelonu tak od vysněného postupu dělily stále tři branky a čas se krátil.

S mnohem lepším pohybem vyrukoval do druhé půle především Brazilec Neymar. Mladý talent ukázal svou míčovou ekvilibristiku i sebevědomí a obešel hned pět hráčů soupeře! Střela mu ale nakonec dovolena nebyla. Do šance se dostal také hostující tým, konkrétně díky rychlosti Juana Cuadrada. Jenže jeho ránu lapil ter Stegen.

Brankář Gigi Buffon pak musel zasahovat proti tomu nejobávanějšímu. Ránu argentinského kouzelníka Messiho ale vytěsnil s námahou na rohový kop. Trenér Luis Enrique udělal to, co v tuto chvíli musel - vsadil na totální ofenzívu. Místo záložníka Rakitiće nasadil talentovaného útočníka Paca Alcácera s jasným cílem - skórovat alespoň jednou a pokusit se o drama.

Ani taková legenda, jakou je Gianluigi Buffon, si neodpustí chybu. Tentokrát ale Juventus nestála inkasovanou branku, protože když Buffonovi vypadl míč z rukavic, Messi zakončil v obrovské šanci mimo! A když už Barceloně nějaká šance po celkem unylém výkonu vyšla, tak zaskočil brankář Buffon. Ten skvěle lapil střelu Neymara po centru Javiera Mascherana a Barcelona se pomalu loučila se snem o dalším obratu.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1599)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele