osmifinále - odvety
15.03.2017 20:45 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Monako zvrátilo dvoubrankové manko a výhrou 3:1 postupuje

Přestože hráči Manchesteru City dali na slova trenéra Pepa Guardioly, aby v Monaku k zajištění čtvrtfinále Ligy mistrů skórovali, na postup jim to i tak nestačilo. Knížecí klub totiž v odvetě triumfoval 3:1 a po úvodní prohře 3:5 jde dál díky vyššímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře. Základ monackého úspěchu položila výtečná první půle a trefy Mbappého s Fabinhem, ovšem po snížení Saného musel třináct minut před koncem vstřelit klíčový třetí gól Tiemoue Bakayoko.

Trenér Manchesteru Pep Guardiola sice nasazením útočně laděné základní sestavy dostál svým slovům, že nejlepší obranou je útok, ovšem první půle přesto patřila jednoznačně domácím. Monako od prvních minut podnikalo přímočaré výpady ve vysokém počtu hráčů a již po šesti minutách se na branku Citizens řítil po zaváhání Fernandinha Kylian Mbappé. Mladičký útočník si v tu chvíli na brankáře Caballera ještě nepřišel, avšak ve zmatku hostující obrany po následném rohu již přetavil přízemní centr Bernarda Silvy v první gól zápasu a monacká mise za postupem byla z poloviny splněná.

Utkání hrané ve vysokém tempu ještě nedospělo ani do třicáté minuty a dvoubrankový náskok Manchesteru byl zcela smazán. Hráči Monaka tentokráte předvedli trpělivou kombinaci na levé straně hřiště, která vyvrcholila dalším prudkým přízemním centrem Mendyho, jenž našel v pokutovém území nabíhajícího Fabinha a třiadvacetiletý záložník neomylně zabořil míč do sítě. Pravidlo vyššího počtu vstřelených branek na hřišti soupeře tak rázem posouvalo do čtvrtfinále Monako, zatímco hrubě nepřesní hosté si do přestávky nepřipsali dokonce ani jednu střelu na bránu.

Po změně stran se již hráči v modrém prezentovali aktivnějším pojetím hry a v sedmapadesáté minutě si vytvořili i první velkou příležitost. Po perfektní průnikové kolmici Kevina de Bruyneho však Raheem Sterling místo zakončení z úhlu volil čitelnou přihrávkou na Sergia Agüera, jehož dokázala monacká obrana zavčasu obsadit. Takřka ta samá situace se opakovala i pět minut nato, když se míč po ose Silva - Sané k číhajícímu Agüerovi dokonce dostal, avšak argentinský útočník težkou přihrávku nedokázal pod tlakem usměrnit mezi tři tyče.

Čím dál unavenější Monako ještě dokázal podržet brankář Subašić, který v čtyřiašedesáté minutě vytáhl tváří v tvář aktivnímu Agüerovi špičkový zákrok. Když ale chvíli nato chorvatský gólman vytěsnil do strany křižnou ránu Sterlinga, měl již dorážející Leroy Sané snadnou práci doklepnout míč do prázdné sítě.

Radost Citizens však měla jepičí život. Čtvrthodinu před koncem totiž Monako po faulu de Bruyneho dostalo příležitost přímého kopu, k jehož rozehrání se postavil Thomas Lemar a parádním pasem posadil míč na hlavu Tiemoua Bakayoka a dvaadvacetiletý záložník přesnou hlavičkou vrátil Monaku postupové skóre 3:1.

V závěru utkání tak museli znovu vrhnout všechny síly dopředu hosté, avšak ani během tříminutového nastavení se jim nepodařilo vytvořit jedinou slibnou příležitost a s letošním ročníkem Ligy mistrů se loučí.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1378)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele