finále
28.05.2016 20:45 CET
1 : 1
5:3 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Atlético jízdu Ligou mistrů opět nedotáhlo, tentokrát s Realem padlo na penalty

Vítězem Ligy mistrů pro sezónu 2015/16 se stal Real Madrid, když po dvou letech ve finále opět porazil Atlético Madrid. Stejně jako v květnu 2014 skončilo utkání po základní hrací době remízou 1:1, o vítězi však nyní nerozhodlo prodloužení, ale až pokutové kopy. V nich selhal pouze Juanfran a jedenáctý ušatý pohár do síně slávy Bílého baletu potvrdil symbolicky Cristiano Ronaldo.

Los Colchoneros sice svého rivala ve španělské lize či poháru přehrává, na evropské scéně však tahá za kratší konec. Po zmiňované finálové porážce a loňském vypadnutí ve čtvrtfinále dnes byli historickému vítězství velmi blízko, v penaltové loterii jim ovšem štěstí nepřálo a své tváře tak opět ukryli v dlaních. Naopak druhá polovina Madridu slaví včele se Zinedinem Zidanem, který při své první velké trenérské štaci okamžitě získal nejprestižnější klubovou trofej.

Atlético vstoupilo do utkání velice pasivně a otěží se ujmul Real. Hráči ze Santiaga Bernabéua hrozili především ze standardních situací. V 6. minutě se k přímému volnému kopu ze strany postavil Gareth Bale a jeho nepříjemný střílený a ještě drobně tečovaný centr Jan Oblak i s notnou dávku štěstí vykopl.

Po čtvrthodině hry už ale přece kapituloval. Tentokráte centroval Toni Kroos, Gareth Bale prodloužil za sebe a Sergio Ramos zblízka propasíroval míč pod Oblakem až do sítě. Nutno dodat, že kapitán Realu se nacházel v drobném ofsajdovém postavení, rozhodčí však tuto záležitost přehlédli a Ramos tak jako první obránce v historii soutěže skóroval ve dvou finále.

Ačkoliv měl brzký gól vzhledem k hernímu pojetí obou soupeřů utkání pomoci, příliš zábavy si zaplněné San Siro během úvodní pětačtyřicetiminutovky neužilo. Vzhledem k absolutní neschopnosti bíločervených směrem kupředu sáhl trenér Diego Simeone již o poločase ke střídání a Augusta Fernándeze nahradil ofenzivněji laděný Yannick Ferreira-Carrasco a tento tah se mu později opravdu vyplatil.

Krátce po příchodu z kabin si Fernando Torres výborně pokryl míč před dotírajícím Pepem, ten ho nešikovně poslal k zemi a sudí Mark Clattenburg bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Jenomže Antoine Griezmann nabídnutou příležitostí pohrdl a z bílého puntíku pouze orazítkoval břevno.

Atlético bylo i zásluhou aktivity střídajícího Carrasca mnohem nebezpečnější než v prvním dějství, polovina stadionu už zvedala ruce nad hlavu při závaru po Kokeho rohu, když nakonec zakončoval kousek vedle Stefan Savić. Mezi tři tyče chvíli nato nezamířil ani z voleje Saúl. Tak mohl přijít trest, Modrić krásně vysunul Benzemu, ten postupoval z úhlu úplně sám na Oblaka, slovinský brankář si ale připsal vynikající zákrok.

Svůj tým udržel nad vodou i po další tutovce Ronalda a při dorážce Balea ho na brankové čáře zastoupil stoper Savić. Neuplynulo pak ani šedesát vteřin a z vyrovnání se radovala Simeoneho ekipa. Gabi rozehrál do křídla na Juanfrana, jenž poslal do šestnáctky rovnou z voleje výborný centr a pro Ferreiru-Carrasca nebyl velký problém uklidit balón do odkryté brány.

Prodloužení oproti dva roky starému finále rozhodně tolik vzruchu nenabídlo. Spíše než zajímavými akcemi se diváci mohli kochat častým polehávání hráčů, kteří dnes podávali výkony na hraně svých možností. Největší šanci v nastavené půlhodině měl Lucas Vázquez, jeho pokus však obrana Atlética dokázala na poslední chvíli zblokovat.

Vše směřovalo k penaltovému rozstřelu, v němž se příliš nepředvedli oba brankáři. Jan Oblak ani Keylor Navas nedokázali zlikvidovat ani jeden z kopů, jen Kostaričan měl více štěstí, když Juanfran trefil pravou tyč. Smetánku slízl podobně jako předloni znovu Cristiano Ronaldo. Hvězdný Portugalec dnes rozhodně nezářil, přesto proměnil vítěznou penaltu a je za hrdinu. Zaslouženě, bez jeho neuvěřitelných šestnácti gólů by se celý Real na dnešní finále možná díval jen u televize.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2503)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele