osmifinále - odvety
11.03.2014 20:45 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Atlético překonalo obranu AC čtyřikrát a jde dál

Atlético Madrid v odvetě osmifinále Ligy mistrů porazilo AC Milán jednoznačným rozdílem 4:1, který po výhře v prvním utkání znamená hladký postup. Domácí tak potvrdili, že jim letošní sezona vychází výborně. Rossoneri naopak mohou jen vzpomínat na někdejší úspěšná léta.

Z italských týmů, které se probojovaly do letošního ročníku Ligy mistrů, se nejméně čekalo právě od AC Milán. Tradiční klub z města módy se ale nevzdal, přežil změnu na trenérském postu, a jako jediný vedl pověst calcia do další fáze. Atléticu se naopak v domácí soutěži daří bez větších problémů a na současné druhé pozici si hlídá kvalifikaci do příštího ročníku.

Milánské AC potřebovalo zvítězit, aby dokázalo postoupit a napravit svou ne úplně ideální reputaci. Tento cíl ale Seedorfův tým nenaplnit nedokázal, protože hosté už po třech minutách prohrávali. Španělský kádr má ve svém středu střeleckou hvězdu v podobě Diega Costy, který neustále potvrzuje své kvality. Sotva se Colchoneros dostali k prvnímu pořádnému útoku, mohli se jeho fanoušci radovat.

Právě Diego Costa, který si nedávno připsal první start za španělskou reprezentaci, si naběhl na centr mladíka Kokeho a v pádu zavěsil přesně! Brankář Abbiati sice oplývá zkušenostmi, ale dnes večer kapituloval jako první.

Atlético Madrid trápí velké rivaly nejen v Primera Division, ale zálusk si dělá také na trofej v Lize mistrů. O kousek blíž k postupu měli svěřenci trenéra Diega Simeoneho už před zápasem, protože z Milána si přivezli nadějnou výhru o jednu branku, a ještě blíže po prvních deseti minutách.

Naopak Rossoneri nedokázali držet míč na svých kopačkách příliš dlouho a Mario Balotelli se na hrotu svého celku trápil. Nedostatečná podpora trojlístku Kaká - Taarabt - Poli mu ztěžovala průniky do vápna a šance milánského celku minimalizovala. Ani madridský kolotoč se však již netočil s takovou rychlostí a přesností, jak jsme na něj zvyklí.

Postupná rozehrávka Atlética sice vedla k rapidnímu zvýšení procent v držení míče, ale další branku neznamenala. Naopak, málem se radovali hráči AC - Mario Balotelli dokázal s míčem u nohy proběhnout kolem bránícího hráče a dostat se až ke střele. Naštěstí pro madridský tým se však na poslední chvíli před ním zjevil stoper Miranda, který jeho ránu zablokoval.

Tento varovný výstřel Atléticu nestačil a jen o pár minut později se jeho laxnost projevila také na tabuli se skóre. Tlak AC Milán rezultoval v dramatickou zápletku, protože Andrea Poli našel skvělým pasem nabíhajícího Kaká, který s hrdostí kapitána zavelel k obratu. Obrana Atlética si vybrala slabou chvíli a dovolila brazilské hvězdě v poklidu hlavičkovat!

Na Milán reprezentovaný novým trenérem Clarencem Seedorfem se v poslední době snáší vlna kritiky za výsledky i herní styl, ale minimálně dnes večer se hostům podařilo herně se favoritovi vyrovnat. Italský sen se ale začal brzy rozplývat, protože krátce před kýženým odchodem do šaten se do věci rázně vložil turecký záložník Arda Turan. Jeden z pilířů Simeoneho týmu dokázal i s pomocí teče dostat míč do sítě a madridský celek k postupu uháněl mílovými kroky!

Colchoneros vstřelená branka povzbudila k útoku a pro oko nezaujatého diváka to byla skvělá zpráva - centrovaný míč Kokeho totiž překrásnými nůžkami napálil Raúl García jen těsně vedle! Trochu brazilského temperamentu měl do hry vnést Robinho, který je však dlouhodobě jen stínem technického šikuly z dob Realu Madrid. Byla to ale defenzíva, která musela Seedorfovi dělat starosti - Gabiho totiž muži před Abbiatim nevytlačili z úhlu a ten tak mohl střílet.

Jenže to bylo na dlouhou dobu opět vše. Plno nepřesností a zdlouhavých přihrávek zpomalilo tempo hry a náboj utkání přerušený koncem první půle zmizel. Ani povedená rána Michaela Essiena nepřispěla ke změně skóre, protože někdejší hráč Chelsea nastřelil jen hráče před sebou. O něco lépe se vedlo střídajícímu Robinhovi, který se protáhl kolem tří protihráčů a zakončil, ale pohotový brankář Courtois skvěle vyběhl.

A činili se také ofenzivně ladění spoluhráči belgického brankáře, protože o pouhé dvě minuty později se Atlético dostalo dvoubrankového vedení! Veterán Bonera totiž před pokutovým územím fauloval a po následném přímém volném kopu Gabiho se hlavou trefil Raúl García. Madrid se tak dostal do jasné výhody a pár minut před koncem definitivně stvrdil svůj postup - 3:1.

Ani tím ale potupa Milána neskončila - pár minut před koncem se totiž tribuny natěšeného stadionu Vicenteho Calderona dočkaly gólu počtvrté. Střídající Argentinec Sosa využil zaváhání obranných linií Rossoneri a vyslal míč směrem na Costu. Ten si s míčem zpravidla rady ví a potvrdil to také křižnou střelou přes brankáře Abbiatiho! AC uzavřelo etapu Ligy mistrů drtivou prohrou a vzhledem ke svému ligovému postavení se možná s milionářskou soutěží na delší dobu loučí.

Autor: Ondřej Pražák / football-italia.net, onlajny.com

Komentáře (443)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele