základní skupiny - skupina F, 5. kolo
26.11.2013 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Dominantní Arsenal s přehledem zvítězil a má postup na dosah

Výhra 2:0 ani přesně neodráží jednoznačnost večerního zápasu, v němž dal Arsenal od první minuty svému soupeři z Marseille jasně najevo, kdo je tady pánem. Nebýt laxní finální fáze, mohl být konečný výsledek pro hosty mnohem krutější.

V základní sestavě Arsenalu došlo oproti ligovému zápasu se Southamptonem hned na několik změn. Nemocného Gibbse nahradil na levém kraji obrany Monreal, ve středu zálohy se objevil Mathieu Flamini místo vicekapitána Artety a post pravého křídla sebral Cazorlovi Tomáš Rosický. Na druhé straně překvapila absence klíčového hráče ofenzivy Marseille, Mathieu Valbueny.

Vstup do zápasu si domácí nemohli přát lepší. Hned po třiceti vteřinách hry totiž Wilshere na pravém kraji unikl vytažené obraně Marseille, v šestnáctce poté zaseknul míč a krásnou ranou na zadní tyč překonal bezmocného brankáře Mandandu. Šlo o nejrychleji vstřelený gól z kopačky Angličana v celé historii Ligy mistrů. Pět minut nato ve vzduchu visel gól na 2:0, ovšem tentokrát Mandanda v jasné šanci Ramseyho skvěle zasáhnul a dokázal jeho ránu zblízka zneškodnit. Očividně zaražená Marseille, která zvláště na své levé straně vytvářela Arsenalu ofenzivní dálnici, nebyla schopná vůbec ničeho.

Deset minut před koncem první půle se znovu Arsenal ocitnul v situaci, kdy měl jistojistě navýšit své chudé vedení. Ramsey efektně obloučkem vyškolil na hranici vápna hned dva obránce soupeře a zároveň přepadl přes koleno jednoho z nich. Rozhodčí bez váhání nařídil pokutový kop, byť opakované záběry ukázaly, že ke kontaktu došlo těsně před šestnáctkou. Nařízenou penaltu však Mesut Özil trestuhodně zahodil, a tak se navzdory drtivé převaze domácích šlo do kabin pouze za stavu 1:0.

Po změně stran Arsenal pokračoval v až příliš jednoduché dominanci a Marseille takřka k ničemu. Zvláště Aaron Ramsey plnil po celou dobu roli hned několika fotbalistů najednou - z celého týmu podnikl zdaleka nejvíc osobních soubojů, zároveň zvládal posílat jednu nebezpečnou kolmici za druhou a k tomu se i několikrát sám prodral do zakončení. V 65. minutě pak přece jen přišla takřka povinná druhá branka. Ramsey skvělým pasem poslal za obranu Marseille Özila, jenž posunul míč nabíhajícímu Wilsherovi a mladý Angličan nekompromisně vstřelil svůj gól číslo dvě.

Poté domácí ubrali nohu z plynu a konečně se začal osmělovat i francouzský soupeř. Skvělý dojem zanechal hlavně střídající Thauvin, jenž hned dvakrát v rozmezí několika minut měl na kopačce snížení stavu. Nejprve však Szczesny s pomocí Monreala dokázali jeho prudkou ránu z voleje zneškodnit na brankové čáře, poté si na polského gólmana ve výtečné formě Thauvin nepřišel ani s přesnou přízemní ranou k bližší tyči.

Samotný závěr se již nesl v duchu dohrání utkání bez větší snahy ať už na jedné či druhé straně, o všem už bylo rozhodnuto. Arsenal ještě mohl přidat další branky, ale ani Cazorla, ani Walcott své velké šance nezužitkovali, a tak zápas skončil pohodlnou výhrou Gunners 2:0. Arsenal si díky tomu udržel průběžné první místo v tabulce a k postupu mezi nejlepších 16 mu schází neprohrát na hřišti Neapole o více než dvě branky. V případě bodového zisku si pak londýnský klub stoprocentně zajistí první místo ve skupině. To Marseille po dnešku definitivně obsadí poslední místo a po tomto letargickém výkonu nutno říci, že zaslouženě.

Autor: Martin Kantor / news.arseblog.com

Komentáře (338)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele