základní skupiny - skupina H, 3. kolo
22.10.2013 20:45 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Duel AC Milán a Barcelony skončil nerozhodně

I dnešní utkání - alespoň z pohledu skóre - jasně ukázalo, jak moc Barceloně může chybět Lionel Messi. Právě argentinský fenomén ji dnes spasil a vystřelil jí bod. Ani domácí AC se ale nenechalo zahanbit a trochu si vylepšilo reputaci po nepovedené ligové podívané.

Utkání gigantů evropské kopané začalo za dohledu německého právníka Felixe Brycha ve velkém tempu. Kooperaci Brazilců Kaká a Robinha zhatila hostující obrana, která si poradila i s následnou střelou bývalého záložníka Realu Madrid. Kaká po návratu do svého nejslavnějšího působiště pomalu nabírá někdejší formu, což dokumentoval i spoluprací s Robinhem ze sedmé minuty. "Binho" předal míč ghanskému spoluhráči Muntarimu, který dokonce prostřelil marně zasahujícího Valdese. Podle mínění pomezního sudího se však jednalo o ofsajd, a tak musely milánské tifosi čekat na regulérní branku o něco déle. Nečekaly však dlouho...

Tlak domácích Ďáblů sílil a zaplněné tribuny hnaly své miláčky do dalších útoků. Výsledek se brzy dostavil, když Kaká vrátil v rychlém sledu míč krajanu Robinhovi, který zúročil nadějnou pozici a prostřelil Victora Valdese! Ofenzivní záložník nastřádal zkušenosti s Katalánci z předchozího angažmá v Realu Madrid do jedné akce a na jejím konci se mohl radovat.

Obrana Rossoneri se sice snažila zastavit Messiho a spol., ale Kataláncům trvalo její překonání jen dvacet minut. Do poměrně otevřené defenzívy domácích pronikl právě Argentinec Lionel Messi, ustál souboj s dvojicí obránců a zamířil přesně k tyči!

Hosté ze Španěl se pokoušeli využít nabídnuté šance a již jednou narušenou obrannou řadu pokořit co nejdříve i podruhé. Typický obléhací val kolem pokutového území AC Milán často produkoval nepříjemně přesné diagonály za obranu, ale byli to domácí hráči, kteří mohli vstřelit druhou branku. Na rohový kop si na zadní tyči vyskočil Francouz Philippe Méxes a jeho hlavička směřovala jen těsně vedle Valdesovy levé tyče.

Milánská vozba se přesunula zpět k velkému vápnu, které strážil především Marco Amelia, aktivita se stala doménou Blaugranas. Z řady španělského týmu mohl gólově podruhé vyniknout Messi, ale na zadní tyči jeho zakončení překazil vracející se Kolumbijec Cristián Zapata. Obranu domácích už podruhé pokoušel chilský útočník Alexis Sánchez, který jen nastavil nohu Messiho centru, ale jeho málo razantní zakončení pohlídal Amelia.

Svěřencům trenéra Maxe Allegriho se po čas posledních deseti minut první půle nedařil přechod do útoku a přes půlící čáru se téměř nedostávali. Naopak se museli bránit, když se před Ameliou zjevil Lionel Messi. Toho na poslední chvíli zastavil blokující Cristián Zapata. S blížícím se koncem prvního poločasu docházely domácím hráčům síly, čehož mohl využít mladík Neymar. Brazilský talent se dostal k odraženému míči a jeho rána minula tyč Ameliovy brány jen o pár centimetrů!

Do druhých pětačtyřiceti minut Rossoneri doslova vlétli - jeden útok střídal druhý a obránci Barcelony byli zaměstnáni množstvím centrovaných míčů. Převahu milánských hráčů mohl ve vedoucí branku nejlépe proměnit Robinho, který se po výtečné nahrávce ze strany ocitl tváří v tvář Veldésovi, míč mu ale nepochopitelně proklouzl mezi nohama! Ke slovu se v téměř identické pozici dostal skvěle nabíhající Andrés Iniesta, ale ani on nedokázal zakončit s větší razancí.

K radosti domácích tifosi se do hry dostal také střelec Mario Balotelli, jehož zdravotní stav mu ještě nedovoloval start v základní sestavě. K nelibosti fanoušků byl ze hřiště stažen také dnes velmi dobrý Kaká, ale vzhledem k jeho kondici se tento krok zdál jako logický. Jeho místo zaujal Emanuelson. Očekávané gradace utkání jsme se ani dvacet minut před koncem nedočkali, remízový výsledek, zdá se, vyhovoval oběma týmům. Změně skóre nepomohlo ani vysunuté napadání barcelonské rozehrávky, takže se oba týmy o body pouze dělí.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (386)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele